[POL] Friderikusz + Surányi beszélgetése

Szerintem erdemes megnezni: https://www.youtube.com/watch?v=H-yn1IyTR4o

Hozzászólások

Kiváló szakember, valaha volt legjobb jegybankelnök.Sokak fejében rendet tudna rakni ez a másfél órás interjú.

Ez mar majdnem kiflitolvajlasra felbujtas.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Igaz, hogy nagy córesz lesz, de legalább Orbán Viktor az elnök úr. Isten áldja meg! Kívánok neki olyan szép életet mint Kádár János úrnak.

Több adást is érdemes megnézni, jó vendégeket szokott hívni.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

+1

Kár, hogy sértett balos és egyetlen egy adást sem bír kihagyni, hogy ne tegyen megjegyzést a kormányra. Mindig talál rá vagy kreál apropót. Hihetetlen.
Fel kellene dolgozni, hogy a többség mást akart és örülni az életnek, a békének és a rezsicsökkentésnek. :P

Fel kellene dolgozni, hogy a többség mást akart és örülni az életnek, a békének és a rezsicsökkentésnek. :P

Ingyen sör jó, csak nem létezik...

Egyébként a kormány melyik intézkedését nem lehet kritizálni ebben az aktuális témában? Egyértelműen a választás megnyerése vol a cél amivel addig fokozta a helyzetet, sőt még beépített egy bombát is ami itt ketyeg a gazdaság alatt árstopnak és rezsiharcnak hívja. 

Két dolog kimaradt belőle:
Az egyik, a kormány megállapodásai a magyarországon üzemet működtető, gyártó cégekkel. Ugyanis a forint inflációs folyamatai ezeknek a cégeknek a költségeit jelentősen csökkentik. A EUs gazdasági visszaesésnek (covid, ukrán válság) hatását ezen külföldi cégek jelentős mértékben tudják kompenzálni a gyenge forinttal. Legyen szó bérköltségekről, bérleti díjakról csak nyernek a gyenge forinton. Pl. több Mo.-i autóipari cégnél (kék, piros, sárga) is felmerült dolgozói oldalról a bérek Eurósitásának és mindenhol mereven elzárkózotak ettől a cégvezetés, ugyanekkor sehol nincs tervben a bármiféle kompenzáció az elszállt megélhetési költségekre.
A  másik, az államnak belső eladósodásából adódó veszteségeinek a csökkentése. Mindaddig míg az EUs pénzek és az állami megtakarítások devizában dekkolnak kint, az államkötvények meg forint alapúak, akkor egy 10%-os forint infláció igencsak jól jön.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem a cég köcsög, a törvény tiltja.

154. § (1) A munkabért - külföldön történő munkavégzés vagy jogszabály eltérő rendelkezése hiányában - forintban kell megállapítani és kifizetni.

Megoldandó probléma a bérszámfejtés lenne. Napi vagy milyen árfolyamon? Az árfolyam nyereséget a dolgozónál hova könyveljük? 

Keverve van pár dolog. A munkaszerződésben a munkabér megadható bármilyen devizába amennyiben meg van határozva, hogy a munkabér megállapítása és kifizetése milyen szabályok szerint történik. A munkabér megállapítása mindig a kifizetést megelőzően történik. Pl. hónapról hónapra eltérő lehet az ember fizetése a szabadságolásoknak, és a betegállományoknak megfelelően.
Ami a munkáltatónál kifogás szokott lenni:
Nehézkessé válik a bérszámfejtés. Ez nem igaz, egyrészt lásd fent, másrészt azért, mert a bérállományt a külföldi cégek már most is  devizaszámlájukról utalják át a forintszámlájukra. Kedvencem, amikor arra hivatkoznak, hogy a váltás miatt nem tudják meghatározni, hogy az adott hónapban mekkora összeget kellene átutalni a dolgozói állomány kifizetésére. Ez ugye nettó faszság, lévén az eurós szerződések miatt minden hónapban euró pontosan látható az utalandó összeg.
Bonyolultá teszi a dolgozónak az adózását. Ez sem igaz amióta elektronikusan megy az egész.
Folyton változik a dolgozó bére, emiatt az nehéz helyzetbe kerülhet. Ezt a dolgozó, felnőtt polgárként valószínűleg a szerződés aláírásakor is fel tudja mérni.
 

Tehát, semmi akadálya nincsen, hogy a fizetésedet euró vagy más valuta alapú szerződés alapján, forintba kapd. Megbízási szerződéssel én is dolgoztam így külföldi cégnek, ott volt az apróbetüs részben, hogy a átutat forint összeg  az XY bank, adott napi vételi árfolyamán történik.
Itt tisztán arról van szó, hogy a nagy nyugati cégek, nem akarnak havi 2-3%-ot árfolyamnyereséget bukni a bérkifizetéseken. Ami mondjuk egy 800 fős cég esetén, 750000-es brutttó átlagbérrel számolva, 2%-os nyereség esetén, havi 12 millió forint megtakarítás nekik, és  ami 16 dolgozónak a bére. Nem mindegy...

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Így van. Tudatos gazdasági szabályozás folyik, árfolyamokkal, inflációval. A stabilitáshoz szükség van a tömegek pénzének pár évre előre elkölthető részére. Sajnos. - De hogy ez lesz, ezt az érintett tömegen kívül minden gondolkodó ember előre látta már a pandémia első éve után. (Hogy nem kommunikálják, az sajátos.) - De a világon mindenütt ezt kell csinálniuk, legfeljebb a gazdagabb nép pénzének jelenleg még kisebb része is elég lesz a célok eléréséhez. (Persze a háborús milliárdokkal való "dobálódzás" azokhoz a zsebekhez is elér majd, kicsit később.)

Mert Orbán a pandémiás katasztrófára a "biztos nyerés" érdekében még osztogatott is, amit most "átmenetileg" vissza kell vennie, A "háttér" pedig erre rá mindenki pénzéből "oszt" az oroszok ellen. - (Most bizony fennáll jó néhány, több irányba elfolyó, "feudális tized" mértékű, folyamatos elvonás az egész világon.)

Szerkesztve: 2022. 07. 09., szo – 11:30

nagyon várjuk még drazsé, bokros és esetleg a biden adminisztráció pénzügyi koponyáinak tanácsait

Szerkesztve: 2022. 07. 09., szo – 17:20

Fals riporter Thomas Fre Friderikusz.

trey @ gépház

Nem, nem a témához volt. Mivel te az embert és nem az interjút vagy a mondanivalóját kritizáltad. Lehet már észre sem veszed. Soha nem tudtam elképzelni miért jó az elvből elutasítás, de oké, egy életed van nem áldozhatsz mindenre, de akkor miért foglalkozol vele? Mert a fenti szánalom  (ezt mondom úgy, hogy nem szeretem Friderikuszt a tenyérbemászó stílusa miatt) amit leírtál elég gáz.

Számomra nem kifejezetten tekintély, a nevét se hallottam eddig, de az életrajza alapján nálunk többet tudhat a gazdaságról, szóval minimum nem kéne lesöpörni az asztalról, amit mond. Nyilván a teljes videót nem fogom itt összefoglalni neked. De mondok párat. Sokan mondják, hogy az infláció nem is olyan rossz, meg a zuhanó árfolyam a kutyát nem érdekli. Evvel szemben a videóban elhangzik, hogy az árfolyam hogyan hat az élelmiszerárakra, és az élelmiszerek inflációja Magyarországon szinte rekorder (miközben az általános infláció tényleg nem annyira rossz - ellenőrizhető adatok). Ez pedig pont a szegényeket sújtja a legjobban. Vagy hogy miért volt szar ötlet a lakások ÁFÁ-jával babrálni (elhangzanak a számok). Az is elhangzik, hogy miért baromság a rezsicsökkentés, meg az extraprofitadó (számok szintjén nincs benne a videóban, és ebben már nyilván lehet némi ideológia).

Van az úgy, hogy több lehetőség áll előttünk, kiválasztunk egyet, és sose tudjuk meg, hogy a másik lehetőség jobb lett volna-e. Nagyon nehéz így rábizonyítani bármire, hogy az tévedés volt. Ezt sokan nem veszik figyelembe, akik csak a másik oldalt szidják folyton, és pl. ezért adok a kormánynak néhány jó pontot.

Viszont ez a kormány tett sok olyan lépést is, amikor kb. egyértelmű, hogy ők rossz irányba mentek. Pl. ha megnézed a kelet-európai devizák árfolyamainak összehasonlítását, vagy a kommunikáció egyes tényszerűen hazug elemeit (pl. mostanában a háborúra kennek olyan folyamatokat, amik már jóval előtte elindultak).

Az is jó a videóban, hogy építő javaslatok is elhangzanak. Azért lenne jó a bal- és jobboldali véleményekből valami konszenzust összegyúrni, mert simán lehet, hogy jobb lesz a végeredmény, de ezt nem tudjuk előre, de legalább kevésbé szólna arról a politika, hogy csak egymást fikázza a két oldal.

Surányi és a kormány között van egy lényeges különbség. Miközben a kormány cselekedett és a jövőt tervezte, addig Surányi a múltat értelmezi.
Ne gondoljuk azt, hogy egy jó múlt elemzés alkalmassá teszi őt a jövő építésére. 

A kedves ellenzékiek fejében ez a legnagyobb tévedés.

 

ps.: Szerintem kurva jókat húzott többségében a kormány, azok is azok ami engem személy szerint inkább hátrányosan érint. Ha a balos gazd.polt tolnánk én szarra keresném magam vele, de a lakosság szopna mint 2008 után.

Ha tudjuk, hogy egy adott döntés miért és hogyan jutott tévútra, akkor már könnyű kitalálni, mit kellene máshogy csinálni legközelebb, merre kell visszafordulni.

Illetve igen, biztos volt sok jó taktikai döntésük, de stratégiai távlatokban nem vagyok meggyőzve (és a világpiaci szereplők sem).

Egyébként nem gondolom, hogy az ellenzék hú de mennyivel jobban teljesített volna. Egyszerűen nem lehet tudni. Meg sokat számít a PR is, mennyire tudjuk meggyőzni a befektetőket, meg a termelő népet.

Mindegy mit állítunk magunkról, ha sokan az ellenkezőjét. Az igazság nem attól lesz az, hogy sokan állítják.

Szerintem a magyar kormány kedvez mindenkinek, de a felső harmadnak jobban kedvez, de !!! védi az alsó rétegeket is.  Nekem ma már egy cigányról nem az jut az eszembe, hogy naplopó bűnöző, hanem az, hogy közölük jelenleg bárki ki tud emelkedni, de akarnia kell. Én ezt nagyszerű eredménynek tartom. 

Amikor bárki az oktatást szidja, akkor nézze meg a diákokat. A tanároknak nem egy motivált környezet az, hogy a diákok meg akarják úszni az egészet és ehhez a szülők a támogatásukat nyújtják. 
Jelenleg esti egyetemre járok, ahol felnőtt emberek a saját döntésük alapján vannak ott. Ott is azt látom, hogy meg akarják úszni az egészet. Szerintem ez az egész nem a pénztől javulna, hanem ha a társadalmunkban a tudás értékként lenne feltüntetve, amire mindenki áhítozik. 

Probléma, hogy az egész társadalom és a gazdaság egy rendkívül rossz irányba ment el. Az emberek bele vannak kényszerítve egy papírhajhászós folyamatban, aminek az egyik oldalán az van, hogy papír nélkül nincs kilátása egy normális középszintű megélhetésre az embernek, a másik oldalon pedig ugyanennek a papírnak ez elértéktelenedése van. Az aki csak papír miatt csinál egy képzést az nem való az adott képzésre, Viszont, ilyen emberek milliói vannak rákényszerítve, hogy sokszor a feladataik ellátásához szükségtelen képzéseket végezzenek el. A másik oldalon ott vannak azok a szakemberek, akik nem képesek a képességeiknek és szaktudásuknak megfelelő munkát végezni, mert kiszelektálódnak HRnél a papírhiány miatt. Utóbbi esetben könnyen előáll az a helyzet, hogy az illető 10+ évet kénytelen rosszul fizető állásban tengődni, mire kigazdálkodja a felsőfokú képzést, ahol aztán sokszor olyan dolgokat hallgat, ami az adott szakmában már egy évtizede túlhaladott.
Aztán ott vannak az egyetemek is. Ég és föld különbség van egyetem és egyetem között. Kedvencem, mikor a szemeszter meglétének előfeltétele a 30 évvel korábban íródott jegyzet megvásárlása. Vagy amikor 80%-os bukási céllal indít az oktató.
Ahhoz, hogy a tudás értékként legyen kezelve ahhoz először a megfelelő tudást, megfelelő emberek kezébe kéne adni. Az egyetemek ne papírgyárak legyenek, minimum átadásával. Sokkal inkább adjanak egy alapot és állítsák be egy irányba az illetőt amin fejlődni tud.
Hogyan lehetne ezen túllépni? Akár nemzeti akár magasabb szinten, ingyenesen elérhető kompetenciamérések minden szakterületen. Pozíciószintű  kompetenciamátrixokat és a pozíciók ennek megfellően legyenek kiírva. Egy C programozói feladatkörhöz az legyen a felvételi követelmény, hogy képes legyen modjuk dupla pointeres tömbkezelést megcsinálni és ne az, hogy legyen diplomája. 
Legyenek a munkaadók rákényszerítve, hogy képezzék az embereket. Siralmas, hogy egy-egy tanfolyamot 4-5 év alatt nem tud az ember egy multinacionális cégen belül elintézni. (Ebben a kategóriában kedvenc kifogásom: "Nem tudjuk megakadályozni, hogy a tanfolyam után elmenjen az ember!" "De, megemelitek a fizetését 30k-val." "De az plusz kiadás!" "És az nem plusz kiadás, hogy a tanfolyam nélkül az adott feladat elvégzésért évente 1.5 millát fizetünk ki? Ha csak egy évig marad az ember akkor nullszaldósak vagyunk a tanfolyammal és a fizuemeléssel.")

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nekem ma már egy cigányról nem az jut az eszembe, hogy naplopó bűnöző, hanem az, hogy közölük jelenleg bárki ki tud emelkedni, de akarnia kell.

Szerintem nem minket kéne meggyőznöd erről, hanem "brüsszelt":

A magyar iskolarendszer jobban is támogathatná a társadalmi mobilitást. Magyarországon a különböző oktatási pályák közötti teljesítményalapú választás 10 éves korban kezdődik. Ennek következtében az alulteljesítő tanulók korán elkülönülnek a jól teljesítőktől. A hátrányos helyzetű gyermekeknek csak kis esélyük van a magasabb szintű oktatási pályákra való bekerülésre. 

(...)

Magyarország számára előnyösek lennének a következő területeket célzó intézkedések: 

(...)

Az oktatási eredmények javítása, és a hátrányos helyzetű csoportok, különösen a romák részvételének növelése a minőségi többségi oktatásban. 

https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/2022-european-semester-co…

Lehet a putriból nem egyenes az út az egyetembe, de egy szakmunkásképzőbe az. Az is jobb, mint a hülye vagyok nem értek semmihez. Majd a következő generáció feljebb mászik.

Persze Brüsszel ugat onnan, majd elszívja a kékgalléros melóst és büszkén hirdetik, hogy náluk bezzeg van mobilitás, igaz melósból csak migráns vagy kelet-európai.

Nem. Ugyanis a hozott szókincs befolyásolja a startot, hogy mennyire tud jól tanulni a gyerek. Ehhez sok esetben az lenne a legjobb, ha már bölcsődébe is beraknák ezek a szülők a gyereküket. 

Ha a beszélni nem képes szülő nem hordja még óvodában sem, akkor az állam már vesztett, nem tud segíteni.

Tök jó, hogy mondod a bölcsödét, mert "brüsszel" ezt is javasolja:

(...) 2020-ban a települések 76 %-a nem rendelkezett bölcsődei férőhellyel (...) A 3 év alatti gyermekek intézményi gyermekgondozásban való részvétele a legalacsonyabbak között van az EU-ban (2019- ben 16,9 %, szemben az uniós 35,3 %-kal).

Azt meg, hogy óvodába nem hordják a gyereket, lehet támogatni az állam részéről, de előtte az óvodai ellátást is lehetne fejleszteni:

A koragyermekkori nevelésben és gondozásban való részvétel megfelel az uniós átlagnak, de a hozzáférés kiegyensúlyozatlan, és a pedagógushiány minőségi problémákat vet fel. 2020-ban a települések 32 %-a nem rendelkezett óvodával. A minőségi koragyermekkori neveléshez és gondozáshoz való hozzáférést akadályozza az óvodapedagógusok növekvő hiánya, amelyet a 2020-as reform annak lehetővé tételével kívánt kezelni, hogy délutánonként az oktatás-nevelést segítő, teljes körű képesítéssel nem rendelkező alkalmazottak is foglalkozhatnak a gyerekekkel. Ez komoly visszalépést jelent a minőségi standardok tekintetében.

Azt gondolod azért nincsenek ilyen intézmények, mert geci a kormány. Eközben sok helyen voltak, csak nem használta a lakosság korábban, emiatt bezártak. 

Ilyen helyek azok, ahol sok a cigány. Magyarok átvitték másik településre  a gyerekeiket, cigányok egy része nem vitte. Eredmény: bezárt az intézmény.

Te megfogalmazásod szerint a cigányságot arra, hogy vigyék óvodába a gyereket, hogy megkapja azt a szókincset, ami befolyásolja a startot, hogy mennyire tud jól tanulni a gyerek.

Illetve 

Ha a beszélni nem képes szülő nem hordja még óvodában sem, akkor az állam már vesztett, nem tud segíteni.

Adjunk nekik pénzt/paripát/fegyvert, amit elvesztenek, ha a gyerek nem jár oviba, vagy nem integrálódik.

jókat húzott, igen, ami az ország saját zsebbe átrakásához szükséges.

Nézzünk egy ma aktuális kitűnő lépést: a rezsicsökkentés jelszóval elvenni a felújításra fordítható hasznot az önkormányzati vízközműcégektől, rákényszeríteni őket a lassú tönkrementésre...
ja és nem mellesleg szó szerint az emberek isszák meg ennek a levét szennyezett ivóvíz meg vízhiány formájában
https://atlatszo.hu/kozpenz/2021/12/13/szitava-lyukad-az-ivovizrendszer…

bravó!

remélem, mikor a te cégedet nézi ki magának viki, és kinyír törvényi eszközökkel, akkor is tapsolsz majd!

"remélem, mikor a te cégedet nézi ki magának viki, és kinyír törvényi eszközökkel, akkor is tapsolsz majd!"

Ehhez képest a valóság az, hogy mind az MNB mind az ITM folyamatosan kommunikál velem és érdekli a véleményem, helyzetlátásom, jövőképem.  Ilyen korábban soha nem volt ebben az országban.

Kérlek, meséld el, hogyan kommunikál veled az MNB?

 

Nézzük, mit üzen nekem a jegybankelnök a fiának, Matolcsy Ádámnak az ügyeivel?
* a fiú részére a jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás bankja folyósított 405 milliós hitelt nagyon kedvezményes kamatra, amiből megvette veszprémi Balaton Bútor Kft-t

* folyamatosan közpénzeső hull Ádám cégére, a Balaton Bútor Kft-re, mivel szállított a Testnevelési Egyetemnek, az Országos Bírósági Hivatalnak, valamint az édesapja, Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bank (MNB) által tulajdonolt egykori Postapalota épületébe is

* illegálisan lakott az 1.3 milliárd közpénzből vásárol budai villában

* egy nyilvánvalóan teljesen kamu „E-mail 2.0” nevű projektre kapott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól 340 millió forint támogatást

* mostanában diplomata útlevelet kapott a külügyminisztertől

 

Nekem azt üzeni: ebben az országban a fideszes elit mindent elcsal és ellop, még azt is, ami le van betonozva, legfeljebb kiírnak rá egy kamu tendert.

"a kritika jogos" :/

azaz milliárdszámra talicskázzák ki a közpénzt, amit a fideszes köztielnök, meg ügyészség, meg Kúria, meg Alkotmánybíróság, meg Médiatanács, meg közmédia fedez, azaz egy végtelenül korrupt banánköztársaságot sikerült összehozni...

... de igazából semmi baj, mert neked nőtt a jövedelmed?

bocs, nem szeretnék veled sörözni

Nem maradtál le semmiről! Kész demagógia amit előad: ilyeneket mond pl, h ha nem lenne rezsicsökkentés akkor lenne pénz a pedagógus fizetésemelésére. Repedseggű Sándorunk meg próbál értelmes arcot vágni, hol érdeklődés, hol csodálkozás mímelésével megspékelve a dramaturgiai hatás kedvéért - gondolom a célközönség a terézvárosi bolondok meg erre onanizálnak, h már mekkora szaktekintélyi megmondás történik itt kormánykritikailag bele a nagy internetbe. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Az állam fizeti a közszolgáltatásokat. Ha belefizetik a pénzt a rezsibe, az máshonnan elmegy. Nem varázslat ez, egyszerűen az a kormány dolga, hogy beossza, mik a prioritások, mire mennyit költenek. Az egészségügy és az oktatás pont két olyan terület, ahol látszik a hiány, de a lassú rohadás miatt nem lesz népfelkelés, de biztos van más hasonló terület is. Szóval honnan jön a pénz a rezsire? Vagy más területről veszik el a pénzt, és hamar szopás lesz. Vagy eladósodnak, és akkor később lesz szopás.

Húúú hát ezt nem gondoltam volna, tényleg!  Teljesen mindegy nekem, hogy én fizetek többet, vagy a már levont adómból fizetik a különbözetet, én meg az alacsony árat! Magam is nagyon elkötelezett vagyok az egészségügy és az oktatás szinvonalának emeléséért, és ezért ill. ha már úgy is mindegy, akkor örömmel, mitöbb boldogan fizetek a többnél is többet. És örülök, hogy majd a pedagógusok is tudnak ugyan ilyen örömmel még többet fizetni az eneirgiáért legalább annyival, mint amennyi a fizetésemelésük lesz! És külön öröm, már-már különleges élmény számomra, hogy nugyodtan hajthatom álomra fejem, azzal a csodás gondolattal, h eleget tettem a liberális paradigmának és teljesítettem a szent piac elvárását. Még az is lehet a szent piac láthatatlan keze - ami a liberális elképzelés szerint irányít - álmomban hálából keveri a f@szomat

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Húúú hát ezt nem gondoltam volna, tényleg!  Teljesen mindegy nekem, hogy én fizetek többet, vagy a már levont adómból fizetik a különbözetet, 

Eszerint nem sikerült feldolgozni az egyenletet, miszerint a kettő közt nincs egyenlőségjel és nagyon arra billen a mérleg, hogy a rászorulóbb réteg támogat nem rászorulókat. 

Surányi: A Bilderberg-csoport tagja. - ...a Közép-európai Egyetem (CEU) professzora.

(A véleményének a kormány tevékenységét kritizáló, "megalapozott" voltához, ennyi talán elég is.)

Ugye beleköt itt a rezsicsökkentésbe! Felmondja a liberális demagógiát miszerint mindenképpen az emberek fizetik meg az energia árát. Fúúj bazzeg! 

Mondjuk vegyük azt pl hogy én vagyok az állam és van nekem egy bazi nagy atomerőművem, amivel el tudom látni az országot energiával. Akkor miért is kéne nekem foglalkoznom az energia világpiaci árával?  Nah, ugye milyen szuper h a[z] - liberális demagógiával "rossz gazda" - állam kezében van az energiaszektor, és nem egy-több geci kapitalista vállalatéban! 

Most akkor vegyük azt, h van atomerőművem, ami az ország nagy részét el tudja látni energiával, de nem az egészet! Akkor világpiaci árról pofázni, élből akkor demagógia, mint amekkora részt az energiaszükségletből önállóan ki tudok elégíteni! Oké, de mi van a fenn maradó résszel? Azzal kapcsolatban már csak nem demagógia a világpiaci ár? Dehogynem! Ugyanis az csak liberális demagógiával mindegy, h már a megfizetett adóból, vagy közvetlenül a pénztárcámból kell megfizetni a világpiaci árat - nekem nagyon nem mindegy.  

Hogyha nem lenne reszicsökkentés akkor lenne pénz a pedagógus béremelésre - mondja! Itt akad ki demagógia szenzor! Hja baszki aztán a pedagógus győzze kifizetni az emelt fizujából a villanyszámlát ugye? Csak a h egy liberális faszkalap nyugodtan lehessen, h világpiaci áron történik az energia értékesítése - a pedagógusnak így is, úgy is a kevéssel kell beérnie. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Nem csak áram van, hanem pl. gáz is. Áram szempontjából az is számíthat, hogy egységes az EU-s grid és piac. Illetve a világpiaci árakat minden import termékben kifizeted, nem csak nyers energiahordozókban.

A rezsicsökkentés két nagy baja, hogy a gazdag ember több támogatást kap, amire nincs annyira rászorulva, és mivel mindenképp a nép fizeti ki ezért kb. hazugság a róla szóló kommunikáció. Azt is mondják, hogy sok közműcégben gondot okoz a forráselvonás, de nem tudom, mennyire igaz.

Ez egy politikai nézőpont, de ne kezeljük alapigazságként. Pl. abba gondolj bele, hogy aki többet keres, az tud félretenni, már a pénze puszta létezésével is gyarapszik, ha befektet, és jobban meg tud engedni magának egy árnövekedést, míg egy szegényebb családot tönkrevághat az energia áremelkedése, de az élelmiszereké is. Innen nézve igazságosabb lenne csak a szegényeket támogatni, aki tényleg rá is szorul. Ilyesmiről szól a többkulcsos adó is. Ha te szeretsz a pénzeden ülni, mint Dagobert bácsi, akkor egyértelmű, hogy ez neked így kevésbé tetszik.

Pl. abba gondolj bele, hogy aki többet keres, az tud félretenni, már a pénze puszta létezésével is gyarapszik, ha befektet, és jobban meg tud engedni magának egy árnövekedést

Hja, a kapitalizmus kemény dolog. Ezért sírtak itt eleink, amikor a gonosz szocializmusból menekülni akartak. 

Innen nézve igazságosabb lenne csak a szegényeket támogatni, aki tényleg rá is szorul.

Igen, "tök jó" lenne megint visszatérni a 20% munkanélküliséghez, mert a léhűtők nem akarnának megint elmenni dolgozni, csak a pénzes postást lesni a segélyért.

Jelenleg rekordokat dönt itthon a foglalkoztatottság.

trey @ gépház

Igen, egyik véglet sem jó. Lehetne úgy csinálni a politikát, hogy a szerencsétleneket nem hagyjuk az út szélén, de mégse válnak léhűtővé. Van benne kihívás, az biztos, és jellemzően a magyarok kormányoknak nem szokott sikerülni. Amúgy megnézném, mennyire lehet megélni közmunkából segély nélkül, vagy hogy onnan mennyire van esélyük feljebb lépni. Számok szintjén jól néz ki a foglalkoztatottság, és jó kezdet, ezt elismerem, de nem lezárt probléma.

Amúgy ha már a kapitalizmust élteted, szerinted avval hogy fér össze a rezsicsökkentés? Ha nekem sorba kéne tennem, akkor legjobb a piaci ár+szegények támogatása, második a full piaci ár, legrosszabb a full támogatás.

Lehetne úgy csinálni a politikát, hogy a szerencsétleneket nem hagyjuk az út szélén, de mégse válnak léhűtővé.

Igen, megbukott Finnországban az alapjövedelem teszt. Mert ugyan basztak elmenni dolgozni mellette, de legalább BOLDOGOK LETTEK. Ezt hozta ki a Qubit :D Hát, lehet, hogy én is boldogabb lennék, ha semmittevésért jönne a zsozsó, csak az a kérdés, hogy ezt ki és miből finanszírozná :D

és jellemzően a magyarok kormányoknak nem szokott sikerülni

Hiába "magyar kormányok"-ozol, a finnek sem sikerült.

Amúgy ha már a kapitalizmust élteted,

Én nem éltetem, arra mutatok rá, hogy ez volt az ultimate cél a 80-as és 90-es években. Mindenki kapitalizmust akart. Mindenki azt hitte, ha az lesz, mindenki gazdag lesz. Egy lófaszt.

szerinted avval hogy fér össze a rezsicsökkentés?

Mivel nem éltetem a kapitalizmust (de jól elvagyok ebben is), nekem semmi bajom azzal, hogy van rezsicsökkentés.

Ha nekem sorba kéne tennem, akkor legjobb a piaci ár+szegények támogatása

Ez Gyurcsány idején kajak megbukott. Szerintem a mostani jobb.

trey @ gépház

"ugyan basztak elmenni dolgozni mellette"

Közben a cikkben :) : 

"Bár mérsékelten a munkavállalási kedv is nőtt az alapjövedelemben részesülők körében, ez leginkább egyes alkategóriákban volt megfigyelhető, például a gyereket nevelő családosoknál. Ettől függetlenül olyan területeken is jobb eredményekkel zártak a program résztvevői a kontrollcsoport tagjaihoz képest, mint az önállóság érzete, az anyagi biztonság vagy a jövőbe vetett hit.

„Voltak, akik azt mondták, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem semmilyen hatással nem volt a produktivitásukra, mivel továbbra sem volt a lakóhelyük környékén elérhető állás a szakterületükön. Mások azonban arról számoltak be, hogy az alapjövedelem mellett szívesebben vállaltak olyan rosszul fizetett munkákat, amiken más esetben el sem gondolkoztak volna”

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szintén a cikkben:

A kétéves projekt eredményeit bemutató tanulmány szerint a kísérlet nem sokat segített abban, hogy munkára ösztönözze a résztvevőket, de a mentális egészségre, a magabiztosságra és az élettel való általános elégedettségre pozitív hatással volt.

Egyébként pedig a kísérlet eredmény: megbukott

trey @ gépház

Szerintem pl. Svájcban rend van. Az adórendszer sok-kulcsos. Van munkanélküli segély, de szigorú szabályokkal. Többpilléres nyugdíj- és biztosítási rendszer van, ösztönöznek a befizetésre, de ki is fizetnek, ha baj van. Alig látni hajléktalanokat, meg léhűtőket évődni parkokban, állomásokon. Tudtommal közmunka nincs. A számok is jónak tűnnek.

De ezek csak kiragadott példák. Sok múlik az emberek hozzáállásán is.

A svájci rendszert nem lehet itt egy az egyben bevezetni. Nézd meg, hogy mi a svájci titok, miből él:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20170808/az-igazi-svajci-titok-tudod-…

Aztán azt, hogy mik a különbségek. Első pont pl. a semlegesség.

Itt a példa: mi ki akarunk maradni a háborúból, mégsem tetszik az ellenzéknek, ami fegyverek, katonák küldését szajkózta. Hogy akarsz te itt így Svájcot?

Vagy nézzünk egy másik példát:

Svájc sikerének alapköve, részben a polgárai elképesztő munkamorálján, és etikáján nyugszik.

Ezt itthon? Lébecolók és adócsalók mellett? :D

trey @ gépház

> Nézd meg, hogy mi a svájci titok, miből él

Azért az se mindegy, hogy azt a sok vagyont megmarkolja egy szűk réteg, vagy jut belőle mindenkinek. A felső réteg minden országban jól él. Egy kis vállalkozással szerintem sokkal könnyebb itt érvényesülni, mint odahaza. Itt jön be az, hogy a kormány mit ösztönöz, támogatja-e vagy gyengíti a versenyt, stb.

> Ezt itthon? Lébecolók és adócsalók mellett? :D

Ott kellene elkezdeni, hogy elhisszük, hogy lehetne jobban is csinálni, és nem leírni az egész népet. És megint az a kérdés, hogy a kormány tudja-e ösztönözni a javulást. A közmunka pl. egy jó kezdet. Nekem személyes tapasztalatom, hogy a munkamorálomra rányomta a bélyegét a korrupció és kontraszelekció. Az árstop meg pont nem jó ösztönző. De biztos van sok olyan dolog, amivel lehetne javítani a helyzetet. Ennek fentről kell elindulnia.

Mondjuk vegyük azt pl hogy én vagyok az állam és van nekem egy bazi nagy atomerőművem, amivel el tudom látni az országot energiával. Akkor miért is kéne nekem foglalkoznom az energia világpiaci árával? 

Mondjuk azért, mert ha nem belső fogyasztásra költöd akkor el tudod adni amivel a költségvetés bevételi oldalát javítod amiből vagy kevesebb adót kell befizetni vagy több szolgáltatást tudsz adni mint állam. Ha tudatosan alacsonyan tartod valaminek az elszámolási értékét abból következően az igénybe vevők annak értékét fogják alacsonynak tekinteni. Itt ebben a helyzetben nem ösztönzi őket spórolásra. Másrészt az egyenlőtlenség miatt csalások illetve eltorzult vételezési szokásokat gerjeszt. Amit tudnék tovább fűzni, de nem hinném hogy kell. 

Ez szerintem a józan paraszti ész szintjén megérthető kérdés, nem kell közgazdászként hozzáállni. 

2020-ig évente 3-4-5 milliárd eurónyi támogatást kaptunk az Európai Uniótól, ezt nem a piacon adta el a kormány, hanem az MNB-nél váltotta forintra. Ha a piacon váltották volna be, akkor fel kellett volna értékelődnie a forintnak, mondja.

^- ezt nem értem. Ha jól értem, a jelenlegi szituban a az MNB-nél lett lvente 3-4-5 milliárd eurónyi plusz deviza, amiért adott Forintot. Ha a kormány a piacon váltja le ezt a pénzt, és az MNB ugyanott visszaveszi devizatartaléknak, akkor ugyanitt lennénk, nem? Vagy én nem értek valamit?

(vagy ha ma eladná ezt a 20-30 milliárd eurót az MNB, az ugyabúgy húzná fel az árfolyamot, ahogy a korábbi években tette volna -> ergo csak azért, mert az MNB-nél váltották le, ez nem tűnt el, nem?)