Linux böngésző háború?

Címkék

Sokszor látok flame -lő embereket, akik azon vitatkoznak melyik a legjobb browser Linux alá. Ritkán láttam olyat, hogy a végén megegyeztek volna, és az egyik elfogadta volna a másik érvelését.Egy érdekes felmérést készített a Canada Computers a jelenleg forgalomban lévő Linux -os böngészőkről, amely talán pontot tehet a viták végére. Vagy nem ? =).A felméréskor a stabilitás, gyorsaság, a konfigurálhatóság, a böngésző kinézete adta a végső pontszámot. A tesztben az Opera, Konqueror, Netscape, Mozilla, Skipstone, Galeon vettek részt. Az utóbbi kettő a Mozilla motorját használja. A tesztrendszer egy szándékosan low-end rendszer volt : P166 (no mmx), 32 MB RAM, a gépen egy Mandrake Linux 8 operációs rendszer futott. Az ablakkezelőnek a BlackBox -ot választották. A böngészők verziói a Mandrake 8 -ban megtalálható verziók voltak. A teszt végeredményét nem árulom el, akit érdekel nézze meg =).

A teszt Url -je:


http://www.canadacomputes.com/v3/story/1,1017,7178,00.html?tag=81&sb=79

Hozzászólások

Az én véleményem. Körülbelül 2 éve használok Linux -ot rendszeresen. Legelőször a Netscapet használtam, mert az benne volt az összes Linux disztribúcióban. Aztán hallottam a Mozilláról, gondoltam megnézem azt is. A Mozilla motorjára épülő Beonex -et kezdtem el használni, és az bejött. A Netscape -nak volt egy sorozata, amely nagyon instabil volt, asszem a 4.73 körüli. De a Beonex -nek is voltak hibái, tehát a Netscape -val párhuzamosan használtam. Közben természetesen, ahol csak információra volt szükség, és nem kellett képeket nézegetni ott a Links -el nyomultam. A legjobb szöveges böngésző. Utánna jött a Ximian Gnome féle Mozilla, de itt már mintha azt vettem volna észre, hogy kicsit lassú lenne. Ismét elővettem a régi Netscape -t, és mintha stabilabbra sikerült volna mint elődei. Néztem a sebességét, és kb. kétszer gyorsabbnak tűnt mint a Mozilla. Most ismét a Netscape -t használom, de ki tudja meddig? Mikor lesz egy tényleg használható, jó böngésző Linux -ra? Lesz majd olyan, hogy nem a browser -eket kombinálva kell Interneteznünk? Meglátjuk...

Teljesen egyetértek azzal amiket írtál. Az Opera valóban ígéretes, de nem a jelenlegi formájában. A Mozilla valóban szép, de halál lassú. Erre most jöttem rá, hogy újra elővettem a Netscapet. És valóban a Netscape, 2-3 -szor gyorsabb az összes jelenlegi böngészőnél. Ez eddig nem tűnt fel. Egyelőre marad ez, meglátjuk mit hoz a holnap.


Az IE -ről annyit, hogy nem lenne új dolog a UNIX világában, én úgy tudom, hogy Solaris alá már elég régen elérhtő. Hallottam olyanról is - bár ez lehet, hogy csak kósza pletyka, hogy ügyesebb emberek bereszelték Linux alá is. Nemtudom, valóban bugos az IE, de azt el kell ismerni, hogy az egyik leggyorsabb böngésző, a világ Weboldalainak a 70% -alékát még mindíg arra optimalizálják. Amúgy nem véletlenül jó, az sem eredeti Micro$oft termék, hanem a NCSA Mosaic -tól licenselték anno. Nemtudom milyen lenne, lehet, hogy egy áttörés kezdetét jelentené, hogy a Micro$oft átáll a sötét oldalról, a jók közé? =).

Szerintem sincsen tokeletes bongeszo, en Opera fan vagyok, de sajnos eppen tegnap es eppen ezen az oldalon csalodtam benne.

Jelenleg linux alatt 3 bongeszot hasznalunk amibol 2 majdnem ugyan az: Opera, Mozilla, Galleon, egyik sem tokeltes de opera eleg fejlodekepes, leszamitva azt a sajnalatos tenyt hogy nemely oldalakat nem egeszen ugy jelenitt meg mint a tobbi bongeszo ( kissebb fontok, hianyzo hatterszinek) de alapjaban veve nagyon jo es mostmar java-t es flash-t is tud. Mozzilaval az a baj hogy nekem nagyon robosztusnak tunik, lassu, es kisse meg instabil, a tokeletes alternativa a Galleon de o meg kicsit puritan, de ha elvinnek a kulsejet az opera iranyaba meglenne az uj kiraly :))