Ki diplomázik az idén? Írnád Linuxból?

Fórumok

Helló mindenki!

Idén diplomázóknak, szakdolgozat készítőnek szólnék: lehet bőven válogatni az FSF által összegyűjtött (Linux, FOSS, etc) témák közül.

http://www.fsf.hu/index.php/Fs_thesis

Aki még nem választott témát, érdekli és >szakirányú iskolába jár kérjük< jelentkezzen!

üdv,
w.

Hozzászólások

Én a glioblastomák klinikopathologiájából írom. :-D
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME

Mér'? Nem azt szokták egyesek mondani, hogy: "Linux: Nem kód, hanem filozófia"? :D
Akkor én most "szakirányú" vagyok filozófusként, vagy nem? :D

__________________________________________________________________________

"Ennek a fiúnak semmilyen kollektív jelentősége sincsen: éppen hogy egyén."

Ha jól emlékszem ezt Unixra szokták volt mondani. A linux meg egy Posix kompatibilis kernel, a GNU/Linux meg mint nevében is benne van (GNU is Not Unix), nem Unix... tehát totális a káosz, mert a GNU/Linuxot Unix szerűnek szokták mondani. A dologhoz hozzá tartozik, hogy magának a Unix név használatának is megvannak a követelményei (utána is fogok nézni, hogy betehessem a dolgozatba).

Megneztem a mar elkeszult temakat a http://www.fsf.hu/index.php/SzabadDiplomaDolgozatok cimen, es meglepett, hogy az egyik tema az "A GIMP Felhasználók Kézikönyvének fordítása GNU GDPL licenc alatt" cimet viselte. Ha ez egy "sima forditas", akkor imho inkabb az angol tanszeknek kellett volna a temat gondoznia, es nem a matematikai es informatikainak :-)

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

Idén diplomázom és már megvan a témám: "Linux rendszerek alkalmazásának lehetőségei beágyazott rendszerekben"
Most nincs időm átfutni, hogy miről is szól az FSF kezdeményezése, de ha érdekelheti őket, akkor szabad a pálya (remélhetőleg 1-2 héten belül elkészül, ha nem akkor gondban leszek a leadási határidővel...)

Hol dolgozol?
Amúgy láttam most Xilinx + VHDL + beágyazott rendszerek témákat is a BMF egyik hírdetőtábláján, köztük az egyik egy Virtex 4-re (PowerPC hard cpu-val) való linux telepítés... ha előbb kiírja a tanár (valamikor novemberben volt a szakdolgozat téma kiválasztási határideje), akkor lehet, hogy bevállaltam volna, bár elég kemény téma. Bár amit most csinálok az sem egyszerű számomra, mert itt meg széles látókörrel kell a témát feldolgozni.

Én tavaj előtt diplomáztam és full linuxból írtam, sőt a tanárom is csak linuxhoz értett (ill user szinten elvan win-el is), pedig nem is vagyok informatikus.

Ha már szóba került: tudtommal idén már lehetőség van arra, hogy (UHU) linuxon csinálják meg a diákok az informatika érettségit. Érdekelne, hogy akik most, vagy a köv. 1-2 évben érettségiznek infóból, élnek-e a lehetőséggel.

nincs olyan tudomanyos tema, amihez a linux jo lenne ilyen teren.

uj utemezo tervezes -> minek. O(1)nel nemnagyon lehet jobbat :-)
halozati protokoll iras -> van ezer meg egy.
kriptografiai rendszer teszteles -> bele lehet epiteni, testbednek jo.

szerintem az a baj a mai diplomas emberek tobbsegevel, hogy lenyegtelen,
semmitmondo, barki altal barhonnan osszeszedheto dologrol/dolgokbol irjak
a diplomamunkajukat, es semmi ujat nem tudnak felmutatni.

En tudok egy nagyon aktualisat: oldd meg a spam problemat. Ha ugyes vagy, es meg 2006 vege elott osszejon, akkor B$ll nagyon halas lesz, hogy megmentetted a s*gget, es imho egy nagy halom penzert licenceli toled a technologiat. Szoval van meg imho par dolog, amiben lehet(ne) ujat felmutatni.

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

Nem tudom, hogy otletet is lehet-e szabadalmaztatni, meg levedetni, de a GPL-t nem kedvelem. Van ugyan a temaban egy F/OSS (de azert remelem, nem f*s) progim, de en inkabb a zlib/png-t valasztottam licence tipusanak. Es nem en vagyok az egyetlen, aki elegedetlen a GPL1,2,3,4,5,..,x-el.

Az meg urban legend, hogy ami Linux-szal kapcsolatos, annak free-nek _kell_ lennie.

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

Linux: egy kernel GPLv2 alatt kiadott forráskóddal. Ha BELE teszel valamit, akkor GPLv2 alatt kell tenned. Ha vele kapcsolatban csinálsz valamit, ami nem épül bele a linux binárisba, akkor szíved joga olyan licencet választani, amit csak akarsz.
Ha a GNU/Linux-ra gondolsz, akkor hogy érted azt, hogy vele kapcsolatos? Az alkalmazásokra vonatkozóan semmilyen megkötés nincs.

nem mondta senki, h nincs uj dolog.

csupan azt, hogy a diplomamunkak nagy szazalekara nem ez a jellemzo..
semmi uj nincs benne..

valamelyik nap voltam a kari konyvtarban, es nezegettem regebbi diplomamunkakat,
es "az internet tortenete", "valos ideju kepfeldolgozas NT alatt", "femszerkezetek
modellezese maple-el", stb...

mind jo dolog, csak amikor van KESZ matematikai modell a problema leirasara, akkor
azt mar ezer meg egy ember implementalta valoszinuleg.. nem kell n+1.

Az internetről a 90-es évek elején készült egy szakdolgozat, amit aztán könyvként is kiadtak. Akkor nem volt erről magyar nyelvű szakirodalom és a dolgozatnak volt létjogosultsága. Ma már a témát sem veheted fel, mert teljesen hétköznapi ezerszer lerágott csont az internet.
A többi probléma is hasonló lehet, amikor a dolgozatot írták, akkor újnak számított.
De mivel a lényeg itt az egyén fejlődése és bizonyítása, ezért akkor sincs gond, ha most valaki ír egy diplomamunkát amiben átfogóan, rendszerezően foglalkozik pl. a valós idejű képfeldolgozó rendszerekkel, csak ha értékes dolgozatot akar letenni az asztalra, akkor alaposan fel kell tárnia a témát.

Az utóbbi kb. 10-15 évben átértékelődött a felsőoktatás és ma már nem a kutatásról szól a szakdolgozat. A szakdolgozat lényege (főleg főiskolán), hogy a szakmára való alkalmasságodat egy összetett feladat keretében bebizonyítsd. Persze ettől függetlenül lehet kutatási területet választani, de egy főiskolai (BSC) diploma esetén hülyeségnek tartom, egyetemen (MSC) már oké. De a kutatás igazi helye: TDK, PhD és még feljebb.

Azt javaslom, hogy a szakdolgozatodban csak akkor foglalkozz szűz területtel (kutatás), ha meg is tudod csinálni és utána referenciának akarod használni. Ha nem akarod referenciának, akkor tekintsd csak egy szükséges feladatnak ahhoz, hogy megkapd a diplomát. Rengeteg lehetőség van még az életben, ahol túlvállalhatod magad, de a szakdolgozatnál nem érdemes, főleg nem olyan témát, aminek bizonytalan a kimenetele, vagy komoly komplikációk adodhatnak.
A témavezetőmnek volt egy workflow managementes témája, azt akartam választani, aztán lebeszélt róla. Valami előtétrendszert kellett volna fejleszteni ami beolvassa egy szövegfájlból a munkamenet leírását, majd megjeleníti a gráfot és némi interaktivitást is biztosít. Aztán amikor választani akartam, azt mondta, hogy mégse kéne, mert gondok lehetnek vele és esetleg nem tudom befejezni. Pl. sok cég csinál kész rendszereket, de az elméleti oldaláról szinte semmi szakirodalom nincs magyarul, szakember is alig van magyarországon. Amikor elkezdtem utánanézni, hogy milyen szabványos leírási módok vannak, akkor elkezdtem érezni, hogy itt bizony vannak kidolgozott módszerek, de sok időt venne igénybe, amíg átlátom a tématerületet. Vagyis vagy kitalálok valamit magamtól (minek, ha vannak szabványos leíró nyelvek?) és lesz egy vacak diplomám, vagy úgy döntök, hogy követek egy meglévő leírónyelvek és ábrázolási módot, de az meg messze nem egy emberes feladat. Tehát igaza volt a tanárnak, hogy mégsem jó ötlet. És ez még csak nem is kutatási terület!

Bocs, egy kicsit hosszúra sikerült.
Ja, ez a második diplomám lesz és már pár év eltelt az elsőtől. Az eltelt évek alatt meg ráéreztem, hogy mennyi értelme van a szakdolgozatnak: egy bizonyíték arra, hogy felkészült vagy a szakmára és megérdemled a diplomát (és első diploma esetén valószínűleg az első kerek önálló feladat dokumentációja, amit meg lehet mutatni az első munkahelyekre való jelentkezéskor).

nem referencianak akarom hasznalni, hacsak nem a PhD programban majd..

viszont ugy erzem, akkor is fontos es hasznos pont, es ott nyujtani kell valamit.

most is reszt veszek tobb kutatasba, es tudom, hogy foleg az iparhoz kozeli teruletek
mennyire szet vannak morzsolva, es mennyire nem lehet talalni normalis leirasokat,
max 50 NDA alairasa utan..

de ez van. :)

majd lesz valami..

Én informatikai etikából írom a szakdogámat, és természetes, hogy a szabad szoftver lelkisége ragyog majd át rajta, karöltve a teológiai etikával, merthogy teológusnak tanulok :-)
Az etika minden rendszernek része, és mozgatója, szóval nehogy már az informatika/inform-etikát ne vizsgáljuk meg. A nyílt forrás alkalmazása, már önmagában véve is egy etikai elv. Az informatikai tudomány elsajátítása, felhasználása nemhogy nemcsak a "gépész" elmék kiváltsága, hanem mindenkié, főleg akik etikusan kívánnak élni vele. Hogyan viszonyulunk a legálisnak és az illegálisnak meghatározott, barkácsolt szoftverekhez, betartjuk-e a játékszabályokat, sok izgalmas vetülete van ennek a felhasználók számára. A helyes cselekvés, felhasználás mikéntje. No meg a kreátor, aki meghatározza a célközönséget, és elvárja, hogy verejtékes munkálkodása kenyérkeresettel is járjon, mert valamibul élni is muszáj. Hajrá "kissipos" és a többiek, akik nem zavartatjátok magatokat a műszaki egyetem "fenyegető" árnyékától távolabb, egy napsütötte tisztáson szabadon gondolkodni a lét nagy kérdéseiről, hiszen, példának okáért Arisztotelész sem csak egy tudományban bizonyította elmésségét.

Csont nélküli jelesre diplomáztam egy rendszertervvel, aminek elemei pl.: dhcp, shorewall, postfix, clamav, spamassassin, squid, dovecot, dansguardian-antivirus, amavis-new stb. Szeretik a tanárok a Linux-os témát, mert egyrészt nagyon ritka, másrészt azt hiszik, hogy ez az iskolájuk érdeme, harmadrészt, mert nem értenek hozzá - tisztelet a kivételnek -, és nyugodt lelkiismerettel emelik a szakdolit pajzsra, mert tudják, hogy más tanár sem ért hozzá, és őket sem fogják elmarasztalni, ha neadjisten baromság lenne benne.
Én javaslom, hogy, aki teheti, válasszon Linuxos témát a szakdolijához.

Én meg főiskolai szakot végzek el (egy kis szerencsével) estin másfél év alatt másoddiplomásként. Örült darálógép ez a tempó, nem árt hozzá a többéves szakmai háttér se. Ez a véglet sem jó. Viszont vonzó benne az, hogy nem 4 év alatt lesz diplomám (estin normálisan 4 év a szak).

Nem feltétlenül igaz, hogy olyan külsős kell, aki ért a Linuxhoz. Én _szándékosan_ olyan embert kértem fel, akinek ugyan bőven van informatikai vénája, de nem az a szakterülte. Ellenben nagyon inteligens, és tudtam, hogy addig nem nyugszik, amíg meg nem érti. Nagy munkát okoztam neki, de lelkiismeretesen végig ment rajta. A vége az lett, hogy leszedett egy FreeBSD-t(!!!), és elhatározta, hogy az otthoni hálózatát elkészíti rajta.
Persze nagyon ritka lehetőség az ilyen kozulens.

Köszönet wolfnak, hogy elindította ezt a témát, remélhetően idén felpörög a prjekt!

Sokan írják itt, hogy szabad szoftver témában írtak dolgozatot. Légyszíves csatlakozzatok Ti is, örömmal kirakjuk az oldalunkra had épüljön a tudásbázis. (Persze a említett 7-8 év alatt szerzett kettes diplomamunkára ez nem nagyon vonatkozna :-) )
Illetve ha tudtok már kész dolgozatot, amit az írója szívesen megosztana, akkor küldjetek linket, vagy elérhetőséget.

Akik pedig most írnak, vagy akik ilyen témát vezetnek, azok pedig szintén csatlakozzanak hozzánk, ha van kedvük. (témakiírással, válalással, vagy bármivel)

Ha megnézitek a projektoldalt, akkor látható, hogy kötöttség nem nagyon van, a két fő cél, hogy készüljenek a jó dolgozatok, a másik, hogy kicsit közelítsen az oktatás abba az irányba, hogy használható tudást szerezzenek a hallgatók, legalább a diplomamunka írása közben :-) Ha közben megismerkednek a hallgatók jó külső/belső konzulenssel, akik talán a későbbiekben is tudnak nekik segíteni, az meg külön hab a tortán.

Esetleg erről egy rendes hírt is közzétehetnétek a HUP-on, hogy ne csak a fórumban szerepeljen. Esetleg egy sajtóközlemén yvagy ilyesmi, és más fórumokon is lehetne terjeszteni. Szerintem már annak is komoly hírértéke van, hogy elindult ez a projekt, és ha lenne erről egy sajtóközlemény, azzal is lehetne népszerűsíteni a szabad szoftvereket. (Ha ez megtörtént, s csak én maradtam le róla, akkor bocs!)

Sőt, amint látod, még külön témamegjelölés is van már a szabad diploma projektnek itt a hup-on :-) Hír pedig volt már kettő is.

Öszintén szólva a más fórumokkal, sajtóhírekkel személy szerint bajban vagyok. Hová lehetne elküldeni, ahol ki is rakják a hup-on kívül.
(Ugyanez a kérdés felvetődött az FSF.hu 2006-os beszámolójával is.)
Természetesen adódik a Linuxvilág újság, akik mindig helyt adnak az ilyesminek, meg a Linuxportál, de ezen kívűl?

Ha csak úgy beküldöm a webmester@pitty_putty_media_portal.hu címre, akkor arra nem szokott semmi reakcio történni. (Még akkor se, ha udvarias kísérőlevelet mellékelek hozzá). Van valakinek ötlete ezzel kapcsolatban?

Főiskolákat, egyetemeket kell megkeresni. Ahol én tanulok (BMF NIK) ott biztos nyitottan regálnának rá, mert eleve vannak már Linuxos témák és igény is van a suli részéről, hogy legyenek ilyen témák (mert oktatnák, de nem láttam olyan tanárt, aki igazán értett is volna hozzá, biztos kint vannak az ilyen emberek az iparban).

Bizony sok helyen használnak unixokat/linuxokat.
A felsőoktatásban szinte minden intézményben van néhány ember, kutatóintézetekben is (nem csak számtech helyeken) és bizony az iparban.

Ahol nagygépek vannak, azok többnyire nem MS cuccok, hogy a webszerverekről, tűzfalakról ne is beszéljünk :)

A http://www.fsf.hu/index.php/SzabadDiplomaDolgozatok oldalon már több, korábban elkészült szabad szoftveres diplomadolgozat is szerepel. Most, hogy itt a diplomadolgozatok leadási határideje, szívesen bővítenénk (FSF.hu) a listát!

Akinek van ilyen dolgozata, és hajlandó elküldeni, hogy kirakjuk, keressen meg emailben:
johnzero (kukac) gmail (pont) com

Köszönöm!

Helló!

Én most diplomáznék (GDF) de az fsf.hun lévő témákhoz nem sok közöm van. Esetleg ajánlani nem tudnátok valamit? Linux vagy BSD témában, programozásban inkább a webes dolgokban (php, js, flash) vagyok otthon.

Köszi,

Csarlee

Jelesre védtem meg a szakdolimat (az opponensem, egy médiaszakember kitűnőre értékelte és publikálásra javasolta), amelynek utolsó fejezete "Pingvinizmus" címmel az open source szoftverekről szól. Amúgy információ és etika kapcsolata a témája.