NTFS kérdések

Tegnap, amikor egy fagyás után bekapcsoltam a gépemet, egyik merevlemezemen sem indult el a Windows, pontosabban eljutott a boot képernyő végéig, és ott egy helyben állt, egérkurzort nem kaptam (Windows 2000 Prof SP4 az egyik winchesteren), illetve nem jutott el a bejelentkezési képernyőig (Windows Xp SP2 a másikon). Mindkét disken NTFS fájlrendszer van az egyik particion, mellettük egy másikon meg linux van. (Debian, és Suse). A Bootmenedzser mindkét esetben Grub, és BIOS-ban tudok váltogatni a lemezek között. Az előtörténethez még annyi tartozik, hogy a DVD olvasómban bentmarad egy lemez. Egyébként akkor éppen a Windows 2000-et használtam. Egyszercsak lefagyott a kurzor. A gépet újraindítottam ugyanerről a lemezről, és ekkor ugye konzosztenciavizsgálattal indult, majd amikor ez lezajlott, akkor miután eltűnt a mozgó csík az alsó sorban, a Win2k bootképernyője csak állt, és állt. Ezek után elindítottam a gépet a másik lemezről, a Windows XP elindult, majd egy idő után a csík eltűnt, a DVD meghajtó felpörgött, és ezutána képernyő csak állt, az egérkurzor és a bejelentkezés nem jelent meg. Ezután újraindítottam, természetesen a legutolsó ismert jó beállításokkal, de ugyaneddig jutott. Csökkentett módban elindítva mindkét rendszer nomrálisan működött.

A dolog csak azért érdekes, mert ezek után elindítottam ugyanerről a lemezről a Debian linuxot, és szépen eljutott bejelntkező ablakig (GDM), és én természetesn be is léptem. Minden normálisan működött.A linuxa bootolás közben nem írt ki semmi rendkívülit, vagy szembeötlőt. Na most a kérdesem az, hogy egyszerre történhetett-e a két lemezzel valami defekt? (Én ennek valószínűséget adnék). Linuxnál ugye van syslog, XP-nél, Win2k-nál az eseménynaplóban nem találtam semmi erre vonatkozó gyanús bejegyzést. Windowsnál van-e még valamilyen (naplózási) lehetőség az indítási hibák kiszűrésére a linuxhoz hasonlóan? (Gyanúm az, hogy nincs ilyen...)

A történet vége egyébként, hoyg kikapcsoltam egy pár másodpercig a gépet, majd újra elindítottam az XP-t, és a bootolás végén,amikor felprörgette a DVD meghajtót, kivettem a DVD-t. Megjelent a bejelentkezési ablak, és minden normálisan működött. Ezek után elindítottam a másik lemezről a Win2k-t.Ez is normálisan elindult, miután kiválasztottam a Suse Grub képernyőjén. Megjelent az egér, és a bejelentkező ablak is. A jelenség számomra rejtély. Találkozott más valaki ilyennel? Mivel tudá a hibát kiszűrni? Bocsánat, hogy egy kicsit hosszúra sikeredett.