Lunux Mint MATE - GUI karakterek megzakkantak [ MEGOLDVA ]

Fórumok

Egy kep szaz szonal is tobbet er, igen, lehet rohogni:

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=916IMG_20221101_185106_78…

Ez annyira nem jo, de ma igy bootolt be. Reboot utan is igy maradt, nem mult el. Nem remlik, hogy barmit is csinaltam volna a lokalizacioval, vagy a karakterkeszlettel, az egyetlen ami gyanus, hogy PDF editorokat probaltam ki, (nem warez.ru hanem apt install).

Inkscape, pdftk, okular, asszem a pdftk nem ment fel. Ctrl-Alt-Fx -el karakteres terminalon be tudok lepni, csak a grafikus feluletet erinti a dolog. Gondolom, hogy az UTF-8 siklott ki valahol.

Futott bele mar valaki ilyenbe? Mit erdemes ilyenkor piszkalni?

Hozzászólások

Nálam hasonló hibát csinált egy nem kellően átgondolt telepítés. Az aktuálisan használt betűtípust több mással együtt törölte. Volt mentésem a rendszerről és vissza tudtam állítani.

Valami hasonlo tortenhetett nalam is, mert a /etc/fonts/conf.d alkonyvtar modositasi ideje oktober 25, viszont a benne levo fileok mind regebbiek, vagyis talan torles lehetett itt.

Cinkes, hogy az adataimrol ugyan van mentesem, de az oprendszerrol nincs. :-)

A suszter cipoje, bakker...

asszem a pdftk nem ment fel

Nincs valami nagyon eltörve?

sudo dpkg --configure -a és sudo apt install -f volt már?

Nem ugy nem ment fel, hanem mar nem tamogatott. Nincs felbehagyott install.

Most probalkoztam egy apt install --reinstall ubuntu-mate-desktop paranccsal, fel is rakott egy csomo mindent, de a katarzis elmaradt.

A /usr/share/fonts alatt helyrerakta a betutipus fileokat, de meg mindig kockas a GUI.

Most keresem, hogy melyik config file tartalmazza, hogy a GUI szamara mi a default illetve az aktualis betutipus.

Szerintem valami frissítés volt, amivel a fontconfig már nem volt kompatibilis, és postinstall script-ben nem oldották meg, ezért kellett neked kézzel futtatni a fontconfig újragenerálását. Nincs is ezzel semmi gond, ilyen egyébként bármelyik disztrón előfordul. Ezért szoktam szajkózni, hogy olyan, hogy „stabil” disztró, olyan nincs. Gond akármelyikkel lehet, és a rolling sem instabilabb semmivel, ezt nem csak úgy bemondom, hanem már valami 6 éve csak rollingot használok, nem csak Arch, hanem Artix, Void is, már vagy 6 gépen. A különbség csak a stabil disztrókon, hogy régi verziókat tartalmaz mindenből, így ha pl. valakinek olyan régiségek kellenek, mint Gtk2, Python 2, Qt4, stb., az még ott lesz elérhetően rajuk, hekkelés nélkül.

Ez van, a Linux világa gyorsan változó, ez nem Windows, hogy 5-10 évig nem változik nagyon semmi se, bár már legutóbb abban is húznak meg meredeket a nagy évszakos frissítésekben, látványosabban törnek el dolgok. Semmi tragédiát nem okoz, ezek az apró linuxos gikszerek általában egy kis utánaolvasással, meg 1-2 soros fixekkel általában 5 perc alatt megoldhatók, nem kell hozzájuk zseninek, meg informatikai diplomásnak lenni. Csak ezt sok lustább user túlmisztifikálja, hogy jajj, neki minden menjen OOTB, nem törhet el semmi, mert nekik 5 percük sincs, ha valami gond van, azt nem tanulják meg megoldani, inkább disztróhoppolnak, persze probléma az n+1. disztrójukon is lesz majd valamikor, aztán jönnek az olyan kirohanások, hogy xaralinux, soseleszdeszktopéve, kinekvanideje állandóan a rendszert reszelni, olcsó húsnak hígaleve, jajj, nekik életük van, menni kell a faszbukra hülyeségeket lájkolni, inkább pattintják vissza a Windowst vagy vesznek Mekket.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)