Egy év letöltendő börtön szoftverkalózkodásért

 ( trey | 2003. január 13., hétfő - 19:12 )

Nem nagyon szoktam más oldalakról hírt beidézni, de ez most érdekes. Megszületett az első letöltendő szabadságvesztéssel sújtott "illegális-szoftver" ügy. Valaki a hozzászólásokban idézte be a linket:

Illegális szoftverhasználatért csütörtökön egy év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság a Philos Laboratories Szoftverfejlesztõ Kft ügyvezetõjét, V. Zsoltot. A BSA információi szerint Magyarországon ez az első eset, hogy halmazati büntetés nélkül, szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt végrehajtható szabadságvesztésre ítélnek valakit.Az eddigi letöltendő börtönbüntetéseket olyan esetekben rótták ki, amikor a szerzői és szomszédos jogok megsértése mellett más bűncselekményt is elkövetett a vádlott - mondta el kérdésünkre dr. Novák Tamás, az üzleti szoftvergyártók szerzői jogvédelmi szövetségének jogi képviselõje. V. Zsoltot a bíróság üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett szerzői jogok megsértése miatt ítélte egyévi végrehajtható szabadságvesztésre.

Géppark licencek nélkül

A BSA hotline-ra érkezett bejelentés alapján napvilágra került ügy vádirata szerint V. Zsolt üzleti tevékenységével több millió forintos kárt okozott az Autodesk, a Microsoft, az Adobe, a Corel és a Symantec szoftvergyártóknak. Információink szerint a Philos Labs 21 számítógépén futottak nem jogtiszta szoftverek.

Négymilliót megtérített

A csütörtöki ítélethirdetés előtt egy nappal V. Zsolt peren kívüli megállapodásban 4 millió forintos kártérítést fizetett a megkárosított szoftvercégeknek, amelyet az ítélethozás során enyhítő körülményként vettek figyelembe.

Az ítélet nem jogerős, információink szerint a védelem fellebez. Az ügyben V. Zsoltot és a Philos Labs illetékesét is szerettük volna megszólaltatni, ám hétfõ délután nem sikerült elérni őket.

Magyar sikertörténet

A Philos Laboratories néven indult cég két magyar magánszemély, V. Zsolt és Zámbó Viktor többségi tulajdonában van. A cégbe 2000-ben a holland ABN Amro 1 millió dollár tőkét fektetett be. A Philos Entertainment 60 alkalmazottal dolgozik, eddigi legsikeresebb játéka az azték és maja kultúra idején játszódó stratégia, a Theocracy. A játék forgalmazási jogával a francia székhelyû UBI Soft multinacionális vállalat rendelkezik.

Forrás:
Index

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Én csak azt nem értem, hogy ez egy jól menő cég. Miért nem tudták megvenni a programokat?

Üdv,
kisg

Mielott megvalaki beszol...

Nem a BSA ellen tettem ide. Nem nagyon foglalkozok veluk. En a szabad szoftverekre akarom felhivni a figyelmet ezzel. Meg egy ok a szabad szoftverek mellett...

Szerintem a kártérítés a jogos büntetés. Az viszont aggályos dolog, hogy megtéríti a kárt és még le is csukják. És ugye az a probléma, hogy büntetőpernél nem igazán lehet peren kívül megegyezni...

Üdv,
kisg

A hozzaszolast szerkesztettem. Probaljuk meg az ilyen hosszu URL-eket hivatkozas formajaban beszurni, is roviditeni ha lehet. Koszonom. trey

"Szerzoi jogok, avagy mi tortenik a parlamentben:

http://www.mkogy.hu/internet/...IROM_ADAT

handler"