Upgrade Ext3 filerendszerre

 ( trey | 2001. december 27., csütörtök - 11:53 )

A naplózó filerendszereké a jövő szerintem. Többször írtam már róluk itt, a cikkeket megtalálhatod itt.

A nagyobb disztribúciók mindegyike kínál valamilyen megoldást a journalig FS -ekre, a SuSE a ReiserFS -t, a RedHat pedig az Ext3 -at támogatja telepítéskor. Ezek jól jönnek egy friss rendszer telepítésekor, de vajon mit lehet tenni egy meglévő, régi, jól bevált rendszer esetében? Lehet azt upgradelni? Vagy újra kell telepíteni, az egész rendszert?Erre a kérdésre válaszol az Ext3 filerendszer oldaláról az alábbi cikk. A cikket James Green írta, a linuxnewbie.net -en jelent meg. A cikk azt taglalja, hogy hogyan lehet egy meglévő Ext2 filerendszert gyorsan, fájdalommentesen Etx3 rendszerre varázsolni. Mint tudjuk az Ext3 filerendszer alapjában véve az Ext2 -re épül, csak journaling funkcióval van kibővítve. Ebből adódóan nagyfokú kompatibilitás jellemzi az Ext2 felé. Az Ext2 -ből egyszerű konvertálással lehet Ext3 készíteni, és ami a meglepő (vagy nem is annyira meglepő?) ez visszafelé is működik. A cikket elolvashatod itt.

Sajonos ReiserFS esetében ez a konverzió nem működik, ott a filerendszert "from scratch" kell létrehozni. Én otthon közel fél éve használok a Debian Woody -m alatt ReiserFS -t. Akit érdekel, hogyan lehet áttérni Ext2 -ről ReiserFS -re, az jelezze itt (pl. új hozzászólás), és megírom a tutorial -t =).

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez a megoldás =). Bár lehet, hogy valakinek ez új dolog. Akkor le se írom, egyértelmű =). Bár azért nem árt a kernelbe előtte egykis reiserFS támogatást fordítani, mert meglepetések érhetik az embert. Főleg a / filerendszer mount -olásánál, akár helyes kis kernelpanic is lehet a jutalmunk =).

Rendben, megírom a tutorialt, még ebben az évben ( ha kipihentem a szilveszter fáradalmait - vagy az már a jövő év? =] )

Nem tudtad leirni nekem, vagy az oldalon, hogy milyen javaslatok vannak a

reiserFS illetve az ext3 mellett es ellene?

Te melyiket javaslod inkabb egy serverre?

Ha a reiserFS-t akkor le tudnad irni, hogy hogyan lehet fajdalom mentesen

atterni ext2-rol reiserFS-re.

Udv. Fabok Zsolt.

Udvozlettel Fabok Zsolt!