Vodafone IPv6 BIX-en at megint nem megy

Fórumok

Kb hetfo ota a Vodafone halozataba BIXen at bejovo forgalom elveszik. Tud valaki valamit?

Csutortokon volt egy ~1oras failover a tartalek(?) BIX linkre, akkor ment. Azota megint nem. Tranziton jovo IPv6 rendben routolodik.

Hozzászólások

Akkor nálam is ez okozza a lassulást, akadozást csütörtök óta. Péntek este bejelentettem emailen, nyilván még nem javították meg. 

Szerkesztve: 2024. 06. 16., v – 13:27

Gondolom vodánál is épp ezen a héten nyaral az 1 szem épkézláb utolsó élő CCIE R&S emberük. Az átképzett büféruhatárszakosoknak meg ez már elérhetetlen magasságú probléma. Meg kell várni h. hazajöjjön Józsi horvátból, jövő héten már itt lesz.

Nem kötekedésképp, de mire kell nektek az IPv6? 

Volt egy projectem 3 éve, amikor azt akartuk kideríteni, mi lenne az ideális MTU a videokonferencia eszközöknek, amik UDP-n tolják az RTP streamet. Ugyanis sok site (100+ nagyságrendben) van összekötözve egymással VPN-eken keresztül, vagy lógnak SDWAN-on. A datacenter meg Azure, ami Expressroute-on keresztül volt elérhető. Szóval igen szépen megkavart heterogén hálózatok, és bármelyik lehetett akár forrása akár nyelője ennek az RTP forgalomnak. Végül a sokféle site-2-site VPN-ek miatt valami 1350 körüli MTU-t sikerült kitesztelnünk, hogy az átjutott mindenen.

Ez viszont a kliens endpoint-ok network konfigurálását jelentette + a videós szerverek átállítását. Mivel PMTUD csak TCP-n működik tudtommal (UDP-n nem), külön érdekes volt ezt leszimulálni/forgalmat generálni.

"Csak" konfig hegesztés volt. Ezek javarészt cisco videokonferencia eszközök voltak, meg néhány tucat polycom. Összesen 500-1000 db végpont nagyságrendben, képzelheted mennyi meló volt vele. Főleg h. nem CUCM-be regisztrálva, szóval még csak központosított mgmt sem volt, bár az cucm-en sem sokat segített volna.

viccesnek tetszik lenni, de:

> /ip/firewall/filter/print stats
Flags: X - DISABLED; D - DYNAMIC
Columns: CHAIN, ACTION, BYTES, PACKETS
 #    CHAIN    ACTION                            BYTES     PACKETS
;;; special dummy rule to show fasttrack counters
 0  D forward  passthrough              57 493 111 312  68 380 774

vs

> /ipv6/firewall/filter/print forward stats
Columns: CHAIN, ACTION, BYTES, PACKETS
 # CHAIN    ACTION            BYTES      PACKETS
;;; testconf: accept established,related,untracked
 0 forward  accept  353 240 003 260  294 469 884

udvozlet 2024-bol :)
legutobb pingeltem volna ipv4-en, aztan a negyedik domain mulva inkabb beirtam, h ping 8.8.8.8...
inkabb az ipv4-et kellene kukazni lassan :)