Lenovo ThinkCentre M920x Tiny / ThinkStation P330 Tiny moddolás összefoglaló

Kedves Fórumozók!

A kis, 1 liternek megfelelő térfogat környéki munkaállomások nagy népszerűségnek örvendenek az otthoni labort építők háza táján.
Most a Lenovo ThinkStation P330 / ThinkCentre M920x Tiny modellek is ebbe a kategóriába tartoznak.

M920x Tiny

Hardver szempontjából a két gép gyakorlatilag megegyezik, a fő különbség annyi, hogy a P330 Tiny inkább egy grafikus munkaállomás, NVIDIA Quadro (P620 vagy P1000) videokártyával, az M920x Tiny pedig alaplapi Intel grafikus vezérlővel érkezik.
Ezekben a gépekben alapvetően 2 M.2 NVMe SSD hely van, illetve egy M.2 2230-as méretű slot WiFi kártya számára.
A ThinkCentre M920x Tiny esetén van lehetőség a P330 Tiny videokártyája helyére PCIe x4-es négyportos Intel hálózati kártya beépítésére, vagy egy 2,5"-es SATA HDD vagy SSD beépítésére egy speciális beépítőkeret és hajlékony NYÁK-os SATA kábel segítségével.

Az utóbbi hetekben volt alkalmam kísérletezni a fenti típusok bővítési lehetőségeivek és a következő eredményeket értem el:

  • a gépekbe beszerelhető akár egy 1,5 cm (a szokásos érték duplája) magasságú 2,5"-es merevlemez is. Ez esetben a beépítőkeretet módosítani kell: az egyik oldalon van egy kb. 1 cm-es műanyag rész, ami a szabványos merevlemezeket hivatott alulról megtámasztani. Ezt a nyúlványt el kell távolítani, és akkor a nagyobb merevlemez is beépíthető, igaz fejjel lefelé a keretbe helyezve. Ez esetben a SATA kábelt is 180°-kal el kell forgatni, de ezzel együtt a konstrukció működőképesA HDD/SSD beépítőkeret
  • a WiFi kártya csatlakoztatására szolgáló M.2-es E-kulcsú 2230-as kártyahelyre más bővítőkártya is beépíthető:
    • USB 2.0-alapú microSD kártyaolvasó ( https://www.ebay.com/itm/123897794513 ) amely használata esetén lehetőség van a rendszert erről bootolni.
    • SSD-adapter ( https://www.ebay.com/itm/195159000246 ), melynek segítségével az M.2-es 2230 méretű E-kulcsú csatlakozó, egy 20 cm-es kábel segítségével átalakítható M.2-es 2280 méretű M-kulcsú SSD beépítőhelyre. Ez esetben az SSD számára egy PCIe Gen2 egyszeres szélességű kapcsolat áll rendelkezésére (ami alacsonyabb sebességet eredményez), és a rendszert sem lehet erről az eszközről indítani. Ezzel együtt az így módosított gépekben 3 NVMe SSD használható párhuzamosan a rendszerindítás után.
    • M.2 2230-as méretű E-kulcsú SSD. A fenti SSD-adapter sikeréből kiindulva egy ilyen SSD is működőképes lehet, de mindezidáig nem találkoztam ilyen, a kereskedelemben is kapható (és megfizethető) termékkel. Természetesen, az SSD-adapter esetéből kiindulva bootolni több mint valószínű, hogy egy ilyen eszközről sem lehet majd.

Összességében ennyit szerettem volna megosztani Veletek. Köszönöm a figyelmet!