A Windows 11 egy sz*r

Folytatván a méltán népszerű "[XY] egy szar" sorozatot, ma a Windows 11-ről lesz szó.

Ma délelőtt a Windows 10 ultimátumot adott, mert úgy látszik kicsúsztam a cég által beállított frissítési periódusból és nagylelkűen felajánlotta, hogy a telepítések frissítéséhez frissítések telepítéséhez újraindíthatok "MOST", vagy ha MOST épp nem jó, akkor akár később is meg tehetem, "5 PERC MÚLVA".

Áh, semmi gond, franc se akart azon a meetingen részt venni, amit én vetettem fel, hogy meg kéne tartani. A Windows majd eldönti nekem, hogy mikor akarok dolgozni. Oké.

Azt hittem, hogy valami szokásos mittudomén mit frissít, de nem! Úgy látszik, hogy kaptam egy Windows 11-et az ops fiúktól! Már csak úgy a jószándék jeleként, hiszen a Windows 10 hülyeségeihez már elkezdtem hozzászokni, szóval zavarjuk meg azt a hülye Apple fanboi-t és cseréljük le alatta az OS-t, hátha az jobban idegesíti.

Hát ebben igazuk volt, jobban idegesít.

Oké, kezdjük a pozitív dolgokkal. A virtuális desktopokat végre már újra lehet rendezni \o/ Így fél évtized+ elteltével azért jó, hogy felzárkóztak végre a macOS mögé. Mondjuk, hogy lemásolták az egész koncepciót, az nem akkora nagy érdem, dehát mindig is tudtuk, hogy melyik cég az amelyik innovál (gyk.: Apple), és melyik az amelyik ha éppen nem valami elfuserált dolgot csinál, amit a felhasználók nagy része utál, akkor csak szolgalelkűen másol (gyk.: mindenki más).

A UI egy picit szebben néz ki, élesebbnek tűnnek a betűk, de a középre húzott dock ikonok az valami hányadék, ment vissza balra.

Ennyi az összes pozitívum.

Az ikonokat még balra tudtam igazítani, de a dock-ot magát már nem lehet átrakni a bal oldalra (ahol megszoktam macOS meg utóbbi időben Windows 10 alatt), kinek kell az? Legyen elég annyi beállítási lehetőség, amennyit Redmondban megálmodtak neked. Ugyan a registry-t jó Windows-os szokáshoz híven lehet piszkálni (jajj de hiányzott ez nekem, nem is értem miért váltottam mac-re, a registry-ben hexa értékek taknyolása sokkal felhasználóbarátabb). Lehet a tálcát balra igazítani (írd át a második sor 5. elemét 01-ről 00-ra), de ekkor az ikonok nem jelennek meg rajta. Remek.

A Chrome tabjaim megmaradtak, de a pin-elt tabok valamiért eltűntek. Fura.

Amikor Virtuális Desktopot váltok, az ugyan gyorsabb, mint Windows 10-en volt, de a háttérkép ugrik egyet (mintha váltás előtt nem lenne ott a tálca, utána meg ott lenne, szóval újrapozícionálja a háttérképet).

Kb. két órája használom, de már most imádom.

Szerencsére talán már csak 1-2 hónap, mire remélhetőleg megjelenik az M1X 16" MBP, és szerencsére az új CTO támogatni látszik a szabad gépválasztást, szóval remélhetőleg nem sokáig kell már élveznem a Microsoft féle minőséget.

Persze ez attól függ, hogy kijönnek-e a 16"-os géppel, illetve, hogy meg tudom-e győzni az ops kollégákat, hogy ők is jobban járnak azzal, ha elkezdik a platformot támogatni két okból is:

  1. Az utóbbi időben az interjúk során nem egy fejlesztő érdeklődött az elérhető platformokról és nem igazán örültek, mikor kiderült, hogy nincs mac -> potenciális bottleneck lehet a jövőben, ha a cég növekedni akar, új embereket akar felvenni
  2. Sokkal nyugisabb lenne az életük azáltal, hogy nem kell az állandó zsörtölődésemet hallgatniuk

Szóval egyelőre muszáj vagyok a Microsoft kedves vendégszeretetét élvezni, de őszintén, udvarias emberként nem szeretnék túl sokáig időzni.

Egy röpke vizit sose baj, de mégis csak a saját ágyamban a legjobb aludni.

Hozzászólások

Ma délelőtt a Windows 10 ultimátumot adott, mert úgy látszik kicsúsztam a cég által beállított frissítési periódusból és nagylelkűen felajánlotta, hogy a telepítések frissítéséhez frissítések telepítéséhez újraindíthatok "MOST", vagy ha MOST épp nem jó, akkor akár később is meg tehetem, "5 PERC MÚLVA".

Áh, semmi gond, franc se akart azon a meetingen részt venni, amit én vetettem fel, hogy meg kéne tartani. A Windows majd eldönti nekem, hogy mikor akarok dolgozni. Oké.

Jelezd az IT-nek, hogy létezik erre feature, ismerkedjenek meg vele. (Persze ha a user hetekig csak a postpone-t nyomkodja, akkor nem tudom, mi van. Nekem minden gépem vasárnap hajnalban újraindul. A Macbook is.)

Én is erre gondoltam, de úgy néz ki, hogy valahol egy homokszem került a gépezetbe, nem a Win11 update volt az, amit el akartak érni.

Persze lehet, hogy ötvözték a kellemest a hasznossal, de nem hiszem. Írok nekik, hogy ez történt, de vissza ne állítsanak Win10-re ha nem muszáj (a virtuális desktopok végre átrendezhetőek!!!)

Mivel általában csak altatom a gépet, ezért akkor se frissülhetett.

Windows simán felébreszti a gépet a frissítések telepítéséhez, amikor eléri a beállított határidőt. Bár lehet, hogy ezt le lehet tiltani valahol.

Illetve szerintem macOS is, legalábbis van ilyen opció, hogy telepítse a frissítést éjszaka. Az is érdekelne, hogy az meddig dobálja fel az emlékeztetőt, gyanítom előbb-utóbb az is rákényszerít a frissítésre.

Ryzen 5-ös kis HP notin a helyi rendszergazda fiókban már nálam is ott virít a frissítési segéd, ugyan itt az általános MS fiókban még se híre se hamva. Továbbá tipusra azonos, de Ryzen 3-as kis HP notikra még nem érkezett meg. Pedig bitre azonos frissítési szinten vannak. Na nem mintha annyira várnám már a 11-et, de karácsony környékén valami teszt hardveren majd kipróbálom.

"Ejj, rá érünk arra még!" :-)

Térj át
   - Linuxra
   - vagy MAC-re
És nem fog felhúzni téged sem a Windows.

A virtuális desktopokat végre már újra lehet rendezni \o/ Így fél évtized+ elteltével azért jó, hogy felzárkóztak végre a macOS mögé.

A macOS meg a linuxok mögé, úgy 15 évvel, ugye?

mert megérdemled, instant karma, nem ver bottal, stb.