Cups probléma, sűrgős.

Fórumok

Cups probléma, sűrgős.

Hozzászólások

Adott egy EPSON 1170 es mátrix nyomtató (9 tűs) amit CUPS driveren keresztül beconfiguláltam EPSON 9 pin. A nyomtató tökéletesen nyomtat, viszont a lapméretnél nem lehet kiválasztani a leporello méretétt a 21*34 cm (12 inch keskeny) ezért az egész nyomtatás olyan 4-5 sorral csúszik, a következpő oldal 8 sorral is stb. A4 ként kezeli. A customnál nem lehet beírni a méretet. Hogyan lehetne rávenni hogy a méretét kezelje normálisan. A neten olvastam hogy HP desjetet ajánl, de ezt akkor hogy lehet beállítani hogy normálisan működjön. Linuxosítjuk az irodát című témához szorosan kapcsolódik a kérdés.

Előre is köszönettel:
csillagocska :roll:

Mi a tizenket inch?

mert ez a meret: 8,268 x 13,386

szal szerintem rosszul merted a papirt.

Ezt lefelejtettem:

http://www.softlookup.com/tutorial/redhat/rhl25.asp#E68E207

vagyis inchben is megadhato:
-sPAPERSIZE=11x17

Én ilyen estre (hasonló problémával küzdöttem) azt a megoldást tartom célravezetőnek, hogy megfogod a most használt PPD-t, és "csinálsz bele" olyan papírméretet (én most Leporello21x34-nek fogom hívni), amire éppen szükséged van.
Jó tanács: a nyomtató típusának a nevét (ModelName, ShortNickName, NickName) valahogy különböztesd meg az eredetitől (én pl. a "blr"-t szoktam a végére biggyeszteni), és a PPD-file nevét is változtasd meg, majd utána vedd fel újra a nyomtatót, a driver kiválasztásánál mondd azt, hogy meg akarod adni kézzel a PPD helyét, és máris menni fog.
A PPD formátuma elég egyértelmű és "önmagyarázó" a módosítások tekintetében, magyarázat nálkül a lényeg:
A 21x34 cm-es papírméret a Postscript alapértelmezett koordinátarendszerében (1 cm = 72/2,54 postscript pont): 595,27x963,77
A méreteket ebben a ppd-ben (nálam epson9.ppd.gz, de nem muszáj visszatömöríteni a kész ppd-t) négy helyre kell felvenni:
A *DefaultPageSize és *Default PageRegion sorok alá a következő sor kell:
*PageSize Leporello21x34: "<</PageSize[595 963]/ImagingBBox null>>setpagedevice"
A *DefaultImageableArea alá:
*ImageableArea Leporello21x34: "18.0 18.0 577.0 945.0"
Ezek szokásos margóértékek (6,35 mm), akár "nullázhatod" is.
A *DefaultPaperDimension alá:
*PaperDimension Leporello21x34: "595 963"

Fontos: kisebb-nagyobb eltérésekkel így bármelyik nyomtatódba bármelyik papírméret "begyűrhető", ami fontos, hogy ahol az eredetiben egy méret egészként van megadva (nincs tizedespont), ott az új sorban is egész kell, ahol tizedestörtként, ott az újnál is tizedestört kell (nem hagyható el a ".0").
A definiált papírméret egyik mérete sem lehet nagyobb, mint a MaxMediaWidth és MaxMediaHeight értékben definiált méretek (de hát azt is át lehet írni :)

Mátrix és tintasugaras nyomtatóknál sokat lehet küzdeni még a lapdobással is (ha az oldal végén mindig fixen dob valamennyit, akkor azt a méretet le kell vonnod a papírméretből, és oda nem fogsz tudni nyomtatni!), én pl. egy Epson 1270-et nem tudok rávenni arra, hogy az oldal végén ne akarja kidobni a lapot, mert az leporelló esetén nem túl kellemes mutatvány :)

(Mellesleg fogalmam sincs, hogy a Custom miért nem megy...)

Köszi a segtséget, mindkettőtöknek. :) blr a te megoldásod külön köszönöm mivel ezzel megoldódott a probléma. :)

üdv, köszönettel csillagocska :)