Windows megosztott nyomtató + kezdő linuxos problémája

Fórumok

Windows megosztott nyomtató + kezdő linuxos problémája

Hozzászólások

Ezt se direkt Linux-hoz vették, mert Linux csak az egyik gépen van, az is csak utólag ... az összes többin, amit itt használnak Win megy.
Ehhez az Epson-hoz nem jó, ez egy FX-1050-es mátrix :roll:
Letöltöm az ingyenes verziót, kipróbálom, aztán ha megy, akkor megvesszük ...

Nos, megpróbáltam, letöltöttem egy .RPM file-t ... kettőt rányomtam, ahogy írták, elindult, és a köv. üzenetet kaptam:

/home/user/Dokumentumok/Nyomtato/turboprint-1.92-2.i386.rpm';echo RESULT=$?
error: Failed dependencies:
ghostscript >= 4.03 is needed by turboprint-1.92-2.i386
cups is needed by turboprint-1.92-2.i386
/bin/sh is needed by turboprint-1.92-2.i386
/bin/bash is needed by turboprint-1.92-2.i386
ld-linux.so.2 is needed by turboprint-1.92-2.i386
libX11.so.6 is needed by turboprint-1.92-2.i386
libXext.so.6 is needed by turboprint-1.92-2.i386
libXi.so.6 is needed by turboprint-1.92-2.i386
libc.so.6 is needed by turboprint-1.92-2.i386
libc.so.6(GLIBC_2.0) is needed by turboprint-1.92-2.i386
libc.so.6(GLIBC_2.1) is needed by turboprint-1.92-2.i386
libdl.so.2 is needed by turboprint-1.92-2.i386
libdl.so.2(GLIBC_2.0) is needed by turboprint-1.92-2.i386
libdl.so.2(GLIBC_2.1) is needed by turboprint-1.92-2.i386
libgdk-1.2.so.0 is needed by turboprint-1.92-2.i386
libglib-1.2.so.0 is needed by turboprint-1.92-2.i386
libgmodule-1.2.so.0 is needed by turboprint-1.92-2.i386
libgtk-1.2.so.0 is needed by turboprint-1.92-2.i386
libm.so.6 is needed by turboprint-1.92-2.i386
libm.so.6(GLIBC_2.0) is needed by turboprint-1.92-2.i386
RESULT=1

Ezek a csomagok mind hiányoznak hozzá? Mert pl. glibc van fent, az biztos, de újabb, asszem 2.4-es, ha nem mondok hülyeséget ... és van /bin/sh is meg /bin/bash is, akkor miért írta a failed depencies alá? :?:
Vagy én értek valami félre? Valószínűnek tartom ...
Egy nyomtatót ilyen bonyolult volna beállítani? Persze aki ért hozzá, annak biztos egyszerű, tudom hogy én nem csináltam még ilyet soha, úgyhogy ne járjon a szám, de a legtöbb ember ezért használ Win-t inkább: csak kiválasztom a megosztott nyomtatót, és már megy is (esetleg a nyomtató CD-jét bekéri), az egész művelet kb. egy perc, és nem kell letölteni drivereket, mindenféle hiányzó modulokat keresgélni, manuálokat olvasgatni, amikor ezer más dolgom volna :x
Vagy én fogtam ki valami fura driver-t?

Nobody-val sem megy :-(
Az smbclient -L kiírja a megosztott nyomtató nevét is, de aztán elakadtam ...
Rádugtam egy régi Epson mátrixot a lpt1-re, most az működik. A cannon-hoz, ami a másik gépen van, nincs linux-os driver sem a CD-jén. A felületen beállítottam a mezőket, utána postscript nyomtatót válaszottam, de a próba oldal csak nem akart kijönni. Az üzenet az volt, hogy "Az oldalt elküdtük a nyomtatónak, ha a nyomtatás megjelent, nyomja meg az OK gombot", vagy valami hasonló, de a nyomtatás nem jelent meg ...

Elárulnád a nyomtató típusát?
Vagy titok?

FLAME:
adok neked egy nyomtatot, amit en csinaltam. Semmifele elterjedt nyomtatovezerlo nyelvvel nem kompatibilis, es nem arulom el, hogy milyen modon kommunikal vele a szamitogepem. Irtam hozza FreeBSD drivert, aminek segitsegevel FreeSBD hasznalok klikety-klikk modon tudjak 23,6 masodperc alatt telepiteni es hasznalni - FreeBSD alatt. Mit fogsz vele Windowson csinalni? Vagy akar MacOSX, Linux, AmigaOS, VMS, stb alatt? Nyilvan semmit. Azaz a Win azert "jobb", mert a gyartonak leterdeke, hogy legyen wines driver, tehat vagy belecsodalkozza a winbe (gondolom fizet a M$-nak, mint a katonatiszt - ilyenek a regebbi nyomtatok), vagy ha kelloen uj anyomtato, akkor ad hozza wines driver cd-t. Majd ha a gyartonak leterdeke lesz a MacOSX, Linux, FreeBSD, VMS, stb driver, akkor neked is klikety-klikk lesz a nyomtatot hasznalni ezen rendesebb oprendszerek alatt. Addig tudni kell az oprendszer belso eletenek mukodeset, es meg szerencsesnek is kell lenni, hogy ne fuss a fenti problemakba.
flame off

[FLAME ON]
[quote:b9645823b6="Zahy"]Azaz a Win azert "jobb", mert a gyartonak leterdeke, hogy legyen wines driver, tehat vagy belecsodalkozza a winbe

Igen.

Meg mert van hozzá 1 darab nyomtatási réteg, amihez kell 1 darab driver, és ez a nyomtatási réteg stabilan ugyan az marad évekig, senki nem fogja azt mondani, írtam egy jobbat, most hirtelen használja mindenki ezt, és minden gyártó rossz és gonosz, hogy nem írta máris meg hozzá a drivert, és különben is mér nem publikálja a nyomtató tervrajzait és mérnöki dokumentumait bsd liszensz alatt, hogy bárki otthon építhessen magának, stb.

[FLAME OFF]

[quote:1dc742e62e="Gabci07"]Nobody-val sem megy :-(
Az smbclient -L kiírja a megosztott nyomtató nevét is, de aztán elakadtam ...
Rádugtam egy régi Epson mátrixot a lpt1-re, most az működik. A cannon-hoz, ami a másik gépen van, nincs linux-os driver sem a CD-jén. A felületen beállítottam a mezőket, utána postscript nyomtatót válaszottam, de a próba oldal csak nem akart kijönni. Az üzenet az volt, hogy "Az oldalt elküdtük a nyomtatónak, ha a nyomtatás megjelent, nyomja meg az OK gombot", vagy valami hasonló, de a nyomtatás nem jelent meg ...

A Windows-nal az "anonymous" az guest, vagy vendeg (a magyar Win elvileg mindkettore reagal)
Hacsak nem valami canon laser jet, ami tud PS-t, akkor nem erdemes PS-el kiserletezni, mert gyonyoru tobbszaz-esetleg tobbezer oldalas PS dump-ot kapsz ajandekba... :-)

Zsiraf

a gui ban beiirod hogy smb://username:password@gepnev/nyomtatomegosztas
gepnev lehet ip is ha jol tudom
de most ez fejbol ment ugy hogy ha valami man ban megnezed azt sem banom
mondjuk smbclient vagy cups leirsban

Annyit azert hozzatennek, hogy ez az egyseges, evek ota nem valtozo felulet a UNIX, Linux vilagra is igaz. Ugyan van egy (elsosorban a kereskedelmi Jujnikszokban elterjedt) lp/lpadmin/lpsched nyomtatokezelo, es egy a BSD-ben kitalalt lpr/lpd/printcap-fajel elemekbol epitkezo _masik_ nyomtato spooler (meg harmadiknak ott az IBM sajatja), de gyakorlatilag mindegyik ugyanazon a szinten intezi a nyomtatast: van egy:
lp-neven interface
lpd-neven filter
IBM-neven backend
program, ez a STDIN-rol kapja a nyomtatando adatot, es az STDOUT-ja a nyomtato - kovetkezeskeppen nem kell semmifele spoolerspecifikus drivert irni akkor, amikor egy adatot masik spoolerben szeretnek nyomtatni. Van a kvaziszabvany Postscript, igy minden drivernek eleg lenne annyit csinalnia, hogy PS bemenetbol a sajat hulye nyomtatonyelvere leforditja, es STDOUT-ra kikuldi. A spooler dolga pedig csak annyi, hogy halozati vagy tavoli nyomtato eseten felepitse a halozati csatlakozast a nyomtato fele, majd ezt a felepult halozati kapcsolatot STDOUT-kent odaadja a driver-nek. (netcat elonyben, de ugyanigy lehet hasznalni pl. a Sambaban meglevo smbclientet - en legalabbis anno igy ertem el a W95-on csucsulo HPLJ5-t)
Ha jobban megnezzuk, akkor az utobbi evek sztar nyomtato spoolerei (LPRNG, CUPS) se csinal semmi egyebet, csak ezeket a "drivereket" szep feluleten adminisztralhato modon kapcsolja ossze a felhasznalot a lokalis nyomtatojaval amit paralel/serial/usb portra dug, meg a Jetdirect-es (es nem olyan) halozati nyomtatokkal, meg a windowsban meglevo SMB-nyomtatomegosztasi mechanizmussal, meg az osszes egyebbel. Azaz egy kis barkacsolassal azt _hiszem_ mindenfele CUPS es egyebek nelkul, jo oreg LPD-vel meg lehet szolitani minden, egyaltalan nyomtatonak nevezheto eszkozt. (En is tudom, hogy a CUPS peldaul kezeli a PPD fajlokat, meg egy csomo egyebet, de oszinten szolva annyira nem erzem ezeket fontosnak. Nekem peldaul tokeletesen megteszi a magicfilter + LPD, de csak azert, mert oregszem, igy egyre kevesbe szeretem a valaki mas altal egyszer mar megcsinalt szkripteket ujra megirni. (X eve meg en utottem ossze ezeket)

Sziasztok,
Macskajancsi: a nyomtató típusa Canon Pixma iP1000. Bocs, hogy lefelejtettem!
Szaszg: a ps nyomtatót csak kínomban próbáltam már ki ... de a vendég nincs engedélyezve, a Win-es gépek mégis tudnak nyomtatni, vagy azok nem a vendégen keresztül nyomtatnak? Meg az anonymous-ra kijön a munkacsoport és alatta a gépek, a guest-re és a vendég-re csak a munkacsoport jelenik meg. Ezért gondoltam, hogy az valami más lehet.
Foci: a gui-ban olyan rovatokat kell kitöltenem, hogy: munkacsoport, kiszolgáló, nyomtató. Ezt ki is töltöm szépen, utána viszont választani kell egy nyomtató típust, gyártó és modellt. Kiválasztom a Canon-t, viszont ehhez a modellhez nincs driver (legalábbis nem találtam) ... a Canon oldalán keresve nem találtam Linux-os drivert, csak valami printer filter-t, de az is suse linux-hoz volt ( erről jut eszembe: egyébként mennyire használható az egyik distrib drivere egy másikhoz? )

Egy régi Epson-t sikerül beindítani helyi nyomtatóként, arra nyomtattam egy dokumentumot open office-ból, de nagyon csúnya volt. Win alól szépen jön ki ugyanaz a doksi, linux alól meg olyan, mintha kimaradnának oszlopok meg sorok a nyomtatványból: pl. szögletesek a betűk, a táblázatok kereteiből hiányoznak vonalak, iszonyat ronda. Ennek mi lehet az oka? Állítgattam a nyomtató felbontását is a beállítások között, de nem javított semmit ...
Erre tudtok valamit javasolni?

A Canon Pixma1000 linuxos támogatásáról a T. cég (canon) elfelejtkezett. (még büszkék is rá, :evil: )
Van rá fizetős driver (29,95 euro, kb. 7500Ft)
http://www.turboprint.de/english.html

Nekem is van egy ilyesmi, (csak valamivel újabb, 3000-es) a letölthető fizetős driverrel működik. (Ez a típus tud cd-re ill. dvd-re is nyomtatni, egyébként álmomban nem jutott volna eszembe linuxhoz canon nyomtatót venni.)

Szerk.: az epson-nal ugyanez a helyzet, de ez a driver azt is meghajtja.

OK, értem én, hogy a gyártóknak a Win-es driverek fejlesztése az érdekük, meg hogy az a pénzes szoftver, ezért jobban elvárható, hogy felhasználóbarát legyen, vagy más egyéb előnyei legyenek.
Csak megjegyeztem, hogy szerintem a legtöbb ember aki nem használja, az azért nem használja, mert túl sokat kell vele bajlódnia, mire sikerül jól feltelepítenie és beállítania mindent. Főképp, aki munkára használja, és nem arra kell az idejét elhasználnia, hogy pl. egy nyomtatót beállítson.
Mint pl. ha veszel egy autót: egy autószerelőt nem zavar, ha pár apróságot neki kell megcsinálnia, megigazítania, mert szabadidejében rendbeteszi a kocsit, és még talán tetszik is neki, hogy dolgozhat rajta. De ha Te veszel egy autót, persze hogy nem tetszik, hogy mondjuk egy teljes motorgenerált kell csinálnod. Ami Neked (nem lebecsülésképpen) lehet, hogy 2 hétig is eltart, és a végén nem lesz jó mégse a kocsid, egy jó autószerelőnek meg egy délutánjába telik, és előre tudja, hogy jó lesz. Neked inkább az kell, hogy ha nyomod a gázt, menjen az autó, ha nyomod a féket, lassuljon, ha kanyarodni akarsz, akkor kanyarodjon, és a legkevésbé sem akarsz azzal törődni, hogy ezt hogyan valósítják meg, vagy hogy pl. mi történik eközben a motorban. Persze vannak olyan emberek, akik meg azt szeretik, ha barkácsolhatják a kocsijukat.
De nem akarok vitatkozni, vagy semmi hasonló, tényleg csak egy megjegyzés volt ... kissé mérges voltam ... de már lecsillapodtam :)

[quote:ba85355a4b="Macskajancsi"][quote:ba85355a4b="Gabci07"]
....
Ezek a csomagok mind hiányoznak hozzá? Mert pl. glibc van fent, az biztos, de újabb, asszem 2.4-es, ha nem mondok hülyeséget ... és van /bin/sh is meg /bin/bash is, akkor miért írta a failed depencies alá? :?:
Vagy én értek valami félre? Valószínűnek tartom ...
Egy nyomtatót ilyen bonyolult volna beállítani? Persze aki ért hozzá, annak biztos egyszerű, tudom hogy én nem csináltam még ilyet soha, úgyhogy ne járjon a szám, de a legtöbb ember ezért használ Win-t inkább: csak kiválasztom a megosztott nyomtatót, és már megy is (esetleg a nyomtató CD-jét bekéri), az egész művelet kb. egy perc, és nem kell letölteni drivereket, mindenféle hiányzó modulokat keresgélni, manuálokat olvasgatni, amikor ezer más dolgom volna :x
Vagy én fogtam ki valami fura driver-t?

Hmm. Nálam semmi ilyen probléma nem fordult elő.
Igaz, nálam süsülinux fut, tehát a baglyos rendszerhez kell jónéhány dolgot telepíteni.
Ez nem a driver hibája, hanem az uhu-d nincs megfelelően "felturbózva".

Gondoltam, hogy hiányoznak amiket felsorolt, vagy hiányos a telepítésem, de akkor miért írt oda olyanokat is, amiket én magam megtaláltam, hogy megvannak?
Ezt nem értettem.

Zahy-nak igaza van, annakidején a Win-nel is szenvedtem sokat , de azt már elfelejtettem :oops:

[quote:d4864f4f9e="Gabci07"]
....
Ezek a csomagok mind hiányoznak hozzá? Mert pl. glibc van fent, az biztos, de újabb, asszem 2.4-es, ha nem mondok hülyeséget ... és van /bin/sh is meg /bin/bash is, akkor miért írta a failed depencies alá? :?:
Vagy én értek valami félre? Valószínűnek tartom ...
Egy nyomtatót ilyen bonyolult volna beállítani? Persze aki ért hozzá, annak biztos egyszerű, tudom hogy én nem csináltam még ilyet soha, úgyhogy ne járjon a szám, de a legtöbb ember ezért használ Win-t inkább: csak kiválasztom a megosztott nyomtatót, és már megy is (esetleg a nyomtató CD-jét bekéri), az egész művelet kb. egy perc, és nem kell letölteni drivereket, mindenféle hiányzó modulokat keresgélni, manuálokat olvasgatni, amikor ezer más dolgom volna :x
Vagy én fogtam ki valami fura driver-t?

Hmm. Nálam semmi ilyen probléma nem fordult elő.
Igaz, nálam süsülinux fut, tehát a baglyos rendszerhez kell jónéhány dolgot telepíteni.
Ez nem a driver hibája, hanem az uhu-d nincs megfelelően "felturbózva".

[quote:cdad2f938d="Gabci07"]OK, értem én, hogy a gyártóknak a Win-es driverek fejlesztése az érdekük, meg hogy az a pénzes szoftver, ezért jobban elvárható, hogy felhasználóbarát legyen, vagy más egyéb előnyei legyenek.
Csak megjegyeztem, hogy szerintem a legtöbb ember aki nem használja, az azért nem használja, mert túl sokat kell vele bajlódnia, mire sikerül jól feltelepítenie és beállítania mindent. Főképp, aki munkára használja, és nem arra kell az idejét elhasználnia, hogy pl. egy nyomtatót beállítson.

Azért lássuk be: senki sem úgy születik, hogy ismeri a Windows-t. Azaz egy jobb felhasználóbarát Linux disztribet pont ugyanannyira ért vagy nem ért a telepítés közben, mint amennyire a Wint. Ha pedig problémába ütközik (gyk: be kell izzítania a modemet a nethez; a nyomtatót, amihez spéci szoftvert kell a még nem működő netről letölteni; amikor be kell állítani a tűzfalat és a vírusellenőrzőt; stb) akkor sikít egy ismerősnek. Ugyanez Linux/BSD/Solaris/stb alatt is fennáll, csak sajnos jelenleg kevesebb olyan ismerős van, aki ért hozzá, illetve talán még könnyebb belefutni egy problémába.
Tegnapi példa: telefon: segítsek feltelepíteni a Z játékot, mert nem megy. Átmegyek. Megnézve, ott van a jó öreg Crack könyvtár, tehát bemásolván az ottani exe-t, a dolog működött. Elkezdtem magyarázni: az ilyen szoftvereknél "szokott" lenni ilyesmi, ha van, akkor másolja a telepítzési könyvtárba. Csak azért mondom, hogy valamit tanuljatok. Válasz: megtanultuk, ha gond van, telefonálunk neked.
Mai példa: aszongya egy ismerős 11 éves: jobban szeretem a Wint, mint a Linuxot. Kérdés: és melyiket mennyi ideig használtad? Ki, mit mutatott meg egyikből és másikból? Nyilván ha apuci a Win-t tudja megmutatni, akkor azzal könyeb elindulni.
Szóval a tanulás mind a két rendszernél fontos, csak az emberek többségénél a Win tanulása valahol már elkezdődött, a Linuxé meg még nem.

Sziasztok!

Következő a problémám: adott négy WinXP-s gép, és az egyiken egy USB-s nyomtató megosztva. A windows-os gépek tökéletesen látják, lehet nyomtatni (még egy külön 5. WinME-s gépről is). Szeretnék rá nyomtatni egy UHU Linuxos gépről. A nyomtató hozzáadásnál kiválasztom, hogy SMB-vel megosztott nyomtató, utána anonymous bejelentkezéssel, majd a Keresés gombra nyomva megjelenik a munkacsoport, alatta a 4 gép, de amikor kinyitnám a fastuktúrában azt a gépet, amelyiken a nyomtató van: NT_STATUS_ACCESS_DENIED üzenetet kapok. Próbáltam beállítani felhasználónevet és jelszót, a WinXP-s gép korlátozott felhasználóját is és admin-ját is, de azokkal nem látszott egy gép sem a munkacsoport alatt a fában.
Azért nem értem, milyen nevet kér, és miért nem jó az "anonymous", mert a Win-es gépek minden jelszó nélkül tudják használni, még egy WinMe-s is, amin egész más felhasználónevek vannak, mint az XP-seken.
Tud valaki segíteni?

nobody szokott lenni, es ha nem megy guival probald kezzel.

eloszor probald ki tudod e tallozni.

smbclient -L nyomtatosgepipje

Ezzel tudod konnyebben probalgatni a user-t.

Ezzel fel is tudod csatolni

smbclient //gepip/nyomtatomegosztasneve

ha minden jo akkor bent vagy a nyomtato megosztasban es egy lpr parancsal tudsz nyomtatni probakepp. Innentol meg ajanlom figyelmdbe a foomatic-configure parancsot.