Interjú Alan Cox -al

 ( trey | 2001. november 9., péntek - 9:18 )

Mostanában összesűrűsödtek az események a Linux fejlesztők körül. Az egyik legismertebb kernelfejlesztőt Alan Cox -ot kérdezték meg az eseményekkel kapcsolatban. A NewsForge készített vele egy ripotot, amelyben a Linux fejlesztés jővőjéről, a saját további munkájáról, az előző hetek eseményeiről beszél. Érdemes elolvasni, mert végre elsőkézből kaphatunk értékes információkat.

Az interjút megtalálod:

http://www.newsforge.com/article.pl?sid=01/11/07/1516223

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Háth... épp volt pár percem, és beleolvastam Cox bácsi interjújába.
*IMHO* gyerekes dolog az, hogy bojkottlája az USÁ-t avval, hogy kiszed minden changelog-ot,
a linux kernelből, vagy nem ír hozzá.

Aki nem tudná Cox-nak az US. Digital Millennium Copyright Act-jével van baja. Na jó, tegyük hozzá, az USA ezen törvénye tényleg hülyeség. De azt is hozzátehetjük, hogy nem ez az USA egyetlen hülye törvénye, és ha megnézzük, Oroszországban nagyobb szabadság/demokrácia van ilyen téren, mint az USÁ-ban.

De *IMHO* akkor sem megoldás az, hogy bojkottál: Nézzük csak példának a debian-t:
Van non-us szekció, vannak non-us szerverek. Ha az ftpadminnak van egy kis esze, akkor az USAs IPcimeket buntetovonalra is teszi, es kesz. USA meg szivhatja a fogat a sajat hulyesegetol.

De mint mondtam: Én nem tartom korrekt megoldásnak azt, hogy ezért a (vétlen) felhasználókat szivatja, és nem ír nekik changelog-ot a korábbi kernelben kijavított security hibákról.

Mellesleg, ha azt vesszük: akkor ha ír, akkor sem biztos, hogy törvénybe ütközőt tudnak megállapítani. Hiszen a linux kernel az nem egy kereskedelmi termék, aminek ha leírja a biztonsági hibáit, akkor törvénybe ütközőt követ el. Ilyen alapon, ha AST leírja a minix hibáit az őáltala oktatásra szánt operációs rendszeréről, akkor börtönbe csuknák az USA-ban?

Imho: Nem. És ha lenne egy ilyen per, akkor lenne egy precedensértékű döntés, hogy az ilyen miatt nem itélnek el többet senkit. Mert ugyebár abban a nagyon sötét demokráciában mindent precedens alapon döntenek el, és ha egyszer tévednek, akkor később esély sincs arra, hogy végiggondolják az esetlegesen hibás tetteiket. De ezt már gondolják át az USA-beli jogászok, és mint írtam, akkor se a "közembert" kéne szivatni. Nekem pl. kellene a changelog!