Megbízható feature phone-t keresek on-call supportra.

Havonta talán egyszer felhívnak. A lemerült okostelómon nem sikerült elérniük. Égő. Én néztem be, fárasztó napról-napra a delejt figyelni. Egy csütörtöki release change estén elmaradt a töltés, bealudtam, pénteken 2h előtt Murphy.

- Legyen megbízható. Ne fagyjon le. Ne rebootoljon. Ne púposodjon az akksi. Ne legyen kontakthibás a gombsor. Ne szakadjon le a hálózatról. Ne menjen tönkre. Csak működjön minden körülmények között, mint egy balta.
- Lehessen rajta GSM beszélni, SMS-ezni.
- Min. 1+, de inkább 2 hét egy töltéssel.
- Ne törjön porrá, ha véletlenül hozzáér a slusszkulcs, vagy az asztallap.

Ennyi az igény. Egy Doro csodával lukra futottam, egy Alcatellel is. A tuti biztos készülék kell. Köszönöm előre is.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 09. 15., p – 16:44

A Doro és Alcatel telefonok hol buktak meg az elvárásaidnak? Csak kíváncsi vagyok.

Mellesleg ha on-callban vagy, akkor a cég biztosítson megfelelő munkaeszközt hozzá. Nem pusztul bele a cég 10-20-30e Ft-ba.

Kihasználod az okostelefon funkcióját? Mert ha nem, akkor wifi és mobilnet kikapcs, esetleg a menüben energiatakarékos módot keresni, a nem használt app-ok automatikus háttérben indulását letiltani (ne ébresztgessék a telefont még akkor se, ha nincs net).

Ja és a hálózatválasztást érdemes áttenni fix 2G-re (bukod a VoLTE-t, de ritkább a cellaváltással járó adás).

> - Min. 1+, de inkább 2 hét egy töltéssel.

ilyen letezik? mondjuk nem taska meretben...

A fő probléma a mai feature phone-okkal, hogy valójában belül smartphoneok. Egyre nagyobb részük FirefoxOS fork KaiOS. Linux kernel android patchekkel, felette Gecko engine, azon Gaia gui. Akár android stílusú érintőképernyős ui-ra is alkalmas, sőt az első FirefoxOS mobilok ilyenek voltak. A régi classic mobilokat idéző nyomógombos mobilokhoz is használható a FirefoxOS illetve KaiOS. De egyben örökli az Androidtól  a két rendszer egy mobilban feltételt. Azaz egy külön arm proci külön rammal saját signalling/network stack-kel felel a mobil kommunikációért. Eredeti értelmében az Android vagy FirefoxOS nem is mobil os. Nokia S40, S30, S60 rendszereken ugyanazon az arm cpu-n és ugyanazon az os-n futott batumi, meg kígyós játék, böngésző, mint ami a network kommunikációt kezelte a mobiltornyokkal. 

Szóval egy mai KaiOS feature phone nem sokban különbözik egy olyan Android mobiltól amin lekapcsolod a netet és nem telepítesz rá app-okat a gyáriakon kívül. A képernyők kisebbek és kevesebbet is fogyasztanak, de az aksi is kisebb. 

MediaTek csinált csak saját soc chipjeihez MTKOS-t. Arról nincs sok infóm azon túl, hogy létezik. 

A nókiának van egy rakás feature-phone-ja. Ha 20 évig jó volt mindannyiótoknak, akkor most is jó lesz :)

mondjuk egy balta pont képes az első csapásnál kettétörni ha rosszul célzol, szóval ennyi erővel a mostani telefonod is megfelel a balta működésének :D

(éket szoktak mondani)

Akár egy okostelefon is alkalmas azokra, amiket felsoroltál, ha megfelelően használod.

 

Legyen megbízható. Ne fagyjon le. Ne rebootoljon. Ne púposodjon az akksi. Ne legyen kontakthibás a gombsor. Ne szakadjon le a hálózatról. Ne menjen tönkre. Csak működjön minden körülmények között, mint egy balta.

Ezt elég sok típus tudja, nekem egy ideje a cég Samsungot ad (a mostani és az ezt megelőző kettő gyártója is az), egyikkel sem volt különösebb bajom, nem fagytak, jól bírták az akkuk (a mostaniban már lehet korlátozni a töltést 85%-ra), a gombsorok meg egyáltalán nem voltak kontakthibásak, mert nem is lehettek. :)

 

Lehessen rajta GSM beszélni, SMS-ezni.

Ezt is tudja egy okostelefon.

 

Min. 1+, de inkább 2 hét egy töltéssel.

A kollégám minden felesleges dolgot kikapcsolt az okostelefonján, tényleg csak telefonálásra meg SMS-esésre használta, simán bírt 1 hétnél többet.

 

Ne törjön porrá, ha véletlenül hozzáér a slusszkulcs, vagy az asztallap.

Erre van a védőtok. Pl.:

https://tokgalaxis.hu/telefontok-xiaomi-poco-f5-5g-fekete-rahajtofules-…

Ilyen tokot szinte bármelyik típusra kapsz, nem nyílik ki magától, szinte bármit kibír (nyilván azon nem segít, ha vízbe dobod a telefont).

Nézd meg a CAT telefonjait. Csináltak rugged és társai kivitelt, és talán extra akksival is volt. Egyébként hol akarsz oncall lenni, ahol 1-2 hétig annyira el vagy vágva, hogy ne merüljön le a teló, viszont akkor ha nincs más, akkor hogy segítesz? :) Akksihoz vannak akár napelemes powerbankek, kisebbek, azokkal sok probléma áthidalható.

Nálam a céges telefon tud induktív töltést, szóval töltőn van, ha éppen a gép előtt ülök. A töltő meg a gépre van dugva, szóval nincs folyamatos töltés, csak bekapcsolt gép mellett tölt.

A privát telefonom meg 20%-nál már szokott sírni, hogy töltsek, de olyankor még normál üzemben minimum fél napot tud. De ja, alapvetően nálam is esti rutin a töltés, a saját gyors töltőjével maximum 30 perc alatt megvan.

A legolcsóbb Nokiát javaslom: https://www.arukereso.hu/mobiltelefon-c3277/nokia/105-2019-p548133165/

Gyerekemnek 2 éve ilyenje van, nem igazán használja, csak ha  mi hívjuk rajta (heti 1-2 hívás). Simán elmegy egy hetet vagy többet. Tavaly egyszer kiesett a zsebéből a zebrán, az első autó áthajtott rajta, a kijelző burkolata megrepedt, de azóta is működik. (nem vettem neki másikat, hogy tanuljon meg vigyázni a dolgaira :-) Lehet, hogy nem annyira strapabíró, mint a legendás 3310 az őskorból, de az elvárásaidat simán hozza, és aprópénz.

De csak óvatosan.

Párom anyjánál 1 év 3 hetet bírt ki a telefon, addigra recsegtek és mozogtak a gombok és random újraindulásokat csinált.

Az egyik legnagyobb telekommunikációs csalódás az FMD féle Nokia az életemben.

(Nem releváns: de volt kollégáknál 20ból 19 Nokia okostelefon halt csúf halált idő előtt, anyám 5.1-e 2 év után lett javíthatatlan s közben a feature phonejaik is hullottak mint a legyek. Olyan szinten volt elrettentő, hogy a már említett anyós inkább megtanulta az okostelefon használatát, semhogy még egy ekkora szopórollerre üljön.)

Szerkesztve: 2023. 09. 15., p – 22:23

Hasonló szituban vagyok, átlag 2 havonta keresnek az on-call számon. Én is kaptam mindenféle rettenetet a cégtől, mindegyik alkalmatlan volt a fiók&forget üzemmódra ugyanazon okokból amiket te is írtál. Egy idő után leszartam, és átirányítottam a "privát" számomra (ami szintén céges, de a fő és egyetlen telefonom, mindig nálam van, mindig managelem). Azóta béke van. Ha meg kell róla hívnom, akkor feltöltöm, esetleg ha olyan a szitu, leveszem az átirányítást. Szökőévente egyszer van ilyen, annyi belefér.

Nálam egy Nokia 6820 működik megbízhatóan pár éve már.

Eredeti (!) akku nem volt túl acélos, 3-4 napot kibírt, de nem sokkal többet. Kb egy éve cseréltem utángyártott akkura (még mindig gyártják), azzal az egy hét kb megvan, 6 és fél nap után szokott panaszkodni, hogy kér delejt.

Hangszórója nem a leghangosabb, amit valaha hallottam, de funkcióját ellátja. Qwerty-vel gyorsan lehet SMS-ezni, lehet rá TOTP-t rakni (J2ME).

Amúgy a Sonim XP3plus-t nézegettem az utóbbi időben, hogy talán jó lenne nekem.

Az nem megoldás, ha az okostelefont rajta hagyod a töltőjén, amit egy olyan időkapcsolóba dugsz bele, ami naponta csak kb. 1 órán át működteti? 

http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Lehetne, de helyhez kötve üvöltve kell csörögnie, hogy bárhol a kecóban meghalljam. (Illetve, lehet hogy nevetséges, de olyankor én a wc-re is magammal viszem... Vagy leugrom a kisboltba, kihúz-bedug, kényelmetlen lenne az úgy nekem.)
A kolléga fentebb írta hogy levenni mindent az okostelón. Megnézem úgy mennyit bír. De tényleg roppantul érdekelne hogy van-e még _valóban_megbízható_ feature phone.

echo crash > /dev/kmem

Szerkesztve: 2023. 09. 16., szo – 11:42

Szóval egy telefon helyett kettő töltésére figyelni egyszerűbb lesz?

~10 éve on call supporton, 1db okostelefont használok mindenre. Nálunk az ügyeletes telefonszám mindig az aktuálisan készenlétes kolléga céges számára van irányítva. Annyit szoktam csinálni, hogy ha készenlétes vagyok, az automatikus szinkronizációt kikapcsolom éjszakára, hogy random értesítésekre ne csipogjon.

Telefonból olyan kell, ami kibír egy napot, éjszaka meg mindig töltőn tartom.

Én is ~így csinálom. Kivéve ha elfelejtem töltőre dugni. Baleset történt, kényelmetlen is a napi delej adagon szorongani, a heti 1x rutin nekem jobban megy.

Erre vagyok beállva. Hétfőn hajnalban lezavarom a LinkedIn-t, a tankolást, a híreket, reggel a zöldségest, délelőtt a heti mosást, felfogom a családom heti programját, elutalom az étkeztetést/szakkört/bármit, lenyomom az otthoni Ubuntu patcheket, újraindítom a playstationt ha kell stb. Ez jött be, ez működik, nekem így hatékony.

A telefonnal is hetelnék, ha egy mód van rá :)

echo crash > /dev/kmem

Szerkesztve: 2023. 09. 16., szo – 13:01

Megneztem az Ulefone Armor X sorozatat (ez a "budget" kategoria - ha mar egy featurephone is eleg lenne). Ott a legujabb tipusra kb. 10 nap keszenletet ir (Standby Time: Up to 294 Hours), az okos funkciok kikapcsolasaval valoszinuleg novelheto (ilyen battery saver szokott lenni bennuk, ami a hatterben futast korlatozza - bar en mindig kikapcsolom, hogy az ertesiteseket megkapjam amikor kellenek). Mondjuk akkuban a Power es Power Armor sorozat nagyobb, de valoszinuleg az neked tulzas lenne.

Egyebkent en is inkabb atiranyitanam, vagy vennek egy olyat elsodleges telefonnak, amibe tobb SIM fer, aztan azt hasznalnam. A legtobb telefonba amugy is belemegy, kb. 10 eve volt utoljara egysimes telefonom.

szerk: videot kiszedtem, egy masik telefon tesztjet talaltam meg hirtelen

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ulefone power armor 14 pro max 10.000mA, kis felbontasu kijelzo, rossz szoftverfrissites, vacak kamera, de amire neked kell azt tudja.

Masik megoldas xiaomi note pro szeria nagy akksi oled kijelzo, ezert tobb napot kibir, nálam egy regebbi modellt 5-6 naponta kell tolteni heti 2-3 orat beszelek rajta, ceges levelezes teams értesítés fut rajta. (nem jon ki hetente)

Privát csucs samsung napi toltesen van.

Ez is jo, de az Armor meg a Power Armor a flagship vonal, az Armor-X meg a low-end, valoszinuleg ennyit nem er meg, hogy aztan feature phone-kent hasznald. Plusz a Power/Power Armor ugye a nagy akku miatt nehez is. Egyebkent ami nekem volt, azok kozul a Power 5S volt a legnagyobb, 13Ah-as akkuval ellatva.

(Power, Power 2, Power 5S, Armor 11, Power Armor 18T volt eddig nekem, jelenleg az utolsot hasznalom - a kamera az Armor 11-tol kezdve lett jo)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerkesztve: 2023. 09. 18., h – 18:39

Van egy 6 éves telefonom, Xiaomi Redmi Note 5A Lite (3080 mAh akku, 5,5"), korábban már említettem, hogy custom ROM-mal (crDroid, 7-es Android) kb. átlag 30 napig ment el (több hónapig teszteltem) 1 éves korában. LINK (képernyőképek)

Közben megöregedett, viszont a 13-as Androiddal (én portoltam rá többet is), kb. hasonlóan működik, azaz a készenléti ideje 24 nap körül van a gyári  majd 6 éves akkuval a mai napig. LINK, (képernyőkép a poszt végén a 24 napról) (Ja, a képen csak 19 nap van, de 80%-os töltöttséggel indul, szóval fel kell szorozni.)

(A 12-es Adroid érte el a 7-es Android akkufogyasztási szintjét újra, a köztes Androidverziókban valamit nagyon elcsesztek.)

A titka csak annyi, hogy nincs a ROM-okban Google, azaz sima AOSP. (De neked a leírtak alapján nincs is szükséged rá.)

Mondjuk más típusú telefonnal nem próbáltam ezt, de gondolom, hasonló eredmény lenne. (Jelenleg a céges Samsung Galaxy A14-et nem bántottam eddig, a gyári ROM némi Google letiltásokkal és egyéb takarékossági beállításokkal cirka 10 napig megy el, bár ez sajna MTK chipsetes.)

Szóval ha van kedved, próbálkozhatsz ezzel a módszerrel is, az "okos" telefonok is elvannak minimum delejjel hetekig is! ;)