A HUP találkozása a Web 2.0-val

Címkék

Valahogy így tudom elképzelni a közeljövő HUP-ját. Véleményeket a hozzászólásba várok.

Hozzászólások

"Inkább elegem lett. Egyesekből."

Kedve{s,tlen} Trey!

Azt sejtem, akikből eleged van, azokból sokan másoknak is. Nekem is.

Néhány más levlistának, fórumnak, ilyesminek tagja vagyok és én úgy
látom, hogy hosszú távon értelmes tartalmat az szolgáltat, ahol
világosan lefektetett szabályok alapján _egy_ listagazda/moderátor simán kivágja a renitenseket. Egy vagy két figyelmeztetés után. Örökre.

Lehet pampogni, más fórumokon fikázni a listagazdit, de az
elhal. Akinek nem tetszik, nyisson más fórumot/akármit.

Egy egész más témában láttam nagyon élesen ezt: X témáról
volt egy teljesen nyílt levlista, ahol eluralkodott a káosz
a trollok meg a 60-as IQ-jú tagok miatt. Mivel a lista nem
akart kemény szabályokat hozni, az egyik tag ugyaneben a témában
indított egy bevallottan általa dominált listát. Eleinte a
két lista teljesen párhuzamosan futott, 90% átfedés volt a
tagok közt, keresztbe levelezés, stb. Aztán jött olyan időszak,
amikor a keményen moderált lista alacsony népességűvé vált, mert
a gazdi kivágta a renitenseket. Nem mindig értettem egyet vele,
de következetes volt. (A saját elveihez.)

Mára a moderált lista élő, a másik halott. Mindegyiknek tagja
vagyok, de a moderálton van kedvem témát felvetni, a másikon
nem nagyon. És a kiszórt tagokról is tudom, hogy megalakították
a maguk listáit. (Ahol néha szidják azt a listagazdit, de
alapvetően a saját dolgaikat nyomják.)

Szóval, miattam jöhet az új forma, meg a szavazgatás, de nem
fogja megoldani a trollok problémáját. (Szerintem.)

A saját időddel meg úgy takarékoskodj, hogy nem vitázol a
hígagyúakkal, hanem egy-két figyelmeztetés után kivágod őket,
aztán kész.

Hosszú távon nem fognak többen szidni, mint a mostani állapotban.
De több tisztességes embernek lesz kedve megszólalni.

Renitens az, akit a listagazda annak tart. Ezt írtam fent.

Durván hangzik, de szerintem hosszú távon ez az életképes.

Így egy személy (hülyeségeivel együtt) meghatároz egy stílust
és színvonalat. Ha jó, tag maradsz, ha nem, kilépsz. Ha
jobban tudod csinálni, csinálj magadnak HUP++-t vagy valami
mást.

De ha ez nincs felvállalva, huzakodésba torkollik az egész,
akár pontozással, akár flame-eléssel.

Ahogy eddig Trey művelte a dolgot, azzal nagyrészt egyetértek.
Ha néha egy-egy félig ártatlant is kivág, de azt gyorsan teszi,
jobb lesz az eredmény, mint a mostani huzakodással.

Nincs hibátlan ember, még magammal sem értek mindig egyet pár
nap távolából, de arról írtam, hogy egy kis önkényeskedés
még mindig jobb, mind a kötözködőkkel huzakodni.

Tehát: én, az egyik "más" arra bíztatom Treyt, hogy a _saját_
mércéje szerint keményen kezelje a renitens fogalmát. Ennél
világosabban nem tudom a véleményemet leírni.

Abban bízom, hogy Trey nem vadul el. Eddig túl türelmes volt
a kötekedőkkel. Nyilván próbál valamennyire következetes
lenni. De kevesebb kárt okoz egy ember esetleges
következetlensége, mint a soknevű trollbajnokok szándékos
rombolása.

Szerintem.

Milyen levlistákon? A BSD.hu-ra gondolsz, ahova havonta írok 1x (vagy kevesebszer), vagy a Dragonfly listák valamelyikére (ahol nem próbálnak meggyőzni, hogy NTFS.zip == NTFS compression), vagy a pkgsrc-users-re, ahol gyakorlatilag kizárólag bugreportolok? Esetleg a Sylpheed listára? Más listára nem emlékszem, hogy írtam volna.
És megint személyeskedünk.
It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Hol van itt személyeskedés? Elmondtam, hogy mit várok. Részemről lezártam. A játékszabályok - remélem - világosak.

Választási lehetőségek:

- megérted amit mondtam, és betartod
- nem érted meg, majd én intézkedek
- leiratkozó topik

--
trey @ gépház

Van netikett, van forumszabalyzat, plusz nyitott (majd valaki eloturja) egy topicot egy eldurvult vita utan, amiben pontosan reszletezte.
+ van BTK +PTK (pl nem postolunk gyerekpornot, meg hasonlokat)
---------------------
Q: Why do real Java programmers wear glasses?
A: Because they don't C#.

hello,
biztos, hogy jo megoldas erre a pligg ? Bizonyara az alap funkciok nagyon jol mukodnek majd, de egy nepszeru oldalnal sajnos egy ido utan megjellenek olyanok, akik minden aron a fooldalra szeretnek atnyomni a "sajat" cikkuket. Egy (kulfoldi) pligg oldalt uzemeltetek, es nalam nagyon hamar jelentkeztek ezek a problemak. Igaz, hogy egy regebbi - a beta 7 -re epul az en verziom, de kb december ota amiota elesben megy az oldal mast se csinalok, csak az admin reszet tuningolom, hogy legyen benne normalis spam szures, egyszeru cikk management - ami a pliggbol hianyzott anno. Lehetseges, hogy az ujabb verziokban ez mar benne van (nem kovetem a fejlodest), de igy elso latszatra nekem ugy tunik inkabb a kulcsint fejlesztettek, es nem az admin funkciokat. Nagyon szep dolog ez a web 2.0 - szerkesszek az oldalt az olvasok, de sajnos egy eroskezu (de igazsagos) admin(ok) nelkul ez nem mukodik, s az oldal nagyon hamar elqrvul.

--
Igényesség nélkül nincs boldogtalanság.

Na ne... eddig mindig tudtal felnott hozzaallassal valaszolni a neked feltett kerdesekre, most mi tortent? Ez is a web2.0-val jar?
Na jo, ez az utolso bejegyzesem erre a szalra (remelem), ne marjuk mar egymast (na jo, neked meg van egy ko:ro:d).

Megjegyzem, ha eleddig nem derult volna ki, nekem tetszik az uj hup otlete. Felteve, ha ehhez a cuchoz csinalsz valami minimalista dizajnt, de a sok (a hasznalhatosagot megkonnyito) szolgaltatasat megtartod, jo lesz az uj hup.

első pillantásra jónak tűnik a pligg, és ugy általában a digg klón oldal is. ha jól tudom eddig még nincs életképes diggszerű oldal magyar nyelven.
a pligg jelenlegi hiányosságait valószínűleg javítani fogják a jövőben, mint opensource digg klón eléggé felkapott mostanában.
ugyanakkor kár lenne a jelenlegi hup.huért is. most, hogy a linuxvilág sorsa bizonytalan lett, még fontosabbá vált a hup.hu, a magyar nyelvű opensource média legfontosobb pontja lett.
a közösségi szerkesztés általában jól működik, de mert ez itt magyarország tartok tőle, ez sem menne rendesen. a linuxforumnak imho pont a sok néha egymással is kardoskodó moderátor tett be, pedig úgy 4, 5 éve még az is egy aktív híroldal volt. akkoriban a linuxforum inkább a kezdők a hup pedig az advanced userek oldala volt. talán ez volt az ideális állapot. és lehet, hogy ártott az hup.hunak, hogy a linuxforumos viszályok ide is beköltöztek.
a linux.hu is jópár változáson átesett eddig, a sok szerkesztő régebben ott is inkább hátrány volt mint előny. mára azért lett jó az oldal, mert sikeresen átvette a hup.hu stílusát, és szerkezetét.
összefoglalva a hup.hu eddig azért működött ennyire jól, mert egy gazdája volt Trey, aki jól szerkesztette az oldalt. ez az eredmény egyértelműen kiolvasható a hup.hu növekvő látogatottságából.

alternatív megoldásként úgy is működhetne a jövőben a hup.hu, hogy maradna a jelenlegi drupal oldal, kontrolláltabb felhasználói körrel, még pligg stílusban is megjelenne minden cikk. mehetne ugyanabból az adatbázisból elvileg. a pligg változat önfentartóbb módon működne, és ott megmaradna minden jelenlegi hup.hu user is. így a felesleges flamek és online csaták oda terelődnének, és már ezzel is tehermentesítené a hup.hu változatot. mivel a pligg változat megjelentetné a hup.hu híreit, ezért nem követvezne be az, hogy életképtelenne válna az a változat, mert mindenki csak flamel cikkírás helyett.
így végül a jelenlegi hupból lenne kettő egy konszolidáltabb, és egy bazaar jellegű, ami egyébként nem feltételnül kell hogy flameoldalba torkolljon. lehet valóban kialakul egy életképes közösségi alapon szerkesztett oldal. de a párhuzamosan működő original hup.hu köldökzsinór nélkül tartok attól rövid időn belül szétesne.

Vagy ki lehetne úgy alakítani a digges oldalt, h meg lennének jelölve a trey (vagy ha lesznek, moderátorok) által 'felkarolt' cikkek, amiket el lehetne különíteni a többi beküldött cikktől (pl azok kerülnének ki a főoldalra nagy betűkkel, míg a beküldött, 'fel-nem-karolt' cikkek pedig alul, egy dobozban lennének.
Sőt, ha már bonyolítani akarjuk, lehetne 2 fő doboz: egyik trey cikkei, a másik a közösség által felpontozott cikkek, alul pedig az ömlesztés. De az elhelyezés már részletkérdés. :P

Más:
Én a linuxal való ismerkedést ezen az oldalon kezdtem el. Rendkívűl élvezhetővé tette nekem, mint kezdőnek a cikkekben az a hangnem, amiben ezek a cikkek íródtak (nincs passzív magyarban, nah mind1). Ha volt egy hír egy program következő kiadásáról, mindíg volt mellette legaláb egy mondat, h mi célt szolgál az érintett program, így még én is tudtam, miről van szó. Nem tudom, h mi folyik a háttérben, de nem szeretném, ha a szinvonal ezzel a rendszerrel csökkenne. Szal én a bannolásra szavazok. :P

Trey, ne vedd sértésnek, mert nem annak szánom, de egyszerűen borzalmas a hozzászóláskövetési rendszer. Vannak topicok, amikbe egyszer írtam, és utána folyamatosan az első 10 között vannak, holott alapvetően a téma nem nagyon izgat. Ugyanakkor egy olyan cikkhez, ami érdekel, de nem akarok/tudok értelmeset hozzászólni, nem tudok figyelni, csak akkor ha teszek egy subscribe kommentet bele. Ez nyilván zavar engem is, meg a topicnyitót is.

Aztán: a friss tartalom fix, nem rendezhető. Pl tudom, hogy teszemföl mogorva nyitott egy izgalmas témát valamikor, amiben van valami fontos szöveg (kódrészlet, parancssor, magyarázat, ilyes). Végig kell szenvednem mind a 25 ezer topicot, mire rájövök, hogy melyik volt az.

Egyelőre ennyi.

ha mondjuk reszletesebben leirod, akkor talan van eselye, hogy valaki (akar en is, ha mondjuk valaki megtamogat) lekodolja drupalhoz, mint modul.

esetleg nyissunk egy drupal wishlist topicot (akar itt, vagy drupal.hu-n), bounty-val, vagy anelkul. az ilyen otletek, igenyek jok, mert pont a celkozonsegtol jonnek, de hogy megvalosuljon neked is tenned kell (reszletes magyarazat, tippek, mire is lenne szukseged).

Én ezt már javasoltam is, ha jól emlékszem. :-) (szerk.: igen)
Csak kérdés, hogy akkor lesz-e fórum, blogok, ilyesmi?
It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

faxxa...valamitől nagyon elkámpicsorodtál...ötletem van mitől,de inkább nem írom le.

ha így áll akkor inkább legyen digg,de a legjobb unix portál(nem nyalok,sztem így van) maradjon meg,ne add át az enyészetnek.ha mégis úgy döntesz,hogy hagyod a fenébe,akkor add át valakinek(hmmm,nehéz lesz találni valakit aki megfelelő lenne...) a nyúlkapiszka jogát,vigye Ő tovább(amíg persze meg nem jön az eszed :)).

április 1, ugye?
április 1?!

Minek nekünk webkettő?
Mi vagyunk a webkettő bazzeg.

(ha ez vicc és csak én nem értem az iróniát, úgy röhögjetek ki nyugodtan és sorry.....)

Szerintem nyugodtan megspórolhatod az átállással járó időt és fáradságot.
Biztos én vagyok túl konzervatív hozzá, de azon kívül hogy kevesebbet tud viszont gagyin néz ki, nem látok különbséget.
Van 1-2 hiba is de az javíthatónak tűnik.
Drupalra szavazok.

Drupallal is megvalósíthatók ezek a funkciók, viszont nem alapból, mint ennél a CMSnél - ha testreszabod, -szabatod, pl. új és meglévő modulokkal építed, akkor egy új Drupal release esetén mindent magadnak kell elvégezni; rengeteg az inkompatibilitás (vagy legalábbis volt). Ettől függetlenül a magyar Drupal közösség és/vagy fejlesztők számára esetleg szép kihívás lenne egy HUP diggesítés (vagy ami talán még jobb lenne: slashdotosítás), érdemes lenne felvetni a fórumukban, levlistán; akár contest formájában is.

A Drupal mint kiindulópont talán azért is megfelelőbb lehet, mert ha kap egy digges felületet (modulként), az még mindig fájdalommentesen eltávolítható, ha mégsem jönne be - ha viszont ez az új CMS mégsem oylan jó, esetleg leáll a fejlesztése/támogatása stb., megint kell egy nagyobb migráció.

Ez mindenesetre szempontváltást jelent annak eldöntésében, hogy egy hír megjelenjen-e. Eddig nem a népszerűség volt a fő szempont (pl. NetBSD híreknek helye van egy unix portálon, még ha kevesen is használják), inkább a hitelesség, a színvonal. Talán érdemes lenne egy (esetleg választott) szűkebb körnek engedélyezni a pontozást, továbbá az eddigi szerkesztői módosítások pótlására egy egyszerű felületet, ami javasolni lehet a szerzőnek egy jobb megfogalmazást.

Hmm... Érdekes megközelítés, de végig kellene ezt gondolni szerintem. Nem ártana nézni egy statisztikát, mit látogatnak legtöbben.Nem csodálkoznék, ha egy ilyen rendszerből az jönne ki, hogy a népszerű flame témák lennének kiemelve, az értelmes, de kisebb réteget érintő, szakmai témák pedig mennének a süllyesztőbe.

Magyarul szerintem a teljes tartalom színvonala lecsökkenne a fórumokéra, az meg nem biztos hogy az értelmesebb embereket érdekelné.

Színvonal != népszerűség

jó, jó :-)

Jó lesz :) ... csak azt kell eldönteni majd, hogy bírni fogja-e a vas a megnövekedő forgalmat ... szerintem növekedni fog az olvasótábor és lehet hogy nem kicsit ... de szerintem már nem is lehet teljesen "csak" *n*x portálnak tekinteni az oldalt ...

OFF: nem találom hol lehet képet feltölteni a priofilhoz :)
OFF: lesz társkereső modul? :)
OFF: bárkit meg lehet majd ismerősnek jelölni ? :)

"szerintem növekedni fog az olvasótábor és lehet hogy nem kicsit"

ha valaki emiatt jön ide, az inkább menjen vissza oda, ahonnan jött :-)

"de szerintem már nem is lehet teljesen "csak" *n*x portálnak tekinteni az oldalt"

elég baj az

"OFF: nem találom hol lehet képet feltölteni a priofilhoz :)"

senki nem kíváncsi a pofidra. ha meg valami hülye képet tennél be... na, arra még annyira se

"OFF: lesz társkereső modul? :)"

->hotdog

"OFF: bárkit meg lehet majd ismerősnek jelölni ? :)"

http://hup.hu/node/26414

a hup pont jó így. ahogy már írták is, így mindent rögtön át lehet látni, ezek az agyondizájnolt vackok nekem túl irritálóak. legjobb példa, pont ma néztem, a sabayon oldala, ubuntu lapra emlékeztet, de szerintem ez már kicsit túlzás - a csecsemőknek szoktak nagy és színes dolgokat mutogatni, hogy könnyen felfogja

A hup-ot épp a tömör(kinézetben),egyszerű és informatív felülete miatt szeretem nagyon,a fölös bumszli gombok meg stb szvsz nemkell.
Max nagyon pici módosítások.

brrr. Igy ebben a formaban nem tul szep :S

Kisse atlathatatlan szamomra. Bar ha a designon lehet valtoztatni akkor hajra.

De ez igy -hm-..

Hat ha ez a webkettttő akkor thx en nem kerek belole :S

udv
-krix-

bejelentkezni me'g nem lehet, ugye? vagy csak nekem nem fogadja el a jelszot? /kiprobaltam, ezen a "re'gi" oldalon siman mukodik/
nem tul tagolt egyebkent? [nem mondom, hogy nem lehet megszokni, csak kerdezem]

en tegnap este vettem eszre a "nepszeru temak" elnevezesu cimkefelhot, nekem az is sok volt. ha a regi dizajnt meg lehet vele csinalni, akkor miert ne? amugy meg ugysem mi dontunk ugyebar.

mindenkivel egyetertek aki maradna a drupalnal

szerintem meg lehet ezt csinalni drupallal is (votingapi). alapvetoen nekem semmi bajom a felhasznalocentrikus web2000-el, trey a magyar web kevin rose-ja, aztan majd jol gennyesrekeresi magat. :)

az iranyvonal ertheto. Eredmenyekepp a szinvonal valoszinuleg lecsokkenne, es hosszutavon atmenne a dolog egy magyar digg-be (ami nem biztos, hogy baj). Ha megtortent ez a teljes fazisatalakulas, akkor ujraeledhet a hup a mai formajaban, mert az r=2 juzerek mar a hugg-ot hasznaljak, es nem jonnek ide trollkodni. az r=nagyonsok juzerek pedig rajonnek, hogy milyen jo volt az a tematikus portal, ahol nem a birka juzer hatarozza meg, mi az erdekes.

... think of the elinks/links/lynx users :)

Nincs jobb (jo azert akad :) ), mint rendszertelepites kozben konzolrol hup-ot olvasni, remelem, ennek a karara nem fog menni az uj web2.0-s csoda ;)

Szerintem ez meg kibaszottul nem szempont, ha már itt tartunk. Wii alól hogy renderelődik? :-P
Egyébként a Drupal jó kis cms, de tényleg iszonyat sokat kell vele pöcsölni, mire azt csinálja, amit szeretnél.
It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

A pligg nem egy general purpose cms, mint a drupal, tehát vsz. könnyebb. Ha most trey betol egy modult, akoor arra mi a garancia, hogy továbbfelesztik (mint ahogy én a filestore-al szoptam anno)?
It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Jo olvasni (lynx|links) alatt, akkor ha van tartalom, ellenben nem lehet elvarni Trey-tol, sem a cegetol, hogy egesz munkaidos(+hetvege) embert fizessen.
Onszervezodni koll, meg nagyobb aktivitas a kedves latogatok reszerol.
Eleg az egymasgyalazas faradtsagos munkajanak 1% cikkre/hirre valtani, es penge lesz minden:)

--
B+ - http://pozor.hu

Csak egy kérdés, ugye a mostani skin megmarad mint választható? :)

Ma Magyarországon amiről szavazni lehet azt minid jól elcseszik.
Nem hiszem, hogy a HUP.hu demokrácia életképes lenne!
Én diktatúra párti vagyok, csak legyen megfelelő diktátor.

Ah ez igy egyenlore nekem felejtos... Bar tuti en vagyok az egyetlen olyan orult, akinel egy script vegigdurja reggel magat a hupon, es a foldali cikkeket lekapja, hogy buszon legyen mit olvasnom pda-n offline. Ha csak a html-t mentem akkor ez remesen nez ki :D Mig a jelenlegi drupal hasznalhato. Bar script is atirhato :))

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

Nekem alapból a rendszer tetszik, jó lesz ez.
Az, hogy a m.t. felhasználók mennyire fogják kihasználni a benne lévő lehetőségeket, majd az idő eldönti. Úgy vélem, minden jósolgatás ezirányban felesleges.

A szokatlan benne, hogy eddig bal oldalt volt a fősáv, ami most átkerült jobbra.
Bal oldalt fontosabbnak tűnik, de persze megszokható ez is.

Lehet, hogy a következők a bejelentkezés hiánya miatt voltak csak, de azért leírom, mit nem találok:
- felhasználók követését
- szavazások előzményeit

UNIX történelem sorsa mi lesz? :)
Blogok lesznek? Ha igen, lehet bennük keresni?

Jó pont, hogy végre nem látom az online felhasználókat.

Elég sok helyen angol még, de remélem, ez javítva lesz.

Kicsit digg-es.
Egyebkent nem rossz, csak jobban ki kellene emelni a content-et, mert mindenen van a fokusz, csak azon nem. Egy ido utan baromira farasztja a szemet szvsz.

moment of impact

--
Those who do not understand Unix are condemned to reinvent it, poorly. (based on true story)

Szerintem hasznalhato az uj dolog, elegge konnyen megtalaltam amit akartam, jol navigalhato (legalabbis az elso 2 perc alatt igy vettem eszre). Ezek az animalt blokkok mondjuk baromira zavarnak, teljesen lezabalja a procit.A temet funkcio is mokas, csakhat animalva vagyon...

Osszessegeben tok jo, csak az ilyen parasztvakitos JS buveszkedest kene kivenni belole es jo lesz.

Én részemről maradnék a mostani verziónál.
Ami legjobban tetszett az újban:
"MI az a Napi foobar?
A Napi foobar egy oldal, amely a napi foo-t és bar-t juttatja el hozzád."

ez a digg-szeru mukodes egesz egyszeruen szuper lenne

persze egy minimalis cenzura tovabbra is kell, mert a demokracia sem mukodik rendorseg nelkul

Nekem jobban tetszik a mostani. A legujabb hozzaszolasok boxot tovabbra sem tartom informativnak, de errol mar volt szo regebben. Azert kar lenne, ha "visszavonulnal", en inkabb a sör+userek kib*szasara szavazok :)

Egy dolog, amire nem tudom, hogy gondoltál-e az az, hogy az önszabályzó rendszerhez kell, hogy "sok" olyan látogatója legyen a rendszernek, aki értékel is. Ha csak a hup 10 leghangosabb regisztráltja fog értékelgetni, akkor nagyon felejtős a dolog, ha 100, akkor van esély, ha 1000, akkor működni fog a dolog.

Szerintem a jelenlegi tagsággal a dolog nem működne.

Szerény véleményem szerint maradjon ahogy van.
Nem örülnék neki ha közösségi portállá alakulna olyan értelemben hogy bárki dobálhatja be a híreket.

Nekem a Drupal nagyon átlátható, nem vagyok nagy szakember, de az én szememmel nézve nem nagyon lehetne már jobb erre a célra.

És Trey, megértem ha visszavonulós hangulatod van, biztos állat-sok munka de szvsz kár lenne...

-----------------------------
P3, Ubuntu

Amennyire az eddigi motor váltás(ok)ra emlékszem a népnek mindegy, hogy mi megy alatta csak úgy nézzen ki mint most.

Amúgy én elégedett vagyok az oldal mostani működésével és a hírek szerkesztésével is. Végül is ez tesz egy híroldalt azzá ami. Szeretem a sokszínüséget. Ha most hirtelen a nép határozná meg, hogy mi kerül ki akkor szerintem ennek lőttek. Szivesen olvasok híreket a Compiz Fusion-ról meg a legújabb multitouch bizbaszokról is de nem csak azokról.
A péda kedvéért ránéztem a digg Linux\Unix oldalára (sose szoktam), csak hogy lássam mi van felül:
Awn Linux dock has 3d perspective, reflections. Pics and Video.
My website was hacked!
Will the Firefox gain a market share of 50% by 2009?
How To: Installing LAMP On Ubuntu For Newbies
Na ez az ami nekem nem kell. Ahhoz, hogy szinvonalat tartani lehessen kell(enek) olyan(ok) aki(k) a szaktudása(uk) és jó modoruk segítségével képes(ek) ilyesmire. Tökmindegy milyen motor hajtja az oldalt ha ez nincs meg.

Ezt én is megerősíthetem habár én nem vagyok valami aktív.
DE én eleve olyan híreket és úgy küldöm be, hogy itt biztosan megjelenjen. Trey megkövetel bizonyos szintet - legyen bármilyen alacsony is egyesek szerint - és azt teljesíteni kell. Én és gondolom mások is ezt elfogadtam sőt egyetértek vele. Most arról van szó, hogy ezt ezentúl nem kell teljesíteni hanem lesz helyette szavazás ami csak akkor lenne jó ha a szavazói rétegnek van valami igény szintje. Más szavakkal hogy fog egy ilyen rendszerben ki kerülni pl egy Dragonfly BSD-s hír? És ez csak egy példa volt. Lesz helyette compiz hírek meg dögöljönmegazMS stb. Amivel nincs semmi baj. A baj az lesz, hogy csak ilyenek fognak kikerülni.

Teljesen jó ez a digg-szerű működés. Legalábbis amíg a feedburneren marad minden :))
Olyat fog majd tudni, hogy a feeden mondom azt egy hírre, hogy menny vagy pokol ? Mert akkor nem kell terhelnem a hup szerverét :D

Ha jól gondolom akkor most a beküldött hírek 90%-a kikerül a címlapra. Mivel ez egy eléggé tematikus oldal, ezért ez így van rendjén, viszont a felhasználóbázisa is ilyen, szemben a diggel. IMHO az lesz belőle, h nem fog kikerülni semmi, vagy nagyon lassan, emiatt változtatni kell a rankoláson, emiatt meg minden kikerül, még az a 10% is, aminek nem kéne.

Trey, szerintem gondold mégegyszer végig ezt a váltást, szerintem nem nőtt még föl hozzá a hup közönségének jó része.

Ha önjáróra akarod, akkor nem a cikkeket kéne rankolhatóvá tenni, hanem a hozzászólókat (sima +/-) és így valami kedves algoritmussal nem jelennek meg bizonyos embereknek más emberek hozzászólása. Az ismerős bejelölést is nyugodtan fel lehetne venni a tervek közé, simán megtámogathatná a fenti algoritmust.

Ha esetleg megmaradna a jelenlegi formában, akkor rakj ki nyugodtan reklámot, keress meg cégeket h reklámozhatnak egy bejáratott szakmai portálon, és a pénzből fizess moderátorokat/szerkesztőket, de ne dobjad el a rank7-et! :)

Ha most átnézitek a főoldal híreit, egyértelműen látszik, hogy a trey által beküldött/fordított hírek vannak többségben. Ha átalakulna erre a digg szerű rendszerre, és a userek küldözgetnék be a híreket, lehet h a beküldött hírek nagy részéhez nem lenne magyar fordítás csak egy link. Ennyi erővel lehetne a digg.com megfelelő kategóráit is nézegetni.

+1, azért azt sem szabad elfelejteni, hoyg akkor lehet, hogy tele lenne szeméttel, ha az egész autómatikus lenne

Nekem mindig igazam van, ha nem, akkor nincs igazam, szoval megint igazam van hogy nincs igazam.

debian 4.0 - linux-2.6.22-pancs1-wifi0 - 2.6.22 kernel madwifivel itt

Szerintem is maradjon a jelenlegi. a digesítés csak rontna rajta. Úgy teljesen más lenne belőle. Én azt szeretem, hogy ez tulképp trey blogja.

szerintem ugy jó, ahogy van, mert ez a HUP, benne van a UNIX(-like) szó és azok a használhatóságról és egyszerűségröl hiresek, szerintem jó, ahogy most van és nem kell majmolni a többi oldalt, ez az én véleményem.

Nekem mindig igazam van, ha nem, akkor nincs igazam, szoval megint igazam van hogy nincs igazam.

debian 4.0 - linux-2.6.22-pancs1-wifi0 - 2.6.22 kernel madwifivel itt

A Pligg okés, de vigyázni kell vele, én néha a legváratlanabb helyeken szívtam vele eddig. De határozottan fejlődőképes. :)

Amúgy Drupallal is csinálhatsz ilyen funkcionalitást, szívesen segítek, ha kell...

[szerk.] Kiindulási alapnak ajánlanám ezt a leírást. Igaz, ez 4.7 csak, de 5.1 alatt sincs túl sok változás. Szívás csak az anonymous votinggal van...

--
[Random Topical Haiku] (Slashdot.org) I've Got A Cool Site. What The Fuck? So Much Traffic! Now My Server's Down

Jó ez az oldal így, ne változtass rajta szeritem.

Ötlet: lehetne egy szavazás, hogy milyen legyen az oldal.

Petya

Nagyon digges, de nekem ez bejon. Kicsit talan hasznalhatnad erosebben a szurket.
De hajra!

A szavazósdi jó dolog...
Most ha látom hogy van 1500 hozzászólás el se kezdem olvasni őket, és így lehet, hogy egy érdekes információról maradok le. Ebben a rendszerben viszont szűrhetek nagy pontszámra...

A design nekem zavaró, az maradjon a régi...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Egyáltalán nem veszteség, tudom, de ebben az esetben én csendben továbbállnék.

Érdekes ötlet a közösségi szerkesztés, és lehet jó.
De nekem úgy tünt hogy az oldal minőségét, trey drakói szigora szavatolta.
Ha át is migrálódik a rendszer, remélem azért megmarad mint főszerkesztő, és kibassza a fenébe a visszatérő trollokat. ;)
Szeretném ha az új rendszer csak megkönyítené az adminok munkáját de nem helyettesítené.

klassz! nem baj, hogy digg-es! szavazás is jöhet. érett már a változtatás - éljen a szemantika.
trey, további sok lelkesedést kivánok a munkádhoz! nagyon hálás vagyok - és szerintem az egész magyar szabad-szoftveres közösség is - az eddigiekért is. a feed-olvasóm minden nap itt kezdődik: fav_HUP
gondoljatok arra is, hogy a megújulás után sokkal emészthetőbb lesz egy jóval szélesebb közösségnek is.

--
kirandulo :: "Nothing venture, nothing win." - Sir Edmund Hillary

-1
ez az egész közösségi alapú cuccnak valószeg az lenne a vége hogy elszabadulnának a trollok meg flamewar-ok, s a színvonal leesne a semmibe.. (amire gondolok azt inkább nem írom le) nagyjából egyenlő lenne a hup végével.. legalábbis számomra biztosan..

I hate myself, because I'm not open-source.

szeressuk, ha diggesss :)

a comment rating mar nagyon-nagyon hianyzik.
kivancsi vagyok a windozbuzik "tamogatottsagara"
:):):)

attól tartok kár volt felvetni a kérdést.. akár vált a hup, akár nem, mindenképpen sokan lesznek elégedetlenek..

I hate myself, because I'm not open-source.

jó ötlet a digg-szerű komment értékelés, a trollokat le lehetne pontozni hogy ne látszódjon a komment, akit érdekel az meg kibontaná, nem kellene kommenteket törölni / usereket bannolni, sokkal demokratikusabb lenne

elveszik a tartalom a sok izébizé között, én aznap hagynám abba a hupozást, amikor tényleg így nézne ki. vagy felőlem lehet új, de maradjon meg a mostani is :)

--
joco voltam szevasz

Huh. Sokkolt ez a gagyi izebigyo ja nem, foo bar. Felejtos. +1.
Ha Trey ennyire kivan, akkor 2 dolgot lehet tenni:
1. venni neki 10l colat es/vagy elkuldeni nyaralni
2. kiboviteni a szerkesztok koret, tehat akik jovahagyhatjak a bekuldott cikkeket. Itt bejohet akar a szavazas is, mondjuk meghivasos rendszerben :) igy meg a web2 feeling is megvan. tehat akiknek van szavazati joguk (most Trey meg meg paran), azok adhatnak masnak is, akikben megbiznak (ill. el is vehetik). Ok is adhatnak es igy tovabb. Esetleg csokkeno sulyozassal. Vagy a nep pontozhatna a moderatort akinek igy valtozna a befolyasa. ja, ez mar web3.0 lenne? :)
3. beszuntetni a commentezest, ahogy anno az index-Homar is tette, amikor meguntak a trollkodast. vagy, ha drupal-al megoldhato, akkor ilyen slashdot-szeru comment pontozast, igy a szar threadeket ki lehet pontozni hamar. legalabb akkor is nekikezdhetne az ember a commentek olvasasanak ha latja hogy mar 100 folott van...

A'rpi

>> akkor ilyen slashdot-szeru comment pontozast, igy a szar threadeket ki lehet pontozni hamar

illetve így lenne reason modifier is: ha a Közösség valamit lepontoz (tehát valószínűleg értékes), akkor azt a thresholdom fölé nyomhatnám, ha valamin meg örömködik, az mehetne a levesbe, mert az n+1 bgates vicc, vagy más szánalom

Szerintem trey attól függ milyen irányba mész el, hogy hogyan akarsz tekinteni az oldalra:

1. siteként:

Jó esetben slashdot editor módszer vagy önszabályozó, amelyik szimpatikusabb. Ez esetben sokkal kevesebbet kommentolsz, vmi moderacios rendszer beindul mint a slashdoton, kb ilyesmi. Ez elegge eros jellegvaltas lenne a szajtra, "regi motoroskent" nem biztos hogy tetszene szemelyesen. A regi design sokkal szimpatikusabb mellesleg.

2. szemelyes projectkent/blogkent:

Nem negativ ertelemben ertem. A slashdot is CmdrTaco blogja volt jo sokaig, attol meg jo. Csak ugye ebben az esetben ha blogkent tekintesz ra, akkor sokkal szemelyesebb a dolog es kivagod a hulladek write-only modban irogatokat. Kb ez az a valtozat ami a tradicionalisabb, es ami jobban is tetszik. Feltetele nyilvan hogy nagylevego es kivagod a barmokat, plusz gondolom tobb idot is igenyel.

Szar lenne par troll miatt jelleget vesziteni. Foleg, hogy a trollok is idejarnak valamiert, gondolom nem azert mert annyira vacak az oldal.

Magánvélemény: ez a szavazás/értékelés nekem nagyon antipatikus. Azt sugallja, hogy aki/ami nem népszerű, az értéktelen. Csak a cikkeknél kéne, ha ez dönti el a főoldalra kerülést. A hozzászólásoknál különösen értelmetlen, hiszen a nagy mennyiség miatt csak az olvasór egy (kis) része, ill. csak egyes esetekben értékelné a hozzászólásokat, így nem lenne valós információtartalma.

Nem tudom, hogy működik, szerintem a várólistán lévő cikkekhez vagy ne lehessen hozzászólni, vagy legyen egy "süllyesztő", ahol megmaradnak, mert ha maga a cikk nem is érdekes, a hozzászólásokban értékes információk lehetnek.

Ha teljesen önműködő lesz az oldal, veszélyt (?) jelenthet az oldal témakörének lassú, fokozatos átalakulása (megjósolhatatlan irányban) a cikkek témáinak és az olvasóközösségnek a fokozatos változásával, cserélődésével, amit nem biztos, hogy akarunk. Trey eddig is kitette a beküldött cikkek 99%-át, de a moderálás tudata eleve meghatározta, hogy az oldal témájának megfelelő cikkek kerüljenek be. Ha csak az olvasók döntenek, pl. egyidejűleg, fokozatosan nőhet a más operációs rendszereket használó olvasók, és az ilyenekről szóló cikkek száma (ilyenek eddig is voltak, de az oldal témájának megfelelő számban), és az oldal általános informatikai portállá alakulhat át.

Szerintem színvonalasabb lenne, ha a cikkek pontozását, és ezzel a főoldalra kerülő hírek meghatározását egy kisebb, adott (közepes) időre az olvasók által választott, önkéntes jelentkezőkből álló bizottság végezné.

nekem nem tetszik.egyébként mindegy.

--
Unfortunately, no one can be told what The Matrix is. You have to see it for yourself.

Trey: Jelenlegi statisztikák alapján mi várható? Hány olyan ember van, aki pl heti tíznél többet szól hozzá? Arányaiban ez hogy viszonyul az olvasók számához? Ha extrém mód kicsi az aktív emberek aránya, akkor egy-két troll baromira elhúzhatja az egész oldal beállítottságát. Valaki az elején ajánlotta a dupla dizájn módszert, azaz a konzervatív és a web2. Ha technikailag meg tudod csinálni, szerintem megéri. így kiderül melyik az életképesebb anélkül, hogy beáldoznád a régit az újért.
A reggeli híradagomban első helyen van a hup, elég jó találati aránnyal érdekel is amit látok. A slashdot már emészthetetlenül híg. Sajnálnám, ha a web2 itt is ezt okozná annak ellenére, hogy mellette vagyok a technikai fejlődésnek és az önszerveződésnek is.

Üdv,
BaZso

Elsore nekem se jott be ez a digg szeru cucc. Hajra trey, nehogymar lelepj.

A szavazosdi felesleges, de az hogy vegre nem hangyameretuek a betuk es kelloen kontrasztos, az maga a megvaltas!

OFF: Nekem ez a régi rendszer teljesen megfelel. Bár ez lehet hogy annak köszönhető, hogy amúgy is nehezen szokok meg újdonságokat. :-)))

ON: A cikkek engedélyezésére a szavazási jogot valamilyen módon szűrni kellene.

Meg kellene szabni ki "szavazhat" a "cikkek" megjelenésére. (minimum hozzászólás, kitiltások száma, nem'tom, de valami előszűrés valszeg kellene. :)

És a cikk beküldőjének nickje csak akkor jelenne meg, ha a cikk beküldés "elfogadott", így elkerülhető, hogy ne a beküldő személye miatt fúrjanak/ítéljenek meg 1-1 adott cikket, hanem a tartalma miatt. Merthogy az emberi rosszindulat és bosszúvágy mértéke nemigen ismer határokat.

------

Nem a zsömle kicsi, a pofátok nagy...

A cikkszavazás terén esetleg be lehetne vezetni súlyozást, pl. OpenBSD, vagy Solaris, stb. "nemnépszerű" témába kevesebb szavazással is bekerülhetne a cikk, mint mondjuk "megjelent a legújabb Ubuntu xyz. verzió" a linux szekcióba.

Így nem állna fent annak a "veszélye", hogy akik a "kevéssé használt" rendszereket használják itt, azok kiszorulnak, elszoknak, megkockáztatom az oldal "szakmai színvonala" is csökkenhet ezzel.

Bocs azoktól akik az említett rendszereket használják, de nincsenek túlsúlyban számszerűleg a "tömeghez" képest, ha fogalmazhatok nyersen és könyörtelenül. :-)

----------

Nem a zsömle kicsi, a pofátok nagy...

hmmmm. trey csinalj amit akarsz. :)

ps.: csak ne legyen kommunityi editalas. eljen a diktatura.
komolyan mondom.

bár én csak műkedvelő amatőr vagyok, azért nekem a mostani felállás jobban tetszik, mint a digg-esített... Maradjon, ha lehet.

Háát.. Az "önszervező" (ahogy te mondtad) HUP ötletét jónak tartom, de a minta motor őszintén szólva nem igazán jön be..

A design sablonos, semmi nem utal első ránézésre arra, hogy ez egy informatikai oldal. (Megjegyzem a tartalom a fontos, és a mostani hírekkel, annak rendszerességével és minőségével _maximálisan_ elégedett vagyok).

Az új oldal elrendezésileg picit kusza, nem túl intuitív a felület(ami persze nem árt, még akkor sem, ha a célközönség nem feltétlen igényli.)

Nekem ennyi volt az első benyomásom. :) Remélem hasznosnak találod :)

Hát, a jelenlegit már megszoktam, ilyen web2.0-s oldalakat nem nagyon használtam eddig, max. Netvibes ill. iGoogle. De ha ez a jövő... Biztosan meg tudnám szokni.
Talán a desig-nál maradhatna ez a színösszeállítás, ez utalna a "gyökerekre", meg kicsit konzervatívabb is, az nekem túl élénknek tűnik (ubuntu gnome alapfelület jut eszembe)

Nekem is tetszik az új, de jó lenne egy kicsit nagyobb betűméretet választani, mert így borzasztó rosz olvasni, az új oldalt első látásra kellemesebb olvasni, ezen régin nagyon aprók a betűk.

Üdv

----------------------------

Hamis Windows Legális Lunux

Hehe, emlekszem mekkora hepaj volt phpnuke-rol valo atteres elott, igyszar a drupal, ugy szar a drupal. A tortenelem ismetli onmagat. :) Nekem tetszik a pligg mukodesi elve (a dizajn most lenyegtelen), atlathato, es vegre hasznal egy kis javascriptet is (meg ha nem is diszkret js-t). Oscon otletet tamogatom (persze csak ha megoldhato), hogy bizonyos kategoriak (cimkek?) nagyobb sulyozassal szalljanak a ringbe, mert kulonben a kutya nem fogja beszavazni a legujabb netbsd-s csomagkezelos balhe linkjet. :) Nem regisztraltam meg, de remelem ez a rendszer teljeskoru tag-elest biztosit, kereshetoen.

Egy kérdés: ha az új rendszer életbe lép, a mostani adatok átportolhatóak? Szerintem már akkora értékes adathalmaz van jelenleg, hogy azt nem szabad veszni hagyni...
--
Coding for fun. ;)

ez határozottan ilyesztő. De tényleg.

Na neee... ne webkettősödjön el már ez az oldal! Ami eddig jó volt az HUP-ban, az veszne el ezzel a diggesedéssel...
Maradjon így, ahogy van, és inkább legyen readonly pár user. Melyik sör a kedvenced? :)

---------
WARNING: Linux requires you to type! After rebooted to Windows, you can safely unplug your keyboard.
szerény blogom -- új címen!

Elég kaotikus első ránézésre, de biztos meg lehet szokni...

Fórum lesz?

Biztos hogy juppisítani akarsz? A mostani átláthatóbb sokkal.

Web 2.0 == KILL IT WITH FIRE (nem aláírás)

Nekem tetszik ez az önszerveződős, webkettős ötlet. Hajrá!

[off-de-azert-ide-tartozik]
Amúgy meg nem kellene piszkálni moderátorunkat, hogy ezért meg azért nem jó, szerintem úgyis az lesz amit ő akar, és több ideje maradna estleg az oldalra és az érdemi munkára.
[/off-de-azert-ide-tartozik]

--
Falu

Valahogy úgy érzem, hogy a Web2.0 (összesen annyit tudok az egészről, ami ebből a topic-ból kiderül) arról szól, hogy túl sok olyan ember van, aki akkor is beszél (ír), amikor semmi mondanivalója nincs, és nagyon sok olyan ember van, aki képes arra fecsérelni az életének egy részét, hogy ezekre a nullértékű megszólalásokra reagáljon, ha másképp nem, akkor azzal, hogy kattingasson, hogy "ez tetszik, ez nem tetszik".

Bennem is vannak néha ilyen ambíciók, itt a hupon is volt már többször, hogy be akartam szólni. Aztán meggondoltam, hogy senki nem hívott engem ide, nem kell itt rohadnom, ha nem tetszik, és azért annyira nem fontos, hogy egy szót is szóljak érte. Most is sokat gondolkodtam, hogy megszólaljak-e.

Miért nem megoldás az, hogy ha nem tetszik a téma, akor szimplán nem olvassuk el? Miért zavar, hogy olyan cikk is megjelenik az oldalon, ami téged annyira nem érdekel? Nem kér senki, hogy elolvasd. Ha túl sok olyan jelenik meg, akkor meg egyszerűen ez nem a te oldalad. És? Van ezer másik. Ez nem a lakásod, ahol ha a szomszéd hangosan tévézik, akkor érdemes verni a falat.

Nem vágyom arra, hogy mások döntsék el helyettem, hogy a hírportálon, ahová szeretek ellátogatni, melyik híreket tudom elolvasni, és melyek tűnnek el a süllyesztőben.

Csak én gondolom azt, hogy ha valaki off/bunkó hozzászólásokat ír, azt épp azért írja, hogy te reagálj rá? Nem olyan ez, mint a hisztis kölyök, aki azért hisztizik, hogy a figyelmedet magára vonja? Ha az ilyeneket folyamatosan ignorálod, akkor abbhagyják, nem?

Konklúzióként: én azért vagyok itt mert tetszik így az oldal. Trey, ha túl sok a meló, akkor örülnék, ha találnál pár embert, aki segít fordítani, stb.. Nekem példul sokszor van öt percem fordítani, máskor nincs. Ha valaki ügyes, akkor írhatna valami modult, ahova be tudok jelentkezni, ha ráérek, és olyankor automatikusan megkapnám a lefordítandót, amit aztán visszaküldök. Ez nem volna megoldás? Ha ilyen módon hozzá tudok járulni, hogy a hup a jelenlegi formábanüzemeljen, akkor örömmel.

ui.: A fentiekben volt pár kérdőjelre végződő mondatom. Ezek *nem* költői kérdések, hanem igaziak, és a válaszokra kíváncsi volnék.

Csak az elso bekezdesre reagalnek. Nem, a web2 teljesen masrol szol, megha amugy en szemely szerint nem is szeretem ezt a fellengzos semmitmondo fogalmat (mert inkabb csak hype, es megprobaljak mindenre rahuzni, ami kicsit is modern felfogast igenyel). S nem, nem az Ajax, a javascript, a tableless design, a social network, az RSS, a bookmark sharing, a tag-eles stb. a lenyeg; szamomra a web2 az accesibility-rol szol. Es igen, ennek resze az Ajax, a bookmark share, a tag-eles es mindaz amit fentebb irtam (s nem irtam), amik altal a tartalomhoz valo hozzaferhetosegek "listajat" tudjuk kitagitani.

Kossetek bele nyugodtan, ez csak szemelyes velemeny.

"Miért nem megoldás az, hogy ha nem tetszik a téma, akor szimplán nem olvassuk el?"

Nem tudom, már én is gondolkodtam rajta.

"Ha túl sok olyan jelenik meg, akkor meg egyszerűen ez nem a te oldalad."

Hát igen, nem is értem, hogy egyesek mi a bánatnak járnak ide. Engem untatnak, amit én írok az szerintük szar, tehát jobb lenne mindenkinek ha nem jönnének. Mondjuk vágom ám én, hogy szerintük nem szar az, ami itt folyik, csak attól lesznek ők mindenki felett állók (maguk szerint), hogy jól megmondják. Egyébként ez azoknál figyelhető meg, akik több időt töltenek itt, mint én, aki mondjuk ezer mást is csinál az oldalon (karbantartás, user-ek adminisztációja, stb.), de mégis Hupper-ekről beszél, pedig a legnagyobb Hupper. Nos, az ilyen mindig mosolyra fakaszt kicsit.

"Nem vágyom arra, hogy mások döntsék el helyettem, hogy a hírportálon, ahová szeretek ellátogatni, melyik híreket tudom elolvasni, és melyek tűnnek el a süllyesztőben."

Csak egy ötlet volt, véleménykérés. Még nem dőlt el semmi.

"Csak én gondolom azt, hogy ha valaki off/bunkó hozzászólásokat ír, azt épp azért írja, hogy te reagálj rá?"

Ennek több oka lehet, minden troll mögött más okok állhatnak: 1.) azt hiszi jópofa, 2.) jól mutat a haverok előtt az IRC-n (jó' megmondtam mi? ja jó' megmondtad haversrác) 3.) mutatja, hogy ő az igazán hozzáértő (mert a válaszokat ki tudta Google-zni) 4.) máshol nem állnak már szóba vele, mert mindenhonnan kitiltották

És ezek kombinációja.

"Nem olyan ez, mint a hisztis kölyök, aki azért hisztizik, hogy a figyelmedet magára vonja?"

De, olyan.

"Ha az ilyeneket folyamatosan ignorálod, akkor abbhagyják, nem?"

Általában abba, kivéve, ha találnak maguknak játszópajtásokat, és nincs jobb dolguk, mint másokat zavarni. Az ilyenek miatt vannak a CMS rendszerekben moderációt lehetővé tevő funkciók, az IRC szervereken ban, stb.

"Trey, ha túl sok a meló, akkor örülnék, ha találnál pár embert, aki segít fordítani, stb.."

A meló nem sok igazából. A probléma az, hogy néha az ember csömörrel kattint egykét cikkre, mert tudja, hogy a 67 hozzászólásból 2 értelmes. Kérés ellenére is. Ilyenkor van, hogy belegondol az ember, hogy mi a francnak kell ezt még csinálni? Aztán belegondol, hogy néhány paprikajancsi mellett van egy csomó, aki nem szól.

"Ha valaki ügyes, akkor írhatna valami modult, ahova be tudok jelentkezni, ha ráérek, és olyankor automatikusan megkapnám a lefordítandót, amit aztán visszaküldök."

Nem ezzel van a baj. Lásd eggyel feljebb.

--
trey @ gépház

Ez a baj, hogy most szubjektív marhaságokon ( == vélt dolgok, ha úgy jobban tetszik) megy az egész (ki a troll, deviáns, mi a szabályos meg mi nem). Az meg, hogy ki mihez mit tesz hozzá, irrelevánsnak tűnik, hisz' Gabucino is banned. :-)
It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Óriási tévedésben vagy. Ha döntenem kell, akkor bizony nyomni fog a latban, hogy valaki tett-e az itteni közösség mellé valamit, illetve vállalja a személyazonosságát, vagy csak egy névtelen troll.

"hisz' Gabucino is banned"

Nem értem hogy jön ide, de a megfigyelés korrekt. Banned. És az is marad.

--
trey @ gépház

Kiket értesz névlelen alatt?
Sokan vannak kiknek a felhasználói nevükön kívül más adata nem látszik.
Attól még lehet az illető normális mitöbb hasznos tag. (Bár én sem nagyon értem mire való a rejtőzködés, de ezt most és itt hagyjuk.)

"A probléma az, hogy néha az ember csömörrel kattint egykét cikkre, mert tudja, hogy a 67 hozzászólásból 2 értelmes. Kérés ellenére is. Ilyenkor van, hogy belegondol az ember, hogy mi a francnak kell ezt még csinálni? Aztán belegondol, hogy néhány paprikajancsi mellett van egy csomó, aki nem szól."

A 67:2 remélhetőleg javulni fog a jövőben, ha ezt a szigorúbb moderálást fenntartod.
Szerintem, ez máshogy nem megy. Kitartás!

ahogy elnezem szerintem trey meg kellene csinalnod ezt az oldalt, de nem feltetlenul a hup levaltasakepp, hanem mintegy alternativakent. Igy mintegy tiszta lappal indulva tervezhetsz ra mukodokepes uzleti modellt (reklamokbol fenntartas).

A hup megmaradhatna tovabbra is a blogodnak, a trollokat pedig a masik weboldal vagy elviszi, vagy itt maradnak, de az ittmaradtakat a masik oldal bevetelebol vett sortol vidaman lehet kirugni/elviselni.

Nem gondolod, hogy ez meg dupla munka lenne?
Én is idegenkedem attól hogy a népi bölcsesség szerkessze a HUP-ot. Inkább tényleg próbáljunk meg értelmes híreket beküldeni, és ha már hozzá akarunk szólni, akkor jól gondoljuk meg mit is írunk.
Fentebb Oops véleményével is egyet értek, a provokátorokat "agyon kell hallgatni!" Ha senki sem reagál rájuk, akkor vagy elmennek, vagy normálisan kezdenek viselkedni.

A userek pontozása jó lehet akkor, ha magamnak állíthatok be mindenkihez egy pontértéket. Akik írását szívesen olvasom azok előrébb kerülnek, míg akik szerintem csak üresen fecsegnek, azok írása hátrébb kerül, így csak akkor olvsaom el őket, ha nagyon unatkozom és ahhoz van kedvem.
Tehát másnak nem kell az én ízlésemhez igazodnia.
A híreknél ez fölösleges, mert ha elolvastam, hogy pontozzam akkor már mindegy, túlvagyok rajta.

a masik lehet onfenntarto, penzugyileg, mukodesileg, es akkor nem dupla munka. igen, megcsinalni valoszinuleg komoly munka, de ha a masik oldal egy bevetelt termelo vallalkozas, akkor akar meg is erheti.

ezzel pont, hogy a mostani hup-ot tehermentesitenenk. valamennyi igeny lenne ra, es abbol a felhasznaloalapu oldalbol trey is szemezgethetne.

OFF
Trey, megértelek, bár nekem nyílván más a helyzetem, mások a problémáim, de én is kivagyok és elegem van mindenből perpill. És sok embernél figyelem ezt mostanában meg. Valami van most a levegőben, rengeteg ember kimerült, megviselt és a padlón van...
ON

csak egy ötlet, az on-line userek listát ki kellene csrélni a banned-listára

Nekem mindig igazam van, ha nem, akkor nincs igazam, szoval megint igazam van hogy nincs igazam.

debian 4.0 - linux-2.6.22-pancs1-wifi0 - 2.6.22 kernel madwifivel itt

lu lu lu I've got some apples lu lu lu You've got some too...

Már sokan leírták, de egy cikk népszerűsége nem minősíti azt. Egy olyan oldalszerkezet, amelyik a népszerűséget helyezi előtérbe, elbulvárosodik. Nem kéne. Szerintem.

Ave, Saabi.

Vége az egyszerű szürkeségnek, és elközelgett a display killer jövő :-)
__________
U-Bantu©

lehet begyepesedtem, megoregedtem, stb. de ez az uj nekem nemgyerebe. maradjunk a reginel, azon notten fel.

"Elment borer'. Vagy sorer'. Egyelore nem lesz Pligg. Koszonom a hozzaszolasokat. Nincs itt semmi latnivalo!"

Ez már tetszik! ;-)

Én is támogatom Trey hozzáállását, normálisan csak az tud működni, ahol a korrektül meghatározott hierarchia, a jogok és kötelességek megadása és betartatása megvan, beleértve a szankcionálást is, vagy ahogy nálunk a gépteremben ki is van írva: "A 'demokratikus' a 'töketlen' szinonimája".
Egyébként szerintem fölösleges azt erőltetni, hogy mindent precíz szabályokba öntsünk, mert így is, úgy is lesz olyan eset, ami a szabályrendszerbe ütközik, pedig értelmileg helyénvaló, illetve nem sért szabályt, pedig helytelen, és ezt az újabb és újabb szabályok felvételével sem lehet orvosolni, lásd Gödel tételét a helyes és teljes logikai rendszerekről, illetve azt a gyakorlatot, hogy ha valahol szavakra szűrünk, akkor az emberek elmondják ugyanazt szinonimákkal, ha emberekre szűrünk, akkor regisztrálnak új nick-et, stb.
Leghelyesebb úgy definiálni a hup-ot, hogy "ez egy Trey által vezetett unixos oldal", itt ő határozza meg a játékszabályokat, mondhatni ez a buli az ő kertjében van, azaz azt enged be, akit akar, a hup account nem _jár_, hanem _adható_.
Persze Trey kapacitása is véges, és ez korlátokat szab az általa naponta jóváhagyható ill. elutasítható dolgok (cikk, hozzászólás, user) számát illetően is, de ez benne van a dologban, és részemről szívesebben látok naponta csak tíz értelmes cikket, mint tizenegy értelmeset kétszáz szecska mellett. Mondhatni (legalábbis nekem) hiányzik kissé a hup régi, inkább szakmai hangulata, amikor a beszélgetések inkább arról szóltak, hogy mit hogyan lehet megcsinálni ill. mi _miért_ jó/rossz, nem pedig arról, hogy mi _ki szerint_ jó/rossz illetve kinek melyik parkolóban dolgozik fel-alá sétálva a jó édesanyja.

Szóval nekem van egy elképzelésem, hogy milyennek szeretném látni a hup-ot, ha ez jórészt fedi az, amit Trey elképzelt, akkor örülök, ha nem fedi, akkor meg vagy magamtól fogok kikopni a társulatból, vagy megkapom a kitiltást. Mivel egyelőre jobb oldalt csinálni se ötletem, se időm, se tudásom, se kedvem, örülök inkább annak, hogy egyáltalán van a hup, no pláne hogy még egybe is vág azzal, ahogy én elképzelnék egy ilyesmit. Amúgy meg: "Ajándék szesznek ne nézd a fokát."

Hmm, félreérthető voltam, mondok példát:

"Munkaköri kötelességem a csapatmunkához szükséges időbeosztást betartani, ennek meghatározásában az illetékes X.Y."
Nincs leírva olyasmi, hogy pl. az olyan kollégák, akik nem sürgős projekten dolgoznak, valamint az általuk végzett részfolyamat eredményére más épp nem várakozik, jöhetnek fél órával később, ha ezt később bepótolják (a 'sürgős', 'részfolyamat', 'várakozik' szavak jelentését lásd a Q függelékben).
Ehelyett tudom, hogy igazodnom kell más munkájához is, és ha valami nem tiszta, akkor a döntést X.Y.-tól kell kérdeznem.

"Jogosult vagyok prémiumra a munkám megítélése szerint, amit Z.W. határoz meg"
Nincs leírva, hogy ez a leírt kódsorok (kommentekkel v. anélkül), a lekezelt vagy újranyitott hibajegyek vagy micsodának a száma alapján megy-e, beleszámít-e, hogy mennyire gyorsan, mennyire pontosan dolgoztam, mennyire nehéz vagy könnyű feladataim voltak, stb., mert pusztán ilyenekkel meghatározva mindig lennének rosszul megítélt esetek ill. ezek mindig kijátszhatóak lennének.
Ehelyett meg tudom kérdezni, hogy nagyjából min lesz a hangsúly, ki fogja megítélni, azaz menet közben kitől kell megkérdeznem, hogy jó-e így ahogy a dolgaimat intézem, és ha nem, akkor mi a probléma vele.

Félreértés ne essék, van amire lehet korrekt szabályozást tenni ("a heti munkaidő 40 óra", "a gépteremben csákányos bányászguggolóst táncolni tilos"), de van, amire nem (lásd fent). Általában nagyon könnyen meg lehet határozni eseteket, amik egyértelműen "jók" ill. "rosszak", de a kettő közötti határ nem egyértelműen fekete-fehér, így aztán lehet:
- a végtelenségig finomítgatni, előállítva tonnás szabályzatokat, amik egy idő után vagy karbantarthatatlanok, vagy ellentmondásosak, de mindenképpen olvashatatlanok és fejbentarthatatlanok lesznek
- precedens-alapú rendszert bevezetni, az eredmény ugyanaz, csak még kuszább az írott háttér
- "ajánlásokat" és "irányelveket" lefektetni, azaz semmi konkrétat nem mondani (mint némely rfc-ben, ahol nincs "must" meg "mustn't", csak "may" meg "should", aztán mindenki mókol amit tud, én meg kergülök meg tőle)
- kinevezni illetékes főnököt, így ha nem is lesz minden esetben precíz a döntés, de legalább _lesz valami_, és az egyértelmű lesz

Na kb. erre gondoltam :).

>> és az egyértelmű lesz

ennél sokkal egyszerűbb tiszta beszéddel kimondani, hogy
"pofára megy a dolog, akár személyes sértődöttség okán, mert megtehetem"
innentől felesleges 300+ hozzászóláson filozofálgatni, nincs félreértés, ugyanúgy nem lehet egy szava se senkinek, mert nyilvánvalóan valóban megteheti

és nem anonim trollokról kell mesélni (amikor szívesen kivesszük a részünket a legmélyebb sározásból, esetleg névvel büszkén vállajuk, hogy 'az életben még tirpákabb vagyok mint itt'), meg közösségről (milyen közösség? azt majd hadd döntsem el kivel vállalok fel közösséget. nem engem nem fogadnak osztatlan örömmel az általam alapított mirkcsatornán), meg egyszerű szabályokról (amikor a leírt szabályokra hivatkozok, és meghazudtolnak)

>> de legalább _lesz valami_

már lett valami. ez van, így. az, hogy a fenti mentalitás szerepetjátszott-e ennek kialakulásában, azt mindenki maga el tudja dönteni.
félreértés ne essék, engem ez nem zavar (nyilván nem lennék itt), és az se, ha tüneti kezelés történik, a lehető leghumorosabban fogom fel az egészet

A "pofára megy a dolog" az egy szélsőséges eset, amikor is egyrészt semmilyen (kimondott vagy kimondatlan) szabály sincs, valamint a döntést meghozó ember teljesen következetlen és/vagy a döntéshez nem kapcsolódó szempontok alapján határoz, így a döntései véletlenszerűek, koncepciótlanok, vagy legalábbis kívülről nézve annak tűnnek.
Való igaz, lehetne ez is, viszont ahogy eddig láttam, Trey abszolute nem véletlenszerűen vagy hangulatból dönt, hanem csupán olyan (amúgy nehezen számosítható) dolgokat is néz, hogy ki mennyire értelmes, hasznos, témához tartozó hozzászólásokat tett az elmúlt idő során. Ha valaki a hozzászólásainak 90%-ában csak kötekszik (még ha ezt ő nem is tekinti annak), vagy mindig azon a határon mozog, akkor egy idő után ebből elég lesz.
Konkrétan nem lehet szabályt mondani hozzá, mert nincsen olyan, hogy TaploMéter, aminek a kimenetét egy összegzőre kötve és egy adott értékkel összevetve igen/nem döntést lehetne hozni. No pláne, hogy az, hogy egy hsz. releváns-e kötekedő-e, sértő-e, stb., az erősen függ attól, hogy milyen témához szól hozzá az illető, milyen a többi hsz., az illető általában ilyen-e vagy csak rossz napja van, és még számos egyéb, szintén kvantálhatatlan faktortól.

Ilyen helyzetben alapvetően vagy
- hagyod a dolgokat a maguk útján: egyetlen irgalmatlan civódás lesz az egész, mert "mindenkinek mindent szabad"
- kiküszöbölöd a döntésből az embert és laza szabályokra bízod a dolgot: ekkor ugyanaz lesz, mint fent, mert "ki dönti el, hogy megszegtem-e a szabályokat, mert szerintem nem"
- szintén nincs ember a folyamatban, és csak kvantitatív szabályokat hozol: pl. minden hozzászólást összevetsz az eddigi hsz.-okkal ill. a témafelvetéssel, és ha a korreláció (pl. Bayes-tétel alapján) kisebb egy határnál, akkor eldobod, ekkor használhatatlan lesz az egész, valamint a témafelvetés jogánál visszakanyarodtunk az elejére
- mégiscsak teszel embert a folyamatba, miszerint "ha A, akkor igen; ha B, akkor nem; vitás esetben X dönt, méghozzá (mivel a szabályokon belül alakult ki a vita) indoklás nélkül": na ez van most, és ez a bizonyos X Trey

Amíg nem minden mérhető számokkal, addig mindenképp kell ember a folyamatba (ezért is vannak még bírók a törvényhozásban), és ezen ember nem tud mindent objektíve eldönteni, hiszen pont az ilyen esetek miatt van rá szükség.

Szokás még emlegetni a vélemény-nyilvánítás szabadságát, miszerint "mindenki kimondhatja a véleményét". Hát igen, a ki nem mondott premissza itt az, hogy "amíg arra a közösség érdeklődést tart". No, megint egy kvantálhatatlan dolog - hogy dönthető el, hogy mire tart igényt a brigád? A reakciók alapján. Ki ítélje ezt meg? Valaki, aki bírja a közösség bizalmát e téren. Ez itt a hup-on jelenleg Trey, persze ezek szerint vannak, akik szerint nem ő a legalkalmasabb erre a feladatra :). Ha a hup lenne az egyetlen lehetséges rendszer, akkor még lenne értelme jelölésekkel meg szavazásokkal bíbelődni, de így, hogy bárki állíthat be másik szervert (no pláne, hogy a vas meg a domain Trey-é) nincs kérdés, amit meg kéne vitatni.

Ui.: Igen, militáns reakto-sovinisztikus náco-konzervativista vagyok :).

>> abszolute nem véletlenszerűen vagy hangulatból dönt

így van, van szájízének megfelelő trollkodás, és van szájízének kevésbé megfelelő trollkodás, de ez nem hinném, hogy bármiféle döntéshez vezetett volna bármikor is, egyszerűen a felcímkézés alapja; a ban (amit nem vitatok, mivel a legapróbb jogalapom sincs rá, illetve nem vonom kétségbe, hogy ha trey csinálta mindig is az oldalt, akkor miért ne adminisztrálhatná a usereket) ettől független dolog, itt olyanokról van szó, akikkel jelentősen megromlott a viszonya. bizonyára mindenki másként látja, hogy ez amiatt van, hogy ezek mindegyike alapvetően összeférhetetlen gazfickó, vagy neadjisten nem, és akkor ez az egész csak túljátszott, és öngerjesztett dráma

Ha ki bannolsz egy accot másikat regelhet.
Hozzászolásokat (is) kell értékelni szvsz.

"Többség érdeke fontosabb a kevesekénél"

Sokan azért nem látogatják az oldalt, mert bizonyos elemek nem kapnak bant.
Jobban járnánk, ha azok lennének elzavarva akik nem ide valók.

Mert, nem "direkt" módon művelik a hülyeségeiket hanem bujtatva "kulturáltan", nem egy hozzászolsában van elásva kutya, hanem a teljes képben amit mutatnak.

Megnevezem őket:
snq-
bastya_elvtars

Vannak jó meglátasaik, néha még segítő szándék is megmutatkozik bennük, de többnyire nem erről szól a mondani valójuk . Néha még jókat is nevetek egy-két poénjukon.

Az a kép, amit itt mutatnak szerintem nem ide való.

>> Sokan azért nem látogatják az oldalt, mert bizonyos elemek nem kapnak bant.
logikai bukfenc (vagy az 'én-sosem-nézem-a-barátokköztöt-valóságsót' szindróma)

>> Jobban járnánk, ha azok lennének elzavarva akik nem ide valók.
egyetértek / feltételezés

>> nem "direkt" módon művelik a hülyeségeiket
amit - már ne haragudj, de - te eddig nem mondhattál el magadról

>> "Többség érdeke fontosabb a kevesekénél"
egyetértek, továbbá meggyőződésem, hogy a többség normális

megértem az álláspontodat, amit egy sértődött ember véleményeként fogok fel

--
nem személyes

Nyugodtan ki lehet tiltani, nem fogok sírni más fórumokon, de nem hiszem, hogy ezt te döntenéd el. Egyébként ez a besúgósdi hányinger.
(szerk.: igen, bazmeg, én egy sültbunkó vagyok csak kulturáltnak álcázom magam :-DDD)
It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing