A HP vezeték nélküli környezetet alakított ki a BMW WilliamsF1 csapat számára

Címkék

A BMW WilliamsF1 Team a Silverstone-i futamon élvezheti először a mobil technika előnyeit

GENF (Svájc), 2003. július 21. - A HP (NYSE: HPQ) ma arról számolt be, hogy mobil környezetet alakított ki a BMW WilliamsF1 csapat számára. A Silverstone-i Nagydíjon debütáló vezeték nélküli HP-technológia a pálya, azon belül is a box utca, a szerelőműhely, a mobil adatközpontot tartalmazó kamion, valamint a BMW WilliamsF1 és a HP lakókamionjainak informatikai infrastruktúráit köti össze. A mobil hálózat már közvetlenül az infrastruktúra felállítását követően azonnali, folyamatos adathozzáférést biztosít, ezzel is növelve a csapat hatékonyságát.A BMW WilliamsF1 csapat évente 16 nagydíjon és 30 tesztfutamon vesz részt öt kontinens 15 országában. A "száguldó cirkusz" igényeit szem előtt tartva megtervezett vezeték nélküli megoldás révén az IT infrastruktúra rövid időn belül készen áll az egyes futamok helyszínén, ezáltal a csapat nemcsak költséget takaríthat meg, de a versenyautó tökéletesítésére is több ideje marad.

"A gyors és biztonságos vezeték nélküli infrastruktúra alkalmazása új mobil használati élménnyel gazdagítja a Forma-1 versenyeit" - nyilatkozta Andrew Collis, a HP EMEA-régió nemzetközi Forma-1-es szponzori tevékenységéért felelős igazgatója. "A fokozott mobilitásnak és adathozzáférésnek köszönhetően a BMW WilliamsF1 csapat a vezeték nélküli hálózaton belül tetszőleges helyen és időben végrehajtható komplex szimulációkkal növelheti autói teljesítményét."

A vezeték nélküli rendszer nyújtotta mobilitás-, sebesség- és rugalmasságbeli előnyöket a csapat mérnökei közvetlenül élvezhetik, hiszen elemzési célokból azonnal hozzá tudnak férni a telemetriai adatokhoz. Az időmérő edzések és az egyes futamok előtt rendelkezésre álló rövid időben a pilóták is értékes lehetőségekhez jutnak, hiszen gyorsabban lehívhatják a legfrissebb adatsorokat. Ez pedig mind a pilóta, mind pedig az autó szempontjából elősegíti az optimális szereplést. A vendégek és az üzemeltetői csapat tagjai vezeték nélkül lehívhatják e-mail üzeneteiket a vendégeknek fenntartott területen és a HP lakókamionjában.

A 2,4 GHz-es frekvenciasávban, 11 Mbps sávszélességen működő vezeték nélküli LAN (WLAN) technológia felgyorsítja az adatrögzítés folyamatát, így a mérnökök a szerelőműhelyben járkálva is folyamatosan hozzáférhetnek a hálózati adatokhoz, és azokat valós időben elemezve, azonnal hozzáláthatnak az autó teljesítményének és megbízhatóságának javításához. A kocsitest különböző pontjain elhelyezett érzékelők segítségével a mérnökök megállapíthatják, miként befolyásolja egy-egy szerkezeti megoldás az autó teljesítményét. A mérések szinte minden részletre kiterjednek- a motorsebességtől egészen a kormány pozíciójáig. A rendszer az összes adatot központilag kezeli, digitalizálja, majd vezeték nélküli úton a boxban elhelyezett szerverekre továbbítja.

A HP innovatív mobil eszközeivel dolgozó mérnökök akár a pilóták közvetlen közelében, a műhelyben is elemezhetik az adatokat, és a releváns információkat képernyőn kivetítve jegyzetelhetnek vagy végezhetik el a szükséges korrekciókat. A HP beépített vezeték nélküli csatlakozási lehetőségeket nyújtó, pehelysúlyú, kitűnően hordozható notesz- és táblagépei kivételes sokoldalúsághoz és mobilitáshoz juttatják a BMW WilliamsF1 csapat tagjait. Különösen a Tablet PC-k sokrétű adatbeviteli opciói (például az elektronikus toll) bizonyulhatnak hasznosnak ebben a környezetben. A tábla PC alternatívája a sokoldalú HP iPAQ Pocket PC, amelynek birtokában a mérnökök akár ingzsebükben is magukkal vihetik a telemetriai adatbázis egyes részleteit.

A BMW WilliamsF1 csapatnál épp oly fontos a biztonság, mint bármely nagyvállalati környezetben. A mobil IT-infrastruktúra bevezetésekor a csapatnak fel kellett készülnie a közvetlen környezetéből kiinduló, potenciális biztonsági szabálysértések jelentette veszélyre. A 802.11b szabványra épülő vezeték nélküli technológia, a megfelelő firmware-változatok és szoftverjavítások, az intelligens kártyák, a hozzáférési pontok, a hidak, a titkosítás, a zárt vezeték nélküli hálózatok és a VPN kliens-szoftverek alkalmazása magas adatbiztonsági szintet garantál.

A HP a jövőben tovább szeretné növelni a csapatnak szállított vezeték nélküli infrastruktúra sebességét illetve biztonságát, és emellett a funkcionalitás bővítését is tervbe vette.

"A vezeték nélküli infrastruktúrától kezdve a menedzselésen és a rendszerbevezetésen keresztül a vezeték nélkül alkalmazásokig és mobil hozzáférési eszközökig, mind területen maximálisan kihasználtuk a HP által felhalmozott mobil technológiai tudást" - jelentette ki Neil Davis, a WilliamsF1 informatikai fejlesztésekért felelős menedzsere. "A Forma-1 olyan versenysport, ahol a modern informatikai megoldások hatékony használata kritikus szerepet játszik a versenypályán elért sikerben. A vezeték nélküli technika fejlődésével párhuzamosan további mobil megoldásokat és innovatív alkalmazásokat készülünk bevezetni a HP támogatásával."

Néhány szó a szponzori programról

A 2003-as versenyszezonban a HP immár negyedik éve segíti főszponzorként a BMW WilliamsF1 csapat működését. Az autók tervezését, a teljesítménymenedzselést, a gyártást és a tesztelési telemetriát támogató termékek, technológiák, megoldások és szolgáltatások biztosításával a HP lehetővé teszi a csapat számára, hogy minden energiájával a versenyzésre koncentrálhasson. A szervereket csúcstechnikájú asztali, tábla- és noteszgépekkel összekapcsoló WLAN-hálózat mellett a HP integrált információs és kommunikációs technológiákat és szolgáltatásokat is a BMW WilliamsF1 csapat rendelkezésére bocsát:

* IT-stratégia kidolgozása és integrálása, támogatás;

* 7x24 órás globális támogatás a versenyeken, a tesztfutamok során, és a BMW WilliamsF1 csapat központjában;

* Két HP AlphaServer szuperszámítógép (HPC320 és SC40 fürt);

* Hordozható adatközpont két HP ProLiant DL380 G2 szerverrel;

* A tervezés és gyártás során alapvető szerepet játszó nyomtatási és képalkotási megoldások (Két HP Designjet 1050C, egy HP Designjet 500 PS, egy HP LaserJet 9000 N és különféle HP LaserJet, Deskjet és Inkjet nyomtatók)

A HP Services minden Forma-1-es hétvégén 24 órás helyszíni támogatást nyújt a versenypályán. A jelenleg négy kontinensen elérhető szolgáltatást 2004-ben várhatóan Bahrainre és Sanghajra is kiterjesztik. A versenypályán dolgozó dedikált helyszíni szakemberek szükség esetén a HP helyi szervizmérnökeitől kérhetnek kiegészítő támogatást.

Forrás: www.hp.hu