png -> bmp

Fórumok

Sziasztok!
Scannerem tökéletesen működik XSane-nel, de az a problémám hogy nem lehet bmpbe menteni képket, csak png, tiff, stb.
Szernék írni egy scriptet ami egy könyvtárban levő összes képet átkonvertálja bmpbe. Ez milyen progival oldható meg. Csak 1 bites képet szeretnék csinálni (a png is 1 bites).
Légyszi írjatok valami parancsot ami erre alkalmas és van hozzá rendes man.
Elölre is köszi.

Hozzászólások

A Zeller által emlegetett ImageMagick-en kívül van más lehetőség is: ha esetleg eleve fenn van a gépen a NetPBM, akkor ahhoz van tifftopnm, valamint ppmtobmp.

Köszi, megnézem ezeket is, közben kipróbáltam a Kooka-t és gyorsabban olvas be, valamint ment bmpbe is. De majd kisérletezek a ti általtok leírt módszerekkel is. Elvégre gnome-ot használok, így nem nagyon akarok kde-s progikat futtatni.
Szóval köszi így már menni fog.

??? Kooka nálam ment a nevébe, olyan tetű erőforrászabáló volt. Amúgy ilyesmire sokkal egyszerűbb a parancssori verziókat használni (persze csak akkor, ha pl. mindig a4-es oldalt akarsz szkennelni). Nálam pl. így néz ki a fénymásoló:
scanimage --format pnm --mode gray --resolution 300 |
sam2p - PS: - |
lpr -Pps -C raw -s -r "$@"

Nyilván a sam2p (ami PS-t csinál) helyett lehet a fenti IM-es, vagy NetPBM-es eszközöket bevetni (vagy hasonló alternatívákat, mint pl. a magyar gyártmányú sam2p kistestvérét, a tif22pnm -et, és hasonlókat)

Hát igen, lehet a végén parancssorból fogok dolgozni, mert munkához kellene, behúznom folyamatosan oldalakat. Megnézem ezt a scan image-et, mert sem a kooka sem az Xsane nem engedi állítani a fényerőt és a kontrasztot line-art módban. Így annyira világosak a képek, h olvashatatlanok:( Melyik csomagban van benne a scanimage, akkor is kezeli a scannert ha sane a meghajtója?

Helló!
Na telejsen jól megoldottam a parancssorból scannelést, mestért, köszi.
De az a problémám, h túl világos a scannelt kép és nem tudok sötétebben scannelni. A brightness kapcsolóra azt dobja ki, h nem engedélyezett.
Ha windowsban scannelek ott tudom állítani a fényeséget egy csuszkával.
Itt hogy lehetne megoldani?