Mplayer hírek

Címkék

Ahogy az Mplayer honlap -ját néztem egyre többen ismerik, érdeklődnek az Mplayer után.

"Júliusban 23487-szer nézték meg az MPlayerhq.hu lapjait, szeptemberben 49947-en, és most novemberben ez a szám már 90601 ! Egész szép növekedés." - olvashatjuk a project honlapján. Remélem ehhez egy kicsit a portal.fsn.hu is hozzájárult.

Az mplayer funkciói dinamikusan bővülnek, a hírek szerint lassan kinn van az új release. A jelenlegi stabil 0.50 -es verzió elavult, bugos, a CVS -ből elérhető sokkal jobb, használjátok inkább azt.

Az új release valószínűleg még nem az 1.0 lesz, de ezt még a készítők se tudják biztosan. Az 1.0 valószínűleg teljesen GPL licenszű lesz (hmm), lesz benne CPU detektálás, így akár a bináris terjesztés is lehetővé válhat.Valószínű, hogy befejezésre kerül a libvo2 (végre), amely az alábbi új funkciókat hozza:

- közvetlen renderelés a videokártyába (sokkal gyorsabb megjelenítés, illetve még alacsonyabb CPU szükséglet)

- teljes (MMX/3DNow támogatott) konverzió RGB és YUV között (így bármely codec-el készült film megjeleníthető lesz bármely kimeneten)

- a DVB és DXR3 MPEG dekóder kártyák összes képességének kihasználása

- DVD és VOBSUB feliratok támogatása

- stb.

A CVS verzióban található új funkciók:

- grabbelés V4L kompatibilis TV tuner kártyákról - és nézni is lehet vele. Ez eléggé újkeletű kód, és sajnos még audio support sincs benne.

- Autodesk FLI/FLC Animation támogatás - komoly :)

- natív Microsoft Video1 dekóder - igen, elég régi formátum de mivel a dekóder írása oly' egyszerű volt.. Meg így 1el kevesebb Win32 codec-et kell felmásolni.

-YV12 skálázó kód a MEncoderben - azaz nagyítani/kicsinyíteni lehet vele a képet, de csak akkor ha a forrás YV12 formába dekódolható (MPEG1/2, DivX, ellenpélda az összes Win32 codec)

- új configure script - szebb, struktúráltabb, tisztább, jobb..

- stb.

További infó a project honlapján.