Longhorn vs Linux

 ( nc | 2005. július 20., szerda - 11:42 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

inkabb fejlesztoi szemszogbol erdekes a dolog; a sok paraszt ugyis csak a skineket latja, meg az arnyekvetest - nekik nem hoz semmi emlitesre erdemest

Tény, hogy az 1 millió elégedett win felhasználó azért win felhasználó, mert ahhoz már "ért", és foggal-körömmel kapaszkodik az ismertbe. Következménye, hogy ha bármi változás történik a tanultakhoz képes, azonnal problémáznak (Próbáld ki: rakd fel a win start menüt a képernyő aljáról a tetejére, vagy oldalára néhány gizi-néninek, józsi-bácsinak. Rohanni fognak hozzád, hogy mi történt a rendszerrel.).
Persze, ha az oktatásuk kicsit általánosabb megfogalmazású lenne (ide kattints <--> valami ilyesmit keress) akkor elboldogulnának ezekkel a problémákkal. Persze akkor nagy valószínűséggel lnx alatt is elnavigálnának, és akkor oda lenne az M$ birodalom, mert mindenki inkább mást használna (jönnének az álmák, pingvinek, ördögök :).
Minden esetre látható, hogy az M$-nek egy igazán jó húzása volt: amikor elérte, hogy minden számítógép kezelési, számtech oktatáson az ő programjait mutogassák...

[quote:ff08d7cf7e="norcrys"]Firefox nekem háromszor annyi ideig töltődik Linuxban. De mind1, ha szerinted nem így van...[/quote:ff08d7cf7e]

Ez nyilván olyasmi, ami sok tényezőtől függ. Valószínüleg közre játszik az is, hogy az ntfs hajlamosabb töredezni, mint a reiser, az, hogy a windows miután adott egy desktop-ot, még sokáig darál, valamint az, hogy általában párhuzamosan több programot indítok (megintcsak utalnék a meglehetősen töredezett ntfs partíciómra), vagy ha csak egy program betöltését indítom el, akkor amig az töltődik, addig általában task-et váltok (mondjuk vissza a böngészőre). Szóval ez nyilván függ az egyéni környezettől, a felhasználói szokásoktól is.

Egyébként nagyrészt egyetértek mindazokkal, amit mondtál (pl. programellátottságal kapcsolatban, vagy Gizike dühös reakciója, ha esetleg egyszer egy gnome-ot találna az íróasztalán :) ). Ahol meg másképp látom a dolgokat, mint te, szóval ott szóltam :)

Ugy emlekszem, igen. Csak rootkent kell a vmware-t futtatni :)

[quote:a7a38d26ad="vinnui_"][quote:a7a38d26ad="Celtic"]Speciel nalam az alplap tartalmazza a frissito programot.
Elotte meg vmware alol ment a BIOS es CD/DVD firmware frissites.[/quote:a7a38d26ad]

Uhh, nekem ilyen eszembe se jutott volna, vagy ha megis, akkor nem mertem volna kiprobalni :) Bios flash tenyleg mukodik WMWare(z) alol?[/quote:a7a38d26ad]

Longhorn versus Linux :?: :?: :?:

Alpjában véve nincs értelme az összehasonlításnak.

[quote:0f138015b9="toros"]... Szerintem egy .mp3-tól sem kell különösebben rettegni. ...[/quote:0f138015b9]
Na ebben pl nem bíznék annyira:
[url]http://www.securityfocus.com/archive/1/374433[/url]
A vicc az, hogy 2003-ban fedezték fel, az mpg123-ban 2004 szeptemberében javították ki, az Mplayerben pedig 2005 áprilisban. Azon csodálkozom csak, hogy senkinek nem jutott eszébe exploitot csinálni erre.

A winampban is volt valami hasonló, asszem az id3v2 tagekkel kapcsolatban.

Már hogyne lenne!
OS-1 vs OS-2.

Nem idológiai alapon kérdezem, hanem szakmailag. Windowst fog használni 95% a világon, Linuxot 5%. Nem mind1, mit fog tudni az új csoda. Mennyiben "ver rá" a Linuxos megoldáasokra. Ha valaki azt hiszi, hogy a grafikus felületet fejlesztik ilyen erővel, az nagyon téved. Azt is, de úgy látni, nagy dobásokra készül az MS.

Szerintem nem a töredezettség miatt darál a betöltődés után, hanem mert a virtuális memóriát írogatja szépen, betölt még bizonyos dolgokat a memóriába, sőt jópár progit is ekkor inicializál, láthatatlan folyamatokat indít... Ki tudja :) Forráskód hiányában sose tudjuk meg a részleteket.

De valóban, egypár helyen a win a vesztes sebességben. De egy MS Office Excel és egy OOo Spreadsheet között van egy jól érzékelhető eltérés a sebességben az Excel javára. Öszintén, bár az opensource a mániám, könnyebben használok egy Excelt komolyabb feladatokra... sőt valószínűleg kevesebbet is szívok majd vele.

[quote:7186269482="XMI"][quote:7186269482="toros"]... Szerintem egy .mp3-tól sem kell különösebben rettegni. ...[/quote:7186269482]
Na ebben pl nem bíznék annyira:
[url]http://www.securityfocus.com/archive/1/374433[/url]
A vicc az, hogy 2003-ban fedezték fel, az mpg123-ban 2004 szeptemberében javították ki, az Mplayerben pedig 2005 áprilisban. Azon csodálkozom csak, hogy senkinek nem jutott eszébe exploitot csinálni erre.

A winampban is volt valami hasonló, asszem az id3v2 tagekkel kapcsolatban.[/quote:7186269482]

Természetesen nem kalózkodunk, ezek mind olyan .mp3-ak, amelyeket én magam rögzítettem egy mikrofonnal. Nem zenék. Beszéd, macskanyávogás és ajtónyikorgás :)

(affffene tudja, hátha az ASVA is olvas HUP-ot... :P )

Komolyra fordítva a szót, természetesen a teljes biztonság soha nem garantálható, de azért valahogy nem érzem magam motiválva, hogy biztonsági okokból letöröljem az összes .mp3-at a gépemről, és a továbbiakban kizárólag egy kétkazettás magnón hallgassam a rádióból magnószalagra rögzített zenéket.

De természetesen kizárólag olyan .mp3-am van, amiket eredeti CD-kről rögzítettem, kizárólag azért, hogy kényelmesebben tudjam őket hallgatni. Rendelkezem licensz szerződésekkel is, bár sajnos a Nirvana CD-k licensz szerződését már nem tudta Kurt Cobain aláírni, hiszen időközben elhalálozott...

Valami nagyon készül ott...
De ismerve a linux fejlődési ütemét, ha hoz is valódi újdonságokat a longhorn, továbbra sem félek attól, hogy linuxosként megszégyenülve kellene majd sunnyognom a büszke longhorn userek között...

[quote:b5df40edec="Panther"]
Mindenki hülye, aki nem windowst használ, mert az biztonságosabb, mint a linux, ráadásul alacsonyabb a TCO. Get The Facts. A topik címét kéne lecserélni :) Uff :!:[/quote:b5df40edec]

EZ igazán jó. Ez a rengeteg hozzászólás szerintem azért született, mert néhány emberkének szörnyen hiányzik a felület, ahol láthatja a nickjét.

Mert értelmes megnyilvánulás... Ébredjetek! 95% Win, 5% Linux. Nem a szépsége, a jósága a kérdés. Hanem mi lesz a hatása? Nem a hőbörgésetek fogja meghatározni a trendeket, hanem néhány multi. A Linux közösség jobban tenné, ha nem hőbörögne, hanem mondjuk drivereket fejlesztene nagy ütemben. Már ha szeretné, hogy a Linux népszerű legyen.
Mert az Ablakozó sikere ebben rejlik. No meg pl. az IBM lehetetlen hozzáállásánának, de most nem ez a lényeg.

Te jó fiú vagy... :lol:

[quote:2b7922446e="norcrys"]Már hogyne lenne!
OS-1 vs OS-2.

Nem idológiai alapon kérdezem, hanem szakmailag. Windowst fog használni 95% a világon, Linuxot 5%. Nem mind1, mit fog tudni az új csoda. Mennyiben "ver rá" a Linuxos megoldáasokra. Ha valaki azt hiszi, hogy a grafikus felületet fejlesztik ilyen erővel, az nagyon téved. Azt is, de úgy látni, nagy dobásokra készül az MS.[/quote:2b7922446e]

Ja nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy a két rendszer ne tudjon normálisan együtt dolgozni egy hálózatban. Hát milyen dolog volna az, hogy esetleg Linux gép egy Wines megosztást elérjen, stb...
Furcsa az M$-től, hogy elősegítse az együttműködést a rendszerek közt. Amit nem ő talált ki, azt ne is használják az ő rendszerük alatt, vagy mellett.
Meg azért a grafikus felület is sok programozónak felőrölhette az energiáit. Meg még jobban fedjük el a felhasználótól a folyamatokat és azok kezelését. Mert véletlenül rájönne, hogy a rendszermemóriájának a felét a grafikus csoda eszi meg. És vagy 100 folyamat fut a háttérben, amelyeket nem is akartunk, hogy fussanak, meg még fölöslegesek is.
Az viszont okos elgondolás, hogy játék elindításakor, a grafikus rendszer teljesen megöli magát, és lelép a memóriából, így szabad teret enged a proginak. De ez is inkább azt mutatja, hogy a pc-k világa is mennyire játékorientált lett. Aki vesz otthonra gépet 99%-ban azért veszi.

Összehasonlítani nem lehet ezeket szerintem. A két rendszer alapjában véve más. A kerneltől kezdve, a grafikus rendszerig. Maximum majd a *nix fejlesztők leszűrhetik belőle a tapasztalatokat legyenek jók, vagy rosszak. Persze, ha majd a káprázattól lehet-e egyáltalán látni valamit a rendszerből.
Az M$-nek már nincs mit szűrni, mert a kedves kis Linux csapatuk úgy is már kibelezte a pingvint, hogy ellessék a trükköket, amiket majd szépen beletesznek a "hosszú szarvukba" és majd jól levédik a hülye licenszeikkel, és a végén még minket szólítanak fel, hogy az ő forradalmian új ötleteiket elloptuk, ezért szedjük le az XY progit. Azt lesz mi kövesse majd a sudo-t.

[quote:fdf6937698="csefi"]Miért akartok ti egy még nem létező programfuttató kódhalmazt jó operációs rendszerrel/rendszerekkel összehasonlítgatni?[/quote:fdf6937698]

Ezt mégis hogy érted? A longhorn béták eléggé léteznek. :)

[quote:4c820a9b1b]a kedves kis Linux csapatuk úgy is már kibelezte a pingvint[/quote:4c820a9b1b]

:lol: :lol: :lol:

Hmmm.....
Adott egy környezet:
3 éves oprendszer(kötelező frissítésekkel), futó szerver szolgáltstások: apache, proftpd, mysql, ldap, vmware, wine, postfix, dhcpd.

Ebben és ezzel eqvivalens wines környezetben vizsgáljuk meg a sebességeket.

1. Bootolás: vígan nyomom a farcry-t emulációból, mikor a win még csak az adatbázis szervert próbálja éleszteni, igaz desktop már van homokórával :)

2. Farcry-ból taskváltás, click egy xls filé-ra:
Szerintem a nyomtatással is végzek mire az excel elindul.

Valószínűleg a nix 3 év múlva is tudni fogja ezt átlag napi 8 óra használat mellett újratelepítés nélkül.
Winnél már három éves rendszert is nehéz találni.

Ja, a desktop gépemről van szó, és a szerver alkalmazások azért futnak rajta mert ezen szoktam tesztelni az élesbe szánt cuccokat.

Szóval akkor hogy is van ez a gyorsaság???

hehe ilyen kenyelmi dolgkog nincsenek komolyabb rendszereken, leginkabb a kiserleti mivoltuk miatt. A kedvenceim a bios nelkuli lapok mondjuk 4 cpu-val , igy ott nincs ilyen para :)

Szerintem a dolog egyszerű: sza@r gépen megy a win.

A lényeg: ugyanolyan konfigra tedd fel mindkét oprendszert. Egy win és egy válaszott disztribúció (ugye itt lesznek különbségek a disztrók között) és amit mondtál pl. azt mérd/mérjük le. Pontosan.

Most ne az oprendszer felállásán vitatkozz, mert lehet hogy winben ezeregy dolog fel van installálva alapból, ami szépen elindulgat meg ki tudja, hogy van egy winamp, egy víruskereső, stb. leprogramozva. Talán nem sebességre optimalizált...

[quote:3a1e11377d="congo"][quote:3a1e11377d="nug"][quote:3a1e11377d="congo"]A samba nagyon sok jó dolgot tud, amit a "LanManServer" nem, pl. makrózás és egyebek, de DFS-t pl. nem tud.[/quote:3a1e11377d]
http://us3.samba.org/samba/docs/man/Samba-HOWTO-Collection/msdfs.html
?[/quote:3a1e11377d]
hmm, ez új :)

Windows Vistából meg WinVi lesz hamarosan, igaz ez még idétlenebbül hangzik mint a vinikszpé.[/quote:3a1e11377d]

az XP-vel nincs gond, aki enemy-territoryval szokott játszani, anak ismerős (ill magyarban tp, mert tapasztalati pont :D )

a WinVi kicsit furcsa lesz, mert hogy ennyi erővel lehetne WinEmacs is :lol:

Ja, és mondjuk én Ubuntut használok, amíg eljutok a Gnome desktopig, kb 2x annyi idő telik el, míg ugyanezen a gépen az Xp desktopig...
Ez nem dícséret az XP-nek, csak megállapítás.

[quote:c08472795b="Gael"][quote:c08472795b="8192Joco"]Le kellene védetni a wint. :)
Azt kihozni a Winlin distrót.[/quote:c08472795b]
Ez egy Jó Idea.[/quote:c08472795b]

Az igazi az lenne ha sikerűlne az Angol helyesírási kéziköny szabadalmát mind rész és egész ként megszerezni. Ha Angolul helyesen ír valamit a szoftverben már lehetne perelni. Minden egyes szó után. Söt még a nyelvtani szerkezetmiatt is. :)

" A Linux közösség jobban tenné, ha nem hőbörögne, hanem mondjuk drivereket fejlesztene nagy ütemben"
Ez nem hiszem hogy csak elhatározás kérdése!

"Mert az Ablakozó sikere ebben rejlik"

Mert megtud venni hardvergyártó cégeket, hogy a drivereket winre írják.
Nem hiszem hogy egy opensource, tőkeszegény csoport képes lenne erre.
Remélem a linux userek aránya növekedni fog és ezáltal mintegy kényszerítve a hadvergyártókat, hogy kiadják linuxra is a drivreket,
ha a bevételüket növelni akarják az eladásokból!
Ez tiszta üzleti érdek nem egyébb.

[quote:3787821be7="toros"]A SuSE-n viszont nincs se vírusírtóm, se anti-spyware, se adware írtó, soha nem foglalkoztam a tűzfallal, és még sincs vele semmi gondom... :P[/quote:3787821be7]
Mert nem használja senki, nem érdemes rá vírust írni. :-)

[quote:1c18c8deee="sany"]" A Linux közösség jobban tenné, ha nem hőbörögne, hanem mondjuk drivereket fejlesztene nagy ütemben"
Ez nem hiszem hogy csak elhatározás kérdése!

"Mert az Ablakozó sikere ebben rejlik"

Mert megtud venni hardvergyártó cégeket, hogy a drivereket winre írják.
Nem hiszem hogy egy opensource, tőkeszegény csoport képes lenne erre.
Remélem a linux userek aránya növekedni fog és ezáltal mintegy kényszerítve a hadvergyártókat, hogy kiadják linuxra is a drivreket,
ha a bevételüket növelni akarják az eladásokból!
Ez tiszta üzleti érdek nem egyébb.[/quote:1c18c8deee]

Igen, üzleti érdek. Csak ne felejtsd el, hogy a nagy cégek amellé fognak állni, aki erőt mutat fel. Aki biztonságot ad neki. A kicsi MS annak idején egy nagy sz@rt fejlesztett, az MS-DOS-t. De el tudta hitetni, hogy ez a jó. És az emberek vitték, másolták, használták.

A második rész igaz, a Linux, BSD userek aránya növekszik. De még nem tud elég erőt felmutatni. Nem csak kereskedelem ez, hanem meggyőzés.

[quote:0d56fbaf4c="norcrys"]Ja, és mondjuk én Ubuntut használok, amíg eljutok a Gnome desktopig, kb 2x annyi idő telik el, míg ugyanezen a gépen az Xp desktopig...
Ez nem dícséret az XP-nek, csak megállapítás.[/quote:0d56fbaf4c]
Vedd már észre, hogy az XP a desktop kivágása után még a bootolásával egyező ideig teker, hogy elindítsa a háttér-folyamatokat.
Ugyanezt Ubuntu-n is megcsinálhatod, ha az init-ben előre veszed az GDM-et. Kérdés, hogy van-e értelme? Ez a gyors XP desktop csak parasztvakítás!

Már évek óta ilyen semmitmondó szövegekkel jönnek MS-ék. De valahogy bejön nekik :lol:

[quote:7146f13b7e] Átláthatóvá tesszük a világot.

Ma már olyan világban élünk, ahol egyre több információ jut el hozzánk, és számtalan módon tudjuk azt megosztani egymással. Sokkal több mindenre nyílik lehetőség, akár az egész világ felfedezhető.
Minden egyes nap emberek milliói használják Windows számítógépüket arra, hogy megkönnyítsék mindennapi életüket, munkájukat. Bár a már megszokott, digitális információ feldolgozását segítő eszközök sok mindenre képesek, ennél most már lényegesen többre van szükség.
Napjaink digitális világában azt várjuk el, hogy a számítógép hozzánk idomuljon, hogy valóban azokra a teendőkre összpontosíthassunk, amik számunkra fontosak.

Bemutatkozik a Windows Vista

A Windows Vista új szintre emeli a számítógéppel szemben kialakult bizalmat, és lehetővé teszi, hogy mindenki képességei legjavát nyújtva, a lehető legtöbbet hozhassa ki belőle.
Letisztult megoldást ad arra, hogy a felhasználó számára fontos információ egyszerűen rendszerezhető és visszakereshető legyen.
A Windows Vista észrevétlenül köti össze az információt az emberekkel, eszközökkel, és célja, hogy kényelmesebbé tegye a felhasználók mindennapi tevékenységeit a digitális világban. [/quote:7146f13b7e]

[quote:6ee3d50eaa="zsolt"]a desktop kivágása után még a bootolásával egyező ideig teker, hogy elindítsa a háttér-folyamatokat. Ugyanezt Ubuntu-n is megcsinálhatod, ha az init-ben előre veszed az GDM-et. Kérdés, hogy van-e értelme?[/quote:6ee3d50eaa]

es pontosan mik lennenek ezek az "hatterfolyamatok" ubuntu eseten, amikre ennyit kell varni?

[quote:49f32c62d7="snq-"]
es pontosan mik lennenek ezek az "hatterfolyamatok" ubuntu eseten, amikre ennyit kell varni?[/quote:49f32c62d7]

Pl. hotplug, postfix, sshd, hal, dhcp-kliens, alsa, getty, stb.

Ha megnézed a boot-folyamatot, az általában sorban egymás után hajtja végre az egyes script-eket. Ezt a sorrendet lehet variálni.
Sok esetben viszont ezek a scriptek csak várnak valamire egy darabig stb. Erre meg a párhuzamos indítgatás lehet megoldás.
Van például egy debian-os [b:49f32c62d7]runit[/b:49f32c62d7] nevű init helyettesítő, azzal 1-2 másodpercre lehet csökkenteni a kernel készenállása és a GDM indítása közötti időt.

Első körben persze nagyot lehet azzal is gyorsítani, ha a hotplug-ot kiirtod és a /etc/modules file-ba írkálod be a moduljaidat.

Sokat lehet gyorsítgatni, de mivel a bootolás linuxon nem szükségszerűen mindennapi tevékenység, mint windows-on, szerintem az emberek inkább a jól átlátható, rendezett és kényelmes init scripteket preferálják. Ha lehet, akkor ne alkossunk már átláthatatlan káoszt, hogy elmondhassuk, hogy a mienk a leggyorsabban boototó rendszer!

[quote:5eb16f294f="norcrys"]Már évek óta ilyen semmitmondó szövegekkel jönnek MS-ék. De valahogy bejön nekik :lol:
[/quote:5eb16f294f]

Csak nem a HUP-on előfordulók körében. Szerintem ennek a körnek már felnyílt a szeme.

[quote:716cfbb107="norcrys"][quote:716cfbb107="Panther"]
Mindenki hülye, aki nem windowst használ, mert az biztonságosabb, mint a linux, ráadásul alacsonyabb a TCO. Get The Facts. A topik címét kéne lecserélni :) Uff :!:[/quote:716cfbb107]

EZ igazán jó. Ez a rengeteg hozzászólás szerintem azért született, mert néhány emberkének szörnyen hiányzik a felület, ahol láthatja a nickjét.

Mert értelmes megnyilvánulás... Ébredjetek! 95% Win, 5% Linux. Nem a szépsége, a jósága a kérdés. Hanem mi lesz a hatása? Nem a hőbörgésetek fogja meghatározni a trendeket, hanem néhány multi. A Linux közösség jobban tenné, ha nem hőbörögne, hanem mondjuk drivereket fejlesztene nagy ütemben. Már ha szeretné, hogy a Linux népszerű legyen.
Mert az Ablakozó sikere ebben rejlik. No meg pl. az IBM lehetetlen hozzáállásánának, de most nem ez a lényeg.[/quote:716cfbb107]

Én meg azt szeretném hogyha mindenki azt használna ami tetszk neki legyen az akár MS termék; de: csak olyan üljön gép elé aki ért hozzá. Tehét minden 10 emberből 9 álljon fel a gép elől és ne is üljön vissza. Uff.

[quote:f74e859843="-Atis-"][quote:f74e859843="toros"]A SuSE-n viszont nincs se vírusírtóm, se anti-spyware, se adware írtó, soha nem foglalkoztam a tűzfallal, és még sincs vele semmi gondom... :P[/quote:f74e859843]
Mert nem használja senki, nem érdemes rá vírust írni. :-)[/quote:f74e859843]
Ettől te most jópofának hiszed magad? Ennek a beszólásnak mi volt az értelme (a flame-n kÍvül, természetesen)?

"Tehét minden 10 emberből 9 álljon fel a gép elől és ne is üljön vissza. Uff."
Ezekszerint csak a programozók és hardver tervezők használhatják?
Ez minden 10000-ből egy usert jelent.
Ebben nincs üzlet.
Kinek írják a programokat ha a mezei user nem ülhet gép elé?
Az M$ is csődöt jelethetne azonnal. :)

Azért mert nem ért valaki a "focihoz" profi módon, a labdába még belerúghat! :D

http://www.microsoft.com/presspass/newsroom/winxp/VistaBeta1FS.mspx

[quote:b755ae2e28="Macskajancsi"]Ettől te most jópofának hiszed magad? Ennek a beszólásnak mi volt az értelme (a flame-n kÍvül, természetesen)?[/quote:b755ae2e28]
Ez az igazság, kedves Macskajancsi.

[quote:9083dde820="zsolt"][quote:9083dde820="norcrys"]Ja, és mondjuk én Ubuntut használok, amíg eljutok a Gnome desktopig, kb 2x annyi idő telik el, míg ugyanezen a gépen az Xp desktopig...
Ez nem dícséret az XP-nek, csak megállapítás.[/quote:9083dde820]
Vedd már észre, hogy az XP a desktop kivágása után még a bootolásával egyező ideig teker, hogy elindítsa a háttér-folyamatokat.
Ugyanezt Ubuntu-n is megcsinálhatod, ha az init-ben előre veszed az GDM-et. Kérdés, hogy van-e értelme? Ez a gyors XP desktop csak parasztvakítás![/quote:9083dde820]

Csöndesen megjegyzem, hogy a suse 9.3 ugyanezt csinálja, nagyon hamar elindul a kdm (earlykdm néven), és utána következik egy rakat program. Persze van rendes kdm is a /etc/init.d alatt....

[quote:9a98bca367="-Atis-"][quote:9a98bca367="Macskajancsi"]Ettől te most jópofának hiszed magad? Ennek a beszólásnak mi volt az értelme (a flame-n kÍvül, természetesen)?[/quote:9a98bca367]
Ez az igazság, kedves Macskajancsi.[/quote:9a98bca367]
Melyik linuxra Írtak vÍrust mostanában?
Légy szÍves legalább egy tájékoztató linket adj, nem szeretnék hülyén meghalni.

Az, hogy a süsü-t nem használja senki, egyszerűen nem igaz.
Vagy "toros"-t lesenkized? Ez már nem csak flame, hanem bunkó módon való sértegetés.

[quote:709cdc9678="sany"]"Tehét minden 10 emberből 9 álljon fel a gép elől és ne is üljön vissza. Uff."
Ezekszerint csak a programozók és hardver tervezők használhatják?
Ez minden 10000-ből egy usert jelent.
Ebben nincs üzlet.
Kinek írják a programokat ha a mezei user nem ülhet gép elé?
Az M$ is csődöt jelethetne azonnal. :)

Azért mert nem ért valaki a "focihoz" profi módon, a labdába még belerúghat! :D[/quote:709cdc9678]
Igaz, de se bíró, se elnökségi tag meg ilyesmi, se szabályhozó ne akarjon lenni. Ja, a fenti 10/1 nem kötelező de akkor fizessen az esetleges szupportért. Nem 1k/1-et mondtam az tényleg durva lenne :) Egyébként gondolj bele mennyivel szebb lenne a világ...

[quote:0230ecb38b="-Atis-"][quote:0230ecb38b="Macskajancsi"]Ettől te most jópofának hiszed magad? Ennek a beszólásnak mi volt az értelme (a flame-n kÍvül, természetesen)?[/quote:0230ecb38b]
Ez az igazság, kedves Macskajancsi.[/quote:0230ecb38b]

Macskajancsi, ne nagyon izgasd fel magad rajta, -Atis- 200 hozzászólásából kb. 195 flame...
Szerintem -Atis-nak annyi fekvötámaszt kellene lenyomnia, ahány számítógépen linux fut, addig nem irhatna a HUP-ra.
Mi biztos jól járnánk..., ö meg nem beszélne aztán hülyeségeket...

[quote:eaf8dd9d29="Toma_"][quote:eaf8dd9d29="-Atis-"][quote:eaf8dd9d29="Macskajancsi"]Ettől te most jópofának hiszed magad? Ennek a beszólásnak mi volt az értelme (a flame-n kÍvül, természetesen)?[/quote:eaf8dd9d29]
Ez az igazság, kedves Macskajancsi.[/quote:eaf8dd9d29]

Macskajancsi, ne nagyon izgasd fel magad rajta, -Atis- 200 hozzászólásából kb. 195 flame...
Szerintem -Atis-nak annyi fekvötámaszt kellene lenyomnia, ahány számítógépen linux fut, addig nem irhatna a HUP-ra.
Mi biztos jól járnánk..., ö meg nem beszélne aztán hülyeségeket...[/quote:eaf8dd9d29]
O.K. Kösz. Csak még nem járok erre a fórumra régóta, nem ismerem a tagokat.
Sokáig csak a dokumentációkat böngésztem a hup-on, nemrég tört ki rajtam a fórumozási függőség.

[quote:0a009642d2="norcrys"]
Mert értelmes megnyilvánulás... Ébredjetek! 95% Win, 5% Linux. Nem a szépsége, a jósága a kérdés. Hanem mi lesz a hatása? Nem a hőbörgésetek fogja meghatározni a trendeket, hanem néhány multi. A Linux közösség jobban tenné, ha nem hőbörögne, hanem mondjuk drivereket fejlesztene nagy ütemben. Már ha szeretné, hogy a Linux népszerű legyen.
Mert az Ablakozó sikere ebben rejlik. No meg pl. az IBM lehetetlen hozzáállásánának, de most nem ez a lényeg.[/quote:0a009642d2]

Elárulok neked valamit: Bármennyire is kicsinek érzed magad, nem biztos, hogy mindenkinek kellemes olyan tudattal élni, hogy "én csak egy kis hatástalan pont vagyok, mindent a multik határoznak meg és jó, ha elfogadok mindent úgy, ahogy van". Sokan vannak itt, akik ha sz@ar a helyzet, szeretnének rajta változtatni és hisznek is benne, hogy változtathatnak. És hát a történelem őket igazolja. Még soha semmi nem maradt fenn örökké, a dolgok változnak, mégpedig azért, mert változtatják őket.
És a változásokat mindig emberek generálják. A monopóliumokra nem volt sohasem jellemző valami nagyon újat alkottak volna, maximum bekebelezték az új dolgot.
A Linuxot és a nyílt forrást viszont nem lehet bekebelezni, mivel ahhoz emberek tíz vagy százezreit kéne bekebelezni.

A másik dolog a marketing. Nem lehet olyan erős marketinget csinálni, ami erősebb hatású, mint a szájról szájra átadott információ és a személyes tapasztalat. A Linux/BSD így terjedt el és most is így terjed. Ezt lehetetlen megállítani, mert emberek önként gerjesztik. Semmilyen multi nem tudja megállítani.

[quote:31962f5c92="hyper80"]Mert talakoztam olyan M$ rendszermernokokkel akik M$ temaban elegge ott voltak, es ilyenkor ha egy vitaban te ezt mondod, hogy nincs benne semmi uj csunyan pofara esel, es magadat jaratod le.[/quote:31962f5c92]
Ez így igaz.
[quote:31962f5c92="hyper80"]
Az meg hogy az mes veszelyben lenne... :roll:
Huhhú de messz áll tőle. A vilag leggazdagabb emberei kozül az első kettő M$ alkalmazott. NAlunk is magyaroszágon olyan iramban nyomja a vezetők irányából az oprendszerét, hogy mindenünenn szoritja ki a Linuxot.[/quote:31962f5c92]
Hallottam ilyenről, de ez a ritkább. Sokkal ritkább, mint fordítva. De ha tudsz konkrét példákat hozni, akkor hihetőbb, amit írsz.

Szerintem is lefelé megy az MS-nek, a vírusok miatt. Nézd meg: mindenütt terjed az internet (a végfelhasználók között tömegesen), és ahhoz, hogy biztonságosan internetezz, vagy MS-admin kell, hogy legyél, vagy *nixot kell használj. Az elmúlt évben összesen volt annyi vírus, mint 10 évig azelőtt. Engem tavaly nyáron naponta hívtak, hogy kanalazzam össze az otthoni internetüket, mert nem megy (vírust kaptak), azóta ezt már nem magam csinálom, hanem egy BT-ben (és természetesen csakis Linuxot rakok fel, fel sem merül, hogy a meglévő Windowshoz nyúljak hozzá).

De ha ez sem győzne meg: nézd meg a Forbes 400-as listáját. Az MS onnan is lekerült tavaly óta. Szerintem oda nehezen fognak visszatalálni.

[quote:8b6d539d96="norcrys"]Szerintem a dolog egyszerű: sza@r gépen megy a win.

A lényeg: ugyanolyan konfigra tedd fel mindkét oprendszert. Egy win és egy válaszott disztribúció (ugye itt lesznek különbségek a disztrók között) és amit mondtál pl. azt mérd/mérjük le. Pontosan.

Most ne az oprendszer felállásán vitatkozz, mert lehet hogy winben ezeregy dolog fel van installálva alapból, ami szépen elindulgat meg ki tudja, hogy van egy winamp, egy víruskereső, stb. leprogramozva. Talán nem sebességre optimalizált...[/quote:8b6d539d96]

Ugyanaz a gép: 3200+ Athlon64, 1Gb RAM, fx5700ultra video
Linux distro: Debian SID

A "szüz" win tényleg gyorsabban feláll, de ha teleszórod alakalmazásokkal nálam mindig lassabbá válik, és az idő előrehaladtával egyre lassabb lessz, a linux sebessége viszont nem változik.

Egy dolgot ne felejtsünk el, az én oprendszerem 3 éves, szeretnék látni egy wint ami 3 évesen ugyanilyen fittül megy.

Anak idején amikor használtam windowst akor valamit rendszeresen törölni kellet. Valami naplófájl nak a tartalmát és akor felgyorsult megint mintha friss lenne a telepítés. Ara már szerencsére nem emlékszem mi volt az csak ara egy magyarnyelvű számitogépes újságban olvastam és egy ideig használtam. (több mint 3 éve)

[quote:b44d25c2fc="norcrys"]Hát, sokan meg fogjuk venni.

- céges alkalmazásra
- játékra

A legjobb játékaim nem futnak Linuxon vagy bizonytalanul futnak emulációval. Játékra egész jó. A cégen belül meg egyelőre nem pótolható. Képzelem, mit szólna Katika, ha nem találna egyik reggel WORD alatt a C_per_dokumentumokat és így tovább... Vagy a pénzügy ha a cédéjogtár aktuális verziója nem lenne EXÉBŐL telepíthető...[/quote:b44d25c2fc]
Gyorsabban át fognak szokni, mint gondolnánk. Pl. Szegeden az önkormányzatnál jövőre csak OpenOffice-t fognak használni. 2 évre rá pedig csak Linuxot. Katika azt csinálja, amit a főnök mond: vagy megtanulja az új rendszert kezelni, vagy lesz helyette más, fiatalabb, aki hajlandó az újjal együtt élni. Mert az új olcsóbb lesz, [b:b44d25c2fc]már[/b:b44d25c2fc] olcsóbb.

Játékra OK. Bár én nem játszom, ha játszom is, csakis linuxos natív programokkal. ;-)

[quote:3ee56a0139="norcrys"][quote:3ee56a0139="Damienthewizard"]azért az is durva, hogy a 2003 as office csomagokat hogyan is állították össze billy bátyóék, 60ezer+áfá-ért kapsz egy word-öt, excellt, meg outlookot. és úgy zabálja ez is az erőforrást, hogy "öröm" nézni...[/quote:3ee56a0139]

Hát, az OpenOffice nálam több procit, memcsit eszik meg, mint az MS Office...
És valamivel lassabb is.[/quote:3ee56a0139]

verziók?

Szájról szájra, mint a herpesz :D

Én hiába hozom fel bármilyen formában is ezt szabadszoftver/Linux-témát, általában hülyének néznek miatta. 10 ismerösömböl 1 annyit tud, hogy stabil és itt kimerül az összes ismeret és érdeklődés.

[quote:a5630ef8f6="kovzol"]
Gyorsabban át fognak szokni, mint gondolnánk. Pl. Szegeden az önkormányzatnál jövőre csak OpenOffice-t fognak használni. 2 évre rá pedig csak Linuxot. Katika azt csinálja, amit a főnök mond: vagy megtanulja az új rendszert kezelni, vagy lesz helyette más, fiatalabb, aki hajlandó az újjal együtt élni. Mert az új olcsóbb lesz, [b:a5630ef8f6]már[/b:a5630ef8f6] olcsóbb.

Játékra OK. Bár én nem játszom, ha játszom is, csakis linuxos natív programokkal. ;-)[/quote:a5630ef8f6]

Katikákat sem kell teljesen hülyének nézni. Valószínűleg annyi idő alatt meg fogja tanulni kezelni a Linuxot, mint ahogy megtanul egy új mobiltelefont használni. Egyébként szerintem sok Katikánál a "jajj, de széééép ez a Linux!" élmény is meg fogja könnyíteni a váltást. :)

Aki pedig valóban képtelen az átállására, nos, annak talán valóban nem az irodai munka a legmegfelelőbb. Normális helyen nem a kedves dolgozókhoz találnak ki feladatokat, hanem a különféle feladatok elvégzésére vesznek fel alkalmazottakat.

[quote:c8afc26db2]Ettől te most jópofának hiszed magad? Ennek a beszólásnak mi volt az értelme (a flame-n kÍvül, természetesen)?[/quote:c8afc26db2]

Ennek a topic-nak mi értelme (a flame-n kÍvül, természetesen)?

(Hírverés , reklám a Microsoftnak, heteken át, egy unix-os oldal főoldalán.)

(SuSE: a Desktop rendszerek piacának legalább fél százalékát uralja..)

[quote:c8afc26db2]Nézd meg: mindenütt terjed az internet (a végfelhasználók között tömegesen), és ahhoz, hogy biztonságosan internetezz, vagy MS-admin kell, hogy legyél, vagy *nixot kell használj. [/quote:c8afc26db2]

Felületesen:

-bekapcsolt tűzfal ( XP, 2k3 ezt már automatikus megteszi, ellentétben jópár desktop disztribbel)
-folyamatos, felhasználói beavatkozást nem igénylő frissítés ( XP, 2k3 ezt már automatikus megteszi, ellentétben jópár desktop disztribbel)
-virusirtó: x+1 otthoni használatra ingyenes, köztük kettő a picipuha lapjáról ingyenesen letölthető.

[quote:c8afc26db2]Szerintem is lefelé megy az MS-nek...[/quote:c8afc26db2]

Hatalmas profitot kaszált a Microsoft
[url]http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=29424[/url]

De ha ez sem győzne meg: nézd meg a Forbes 400-as listáját. Az MS onnan is lekerült tavaly óta. Szerintem oda nehezen fognak visszatalálni.

[url]http://www.forbes.com/finance/lists/88/2005/LIR.jhtml?passListId=88&passYear=2005&passListType=Company&uniqueId=40KA&datatype=Company[/url][/quote]

Én már nem hozom fel senkinek a linux témát. Ha valaki nálam jár, látja, hogy "jé, ez is meg az is van rajta, és működik". Ha valaki tanácsot kér, adok. Volt, akinek azt javasoltam, vegye meg az xp-t.
Ilyen - nem direkt módon való agitációval - az utóbbi három hónapban nyolc ismerősömnek került linux (nem windows mellett, hanem önállóan) a gépére. Persze ez együtt jár egy majdnem állandó telefonos "ügyfélszolgálattal" - de szívesen csinálom.

Ez szerintem nem erdekes. A lenyeg nekem ne adjon el egy olyan ceg halozati cuccot aki a sajat nemzetkozi halozatanak osszetartasara egy mesik gyarto szoftweret hasznalja mert a sajatja alkalmatlan. lasd M$N/BSD

[quote:e3ed681a06="Macskajancsi"]Melyik linuxra Írtak vÍrust mostanában?
Légy szÍves legalább egy tájékoztató linket adj, nem szeretnék hülyén meghalni.[/quote:e3ed681a06]
Kérlek, mutasd meg, hol mondtam én, hogy vírus írtak linuxra mostanában. (elromlott a kis í betűd? :-))

[quote:063d0a05e2="norcrys"][quote:063d0a05e2="toros"][quote:063d0a05e2="norcrys"] Jó a Linux, de a Win egy ideig még veri felhasználóbarátságban, driverekben, gyorsaságban.
[/quote:063d0a05e2]

Hát, driverekben tényleg jobb a Win, ezzel nehéz vitatkozni (bár, ha úgy nézzük, hogy a Win hányféle procit kezel, és a Linux mennyit...)

gyorsaságban: Ez egyszerűen, így, ebben a formában nem igaz. A Linux nálam érezhetően gyorsabb, mint az XP. Gyanítom, ez nem azért van, mert a XP-m olyan ügyetlenül van feltelepítve. Márcsak azért sem, mert használtam linuxot (KDE 3.4-el) egy 300-as Pentium II-esen, 128 mega rammal, ráadásul live CD-ről, és nem volt vészesen lassú. Az XP-t meg sem próbálnám elindítani azon a gépen.

felhasználóbarátságban: Ugyanmár, mi bonyolult van pl. egy Suse-ban?! Ha telepíteni akarok valamit, kipipálom a yast-ban, ha leszedni, akkor kuka ikonra váltok, a programok klikkelésre indulnak... Nem kell foglalkozzak a tűzfal beállításával, nem használok anti-spywaret, nem frissítgetek vírusírtót, csak használom a rendszert. Windows alatt már egy program telepítése is sokkal bonyolultabb, a programok hozzáadása/eltávolítása programtelepítésre teljesen alkalmatlan, nekem kell megkeresnem, letöltenem, majd telepítenem...[/quote:063d0a05e2]

Most nem a Win mellett kampányolok (juj dehogy) csak az igazság mellett.
Mérd meg: Indíts el egy OpenOffice-t KDE alatt és egy MS Office-t XP alatt.
Hmm, kb. 3-4-szeres különbség lesz a Win javára. Mármint egy átlag Suse, Ubuntu, Mandrake stb alatt. Van, hogy másodpercekig csak várok egy alkalmazásra, ami a Win alatt "azonnal" elindul... Persze vannak idegesítő lassításai a Winnek is, pld amikor a Sajátgépet megnyitja az ember, képes egy CD miatt hosszú ideig "homokozni" az biztos...
[/quote:063d0a05e2]

mindigis voltak amatőrök akik nem tudják beállítani a dolgokat ...
pl.: nálam a kde 3.4.1 ha nulláról indítom (azaz első indítás) akkor úgy 5mp alatt bent van teljesen (hozzáteszem ismét, hogy teljesen), míg lehet, hogy a winxp-d már akár 1sec alatt is ott van, de próbálj csak egyből kattintani a desktopre jobbklikkel, majd mondjuk valami create new (vagy új "cucc" létrehozása), és láss csodát! én egyszer teszteltem egy majd 2 gigás athlonxp-n 512mb rammal, hát .... várnom kellett több mint 10 secet (igen tíz másodpercet!!!!) mire megérkezett az almenü ;). vagy ugyanez a szitu, csak mondjuk IE-t indítsál azonnal, és számolgassál, hogy mennyi idő alatt indul el az IE, ha a bejelentkezés után egyből kattansz az ikonjára!!!! ugye-ugye? a winfoséknál ez egy pszichológiai cucc, azaz valahogy máshogy csinálták meg a betöltődést, hogy ami látszik az szinte azonnal megjelenjen, és ami a háttérben van (minden egyes összetevő) az csak később indul el.

ha pedig már úgy indítom a gépemen a kde-t, hogy már egyszer elindítottam, majd kilptem, és vissza, akkor pedig 1-2 mp és teljesen előttem a desktop!!! (hozzáteszem, hogy én még sok más csilli-villi eye-candy-t is használok és ezekkel együtt jön be ennyi idő alatt!!!!!) a procim meg az athlon 64 esekből kapható jelenlegi "leggyengébb" példány!!

msoffice vs. openoffice -hoz, meg annyit fűznék, hogy nálam 9sec alatt indul el a fentebb említett vason a béta (leendő 2.0-s) ooo, 2. indításra, már csak 3sec ...
ezek azok az adatok amik elviselhetetlenek???
bár nemtom, hogy vinfos alatt mennyire gyors, de kíváncsi lennék ...

[quote:063d0a05e2="norcrys"]A felhasználóbarátságról meg kérdezd meg Gizikét. Ő a standard, nem én vagy te. Tegyél fel neki egy Gnome-ot és hagyd ott. Két percen belül rohanni fog utánad. Ellenben tegyél fel neki egy IKSZPÉT és hagyd ott ugyanúgy. Este még mindig nem szólt neked egy szót sem...csak dolgozik. Hát ez van, szívás ha Gizikének Debiant teszek fel, pedig ez lenne mindem vágyam :)))
Még a jól képzett mérnökünk is kiakadt, amikor Linuxszal próbálkozott, KDE, ikonok, "majdnemstartmenü" ellenére is.

Teljesen igazad/igazunk van: a Linux jobb. De tudja ezt Gizike vagy Laci a mérnők, János a vezérigazgató, Sanyi a raktáros? Ők Billt választják...[/quote:063d0a05e2]

ültesd gizikét egy jólmegszokott win98 után egy vacsiúj winxpsp2 elé ;)

mellesleg a barátnőméknek otthon szintén vinfosuk van, de mikor hazamegy és elkezdi azt használni az itteni debián után, hát a haját tépi és tiszta ideg lesz (persze ugyanez van a melóhelyen is!), pedig a vinfost régebbóta ismeri, mint a debian+kde (és hasonló) páros(oka)t!

Vista -- ha megveszed megerdemled:

mar van ra virus.

1 mar van ra virus
2 nem lepett tul a virus dolgon

Aki tamogatja soha ne sirankozzon hogy sz4r.

Sajnos tök mindegy, hogy melyik op a szimpatikus, ha az anyagot, amin dolgoznod kell, wordben vagy excelben kapod és tele van makrókkal. Akkro aztán vakarhatod a fejed linux alatt. Ha meg az alapprogi, amit használnod kell Kylixban íródott, akkor tuti, hogy linux alól használod... Szóval alapjában véve az dönti el, hogy mit használsz, hogy milyen a feladat, amit el kell végezned nem pedig az, hogy az xp 10 mp-el több idő alatt áll fel vagy nem... :wink:

Én is linux párti vagyok, hiszen a gépemen csak néha fut w$ és akkor is vmware alatt már vagy 2 éve, de sajnos azt kell mondanom, hogy több olyan eset van, amikor a microsoft technolódiákat nem tudod megkerülni akárhogy is szeretnéd. És ezt ők is tudják, attól ne félj, hogy nem. És ezen az sem fog változtatni, ha bejön a MAC OS 18.x és a SUN rendszere is jobb lezs, mint a linux. Az OS/2 sokkal jobb rendszer volt, mint a win, mégis vége! :x Legyünk realisták és lássuk azt be, hogy hatalmaz érdekek húzodnak (és nem szakmai alapon) a microsoft sikere mögött. Azt is be kell látni, hogy nem mindig a jobb nyer! Van amikor az ügyesebb, a gátlástalanabb a nyerő. De tudjátok mi a különbség az 1. és a 2. között? Az, hogy az első helyezett fáradtabb :lol: :lol:

Én úgy gondolom, hogy nagyon hosszú ideig fenn fog még maradni mind a két oprsz és még sokáig el fogunk ezen az egészen vitatkozni. Ha meg a politika és az EU is az USA szabadalmaihoz igazodik, akkor meg az egészbe bele lehet rúgni...

És búcsúzóul azt mondanám, amit a romagyerek a rendőrségen, miután beismerte a nemi erőszakot :
"Éz ván öcém!" :lol: :lol: :lol:

[quote:d9504a7745="-Atis-"][quote:d9504a7745="Macskajancsi"]Melyik linuxra Írtak vÍrust mostanában?
Légy szÍves legalább egy tájékoztató linket adj, nem szeretnék hülyén meghalni.[/quote:d9504a7745]
Kérlek, mutasd meg, hol mondtam én, hogy vírus írtak linuxra mostanában. (elromlott a kis í betűd? :-))[/quote:d9504a7745]
Igen tisztelt művelt barátom! Olvass vissza, és megleled a kérdés értelmét.
Nem romlott el a kis í betűm, csak egy még ismeretlen laptopról írtam, és nem tudtam előcsalogatni.
Ma flame-elős hangulatban vagyok, mert még nem vacsoráztam, úgyhogy szívesen szőrszálhasogatom a problémát.

[quote:f586b57ffa="Jedite"][quote:f586b57ffa="Panther"]
Szóval a linux sem egy leányálom (amint nem csak sima userként használom) :!:[/quote:f586b57ffa]

[...]

Én sokszor azt vettem észre, hogy a Linuxosok, hajlamosak sűrűn rendszert cserélgetni, ami szerintem nem igazán nyerő dolog.[/quote:f586b57ffa]

ezt arra érted, hogy egyik disztribről a másikra ugranak? ha igen, akkor az nem baj, pláne kezdőknél, hogy kitapasztalják maguknak mi is az ami tetszik nekik! ezt hívják annak, hogy szabad választás és nem kényszer! erre jók az opensource-os oprendszerek.

én mondjuk már 5éve debianon vagyok, és azóta is csak verziókban ugrottam feljebb pl.: potato -> woody -> sarge -> sid

[quote:4ae742cddf="lloyddzilla"]Vista -- ha megveszed megerdemled:

mar van ra virus.

1 mar van ra virus
2 nem lepett tul a virus dolgon

Aki tamogatja soha ne sirankozzon hogy sz4r.[/quote:4ae742cddf]
Nem egészen.
[url]http://blogs.technet.com/msrc/archive/2005/08/05/408720.aspx[/url]

[quote:c90a6e5a31="nehai"][quote:c90a6e5a31="norcrys"]Szerintem a dolog egyszerű: sza@r gépen megy a win.

A lényeg: ugyanolyan konfigra tedd fel mindkét oprendszert. Egy win és egy válaszott disztribúció (ugye itt lesznek különbségek a disztrók között) és amit mondtál pl. azt mérd/mérjük le. Pontosan.

Most ne az oprendszer felállásán vitatkozz, mert lehet hogy winben ezeregy dolog fel van installálva alapból, ami szépen elindulgat meg ki tudja, hogy van egy winamp, egy víruskereső, stb. leprogramozva. Talán nem sebességre optimalizált...[/quote:c90a6e5a31]

Ugyanaz a gép: 3200+ Athlon64, 1Gb RAM, fx5700ultra video
Linux distro: Debian SID

A "szüz" win tényleg gyorsabban feláll, de ha teleszórod alakalmazásokkal nálam mindig lassabbá válik, és az idő előrehaladtával egyre lassabb lessz, a linux sebessége viszont nem változik.

Egy dolgot ne felejtsünk el, az én oprendszerem 3 éves, szeretnék látni egy wint ami 3 évesen ugyanilyen fittül megy.[/quote:c90a6e5a31]

osztom a nézeted! amikor én még annakidején vinfost használtam, havonta újra kellett installálni, mert teljesen elszállat, lefagyott egyre többször, meghalt, lelassult minden baja volt ...
aztán mikor 2000 végén felinstalltam a debiant, azóta nem kellett újrainstallálni (már lassan 5 éves a kicsike!). pedig már 3x cseréltem alatt vincsit!!!!
nah ezt hozza össze valaki az ablakokkal :)))
jah és én mindig a unstable-t használtam, azaz vinblózos terminológiával élve alfa verziót!
hány napig fut egy vin alfa (azaz fejlesztői verzió) hiba / lefagyás nélkül ;)

[quote:4288554858="Macskajancsi"][quote:4288554858="-Atis-"][quote:4288554858="Macskajancsi"]Melyik linuxra Írtak vÍrust mostanában?[/quote:4288554858]
Kérlek, mutasd meg, hol mondtam én, hogy vírus írtak linuxra mostanában.[/quote:4288554858]
Igen tisztelt művelt barátom! Olvass vissza, és megleled a kérdés értelmét.[/quote:4288554858]
Sajnálom, nem találtam olyan hozzászólást magamtól, ahol arról írtam volna, hogy linuxos vírusot írt volna vki mostanában.
Olyat találtam, ami szerint linuxra nem írnak vírust, mert a kevés felhasználó miatt nem érdemes. Ha esetleg ezt félreérthetően fogalmaztam meg, kérlek, bocsáss meg.

[quote:7814e05c7f="Jedite"]Az M$-nek már nincs mit szűrni, mert a kedves kis Linux csapatuk úgy is már kibelezte a pingvint, hogy ellessék a trükköket, amiket majd szépen beletesznek a "hosszú szarvukba" és majd jól levédik a hülye licenszeikkel, és a végén még minket szólítanak fel, hogy az ő forradalmian új ötleteiket elloptuk, ezért szedjük le az XY progit. Azt lesz mi kövesse majd a sudo-t.[/quote:7814e05c7f]

Vagy inkábbezt mondják: ők fejleszteték ki a UNIX rendsereket, így a linuxot is, mert a hülye felhasználók úgyis mindent elhisznek: Get The Facts?

[quote:b22d65db12="lloyddzilla"]mar van ra virus.

1 mar van ra virus
2 nem lepett tul a virus dolgon
[/quote:b22d65db12]
Most akkor ez 3, 2 vagy 1 dolog? :-)

Hát én használom a legutolsó longit az 5047 48 ? ast melette a 9.3 Susét a longi agol verzió és ha létrhozok egy olyan könytárat vagy filét aminek a nevében van hosszú úóűí akkor amikor megnyinám, másolnám, törölném elfekszik az expó , méghozzá olyan brutálisan hogy magával rántja a fél rendszert, utánna nincs hang, hálózat, meg tele lessz a device manager sárga kérdőjelekkel, a közös FAT32 particióra alinux álltal felírt dolgokat az uj win nem olvassa el , lehúztam a firefox 1.0.6 exe-be és a drága vini azt mobdta rá hogy : This file is not win32x86 compatible executable" elég kemény nem?

Annyit mondtátok már ezt a lassú OpenOffice problémát, hogy gondoltam kipróbálom.
Én Ubuntut használok és OO QuickStarter applet figyel a gnome panelen. Ez olyasmi megoldás lehet, ahogy a windows "előtölti" az office dolgait (ha egyáltalán van ilyen).
A gépem egy laptop, 2.4-es mobil P4-gyel, 512 MB RAM-mal.
Parancssorból indítottam, hogy mérhető legyen:
[code:1:009a89b20d]
time oowriter
OpenOffice.org lockfile found (/home/zsolt/.openoffice/1.1.3/.lock)
Using existing OpenOffice.org

real 0m1.424s
user 0m0.319s
sys 0m0.039s
[/code:1:009a89b20d]

Azt hiszem, másfél másodperc nem olyan sok. Vagy tévedek?

Amúgy meg ha nagyon gyorsan akar az ember dolgozni, akkor érdemes valamelyik desktopon hagyni egy oo ablakot nyitva. Ilyen esetben:
[code:1:009a89b20d]
time oowriter
OpenOffice.org lockfile found (/home/zsolt/.openoffice/1.1.3/.lock)
Using existing OpenOffice.org

real 0m0.790s
user 0m0.312s
sys 0m0.042s
[/code:1:009a89b20d]

Linuxra nincs virus. csak script ami nem futhat le ha a rendszergazda nem engedi.

Najo, szerintem a virus egy olyen technologiabol adodik ami elavult. A unix mar 69-ben atlepte ezt a korlatot logikailag. Most nem azt mondom, hogy jolenne a win virus nelkul mert nekem igy is tokeletes (egyetlen tipust se m hasznalok es nem is fogok) csakhat szerintem a technikai fejlodesre negativ hatassal van. ez az en vlemenyem.

u.i ki volt az a holgy a bsd- sorozesen? rendszergazda? :)

[quote:5304ba9973="Macskajancsi"]Én már nem hozom fel senkinek a linux témát. Ha valaki nálam jár, látja, hogy "jé, ez is meg az is van rajta, és működik". Ha valaki tanácsot kér, adok. Volt, akinek azt javasoltam, vegye meg az xp-t.
Ilyen - nem direkt módon való agitációval - az utóbbi három hónapban nyolc ismerősömnek került linux (nem windows mellett, hanem önállóan) a gépére. Persze ez együtt jár egy majdnem állandó telefonos "ügyfélszolgálattal" - de szívesen csinálom.[/quote:5304ba9973]

Nyugodj meg tapasztalatból mondom, hogy a Win-hez is kell legalább olyan szintű "ügyfélszolgálat" az ismerősöknél.
Persze a kétféle rendszer általában kétféle "ügyfélszolgálatot" igényel.
A Linuxnál olyat, hogy ezt meg ezt hogy is kell megcsinálni, de ha már egyszer meg van csinálva, onnan akár éveken keresztül működik.
A Win-nél meg hamar örülünk mert mminden működik, de pár nap-hét netezés után jönnek a problémár, hogy miért nem működik mostmár az ami az elején ment, vagy miért nem úgy, olyan hatásfokkal, vagy mi a fenét csinál most, én erre nem is kértem stb.

[quote:769f1f0e9f="lloyddzilla"]Vista -- ha megveszed megerdemled:
[/quote:769f1f0e9f]

Ezzel a mondattal teljes mértékben egyetértek. Mindenki olyan OS-t használ otthon, amilyet megérdemel... :twisted:

[quote:ebc3ace83f="lloyddzilla"]Linuxra nincs virus. csak script ami nem futhat le ha a rendszergazda nem engedi.[/quote:ebc3ace83f]
Akkor pl. [url=http://www.viruslibrary.com/virusinfo/Linux.htm]ezek[/url] sem azok? Sima szkriptek?

[quote:52be3dd771="lloyddzilla"]Linuxra nincs virus. csak script ami nem futhat le ha a rendszergazda nem engedi.[/quote:52be3dd771]

Dejó, és szerinted a Windows alatti "virusok" hány százaléka ilyen?!

(a két rendszer és alkalmazásainak scriptelési lehetőségeiben van némi különbség, és nem hinném, hogy a Linux javára..)

Persze, Linux alatt nem lehet a rendszerben levő hibákat kihasználni, mert -mint tudjuk- ilyenek itt nincsenek. :!: :x

[quote:e9283e9b8e]Najo, szerintem a virus egy olyen technologiabol adodik ami elavult. A unix mar 69-ben atlepte ezt a korlatot logikailag.[/quote:e9283e9b8e]

Bakker, ekkora gumicsontott..

A fölösleges dolgokat amiket nem használok. Animált user hasraesés és társait kivetem így nekem elég sokat gyorsult az OO.

Azt latom hogy nem erted aket rendszer kozotti kulonbseget. de nem baj, nekem te jo uzlet vagy. Win mivel zart forrasu nem latod a hibak 97%-at. ez latszik azon is hogy ki lehet adni 250-megzes pathceket ugy hogy semmi nem tortent elotte honapokig. A linux-unix rendszerek logikailag fejlettebbek a win-nel szemben. Az hogy nincs virus linuxra az teny. de winre van virus, scriptek, troyanok, exploitok, stb... szoval a linux minden IT secure szempontbol jobb. Hiheted azt hogy biztonsagban vagy. de az lesz hogy fel ev mulva kiadnak egy tobb szaz megas batch-et es kiderul hogy addig nem voltal cseppet sem biztonsagban.

A masik hogy a windows azert huz vissza mert az internet forgalmanak tobb mint 10%-at a virusok es egyeb win ellenes dolgok teszik ki. felesleges adatforgalom.

A linuxokban ketfajta hiba van szerintem, amit azonnal javitanak es az amit logikailag vedeni lehet.

[quote:9b69c29c4f="norcrys"][quote:9b69c29c4f="Damienthewizard"]azért az is durva, hogy a 2003 as office csomagokat hogyan is állították össze billy bátyóék, 60ezer+áfá-ért kapsz egy word-öt, excellt, meg outlookot. és úgy zabálja ez is az erőforrást, hogy "öröm" nézni...[/quote:9b69c29c4f]

Hát, az OpenOffice nálam több procit, memcsit eszik meg, mint az MS Office...
És valamivel lassabb is.[/quote:9b69c29c4f]

Nálam is több procit és memoriát eszik. Bár én tudom az okát. Ez azért van mert csak azt használom. :)

Nevezz meg egy linuxos/unixos virust. pls.

[quote:15038d4502="lloyddzilla"]Nevezz meg egy linuxos/unixos virust. pls.[/quote:15038d4502]
Unwanted cuccosok:
[code:1:15038d4502]Backdoor.Linux.Gulzan (Kaspersky) Backdoor.Linux.Rooter (Kaspersky)
Backdoor.Linux.Sckit.c (Kaspersky) DDoS.Linux.Reflect (Kaspersky)
DoS.Linux.Blitz (AVP) Exploit.Linux.Small.j (Kaspersky)
Linux-BsdKerExp Linux-LnxKerExp
Linux-nRg Linux-Polite
Linux-Wiween Linux.BackDoor.Forker (Dialogue Science)
Linux.Binom (Symantec) Linux.Jac.8759
Linux.Lion.Worm (NAV) Linux.Nibom.A (ClamAV)
Linux.Pavid (NAV) Linux.Peelf.2132 (NAV)
Linux.Ramen Linux.Ramen.Worm (NAV)
Linux.Scapler.Worm (NAV) Linux/Adm.src
Linux/Adm.worm Linux/Adore.worm
Linux/Adore.worm.src Linux/Adrastea
Linux/Alfa Linux/Amalthea
Linux/Amdcrash Linux/Attack
Linux/BackDoor-Batamhack Linux/BackDoor-Bouncer
Linux/Backdoor-Btrq Linux/BackDoor-Caca
Linux/BackDoor-Cym Linux/BackDoor-Dancer
Linux/BackDoor-DKit Linux/Backdoor-Excedoor
Linux/BackDoor-Excedoor Linux/BackDoor-Fpath
Linux/BackDoor-Gbkdor Linux/BackDoor-GMM
Linux/BackDoor-GMM.dam Linux/BackDoor-Gnorp
Linux/Backdoor-ICMP Linux/BackDoor-Login
Linux/BackDoor-Longueur Linux/BackDoor-Note.a
Linux/BackDoor-Note.b Linux/BackDoor-Oboy
Linux/Backdoor-Orifice Linux/BackDoor-Parasite
Linux/Backdoor-Pbot Linux/BackDoor-Promptte
Linux/BackDoor-Pulamea Linux/BackDoor-Regile
Linux/BackDoor-Rev Linux/BackDoor-Rooted
Linux/Backdoor-Scalp Linux/BackDoor-Sckit
Linux/BackDoor-Small Linux/BackDoor-ssl
Linux/Backdoor-ssl.brute Linux/Backdoor-ssl.scanner
Linux/BackDoor-Suki Linux/Backdoor.121
Linux/Backoor-Excedoor Linux/Backoor-Excedoor
Linux/Battlec Linux/Binom
Linux/Binom.b Linux/Binom.b.dr
Linux/Binom.dr Linux/BlackHole
Linux/Bliss Linux/Brunfly
Linux/Bscantcp Linux/BTM
Linux/Califax Linux/Cassini
Linux/Cheese.worm Linux/Chicha
Linux/Cyberpaul Linux/Cyrax.a
Linux/Cyrax.b Linux/DDoS-Ferlect
Linux/DDoS-Glock Linux/DDoS-Kaiten
Linux/DDoS-Mstream Linux/DDoS-Mstream
Linux/DDoS-Shaft.src Linux/Debilove.10714
Linux/Debilove.dam Linux/Derfunf
Linux/Devnull Linux/Diesel.dr.969
Linux/Divine Linux/Dobdrag
Linux/Dolit Linux/DoS-Arang
Linux/DoS-Chass Linux/DoS-Chrome
Linux/DoS-Darkwar Linux/DoS-Halflife
Linux/DoS-Hella Linux/DoS-Hestra
Linux/DoS-Juno Linux/DoS-Kod
Linux/DoS-Melt Linux/DoS-Neon
Linux/DoS-Nocwage Linux/DoS-Scut
Linux/DoS-Sprite Linux/DoS-Ssping
Linux/DoS-Targ Linux/Ehcapa.worm
Linux/ESDos-Xchat Linux/ESKDEartsd
Linux/ESPaker Linux/Etap
Linux/Etap.d Linux/Etap.d.dam
Linux/Evilc Linux/Exploit
Linux/Exploit-A Linux/Exploit-Adminer
Linux/Exploit-Apache Linux/Exploit-Bind
Linux/Exploit-Bonk Linux/Exploit-BOrifice
Linux/Exploit-Bysin Linux/Exploit-Cgiexp
Linux/Exploit-Ciscer Linux/Exploit-CrisCras
Linux/Exploit-Da2 Linux/Exploit-Estest
Linux/Exploit-Freeze Linux/Exploit-Frezer
Linux/Exploit-Ftpd Linux/Exploit-Gdslock
Linux/Exploit-Gen.RS Linux/Exploit-Ghost
Linux/Exploit-Gildo Linux/Exploit-Honeymoon
Linux/Exploit-Httpd Linux/Exploit-Icmp
Linux/Exploit-Imspd Linux/Exploit-Kerio
Linux/Exploit-Kiddo Linux/Exploit-Lsub
Linux/Exploit-Maxload Linux/Exploit-Mmap
Linux/Exploit-Modgz Linux/Exploit-Moos
Linux/Exploit-Mulexp Linux/Exploit-Nhttpd
Linux/Exploit-Nios Linux/Exploit-Niprint
Linux/Exploit-Odm Linux/Exploit-OpenSSH
Linux/Exploit-Openssl Linux/Exploit-Opera
Linux/Exploit-Proftpd Linux/Exploit-Ptrace
Linux/Exploit-Race30 Linux/Exploit-Racezion
Linux/Exploit-Rsync Linux/Exploit-SendMail
Linux/Exploit-Shellcode Linux/Exploit-Snuq
Linux/Exploit-Sqlexp Linux/Exploit-SSL
Linux/Exploit-SSPing Linux/Exploit-Statdx
Linux/Exploit-Su Linux/Exploit-TearDrop
Linux/Exploit-Teso Linux/Exploit-Vertex
Linux/Exploit-Woot Linux/Exploit-Wuftp
Linux/Fakepatch-A Linux/FDoS-Synk
Linux/Flooder.pong Linux/Fork
Linux/Gildo Linux/Glaurung
Linux/Glaurung.a Linux/Glaurung.b
Linux/Glaurung.dr Linux/Godog.lnk
Linux/Godop Linux/Guile
Linux/Gulzan Linux/Gzid
Linux/Hacktool-Bscan Linux/Hacktop
Linux/Icmpquery Linux/IISattack
Linux/Iisuxor Linux/Kaiten
Linux/Kaot Linux/Kis
Linux/Kokain Linux/Kork.worm
Linux/Kot Linux/Lindose
Linux/Linhider Linux/Lion.worm
Linux/Lion.worm.a Linux/LkmHide
Linux/Login.b Linux/Madscan
Linux/Mcmd Linux/Metis.4096
Linux/Mhttpd Linux/Mighty
Linux/Mighty.worm Linux/Millen
Linux/Mstream Linux/Nel
Linux/Neox Linux/Net3bus
Linux/Osf Linux/Osf.8759
Linux/Osf.8759 Linux/Ovets
Linux/Phobi Linux/Phobi.a
Linux/Phobi.b Linux/Portscan
Linux/PortScan-RS Linux/PWS-Lala
Linux/PWS-Linspy Linux/PWS-LinSpy.cli
Linux/PWS-Logftp Linux/PWS-LogX
Linux/Ramen.worm Linux/Ramping
Linux/Red Linux/Regen2k.dr
Linux/Rootkit Linux/Rootkit-ArkD
Linux/Rootkit-B Linux/RootKit-BTM
Linux/Rootkit-BTM Linux/Rootkit-D
Linux/Rootkit-Dica Linux/Rootkit-Dica.dam
Linux/Rootkit-FKit Linux/Rootkit-I
Linux/Rootkit-Knark Linux/Rootkit-Knark.ko
Linux/Rootkit-Lrk Linux/Rootkit-N
Linux/Rootkit-O Linux/Rootkit-P
Linux/Rootkit-Q Linux/Rootkit-R
Linux/Rootkit-S.dam Linux/Rootkit-Skit
Linux/Rootkit-T Linux/Rootkit-U
Linux/Rpcmountd Linux/Rst.a
Linux/Rst.b Linux/Samhain.worm
Linux/Satyr.a Linux/Satyr.b
Linux/Seclpd Linux/Shadoor
Linux/Shinject Linux/Shinject.v04
Linux/Sickabs.dr Linux/Slapper.worm
Linux/Slapper.worm.a Linux/Slapper.worm.b
Linux/Slapper.worm.c Linux/Slapper.worm.d
Linux/Slapper.worm.e Linux/Slapper.worm.gen
Linux/Slice Linux/Small
Linux/Snoopy.b Linux/Spoof-Vadim
Linux/Spy-Alk Linux/SSH-Inject
Linux/Sshscan Linux/SSL-Scanner
Linux/Stumbler Linux/Sub7
Linux/SubSeven Linux/Thebe
Linux/Tool-Elfwrsec Linux/Typot
Linux/Vtool-Infelf Linux/Winter.341
Linux/Winter.343 Linux/Winter.343dr
Linux/Xone Trojan.Linux.JBellz (Symantec)
Trojan.Linux.Typot (NAV) Worm.Linux.Ramen[/code:1:15038d4502]

minden linuxon mukodik? nem. akkor? ez nem virus.

Ezt a cikket csak azért küldtem, mert nem longhorn lesz hanem vista.
Tudom, a lényegen nem változtat, csak úgy mondtam

de csak ezt tudja :D

Idézet a cikkből:
"A Windows Vista ideális megoldást nyújt – legyen szó akár fényképek rendszerezéséről, file-keresésről vagy a más emberekkel való kapcsolattartásról."

http://www.microsoft.com/hun/news/050722_hir01.mspx

ezek backdoor-ok, doS ok azert szedd ossze magad

[quote:8377244564="Damienthewizard"][quote:8377244564="1aca"][quote:8377244564="Damienthewizard"]és azt se felejtsük el, hogy a linux disztribek előnye, hogy otthoni felhasználásra ingyenesek(nagy részük), illetve írtó sok ingyenes program található egy-egy disztribucióban.[/quote:8377244564]

"Otthoni felhasznalasra ingyenesek"?? "Irto sok ingyenes progi"??? ROFLMAO
Kis fogalomzavar van itt... Nem ingyenessegrol van szo, hanem szabadsagrol. Sajna angolul mindketto free... Ha nem "flame" kategoria lenne, nem szoltam volna hozza, de kotekedos hangulatban vagyok es reg nem olvastam ekkora marhasagot. Mar bocs :D[/quote:8377244564]

na figyi. fizetsz azért ha letöltesz LEGÁLISAN pl egy suse-t, és használod az otthoni gépeden? nem. szóval ingyenes...[/quote:8377244564]

Hat nincs szerencsed... Ma is kotekedos hangulatban vagyok :))

Itt en tulajdonkeppen abba kotottem bele, hogy fogalmad sincs arrol, mi is az open source lenyege, es ezt mar masodszor is bebizonyitottad. Itt nincs kulonbseg az otthoni es a munkahelyi gep kozott. Ez tunt nekem olyan viccesnek. Persze, mivel masodszor is ugyanazt leirtad, ebbol kovetkeztetek, hogy abszolut lila gozod sincs a dologhoz. Ha nekem nincs fogalmam valamirol, akkor nem irok rola. Egyszeru. Probald te is betartani.

Vegezetul egy idevago szolas: "Jobb ha hallgatsz es azt gondoljak, hulye vagy, mint ha megszolalsz es azutan mar biztosan tudjak." :D

[quote:8c1a7a9ec4="norcrys"]Miután hamarosan (?) elkészül Rendmond nagy dobása, a Longhorn (mindenesetre a bétát mostanra ígérik), azt kérdezném, kinek mi a véleménye, mennyiben fogja lekörözni a Linux / BSD-k jelenlegi szintjét vagy éppen miben fog elmaradni?[/quote:8c1a7a9ec4]

Ti mit tudtok a longhorn-ról? Én bevallom, nem nagyon foglalkoztam a dologgal, ha hallok róla, akkor legtöbbször csak olyasmiket, hogy milyen funkciók maradnak ki belőle (az eredeti tervekhez képest).

Ugyanakkor lehet hallani valamiféle 3D-s desktop-ról, ami még nincs benne a beta-kban, de majd lesz...
Szóval ti mit gondoltok, milyen valóban új dolgok lesznek benne?

egyébként a linux elterjedését az is korlátozza, hogy azok, akik jobban értenek hozzá, segítség helyett egyből lámáznak. így még azoknak is elmegy a kedvük a linux komolyabb használatától, akiknek legalább a lelkesedésük megvolt az egészhez. szóval segítség kellene a szegény kezdőnek, nem pedig RTFM-ezbi, és lámázni...

Szép lesz...
Eddig az ismeröseim azért tunningolgatták a gépüket, hogy a legigényesebb játékok is ugy fussanak, mint Mario, ezután meg azért, hogy egy általán menjen az OS.

[quote:024469b1e8="Damienthewizard"]egyébként a linux elterjedését az is korlátozza, hogy azok, akik jobban értenek hozzá, segítség helyett egyből lámáznak. így még azoknak is elmegy a kedvük a linux komolyabb használatától, akiknek legalább a lelkesedésük megvolt az egészhez. szóval segítség kellene a szegény kezdőnek, nem pedig RTFM-ezbi, és lámázni...[/quote:024469b1e8]

Hmmm... előfordul :)

Bár tőlem, ha windows ügyben kérnek segítséget, akkor sem vagyok sokkal segítőkészebb...

[quote:558fc50271="Damienthewizard"]írtó sok ingyenes program található egy-egy disztribucióban. [...] de a microsoft nem törődik ilyesmivel[/quote:558fc50271]
Mire is kötelezték? Szedje ki a Média Playert? Szedje ki az IE-t? :-)

Lehet, hogy hülyére leszek véve, de a M$-nak már csak néhány éve van hátra. Erre több pontból következtetek:

1. Ha jól megnézzük a jelenlegi HW - SW fejlesztéseket, látni lehet, hogy a hardware (mainboard, processor, stb) sebességnövekedése az eddigi tendenciához mérten lelassult, szinte leállt. Ehhez mérten a Microsoft már egy böngészéshez is akkora teljesítményt fog elvárni a vastól, ami egy kutatóintézetnek is elég lenne két évre.

2. A felhasználók szeme kezd már kinyílni, és igénylik a biztonságot és stabilitást. Egyre többen kezdenek próbálkozni - csupán kiváncsiságból - a nyilt rendszerek felé (SuSE, RedHat, és más unix like), és ebben nagy segítség az is, hogy egyre több a magyar nyelven elérhető szakújság és szakkönyv, kezdve a szájbarágós nyelvezettől egészen a profi szintig.

3. Hamarosan betör a piacra az Apple MacOS, intel platformon. Még ha nem is nyilt rendszer, és az elején olyannyira védett is lesz, hogy csak a saját hardverén fog elfutni, a piacot már így is kezdi elszipkázni a picipuha elől. Aztán majd szabadabban fogja kezelni a dolgokat, ha van egy kis esze... és ekkor fog Bill bátyónak megkondulni a vészharang, de akkor már késő lesz neki és csapatának.

Továbbá: Korményzati szinteken, banki szektorokban, tözsdén max. csak a kliens gépeken megy M$, a háttérben (kiszolgálók) nyoma sincs. A M$ ott kezdett el veszíteni népszerűségéből, hogy a hálózat világát is meg akarja hódítani. Megmosojogni való gyermeki próbálkozás, de ők véresen komolyan gondolják, és ez már aggasztó és ijesztő.

neztem neten, tobb mint 52 000 windoze-os virus volt eddig, azert szertintem erdemes kulonvalasztani az egyeb sebeszhetosegtol a general lefuthathato "onehalf" szintu kodokat.

[quote:8e89d1bd32="Celtic"]Csak az volt a bosszanto, hogy sajat magamnak nem tudtam pl. file-hozzarendelest valtoztatni... [/quote:8e89d1bd32]

hi. nekem sikerult. udv.

[quote:40556bf053="toros"][quote:40556bf053="norcrys"]Miután hamarosan (?) elkészül Rendmond nagy dobása, a Longhorn (mindenesetre a bétát mostanra ígérik), azt kérdezném, kinek mi a véleménye, mennyiben fogja lekörözni a Linux / BSD-k jelenlegi szintjét vagy éppen miben fog elmaradni?[/quote:40556bf053]

Ti mit tudtok a longhorn-ról? Én bevallom, nem nagyon foglalkoztam a dologgal, ha hallok róla, akkor legtöbbször csak olyasmiket, hogy milyen funkciók maradnak ki belőle (az eredeti tervekhez képest).

Ugyanakkor lehet hallani valamiféle 3D-s desktop-ról, ami még nincs benne a beta-kban, de majd lesz...
Szóval ti mit gondoltok, milyen valóban új dolgok lesznek benne?[/quote:40556bf053]
Az égvilágon semmi lényeges. Valamit ki kell adni, mert a tagdíjat fizető ügyfelek régóta aggájoskodnak, hogy csak fizetnek, de már másfél éve nem dobtak ki semmi újat a piacra.

tobb mint 60,000 Winre
kb 40 Mac-re
kb 5 Unix
kb 40 for Linux

[quote:a08beaca6c="lloyddzilla"]ezek backdoor-ok, doS ok azert szedd ossze magad[/quote:a08beaca6c]
Nagyobb betűkkel írjam? Unwanted dolgok.
Meghogy nem nézed meg amit írok. Mert ezt is írtam: http://www.viruslibrary.com/virusinfo/Linux.htm

Detényleg. A vírus vajon mi?

- A virus is a program that infects other programs stored in inactive form. This document concentrates on copying the executable code of the virus into another file. Other possible targets are boot sectors and programmable ROMs.
- A worm is a program that penetrates other running programs. Penetration means to copy the executable code of the worm into the active process image of the host.
- A trojan program is deliberately started by a user because of advertised features, but performs covert malicious actions.

Akkor a szó szoros értelmében egy csomó vírus nem is vírus. :)

De nem is ez a lényeg. Winen azért van annyi vírus, mert sok hülye használja, sok helyen, legtöbbször adminként és sok a hiba a Winben.
Ugyanúgy van hiba a Linuxban, amit ugyanúgy ki lehet használni, mint Win-en. Ha nem így van, kérlek, jelezd. Mivel főleg okostojások használják, akik "értenek hozzá", ezért nem rootként nyomják, így sokkal nehezebben terjed a rosszaság.

"A következő évben megjelenő operációs rendszer főbb újításai között a biztonsági javításokat, a bővített és hatékonyabb asztali keresőt, a fájlok újfajta elrendezését, valamint a hálózatok közötti könnyebb átjárás sorolták fel. "Ez egy meglehetősen nagy durranás lesz. A Longhorn mindenki számára tartogat majd valamilyen hasznos újdonságot" - jelentette ki Jim Allchin, a fejlesztésért felelős részleg alelnöke.

A rövid bemutatón Allchin ismertette a Longhornnal érkező új funkciókat, és a résztvevők működés közben vehették szemügyre a sokak által várt szoftvert. Többen megjegyezték, hogy az új asztali kereső és az operációs rendszer kinézete hasonlít a Mac OS legújabb, Tigris kódnevű változatához, amely ebben a hónapban kerül a boltokba. A kereséseket például virtuális könyvtárakként is elmenthetjük, amelyek azután a keresési feltételeknek megfelelően automatikusan módosulnak, és az egyes fájlokat a későbbi kereséseket megkönnyítő kulcsszavakkal jelölhetjük meg.

A fájlok ikonjai többé már nem a fájl típusát jelölik, hanem bepillantást engednek magába a fájlba - a szöveges dokumentumok esetében ez az első oldal kicsinyített mását jelenti, míg a képeknél, videóknál egy apró állóképet. Ezek méretét természetesen kedvünkre módosíthatjuk majd.

Fontos változás lesz, hogy a lehető legkevesebb szoftver fut majd adminisztrátori üzemmódban, és alapbeállításban az operációs rendszer a meglehetősen alacsony jogosultsági szinten végzi majd munkáját. Ily módon kiküszöbölhető a vírusok nagy része, és a felhasználók elkerülhetik a nagyobb felfordulást. A Microsoft szakemberei az Internet Explorer esetében is hasonló változtatást ígérnek, és külön figyelmet fordítanak a laptopokra, amelyeknél különböző gyorsindítási funkciókkal igyekeznek elérni, hogy egy-egy feladathoz - a jegyzettömb megnyitása, vagy zenelejátszás esetén - ne kelljen elindítani az egész rendszert.

Allchin elmondása szerint a fejlesztés jól halad előre, és egyelőre tartják a tavaly ősszel felállított menetrendet. A fejlesztőknek szánt előzetes a WinHEC nevű rendezvényen kerül bemutatásra, míg az első béta valamikor júliusban lesz elérhető. Az már most biztosra vehető, hogy az operációs rendszer 32 és 64 bites változatban is megjelenik."

Forrás: sg.hu, 2005. április 16.

Az nevezzuk lamernek aki beszukult gondolkodasaval sajat kepessegeit eroszakoltan korlatozza az ugynevezett hit-segitsegevel. aki hisz a window$ban feltetel nelkul az lama. annak minek segiteni? nem is lehet. szoval. aki aztmondja hogy a windoze az jobb biztonsagosabb gepkozelibb es tulajdonkeppen megeri a penzet, es igazan hasznalhato az nem latott mast es elviseli az ossze problemat amit a windoze a nyakaba akaszt. ez az o sajat lelki szegenysege ha ezt elviseli. de ne szoljon be csak ha:
- megvette es tenyleg desktopon kivul feladakritikus megoldasra hasznalja
- tud olyan teruletet mondani ahol kiemelkedoan jobb mint barmely Linux (bizonyitasal)
- ha uzemeltet 1000 gepbol allo cluster-t vele es nincs gondja havonta 10x
- ha kezelt mar windozeval 200gigas file-okat egyben gond nelkul.

Szoval nem szep dolog valotlant allitani es az sem mentesit ha nemtudod hogy az valotlan.

Tulajdonkeppen ezt a forumot trey helyeben becsuknam.

ll

[quote:09bbc45cce="lloyddzilla"]tobb mint 60,000 Winre
kb 40 Mac-re
kb 5 Unix
kb 40 for Linux[/quote:09bbc45cce]
Szóval mégis van Linuxra? :-) És a 60 000 Wines izé, azt mind vírus, a szó legszorosabb értelmében?
De én nem értem, hogy lehet egy vírust beszopni, akkor sem, ha 60 ezer van. :-)

[quote:a070443db7="toros"][quote:a070443db7="norcrys"]Miután hamarosan (?) elkészül Rendmond nagy dobása, a Longhorn (mindenesetre a bétát mostanra ígérik), azt kérdezném, kinek mi a véleménye, mennyiben fogja lekörözni a Linux / BSD-k jelenlegi szintjét vagy éppen miben fog elmaradni?[/quote:a070443db7]

Ti mit tudtok a longhorn-ról? Én bevallom, nem nagyon foglalkoztam a dologgal, ha hallok róla, akkor legtöbbször csak olyasmiket, hogy milyen funkciók maradnak ki belőle (az eredeti tervekhez képest).

Ugyanakkor lehet hallani valamiféle 3D-s desktop-ról, ami még nincs benne a beta-kban, de majd lesz...
Szóval ti mit gondoltok, milyen valóban új dolgok lesznek benne?[/quote:a070443db7]

Én azt gondolom, hogy a 3D-s desktop is *nix találmány, és a M$ ellopta. Ha valaki látta a Jurassic Park első részét, akkor tisztán látszik, a monitoron a a 3d-s desktop, és a kislány felkiált: "Jéé unix! Ezt ismerem"

:D :D :D :D :D :D

:>

Nem ell lopta hanem megvette. A Sun cégtöl. Amikor volt a hup.hu-n egy hir a 3D desktop-ról. Azután 3 napal volt egy másik hir amiben Sun MS megálapodá szűletet 2 Milliárd dolár értékben. Ez kivánta lezárni a pereskedéseiket és a MS softver technologiát vásárolt.

A lamerség nem ezt takarja. Az a lamer, aki kezdő, zöldfűlű és általában idegesítő kérdései vannak :) (Miért nem nyitja meg a Word a Photoshopomat???)

[b:e87a7a7aa0]Srácok, ez egyre szánalmasabb....[/b:e87a7a7aa0]

A korrektseg kedveert tegyuk hozza hogy amit a sun fejleszt 3d desktop (project looking glass) annak semmi koze a jurassic parkban latott SGI IRIX -en futo 4dm nevu ablakkezelohoz...(ami tortenetesen full 2d...(persze ettol meg szerintem az egyik leghasznalhatobb))
mellesleg a filmben levo porgo forgo gombok a buttonfly nevu irix programban osszehozott menuk :)

szerintem vicces :)

[quote:0b57a43126="lloyddzilla"]Az nevezzuk lamernek aki beszukult gondolkodasaval sajat kepessegeit eroszakoltan korlatozza az ugynevezett hit-segitsegevel. aki hisz a window$ban feltetel nelkul az lama. annak minek segiteni? nem is lehet. szoval. aki aztmondja hogy a windoze az jobb biztonsagosabb gepkozelibb es tulajdonkeppen megeri a penzet, es igazan hasznalhato az nem latott mast es elviseli az ossze problemat amit a windoze a nyakaba akaszt. ez az o sajat lelki szegenysege ha ezt elviseli.
ll[/quote:0b57a43126]

Az ilyen emberekkel viszont amúgy sem nagyon állok szóba, mert egyszerűen nincs értelme. Ezek mindenben ilyen korlátoltak, legyen szó filmekről, autókról, politikáról, bármiről...

Nagyon ritkán szólok bele az ilyen oprendszer flame-ekbe, de most azért megkockáztatom.
Szerintem ezeket a kérdéseket úgy kellene vizsgálni, hogy az ember gondolatban elképzel egy ideális oprendszert.
És ebbe az ideális oprendszerbe próbálja belehelyezni a Win és a Linux kedvező tulajdonságait, amik belepasszolnak. Azután összeadja melyikből mennyi ment át.
Nálam ez kb. 12-13 évnyi folyamatos Windows-ozás és kb. 5 év Linux-ozás után úgy áll, hogy 2-3 dolgot tudok a Winből belerakni és az összes többi a Linuxból jön számolás nélkül, mert túl sok lenne összeadni így hirtelen.
Persze ez csak úgy megy ha az ember mindkét rendszert használja évek óta párhuzamosan.
Nameg gondolom más jelenlegi oprendszerből is lehetne jellemzőket válogatni (BSD,BeOS,QNX stb.), csak mást én még nem használtam.

A sebességről annyit, hogy szerintem is parasztvakítás az XP gyors indulása és állítólag a Longhorn még gyorsabb lesz. :)

Az XP sokszor gyorsabbnak tűnik amikor egy folyamatot kell indítania futtatnia egyszerre. Ha a folyamatok száma növekszik a Linux kezd rendesen beelőzni.

Több évig tartó stabil működésben a Linux rendesen ráver a Windows-ra.

Ezeket nem kívánom műszaki érvekkel megtámogatni, egyszerűen csak felhasználói tapasztalatok.

[quote:4bb477aaa7="lloyddzilla"]Az nevezzuk lamernek aki beszukult gondolkodasaval sajat kepessegeit eroszakoltan korlatozza az ugynevezett hit-segitsegevel. aki hisz a window$ban feltetel nelkul az lama. annak minek segiteni? nem is lehet. szoval. aki aztmondja hogy a windoze az jobb biztonsagosabb gepkozelibb es tulajdonkeppen megeri a penzet, es igazan hasznalhato az nem latott mast es elviseli az ossze problemat amit a windoze a nyakaba akaszt. ez az o sajat lelki szegenysege ha ezt elviseli. de ne szoljon be csak ha:
- megvette es tenyleg desktopon kivul feladakritikus megoldasra hasznalja
- tud olyan teruletet mondani ahol kiemelkedoan jobb mint barmely Linux (bizonyitasal)
- ha uzemeltet 1000 gepbol allo cluster-t vele es nincs gondja havonta 10x
- ha kezelt mar windozeval 200gigas file-okat egyben gond nelkul.

Szoval nem szep dolog valotlant allitani es az sem mentesit ha nemtudod hogy az valotlan.

Tulajdonkeppen ezt a forumot trey helyeben becsuknam.

ll[/quote:4bb477aaa7]

a) "feladatkritikus" megoldásokra alkalmazunk Wint. Sőt, nálunk a kényesebb feladat egy Win2000 szerverre hárul Azon túl, hogy védekezni kell a vírusok ellen, nem volt még vele gond.

b) A Win nem "jobb", hanem MÁS.

c) Te üzmeltetsz ilye clustert? És miért pont ez a tulajdonsága a nyerő? Azért a legtöbb helyen csak nem ez kell!!!!

d) 200 gigás fájlt a Linuxom se kezelt, sőt
- a tar.gz 2 gigánál volt hogy úgy elszállt má, hogy öröm volt nézni
- a reiserfs pár giga után valami szörnyűséget okozott

Hmmm, NTFS-en pedig még nem romlottak el a több gigás videók...
De nem védem a Win-t, csak legyünk tárgyilagosak. A Linux nagyon fejlődik, a Win meg kiforrottabb sok helyen, mégha utáljuk is.
Ja, persze, máshol a Linux/BSD vezet, de hát ezt tényleg napestig lehetne elemezni. De már az elején ez lett volna a topic értelme, a fikázásból elegem van már nagyon. Mindannyian tudjuk, miért tértünk át Linuxra, BSD-re, miért használunk Solarist, és így tovább.

[quote:d9acfb8f05="zsolt"]Annyit mondtátok már ezt a lassú OpenOffice problémát, hogy gondoltam kipróbálom.
Én Ubuntut használok és OO QuickStarter applet figyel a gnome panelen. Ez olyasmi megoldás lehet, ahogy a windows "előtölti" az office dolgait (ha egyáltalán van ilyen).
A gépem egy laptop, 2.4-es mobil P4-gyel, 512 MB RAM-mal.
Parancssorból indítottam, hogy mérhető legyen:
[code:1:d9acfb8f05]
time oowriter
OpenOffice.org lockfile found (/home/zsolt/.openoffice/1.1.3/.lock)
Using existing OpenOffice.org

real 0m1.424s
user 0m0.319s
sys 0m0.039s
[/code:1:d9acfb8f05]

Azt hiszem, másfél másodperc nem olyan sok. Vagy tévedek?

Amúgy meg ha nagyon gyorsan akar az ember dolgozni, akkor érdemes valamelyik desktopon hagyni egy oo ablakot nyitva. Ilyen esetben:
[code:1:d9acfb8f05]
time oowriter
OpenOffice.org lockfile found (/home/zsolt/.openoffice/1.1.3/.lock)
Using existing OpenOffice.org

real 0m0.790s
user 0m0.312s
sys 0m0.042s
[/code:1:d9acfb8f05][/quote:d9acfb8f05]

Nem tudom, mit csináltál de
- az OO előindító meghamisítja az eredményt, kiváltképp ha azt nézzük, hogy más alkalmazásoknak nincs ilyen... Előndítója az OO-nak Win alatt is van. Ne gyere azzal a dumával, hogy a Winfos is valszeg ezt csinálja. Ha ezt csinálja, akkor [i:d9acfb8f05]gyorsabb[/i:d9acfb8f05], mert oprendszer szinten csinálja és most ezen vitatkozunk, melyik oprendszer indítja gyorsabban a progikat.
- a második: a time -al mért oowriter-nek nem lehet ez az eredménye, mert a time így a futásidőt méri, nem a betöltését. Vagy tévednék? Szóval, nekem azt méri...

Akkor legyen az ÉN eredményem itt.
1,7 GHz P4, 1 GB memória, Asus P4PE alaplap, stb stb.
OpenOffice 1.1 Writer (előindító nélkül), Ubuntu Horay: 8.94 sec

WIndows alatt Word 2000 ugyanilyen konfigon: kb 1 sec

Szóval nem tudom...

[quote:2b82a3a36d="norcrys"]A lamerség nem ezt takarja. Az a lamer, aki kezdő, zöldfűlű és általában idegesítő kérdései vannak :) (Miért nem nyitja meg a Word a Photoshopomat???)[/quote:2b82a3a36d]

Régen az volt a lémer, aki az összes cheat-et bekapcsolta egy játéknál, és utána büszkén mesélte, hogy végignyomta :)

LOAD

PRESS PLAY ON TAPE

LOADING
READY.
RUN

Do you want unlimited lives? y
Do you want unlimited ammo? y

:DDDDDD eleve szanalmas :>>> f4szom linux tragacssag

Ezeket a sebesség dolgokat szerintem lassabb gépen jobban lehet mérni.
Az alábbiak XP-n születtek 1.3-as Duron/256MB RAM.

Word 2003 első indítás: 7mp
Word 2003 második indítás: 3mp
OO.org 1.4 Writer gyorsindítóval: 2mp
OO.org 1.4 Writer gyorsindító nélkül: 10mp

2000 óta használjuk a cégnél a StarOffice-t, majd OO.org-ot és jóval kevesebb stabilitási, futási, saját magával kompatibilitási problémánk volt ez idő alatt, mint az M$ Office-ával.
Sebességi gondok a StarOffice-al voltak még 400-466MHz-es gépeken.

engem pl azért lámáztak le, mert meg mertem kérdezni, hogy jelenleg melyik a legstabilabb Debian disztrib. persze csak lámáztak, fullra senki nem mondta hogy melyiket is érdemes leszedni. aztán úgy döntöttem, hogy a 3.1es DVD-s sarge-ot töltöm le...

Szánalmasok vagytok! :D
Get The Facts:
A Linux sz4r!! :D
Ezen mit kell vitázni?? :twisted:

[quote:593f57d9e2="RoLi"]A korrektseg kedveert tegyuk hozza hogy amit a sun fejleszt 3d desktop (project looking glass) annak semmi koze a jurassic parkban latott SGI IRIX -en futo 4dm nevu ablakkezelohoz...(ami tortenetesen full 2d...(persze ettol meg szerintem az egyik leghasznalhatobb))
mellesleg a filmben levo porgo forgo gombok a buttonfly nevu irix programban osszehozott menuk :)[/quote:593f57d9e2]

Jézusom!! Véremet ne vegyétek. Én azt hittem benyomok egy jó poént, erre egész komoly törtélnelmi, és szakmai háttér van.

Köszönöm felhomályosítás :)

igazat adok. a jo ertelembe vett lama az tenyleg azt se tudja hol az <ALT> a billentyuzeten. azokkal nincs is gond. ennek van egy "fejlettebb" rosszindulatu faja is. aki szereti az amd cpu-t es a wint. :P

szerintem ezt a topict le lehetne zarni.(hacsak nem elvezettel fecserelitek az idotoket)
megmondom miert. Uj winsux: Lesz la virus? lesz. Lesz ra trojan? lesz. KIcserelik az egesz rendszer "magot"? nem. Naplozas erdemmben, rendszerszinten fog mukodni? nem. ha bugos szolnak, vagy hatha valaki elobb eszreveszi mint a "fejlesztok" (marketingesek)? nem.
Linucs: lesz toredezettseg? nem. lesz ra virus? nem. lathato a kodja? igen. biztos hogy lesz ra patch ha valami nem jo? igen.

csak a jatekok futtatasaban kulonbozhetnek ami a winsux szamara kedvez. de lehet azzal penzt keresni mint felhasznalo? nem.

udv

ll

[quote:93da0a708e="lloyddzilla"]igazat adok. a jo ertelembe vett lama az tenyleg azt se tudja hol az <ALT> a billentyuzeten.[/quote:93da0a708e]

Vagy az <ANY> :)

Ezek szerint gyakorlatilag egyenlő a kettő indítási ideje.
A minőség más kérdés...

Szabványosságban OOo nyilván messze veri az MS Officét, de használhatóságban sajnos még nem. Próbálj meg egy bonyolult táblázatot, kereszthivatkozásokkal, szűrőkkel Excel alatt és Ooo alatt. A legkevesebb, hogy Ooo belassul, mint az állat, de gyakran úgy elszáll, hogy öröm nézni. A szűrés gyerekbetegségeiről (pld. autószűrő) már ne is beszéljünk.

De ha lehet, Ooo-t használok. Sajnos bonyolult dolgokra, elő kell vennem az Excelt.

[quote:756291c939="lloyddzilla"]igazat adok. a jo ertelembe vett lama az tenyleg azt se tudja hol az <ALT> a billentyuzeten. azokkal nincs is gond. ennek van egy "fejlettebb" rosszindulatu faja is. [b:756291c939]aki szereti az amd cpu-t[/b:756291c939] es a wint. :P[/quote:756291c939]
ejj.. :P

Az a baj, hogy szinte senki nem tudott egy épkézláb, szakmai érvet előhozni, csak ideológizálni, meg szubjektív tapasztalatokra építeni, hogy a Win az egy sz@r, a Linux meg...

Szeretjük a pingvint, de nem azért, mert bizonyos helyeken nincs lemaradva. Összehasonlítás. Az kellene. Longhorn ezt fogja tudni, Linux várhatóan ezt és így és így. Ha a WIn annyira pocsék lenne a nagy óriáscégek már átálltak volna Linuxra. Sokan tervezik, de ez inkább a költségekkel függ össze...

norcrys!

Hát nem is tudom.
Én is használok évek óta bonyolult táblázatokat, grafikonokkal, fájlok közt is kereszthivatkozásokkal, szerintem az összes szűrő alkalmazásával ami benne van az OO-ban és eddig nem sok gondom volt vele.
Szerintem ha egy dolog az egyik helyen működik a másikon nem, akkor a hibát nem benne kell keresni.
Igaz azért voltak vele apró gondok, de kikerülhetők, mással pótolhatók voltak.
Azért lehet nem teljesen ugyanarra és ugyanúgy használjuk.

norcrys te.

tulajdonkeppen latszik hogy neked azotthoni letoltogetes a feladatkritikus. azert tudnek egy ket feladatkort ahol a win labdaba nem rug pontosan a kiforratlansaga miatt. tudod mi az az xfs peldaul? szerintem te ebben hiszel. es szerintem ezentul nem ervelhetsz a win lemett mert tuti m$ berenc vagy. Tudod hasznalok olyan 2-4 cpu-s rendszert amelyik 6.4 gigz/sec inter node connectiont ad. namost hol van a windoze? miert nem tamogatot a winsux? talan divatbol? talan mert nem jartak windoze tanfolyamra? vajon mert nincs 64 bites win? met nem volt gyerekszobajuk?

szintén norcrys-nak!

Szerintem ha tisztán az oprendszert vizsgáljuk a Linux jobb.
Hogy melyikhez van több program céges felhsználásra, otthonra játékra az annak az eredménye hogy a Win elterjedtebb (9x%?) és nem annak hogy melyik mennyire jó oprendszer.
Ha gondolom egy programozó meg akar élni a munkájából nem az 5% felhasználótábort választja a 95%-hoz képest.
A hardwarefejlesztési irányt, támogatást meg nagyrészt az M$ irányítja. Megint nem a Linux-on múlik hogy milyen mértékű egy gyártó részéről a támogatottsága.

Megáll az ész!
:!: :!: :!:

Ilyenen vitatkozni, hogy hol gyorsabb az Office!

Én úgy vagyok vele, hogy még soha az életben nem problémáztam azon, hogy mennyire lassú az OO betöltése, mivel el kell végeznem a munkát akkor az a 6 mp nem fog ebben meggátolni.
A másik, hogy nem éppen csak ezt kéne nézni, hogy mi lassú meg mi nem. Hanem a stabilitás, a megbízhatóság, a kezelhetőség.
A feleségem egy 450-es Celeronon használja az OO-t és még soha nemhagyta el a száját szidalamzó mondat, ami az OO lassúsága felé irányulna.

Nem tudom mit problémáztok ezen. Nem ez a meghatározó. Egy jó program legfőbb tulajdonsága, hogy megbízható legyen. Ami sokszor kissé a sebesség kárára megy. Egy irodai programnál, vagy inkább fogalmaznék úgy, hogy egy céges környezetben futó programnál, ami a végfelhasználóval kommunikál, annak elsődleges tulajdonsága legyen a biztonság.

Még annyit hozzáteszek, hogy OO alatt soha nem féltem attól még egyszer sem, hogy esetleg lefagyna vagy elveszne a munkám, vagy stb..., amíg M$O alatt sztem egy kicsit mindenkiben benne van a félsz, és sokszor nem alaptalanul.

Nevetséges az időméricskélés is. Régen a haverokkal csináltunk ilyet, mikor a 3Dmark-on nézegettük az eredményeket, hogy kié jobb.

Meg térjünk vissza a lényegre (ha már van ilyen egyáltalán ebben a topicban). :lol:

[quote:f6b0f5a5f0]ezt arra érted, hogy egyik disztribről a másikra ugranak? ha igen, akkor az nem baj, pláne kezdőknél, hogy kitapasztalják maguknak mi is az ami tetszik nekik! ezt hívják annak, hogy szabad választás és nem kényszer! erre jók az opensource-os oprendszerek.

én mondjuk már 5éve debianon vagyok, és azóta is csak verziókban ugrottam feljebb pl.: potato -> woody -> sarge -> sid[/quote:f6b0f5a5f0]

Nem tudom. Nekem az ismerőseim általában csak össze-vissza ugrálnak a diszrik között és nem tudják magukat lekötni egy mellett. Persze nekem is volt ilyen hullámom, de hamar ráuntam. Mert sok értelme nincs. Mert ilyen csereberén az ember csak a külcsínt látja, a rendszert attól még nem fogja megérteni, vagy egyáltalán jobban kezelni. Hiszen, azért disztrók között működésben nem igazán van nagy különbség.
Én nem tartom jó ötletnek a próbálgatós módszert, mert az nem mélyre ható élmény.
:D
De ez csak személyes meglátás.

norcrys hasonlits mar ossze ket olyan operacios rendszert, ugy, hogy az win elbol 15 olyan sulyos hibaval-hianyossaggal kezd, hogy megkerdojelezodik az hogy egyatalan os-e vagy csak egy erdekes felhasznaloi program. amig virusokkal kuzd, fagyogat egyes felhasznaloknal, a filesystem korlatokkal es toredezettseggel kuzd, valamint a frissitesek kb evente 300 megzel jonnek ki? Memoriatamogatas asztali szinten 4 giga folott? holvan? szoval az egy vicc. A linux elonyeit nem kivanom ecsetelni, mert kulonben nem hasznalna szamos nagy ceg mind desktop es server oldalon pl.: SGI, HP, DELL, csak hogy kozismerteket mondjak. Es a linux csak egy kernel. a tobbi Unix like feltetet meg fikazhatjatok, semmi ertelme, mert mind multjaban mind jovojeben lekorozi a passzianszt, az aknakeresot es stb cuccokat. A win hany hasznallhato alkalmazast is tartalmaz a gyarki kiszerelesben? szoval erdemes elgondolkodni.....

ll

Asszem nehéz lenne találni még egy ilyen ostoba topictémát, mint a Linux kontra Windows. Talán még a MacOS kontra Windows téma termelne ki hasonló mennyiségű "értékes" hozzászólást az emberi elmékből...

Nekem speciel itt figyel mindkét oprendszer egy-egy példánya a gépemen, tisztában vagyok mindegyik előnyeivel és korlátaival, és nem látom értelmét, hogy az egyiket a másikkal szemben istenítsem. Mindgyik alkalmas a legtöbb feladatra, mindegyikhez számtalan alkalmazás van, és mindegyik használatánál észnél kell lenni, ami a biztonságot illeti. Az pedig, hogy valakinek a kedvenc programja nem fut a másik rendszeren, még nem jelenti azt, hogy az a sz**.

Kis kiegészítő igazolás az általam elmondottakhoz:
http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=29403&count5=1

A Win hardvertámogatottság, kezelés kérdés jutott eszembe tegnap, miután egy órája küzdöttem az XP-vel egy gépen. Kiderült, hogy a használt alaplap (nvidia) IDE drivere és a gépben lévő plusz PCI IDE vezérlő (HPT370) totál inkompatibilis egymással XP-n. Az XP el sem indult ha mindkét driver telepítve volt.
Azon kívül döbbenet hogy az XP miket tud művelni mondjuk az IRQ kezelés terén. Rárak 4db!!!! eszközt a 9-esre miközben van még 5 szabad IRQ és az istennek sem lehet rábeszélni hogy máshová tegye őket.
Persze a futási teljesítményen ez rendesen meg is látszott.
A BIOS-ban kellett játszani IRQ letiltogatással (először a 9, majd a 10, majd a 11), hogy azután a Win már csak kettessével pakolja az eszközöket egy IRQ-ra miközben még mindíg van egy csomó szabad.
A kártyaáthelyezgetéseket is végigjátszottam persze.

Ugyanezen a gépen a Debian alaplapcsere után is vígan, hibátlanul, úratelepítés nélkül, gyorsan futott, minden hardvert hibátlanul kezelve.

Nálam ilyenkor eldől hogy melyik mennyire jó oprendszer.

Na kipanaszkodtam magam.

Ugyanezen a gépen.
Kikapcsolom az USB-t a BIOS-ban és ettől nem indul el az operéciós rendszer, már csak csökkentett módban? Persze ez is az XP.
Rendszernaplóban meg persze semmi. Kiírás semmi a boot elakadásakor.

Látom, nem hat meg a hozzászólásaim száma a hup-on... :roll:
Miért védeném én a wint? Tárgyilagos. Összehasonlítást szerettem volna. Nem sikerült. Ennyi.

Ja, meg hát ha mindent meg tudnék oldani Lin-el. De nem tudok... Addig meg hiába is fikázod a Win-t, nem sokra jutsz vele, ha pénzt akarsz keresni.
Kukkantsd meg trey bizonítványait is esetleg... :wink:

A Jurassic parkban SGI 4DWM ablakkezelo alatt futott egy modositott 3Dfile nevu filemanager. A linuxot meg ne hasonlitgassuk mar holmi kampanytermekekhez mert elmaradottOS-t keresztbe megeszi barmelyik linux disztro.

udv

ll

Persze gondolom az itt olvasó tábornak ezek már közhelyek és ennek a topicnak tényleg megint nem sok értelme van.
Győzködjük egymást, miközben mindenki azt használ amit akar, amire akarja, sokan mindkettőt, vagy még többet.
Pár dolog azért valószínű helyes az eddigiekből, pl.:
- A sokszínűség jó ezt a természet már bebizonyította. Nem jó ha valamiből csak egyféle van, ez a feljődés útjában áll.
- Már sokszor bebizonyosodott, hogy a multik érdeke nagyrészt ellentétes a miénnkel, felhasználókéval. Ők profitot akarnak termelni minél nagyobbat, ez pedig úgy jön ki, hogy minél értéktelenebb dolgot árulnak nekünk minél drágábban.
- A Linux és társai azért lógnak ki nagyon az egészből, mert a mai világban más téren nem kapsz semmit ingyen ami számodra érték, használható dolog lehet. Ez a világnak viszonylag új és sok ember számára egyenlőre feldolgozhatatlan tény.

Na kifilozófáltam magam.

[quote:cd3db6939b="norcrys"]"
A rövid bemutatón Allchin ismertette a Longhornnal érkező új funkciókat, és a résztvevők működés közben vehették szemügyre a sokak által várt szoftvert. Többen megjegyezték, hogy az új asztali kereső és az operációs rendszer kinézete hasonlít a Mac OS legújabb, Tigris kódnevű változatához, amely ebben a hónapban kerül a boltokba. A kereséseket például virtuális könyvtárakként is elmenthetjük, amelyek azután a keresési feltételeknek megfelelően automatikusan módosulnak, és az egyes fájlokat a későbbi kereséseket megkönnyítő kulcsszavakkal jelölhetjük meg.

A fájlok ikonjai többé már nem a fájl típusát jelölik, hanem bepillantást engednek magába a fájlba - a szöveges dokumentumok esetében ez az első oldal kicsinyített mását jelenti, míg a képeknél, videóknál egy apró állóképet. Ezek méretét természetesen kedvünkre módosíthatjuk majd.

Fontos változás lesz, hogy a lehető legkevesebb szoftver fut majd adminisztrátori üzemmódban, és alapbeállításban az operációs rendszer a meglehetősen alacsony jogosultsági szinten végzi majd munkáját. Ily módon kiküszöbölhető a vírusok nagy része, és a felhasználók elkerülhetik a nagyobb felfordulást. A Microsoft szakemberei az Internet Explorer esetében is hasonló változtatást ígérnek, és külön figyelmet fordítanak a laptopokra, amelyeknél különböző gyorsindítási funkciókkal igyekeznek elérni, hogy egy-egy feladathoz - a jegyzettömb megnyitása, vagy zenelejátszás esetén - ne kelljen elindítani az egész rendszert.

"

Forrás: sg.hu, 2005. április 16.[/quote:cd3db6939b]

Ellopták a desktopomat.... :cry:
Most pont egy igy bekonfigurált KDE előtt ülök.... és nem is a legújabb.

Na mindegy átszabom, nehogy valaki összekeverje "hosszúkürt"-el. :D

[quote:72e5b96f4b="norcrys"]Az a baj, hogy szinte senki nem tudott egy épkézláb, szakmai érvet előhozni, csak ideológizálni, meg szubjektív tapasztalatokra építeni, hogy a Win az egy sz@r, a Linux meg...

Szeretjük a pingvint, de nem azért, mert bizonyos helyeken nincs lemaradva. Összehasonlítás. Az kellene. Longhorn ezt fogja tudni, Linux várhatóan ezt és így és így. Ha a WIn annyira pocsék lenne a nagy óriáscégek már átálltak volna Linuxra. Sokan tervezik, de ez inkább a költségekkel függ össze...[/quote:72e5b96f4b]

Én kimondottan azért szeretem, mert nincs lemaradva. Hanem a friss programok folyamatossan jönnek. A rendszert folyamatossan csiszolják világszerte a fejlesztők. Biztonságos. Hálózatban veri a Winfost. Grafikus felületek terén hihetetlen választék. Majdnem minden problémára van megoldó program, akár ingyen.
Ami hátrány az a támogatottság, bizonyos software és hardware komponensek terén.
De lássuk be hogy igazán nagy hátrányt nem tudunk nagyon felhozni.
Mit? Hogy nincsenek játékok?
Vagy hogy kevesebb a fizetős program rá mit Winfos-ra?
Vagy, hogy nem tanítják a suliban?

Ez nem a Linux hibái, hanem az emberek hozzállásának és sokszor tudatlanságuknak a hibái!

Én ezért szeretem a Linuxot. Átlátható. Ha akarod egyszerű, ha akarod bonylult. Azt csinálsz vele amit akarsz. A tiéd! Mindenkié! Még Billé is!
De a Winfos az nem a tiéd. Még ha fizetsz akkor sem.

És talán az összehasonlítás azért nem megy ilyen jól, mert igazán nem tudjuk, hogy mit tud a Longhorn. És nem is fogjuk tudni. Mert zárt rendszer. Amennyit tudni fogunk azaz amennyit majd megmutatnak nekünk. Ami csak velünk felhasználókkal kommunikál majd (paint explorer, wordpad, számológép, stb..., csak hogy a komoly programokat megemlítsem).
Az igazán fontos dolgokat a rendszer működését, memóriakezelést meg stb...
Azt nem fogjuk megtudni soha.

Egy erős gépre könnyű gyors és csudaszép rendszert írni, minthogy egy olyan rendszert ír az ember, ami a 486-ostól kezdve a P4 és az AMD64, a Mac, a PDA-k, stb... rendszerekre is feltehető legyen.
Most látott valaki Mac-en Windowst?
Mert én még nemigazán.

Na én ezért szeretem a Linuxot mert hihetetlenül flexibilis, megbízható, sokoldalú, gyors, és legfőképpen ingyenes.

[quote:71fa1d604a="lloyddzilla"]norcrys te.

tulajdonkeppen latszik hogy neked azotthoni letoltogetes a feladatkritikus. azert tudnek egy ket feladatkort ahol a win labdaba nem rug pontosan a kiforratlansaga miatt. tudod mi az az xfs peldaul? szerintem te ebben hiszel. es szerintem ezentul nem ervelhetsz a win lemett mert tuti m$ berenc vagy. [/quote:71fa1d604a]

Próbáljuk kerülni a személyeskedést, mert sehova sem vezet. Tényleg felesleges...

[quote:c5a1d94a8a="orpheus"]Kis kiegészítő igazolás az általam elmondottakhoz:
http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=29403&count5=1[/quote:c5a1d94a8a]

[quote:c5a1d94a8a]a kiszivárgott információk szerint a böngésző ebből a szempontból a felhasználó számára jobbára láthatatlan, mégis fontos fejlesztéseken esik át, például új felhasználói felülete lesz az SSL titkosításnak.[/quote:c5a1d94a8a]

Én beszélni madzsar, de nem érteni. Ha láthatatlan, és fontos, akkor hogy lesz felhasználói felület. A "például" előtt mintha hiányozna egy "de", vagy valami. :evil:

Jedite!

Őszintén gratulálok!
Nekem még nem sikerült ezt ilyen jól összefoglalnom.

miért? mindenki csak a saját tapasztalatait osztja meg a windows kiadványokról, illetve a linux disztribekről. ez most miért jelent egyeseknek problémát? akit nem érdekel, nem olvas bele. ennyi.

norcrys, miért baj, ha valakinek vannak win-es papírjai is? minél több ismerettel rendelkezik valaki, annál könnyebben talál magának munkahelyet.

Az en velemenyem: a flame-hez is kell intelligencia.

[quote:04e4fee850="zz7"]- Már sokszor bebizonyosodott, hogy a multik érdeke nagyrészt ellentétes a miénnkel, felhasználókéval. Ők profitot akarnak termelni minél nagyobbat, ez pedig úgy jön ki, hogy minél értéktelenebb dolgot árulnak nekünk minél drágábban.[/quote:04e4fee850]

Nem nekünk akarnak rosszat, hanam maguknak jót.

[quote:3435a4eed2="zz7"]Persze gondolom az itt olvasó tábornak ezek már közhelyek és ennek a topicnak tényleg megint nem sok értelme van.
Győzködjük egymást, miközben mindenki azt használ amit akar, amire akarja, sokan mindkettőt, vagy még többet.
Pár dolog azért valószínű helyes az eddigiekből, pl.:
- A sokszínűség jó ezt a természet már bebizonyította. Nem jó ha valamiből csak egyféle van, ez a feljődés útjában áll.
- Már sokszor bebizonyosodott, hogy a multik érdeke nagyrészt ellentétes a miénnkel, felhasználókéval. Ők profitot akarnak termelni minél nagyobbat, ez pedig úgy jön ki, hogy minél értéktelenebb dolgot árulnak nekünk minél drágábban.
- A Linux és társai azért lógnak ki nagyon az egészből, mert a mai világban más téren nem kapsz semmit ingyen ami számodra érték, használható dolog lehet. Ez a világnak viszonylag új és sok ember számára egyenlőre feldolgozhatatlan tény.

Na kifilozófáltam magam.[/quote:3435a4eed2]

Nagyon jól mondod.

De az a baj, hogy ha ezzel kezdődött volna eleve a topic, akkor nem kovácsolódnának úgy össze itt az emberek az érvek és ellenérvek összeütköztetésével, hogy tök unalamas volna a fórum.
:D

[quote:14bb8ff292="lloyddzilla"]tudod mi az az xfs peldaul?[/quote:14bb8ff292]

kereskedelmi ceg fizetett dolgozoinak kodja, melyet a kodmegnyitas utan 2-3 evvel "beleinnovaltak" szorgos kis kezek a linuxba

[quote:a0d6f44ff7="zz7"]Jedite!

Őszintén gratulálok!
Nekem még nem sikerült ezt ilyen jól összefoglalnom.[/quote:a0d6f44ff7]

[quote:a0d6f44ff7="Jedite"]Nagyon jól mondod.

De az a baj, hogy ha ezzel kezdődött volna eleve a topic, akkor nem kovácsolódnának úgy össze itt az emberek az érvek és ellenérvek összeütköztetésével, hogy tök unalamas volna a fórum.
:D [/quote:a0d6f44ff7]

most egymást dicsértük!
A végén azt hiszik összejátszunk!
:o

[quote:112df67721="Jedite"][quote:112df67721="zz7"]Jedite!

Őszintén gratulálok!
Nekem még nem sikerült ezt ilyen jól összefoglalnom.[/quote:112df67721]

[quote:112df67721="Jedite"]Nagyon jól mondod.

De az a baj, hogy ha ezzel kezdődött volna eleve a topic, akkor nem kovácsolódnának úgy össze itt az emberek az érvek és ellenérvek összeütköztetésével, hogy tök unalamas volna a fórum.
:D [/quote:112df67721]

most egymást dicsértük!
A végén azt hiszik összejátszunk!
:o[/quote:112df67721]

Ezúton kijelentem hogy Jedite-et és engem a Linux szeretetén kívül más nem köt össze. Még sohasem kommunikáltam vele semmiféle formában eddig. :D

[quote:73993552f0="1aca"][quote:73993552f0="Damienthewizard"][quote:73993552f0="1aca"][quote:73993552f0="Damienthewizard"]és azt se felejtsük el, hogy a linux disztribek előnye, hogy otthoni felhasználásra ingyenesek(nagy részük), illetve írtó sok ingyenes program található egy-egy disztribucióban.[/quote:73993552f0]

"Otthoni felhasznalasra ingyenesek"?? "Irto sok ingyenes progi"??? ROFLMAO
Kis fogalomzavar van itt... Nem ingyenessegrol van szo, hanem szabadsagrol. Sajna angolul mindketto free... Ha nem "flame" kategoria lenne, nem szoltam volna hozza, de kotekedos hangulatban vagyok es reg nem olvastam ekkora marhasagot. Mar bocs :D[/quote:73993552f0]

na figyi. fizetsz azért ha letöltesz LEGÁLISAN pl egy suse-t, és használod az otthoni gépeden? nem. szóval ingyenes...[/quote:73993552f0]

Hat nincs szerencsed... Ma is kotekedos hangulatban vagyok :))

Itt en tulajdonkeppen abba kotottem bele, hogy fogalmad sincs arrol, mi is az open source lenyege, es ezt mar masodszor is bebizonyitottad. Itt nincs kulonbseg az otthoni es a munkahelyi gep kozott. Ez tunt nekem olyan viccesnek. Persze, mivel masodszor is ugyanazt leirtad, ebbol kovetkeztetek, hogy abszolut lila gozod sincs a dologhoz. Ha nekem nincs fogalmam valamirol, akkor nem irok rola. Egyszeru. Probald te is betartani.

Vegezetul egy idevago szolas: "Jobb ha hallgatsz es azt gondoljak, hulye vagy, mint ha megszolalsz es azutan mar biztosan tudjak." :D[/quote:73993552f0]

na figyelj, az otthoni felhasználásra nagyjából tudom mit szabad és mit nem. az meg hogy pl egy munkahelyen mi mennyibe kerül, illetve mi ingyenes, és mi nem, fullra nem érdekel, mivel nem vagyok érintett ezen a téren. ezért írtam, hogy otthoni felhasználásra, mivel rám ez vonatkozik. egy kenyérpirítóval is kötekedhetnél a fürdőkádban...

[quote:449055d792="-Atis-"][quote:449055d792="Damienthewizard"]írtó sok ingyenes program található egy-egy disztribucióban. [...] de a microsoft nem törődik ilyesmivel[/quote:449055d792]
Mire is kötelezték? Szedje ki a Média Playert? Szedje ki az IE-t? :-)[/quote:449055d792]

a media player körüli vitáról hallottam, de az ie-t is kiszedetik velük? végülis 2 használhatatlan programmal kevesebb a win-ben...

Hasta la Vista, Billy!!! :D :D :D

[quote:a60966d277="zz7"]
Ezúton kijelentem hogy Jedite-et és engem a Linux szeretetén kívül más nem köt össze. Még sohasem kommunikáltam vele semmiféle formában eddig. :D[/quote:a60966d277]

Csatlakozom a bejelentéshez.
Csakis a Linux iránt fűzött közös érdekek és szeretet az, ami ezen közös és megegyező véleményeket formálta.
További kérdésekkel forduljanak ügyvédemhez.
8)

[quote:aa6ec8882c="snq-"][quote:aa6ec8882c="lloyddzilla"]tudod mi az az xfs peldaul?[/quote:aa6ec8882c]

kereskedelmi ceg fizetett dolgozoinak kodja, melyet a kodmegnyitas utan 2-3 evvel "beleinnovaltak" szorgos kis kezek a linuxba[/quote:aa6ec8882c]

Aminek előnyeit az említett kereskedelmi cég is élvezi azóta a Linuxban.

[quote:101b5da7f9="1aca"]

Hat nincs szerencsed... Ma is kotekedos hangulatban vagyok :))

Itt en tulajdonkeppen abba kotottem bele, hogy fogalmad sincs arrol, mi is az open source lenyege, es ezt mar masodszor is bebizonyitottad. Itt nincs kulonbseg az otthoni es a munkahelyi gep kozott. Ez tunt nekem olyan viccesnek. Persze, mivel masodszor is ugyanazt leirtad, ebbol kovetkeztetek, hogy abszolut lila gozod sincs a dologhoz. Ha nekem nincs fogalmam valamirol, akkor nem irok rola. Egyszeru. Probald te is betartani.

Vegezetul egy idevago szolas: "Jobb ha hallgatsz es azt gondoljak, hulye vagy, mint ha megszolalsz es azutan mar biztosan tudjak." :D[/quote:101b5da7f9]

egyébként tanulj meg értelmezni egy-egy mondatot, ugyanis akkor észrevennéd, hogy amit említettem az csak egy példa volt. ilyen alapon, te sem értesz semmit az informatikához, mivel nem használsz ékezeteket. akkor hogy is van ez okostojás?!

[quote:e1ed61e7a2="toros"][quote:e1ed61e7a2="-Atis-"]
Ne legyél demagóg. A kommersz számítógépes világról beszéltem.[/quote:e1ed61e7a2]

Természetesen értettem, hogy miről beszélsz. Hideg van, zúg a fejem, nem ízlett a reggeli péksüteményem, a barátnőm pedig megfázott. Szóval negatív a hangulatom, ilyenkor meg hajlamos vagyok a demagógiára.

Visszatérve a Media Playerre: Én úgy vettem észre, hogy annak ellenére, hogy alapból része a windows-nak, és elsőre meglehetősen használhatónak tűnik (naná, van rajta play, pause, meg stop, és ki-ki ízlése és kedve szerint választhat hozzá skin-t), szóval ehhez képest meglehetősen kevesen használják. A legtöbb gépen, amivel én találkozom a BSPlayer, RealPlayer, Winamp vagy valamelyik másik alternatív lejátszó a default windows alatt. Igaz, az én ismerőseim általában az átlagnál jobban értenek a számítógépekhez, ezért ez nem reprezentatív minta. Sőt, azt tapasztaltam, hogy azok is, akik egyébként ie alól neteznek, videó vagy zene lejátszásra inkább valamilyen alternatív programot használnak...[/quote:e1ed61e7a2]

Ez azé' van, mert a Media Player sokáig nagy ívben lesajnálta az mp3-at, a divx-et meg a többi népszerű dolgot. Aztán amikor gőzerővel felfejlesztették, már mindenki megszokta a többit, pl. bsplayer.
Amúgy meglepően jó lett, tényleg. Példának okáért volt már olyan videóm, amit csak az MP játszott le helyesen - magyar szöveggel együtt.

[quote:8eb450d72f="Jedite"][quote:8eb450d72f="zz7"]
Ezúton kijelentem hogy Jedite-et és engem a Linux szeretetén kívül más nem köt össze. Még sohasem kommunikáltam vele semmiféle formában eddig. :D[/quote:8eb450d72f]

Csatlakozom a bejelentéshez.
Csakis a Linux iránt fűzött közös érdekek és szeretet az, ami ezen közös és megegyező véleményeket formálta.
További kérdésekkel forduljanak ügyvédemhez.
8)[/quote:8eb450d72f]

Jedite, te mivel foglalkozol amúgy, ha nem titok?

nálam win alatt bsplayer vagy mplayer, linux alatt meg mplayer jött be. eddig nem sok gondom volt az mplayerrel, nem találkoztam eddig olyan filmmel, amit ne játszott volna le.

[quote:5730f1be44="Previ"]
Jedite, te mivel foglalkozol amúgy, ha nem titok?[/quote:5730f1be44]

Csakis magammal!
:lol:

Egyébként ma az utolsó napom egy múzeumban rendszergazdaként.
Jövő héttől meg Budapest egy IT cégnél fogok dolgozni, mint Linuxos mindenes. Vagy valami ilyesmi. Mivel leszek ott rendszertelepítő/buheráló, hálózatépítő/kábelező és majd elvileg C/Java progzó. :?

Sajna kell a pénz, no meg a jó munka, amit majd szeretek csinálni. Meg a tapasztalat szerzés.
Igen ez a legfontosabb, a tapasztalat.
Mert hát a múzeumban nem igazán van ilyesmi. Ezt a szót itt csak a Lexikonban találom meg.
:o

[quote:ae822b0aab="Damienthewizard"]nálam win alatt bsplayer vagy mplayer, linux alatt meg mplayer jött be. eddig nem sok gondom volt az mplayerrel, nem találkoztam eddig olyan filmmel, amit ne játszott volna le.[/quote:ae822b0aab]

Ja, winre gondoltam. Ott egyébként mplayert még nem próbáltam...

Én csak egy-két alkalommal indítottam el a MediaPlayer-t win alatt, de olyankor mindig nekiállt internetezni (gondolom, akkor küldte el a microsoft központba, hogy milyen videót nyitottam meg :) ), és rettenetesen belassult ettől, úgyhogy inkább nem is erőltettem a dolgot a továbbiakban...

tulajdonkeppen az xfs-nel nem fizetett erte kereskedelmi ceg hanem maga az sgi adta ki mert tudta hogy z altix-okon es a prism-eken szukseg lesz ra. azota is kivaloan mukodik.
bocs a szemelyeskedesert, csak sokak velemenyet tukrozheti....

[quote:c99111ef12="norcrys"]
A fájlok ikonjai többé már nem a fájl típusát jelölik, hanem bepillantást engednek magába a fájlba - a szöveges dokumentumok esetében ez az első oldal kicsinyített mását jelenti, [/quote:c99111ef12]

A szöveges dokumentumok első oldala kicsinyítve?! Bennem van a hiba, ha én ennek nem látom értelmét?! Ez akkor valahogy így nézhet ki:

...........
...........
...........

akármi.doc

???

Ennek meg aztán tényleg semmi értelme nincsen...

[quote:fac825ae56="Damienthewizard"][quote:fac825ae56="1aca"]

Hat nincs szerencsed... Ma is kotekedos hangulatban vagyok :))

Itt en tulajdonkeppen abba kotottem bele, hogy fogalmad sincs arrol, mi is az open source lenyege, es ezt mar masodszor is bebizonyitottad. Itt nincs kulonbseg az otthoni es a munkahelyi gep kozott. Ez tunt nekem olyan viccesnek. Persze, mivel masodszor is ugyanazt leirtad, ebbol kovetkeztetek, hogy abszolut lila gozod sincs a dologhoz. Ha nekem nincs fogalmam valamirol, akkor nem irok rola. Egyszeru. Probald te is betartani.

Vegezetul egy idevago szolas: "Jobb ha hallgatsz es azt gondoljak, hulye vagy, mint ha megszolalsz es azutan mar biztosan tudjak." :D[/quote:fac825ae56]

egyébként tanulj meg értelmezni egy-egy mondatot, ugyanis akkor észrevennéd, hogy amit említettem az csak egy példa volt. ilyen alapon, te sem értesz semmit az informatikához, mivel nem használsz ékezeteket. akkor hogy is van ez okostojás?![/quote:fac825ae56]

Kezdo flame-es vagyok, de kezdek belejonni. Tul konnyuve teszed :D
Mi koze az ekezetek hasznalatanak az informatikahoz? Lehet, hogy nincs magyar billentyuzetkiosztasom... De mivel te hasznalsz ekezeteket, gondolom mar megvan a doktoratusod. Informatikabol. Csak sajnos elromlott a Shift billentyud ;). Egyebkent sohasem allitottam, hogy ertek az "informatikahoz".

A legnagyobb problema viszont, hogy meg mindig nem latod, hol tevedtel. Ez viszont eleg nevetseges.

Ha jol emlekszem, azt irtad, hogy az a jo a linux disztrokban, hogy otthoni hasznalatra ingyenesek (a nagy reszuk) meg irto sok ingyenes progi jon veluk. Ertelmezd a sajat mondatatidat. Ha rajossz, szerintem leesel a szekrol. Vagy nevetestol (jobbik eset), vagy pedig ajulastol. Remelem az elso.

Igen, de jól lehet fogyasztani vele az erőforrásokat és hülyíteni a felhasználókat.

Képzeljük el, milyen informatív ez mondjuk 3500 dokumentum esetében, ami mind egyforma sablon alapján készültek... És mennyi idő lehet a végigszkennelés... Szóval, duuurva lesz.... : ))))

[quote:836d02eb19="lloyddzilla"]Naplozas erdemmben, rendszerszinten fog mukodni? nem.[/quote:836d02eb19]

que?

Sziasztok!

Nekem eddig inkabb az a hozzaallas jott be hogy ha az ugyfel kivancsi ra meselek neki az opensourcerol.
PL : szamtech boltban dolgozom, bejott az ugyfel gepet vasarolni, illetve mondta, hogy a szoftverek jogtusztasaga fontos. Nem igazan volt anyagilag eleresztve igy miutan beesett az asztal ala egy XP+Office paros ara hallatan felajanlottam neki az alternatig lehetoseget.
Egyeztettunk idopontot kimentem hozza UHU feltesz bealllit, majd 1 het mulva jott vissza es megkoszonte a segitseget illetve dicserte a termeket, hogy miyen frankon muxik.

Mai napi slusszpoen : ket srac bejon, hogy itt van e az az emberke aki linuxal foglalkozik mert kerdezni szeretne egy par dolgot, es halotta, hogy mi segitunk ebben is az embereknek.

Szerintem valami hasonlo hozzaallassal kellene terjeszteni az opensourceot.

Ha valaki nagy win fan persze ilyen is van, es esetleg fikazza a linuxokat akkor nem is allok le vele vitatkozni, tapasztalataim szerint az esetek 80 szazalekaban meg nem is latott unix alapu rendszereket.

Csacsa

[quote:abd31ac931="1aca"]
Ha jol emlekszem, azt irtad, hogy az a jo a linux disztrokban, hogy otthoni hasznalatra ingyenesek (a nagy reszuk) meg irto sok ingyenes progi jon veluk. Ertelmezd a sajat mondatatidat. Ha rajossz, szerintem leesel a szekrol. Vagy nevetestol (jobbik eset), vagy pedig ajulastol. Remelem az elso.[/quote:abd31ac931]
Nem szeretnék egy jó kis flame-ből kimaradni!
Miért nem jó neked, hogy a linux ingyenes, meg "irtó sok" ingyenes program van benne?
Valahol elvesztettem a fonalat, segíts megkeresni!
Én ettől nem estem le a székről.

[quote:e298a0e129="toros"]
Ennek meg aztán tényleg semmi értelme nincsen...[/quote:e298a0e129]
Indítsd el a nautilus file-kezelőt (ami ugye a gnome alapértelmezett file kezelője), menj egy könyvtárba, ahol szövegfile-ok vannak és meglátod, milyen "újdonságot" talált fel az MS.

Az a helyzet, hogy egy *nix felhasználónak elég egyszerű összeállítania egy listát a Microsoft legújabb innovációiról a következő 50 évre. Csak össze kell írnia az előtte működő rendszer Windows-ból még hiányzó tulajdonságait.

Lehet, hogy 50 év múlva már pl. layout-engine-t is fognak használni a Microsoft-os progik? Vagy esetleg több desktop is lesz?

A Linuxról itt ezeregy dícséretet zengtünk már.
De még sose hasonlítottuk össze érdemben a két renszert.

Programok? Ellátottság? A Linux egy kernel...

Tehát nem arról van szó, hogy a kereskedelem megöli a választékot, mert így van, a winbe nem tudnak ezer progit beletenni. De a működés...

Lefagy? Aha. A win2000 szerverünk már 4 éve egyszer sem fagyott le. A Debian szerver már 3-4 panicot csinált ez idő alatt. Persze ez hardverfüggő, csak úgy mondom...

[quote:56c8e47559="toros"][quote:56c8e47559="norcrys"]
A fájlok ikonjai többé már nem a fájl típusát jelölik, hanem bepillantást engednek magába a fájlba - a szöveges dokumentumok esetében ez az első oldal kicsinyített mását jelenti, [/quote:56c8e47559]

A szöveges dokumentumok első oldala kicsinyítve?! Bennem van a hiba, ha én ennek nem látom értelmét?! Ez akkor valahogy így nézhet ki:[/quote:56c8e47559]

Hm, ha ez tényleg benne lesz a longhornban, akkor megint valami nagyot alkottak: a KDE legalábbis a 3-as verzó óta tudja.

[quote:583d46e862="Macskajancsi"][quote:583d46e862="1aca"]
Ha jol emlekszem, azt irtad, hogy az a jo a linux disztrokban, hogy otthoni hasznalatra ingyenesek (a nagy reszuk) meg irto sok ingyenes progi jon veluk. Ertelmezd a sajat mondatatidat. Ha rajossz, szerintem leesel a szekrol. Vagy nevetestol (jobbik eset), vagy pedig ajulastol. Remelem az elso.[/quote:583d46e862]
Nem szeretnék egy jó kis flame-ből kimaradni!
Miért nem jó neked, hogy a linux ingyenes, meg "irtó sok" ingyenes program van benne?
Valahol elvesztettem a fonalat, segíts megkeresni!
Én ettől nem estem le a székről.[/quote:583d46e862]

Nos, nekem semmi problemam sincs azzal, hogy ingyenes, meg azzal, hogy "irto sok ingyenes progi" van benne. En belekotottem abba, hogy "otthoni hasznalatra", meg meg egy par olyan kifelyezesbe, amik arra engedtek kovetkeztetni, hogy nem igazan tudja az illeto, mirol is beszel. S elindult a flame :D

Persze, Redmondban meg statisztikát készítenek, hogy az Ifjúmunkás u. 32. sz. alatt milyen filmeket néznek... 8)
Valami weblapot nyit meg vagy frissítést keres? Ez nem az MP hibája, mindenki így vakítja a jónépet, plug & pray , automatikus lassítás a divat.

No kerestem egy benchmark-ot amely mindharom (FreeBSD, GNU/Linux, Windows XP) rendszeren lefut es a szamolasi sebesseget meri fel (http://math.nist.gov/scimark2).
A gep amit hasznaltam: AMD Athlon XP 3000+ (2.16 GHz), 3 x 512 Mbyte Kingston DDR PC3200 RAM, Asus A7N8X-E Deluxe alaplap.

Ez a gep NAT-ol a noti-m fele mindharom rendszerben,amelyek kovetkezokeppen nezznek ki:
Windows XP: teljesen update-elve, sajat tuzfal, M$ anti-spyware, VirusBuster illetve a Matrox kartyanak egy progija fut a hatterben. A kinezet a regi 2000-es. M$ Visual Studio .NET 2003 c-forditojaval volt forditva (cl -Za -W3 -nologo -O2x /G6) a scimark2.

FreeBSD: RELENG 5.4-p5 kernel/vilag rendszerre optimalizalva, ipfw2 tuzfal, inetd (sajat ftp server fut), PostgreSql server, sshd, usbd, WindowMaker (Xorg 6.8.2). Gcc 3.4.2 ezzel van forditva -O kapcsoloval (/usr/ports/benchmark/scimark2c).

Slackware 10.1 (kernel: 2.6.11.7): iptables tuzfal, PostgreSql server, Proftpd, sshd, WindowMaker. A Gcc verziot nem tudom, -O6 kapcsoloval forditva.

En igy hasznalom alapban ezeket a rendszereket, szerintem a Windows rendes mukodesehez elengedhetetlen egy virus-kereso/irto illetve egy anti-spyware progi, ugye a BSD/Linux rendszernel ez nem feltetlen kotelezo, viszont ott en nekem mindig fut egy sshd es egy ftpd hogy konnyen elerjem oket.

No es akkor az eredmenyek:
1.,

** FreeBSD RELENG 5.4-p5 **
** **
** SciMark2 Numeric Benchmark, see http://math.nist.gov/scimark **
** for details. (Results can be submitted to pozo@nist.gov) **
** **
Using 2.00 seconds min time per kernel.
Composite Score: 462.54
FFT Mflops: 462.24 (N=1024)
SOR Mflops: 505.43 (100 x 100)
MonteCarlo: Mflops: 159.81
Sparse matmult Mflops: 466.03 (N=1000, nz=5000)
LU Mflops: 719.19 (M=100, N=100)

------------------------------------------------------------------
2.,

** Slackware 10.1, Linux-2.6.11.7 **
** **
** SciMark2 Numeric Benchmark, see http://math.nist.gov/scimark **
** for details. (Results can be submitted to pozo@nist.gov) **
** **
Using 2.00 seconds min time per kenel.
Composite Score: 480.48
FFT Mflops: 457.81 (N=1024)
SOR Mflops: 501.81 (100 x 100)
MonteCarlo: Mflops: 95.53
Sparse matmult Mflops: 451.97 (N=1000, nz=5000)
LU Mflops: 895.30 (M=100, N=100)

------------------------------------------------------------------
3.,

** Windows XP (Service Pack 2) **
** **
** SciMark2 Numeric Benchmark, see http://math.nist.gov/scimark **
** for details. (Results can be submitted to pozo@nist.gov) **
** **
Using 2.00 seconds min time per kenel.
Composite Score: 377.83
FFT Mflops: 321.34 (N=1024)
SOR Mflops: 490.82 (100 x 100)
MonteCarlo: Mflops: 69.26
Sparse matmult Mflops: 361.58 (N=1000, nz=5000)
LU Mflops: 646.16 (M=100, N=100)

Ugy nezz ki, ha az en konfigomat nezzuk es a normal felhasznalast, akkor szamolas eseten valamivel jobb teljesitmenyt nyujtanak a BSD/Linux rendszerek. A java-s tesztett is futtatam ott is jobb eredmeny jott ki.

Ez nem bootolas, rendszerbe drotozasa a felhasznaloi software-nek, hanem egyszeruen szamol a proci.

[quote:83eafd1f69="1aca"]
Nos, nekem semmi problemam sincs azzal, hogy ingyenes, meg azzal, hogy "irto sok ingyenes progi" van benne. En belekotottem abba, hogy "otthoni hasznalatra", meg meg egy par olyan kifelyezesbe, amik arra engedtek kovetkeztetni, hogy nem igazan tudja az illeto, mirol is beszel. S elindult a flame :D[/quote:83eafd1f69]
Kár, hogy csak erről van szó. Pedig de szerettem volna egyet flémelni lefekvés előtt!

nem szoktam flame témákhoz hozzászólni, de itt megkockáztatnám:
számítástechnikai területen dolgozom immáron pár éve. rengeteg helyen +fordultam, megfordulok most is, kezdve az egyszerű felhasználótól, a többszáz gépes nagyvállalati rendszereken át a szerverszobákig.

pusztán saját véleményem az, amit megosztanék itt veletek:

én jelenleg az ottthoni gépemen Windows Xp operációs rendszert használok. ezen a gépen szerkesztem a grafikáimat, internetezem, játszom, szöveget szerkesztek, videózok, zenét hallgatok. gépen egy átlagos konfig : K7 3200+ 1GB Ram nv 6800ultra VGA.
bekapcsolom, használom, gyors... de miért? azért mert tudom hogy a regisztárciós adatbázisba mit írjak mit töröljek, folyamatok közül mit tiltsak és mit engedélyezzek. milyen programokat használjak amik megbékélnek egymás melett. és ha neadjisten 3-4 havonta dob a gép egy hibakódot tudom hogy a hibakód mögött mi rejlik és kijavítom!
és ezt hosszú évek "tapasztalatával" és rengeteg utánaolvasással , mind internet, mind szakkönyvek, után sikerült...

de ha a felhasználó kap egy hibakódot? vagy egyre lassabb a vindóza? Ő mit fog csinálni? vagy hadja a ***ba az egészet és format, vagy a jobbik eset megkérdez valakit! a legjobb az lenne ha Ő is elkezdene utána olvasni de sajnos ez a legritkább...

de hogy ne csak az MS termékről essen szó:

használ(ok;tam) több Linux disztribúciót, SuSE, UHU, Gentoo, Slackware, Debian, Fedora, Red Hat... egy pár éve kezdtem vele ismerkedni. én ha tehetem mindíg megpróbálok munkaállomásokra Linux operációsrendszert telepíteni és azt ajánlani a felhasználónak. mert biztonságosabb, és egyszerűbb felügyelni, kevesebb vele a gond.

szerverek beállításánál is Linux-ot használunk, egy két esetben kellett MS termékkel hadrendbe állítanunk kiszolgálókat....ja és mert ingyenes! :)

véleményem szerint ott van a kutya elásva, hogy a Microsoft annyi helyen megvetette a lábát, hogy a desktop piacon szinte egyeduralkodóvá lett. és legyünk bármilyen optimisták nagyon-nagyon nehéz lenne/lesz kibillenteni ebből a pozícióból. ami a szerver piacot illeti ott már egész más képet fest a dolog...

szárszóként: ha a harwergyártók elkészítenék hardwereikhez ugyanolyan minőségű drivereket mint windowsos megfelelőiket, ha minden nagyobb szoftvercég portolná programjait linuxra is, akkor VÉLEMÉNYEM szerint sokkal egyszerűbben meg lehetne billenteni a redmondi óriást. de addig sajnos ki kell mondjuk a fájó igazságot.. a desktop piac még mindíg a nagy kék (halál) óriásé .

az openoffice ne imadjuk mar feleslegesen. Gondoltam a nyari elmenybeszamolomat megcsinalom vele. kb. 40 oldal teleraktam jo minosegu kepekkel, lett vagy 120MB a doksi. Az openoffice elegge megzuhant alatta, betoltes, mentes 2-3 perc, meg akkor is ha csak 2 sort modositottam!
Probaltam 2.0 betaval is.

Az MS office ugyanezt elviszi lazan. Amugy a 2.0 betaban sok jo dolgot talaltam, pl. sokkal jobb pdf export plugint.

Az olyan tanacsokat inkabb mellozzetek hogy minek csinaltam ekkora doksit, meg miert nem rontom le a kepminoseget. Azert mert igy tartja kedvem :) .

Linux mellett nalunk is a legfontosabb erv az ingyenesseg volt. Van mellette 1 win2k3 server is, ami eleg sok mindent csinal - terminal server, spec terjesztesi es penzugyi szoftverek, virusirtok szerver oldali resze (Symantec, Kaspersky), wsus, sus. Es meg soha egyszer se fagyott le. Amugy a linuxok sem.

Ha jo minosegu hardver megy alattuk, jo minosegi driverekkel akkor nincs gond egyikkel sem!

[quote:d3e8516c3c="Damienthewizard"]a media player körüli vitáról hallottam, de az ie-t is kiszedetik velük? végülis 2 használhatatlan programmal kevesebb a win-ben...[/quote:d3e8516c3c]
Ahhoz képest a világ túlnyomó része azt használja. :-)

ez az örök hülyeség win vs linux... soha nem fog véget érni pedig nincs értelme..

én azért nem tartom értelmesnek a vitát hogy most win a jobb meg linux mert abszolult máshonnan indultak el, ha a linux a win egy ágából készült volna(hála a jóégnek nem így történt) akkor azt mondom vitázzunk.. de így nincs értelme

szerintem inkább Linux vs Linux témát kéne feszegetni
tehát sok disztr. közzül melyik miben tér el és jobb a másiknál és ki mit mire használ.. pl. debian vs más linux (web,file)szerver ként használva.. és kinek milyen tapasztalata van ezzel kapcs.ban

Vajon akkor is annyira jónak tartanánk a Microsoft Office-t, ha kifizetnénk érte egy 1500-ös zsiguli árát?
Merthogy az emberek nagy része ugyan warezolt Office-t, használ, dehátazért mégiscsak...

Én inkább letöltöm az OpenOffice-t, a MS Office árát pedig elsörözöm :)

[quote:d644ab2bd8="-Atis-"][quote:d644ab2bd8="Damienthewizard"]a media player körüli vitáról hallottam, de az ie-t is kiszedetik velük? végülis 2 használhatatlan programmal kevesebb a win-ben...[/quote:d644ab2bd8]
Ahhoz képest a világ túlnyomó része azt használja. :-)[/quote:d644ab2bd8]
Egyél sz@rt. Egymilliárd légy nem tévedhet.

A flame-en kívül:a mediaplayer pl. miért használhatatlan? Én tudom használni.

[quote:46ff0189f6="toros"]Vajon akkor is annyira jónak tartanánk a Microsoft Office-t, ha kifizetnénk érte egy 1500-ös zsiguli árát?
Merthogy az emberek nagy része ugyan warezolt Office-t, használ, dehátazért mégiscsak...

Én inkább letöltöm az OpenOffice-t, a MS Office árát pedig elsörözöm :)[/quote:46ff0189f6]

Az ingyenesség és a teljesítmény között semmiféle kalcsolat nincs, nem is értem, hogyan jött ez össze neked...
Az MS Office-t kénytelen vagyok használni. Ha te csak OOo-t használsz, akkor még biztos nem találkoztál bonyolut, agyonszriptezett, szűrőzött excel táblákkal... Na ezt nem tudja az OOo vagy irtózatos lassan, illetve bugosan.

[quote:ad113f65b3="csacsa"]Sziasztok!

Nekem eddig inkabb az a hozzaallas jott be hogy ha az ugyfel kivancsi ra meselek neki az opensourcerol.
PL : szamtech boltban dolgozom, bejott az ugyfel gepet vasarolni, illetve mondta, hogy a szoftverek jogtusztasaga fontos. Nem igazan volt anyagilag eleresztve igy miutan beesett az asztal ala egy XP+Office paros ara hallatan felajanlottam neki az alternatig lehetoseget.
Egyeztettunk idopontot kimentem hozza UHU feltesz bealllit, majd 1 het mulva jott vissza es megkoszonte a segitseget illetve dicserte a termeket, hogy miyen frankon muxik.

Mai napi slusszpoen : ket srac bejon, hogy itt van e az az emberke aki linuxal foglalkozik mert kerdezni szeretne egy par dolgot, es halotta, hogy mi segitunk ebben is az embereknek.

Szerintem valami hasonlo hozzaallassal kellene terjeszteni az opensourceot.

Ha valaki nagy win fan persze ilyen is van, es esetleg fikazza a linuxokat akkor nem is allok le vele vitatkozni, tapasztalataim szerint az esetek 80 szazalekaban meg nem is latott unix alapu rendszereket.

Csacsa[/quote:ad113f65b3]

Igazad van. Szerintem senkire sem lehet ráerőltetni a Linuxot, mert ha nem ő akarja kipróbálni, akkor úgy sem lesz vele toleráns. Egy új, egyébként sem különösen tapasztalt felhasználót valószínűleg az elején érnek kudarcélmények. Azt veszi észre, hogy bizonyos dolgokat nem tud olyan egyszerűen (rutinból) megoldani, mint windows alatt. Ha csak azért váltott Linuxra, mert valaki rádumálta, valószínűleg pillanatok alatt visszatér a windowshoz. Ha viszont megtetszik neki a Linux, és hajlandó megküzdeni az első nehézségekkel, nagyon hamar eljöhet az a pillanat, amikor már ezt találja kényelmesebbnek, és a Linuxos programokhoz alakulnak ki az automatizmusok (pl. Krusader-ben a filenév előre gépelésével keresgél, vagy megszokja az Amarok szolgáltatásait, stb.), és ezek után már a windows lesz nehézkes számára.

nos. az ie-t nem merem használni, helyette a firefox jöhet szóba. a media player egy-egy film megnézéséhez egész jó, ha félmillio kodeket feltettél elötte. és nálam tetü lassan nyitjameg a videokat a media player. szóval inkább mplayer win alatt is. kb ennyi.

Én nem értem hogy miért csodálkoztok ezen... :)
Az M$ a kezdetektől fogva ebből él!
Megveszi vagy ellopja mások ötletét (esetleg módosítja) aztán
sajátjaként adja el. Szerintem az egész palyafutásuk
alatt [b:0a0e51b533]semmit[/b:0a0e51b533] nem találtak ki maguktól.
Talán a regisztrit... :) de azt sem tartom kizártnak hogy
annak az alapkoncepciója is más szerzeménye.

[quote:31190d82d3="csacsa"]Mai napi slusszpoen : ket srac bejon, hogy itt van e az az emberke aki linuxal foglalkozik mert kerdezni szeretne egy par dolgot, es halotta, hogy mi segitunk ebben is az embereknek.[/quote:31190d82d3]
Ez kisertetiesen hasonlit az en esetemre, amikor en is hw-eskent dolgoztam. Nem eroltettem senkire a Linuxot, de ha valaki erdeklodott akkor megtettem mindent azert hogy elegedetten tavozzon. Igy ismertem meg a mostani fonokomet, es az uj munkahelyemen teljesen opensource kornyezetben dolgozhatok, ami nekem nagyon tetszik.

Ettol fuggetlenul szerintem a mostani piaci helyzet ok, a MS nagy reszesedeset nem tartom tul nagy problemanak, amit csinalnak mukodik. Egy picit szinesitheti a piacot ha az Apple nagyobb reszesedest tud szerezni az Inteles Mac-ekkel, bar nagyon nehez dolga lesz, mert aki szamitogepet szeretne vasarolni, az altalaban boltoktol veszi az altaluk ajanlott konfiguraciot, es nem biztos hogy ajanlani fogjak a Mac-eket, mert nagyon keves ember ismeri, es itt a "konzervativ" szamtech boltok is fekezo tenyezok lehetnek. Remelem ez a hozzaallas hamar valtozni fog.

A teljesen MS altal iranyitott vilag remkepe lenyegeben nem is letezik, az opensource mar most befolyasolja a piacot, ami jo mert versenyt teremt, es ezt a MS is erzekeli, ezaltal jobb termekeket kell piacra dobnia, igy nem lassul le a fejlodes. Az opensource rendszerek egyeduralmat kivanni szerintem azert nem celszeru, mert akkor pont ugyanaz tortenne mint ha egy zart forrasu rendszereket keszito ceg teljes mertekben uralna a szoftverpiacot.

[quote:f8c2834e9c="-Atis-"][quote:f8c2834e9c="Damienthewizard"]a media player körüli vitáról hallottam, de az ie-t is kiszedetik velük? végülis 2 használhatatlan programmal kevesebb a win-ben...[/quote:f8c2834e9c]
Ahhoz képest a világ túlnyomó része azt használja. :-)[/quote:f8c2834e9c]

felőlem mindenki használhat akár win 98-at is, nem érdekel. én mást használok, szerencsére azért van alternatíva.

[quote:9e2ae37460="norcrys"]Persze, Redmondban meg statisztikát készítenek, hogy az Ifjúmunkás u. 32. sz. alatt milyen filmeket néznek... 8)
Valami weblapot nyit meg vagy frissítést keres? Ez nem az MP hibája, mindenki így vakítja a jónépet, plug & pray , automatikus lassítás a divat.[/quote:9e2ae37460]

Ez bizony a MediaPlayer hibája: Ilyesmit nem csinál sem az MPlayer, sem a Kaffeine, vagy az audio lejátszók királya, az Amarok sem.

Egyébként valami weblapot nyit meg + megpróbál adatokat keresni neten az adott file-ról, de mindaddig, amig ő úgy érzi, hogy nem végzett, nem hajlandó együttműködni az emberrel. Akkoriban modemem volt, ez csak tovább rontotta a helyzetet...
A részletekre már nem emlékszem, ez vagy két éve volt, azóta nem nagyon próbálkoztam vele. És, mint azt már írtam, a baráti körömben (legalábbis azok, akiknek láttam a számítógépét) senki sem használja.

[quote:f8a998f06e="norcrys"][quote:f8a998f06e="toros"]Vajon akkor is annyira jónak tartanánk a Microsoft Office-t, ha kifizetnénk érte egy 1500-ös zsiguli árát?
Merthogy az emberek nagy része ugyan warezolt Office-t, használ, dehátazért mégiscsak...

Én inkább letöltöm az OpenOffice-t, a MS Office árát pedig elsörözöm :)[/quote:f8a998f06e]

Az ingyenesség és a teljesítmény között semmiféle kalcsolat nincs, nem is értem, hogyan jött ez össze neked...
Az MS Office-t kénytelen vagyok használni. Ha te csak OOo-t használsz, akkor még biztos nem találkoztál bonyolut, agyonszriptezett, szűrőzött excel táblákkal... Na ezt nem tudja az OOo vagy irtózatos lassan, illetve bugosan.[/quote:f8a998f06e]

Nem is tudom, valahogy minden ürügyet megragadok, hogy a végén a sörözésnél kössek ki :)

Egyébként az OpenOffice.org-nak tényleg van még mit fejlődnie, de - szerencsére - elég dinamikusan fejlesztik is.

Sziasztok!

A témához tartozó érdekes oldalt linkelek ide [url]http://www.googlefight.com/index.php?lang=en_GB&word1=longhorn&word2=debian[/url]
lehet mást is próbálni vele :)

Jó szórakozást.

Tehát akkor összegezve: a Longhorn sz*r, az bevezetett fícsörök erőforrás-zabálóak, értelmetlenek - de egyébként meg a GNOME már régóta tudja őket - de nem a KDE tudja régebb óta őket - és egyébként is fuck M$ Winfos.

[quote:edd7dd9976="toros"]

Nem is tudom, valahogy minden ürügyet megragadok, hogy a végén a sörözésnél kössek ki :)

Egyébként az OpenOffice.org-nak tényleg van még mit fejlődnie, de - szerencsére - elég dinamikusan fejlesztik is.[/quote:edd7dd9976]

Ez helyes! :) Bár én a bort szeretem, oda lyukadnék ki.

Persze, az OOo fejlődik, de a végén annyira leutánozza az MS Officet, hogy semmi kreatív ötlet nem lesz benne.

[quote:60e4bfc7b6="gerely"]Tehát akkor összegezve: a Longhorn sz*r, az bevezetett fícsörök erőforrás-zabálóak, értelmetlenek - de egyébként meg a GNOME már régóta tudja őket - de nem a KDE tudja régebb óta őket - és egyébként is fuck M$ Winfos.[/quote:60e4bfc7b6]
Pont ezt akartam írni én is.

[quote:551fd4cce8="nug"]az openoffice ne imadjuk mar feleslegesen. Gondoltam a nyari elmenybeszamolomat megcsinalom vele. kb. 40 oldal teleraktam jo minosegu kepekkel, lett vagy 120MB a doksi. Az openoffice elegge megzuhant alatta, betoltes, mentes 2-3 perc, meg akkor is ha csak 2 sort modositottam!
Probaltam 2.0 betaval is.

Az MS office ugyanezt elviszi lazan. Amugy a 2.0 betaban sok jo dolgot talaltam, pl. sokkal jobb pdf export plugint.

Az olyan tanacsokat inkabb mellozzetek hogy minek csinaltam ekkora doksit, meg miert nem rontom le a kepminoseget. Azert mert igy tartja kedvem :) .[/quote:551fd4cce8]

LaTEX esetén nem lenne ilyen gondod :wink:

[quote:c356b0bb3c="maszili"]Én nem értem hogy miért csodálkoztok ezen... :)
Az M$ a kezdetektől fogva ebből él!
Megveszi vagy ellopja mások ötletét (esetleg módosítja) aztán
sajátjaként adja el. Szerintem az egész palyafutásuk
alatt [b:c356b0bb3c]semmit[/b:c356b0bb3c] nem találtak ki maguktól.
Talán a regisztrit... :) de azt sem tartom kizártnak hogy
annak az alapkoncepciója is más szerzeménye.[/quote:c356b0bb3c]

Azért a DHCP állítólag M$-nél bukkant fel először.
És az azért nem olyan rossz.

No persze minden más hulla sz*r!

A legborzasztóbb, hogy amit átvesznek, ellopnak, lefizetnek azt nem hogy jobb formában adnák ki, hanem még szarabb lesz, mit az előző.
Én nem tudom, hogy csinálják, de ehhez értenek a legjobban.

És ne feledjük, hogy lehet nekünk nem újdonság a belekukkantós ikonnézet, de a Winfos Loosereknek igen.
De ez nekünk annyiból jó, ha valakihez odamennek beszólni, hogy ilyet nem tud a Pingvin.
Jól álcsúcson vághatjuk őket azzal a szöveggel, hogy "Öcsikém, én már rég ikonmódban olvastam a Háború és Békét, mikor te még csak egy nagy kék W-t láttál a doksid helyén"!
:twisted:

[quote:0b3c568038="norcrys"][quote:0b3c568038="toros"]

Nem is tudom, valahogy minden ürügyet megragadok, hogy a végén a sörözésnél kössek ki :)

Egyébként az OpenOffice.org-nak tényleg van még mit fejlődnie, de - szerencsére - elég dinamikusan fejlesztik is.[/quote:0b3c568038]

Ez helyes! :) Bár én a bort szeretem, oda lyukadnék ki.

Persze, az OOo fejlődik, de a végén annyira leutánozza az MS Officet, hogy semmi kreatív ötlet nem lesz benne.[/quote:0b3c568038]

Lehet, de mivel az OpenOffice nyílt forráskódú, semmi akadálya, hogy egy OOo-on alapuló project keretében valaki még hozzátegye a maga kreatív ötleteit, vagy akár át is alakítsa a felhasználói felületet, esetleg újabb szolgáltatásokkal, funkciókkal lássa el.

[quote:d0d4412ada="-Atis-"][quote:d0d4412ada="gerely"]Tehát akkor összegezve: a Longhorn sz*r, az bevezetett fícsörök erőforrás-zabálóak, értelmetlenek - de egyébként meg a GNOME már régóta tudja őket - de nem a KDE tudja régebb óta őket - és egyébként is fuck M$ Winfos.[/quote:d0d4412ada]
Pont ezt akartam írni én is.[/quote:d0d4412ada]

Jaja!

De szerintem elég az utolsó mondatrész is:
"és egyébként is fuck M$ Winfos."
:D

Mindig csak az Office!
Mindig csak az Office!

Sztem trey változtassa meg a topic nevét:
"M$O vs. OO"-ra

:D

Nekem viszotn nem engedte, ha vert izzadtam, akkor sem. Oke, megertem, hog yminden jottment nem telepithet maganak programot, de hogy a file-tarsitast sem teheti meg, ez eros volt...

[quote:a32effbdea="snq-"][quote:a32effbdea="Celtic"]Csak az volt a bosszanto, hogy sajat magamnak nem tudtam pl. file-hozzarendelest valtoztatni... [/quote:a32effbdea]

hi. nekem sikerult. udv.[/quote:a32effbdea]

[quote:d76542ef53="orpheus"]
Továbbá: Korményzati szinteken, banki szektorokban, tözsdén max. csak a kliens gépeken megy M$, a háttérben (kiszolgálók) nyoma sincs. A M$ ott kezdett el veszíteni népszerűségéből, hogy a hálózat világát is meg akarja hódítani. Megmosojogni való gyermeki próbálkozás, de ők véresen komolyan gondolják, és ez már aggasztó és ijesztő.[/quote:d76542ef53]

Nem tudom hol élsz Orpheus, de a fentinek nem sok köze van a valósághoz.
Nagyon erős a M$ jelenlét a fenti helyeken kiszolgáló oldalon is.. az ügyviteli rendszerek
95 százaléka még mindig windows környezetben fut.. pl.
Ahol verve van ezeken a helyeken a M$ egyértelműen a kritikus pontok (pl. ATM kiszolgálók (ASXXYZ), adatbázisok (DB2, Oracle)), ott tényleg kevesen
használnak M$-t.
Amugy meg.. a leghülyébbek a banki rendszergazdák.. ez közismert.:))
Fri

Ugy emlekszem, az EU-ban forgalmazott cuccbol. Vagy pedig olyat is kell arulni, amiben nincs benne es olyat is, amiben benne van. Valahogy igy.

[quote:4e49d1a053="-Atis-"][quote:4e49d1a053="Damienthewizard"]a media player körüli vitáról hallottam, de az ie-t is kiszedetik velük? végülis 2 használhatatlan programmal kevesebb a win-ben...[/quote:4e49d1a053]
Ahhoz képest a világ túlnyomó része azt használja. :-)[/quote:4e49d1a053]

[quote:b9b9246cee="Frimen"][quote:b9b9246cee="orpheus"]
Továbbá: Korményzati szinteken, banki szektorokban, tözsdén max. csak a kliens gépeken megy M$, a háttérben (kiszolgálók) nyoma sincs. A M$ ott kezdett el veszíteni népszerűségéből, hogy a hálózat világát is meg akarja hódítani. Megmosojogni való gyermeki próbálkozás, de ők véresen komolyan gondolják, és ez már aggasztó és ijesztő.[/quote:b9b9246cee]

Nem tudom hol élsz Orpheus, de a fentinek nem sok köze van a valósághoz.
Nagyon erős a M$ jelenlét a fenti helyeken kiszolgáló oldalon is.. az ügyviteli rendszerek
95 százaléka még mindig windows környezetben fut.. pl.
Ahol verve van ezeken a helyeken a M$ egyértelműen a kritikus pontok (pl. ATM kiszolgálók (ASXXYZ), adatbázisok (DB2, Oracle)), ott tényleg kevesen
használnak M$-t.
Amugy meg.. a leghülyébbek a banki rendszergazdák.. ez közismert.:))
Fri[/quote:b9b9246cee]

Meg nem is beszélve a rengeteg birtokolt szabadalmáról. Sztem a legtöbb pénz nekik ebből folyhat be. Nem a Winfosból.
Nekem egy ismerősöm sincs, aki megvette volna valaha.
:lol:

Ha abba is hagyná a Winfos-t az M$, a szabadalmaiból vígan megélne.
Sőt biztos. Mindig ellopna valamit, szabadalmaztatná, azt zsebelné érte a milliókat.

Az M$ nem vész el, csak átalakul!

Ja és szerintem számít egy software ára, mert nem mindegy, hogy kiadsz 70e HUF-ot egy viszonylag bugos Officera. Vagy letöltöd a kicsit több buggal rendelkező Officet. Aminek fejlődési sebessége nagyobb, mint a fizetőssé.

Persze most vonatkoztassunk el a céges alternatíváktól és környezetfüggetlenen vizsgálódjunk.

Hat igen, ez mind egyfajta lamer :)
De a legjobb megfogalmazas (sztem), hogy az a lamer, aki kerdezni sem tud, megis lamerez masokat, akinek nala is kisebb a tudasa, holott lehet, hogy a masik mas temaban ezer evvel elotte jar :)

[quote:6a4251d794="toros"][quote:6a4251d794="norcrys"]A lamerség nem ezt takarja. Az a lamer, aki kezdő, zöldfűlű és általában idegesítő kérdései vannak :) (Miért nem nyitja meg a Word a Photoshopomat???)[/quote:6a4251d794]

Régen az volt a lémer, aki az összes cheat-et bekapcsolta egy játéknál, és utána büszkén mesélte, hogy végignyomta :)

[/quote:6a4251d794]

Nyilvan az, amelyiket ugy hivjak. A stable stabilt jelent, nem veletlenul. Erdemes ilyenkor megnezni, hogy egy-egy disztro kiadasaban mit jelolnek a nevek.

[quote:1f531ba2b9="Damienthewizard"]engem pl azért lámáztak le, mert meg mertem kérdezni, hogy jelenleg melyik a legstabilabb Debian disztrib. persze csak lámáztak, fullra senki nem mondta hogy melyiket is érdemes leszedni. aztán úgy döntöttem, hogy a 3.1es DVD-s sarge-ot töltöm le...[/quote:1f531ba2b9]

[quote:c7a83596a2="vinnui_"]

A teljesen MS altal iranyitott vilag remkepe lenyegeben nem is letezik, az opensource mar most befolyasolja a piacot, ami jo mert versenyt teremt...[/quote:c7a83596a2]
Akkor például mivel magyarázod, hogy a ventrilo kliensből nincs linuxos verzió? Persze én nem tudhatom, de nekem nagyon gyanús, hogy azért kap pénzt a cég, hogy csak windowsos kliens legyen. Egy darabig még hülyének nézheti a világot az MS, de én már látom a fényt az alagút végén...

[quote:bb03fb729d="Macskajancsi"]
A flame-en kívül:a mediaplayer pl. miért használhatatlan? Én tudom használni.[/quote:bb03fb729d]

jó neked!! :D :D
én nem! :D (nincs fönn windóz.. :lol: )

[quote:198fa5e306="Jedite"]Nekem egy ismerősöm sincs, aki megvette volna valaha.[/quote:198fa5e306]
Jóhogy, hisz mindenki linuxot használ.

És még valami!

Azt is vegyétek figyelembe, hogy az OpenSource progikat nem teljesmunkidős emberek fejlesztik, hanem keményen rááldozzák a szabadidejüket, hogy mi aztán élvezhessük ezen kemény munka gyümölcsét.

Na már most az OO ha még egy kicsit bugos is, akkor is ez mellett eltekinthetünk, hogy hány ember vére, verejtéke van benne és sokan nem is látnak cserébe semmit, csak boldog, mosolygós arcokat.
Vagy nem!?

Hát nem! Mert sokan fikázzák itt.

A másik, hogy akkor viszont kifizetni egy bugos progért a lét nem tisztességes dolog. Pedig az M$ ezt csinálja. Eladja a bugos szutykait. És még felelősséget sem vállal. És ott a fejlesztők pénzt kapnak ezért.

NA EZ A KÜLÖNBSÉG!

Úgyhogy abba lehet hagyni az OO lehúzását kedves kollégák. Nagyon is jó program! Amiért igázan a legkevesebb ha egy köszönömöt mondunk. Mert sok ember dolgozik rajta.
Ugyanígy tehetnénk a Linux kernellel is! Írt valaki valaha Linus-nak levelet, hogy köszi ezért a szuperjó kernelért?

:D :D :D :D :D :D

Celtic, eddig Mandrake-et használtam, annak ugye van a live verziója, és a "rendes" verziója. szóval fogalmam nincs hogy most a sid, a sarge, vagy a woody a legstabilabb. és lehetőleg új kiadású kellene. szóval ezer és egy helyen megnézegettem, és arra a következtetésre jutottam, hogy a 3.1es sarge talán jó lesz...

[quote:a32ec3d702="Damienthewizard"]nos. az ie-t nem merem használni, helyette a firefox jöhet szóba. a media player egy-egy film megnézéséhez egész jó, ha félmillio kodeket feltettél elötte. és nálam tetü lassan nyitjameg a videokat a media player. szóval inkább mplayer win alatt is. kb ennyi.[/quote:a32ec3d702]

Melyik az a félmillió kodek amit fel kell rakni?
2 progi elég:
ffdshow és ac3filter.
Aki meg kodek csomagokat rak az ne csodálkozzon, hogy tetű lassan nyitja meg a videokat.

Az IE alapban tényleg nem az igazi, de lehet pl. helyette használni a Maxthon-t.

http://sourceforge.net/projects/ffdshow
illetve
http://ac3filter.sourceforge.net/

http://www.honositomuhely.hu/index.php?option=com_remository&Itemid=40&func=fileinfo&filecatid=471&parent=category

[quote:c3e6b7ffba="toros"]valaki még hozzátegye a maga kreatív ötleteit, vagy akár át is alakítsa a felhasználói felületet, esetleg újabb szolgáltatásokkal, funkciókkal lássa el.[/quote:c3e6b7ffba]

ugyan se kutyam se macskam az MSO, de ezeket ott is megteheted

Hali!

Szeretném megosztani veletek eszmefutattásom a Windows Vista-val, és magával a Windows-zal kapcsolatban.

Nos ott van a Windows MediaPlayer esete. Mivel az benne volt a rendszerben magában, így kiszorította a vetélytársakat. A felhasználok közül sokan ezt a lejátszót használják. Benne van a Winben, így kéznél van. Azt ugye mondanom sem kell, hogy egy kaplap sz@rt sem ér. Ez a kijelentés nem csak duma a levegőbe, hanem tapasztalat. A Windows MediaPlayer 10-est használom. Gondoltam kipróbálom a médiakódolóját. Mondanom sem kell, hogy az mp3 fájlok hallgathatatlanok. Televannak hibával. Ugyanarról a CD-ről linux alatt, vagy más Win-es médiakódolóval tökéletes mp3-akat tudtam csinálni. Arról meg ne is beszéljünk, hogy a mappákba bepakol egy rakás metafájlt, vagy minek nevezzem azt a sok szemetet..., amire nekem semmi sükszégem. Arról is beszélhetnénk, hogy egy tisztességes/használható MediaPlayernek le kellene játszania a DVD-ket, de erre önmagában a Windows MediaPlayer képtelen. Ez azonban a jövőben nem kerül bele alapból a rendszerbe...

De ott van az Internet Explorer. Szerintem az lenne nagy szám, ha ezt kellene kivennie a Microsoftnak a rendszerből. Gondolom nem lenne egyszerű feladat. Mivel azonban a rendszer része, és "kéznél van", sokan ezt használták, és használják ma is. Én már vagy két éve nem használom, csak nagy ritkán...

Azt gondolom, hogy sokan (tévesen) úgy vélik, hogy mivel a Windows-t oly sokan használják, akkor biztos az a legjobb. Sokan tévesen úgy vélik, hogy mivel a fent említett két alkalmazást a Microsoft alapból adja a rendszerhez, sőt azt szervesen beépítette a rendszerbe, azok biztosan a legjobbak. Eben is tévednek szerintem, mert mindkettő elég elavult, és funkcióhiányos alkalmazás.

Hogy ennek mi köze a Windows Vista-hoz. Hát bizony sok köze van. Hogy miért is?! Azért, mert a Windows Vista részét már nem csak a Windows-tűzfal, hanem egy vírusírtó is képezni fogja, ha jól olvastam. És, ha a fentebbi emberi magatartásból indulok ki, akkor biztosra veszem/vehetem, hogy az emberek (szerintem) tévesen biztonságban fogják magukat érezni. Azt fogják hinni, hogy a Windows Vista saját vírusírtója megvédi őket minden bajtól. Azt fogják hinni, hogy innentől fogva a Windows egy betonbiztos Op.rendszer...

Nem állítom, hogy gány lesz a Vírusírtó, de nem tartom valószínűnek, hogy a legjobb lesz, hogy nem lesznek rajta lukak, mint ahogy a Windows korábbi verzióin, és alkalmazásain. Ennyi luk talán (hangsúlyozom: TALÁN!) az ementáli sajtban (ha) van!

Szóval ennyi lett volna.

Összefoglalva: ez emberek zöme abban a tévhitben él, hogy amit az emberek zöme használ, elfogad az jó. Ez a példakövető-magatartás...

Oh, alig 15-20 eve volt a Spectrum-C64, aztan tizenegypar eve a C64-Plus4, most meg (eppen) ez. De kb. 10 eve volt a DOS-Windows vita is. Az emberek szeretnek vitatkozni, ki erobol, ki elmebol.
Ezen nem szabad felkapni a vizet, en speciel mar jo egy eve a hasonlo forumokat csak rohogve olvasom es igen ritkan szolok hozza. Nincs szandekom megteriteni senkit, bar annak orulnek, ha egy melohelyen nem a toketlen windows-szal kellene vacakolnom. Viszont lattam mar jo hardverre epitett jo w2000-et, amivel legalabb akkora orom volt dolgozni, mint egy jo Linux-szal. Idoneknt az az erzesem, a sok windows azert szar, mert olyan ocska dzsunkan acsolt alaplapot/bovitokartyat/ramot tesznek ala, hogy orom nezni...Ehhez kepest, altalaban aki Linuxhoz ert, az egy kicsit a hardverhez is, es nem a legolcsobbat veszi, hanem megnez 1-2 tesztet, velemenyt, miegymast.
Speciel en jobban szeretem a Linuxot, akit ismerek (es annyira, hogy tudom, hogy tudja kezelni), annak ajanlom es segitek is. De nem maszok bele mindenkinek a kepebe, hogy "tegyel fel Linuxot, mert akkor minden sokkal szebb lesz". Es nem vitatkozom (ma mar) azon, hogy melyik a jobb, melyik a biztonsagosabb meg ize. Sok ertelme nincs.

[quote:f5db966fcd="PDA_FAN"]Asszem nehéz lenne találni még egy ilyen ostoba topictémát, mint a Linux kontra Windows. Talán még a MacOS kontra Windows téma termelne ki hasonló mennyiségű "értékes" hozzászólást az emberi elmékből...
.[/quote:f5db966fcd]

[quote:4004d0741a="Jedite"]
Azért a DHCP állítólag M$-nél bukkant fel először.
[/quote:4004d0741a]

Én ezt találtam... [url]http://www.sun.com/software/whitepapers/wp-dhcp/dhcp-wp.pdf[/url]

[code:1:4004d0741a]
DHCP was developed from an earlier protocol called Bootstrap Protocol (BOOTP),
which was used to pass information during initial booting to client systems. The
BOOTP standard was originally released in 1985 based on work by John Gilmore of
Sun Microsystems and Bill Croft of Stanford University. It allowed diskless clients
(systems without any disk) to store configuration data in a centralized server. The
BOOTP standard was designed to store and update static information for clients,
including IP addresses.
[/code:1:4004d0741a]

[quote:4004d0741a="Jedite"]
És az azért nem olyan rossz.
[/quote:4004d0741a]

Ezek szerint azért mert az M$-nek nem sok köze
van hozzá... :)

http://ikszkom.freeblog.hu/archives/2005_Jul_ikszkom.htm#730737

(forrás: http://www.netacademia.net/blogspace/petert/archives/003557.html )

jah, és még valami. az ftp-n ahonnan szedem ezt a cuccost, is csak annyit adnak könyvtár névnek, hogy sarge, sid, vagy woody...

[quote:6788d10b17="kissipos"]Összefoglalva: ez emberek zöme abban a tévhitben él, hogy amit az emberek zöme használ, elfogad az jó. Ez a példakövető-magatartás...[/quote:6788d10b17]

Erröl csak ennyi jut eszembe:
Egyél sz@rt! 10millió légy nem tévedhet :D

[quote:4dd05d269d="gerely"]az bevezetett fícsörök erőforrás-zabálóak, értelmetlenek - de egyébként meg a GNOME már régóta tudja őket - de nem a KDE tudja régebb óta őket[/quote:4dd05d269d]

tehat a kde es a gnome mar regota eroforras zabalo ertelmetlenseg, de nem a kde regebb ota az

[quote:ec3cb89fb5="snq-"][quote:ec3cb89fb5="toros"]valaki még hozzátegye a maga kreatív ötleteit, vagy akár át is alakítsa a felhasználói felületet, esetleg újabb szolgáltatásokkal, funkciókkal lássa el.[/quote:ec3cb89fb5]

ugyan se kutyam se macskam az MSO, de ezeket ott is megteheted[/quote:ec3cb89fb5]

A Microsoft Office is nyílt forráskódú?! Honnan lehet letölteni a forrást?

[quote:073333414a="snq-"][quote:073333414a="gerely"]az bevezetett fícsörök erőforrás-zabálóak, értelmetlenek - de egyébként meg a GNOME már régóta tudja őket - de nem a KDE tudja régebb óta őket[/quote:073333414a]

tehat a kde es a gnome mar regota eroforras zabalo ertelmetlenseg, de nem a kde regebb ota az[/quote:073333414a]
Pontosan ezt írta gerely kolléga is. :-)

[quote:58cf80419a="norcrys"][...]

Lefagy? Aha. A win2000 szerverünk már 4 éve egyszer sem fagyott le. A Debian szerver már 3-4 panicot csinált ez idő alatt. Persze ez hardverfüggő, csak úgy mondom...[/quote:58cf80419a]

kikapcsolt állapotban használjátok azt az ablakot? mert máshogy nem tudom elképzelni ...
stabil debian jó hardveren lefagyott volna??? ezt sem tudom elképzelni ...

[quote:6e05d5d220="-Atis-"][quote:6e05d5d220="snq-"][quote:6e05d5d220="gerely"]az bevezetett fícsörök erőforrás-zabálóak, értelmetlenek - de egyébként meg a GNOME már régóta tudja őket - de nem a KDE tudja régebb óta őket[/quote:6e05d5d220]

tehat a kde es a gnome mar regota eroforras zabalo ertelmetlenseg, de nem a kde regebb ota az[/quote:6e05d5d220]
Pontosan ezt írta gerely kolléga is. :-)[/quote:6e05d5d220]

Jajo, csak letisztaztam. Tovabbvezetve tehat desktop experience temajaban a mostani windows desktop egyelore jobb valasztas kde/gnome feluletekhez kepest, hiszen - mint tobben mar emlitettek - ezek mar regota ertelmetlenul szet vannak bloatolva eroforraszabalo cuccokkal.

[quote:b28a2c29c6="norcrys"][quote:b28a2c29c6="toros"]Vajon akkor is annyira jónak tartanánk a Microsoft Office-t, ha kifizetnénk érte egy 1500-ös zsiguli árát?
Merthogy az emberek nagy része ugyan warezolt Office-t, használ, dehátazért mégiscsak...

Én inkább letöltöm az OpenOffice-t, a MS Office árát pedig elsörözöm :)[/quote:b28a2c29c6]

Az ingyenesség és a teljesítmény között semmiféle kalcsolat nincs, nem is értem, hogyan jött ez össze neked...
Az MS Office-t kénytelen vagyok használni. Ha te csak OOo-t használsz, akkor még biztos nem találkoztál bonyolut, agyonszriptezett, szűrőzött excel táblákkal... Na ezt nem tudja az OOo vagy irtózatos lassan, illetve bugosan.[/quote:b28a2c29c6]

Kedves norcrys!

Az Excel formátumával nem lehet senki sem 100%-ig kompatibilis, míg az M$ meg nem nyitja, vagy ahogy tervezi a következő Office változatban, áttér ő is XML formátumra. Persze gondolom a saját egyedi, semmivel sem kompatibilis változatára.
Egyébként miért is? Az Excel tudja egyáltalán akárhogy beolvasni az OO.org táblázatait? Pedig tehetné hogy tudja, mert utóbbi nyílt formátum. Ha akarna lehetne vele 100%-ig kompatibilis.
Kezded már sejteni mi a gubanc lényege?
Míg a nyílt forrású oldal igyekszik mindennel a lehető legkompatibilisebb lenni, addig a kereskedelmi rész pont az ellenkezője, élen az M$-el.
Már évek óta azon munkálkodnak, hogy csak saját magukkal legyenek kompatibilisek és ezt meg is tehetik mert övék a 95% felhasználótábor.
Viszont már érzik a veszéjt és kezdenek kapálózni a nyílt formátumok felé.
Csak szerintem még ők sem tudják hogy ez hogyan lesz jó nekik anyagilag.

Még annyit a nyílt forrás oldalára, hogy szerintem egyértelmű, már utaltam rá, hogy a kereskedelmi oldal elsődleges célja, hogy minél nagyobb profitot termeljen. Tehát minél olcsóbb előállítás, minél magasabb áron.
Ezzel szemben a nyílt forrású fejlesztéseket, fejlesztőket elsősorban az motiválja, hogy jobbat szeretnének annál, mint ami van.
Ez a fajta különbség nekem felhasználónak nagyon számít és azt hiszem nem kell elárulnom melyik hasznosabb számomra.

[quote:c6d8f821db="trey"]Az en velemenyem: a flame-hez is kell intelligencia.[/quote:c6d8f821db]

Üdv.

Tiszta sor.
Pontosan úgy van, ahogy mondod.
No, nem ezért nem szólok hozzá :) :o :D :lol:
Mármint, hogy híján lennék az intelligenciának, hanem...

A többit már találja ki aki akarja.
:P

[quote:818fa9977b]Jóhogy, hisz mindenki linuxot használ.[/quote:818fa9977b]

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

[quote:818fa9977b]DHCP was developed from an earlier protocol called Bootstrap Protocol (BOOTP),
which was used to pass information during initial booting to client systems. The
BOOTP standard was originally released in 1985 based on work by John Gilmore of
Sun Microsystems and Bill Croft of Stanford University. It allowed diskless clients
(systems without any disk) to store configuration data in a centralized server. The
BOOTP standard was designed to store and update static information for clients,
including IP addresses. [/quote:818fa9977b]

No igen.
Meggyőztél!
:o

Szerintem Gates és Ballmer azt énekelhetik, mikor keresnek új technológiát a sz*r software-ikbe, hogy:

Lopni, megyünk lopni!
A kódokat és progikat!
Lopni, megyünk lopni!
Senki nem szól ránk!

:D

[quote:7fc4bc4a16="toros"]A Microsoft Office is nyílt forráskódú?! Honnan lehet letölteni a forrást?[/quote:7fc4bc4a16]

nem ertem mi az osszefugges

Hali!

Részben csatlakozva az előttem szólóhoz elmondom, leírom a saját gondolataim. Nem egészen a témával kapcsolatosak lesznek gondolataim, hanem úgy nagy általánosságba a Windows-Linux-témakört fogom boncolgatni.

Előljáróban annyit, hogy kb 4-5 éve használok rendszeresen (napi több órát) saját gépet.
Ez alatt az idő alatt Windows XP-t, és különböző Linux-disztrókat használtam, próbáltam, és használok is.

Ami egy Windows (XP)-hez szokott felhsználó számára próblémát okoz a Linux kipróbálásakor, az nem a telepítés, és nem a játékok hiánya, nem a sebességbeli eltérés (pl. Openoffice vs. MS Office). Inkább az, hogy bizonyos hardware-ek nem minden macera nélkül bírhatóak működésre. Ez azonban nem a linux "hibája", hanem a hardware-gyártók "felelőssége", pontosabban "felelőtlensége"...
A konzolt sem tartom egy megszokhatatlan dolognak. Soha életemben nem értettem a karakteres felülethez, mégis eligazodok ott is. Egy-két dolgot fel tudok telepíteni forrásból is...
Az hogy a kinézet (pl.: KDE, Gnome, XFCE) más, mint az XP felülete, megintcsak nem akadály, mert elég logikus a menük felépítettsége. Az, hogy a progiknak más a neve, meg kit érdekel, ha el lehet vele végezni a kívánt feladatot.

...Szóval számomra (is) a hardware-ek támogatottsága jelenti a linux egyetlen "hátrányát". Pl.: mai napig nem tudom rendesen működésre bírni a TV-tunerem.

Aztán nézzük meg a megbízhatóság, biztonság és egyebek témakört...

Nos ezen a téren jobbnak TŰNIK a linux. TŰNIK, mert sok esetben észreveszem magamon, és ugyanezt veszem ki mások hozzászólásaiból is (nem csak az itt elhangzott hozzászólásokról van szó, hanem úgy általában), hogy a linux "hülyeségeit" jobban elnézzük, eltűrjük. Azt szokta mindenki mondani, hogy, ha a Win vackol, akkor az a Microsoft, meg a Win hibája, de ha a linux fagy, vagy vackol, akkor az bizony az én/mi hibánk, mert nem értünk hozzá, vagy elcsesztük. Szerintem itt van a kutya elásva... Sok ember úgy gondolja, hogy az ő Windowshoz való hozzá-nem-értéséért nem ő a felelős, hanem a Microsoft, mert zárt a forráskód, meg miegymás, bla-bla-bla... és még sorolhatnám napestig... Bezzeg a linux nyílt, így ha gondod van te is megoldhatod... Az már sokaknak eszébe sem jut, hogy ez nem ilyen egyszerű... Egy mezei felhasználó nem tud kernelt forgatni, patchelni... Már az is jó eredmény, ha forrásból tud felrakni néhánby cuccot, ha működésre bírja a videókártyája driverét...

Az viszont már igaz, hogy a Windows esetében kb fél év rendszeres használat és telepítés után a rendszer belassul, mert elszemetesedik, meg a fájlrendszer összetörik, de ha valaki jobban ért hozzá mint én, az beleturkál a registry-be, meg miegymás... Én azonban reinstall... A linux esetében ezt még nem nagyon tapasztaltam...

Ami meg a vírusokat, és társait illeti... nos téved az, aki azt hiszi, hogy linux esetében nem kell tűzfal, vagy vírusírtó... Ha neked, csak linuxod van, akkor lehet, hogy az adott vírus nem árt meg a gépednek, meg a rendszernek, de mi van akkor, ha továbbadod a letöltött fájlt egy havernak, akinek Windows-a van és szépen "összeszedi" a vírust... ÉS még hasonlók. Az is igaz, hogy a felhasználói jogok enyhén szólva kissé jobban megoldottak linux esetében, mint a Windows-nál, de aki kicsit jobban ért hozzá, mint én az simán testreszabhatja a Windows biztonsági beállításait...

Nos összegzésként: Mindenki azt szokta ilyen fórumokon mondani, hogy a linux esetében szakértelemmel, buherálással, utánaolvasással bármilyen gond, probléma megoldható, kiküszöbölhető...

Nos nincs ez másként a Windows-nál sem... Ha nagyon érdekel, hogy mi okozza a gubancot, akkor megoldható... Nem kell egyből @nyázni, meg reinstallálni... Ott is van alternatív megoldás, nemcsak linuxban...

Remélem érthető voltam mindenki számára, és nem mentem az idegeitekre...

áhoj,

József

[quote:b0dcdc7207="LordOfTheBoards"]Akkor például mivel magyarázod, hogy a ventrilo kliensből nincs linuxos verzió? Persze én nem tudhatom, de nekem nagyon gyanús, hogy azért kap pénzt a cég, hogy csak windowsos kliens legyen. Egy darabig még hülyének nézheti a világot az MS, de én már látom a fényt az alagút végén...[/quote:b0dcdc7207]
Szerintem egyszeruen a platform elterjedtsege az ami miatt nem fejlesztettek eddig ra. Utolag valoszinuleg draga lenne portolni, es nem biztos hogy megerne. Vannak szerencsere olyan peldak (mint pl. a Skype), ahol eleve ugy indult a fejlesztes hogy multiplatform (QT alapokon), de egy kesz termeket csak ugy atirni nem egyszeru feladat.

Az hogy mindent titkos penzmozgasokkal, meg erdekekkel magyarazunk, nem feltetlenul fedi a valosagot.

hát igen, egy újabb csoda redmondból, ami alapból megeszik 512mb ram-ot, és minimum egy gef 6600 kell majd alá a normális működéshez...

te kissipos tulajdonkeppen ez a birka elmelet. A gond nem ezzel van. A gond azzal van hogy a gyarto elhiteti veled azt hogy az amit ad az egy kesz termek. Nem venne egyetlene amerikai sem olyan autot ami nincs kesz. De ehhez nem ertenek igy megveszik. En ertek hozza nem veszem meg. Csak ne hazudjanak olyan dolgokrol amikhez nem ertenek. mert az duhit. nem csak engem.

[quote:3695aa6a08="Damienthewizard"]hát igen, egy újabb csoda redmondból, ami alapból megeszik 512mb ram-ot[/quote:3695aa6a08]
Szerintem 1 gigát.

A veszéj az veszély természetesen.

Es mondjuk eleg nehez linuxalol biost frissiteni...... meg nativ intel szervereken is erdekes.

Hi!

Lehet, hogy ti eleg keves cikket olvastatok a Longhorn (tervezett) ujdonságairól. Pedig én sem vagyok valami nagy M$ rajongó.

En halottam például egy uj parancssorról amit longhorban fog megjelenni. A mostani cmd.exe az egy fostalicska, nem jo semmire, megis egy igazi komoly rendszergazda/programozo aki nem csak kattingatás szinten ismeri a rendszert(M$ rol beszelek) igen sokszor használja!!! Ezt a hibát küzsöbölné ki az M$ egy uj BASH szerulen programozható (!) univerzális csili vili parancssorral. Tehat a .bat fajlok is okosabbak lehetnek onnantól. Az M$ szerint kb mint a bash(na hat hogy ebbol mi lesz...)

Itt nyilván mondhatjuk, hogy ezt is "lopták" mivelhogy a UNIX-ok kezdettől fogva BASH szerüen programozhatók :wink: ..még szép. :wink: Szertintem az MS pont azilyen téren érzett hátrányát igyekszik ezzel eltüntetni. Mert tudja, hogy ezen a teren nagy hatranyban van.
Nyilvan a grafikus juzereket nem erdekli ez, mert ök egereznek, de ne felejtsetek el hogy Windoz rendszereken is vannak programozok rendszerfejlesztok, es olyan rendszergazdak akik nem 10 gepre felugyelnek hanem komoly szerverparkokat üzemeltetnek.

Szerintem ez fontosabb feature mint a Avaglion felulet.

Masreszröl a jön az explorerben a Tabbed Berowsing (Megnezheted a Firefoxban milyen is az... :wink: )

Pusz amihez mar kevesbe ertek, de teljesen átdolgozták a OSKERNEL-VIDEOKARTYA-DRIVER-FELÜLET kapcsolatot es valamilyen uj driverplatrofmot hoztak létre ami idővel (mikorra megjelenik a dolog es a hw gyartok is ra lesznek kenyszeritve, hogy hasznaljak ezt) eltünteti a vidokartyak közötti megjelenitesi különbségeket, ezzel gátat szabva az egyedi kartyafüggö vizuális hatásoknak is, viszont "garantálja", hogy minden játék ugyanugy nézne ki. A driverek innetől szigoruan csak a HW illesztést végeznék, nem ugy mint most, hogy szinte a teljes OpenGL rendszert ok mikodtetik.

Meg halottam egy ket dolgot ezen a teren de a fontosabbak talan ezek, es ha jol olvastam az eddigi beszelgetest ezeket egyikotok sem emlitette.
Jo dolog szidni az M$-t, mert aljas profitorientalt monopol ceg, es tenyleg sokmindent csak osszelopkod, de azert azt nem tartom jonak, ha ugy fikazunk valamit hogy azt sem tudjuk mi az. Tudjatok miert? Mert talakoztam olyan M$ rendszermernokokkel akik M$ temaban elegge ott voltak, es ilyenkor ha egy vitaban te ezt mondod, hogy nincs benne semmi uj csunyan pofara esel, es magadat jaratod le. En mar konkretan jartam igy azert mondom. Egyszoval szerintem a helyes filozofia, ismerd meg fedezd fel, tudd meg mit tud, es csak utana hasonlisd ossze a Linuxal.

Az meg hogy az mes veszelyben lenne... :roll:
Huhhú de messz áll tőle. A vilag leggazdagabb emberei kozül az első kettő M$ alkalmazott. NAlunk is magyaroszágon olyan iramban nyomja a vezetők irányából az oprendszerét, hogy mindenünenn szoritja ki a Linuxot. Felreertés ne essék, nem azzal, hogy jobb. Azzal, hogy cegekkel vezetőkkel megegyezik, olyanokkal, akik szakmailag sotetek es azt sem tudjak melyik mit tud, csak a marketinget latjak. Es te majd mint renszergazda megkapod a parancsot, hogy mostantól Win2003 server lesz a szervereken, mert az kell hogy legyen és kész.

Bocs ha hosszu voltam.

mindegyik rendszer más célra jó. tehát nem kell fikázni egyiket sem. ha valaki megszállott pc-játékos, akkor elkerülhetetlen, hogy egy win ott figyeljen a gépén. a konzol sem jó megoldás erre, mert pl az eddigi legjobb pc-s játékot nem adják ki konzolra (a World of Warcraft-ról van szó).

[quote:266d71c9b0="Damienthewizard"]ami alapból megeszik 512mb ram-ot, [/quote:266d71c9b0]

ugy tapasztaltam tobbet

[quote:266d71c9b0="Damienthewizard"]és minimum egy gef 6600 kell majd alá a normális működéshez...[/quote:266d71c9b0]

de legalabbis egy full dx9 kartya nem art

[quote:460c80be27="snq-"][quote:460c80be27="toros"]A Microsoft Office is nyílt forráskódú?! Honnan lehet letölteni a forrást?[/quote:460c80be27]

nem ertem mi az osszefugges[/quote:460c80be27]

Hát az, hogy ha írsz az M$-nek, hogy szerinted mi volna jó az új Office-ban, akkor valószínüleg süket fülekre találsz.
Ha viszont te egy nyilt forráskódú progiban akarsz valamit átformálni, ha értesz hozzá egy kicsit megcsinálod magad. Ha meg nem, akkor is sokkal nyíltabb közzösségre lelsz rá. Akik adnak mások véleményére.

talán ezt akarta sugalni "toros".

[quote:18bed85cd1="lloyddzilla"]Es mondjuk eleg nehez linuxalol biost frissiteni...... meg nativ intel szervereken is erdekes.[/quote:18bed85cd1]
Igy van, szinten egy pelda arra mikor egy programot nem eri meg tobb valtozatban, tobb platformra elkesziteni. Azert asztali alaplapok kozott most mar egyre gyakoribb hogy maga a bios is tartalmaz flash utility-t.

[quote:b923f8c0e0="hyper80"]Hi!

Lehet, hogy ti eleg keves cikket olvastatok a Longhorn (tervezett) ujdonságairól. Pedig én sem vagyok valami nagy M$ rajongó.

En halottam például egy uj parancssorról amit longhorban fog megjelenni. [/quote:b923f8c0e0]

Hja... 5 év múlva.

Engem az íritál a Windowsban a leg kiemelkedőbben, nincs benne asztali lapozó. Nem othon használom hanem egy cégnél a hűtési rendszert felűgyelem és a munkalapokat meg egyéb iso-s dolgokat kell elvégezni egy gépen. Othon megszoktam 1es asztal 1es számú feladat tipus, 2 asztal 2 es feladat tipus azt igy nincs káosz az alkalmazások átláthatóságában. Átlag egyszerre 6 kűlönbőző feladatot hajtok végre és azok közt illetve az alfeladatok közt ugrálok. Amikor már 30-40 feladat megvan nyitva elég jól jönne az asztali lapozó. Ithon van :)

[quote:5ed0de13ea="8192Joco"]Engem az íritál a Windowsban a leg kiemelkedőbben, nincs benne asztali lapozó. Nem othon használom hanem egy cégnél a hűtési rendszert felűgyelem és a munkalapokat meg egyéb iso-s dolgokat kell elvégezni egy gépen. Othon megszoktam 1es asztal 1es számú feladat tipus, 2 asztal 2 es feladat tipus azt igy nincs káosz az alkalmazások átláthatóságában. Átlag egyszerre 6 kűlönbőző feladatot hajtok végre és azok közt illetve az alfeladatok közt ugrálok. Amikor már 30-40 feladat megvan nyitva elég jól jönne az asztali lapozó. Ithon van :)[/quote:5ed0de13ea]

És mi az oka annak, hogy nem tudsz Te telepíteni a Windows-ra egyet?

Ez miért nem jó?

http://virtuawin.sourceforge.net/

[quote:64c04f265f="hyper80"]Meg halottam egy ket dolgot ezen a teren de a fontosabbak talan ezek, es ha jol olvastam az eddigi beszelgetest ezeket egyikotok sem emlitette.[/quote:64c04f265f]

Tévedsz, ismertük mindezeket. A röhely csupán csak az, hogy sem ez, sem az nem kerül bele az elkövetkező években ilyan vagy olyan okokból.

Hali!

[quote:39699e92b7="lloyddzilla"]A gond azzal van hogy a gyarto elhiteti veled azt hogy az amit ad az egy kesz termek.[/quote:39699e92b7]

Inkább azt hiteti el az emberekkel, hogy nem értenek hozzá... és mivel nem értesz ahhoz a termékhez így már könnyen beveszed azt a maszlagot, hogy a termékük a piacon kapható legjobb...

Nincs hozzá jog köröm. Akinek meg van az baromságnak nevezte.

[quote:79ed11f8d3="Panther"][quote:79ed11f8d3="toros"][quote:79ed11f8d3="norcrys"]
A fájlok ikonjai többé már nem a fájl típusát jelölik, hanem bepillantást engednek magába a fájlba - a szöveges dokumentumok esetében ez az első oldal kicsinyített mását jelenti, [/quote:79ed11f8d3]

A szöveges dokumentumok első oldala kicsinyítve?! Bennem van a hiba, ha én ennek nem látom értelmét?! Ez akkor valahogy így nézhet ki:[/quote:79ed11f8d3]

Hm, ha ez tényleg benne lesz a longhornban, akkor megint valami nagyot alkottak: a KDE legalábbis a 3-as verzó óta tudja.[/quote:79ed11f8d3]

Azért lessz egy nagy külömbség: 400Mhz celeronon 64MB rammal a kde vígan megolodtta a kérdést (erőforrás zabálás nélkül), arra viszont kiváncsi vagyok, hogy a longhorn e funkciója hogyan fogja belassítani a rendszert a mostani 2800+ amd procin és 1GB ramon.
Ez az M$ féle felyődés: csináljuk meg ugyan azt min 5x akkora erőforrás felhasználásával. (Nem tudom, de lehet hogy az M$ fiúk plussz jutalmat kapnak, ha sikerül egy kódot különössen sok erőforrás felhasználására kényszeríteni? :-))

Bechmarkokkal azert vigyazni kell! nem mindegy mire irtak, es hogy minden rendszeren le lehet-e forgatni forrasbol. Debian-nal meg nem erdemes kezdeni szerintem mert a linuxok legalja. (ujabb flame tema:))

[quote:b56307861d]
Nem állítom, hogy gány lesz a Vírusírtó, de nem tartom valószínűnek, hogy a legjobb lesz, hogy nem lesznek rajta lukak, mint ahogy a Windows korábbi verzióin, és alkalmazásain. Ennyi luk talán (hangsúlyozom: TALÁN!) az ementáli sajtban (ha) van! [/quote:b56307861d]

Ne szidd az ementálit!
Nem csak lyukak vannak benne!

[quote:d781c407cd="hyper80"]Egyszoval szerintem a helyes filozofia, ismerd meg fedezd fel, tudd meg mit tud, es csak utana hasonlisd ossze a Linuxal.[/quote:d781c407cd]

Azt kihagytad a számításból, hogy míg a linux tanulmányozásához max. annyi pénzt kell kiadni, hogy esetleg megveszed a téged aktuálisan érdeklő szakkönyvet a témával kapcsolatban, addig a M$ sújos 100-150 ezer Ft-ért rendez "kiképzőtáborokat" a rendszermérnökök és network managerek számára. És még ott sem árul el sokmindent. Tudom, mert egy kollegám 5 évig nyelte a port ezeken az előadásokon. És ezalatt sikeresen megszabadították őt 4,2 millió Ft-tól.

[quote:05c2165157="Jedite"]Hát az, hogy ha írsz az M$-nek, hogy szerinted mi volna jó az új Office-ban, akkor valószínüleg süket fülekre találsz.[/quote:05c2165157]

igy van, kirohognenek. viszont ->

[quote:05c2165157="Jedite"]ha értesz hozzá egy kicsit megcsinálod magad. [/quote:05c2165157]

es ez pont igy van egy office/outlook bovitmeny eseten is

[quote:da6ca61901="kissipos"]
Összefoglalva: ez emberek zöme abban a tévhitben él, hogy amit az emberek zöme használ, elfogad az jó. Ez a példakövető-magatartás...[/quote:da6ca61901]
Kevésbé elegánsan: nyájszellem. A tömegek szeretik mosatni az agyukat...

Hali!

[quote:9b5fe602c4="lloyddzilla"]te kissipos tulajdonkeppen ez a birka elmelet.[/quote:9b5fe602c4]

Végülis hívhatod így is, de jobb kifejezés talán a nyáj-ember, vagy a tömeg-ember kifejezés, vagy a példakövető ember. Az ilyen emberkék dőlnek be leginkább a TV-ben és egyéb médiában sugárzott ideológiának. A baj ott van egyébként, hogy ebbe a csoportba tartozik a föld lakosságának 90+%-a. Sokszor még én is... és szerintem te is...

[quote:53fcec871a="hyper80"]Avaglion felulet.[/quote:53fcec871a]

?:) (Indigo & Avalon?)

btw az osszes franko technologia backportolva lesz; az altalad emlitett mshbol meg majd meglatjuk mi lesz, osszevissza kevernek vele

Na tegnap arra használtam a wint amire való..
Feldobtam egy 64bites XP-t dobtam rá egy 64bites FarCry-t.
Tényleg gyönyörű, de fél óra folymatos játék után elkezdett akadozni, az XP újraindítása megoldotta a gondot.
Mivel ezt a topikot sok win-guru is olvassa, adhatnának nekem tanácsot, hogy hol keressem a hibát. Rossz vas, rossz driver kilőve.
Valami kézzel fogható "Windows-support"-tól építőbb jellegű megoldást várok, log stb. Próbálkozni tudok magamtól is. Egyébként is leszoktam róla mióta linuxot használok, megtanultam célirányosan keresnia a hiba forrását és a linux partner is ebben.
Ugyanezen a vason wine alatt probléma nélkül végignyomtam a FarCry-t.

[quote:c6df8cbff6="snq-"]

es ez pont igy van egy office/outlook bovitmeny eseten is[/quote:c6df8cbff6]

Nem egy egyszerű bővítményre gondoltam, hanem akár teljesen átírt felületre (nem egyszerűen átrajzolt ikonok), ami valamilyen egészen más logika szerint épül fel, és teljesen másképp is kell kezelni, mint az Office-t... ha valaki esetleg kitalál valami sokkal jobbat, akkor miért is ne csinálhatná meg?

Persze lenne vele munkája rendesen, de még mindig kevesebb, mintha a nulláról akarna megírni egy OpenOffice szintű irodai programcsomagot.

[quote:7b60fff1a2="orpheus"][quote:7b60fff1a2="hyper80"]Egyszoval szerintem a helyes filozofia, ismerd meg fedezd fel, tudd meg mit tud, es csak utana hasonlisd ossze a Linuxal.[/quote:7b60fff1a2]

Azt kihagytad a számításból, hogy míg a linux tanulmányozásához max. annyi pénzt kell kiadni, hogy esetleg megveszed a téged aktuálisan érdeklő szakkönyvet a témával kapcsolatban, addig a M$ sújos 100-150 ezer Ft-ért rendez "kiképzőtáborokat" a rendszermérnökök és network managerek számára. És még ott sem árul el sokmindent. Tudom, mert egy kollegám 5 évig nyelte a port ezeken az előadásokon. És ezalatt sikeresen megszabadították őt 4,2 millió Ft-tól.[/quote:7b60fff1a2]

Mert szerinted az MS technologiakhoz nincsenek jo szakkonyvek? Meg ebookok? Csak sokan lustak olvasni.

[quote:3ffe267111="lloyddzilla"]te kissipos tulajdonkeppen ez a birka elmelet. [/quote:3ffe267111]
Jabocs, azt hittem, felfedeztem a spanyolviaszt :)

[quote:e4e9c6127f="8192Joco"]Nincs hozzá jog köröm. Akinek meg van az baromságnak nevezte.[/quote:e4e9c6127f]

Hofi mondta a Tiszta Őrültekháza c. műsorában több mint 20 éve:

"Haragudj arra aki kinevezett.":-)

[quote:3d995b9022="hyper80"]En halottam például egy uj parancssorról amit longhorban fog megjelenni. A mostani cmd.exe az egy fostalicska, nem jo semmire, megis egy igazi komoly rendszergazda/programozo aki nem csak kattingatás szinten ismeri a rendszert(M$ rol beszelek) igen sokszor használja!!! Ezt a hibát küzsöbölné ki az M$ egy uj BASH szerulen programozható (!) univerzális csili vili parancssorral. Tehat a .bat fajlok is okosabbak lehetnek onnantól. Az M$ szerint kb mint a bash(na hat hogy ebbol mi lesz...) [/quote:3d995b9022]

Tudtommal az nem készül el, mire a longhorn kijön (prog.hu-n is volt, s ez már jelent valamit :))

[quote:9a9209c137="toros"][quote:9a9209c137="snq-"]

es ez pont igy van egy office/outlook bovitmeny eseten is[/quote:9a9209c137]

Nem egy egyszerű bővítményre gondoltam, hanem akár teljesen átírt felületre (nem egyszerűen átrajzolt ikonok), ami valamilyen egészen más logika szerint épül fel, és teljesen másképp is kell kezelni, mint az Office-t... ha valaki esetleg kitalál valami sokkal jobbat, akkor miért is ne csinálhatná meg?

Persze lenne vele munkája rendesen, de még mindig kevesebb, mintha a nulláról akarna megírni egy OpenOffice szintű irodai programcsomagot.[/quote:9a9209c137]

Mondjuk egy PDF exportot építs bele a Word-be bővítményként.
Nálunk az irodában rendesen használjuk ezt a lehetőségét az OO.org-nak.
Tudom kereskedelmi programokkal ezt meg lehet csinálni, de az nem a Word-ben van.

[quote:71c45a607e="kissipos"]
Nos ezen a téren jobbnak TŰNIK a linux. TŰNIK, mert sok esetben észreveszem magamon, és ugyanezt veszem ki mások hozzászólásaiból is (nem csak az itt elhangzott hozzászólásokról van szó, hanem úgy általában), hogy a linux "hülyeségeit" jobban elnézzük, eltűrjük. Azt szokta mindenki mondani, hogy, ha a Win vackol, akkor az a Microsoft, meg a Win hibája, de ha a linux fagy, vagy vackol, akkor az bizony az én/mi hibánk, mert nem értünk hozzá, vagy elcsesztük. Szerintem itt van a kutya elásva... Sok ember úgy gondolja, hogy az ő Windowshoz való hozzá-nem-értéséért nem ő a felelős, hanem a Microsoft, mert zárt a forráskód, meg miegymás, bla-bla-bla... és még sorolhatnám napestig... Bezzeg a linux nyílt, így ha gondod van te is megoldhatod... Az már sokaknak eszébe sem jut, hogy ez nem ilyen egyszerű... Egy mezei felhasználó nem tud kernelt forgatni, patchelni... Már az is jó eredmény, ha forrásból tud felrakni néhánby cuccot, ha működésre bírja a videókártyája driverét...
[/quote:71c45a607e]

Alapvetően egyet értek mindazzal, amit mondtál. Azt azért ne felejtsük el viszont, hogy ha én kifizetem egy jó állapotú 120-as Skoda árát egy operációs rendszerért, amit ráadásul egy olyan cég készített, aki a láncos kutyáján keresztűl börtönablakkal, és bilinccsel fenyeget, ha véletlenül le merem másolni a szoftvereit... Szóval egy ilyen cég ne várjon semmiféle türelmet, vagy megértést tőlem.

[quote:bd49d3687c="kissipos"]De ott van az Internet Explorer. Szerintem az lenne nagy szám, ha ezt kellene kivennie a Microsoftnak a rendszerből. Gondolom nem lenne egyszerű feladat. Mivel azonban a rendszer része, és "kéznél van", sokan ezt használták, és használják ma is. Én már vagy két éve nem használom, csak nagy ritkán... [/quote:bd49d3687c]

Hát legyen. A böngésző csak a felület, egy rendszerkomponest használ, akárcsak a myie vagy hogy hívják.

Az IE 6 nem támogatja az XHTML-t (2001-es szabvány, w3c ajánlás), de az XML-t igen (1999-es ajánlás). CSS2-t épp csak. Saját CSS kiegészítése van.

Mozilla: mindent támogat. Érdekes.

Opera, Konqueror is: no comment. Az operában position: fixed + left + bottom-ra vagy right-ra, mind1, rosszul pozicionálja a div-et,és nem lehet mit kezdeni vele. Konqueror kezd használható lenni. XHTML-t már támogatják, na de az XML-t nem. Nálam ezennel beléptek az IE-vel egy kategóriába: elavult, ócska böngészők.

[quote:79a76d8a38]Pusz amihez mar kevesbe ertek, de teljesen átdolgozták a OSKERNEL-VIDEOKARTYA-DRIVER-FELÜLET kapcsolatot es valamilyen uj driverplatrofmot hoztak létre ami idővel (mikorra megjelenik a dolog es a hw gyartok is ra lesznek kenyszeritve, hogy hasznaljak ezt) eltünteti a vidokartyak közötti megjelenitesi különbségeket, ezzel gátat szabva az egyedi kartyafüggö vizuális hatásoknak is, viszont "garantálja", hogy minden játék ugyanugy nézne ki. A driverek innetől szigoruan csak a HW illesztést végeznék, nem ugy mint most, hogy szinte a teljes OpenGL rendszert ok mikodtetik. [/quote:79a76d8a38]

Ezek a dolgok szépen hangzanak. Az egységes felületek.

Csak tudod ezzel az a gond, hogy az M$ nem akárhogy oldja meg ezt a helyzetet. A hardware gyártók úgy táncolnak ahogy Bill fütyül. És ez nem éppen szép dolog.
Ott van a BIOS, meg minden szar. Szerinted miért van rajta a "for Windows" matrica?
hát azért mert a drága M$ nehogy már megeröltesse magát és többféle megoldást alkalmazzon.
De ez software terén is igaz.
Nekik nem volt jó a Javascript, csináltak egy Jscriptet helyette!
Nekik nem volt jó az XML, csinálnak saját szart helyette.
Nekik nem jó az mp3 és más nyilt média formátum.
Csináltak WMA-t, WMV-t helyette.
Szóval a sújos probléma az, hogy a software gyártó mondja meg a hardware-esnek és a végfelhasználónak egyaránt, hogy mit csinálhat, mit gyárthat és legfőképpen mit használhat?

Az individualizmus és gyors fejlődés a sokszínűségben van és nem az egységes, egyforma solgokban.
Ezt még a természet is tudja. Gondold el, ha mindenki tök egyforma volna. (Mindenki Bill Gatesre hasonlítana) :twisted: (Maga a POKOL)

Persze végfelhasználó lámereknek szuper, mert nem kell szarakodni a dolgokkal. De fejlődésben esetlegesen visszaesést is okozhat az ilyesmi.

Vagyis azzal talán nincs gond, hogy az M$ ellop, elles ötleteket.
hanem a legnagyobb baj, hogy szabadalmaztatja magának, mintha ő találta volna ki.
Majd mindenki mást perel.
És a marketingben úgy állítja be a dolgokat, hogy rajta kívűl nincs is más a világon.
Ő akarja megmondani, hogy milyen vas kell a Winfosának. Mert különben nem fog menni. Ez olyan, mintha a boltos mondaná meg neked mit fogsz venni. Ha tetszik, ha nem.

Ez a tipikus "mond el a titkod aztán megfolytalak" viselkedése az M$-nek.

Visszatérve a Longhorn-ra... Szerintetek hol fog járni a Linux, amikor a longhorn megjelenik? Nekem valahogy az a benyomásom, hogy a Linux fejlődési üteme sokkal gyorsabb, mint a microsoft cuccoké. A Linuxot sokkal több helyen, sokkal több elgondolás mentén (éppen ezért szerintem sokkal innovatívabban) fejlesztik, míg ugye a longhorn forráskódja zárt, sokkal kevesebb ember fér hozzá, éppen ezért sokkal kevesebb kreatívitás jelenhet meg benne.

Én linux alatt valahogy sokkal több apró ötletet látok, amik kellemesebbé teszik az egész rendszert.

Nektek erről mi a véleményetek?

[quote:b4ad714100]
Azt kihagytad a számításból, hogy míg a linux tanulmányozásához max. annyi pénzt kell kiadni, hogy esetleg megveszed a téged aktuálisan érdeklő szakkönyvet a témával kapcsolatban, addig a M$ sújos 100-150 ezer Ft-ért rendez "kiképzőtáborokat" a rendszermérnökök és network managerek számára. És még ott sem árul el sokmindent. Tudom, mert egy kollegám 5 évig nyelte a port ezeken az előadásokon. És ezalatt sikeresen megszabadították őt 4,2 millió Ft-tól.
[/quote:b4ad714100]

Ebben teljesen egyetértek veled. Ez az egyik köbiztos érvem amiert utalom az M$-t. Mert Linuxhoz ilyen leszedhet barmilyen doksit. Vegsosoron a forraskodot. Addig az M$ nem eleg hogy az oprendszeret penzert adja. Az meg hagyjan, de az oktatasert is legombol. Tehat nem lehetek en szakember csak X millioert. Pedig meg tudna élni a cég akkoris ha a doksikat ingyen elerhetővé tenné. Szerintetek megélne ezen kivüli profitjaiból:?: Naná!

Csak húzzuk le ezen is a világot. És akkor panaszkodik B.G egy mai cikkben is, hogy kevés a szakember. Naná!

De egyébként,én sem költöttem a tanfolyamaikra egy fityinget sem, mindazonáltal a majdan bevezetett ujdonságokról lehet hallani cikkekben is, a tanfolyamokon az eszkozok hasznalatát oktatják (ha lehet azt a ppt-s valamit annak nevezni) az eszközök céljáról funkciójáról stb azért lehet hallani tanfolyamon kívül is.

"Vista" lett a Longhorn kódnevű windows neve...
így első hallásra nekem nagyon nem tetszik...

[quote:6cf692f394="nug"][quote:6cf692f394="orpheus"][quote:6cf692f394="hyper80"]Egyszoval szerintem a helyes filozofia, ismerd meg fedezd fel, tudd meg mit tud, es csak utana hasonlisd ossze a Linuxal.[/quote:6cf692f394]

Azt kihagytad a számításból, hogy míg a linux tanulmányozásához max. annyi pénzt kell kiadni, hogy esetleg megveszed a téged aktuálisan érdeklő szakkönyvet a témával kapcsolatban, addig a M$ sújos 100-150 ezer Ft-ért rendez "kiképzőtáborokat" a rendszermérnökök és network managerek számára. És még ott sem árul el sokmindent. Tudom, mert egy kollegám 5 évig nyelte a port ezeken az előadásokon. És ezalatt sikeresen megszabadították őt 4,2 millió Ft-tól.[/quote:6cf692f394]

Mert szerinted az MS technologiakhoz nincsenek jo szakkonyvek? Meg ebookok? Csak sokan lustak olvasni.[/quote:6cf692f394]

Háááát!?

Nekem volt egy makrós dolgom egyszer Excel-ben.
Mindenhol csak fizetős marhaságokat találtam fent a neten. Azért meg nem veszek meg 5000 HUF-os könyvet, hogy egy munkát elvégezzek, aztán eldobjam jó messzire, mert nem fog kelleni soha többé.

Linuxról beírsz valamit és HOWTO-k és leírások hada vár rád.

[quote:c3374f9883="zz7"]Tudom kereskedelmi programokkal ezt meg lehet csinálni, de az nem a Word-ben van.[/quote:c3374f9883]

3 sec googlizas utan:
http://www.cxotoday.com/cxo/jsp/article.jsp?article_id=2858&cat_id=918

nyilvan nekik sincs meg az MSO forrasa, es ezt is emberek irjak

[quote:35dc764ca1="Panther"]Tudtommal az nem készül el, mire a longhorn kijön (prog.hu-n is volt, s ez már jelent valamit :))[/quote:35dc764ca1]

beta most is van;

MSFT James Truher (program manager on the Monad team):
Q: Will MSH V1.0 be done before Longhorn?
A: Monad will ship as a feature of Exchange 12 in 2H06 (target).Monad will ship in Windows after that. Release vehicle is undefined. Monad will support WS03 SP1, XP SP2, Longhorn.

[quote:dd69b9fd92="kissipos"]Azért, mert a Windows Vista részét már nem csak a Windows-tűzfal, hanem egy vírusírtó is képezni fogja, ha jól olvastam. És, ha a fentebbi emberi magatartásból indulok ki, akkor biztosra veszem/vehetem, hogy az emberek (szerintem) tévesen biztonságban fogják magukat érezni. Azt fogják hinni, hogy a Windows Vista saját vírusírtója megvédi őket minden bajtól. Azt fogják hinni, hogy innentől fogva a Windows egy betonbiztos Op.rendszer...[/quote:dd69b9fd92]
Nezd, nem az a lenyeg hogy mennyire lesz jo a virusirto es a tuzfal, hanem az hogy egyeltalan lesz! Tapasztalatbol mondom hogy a mostani ugyfeleink zome nem telepit se virusirtot, se tuzfalat a gepere, mert nem erzi a jelentosseget, aztan mikor kiteszi a gepet a netre, hamar szethullik, mert persze a javitasokat se telepitik. Lehet vitatkozni azon hogy az alaptelepites "lukassaga" kinek a hibaja, es lehet ervelni azzal hogy pl. a MacOS alapbol sokkal kevesbe serulekeny mint a Windows, de az teny hogy azzal hogy virusirto es tuzfal kerul a rendszerbe, sokat fog javulni a helyzet, es ami lenyeges, a nem hozzaerto emberek is fogjak tudni hogy ezek fontos reszei egy rendszernek, es ha akarjak lecserelik, ha nem akkor hasznaljak ezeket.

Ha mondjuk van egy frissen telepitett Windows, amin van egy normalisan beallitott csomagszuro, es netalan meg nincs rajta minden bugfix, amig letolti ezeket, addig nem lesz kiteve tamadasoknak, igy meguszhatja ezt a fazist. Ezzel mindenki nyer, a felhasznalok vedettebbek, a rendszergazdak nyugodtabban alszanak, a tech support/help desk se lesz annyira leterhelve.

Nezd a jo oldalat.

[quote:3064503097="toros"]Visszatérve a Longhorn-ra... Szerintetek hol fog járni a Linux, amikor a longhorn megjelenik? [/quote:3064503097]

valszeg akkor is epp A Linux Desktop Eve lesz, mint most mar folyamatosan egy ideje

[quote:d6396d9224="hyper80"]Pedig meg tudna élni a cég akkoris ha a doksikat ingyen elerhetővé tenné. [/quote:d6396d9224]

msdn.microsoft.com
msdn2.microsoft.com

[quote:101e7e303f="msandor"]"Vista" lett a Longhorn kódnevű windows neve...
így első hallásra nekem nagyon nem tetszik...[/quote:101e7e303f]

igy meg pocsekabb: Windows Vista. lol

Nos nincs ez másként a Windows-nál sem... Ha nagyon érdekel, hogy mi okozza a gubancot, akkor megoldható... Nem kell egyből @nyázni, meg reinstallálni"

Próbáltad már a windowsodat átmásolni egy másik vinyóra, ha
pl kicseréled a vinyód nagyobbra és nem szeretnél egy installt végig ülni?
A másolás még csak megy, de nem fog indulni a win. :D

Ugyanez linux alatt semmilyen problémát nem okoz.

"Alapvetően egyet értek mindazzal, amit mondtál. Azt azért ne felejtsük el viszont, hogy ha én kifizetem egy jó állapotú 120-as Skoda árát egy operációs rendszerért, amit ráadásul egy olyan cég készített, aki a láncos kutyáján keresztűl börtönablakkal, és bilinccsel fenyeget, ha véletlenül le merem másolni a szoftvereit... Szóval egy ilyen cég ne várjon semmiféle türelmet, vagy megértést tőlem."

Ez így helyes! :)
A linux-ért nem kötelező fizetni, de ha mégis megveszel egy terjesztést, kapsz támogatást is.

Ha wint vásárolsz, a támogatás hiba esetén így szól:

"Forduljon a szgép gyártójához"

Elmehetnek a büdös fenébe!!!
Az elő sem fordulhat, hogy ők hibáznak!? :twisted:

nem mintha meg akarnám majd venni, de szerintetek kb mennyibe kerül majd a longhorn dobozos változata?

Na, az OOo -val nem Excelt nyitok meg, hanem szépen nulláról megcsinálom ugyanazt, mint az MS-ben. Na, akkor az MS fog nyerni. Az a baj, hogy ideológiákkal nem lehet hadakozni.

"A Win lefagy, akadozik", "Debian jó vason nem fagyhat le..." "A Win200 nem mehet probléma nélkül 4 évig..." stb.

Hát, a bugok nem ideológiafüggők! És miért kellene egy Win2000 servernek lefagynia? Valszeg csak az indulat beszél a legtöbbetekből.
Én játékra használom a Windowst otthon. A cégnél meg Office-ra, már ha az OOo csődöt mond. De játékban még mindig jó volt. És nem értem, Wine-al miért lenne jobb egy játék (aztán a wine is rendesen bugzik, de néha az őrületbe tudja kergetni az embert).

Az vajon miért volt, kedves hozzászólók, hogy éppen tegnap az Ubuntum egy pici terminált se tudott megnyitni, a graf. felület kilövése sikertelennek bizonyult, végül csak a reset segített, pedig amióta Ubuntu létezik, használom. Jó gépem van, sok memória, jó alaplap, frissítve van, semmi extra.

Na. Jó ideológiamentes hétvégét. Sok pingvinnel álmodjunk :)

hat igen. Sok igayat hallhattunk tisztelet ki is jar erte. A buak hulyesegeert meg nem jar semmi csak kekhalal. Van egy ket dolog ami miatt ez a flame felesleges. az egyik az hogy az m$ olyan termeket ad el ami nincs kesz. gondolom senki sem akar olyan autoba ulni ami nincs megepitve teljesen. a masik ha valakik masok ingyen tudnak jot csinalni es odaadni hogy tessek, hasznald, akkor hol a hiba? aztan a win akarmannyit erolkodik nem jobb mint a unix like rendszerek. a fentiekbol mar kiderult csak a ra irt alkalmazasok es jatekok tartjak eletben. node kinek okozna ez gondot vallalati szinten amikor nem a fejlesztesre kell kolteni hanem arra, hogy adott fejlesztoi csoportot legyen ugy penzelve hogy csak nekunk fejlesszen? tehat ne a termek fejlesztessel foglalkozz hanem vedd meg a beszallitokat, hogy masra ne portoljanak. kerdesem csak az mi okoz nagyobb kart: lekoti ertelmes emberek szellemi teljesitmenyet uzleti erdekek miatt vagy szabad fejlodest biztositva megtobb hozzaerto vizsgalhasson meg forraskodokat?

ll

[quote:bac2c94bca="lloyddzilla"]Debian-nal meg nem erdemes kezdeni szerintem mert a linuxok legalja. (ujabb flame tema:))[/quote:bac2c94bca]

Na ez is érdekes.
1. A világ 90%-a a leglabilisabb, legkevésbé biztonságos oprendszert használja. :)
2. A Linux felhasználók 50%-a a legalja disztribúciót használja. :D

Igen, az erdekes dolog, hogy en normal userkent mindenfelet felpakolhatok a gepemre, amit _csak en_ erek el, de pl. windowsnal csak a rendszergazda pakolhat (legalabbis en ilyen gepen dolgoztam), sot, a file-hozzarendelesket sem valtoztathatom(mert nekem az Irfan jobb lenne kepnezesre, mint az IE pl.) De a jobb prg-k (Irfan, Firefox, Medaiplayer Classic) felmentek install nelkul is. Csak az volt a bosszanto, hogy sajat magamnak nem tudtam pl. file-hozzarendelest valtoztatni... Egyszoval nekem az alaphozzaallas nem tetszik, mert a windows tudtommal igy telepul, mig a Linux hagyja az usert, hadd csinaljon a sajat konyvtaraban, amit akar....

[quote:854b739706="Jedite"]Gondold el, ha mindenki tök egyforma volna. (Mindenki Bill Gatesre hasonlítana) :twisted: (Maga a POKOL)

[/quote:854b739706]

Hát igen... Az maga lenne a pokol.. Blue Screent termelne az összes ember...

[img:854b739706]http://www.dognoodle99.cjb.net/bsod/BILL-GATES-bsod.jpg[/img:854b739706]

[quote:c268f7a2d4="snq-"][quote:c268f7a2d4="zz7"]Tudom kereskedelmi programokkal ezt meg lehet csinálni, de az nem a Word-ben van.[/quote:c268f7a2d4]

3 sec googlizas utan:
http://www.cxotoday.com/cxo/jsp/article.jsp?article_id=2858&cat_id=918

nyilvan nekik sincs meg az MSO forrasa, es ezt is emberek irjak[/quote:c268f7a2d4]

$49,95 az ára.
Írtam hogy kereskedelmi programokról tudok.

[quote:03b40ffe9a="zz7"][quote:03b40ffe9a="lloyddzilla"]Debian-nal meg nem erdemes kezdeni szerintem mert a linuxok legalja. (ujabb flame tema:))[/quote:03b40ffe9a]

Na ez is érdekes.
1. A világ 90%-a a leglabilisabb, legkevésbé biztonságos oprendszert használja. :)
2. A Linux felhasználók 50%-a a legalja disztribúciót használja. :D[/quote:03b40ffe9a]
Igen, ezek alapigazságok :) A Debian szárazon nekem sem jött be, ezért kezdtem Gentoo-t használni. Nem tetszett, hogy minden "régi", nincs xorg, satöbbi :) Aztán jött az Ubuntu, amit mélyen tisztelek, és tetszik is.

[quote:4e1eeaa72b="zz7"][quote:4e1eeaa72b="snq-"][quote:4e1eeaa72b="zz7"]Tudom kereskedelmi programokkal ezt meg lehet csinálni, de az nem a Word-ben van.[/quote:4e1eeaa72b]

3 sec googlizas utan:
http://www.cxotoday.com/cxo/jsp/article.jsp?article_id=2858&cat_id=918

nyilvan nekik sincs meg az MSO forrasa, es ezt is emberek irjak[/quote:4e1eeaa72b]

$49,95 az ára.
Írtam hogy kereskedelmi programokról tudok.[/quote:4e1eeaa72b]

Mellesleg rossz példa volt tőlem, mert Win-be is lehet csinálni ingyenes PDF nyomtatót. Jellemző hogy nagyrésze nyílt forrású szofverekből van.

[quote:dc1169ba80="Damienthewizard"]nem mintha meg akarnám majd venni, de szerintetek kb mennyibe kerül majd a longhorn dobozos változata?[/quote:dc1169ba80]

Tök mindegy.
Az optimális rendszer ára lesz egy vagyon!
:D
Most az 70 rongy ide vagy oda.

Kicsit visszakanyarodok a különbségekre. Most nem a Longhornt, hanem általánosságban a M$ oprendszereket, és főleg a kiszolgálókat venném nagyító alá.

Linuxban: SQUID HTTP/FTP cache
M$-ban: ???

Linuxban: SOCKS4/SOCKS5 proxy firewall (Balabit - ZORP, Dante proxy, stb)
M$-ban: ???

Linuxban: mail server (postfix, sendmail)
M$-ban: Exchange

Linuxban: file-server (SaMBa, vagy NFS segítségével) => annyi user, amennyit csak akarsz
M$: Win2000 - Win2003 + Small Business Server (itt nagy kérdés a user licencek ára. 5 userig semmi gond, utána borsos áron adják a 25useres bővítő csomagokat)

Linuxban: gépek fürtözése => nagy kapacítás elérésére nagyon hasznos (pl. CERN kutatóintézet; Google kereső)
M$-ban: ???

És el lehet gondolkodni, hogy melyik milyen vasat igényel ugyanahhoz a teljesítményhez!

Röviden ennyi

h3h3

a nyaj-ember az tetszik, ne feledjuk el mindig van egy jo hangos fokolompos! :> csak most sok penze van :< az uj windoze-rol meg csak annyit: virus van ra. ez eleve nem fejeltt. ez ilyen azert van mert kell a filmekbe virusos tema. vagymi.

azért az is durva, hogy a 2003 as office csomagokat hogyan is állították össze billy bátyóék, 60ezer+áfá-ért kapsz egy word-öt, excellt, meg outlookot. és úgy zabálja ez is az erőforrást, hogy "öröm" nézni...

ahova kerdojelet irtal azt nem tudod? az exchange miert kerult egy kalap ala a postfix/sendmaillel?

Ja es AZON HOGY AZ ALAPTELEPITES LUKASSAGAKINEK A HIBAJA NEM LEHET VITATKOZNI. Hogy lehetne mar? ki irta? ki fejlesztette? ki adta ki?

[quote:c20be796f3="snq-"][quote:c20be796f3="Panther"]Tudtommal az nem készül el, mire a longhorn kijön (prog.hu-n is volt, s ez már jelent valamit :))[/quote:c20be796f3]

beta most is van;

MSFT James Truher (program manager on the Monad team):
Q: Will MSH V1.0 be done before Longhorn?
A: Monad will ship as a feature of Exchange 12 in 2H06 (target).Monad will ship in Windows after that. Release vehicle is undefined. Monad will support WS03 SP1, XP SP2, Longhorn.[/quote:c20be796f3]

Tudom, csak épp nem lesz benne. Az összes beharangozott újítás kimarad. A csilivili desktop meg nem érdekel, mert nekem kellenek az ikonok (pl a panelen, mint kde-ben, alul-felül van egy-egy panel), meg böngésző, levelezőkliens, és természetesen a parancssor. Na most még mindig nem lesz fixen benne, számomra ezzel a windows továbbra is versenyben van a most user-unfriendly OS címért.

[quote:d1a8144bea="snq-"]ahova kerdojelet irtal azt nem tudod? az exchange miert kerult egy kalap ala a postfix/sendmaillel?[/quote:d1a8144bea]
Ahova kérdőjelet írtam, oda nem tudok semmi konkrét és nagy teljesítményre is kihegyezett alternatívát.
Az exchange pedig a POP3/IMAP és SMTP funkciójában, továbbá integrált levelezési szolgáltatásában játszik nagy szerepet, ami jól szembe állítható a unix like-os megoldásokkal.
Legalábbis az elmúlt 8 év tapasztalatai alapján nekem ez jött le.

[quote:e53f1f4bfa="Damienthewizard"]
Celtic, eddig Mandrake-et használtam, annak ugye van a live verziója, és a "rendes" verziója. szóval fogalmam nincs hogy most a sid, a sarge, vagy a woody a legstabilabb. és lehetőleg új kiadású kellene. szóval ezer és egy helyen megnézegettem, és arra a következtetésre jutottam, hogy a 3.1es sarge talán jó lesz...
jah, és még valami. az ftp-n ahonnan szedem ezt a cuccost, is csak annyit adnak könyvtár névnek, hogy sarge, sid, vagy woody...[/quote:e53f1f4bfa]

En is Mandrake-kal kezdtem, csak beleuntam, hogy frissiteskor rakhatom ujra :( Igy attertem Debianra, asszem a woody volt akkor a stable. De volt ADSL, igy villamgyorsan az unstable-re cserelodott a frissites miatt. Jaigen, Mandrakeben a Cooker az unstable, mint kesobb mengtudtam. De mar keson :)
A legtobb mirroron a stable -> woody testing -> sarge unstable -> sid mirrorok voltak lathatok, bar most ugye a sarge az stable. Meg a Debian fo ftp-szerveren is igy volt, szoval latszottak a szimlinkek.
A hupwikiben meg angolul nem tudok kedveert benne, hogyan vannak felosztva a Debian-kiadasok. De a Linuxvilag is kb (vagy a regi Chip, mikor meg a regi szerzogarda volt) felevente emlitette, hogyan mukodnek a Debian-kiadasok. Szoval, nem bantani akarlak, de ha az ember nem akar papirujsagokban kutatni, akkor a google-ba irt "debian stable" szavakra egesz tisztesseges mennyisegu talalatot lehet beszerezni...+

[quote:de40db6036="-Atis-"]
Ahhoz képest a világ túlnyomó része azt használja. :-)[/quote:de40db6036]

Nem, Atis. A világ túlnyomó része kevesebb, mint napi egy dollárból él, éhezik, fertőzések és betegségek tizedelik, vagy négyéves korától uránbányában dolgozik. Meg ugye a Nike cipő minősége sem véletlenül olyan, amilyen - ügyes indonéz gyerekek varrják, a pici kezeikkel, amivel sokkal szebben tudnak dolgozni, mint a vaskosabb markú felnőttek :(

Hát, sokan meg fogjuk venni.

- céges alkalmazásra
- játékra

A legjobb játékaim nem futnak Linuxon vagy bizonytalanul futnak emulációval. Játékra egész jó. A cégen belül meg egyelőre nem pótolható. Képzelem, mit szólna Katika, ha nem találna egyik reggel WORD alatt a C_per_dokumentumokat és így tovább... Vagy a pénzügy ha a cédéjogtár aktuális verziója nem lenne EXÉBŐL telepíthető...

és azt se felejtsük el, hogy a linux disztribek előnye, hogy otthoni felhasználásra ingyenesek(nagy részük), illetve írtó sok ingyenes program található egy-egy disztribucióban. most már az apple is sok programot mellékel a macintosh-okhoz, de a microsoft nem törődik ilyesmivel. egyébként ha a windows, vagy longhorn vagy nem is tudom hogy hívják, nem is lesz olyan népszerű, és nem adnak el belőle annyit mint pl az xp-ből, akkor sem megy tönkre a redmondi óriás...

[quote:e085409513="orpheus"]Linuxban: SQUID HTTP/FTP cache
M$-ban: ???
[/quote:e085409513]

MS ISA server?

[quote:e085409513="orpheus"]
Linuxban: SOCKS4/SOCKS5 proxy firewall (Balabit - ZORP, Dante proxy, stb)
M$-ban: ???
[/quote:e085409513]

MS ISA server?

[quote:e085409513]
Linuxban: gépek fürtözése => nagy kapacítás elérésére nagyon hasznos (pl. CERN kutatóintézet; Google kereső)
M$-ban: ???
[/quote:e085409513]

MS 2003 server Enterprise edition (vagy hogy hívják)?

[quote:9d73686bf4="lloyddzilla"]Ja es AZON HOGY AZ ALAPTELEPITES LUKASSAGAKINEK A HIBAJA NEM LEHET VITATKOZNI. Hogy lehetne mar? ki irta? ki fejlesztette? ki adta ki?[/quote:9d73686bf4]
Ezekszerint a Linux is sz@r, meg a BSD-k is, meg a MacOS is, sot az osszes, mert ezekben is van biztonsagi hiba, amit ki lehet hasznalni raadasul tavolrol, pont ugy mint ahogy a Windows alatt mukodo wormok es virusok teszik. Hol itt a kulonbseg?

Az osszes rendszerben van hiba? Van. Ki lehet hasznalni oket idonkent? Igen.
Kijavitjak? Igen. Ezt biztos eleg nehez felfogni. :)
Mitol szarabb akkor a Windows mint a tobbi rendszer?

[quote:a8c619d3a4="norcrys"]Hát, sokan meg fogjuk venni.

- céges alkalmazásra
- játékra

A legjobb játékaim nem futnak Linuxon vagy bizonytalanul futnak emulációval. Játékra egész jó. A cégen belül meg egyelőre nem pótolható. Képzelem, mit szólna Katika, ha nem találna egyik reggel WORD alatt a C_per_dokumentumokat és így tovább... Vagy a pénzügy ha a cédéjogtár aktuális verziója nem lenne EXÉBŐL telepíthető...[/quote:a8c619d3a4]

Hmpf!

Nállunk nekem kell telepíteni és én keresem meg a dokumentumot.
És gondolom nagyon sok helyen a rendszergizda telepít, meg csinálja a gány munkát, mert az ECDL vizsga csak a Word-ig, meg Excel-ig terjed.

Van egy mókás ismerős, aki azzal büszkélkedett nekem, hogy ő már tud vakon gépelni, mert az milyen szuper dolog. De például mesélte egy IT kolléga, hogy az ipse fordítva fogta meg az egeret és nem tudta, mért inverzbe működik, és hogy miért nem lehet vele kattintani.

És eléggé sok ilyen ember van az országban. Sőt a világban. Van egy pár hely azért, ahol full linux rendszer és mindent meg tudnak csinálni.

[quote:3ef712f059="Panther"][quote:3ef712f059="orpheus"]Linuxban: SQUID HTTP/FTP cache
M$-ban: ???
[/quote:3ef712f059]

MS ISA server?

[quote:3ef712f059="orpheus"]
Linuxban: SOCKS4/SOCKS5 proxy firewall (Balabit - ZORP, Dante proxy, stb)
M$-ban: ???
[/quote:3ef712f059]

MS ISA server?

[quote:3ef712f059]
Linuxban: gépek fürtözése => nagy kapacítás elérésére nagyon hasznos (pl. CERN kutatóintézet; Google kereső)
M$-ban: ???
[/quote:3ef712f059]

MS 2003 server Enterprise edition (vagy hogy hívják)?[/quote:3ef712f059]
Igen, ezeket volt szerencsém megtapasztalni működés közben. Katasztrófa. A legutolsóról (Enterprise) nem is beszélve.

oké, csak gondoltam olyanoktól kérdezem meg, akik tényleg használják, és azzal is tisztában vannak, hogy az unstable az mégis mennyire labilis stb. kb 10 perce beírtam az google-be, hogy debian stable. amire elég sok mindent talált is. köztük ezt a sort véltem felfedezni: "stable (Sarge) testing (Etch)
és unstable (Sid)". ahogy az aláírásokat láttam, írtó sokan használják a sid-et, vagyis egy olyan rendszert, ami unstable. gondolom a gyakori frissítések miatt döntenek a sid mellett. ezek szerint a debian esetében az unstable is egy megbízható rendszer. vagy tévednék?

[quote:24c14f2d0e="Panther"]Az összes beharangozott újítás kimarad. [/quote:24c14f2d0e]

errol jobb, ha szolsz nekik is, mert a beta1 most epp indigoval jon

vinnui_ tudsz olvasni? erted is amit olvasol?

"Lehet vitatkozni azon hogy az alaptelepites "lukassaga" kinek a hibaja, " ezen nem lehet vitatkozni. Mindig tudjuk kinek a hibaja. az van-e hiba es hogy azt idoben javitjak-e az megint ujabb rangsorolasra ad okot.

[quote:6a9118ccee="Damienthewizard"]azért az is durva, hogy a 2003 as office csomagokat hogyan is állították össze billy bátyóék, 60ezer+áfá-ért kapsz egy word-öt, excellt, meg outlookot. és úgy zabálja ez is az erőforrást, hogy "öröm" nézni...[/quote:6a9118ccee]

Hát, az OpenOffice nálam több procit, memcsit eszik meg, mint az MS Office...
És valamivel lassabb is.

[quote:392d0de7bc="sany"]Próbáltad már a windowsodat átmásolni egy másik vinyóra, ha
pl kicseréled a vinyód nagyobbra és nem szeretnél egy installt végig ülni?[/quote:392d0de7bc]

igen

[quote:f71515494c="norcrys"][quote:f71515494c="Damienthewizard"]azért az is durva, hogy a 2003 as office csomagokat hogyan is állították össze billy bátyóék, 60ezer+áfá-ért kapsz egy word-öt, excellt, meg outlookot. és úgy zabálja ez is az erőforrást, hogy "öröm" nézni...[/quote:f71515494c]

Hát, az OpenOffice nálam több procit, memcsit eszik meg, mint az MS Office...
És valamivel lassabb is.[/quote:f71515494c]

No igen ám, de ingyenes.
Ezért a lassúságért nem kellett fizetned egy fityinget sem.
És nem csak levelező, szövegszerkesztő, meg táblázatkezelő van benne.

[quote:761d68f6bd="sany"]Próbáltad már a windowsodat átmásolni egy másik vinyóra, ha
pl kicseréled a vinyód nagyobbra és nem szeretnél egy installt végig ülni?
A másolás még csak megy, de nem fog indulni a win. :D

Ugyanez linux alatt semmilyen problémát nem okoz.[/quote:761d68f6bd]

A Norton Ghosttal sem okoz ez gondot. És tutira nem ez az egyetlen lehetőség.

[quote:7e08cb444d="Damienthewizard"]és azt se felejtsük el, hogy a linux disztribek előnye, hogy otthoni felhasználásra ingyenesek(nagy részük), illetve írtó sok ingyenes program található egy-egy disztribucióban.[/quote:7e08cb444d]

"Otthoni felhasznalasra ingyenesek"?? "Irto sok ingyenes progi"??? ROFLMAO
Kis fogalomzavar van itt... Nem ingyenessegrol van szo, hanem szabadsagrol. Sajna angolul mindketto free... Ha nem "flame" kategoria lenne, nem szoltam volna hozza, de kotekedos hangulatban vagyok es reg nem olvastam ekkora marhasagot. Mar bocs :D

mekkora kavarodás lesz itt ha nekiállnak M$-ék xarozni azzal hogy milyen módban mit lehet telepíteni, és ezt nem lehet majd egyszerűen állítgatni. remélem vagy minél több játékot adnak ki linux-ra is, vagy legyen már egy normális windows vazze. a minap egy érdekes videot sikerült leszednem, amelyen az volt látható, amint egy millenium próbálkozik egy nyomtató-t telepíteni, erre egy gyönyörű kék halál jelenséget láthattak az előadás résztvevői...

[quote:a5ac6bb782="1aca"][quote:a5ac6bb782="Damienthewizard"]és azt se felejtsük el, hogy a linux disztribek előnye, hogy otthoni felhasználásra ingyenesek(nagy részük), illetve írtó sok ingyenes program található egy-egy disztribucióban.[/quote:a5ac6bb782]

"Otthoni felhasznalasra ingyenesek"?? "Irto sok ingyenes progi"??? ROFLMAO
Kis fogalomzavar van itt... Nem ingyenessegrol van szo, hanem szabadsagrol. Sajna angolul mindketto free... Ha nem "flame" kategoria lenne, nem szoltam volna hozza, de kotekedos hangulatban vagyok es reg nem olvastam ekkora marhasagot. Mar bocs :D[/quote:a5ac6bb782]

na figyi. fizetsz azért ha letöltesz LEGÁLISAN pl egy suse-t, és használod az otthoni gépeden? nem. szóval ingyenes...

[quote:d15f860673="toros"][quote:d15f860673="-Atis-"]
Ahhoz képest a világ túlnyomó része azt használja. :-)[/quote:d15f860673]

Nem, Atis. A világ túlnyomó része kevesebb, mint napi egy dollárból él, éhezik, fertőzések és betegségek tizedelik, vagy négyéves korától uránbányában dolgozik. Meg ugye a Nike cipő minősége sem véletlenül olyan, amilyen - ügyes indonéz gyerekek varrják, a pici kezeikkel, amivel sokkal szebben tudnak dolgozni, mint a vaskosabb markú felnőttek :([/quote:d15f860673]
Ne legyél demagóg. A kommersz számítógépes világról beszéltem.

[quote:76b9fa5a7b="norcrys"]A Linuxról itt ezeregy dícséretet zengtünk már.
De még sose hasonlítottuk össze érdemben a két renszert.

Programok? Ellátottság? A Linux egy kernel...
[/quote:76b9fa5a7b]

Hehe, ez tenyleg jo otlet. A Linux valoban csak egy kernel, de vegyünk helyette egy egy Linux disztrot. Pl. a debiant.

Programok: Mindenfele tudomanyos es irodai software, web, sql, mail-szerverek tucatja. (Ott rogton a telepitolemezen, es nem a boltban ujabb x eFt aron)

No meg ott az [b:76b9fa5a7b]apt-get upgrade[/b:76b9fa5a7b], ami ugye a teljes szoftware-kornyezetet frissiti egycsapasra! En nagyon boldog lennek, ha a win-es rendszereken is minden telepitett programcsomagomat egyetlen paranccsal tudnam frissiteni...

[quote:c1093c7b99="Jedite"]Ezért a lassúságért nem kellett fizetned egy fityinget sem.[/quote:c1093c7b99]

ez abban az esetben igaz, ha a te idod nem er semmit

Apropo, ha mar itt annyi windows-ismero ember gyult ossze:

Tud valaki a [b:ae70297600]strace[/b:ae70297600] helyett valami hasonlo programot Windows ala. Igazan jo lenne megtudni neha, hogy mivel is probalkozott egy-egy program, mielott vegleg beadta a kulcsot.

[quote:0ce9f4da0d="Jedite"]És még valami!

Azt is vegyétek figyelembe, hogy az OpenSource progikat nem teljesmunkidős emberek fejlesztik, hanem keményen rááldozzák a szabadidejüket, hogy mi aztán élvezhessük ezen kemény munka gyümölcsét.

Na már most az OO ha még egy kicsit bugos is, akkor is ez mellett eltekinthetünk, hogy hány ember vére, verejtéke van benne és sokan nem is látnak cserébe semmit, csak boldog, mosolygós arcokat.
Vagy nem!?
[/quote:0ce9f4da0d]

Persze... Az OO-n legalabb 50 teljes munkaidos fejleszto dolgozik. A Sun pont multkor panaszkodott, hogy a tobbi nagy ceg (IBM, stb.) is beadhatna par embert.
Ha kell elokeresem a cikket.

Viszont nekem nemely hardver eseten van ilyen erzesem...
Talan valaki emlekszik meg a GUS-SB kozotti meccsekre, mikor nemely programok direkt nem tamogattak GUS-t, csak SB-t.
Ma a Leadtek a legkisebb infot nem adja ki a nyomorult tuner-kartyajarol, pedig nem hiszem, hogy akkora robbanas lenne a piacon, inkabb valaki tamogathatja oket eziranyban....
Nem az kellene, hogy megirjak a Linux-drivert, hanem egyaltalan a specifikaciokat aruljak el, hogy a driver-iroknak ne talalgatni kelljen :(
Erdekes, a plextor meg mas cegek tudnak csinalni (vagy legalabbis engedelyezni) Linuxos firmware-frissito progamokat.

[quote:027a7cc8c2="vinnui_"][quote:027a7cc8c2="LordOfTheBoards"]Akkor például mivel magyarázod, hogy a ventrilo kliensből nincs linuxos verzió? Persze én nem tudhatom, de nekem nagyon gyanús, hogy azért kap pénzt a cég, hogy csak windowsos kliens legyen. Egy darabig még hülyének nézheti a világot az MS, de én már látom a fényt az alagút végén...[/quote:027a7cc8c2]
Szerintem egyszeruen a platform elterjedtsege az ami miatt nem fejlesztettek eddig ra. Utolag valoszinuleg draga lenne portolni, es nem biztos hogy megerne. Vannak szerencsere olyan peldak (mint pl. a Skype), ahol eleve ugy indult a fejlesztes hogy multiplatform (QT alapokon), de egy kesz termeket csak ugy atirni nem egyszeru feladat.

Az hogy mindent titkos penzmozgasokkal, meg erdekekkel magyarazunk, nem feltetlenul fedi a valosagot.[/quote:027a7cc8c2]

[quote:54d178bc91="orpheus"]Linuxban: SQUID HTTP/FTP cache
M$-ban: ???
[/quote:54d178bc91]
fizetős MS: ISA Server
fizetős 3rd party: google://proxy server windows (pl. ProxyPlus)
ingyenes: google://free proxy windows (pl. Jana Server, Freeproxy)

[quote:54d178bc91="orpheus"]Linuxban: SOCKS4/SOCKS5 proxy firewall (Balabit - ZORP, Dante proxy, stb)
M$-ban: ???
[/quote:54d178bc91]
fizetős MS: ISA Server
fizetős 3rd party: CheckPoint FW-1, Kerio cuccok
ingyenes: google://free firewall windows (pl. SyGate Personal Firewall)

[quote:54d178bc91="orpheus"]Linuxban: mail server (postfix, sendmail)
M$-ban: Exchange
[/quote:54d178bc91]
ingyenes MS: IIS SMTP + w2k3-ban POP3 szerver is van
fizetős MS: Exchange (bár ezt elég lekicsinylő csak levelezőszervernek nevezni)
fizetős 3rd party: google, pl. MailEnable, Kerio Mailserver
ingyenes: google, pl. MailEnable Standard (?)

[quote:54d178bc91="orpheus"]Linuxban: file-server (SaMBa, vagy NFS segítségével) => annyi user, amennyit csak akarsz
M$: Win2000 - Win2003 + Small Business Server (itt nagy kérdés a user licencek ára. 5 userig semmi gond, utána borsos áron adják a 25useres bővítő csomagokat)
[/quote:54d178bc91]
Mivel ez beépített komponens a windowsban, így valóban CAL-okat kell venned hozzá, de egy sima mezei Standard w2k3 is elég, nem kell SBS. NFS szervert is csinálhatsz ha jól tudom SFU (Services for Unix)-szal ami ingyenes letöltés MS-től.

[quote:54d178bc91="orpheus"]Linuxban: gépek fürtözése => nagy kapacítás elérésére nagyon hasznos (pl. CERN kutatóintézet; Google kereső)
M$-ban: ???
[/quote:54d178bc91]
Minden w2k3 változatban NLB (terheléselosztás), Enterprise és Datacenterben MSCS (failover).

[quote:54d178bc91="orpheus"]És el lehet gondolkodni, hogy melyik milyen vasat igényel ugyanahhoz a teljesítményhez![/quote:54d178bc91]
Ez igaz, de el lehet gondolkodni, hogy ha teljesítmény kell, akkor normális vasat kell venni. Na most jöhettek az "otthontűzfalamvan5eninternetezünkp133mon", de próbáljatok nagyban gondolkodni!

Nem, nem vagyok MS bérenc.

Speciel nalam az alplap tartalmazza a frissito programot.
Elotte meg vmware alol ment a BIOS es CD/DVD firmware frissites.

[quote:3fd1adb47d="lloyddzilla"]Es mondjuk eleg nehez linuxalol biost frissiteni...... meg nativ intel szervereken is erdekes.[/quote:3fd1adb47d]

[quote:7f21142a2e="toros"][quote:7f21142a2e="-Atis-"]
Ahhoz képest a világ túlnyomó része azt használja. :-)[/quote:7f21142a2e]

Nem, Atis. A világ túlnyomó része kevesebb, mint napi egy dollárból él, éhezik, fertőzések és betegségek tizedelik, vagy négyéves korától uránbányában dolgozik. Meg ugye a Nike cipő minősége sem véletlenül olyan, amilyen - ügyes indonéz gyerekek varrják, a pici kezeikkel, amivel sokkal szebben tudnak dolgozni, mint a vaskosabb markú felnőttek :([/quote:7f21142a2e]

Bármennyire is ezt sulykolják belénk, a világ nagy része nem ilyen. Sok helyen nagyon rosszak a viszonyok, de egy átlag kínai paraszt ugyan nehezen él, de azért köszöni megvan, uránbányáról még hírből sem hallott.
Amúgy a világ népességének egy jelentős hányada a nagyvárosokban él, ahol megint csak kevés az uránbánya. És a Nike sem rabszolgatartó, bármennyire is ezt tömik a mi pici fejeinkbe, bár alkalmaz olcsó munkát, a gyermekmunkáról a legtöbb gyártó már régen lemondott.

[quote:8bc3bd63fe="Damienthewizard"]mekkora kavarodás lesz itt ha nekiállnak M$-ék xarozni azzal hogy milyen módban mit lehet telepíteni, és ezt nem lehet majd egyszerűen állítgatni. remélem vagy minél több játékot adnak ki linux-ra is, vagy legyen már egy normális windows vazze. a minap egy érdekes videot sikerült leszednem, amelyen az volt látható, amint egy millenium próbálkozik egy nyomtató-t telepíteni, erre egy gyönyörű kék halál jelenséget láthattak az előadás résztvevői...[/quote:8bc3bd63fe]

Most egy dolog leugatni a Windowst, meg más dolog állandóan csúsztatni. Nem a "nemszeretem" kérdése dönti el, mennyire jó egy rendszer. Nekem pld sohasem produkált "Kékhalált" a Windows Millenium, úgylátszik, hülye voltam elrontani. Linux alatt meg mit égett volna szerencsétlen, ha mondjuk hasonló esetben bugos a linuxos driver?
Bár sok hibája van a Winnek, ha ennyire sz@r lenne, ahogy beállítjátok, a világ is nagy sz@rban lenne, hiszen a legtöbb kereskedelmi ügyvitel Win alatt megy. Nemsokára a mi ERP rendszerünk is. Hmmm.... Legyünk inkább elfogulatlanok. Jó a Linux, de a Win egy ideig még veri felhasználóbarátságban, driverekben, gyorsaságban.

Azért tök sík hülyéknek beállítani az MS fejlesztőket, nagy hiba lenne. Kivált, hogy jópár volt Linuxos kolléga is átcsábult, nemde?

[quote:37809f48bb="miq"]Apropo, ha mar itt annyi windows-ismero ember gyult ossze:

Tud valaki a [b:37809f48bb]strace[/b:37809f48bb] helyett valami hasonlo programot Windows ala. Igazan jo lenne megtudni neha, hogy mivel is probalkozott egy-egy program, mielott vegleg beadta a kulcsot.[/quote:37809f48bb]
[url]http://www.sysinternals.com/ProcessesAndThreadsUtilities.html[/url]

És úgy általában sysinternals.com :)

[quote:e900cce64f="miq"]Tud valaki a [b:e900cce64f]strace[/b:e900cce64f] helyett valami hasonlo programot Windows ala.[/quote:e900cce64f]

securiteam-fele strace/nt

[quote:581b632640="Celtic"]Speciel nalam az alplap tartalmazza a frissito programot.
Elotte meg vmware alol ment a BIOS es CD/DVD firmware frissites.[/quote:581b632640]

Uhh, nekem ilyen eszembe se jutott volna, vagy ha megis, akkor nem mertem volna kiprobalni :) Bios flash tenyleg mukodik WMWare(z) alol?

[quote:3a74b21310="norcrys"] Jó a Linux, de a Win egy ideig még veri felhasználóbarátságban, driverekben, gyorsaságban.
[/quote:3a74b21310]

Hát, driverekben tényleg jobb a Win, ezzel nehéz vitatkozni (bár, ha úgy nézzük, hogy a Win hányféle procit kezel, és a Linux mennyit...)

gyorsaságban: Ez egyszerűen, így, ebben a formában nem igaz. A Linux nálam érezhetően gyorsabb, mint az XP. Gyanítom, ez nem azért van, mert a XP-m olyan ügyetlenül van feltelepítve. Márcsak azért sem, mert használtam linuxot (KDE 3.4-el) egy 300-as Pentium II-esen, 128 mega rammal, ráadásul live CD-ről, és nem volt vészesen lassú. Az XP-t meg sem próbálnám elindítani azon a gépen.

felhasználóbarátságban: Ugyanmár, mi bonyolult van pl. egy Suse-ban?! Ha telepíteni akarok valamit, kipipálom a yast-ban, ha leszedni, akkor kuka ikonra váltok, a programok klikkelésre indulnak... Nem kell foglalkozzak a tűzfal beállításával, nem használok anti-spywaret, nem frissítgetek vírusírtót, csak használom a rendszert. Windows alatt már egy program telepítése is sokkal bonyolultabb, a programok hozzáadása/eltávolítása programtelepítésre teljesen alkalmatlan, nekem kell megkeresnem, letöltenem, majd telepítenem...

[quote:de3faf3331="sany"]
Próbáltad már a windowsodat átmásolni egy másik vinyóra, ha
pl kicseréled a vinyód nagyobbra és nem szeretnél egy installt végig ülni?
A másolás még csak megy, de nem fog indulni a win. :D

Ugyanez linux alatt semmilyen problémát nem okoz.

[/quote:de3faf3331]

Próbáltad is vagy csak a fikázás megy esetleg valami urban legend?

Én egy számtech üzletben már számtalanszor csináltam vinyócsere esetén, és eddig mindig el is indult a win és ha arról volt szó a linux is.

Ha nem értesz hozzá akkor vannak win-es fórumok és kérdezz vagy olvass utána.

Ha valaki megszokta az asztali lapozót. Annak nagyon kényelmetlen tud leni az XP.

abban nem teljesen értek egyet, hogy a rendszergazdák is nyugodtabbak lesznek. pl nemrég nem kellett a net, ezért az otthoni gépemen kilöttem win xp alatt a netet, és kikapcsoltam a sygate tűzfalamat, és a kaspersky vírusírtómat is. szóval csak játszani akartam a gépemen. erre mit csinál az "okos" windows? bekapcsolja az sp2-es tűzfalat vazz(ami addig ki volt kapcsolva). persze engem nem értesített róla, amikor elindítottam a játékot, akkor letette a tálcára, felbukkant egy ablak hogy engedélyezem-e a programot a helyi hálón, nyomtam egy ok gombot, és egy gyönyörű kék halál lett belőle...

Érdemes megemlíteni a fájlrendszerek különbségét. Sajna a tapasztalataim azok, hogy at NTFS (tök mindegy, hogy IDE vagy SCSI HDD) 1 év alatt úgy szétdaráljda a lemezt, hogy még egy kávédarálónak is szebb hangja van. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy a linuxos fájlrendszerek már évek óta mennek jónéhány kiszolgálón megállás nélkül, és a HDD-k még mindig olyan állapotban vannak, minta most jött volna ki a gyárból.

Sziasztok!

Elég idióta topic. Egy még nem létező Windows-t (beta) szidni és a Linux-ot dicsőíteni (?). A Linux-ról általában beszélni.. míg a másik oldalról egy Windows disztrib-et kivenni és támadni.
Ha még valaki azt mondaná, h hasonlítsuk össze UHU-Linux 1.2-t és Windows XP-t.. azok legalább léteznek és konkrét.

[quote:4426cb0341="toros"][quote:4426cb0341="norcrys"] Jó a Linux, de a Win egy ideig még veri felhasználóbarátságban, driverekben, gyorsaságban.
[/quote:4426cb0341]

Hát, driverekben tényleg jobb a Win, ezzel nehéz vitatkozni (bár, ha úgy nézzük, hogy a Win hányféle procit kezel, és a Linux mennyit...)

gyorsaságban: Ez egyszerűen, így, ebben a formában nem igaz. A Linux nálam érezhetően gyorsabb, mint az XP. Gyanítom, ez nem azért van, mert a XP-m olyan ügyetlenül van feltelepítve. Márcsak azért sem, mert használtam linuxot (KDE 3.4-el) egy 300-as Pentium II-esen, 128 mega rammal, ráadásul live CD-ről, és nem volt vészesen lassú. Az XP-t meg sem próbálnám elindítani azon a gépen.

felhasználóbarátságban: Ugyanmár, mi bonyolult van pl. egy Suse-ban?! Ha telepíteni akarok valamit, kipipálom a yast-ban, ha leszedni, akkor kuka ikonra váltok, a programok klikkelésre indulnak... Nem kell foglalkozzak a tűzfal beállításával, nem használok anti-spywaret, nem frissítgetek vírusírtót, csak használom a rendszert. Windows alatt már egy program telepítése is sokkal bonyolultabb, a programok hozzáadása/eltávolítása programtelepítésre teljesen alkalmatlan, nekem kell megkeresnem, letöltenem, majd telepítenem...[/quote:4426cb0341]

Most nem a Win mellett kampányolok (juj dehogy) csak az igazság mellett.
Mérd meg: Indíts el egy OpenOffice-t KDE alatt és egy MS Office-t XP alatt.
Hmm, kb. 3-4-szeres különbség lesz a Win javára. Mármint egy átlag Suse, Ubuntu, Mandrake stb alatt. Van, hogy másodpercekig csak várok egy alkalmazásra, ami a Win alatt "azonnal" elindul... Persze vannak idegesítő lassításai a Winnek is, pld amikor a Sajátgépet megnyitja az ember, képes egy CD miatt hosszú ideig "homokozni" az biztos...

A felhasználóbarátságról meg kérdezd meg Gizikét. Ő a standard, nem én vagy te. Tegyél fel neki egy Gnome-ot és hagyd ott. Két percen belül rohanni fog utánad. Ellenben tegyél fel neki egy IKSZPÉT és hagyd ott ugyanúgy. Este még mindig nem szólt neked egy szót sem...csak dolgozik. Hát ez van, szívás ha Gizikének Debiant teszek fel, pedig ez lenne mindem vágyam :)))
Még a jól képzett mérnökünk is kiakadt, amikor Linuxszal próbálkozott, KDE, ikonok, "majdnemstartmenü" ellenére is.

Teljesen igazad/igazunk van: a Linux jobb. De tudja ezt Gizike vagy Laci a mérnők, János a vezérigazgató, Sanyi a raktáros? Ők Billt választják...

[quote:6cff332a4e="norcrys"]

Most egy dolog leugatni a Windowst, meg más dolog állandóan csúsztatni. Nem a "nemszeretem" kérdése dönti el, mennyire jó egy rendszer. Nekem pld sohasem produkált "Kékhalált" a Windows Millenium, úgylátszik, hülye voltam elrontani. Linux alatt meg mit égett volna szerencsétlen, ha mondjuk hasonló esetben bugos a linuxos driver?
Bár sok hibája van a Winnek, ha ennyire sz@r lenne, ahogy beállítjátok, a világ is nagy sz@rban lenne, hiszen a legtöbb kereskedelmi ügyvitel Win alatt megy. Nemsokára a mi ERP rendszerünk is. Hmmm.... Legyünk inkább elfogulatlanok. Jó a Linux, de a Win egy ideig még veri felhasználóbarátságban, driverekben, gyorsaságban.

Azért tök sík hülyéknek beállítani az MS fejlesztőket, nagy hiba lenne. Kivált, hogy jópár volt Linuxos kolléga is átcsábult, nemde?[/quote:6cff332a4e]

Persze igazad van, de azért erről a dologról nem is a fejlesztőik tehetnek. Hanem a marketing politika, a versenytársak kitúrása.

Én nem a fejlesztőket szidom, hiszen azok sem hülyék. Nekek is valahogy meg kellett írni a progikat. Az viszont már más kérdés, hogy esetleges a hibák javítása lassabban megy, meg stb...

És azt gondolom, hogy akik az előadáson kezelték a Milleniumot azok se gyökerek voltak. És ez nagy gáz, hogy egy rendszer ilyenre képes, hogy errort produkál a legváratlanabb pillanatban.

Nekem még soha nem volt olyan fagyásom linux alatt, amit maga a rendszer okozott volna. (Saját progi viszont igen :lol: )
A winfosnál meg sokszor a rendszerkomponensek halnak meg.

Azért ez mégis csak bosszantó. És ez igazán sokat számít, mert ha a lámer Júzerje nem menti a dolgait és már írt tegyük fel 200 oldalnyi szöveget azt elveszik. De ha még ment is, előfordulhat, hogy a file korrupt lesz azt szevasz.
És az M$ ilyen károkért egy vasat nem fizet.

És igen eléggé szar. Csak mivel sok ember nem ismer mást, legyen oktatás, vagy marketing miatt ezt veszi-viszi mindenki.
Hidd el ha az oktatásban több időt szánnának esetlegesen a Mac-re, vagy egyéb oprendszerekre is. És nem csak a Word meg Excel létezne a világon. Akkor sokkal színesebb volna az oprendszerek használata, mint manapság.
De az M$ gondoskodik erről, hogy ne így legyen.

[quote:2b1b1a7561="lloyddzilla"]Ja es AZON HOGY AZ ALAPTELEPITES LUKASSAGAKINEK A HIBAJA NEM LEHET VITATKOZNI. Hogy lehetne mar? ki irta? ki fejlesztette? ki adta ki?[/quote:2b1b1a7561]
Telepítés integrált SP2-vel és javításokkal ellátott CD-ről?

[quote:9530f4c2ae="orpheus"]Érdemes megemlíteni a fájlrendszerek különbségét. Sajna a tapasztalataim azok, hogy at NTFS (tök mindegy, hogy IDE vagy SCSI HDD) 1 év alatt úgy szétdaráljda a lemezt, hogy még egy kávédarálónak is szebb hangja van. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy a linuxos fájlrendszerek már évek óta mennek jónéhány kiszolgálón megállás nélkül, és a HDD-k még mindig olyan állapotban vannak, minta most jött volna ki a gyárból.[/quote:9530f4c2ae]

:))) Lehet, de én két-három évnél tovább szerverben akkor merem hagyni a vincsit, ext3, reiserfs, xfs és társai ide vagy oda...
Mondjuk van három éves Win2000 szerverem is, abban nem cseréltem és dara sincs... :) Fene tudja, ebből mi az igaz.

[quote:c3e706c8db="lloyddzilla"]Bechmarkokkal azert vigyazni kell! nem mindegy mire irtak, es hogy minden rendszeren le lehet-e forgatni forrasbol. Debian-nal meg nem erdemes kezdeni szerintem mert a linuxok legalja. (ujabb flame tema:))[/quote:c3e706c8db]

Fogalmad sincs, miről beszélsz. Az nem kérdés és nem is kell rajta vitatkozni, hogy mi a Debian és milyen. A hozzá nem értés fura dolgokat tud eredményezni. Előbb nézz utána a debian.org-on a dolgoknak, utána nyilatkozz.

[quote:a60475f2c8="orpheus"]Érdemes megemlíteni a fájlrendszerek különbségét. Sajna a tapasztalataim azok, hogy at NTFS (tök mindegy, hogy IDE vagy SCSI HDD) 1 év alatt úgy szétdaráljda a lemezt, hogy még egy kávédarálónak is szebb hangja van. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy a linuxos fájlrendszerek már évek óta mennek jónéhány kiszolgálón megállás nélkül, és a HDD-k még mindig olyan állapotban vannak, minta most jött volna ki a gyárból.[/quote:a60475f2c8]

Érdekes, hogy neekm ilyen problémám nem volt, amíg windowst használtam - mármint XP-t, még amikor kijött. A notebookomon nincs agyontelepítve, így még stabil, nem fagy, semmi ilyesmi. Csak hiányzik a több dekstop, a konzol, az átlátható menü (SuSE rulez), stb, és általában a gyorsaság.

Ugyanis míg a linux a memóriában tart mindent, amíg lehet (gyorstár), addig a windows pont fordítva: a lehető legtöbb memót biztosítja a fullscreen játéknak, emiatt mindent kilapoz a winchesterre. Na most ez igazán kellemes bármilyen gyors is a gép. E lassúság mondjuk nem mindig jön elő, ami még érdekesebbé teszi (mondjuk War3 és asztal közti váltogatás közben).

Tetű susében meg nem tudtam beállítani a dhcp szervert (hálóban nem látták a gépek), és nem tudom, miért. 8.2-ben ment, gentoo alatt ment, 9.3 alatt tiszta szívás az egész.

Szóval a linux sem egy leányálom (amint nem csak sima userként használom) :!:

[quote:b397ae275e="norcrys"]
A felhasználóbarátságról meg kérdezd meg Gizikét. Ő a standard, nem én vagy te. Tegyél fel neki egy Gnome-ot és hagyd ott. Két percen belül rohanni fog utánad. Ellenben tegyél fel neki egy IKSZPÉT és hagyd ott ugyanúgy. Este még mindig nem szólt neked egy szót sem...csak dolgozik. Hát ez van, szívás ha Gizikének Debiant teszek fel, pedig ez lenne mindem vágyam :)))
Még a jól képzett mérnökünk is kiakadt, amikor Linuxszal próbálkozott, KDE, ikonok, "majdnemstartmenü" ellenére is.

Teljesen igazad/igazunk van: a Linux jobb. De tudja ezt Gizike vagy Laci a mérnők, János a vezérigazgató, Sanyi a raktáros? Ők Billt választják...[/quote:b397ae275e]

No igen!
Ez megint a szakbarbárság mintapéldája. Meg sem erőltetik magukat.

Nem akartam reklámozni, de ott van az Esztergomi Duna Múzeum. A teljes rendszer Linux. Kivéve egy vagy két digitalizáló gépet.
Hogy hogyan csinálták.
Hát az infós megdumálta a főnököt, hogy ez jó és spórolni lehet vele, meg stb...
A főnök rábólint. Pedig ő sem ismeri a Linuxot, de megbízik az alkalmazottai szakértelmében.
És engedélyezi az átállást. Aztán jöhet a Gizi meg stb...
Muszály átállni, mert nincs más. Nincs picipuha ablakocska. Csak Gnome van. Na így kéne ezt csinálni. Ha parancsba adják ki, akkor nincs ugrabugra, meg szájhúzás, meg nyafogás.

De egyébként ennek kiküszöbölésére az oktatásban kéne sztem radikális változásokat eszközölni.

[quote:f454ac1fdf="Panther"]
Szóval a linux sem egy leányálom (amint nem csak sima userként használom) :!:[/quote:f454ac1fdf]

Hát nem, de itt nem fenyeget az a veszély, ha megoldasz egy problémát, akkor az egyszer csak megint felbukkana.

Erre a legjobb megoldás, hogy az ember ne cserélgesse a rendszereket. Upgrade, vagy egyéni finomítás azt csók. Nekem Slackim van már egy éve lassan, hogy nem volt más feltéve helyette. Még a 9.0-ás verzió. Itt-ott foltozom néha. Leszedem a régi cuccot, felteszem az újjat. (Márha szükséges)

Én sokszor azt vettem észre, hogy a Linuxosok, hajlamosak sűrűn rendszert cserélgetni, ami szerintem nem igazán nyerő dolog.

Csatlakozom az előttem szólóhoz, win is megy valahogy
kb. annyi tudás kell hozzá mint bármely GNU\inux distribhez
hogy ne legyen vele probléma.

És ki a franc fogja a száz-, ezerfős cégnél szétoktatni az emberkék fejét, hogy átálljanak Linuxra? És megoldod, hogy a full Windowsos alkalmazások menjenek ugyanolyan sebességgel rajta? Ne egy múzeummal példálózz, hanem egy komplex kereskedelmi, ügyviteli tevékenységet végző céggel, ahol tizenötféle progit használnak, amikből jó ha egy-kettőnek van alternatívája Linuxon.

A samba tud olyat, amit a netbios, stb nem: a symlinkeket is átküldi, ahelyt, hogy követné. Fura.

(Szigoruan a sajat velemenyem szerint) ugyanolyan stabil, mint mas. Idonkent, a frissitesnel vmit elcsesznek, pl. a squid hivatkozik a squid-commonra es forditva, tehat egyik sem frissitheto, de ez masnapra rendbejon. Viszont gyakran rakok fel ujabb csomagokat, veszek le regit, neha forrasbol pakolok ala es meg sose roggyant meg (nemhogy oszedolt volna :) Elvileg a legujabb, teszteletlen cuccok vannak benne, ezert unstable. Ugyanannyi felelosseget vallalnak ra, mint az MS a termekeire :) Viszont nagyon sok prg sokkal ujabb, mint a stable-ban, asszem, pl. a top prg is egy "kicsit" regi volt a stable-ban, nem szines, igy nehezebb volt a fontos infot kiszedni belole....
Egyszoval, en otthonra csak ajanlani merem :) (Mas kerdes, hogy gey ceghez is azt pakoltam, es ott csak akkor frissitem, ha nalam az aznapi frissites rendben lezajlott.) A frissites meg valtozo idokozonkent meg, olyan jo kethetente szoktam, vagy amikor nagyon kell valami uj prg...
Igazabol a dontes Rajtad all, de en mar par eve hasznalom es szemely szerint jobban kedvelem, mint a Mandrake-t. Foleg azert, mert az uj prg-k nagyon gyorsan megjelennek az unstable-ban.

[quote:9e3593959b="Damienthewizard"]oké, csak gondoltam olyanoktól kérdezem meg, akik tényleg használják, és azzal is tisztában vannak, hogy az unstable az mégis mennyire labilis stb. kb 10 perce beírtam az google-be, hogy debian stable. amire elég sok mindent talált is. köztük ezt a sort véltem felfedezni: "stable (Sarge) testing (Etch)
és unstable (Sid)". ahogy az aláírásokat láttam, írtó sokan használják a sid-et, vagyis egy olyan rendszert, ami unstable. gondolom a gyakori frissítések miatt döntenek a sid mellett. ezek szerint a debian esetében az unstable is egy megbízható rendszer. vagy tévednék?[/quote:9e3593959b]

A samba nagyon sok jó dolgot tud, amit a "LanManServer" nem, pl. makrózás és egyebek, de DFS-t pl. nem tud.

[quote:eb56ae7a73="Panther"]A samba tud olyat, amit a netbios, stb nem: a symlinkeket is átküldi, ahelyt, hogy követné. Fura.[/quote:eb56ae7a73]

"follow symlinks = no" mellett a sharen

(btw sharen kivuli fajlra is lehet linkelni follow symlinks = yes es wide links = yes mellett)

[quote:501887e69a]Requirements.....: CPU: 1.5GHz+ / RAM: 512MB+ / HDD: 6gb+[/quote:501887e69a]

Ez hogy lehet? A CPU és a RAM igény "ok", hisz Windowsról beszélünk, de minek neki 6giga??

[quote:919b4a080c="1aca"][quote:919b4a080c="Damienthewizard"]és azt se felejtsük el, hogy a linux disztribek előnye, hogy otthoni felhasználásra ingyenesek(nagy részük), illetve írtó sok ingyenes program található egy-egy disztribucióban.[/quote:919b4a080c]

"Otthoni felhasznalasra ingyenesek"?? "Irto sok ingyenes progi"??? ROFLMAO
Kis fogalomzavar van itt... Nem ingyenessegrol van szo, hanem szabadsagrol. Sajna angolul mindketto free... Ha nem "flame" kategoria lenne, nem szoltam volna hozza, de kotekedos hangulatban vagyok es reg nem olvastam ekkora marhasagot. Mar bocs :D[/quote:919b4a080c]

Üdv.

Bocs, de vagy én értettem félre, vagy "más" érti rosszul. Csak egy "apróság": A GNU GPL szerint a Linux programok "redistributed", tehát bárki továbbadhatja. Emellett ha valaki lemásol egy SuSE/Mandriva/Red Hat/stb. Linux telepítő CD/DVD-t és továbbadja, akkor sem csenget nála a BSA [b:919b4a080c]még ha ezt vállalkozóként teszi, akkor sem![/b:919b4a080c]
Ellenben az MS féle EULA szerint [b:919b4a080c]magadnak[/b:919b4a080c] lemásolhatod a win telepítő CD-t!
Azaz egy biztonsági másolat készülhet a [b:919b4a080c]telepítő CD mellé, és nem helyett.[/b:919b4a080c]
Azért ez különbség!
A windows nem redisztributed! Az, hogy magánszemélyeknél nem csenget a BSA ez érthető, viszont a vállalkozók "ingyenes" windowshasználata felett nem hunynak szemet........

Bocs, de nem akarnám 12653-adszor leírni azt ami van és nem akarnám újra feltalálni a kerket! :-P
Az tény, hogy bármelyik FTP-ről letöltött Linux ingyenes, ahogy a *BSD-k is.

És ne tessenek belekötni, hogy de a CD/DVD pénzbe kerül, + az internet is, mert a [b:919b4a080c]saját HDD-mre töltöm le a munkahelyi szélessávú vonalon[/b:919b4a080c] és telepítés után törölhetem a telepítő programot és felszabadul a hely a HDD-n.
Vagy akár FTP-ről is telepíthető a Linux.
Érdekes, hogy a win nem!! Pedig az MS megspórolhatná a CD-k gyártására költött pénzt is és garantáltan csak az telepíthetné a wint aki [b:919b4a080c]FIZET[/b:919b4a080c] érte! Rohanok és javaslom Ballmernek :D

Ja, hogy Linux nem, de a PC is pénzbe kerül? Aha. Viszont anélkül meg hová telepítse az ember az Oprendszert? :D
Nomeg a buszbérlet is pénzbe kerül, hogy bemenjek a munkahelyemre, és a cipő is pénzbe kerül ami a lábamon van............
:lol:
Nos, aki azt akarja bizonygatni, hogy a Linux nem ingyenes, vagy hogy netán olcsóbb egy windows, annak üzenem, hogy ha sok időm lesz, akkor 1000 oldalon összeírom az érveket, hogy miért olcsóbb nagyságrendekkel a Linux mint akár egy illegálisan másolt W$.

Elég egy régi BSA plakátot megnézni. Az illegális W$ használatért 2-5 évig terjedő meghívót oszt a BSA a bírósággal karöltve, melyet a "rácsos akadémián" lehet bemutatni, ill. letölteni :)

Vállakozó Géza játékprogramfejlesztő már ott hűsöl.....

Ja, és mindezt nem most találtam ki :D

[quote:c20677f3dd="norcrys"]Hát, sokan meg fogjuk venni.
Vagy a pénzügy ha a cédéjogtár aktuális verziója nem lenne EXÉBŐL telepíthető...[/quote:c20677f3dd]

A CD-jogtár CD-jén évek óta ott vannak a Linuxos változatok (karakteres és grafikus is). Nálam teljesen működött sarge-on.

Az hagyján, de ismeretek híján teszik ezt. Itt az lenne a lényeg, hogy valaki leírja: a WinFS azért nem jó, mert, de a ReiserFS mennyivel jobb itt és itt.
Vagy a Win memóriakezelése ezért sz@r, a Linuxszé meg azért jó.

Stb. Sőt, azt várném, hogy aki figyelemmel kíséri a Longhorn fejlesztését, tudjon véleményt nyilvánítani újdonságairól vs. Linux/BSD.

Szóval, az "utalom a win"-t hülyeség. A legtöbb utálkozó mit szólna, amikor megkérik, adminisztrálja már a cég 3 Win szerverét? Elutasítja, ha jó pénzt is kap érte? Szerintem csöndben marad és csinálja a dolgát, a hupon meg fikázza a Windowst.

(Megjegyzem, hogy én speciel a 100%-ban Wines munkákat elutasítom, azt már meg sem kérdem, mennyit kérnek érte. De kevés ilyen hülyét találni ma még nálunk).

[quote:2bf99ef550="_Borisz_"][quote:2bf99ef550]Requirements.....: CPU: 1.5GHz+ / RAM: 512MB+ / HDD: 6gb+[/quote:2bf99ef550]

Ez hogy lehet? A CPU és a RAM igény "ok", hisz Windowsról beszélünk, de minek neki 6giga??[/quote:2bf99ef550]

Off:
Hogy azt mondhassa, hogy egy teljesen telepített SuSE-ban semmi sincs, bezzeg a windowsban (mármint suse max 6GB) :)

[quote:92f8bb0cef="-Atis-"]
Ne legyél demagóg. A kommersz számítógépes világról beszéltem.[/quote:92f8bb0cef]

Természetesen értettem, hogy miről beszélsz. Hideg van, zúg a fejem, nem ízlett a reggeli péksüteményem, a barátnőm pedig megfázott. Szóval negatív a hangulatom, ilyenkor meg hajlamos vagyok a demagógiára.

Visszatérve a Media Playerre: Én úgy vettem észre, hogy annak ellenére, hogy alapból része a windows-nak, és elsőre meglehetősen használhatónak tűnik (naná, van rajta play, pause, meg stop, és ki-ki ízlése és kedve szerint választhat hozzá skin-t), szóval ehhez képest meglehetősen kevesen használják. A legtöbb gépen, amivel én találkozom a BSPlayer, RealPlayer, Winamp vagy valamelyik másik alternatív lejátszó a default windows alatt. Igaz, az én ismerőseim általában az átlagnál jobban értenek a számítógépekhez, ezért ez nem reprezentatív minta. Sőt, azt tapasztaltam, hogy azok is, akik egyébként ie alól neteznek, videó vagy zene lejátszásra inkább valamilyen alternatív programot használnak...

[quote:a6cbf17708="ssava"]Csatlakozom az előttem szólóhoz, win is megy valahogy
kb. annyi tudás kell hozzá mint bármely GNU\inux distribhez
hogy ne legyen vele probléma.[/quote:a6cbf17708]
Csakhogy azt a tudást jóval nehezebb (szerintem) megszerezni (egy átlagos felhasználónak).
Egy év linuxozás után összehasonlíthatatlanul többet tudok az operációs rendszerek lelki életéről, mint amennyit 10 év Windows-használat alatt sikerült megszereznem.
Windows-Linux viták során mindig a nyílt és zárt forráskód és a velük járó, homlokegyenest ellenkező szellemiség párbaját látom...

[quote:fbbfd474d1="snq-"][quote:fbbfd474d1="Panther"]A samba tud olyat, amit a netbios, stb nem: a symlinkeket is átküldi, ahelyt, hogy követné. Fura.[/quote:fbbfd474d1]

"follow symlinks = no" mellett a sharen

(btw sharen kivuli fajlra is lehet linkelni follow symlinks = yes es wide links = yes mellett)[/quote:fbbfd474d1]

unix extension = yes

Ez most alapból be volt állítva, korábbi verzióknál "no" volt. Ez utóbbit szoktam meg, vagyis hogy a megosztáson belülre symlinkelt könyvtár tényleg könyvtárként jelenik meg.

[quote:2280a5235a="Celtic"]Igen, az erdekes dolog, hogy en normal userkent mindenfelet felpakolhatok a gepemre, amit _csak en_ erek el, de pl. windowsnal csak a rendszergazda pakolhat (legalabbis en ilyen gepen dolgoztam), sot, a file-hozzarendelesket sem valtoztathatom(mert nekem az Irfan jobb lenne kepnezesre, mint az IE pl.) De a jobb prg-k (Irfan, Firefox, Medaiplayer Classic) felmentek install nelkul is. Csak az volt a bosszanto, hogy sajat magamnak nem tudtam pl. file-hozzarendelest valtoztatni... Egyszoval nekem az alaphozzaallas nem tetszik, mert a windows tudtommal igy telepul, mig a Linux hagyja az usert, hadd csinaljon a sajat konyvtaraban, amit akar....[/quote:2280a5235a]

Simán fel tudnám telepíteni, csak nem engedik! Ha alapból benne lene akor azt mondanák rá ez egy király dolog. Í gy meg azt" A töbiek is ezt használják használd te is ezt." Mindenesetre ki lesz cserélve a számítógép egy újra a közeljövöben akkor szerintem rá fogom nyomni és rá fogom az update-ra. :)

[quote:dd4d8f932c="norcrys"]
Most nem a Win mellett kampányolok (juj dehogy) csak az igazság mellett.
Mérd meg: Indíts el egy OpenOffice-t KDE alatt és egy MS Office-t XP alatt.
Hmm, kb. 3-4-szeres különbség lesz a Win javára. Mármint egy átlag Suse, Ubuntu, Mandrake stb alatt. [/quote:dd4d8f932c]
Azért azt ugye tudjuk, hogy a win egy halom részét az office-nak a rendszer induláskor betölti már, amíg te csak malmozol... na mindegy.

Egyébként tök jó ez flame... egy még nem létező szoftvert fikázni, ami majd egyszer talán megjelenik, jól jellemzi a jóbára hozzá nem értő linuxos emberek mentalitását az ügyhöz. Sokszor olvasgatom a flame rovatot, mert akkor ostobaságokat bírnak az emberek összehordani, tényleg szép. Jókat kuncogok itt délutánonként. :D

Hali!

[quote:7aa5f6c6a7="Panther"]A Norton Ghosttal sem okoz ez gondot. És tutira nem ez az egyetlen lehetőség.[/quote:7aa5f6c6a7]

Ja... DriveImage-dzsel simán megoldható, és Van ilyen lehetőség Nero-ban is. Én ez utóbbit használom. Csináltam egy merevlemez mentést (a c:\ partíciómról) és szükség esetén simán vissza lehet rakni az egész rendszert progikkal, beállításokkal együtt. Van partícionálás lehetőség is, így akár új vinyóra is felrakhatom a rendszert.

Az azonban már más kérdés, hogy esetleg alaplap csere esetében hogy oldanám meg a dolgot...

A pénz kérdésről meg annyit, hogy attól, hogy valami ingyenes még nem biztos, hogy jobb. Adhatják nekem ingyen a "kukás" árút a piacon -nem kell... (még mielőtt valaki azt hinné: ezzel nem azt állítom, hogy a linux sz@r!!!)
Szóval nem hiszem, hogy attól lenne jobb a linux a win-nél, mert azért nem kell fizetni, vagy nem annyit...

norcrys
Nem tudom miet minositesz, es mibl gondolod hogy nem hasznalom. Azert keress ra hogy hol tamogatott. Es ki nem tamogatja. ennyi. A dilettantizmus ustora rajtad csattan.
m$berenc lehetsz megiscsak. :>

[quote:e167d40cfc="Panther"]Csak hiányzik a több dekstop[/quote:e167d40cfc]
http://download.microsoft.com/download/whistler/Install/2/WXP/EN-US/DeskmanPowertoySetup.exe

[quote:9e08be5771="KKata"][quote:9e08be5771="ssava"]Csatlakozom az előttem szólóhoz, win is megy valahogy
kb. annyi tudás kell hozzá mint bármely GNU\inux distribhez
hogy ne legyen vele probléma.[/quote:9e08be5771]
Csakhogy azt a tudást jóval nehezebb (szerintem) megszerezni (egy átlagos felhasználónak).
Egy év linuxozás után összehasonlíthatatlanul többet tudok az operációs rendszerek lelki életéről, mint amennyit 10 év Windows-használat alatt sikerült megszereznem.
Windows-Linux viták során mindig a nyílt és zárt forráskód és a velük járó, homlokegyenest ellenkező szellemiség párbaját látom...[/quote:9e08be5771]

Ha a vinyócserével kapcsolatos amit írtál, akkor csak annyit, hogy ilyet átlagfelhasználó nem sűrűn szokott csinálni. Egyébként ha nálunk vásárolja az újat akkor ingyen csináljuk a cserét és az oprendszer átrakását.

[quote:b6feb24df2="congo"]A samba nagyon sok jó dolgot tud, amit a "LanManServer" nem, pl. makrózás és egyebek, de DFS-t pl. nem tud.[/quote:b6feb24df2]
http://us3.samba.org/samba/docs/man/Samba-HOWTO-Collection/msdfs.html
?

A windowsban vannak érdekes dolgok, amiket pár neten lévő program ki is használ. Pl messenger spy word-be menti leg a chat-t. És aligha kell hozzá rendszergazda jog.

Ez a függvény érdekes dolgokat tud: http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-us/dllproc/base/createremotethread.asp

De mondjuk aki jobban elmélyedt ezekben (winapi), biztos, hogy tudna pár érdekességet mondani, hogy mennyire kedvez a vírusoknak a windows. Linuxban meg ilyenek nincsenek. Szerencsére.

Hali!

[quote:531525f4ea="KKata"]Egy év linuxozás után összehasonlíthatatlanul többet tudok az operációs rendszerek lelki életéről, mint amennyit 10 év Windows-használat alatt sikerült megszereznem.[/quote:531525f4ea]

Ebben igazad van... Még a windows-hoz is máshogy nyúlok azóta, hogy kipróbáltam/használtam linuxot.

A teljesen nyitott (no tuzfal, no virus irto, no frissites, no anty-spyware, stb.) rendszernel, csak egy rosszabb dolog van: a teves biztonsagerzet!!!

Ha net-re van kotve a geped onnatol: para, para, para ... . Mindent megteszel, hogy egy lepessel elorebb jarj.

[quote:d2dd749495="dii"][quote:d2dd749495="norcrys"]
Most nem a Win mellett kampányolok (juj dehogy) csak az igazság mellett.
Mérd meg: Indíts el egy OpenOffice-t KDE alatt és egy MS Office-t XP alatt.
Hmm, kb. 3-4-szeres különbség lesz a Win javára. Mármint egy átlag Suse, Ubuntu, Mandrake stb alatt. [/quote:d2dd749495]
Azért azt ugye tudjuk, hogy a win egy halom részét az office-nak a rendszer induláskor betölti már, amíg te csak malmozol... na mindegy.

Egyébként tök jó ez flame... egy még nem létező szoftvert fikázni, ami majd egyszer talán megjelenik, jól jellemzi a jóbára hozzá nem értő linuxos emberek mentalitását az ügyhöz. Sokszor olvasgatom a flame rovatot, mert akkor ostobaságokat bírnak az emberek összehordani, tényleg szép. Jókat kuncogok itt délutánonként. :D[/quote:d2dd749495]

Ezt mind a te szórakoztatásodért csináljuk!
:o

Midkettőnek van előnye, hátránya. A Linux bonyolultabb de látod, hogyan működik, nincs letakarva.
A Windows meg egyszerűbb és teli van hókuszpókusszal, szóval le van takarva, mint a bűvész cilindere. Mindkettőben van bug. A Linux alatt kb. fél év után helyre tudtam rakni az egészet mentésekkel. Négy év Windows-ozás után meg csak annyit, hogy gyalu és az egészet ujrarakom.
Én inkább maradok a bonyolultabb de átláthatóbb rendszernél. De igazán az lenne a Világ Csodája, ha a kettő összefogna és csinálna egy egyszerű, nyílt forráskódú, átlátható rendszert.
Ez lenne a WinLin.

[quote:6eb4ca95b3="Rinyu"]A teljesen nyitott (no tuzfal, no virus irto, no frissites, no anty-spyware, stb.) rendszernel, csak egy rosszabb dolog van: a teves biztonsagerzet!!!

Ha net-re van kotve a geped onnatol: para, para, para ... . Mindent megteszel, hogy egy lepessel elorebb jarj.[/quote:6eb4ca95b3]
A mostani laikus, patch-eletlen, virusirto, tuzfal nelkuli XP-t hasznaloknak szinten teves biztonsagerzete van, csak akkor jonnek ra hogy ez igy nem allja meg a helyet az interneten, mikor mar megtortent a baj. Ehhez kepest ezeknek a felhasznaloknak az uj Windows-al ugyanugy teves biztonsagerzete lesz mint eddig, viszont sokkal vedettebb lesz a gepuk egy frissen telepitett Vistaval mint XP-vel volt.
En ezt elorelepeskent ertekelem.

[quote:070b72b251="dii"][quote:070b72b251="norcrys"]
Most nem a Win mellett kampányolok (juj dehogy) csak az igazság mellett.
Mérd meg: Indíts el egy OpenOffice-t KDE alatt és egy MS Office-t XP alatt.
Hmm, kb. 3-4-szeres különbség lesz a Win javára. Mármint egy átlag Suse, Ubuntu, Mandrake stb alatt. [/quote:070b72b251]
Azért azt ugye tudjuk, hogy a win egy halom részét az office-nak a rendszer induláskor betölti már, amíg te csak malmozol... na mindegy.

Egyébként tök jó ez flame... egy még nem létező szoftvert fikázni, ami majd egyszer talán megjelenik, jól jellemzi a jóbára hozzá nem értő linuxos emberek mentalitását az ügyhöz. Sokszor olvasgatom a flame rovatot, mert akkor ostobaságokat bírnak az emberek összehordani, tényleg szép. Jókat kuncogok itt délutánonként. :D[/quote:070b72b251]

Akkor te tudod, mire való ez a rovat :lol:

hi

Nem tudom hogy ti tudjátok-e vagy sem, de a lényeg, hogy az új windows-nak nem Longhorn lesz a neve hanem Windows Vista. :)

[quote:534b863530="linus"]
Ha a vinyócserével kapcsolatos amit írtál, akkor csak annyit, hogy ilyet átlagfelhasználó nem sűrűn szokott csinálni. Egyébként ha nálunk vásárolja az újat akkor ingyen csináljuk az oprendszer átrakását.[/quote:534b863530]
Nem a vinyócserével kapcsolatban írtam, hanem egészen általánosan.
Egyszerűen csak arra céloztam, hogy bennem hiába volt meg az érdeklődés (az átlagfelhasználóhoz képest valamicskével talán több), windowsos korszakomban nem tudtam sem a rejtelmekben igazán elmélyedni, sem a közösség javára bármit is tenni (pl. évekig akartam The Bat! súgóját magyarra fordítani, látva a sok segélykérő levelet egy listán, de nem volt rá vevő... - természetesen nem pénzért csináltam volna).

kb. 1 honapig, de lehet sokat mondtam :(

[quote:7dbe5c4aa8="KKata"][quote:7dbe5c4aa8="ssava"]Csatlakozom az előttem szólóhoz, win is megy valahogy
kb. annyi tudás kell hozzá mint bármely GNU\inux distribhez
hogy ne legyen vele probléma.[/quote:7dbe5c4aa8]
Csakhogy azt a tudást jóval nehezebb (szerintem) megszerezni (egy átlagos felhasználónak).
Egy év linuxozás után összehasonlíthatatlanul többet tudok az operációs rendszerek lelki életéről, mint amennyit 10 év Windows-használat alatt sikerült megszereznem.
Windows-Linux viták során mindig a nyílt és zárt forráskód és a velük járó, homlokegyenest ellenkező szellemiség párbaját látom...[/quote:7dbe5c4aa8]

Igen, Windows-Linux viták során.. csakhogy itt ki lett emelve, h Longhorn, ami még nem is létezik, ráadásul Longhorn VS [b:7dbe5c4aa8]Linux[/b:7dbe5c4aa8]. Melyik Linux ha már itt tartunk? Tartom a véleményem: idiot topic.

[quote:242d033ab1="kilincs"]
Igen, Windows-Linux viták során.. csakhogy itt ki lett emelve, h Longhorn, ami még nem is létezik, ráadásul Longhorn VS [b:242d033ab1]Linux[/b:242d033ab1]. Melyik Linux ha már itt tartunk? Tartom a véleményem: idiot topic.[/quote:242d033ab1]
Helyes, tartsad csak :) Nem én indítottam :)
Beleszólni meg mindketten beleszóltunk ;)

Elkészült a Windows Vistához írt első vírus

Feltehetően egy osztrák hackernek sikerült bezsebelnie az első, Windows Vista operációs rendszeren működő vírustörzs megírásáért járó kétes címet. A programok még júliusban, a korábban Longhorn néven ismert Microsoft-szoftver első bétájának megjelenése előtt készültek, és egy underground csoport számára összeállított útmutatóban bukkantak fel.

Mindegyik az új operációs rendszer konzolos parancsértelmezőjében, a Monadban található biztonsági réseket használja ki. A Vista egyik újdonsága ugyanis, hogy a grafikus felhasználói felület mellett teljes értékű parancssori vezérlést is lehetővé tesz – hasonlóan a DOS-hoz vagy éppen a Linux BASH shelljéhez. Az F-Secure szakértője, Mikko Hyppönen szerint ez a vírustörzs – melyet a Monad nevet visszafelé olvasva Danomnak neveztek el – nem okoz jelentős károkat, csupán demonstrációs céllal írt mintaprogramokról van szó. Az azonban a biztonsági céget is meglepte, hogy ilyen rövid idő alatt fogást találtak a hackerek az új operációs rendszeren.

Hyppönen szerint egyébként a Microsoftnak meg kellene fontolnia a Monad shell alapértelmezés szerinti tiltását a Windows Vista kereskedelmi változataiban. Példaként említette a Windows 2000-hez adott Windows Script Hostot, amely ugyanúgy nem az átlagfelhasználónak való alkalmazás volt, mégis elérhető volt bárki, így a vírusírók számára is.

forrás: http://it.news.hu/rios3_content.php?mod=10&id=14614

[quote:81a05f53bc="kissipos"]Hali!
Az azonban már más kérdés, hogy esetleg alaplap csere esetében hogy oldanám meg a dolgot...
[/quote:81a05f53bc]
Sehogy. Nekem mar volt szerencsem ehhez w98-cal :(
Feltelepitettem, ghost, aztan kesobb alaplap+proci csere. Ket nap kinlodas utan inkabb ujratelepitettem.
A vicces az volt, amikor a regi alaplapot+procit meg mindent eladtam es hozza ezt a ghostot is. Csak a videokartya maradt meg. Nos, ez eleg volt a ghostolt windowsnak, hogy kardjaba doljon (nekem Voodoo 3000 volt, a sracnak Savage4. ) Ott is teljes ujrainstall jott a kepbe.
Meg erdekesebb volt, hogy Savage4-hez hiaba kerestem drivert a neten, akarmit szedtem le, az nem passzolt. Vegul XP kerult a gepre, ami egy 500-as Celeron eseten nem a legjobb valasztas.
Masik kedvencem, amikor w98 alatt at akartam allni modemrol ADSL-re. Egy het kinlodas utan az egesz windows ujratelepitese utan lett ADSL-em. Ez, es amikor a a 30G-s particion az egesz FAT osszedolt, aztan scandisk utan minden file 32K-s lett, teljesen a Linuxra allitott at. De ez mar jopar eve tortent. (Azote Reiserfs-t is megutaltam, ott is volt mar osszedoles, sot egy DVD-image masolas kozben nyomtalanul eltunt. Most az ext3-mal probalkozom :)
Ellenben, a cegnel, ahol dolgoztam, volt egy gep a fenymasolo vezerlesere, olyan 1G koruli Intel procival, nem tudom, milyen alaplappal es W2000-rel, telepiteni semmit nem lehetett ra (najo, a pendrive-rol futott az Irfanview es a Firefox :), szabalyosan orom volt rajta dolgozni, majdnem elerte az itthoni Debian/IceWM kenyelmet, stabilitasban meg abszolute semmi gondom nem volt vele :)
Registry: mulatsagos dolog a {EF37-DE56-A498-9438-AEC7} karaktersorozatokban keresni olyat, ami emberi oprendszer alatt egy szoveges config file...

[quote:c0ac96e492="kilincs"]Sziasztok!

Elég idióta topic. Egy még nem létező Windows-t (beta) szidni és a Linux-ot dicsőíteni (?). A Linux-ról általában beszélni.. míg a másik oldalról egy Windows disztrib-et kivenni és támadni.
Ha még valaki azt mondaná, h hasonlítsuk össze UHU-Linux 1.2-t és Windows XP-t.. azok legalább léteznek és konkrét.[/quote:c0ac96e492]

Már rég nem a Longhorn-ról van szó a topicban. :)
Azzal kezdtük, ez tény, de nagyon hamar egy általános windows vs. linux vitává alakult.
Csak a félreértések elkerülése végett...

[quote:49fb97ebb3="lloyddzilla"]norcrys
Nem tudom miet minositesz, es mibl gondolod hogy nem hasznalom. Azert keress ra hogy hol tamogatott. Es ki nem tamogatja. ennyi. A dilettantizmus ustora rajtad csattan.
m$berenc lehetsz megiscsak. :>[/quote:49fb97ebb3]

Egyrészt: linux disztribúció és nem linux vagy linuxok.
Azért minősítelek, mert a Debianra lehet rosszat mondani, de a "legalja" kifejezéssel magadat minősíted. Nem tudom, milyen szervereket láttál eddig és mi fut neked, de a Debian egy standard, nem beszélve a stable megbízhatóságáról.
A hülye megjegyzéseid megintcsak téged minősítenek.

[quote:95c0544ae7="bognare"]hi

Nem tudom hogy ti tudjátok-e vagy sem, de a lényeg, hogy az új windows-nak nem Longhorn lesz a neve hanem Windows Vista. :)[/quote:95c0544ae7]
Pont most akartam belokni :)
Mindenesetre sz@rabbul hangzik az XP-nel is. Nem lehetett volna siman Windows NT 5.2 ?
Csak hat az elejet meg sehogy sem tartom korrektnek, mert az egy koznev tobbesszamban, ami onmagaban meg nem is lenne akkor a baj, de mikor roviditik, pl.: WinNT, Win2000, Win2k3, WinXP, Win32, stb mindegyikben ott van a kovetkezo angol szocsaka: "Win". Amivel magyarra forditva, kb. igy nezne ki: GyozelemNT, Gyozelem2000, Gyozelem2k3, GyozelemXP, Gyozelem32. De lehetne fokozni is, ha a win szo masik jelenteset a "Nyertes"-t helyettesitjuk be. Ezert miert nem pereltek be az uzleti versenyjogi szervezetek?

Most ez miert ment 2x?
Toroltem.

"Azért minősítelek, mert a Debianra lehet rosszat mondani, de a "legalja" kifejezéssel magadat minősíted. "

Talald mar ki hogy akkor most mit akarsz! egy mondaton belul josag kovetkezetesnek lenni.
A legalja kifejezes meg rossz a debianra nezve.

"Nem tudom, milyen szervereket láttál eddig és mi fut neked, de a Debian egy standard, nem beszélve a stable megbízhatóságáról."

Az hogy a debian egy standard az hazugsag. Se HP se SGI se DELL se IBM se NEC sem egyeb nagyvallatok nem tamogatjak. Tobbekozt azert mert nincs mogotte tokeeros ceg. Mitol lenne standard? azert mert sok otthoni user meg par rendszergazda hasznalja? Asszem int'l letoltesi statisztikak eleg jol megmutatjak melyek a standard disztribek. A debian _nincs_ koztuk.

Tulajdonkeppen ketfajta ember nem szeretnek lenni: az amilyen vagy, es amilyennek hiszed magad.

[quote:16f1515711="vinnui_"][quote:16f1515711="Rinyu"]A teljesen nyitott (no tuzfal, no virus irto, no frissites, no anty-spyware, stb.) rendszernel, csak egy rosszabb dolog van: a teves biztonsagerzet!!!

Ha net-re van kotve a geped onnatol: para, para, para ... . Mindent megteszel, hogy egy lepessel elorebb jarj.[/quote:16f1515711]
A mostani laikus, patch-eletlen, virusirto, tuzfal nelkuli XP-t hasznaloknak szinten teves biztonsagerzete van, csak akkor jonnek ra hogy ez igy nem allja meg a helyet az interneten, mikor mar megtortent a baj. Ehhez kepest ezeknek a felhasznaloknak az uj Windows-al ugyanugy teves biztonsagerzete lesz mint eddig, viszont sokkal vedettebb lesz a gepuk egy frissen telepitett Vistaval mint XP-vel volt.
En ezt elorelepeskent ertekelem.[/quote:16f1515711]

Öljetek meg, de nálunk majdnem mind1, van-e SP2 a gépeken, egyformán védettek egy egyszerű vírusvédelemmel... Már kb. 1,5-2 éve nem volt olyan nálunk, hogy egy vírus több gépet is megfertőzött volna.
Talán a spyware kevesebb egy tűzfalas winnél, de azt meg irtani kell..
Amúgy vírusvédelem nélkül tényleg őrültség Wint használni. Én az otthoni gépemen kipróbáltam, három nap után, kb. 2-3 órás internet explorer futam végén meglett az első vírusom, mindjárt kettő is :)

[quote:dd9a83cfb5="andrash"][quote:dd9a83cfb5="Panther"]Csak hiányzik a több dekstop[/quote:dd9a83cfb5]
http://download.microsoft.com/download/whistler/Install/2/WXP/EN-US/DeskmanPowertoySetup.exe[/quote:dd9a83cfb5]

Használhatatlanul tetű sajnos .... :(

[quote:75b706f4ea="Mac"]Használhatatlanul tetű sajnos .... :([/quote:75b706f4ea]
Mint az OpenOffice. Sajnos, mostanában használnom kell és a megöregszem előtte.

[quote:4e0c94915f="rigidus"]Nem lehetett volna siman Windows NT 5.2 ?[/quote:4e0c94915f]

nem, mert az a ws2k3. ha csak vmi extra nem tortenik, 6.0 lesz (illetve lesznek, mind a 7 SKU belole)

Ja, használj Suset. Szerintem mindent elmondtál az ms bérenc kifejezéssel, nem kell tovább erőltetni és magyarázni a bizonyítványt.
Komoly szervereken használnak Debiant, a multik stratégiáját ne keverd ide, ők más nézőpontot használnak.

[quote:dc3f6b1937="Mac"][quote:dc3f6b1937="andrash"][quote:dc3f6b1937="Panther"]Csak hiányzik a több dekstop[/quote:dc3f6b1937]
http://download.microsoft.com/download/whistler/Install/2/WXP/EN-US/DeskmanPowertoySetup.exe[/quote:dc3f6b1937]

Használhatatlanul tetű sajnos .... :([/quote:dc3f6b1937]

Winapiban mondjuk létretudok hozni több dekstopot, de bugzik a váltás az asztalok között. Ráadásul: csak az eredeti desktopon müxik a windows + r, stb. Mélyebben meg nem volt kedvem beleásni magam.

[quote:037c9eb993="rigidus"]Csak hat az elejet meg sehogy sem tartom korrektnek, mert az egy koznev tobbesszamban, ami onmagaban meg nem is lenne akkor a baj, de mikor roviditik, pl.: WinNT, Win2000, Win2k3, WinXP, Win32, stb mindegyikben ott van a kovetkezo angol szocsaka: "Win". Amivel magyarra forditva, kb. igy nezne ki: GyozelemNT, Gyozelem2000, Gyozelem2k3, GyozelemXP, Gyozelem32. De lehetne fokozni is, ha a win szo masik jelenteset a "Nyertes"-t helyettesitjuk be. Ezert miert nem pereltek be az uzleti versenyjogi szervezetek?[/quote:037c9eb993]

A windows jelentése ugyebér "ablakok". Egy gyakran használt szó az amcsiknál. Mégis le lehetett védetni. Ezek után kár ilyet megkérdezni :)

A multik teljesitmeny es megbizhatosag valamint support orientaltak. A multik ezt varjak tolem. ennyi. bocsass meg a szemelyeskedesert. ( suse-t meg nem szeretem )
jo kedvem van ma nem kerdezek vissza, es nem rugatlak ki sehonnan :>

Sokkal vedettebb lesz a Win? haha. eselye nincs ra .

[quote:1bde05e560="zsolt"][quote:1bde05e560="norcrys"]Hát, sokan meg fogjuk venni.
Vagy a pénzügy ha a cédéjogtár aktuális verziója nem lenne EXÉBŐL telepíthető...[/quote:1bde05e560]

A CD-jogtár CD-jén évek óta ott vannak a Linuxos változatok (karakteres és grafikus is). Nálam teljesen működött sarge-on.[/quote:1bde05e560]

Akkor ebben melléfogtam. Meg fogom nézni, igaz én nem használom.

Az a probléma hogy túl sok a kérdőjel a longhorn körül,
nem tudom mivel pörgetik fel a népet hogy átáljanak rá.
Ami innen jön az már marketing, reklám ezzel a topikkal
most mi is reklámozzuk. Úgyhogy le is szálltam a témáról.

By.

[quote:4c62d81d6b="lloyddzilla"]Bechmarkokkal azert vigyazni kell! nem mindegy mire irtak, es hogy minden rendszeren le lehet-e forgatni forrasbol. Debian-nal meg nem erdemes kezdeni szerintem mert a linuxok legalja. (ujabb flame tema:))[/quote:4c62d81d6b]

nagyonkezdo linuxos letemre nekem a debian lett a szamomra legegyszerubben kezelheto oprendszer. kicsit beletanultam az apt-be és dpkg-ba, és olyan hatalmasatt ugrottam elore tudas szintjen, hogy csak na. Mellesleg a segitsegkeresnel maskepp allnak az emberhez, ha debiannal van baja. Legalabbis ez az en tapasztalatom. Sokkal segitokeszebbek az emberek. En eddig csak egyetlen negativumot tudok felhozni a debian ellen, hogy "100" evente dobnak ki stable kiadast. Ettol fuggetlenul meg az akkoriban testing sarge-nal sem tapasztaltam olyan dolgokat amit nem a sajat hulyesegem hanem az instabilitasa okozott volna. Igaz nem hasznaltam soha professzionalisan, nem is ertek hozza annyira.

elobb emlitettem a csomagkezelest. eddig ugy vettem eszre, hogy a linuxdisztrok (direkt nagyvonalakban) csomagkezelesben es beallitasi modszerekben kulonboznek. Legyen szo a debian debconf-jarol, vagy a SuSE yast2-rol. a csomagok meg mindehol rpm, deb. vagy forras formaban telepithetok. Jojo tudom hogy van 100 disztro, es lehet (fantazialok) a Kornyezetbarat ECO-linux-nak *.eco ra vegzodnek a csomagnevei, de akkor is vagy rpm vagy deb alapu lesz nem?

lattam benchmarkolasi ertekeket. A vilag osszes linux-al foglalkozo foruma predikalja, hogy forgass kernelt hogy optimalizald a rendszered a maximalis teljesitmenye. Akkor hogy lehet egy nyilt forraskodu kernelt osszehasonlitani egy kereskedelmi es nem nyilt kernellel? m$ vs. linux. Ha majd egyszer okos leszek es en is fogok tudoni professzionalisan kernelt forgatni/optimalizalni akkor majd en is ossze fogom hasonlitani a szuperkernelemet egy olyannal, amibe nem lehet belepiszkalni. Ilyen bechmarkokat csinalhat egymas kozott ket haver, de hogy ket disztro kernelet hasonlitgatni, asszem nincs ertelme.

[quote:7a08f2e163="kissipos"]
A pénz kérdésről meg annyit, hogy attól, hogy valami ingyenes még nem biztos, hogy jobb. Adhatják nekem ingyen a "kukás" árút a piacon -nem kell... (még mielőtt valaki azt hinné: ezzel nem azt állítom, hogy a linux sz@r!!!)
Szóval nem hiszem, hogy attól lenne jobb a linux a win-nél, mert azért nem kell fizetni, vagy nem annyit...[/quote:7a08f2e163]

Félreértetted a dolgot. Nem azt állítottam, hogy a windows azért rossz, mert fizetni kell érte, hanem azt, hogy ha valamiért kifizetek egy ekkora összeget, akkor nyilván elvárom, hogy valami plusszt kapjak a pénzemért. Én pedig úgy érzem, hogy összességében nekem sokkal kevesebbet nyújt a windows, mint a linux.

A dolog másik része filozófiai:
Az egyik cég bilinccsel és börtönablakkal fenyeget óriásplakátokon, ha le merem másolni az operációs rendszerét.

A másik oldalon pedig kis- és nagyvállalatok versengenek azért, hogy az ő operációs rendszerét töltsem le ingyenesen, szerverek tömegeit állítja csatasorba, hogy ez minél zavartalanabb és kényelmesebb legyen, és természetesen a forráskódot is megnézhetem, vagy akár módosíthatom is ízlésem és legjobb tudásom szerint.

Úgy érzem, hogy a microsoft-nak csak a hatalom a fontos, míg a Linux-ok, BSD-k világában a felhasználó. Én pedig nem akarok hozzájárulni ahhoz, hogy a microsoft még jobban kiterjessze a hatalmát a világra. Tudom, idealista vagyok. De akkor sem.

Ez nem kernel hasonlitgatas volt. A kernel a Linux. A kernel fejelsztese ugyis fuggetlen a disztroktol. (altalaban, pl a debian eseteben) A megvalasztott strategia a kritizalhato.

[quote:6e0b554cda="norcrys"]És ki a franc fogja a száz-, ezerfős cégnél szétoktatni az emberkék fejét, hogy átálljanak Linuxra? És megoldod, hogy a full Windowsos alkalmazások menjenek ugyanolyan sebességgel rajta? Ne egy múzeummal példálózz, hanem egy komplex kereskedelmi, ügyviteli tevékenységet végző céggel, ahol tizenötféle progit használnak, amikből jó ha egy-kettőnek van alternatívája Linuxon.[/quote:6e0b554cda]

akkor felvázolnám kicsiny cégünk működését dióhélyban...
cégünk kép és tükörgyártással ill. képkeretezéssel foglalkozik, valamint ezek értékesítésével
az összes folyamatot lefedi a vállalatirányítási rendszerünk, aminek a szervere és a kliense eggyaránt fut linuxon (mac-re és winre is létezik)
ezen kívűl csak internetböngészőt és levelezőt használunk, a mozillát

1-2 spéci progin kívűl (speciális képkatalógusok) mindennek van alternatívája Linuxon

Amit nem találtam eddig meg: az általam nagyon utált vámos progi, és a DOSos Berenc

tudomásom szerint a szomszéd cég KIZÁRÓLAG Linuxos szervert és klienseket használ!

és fura mód eddig nem mentek csődbe, sőt! a szoftverekre el nem költött lóvét be tudják fektetni akár a hardverekbe

jelen írásommal nem flamelni akartam, csak elmondani, hogy a dolgoknak milyen is a másik oldala, ami nem tesz rabszolgává :-)

Le kellene védetni a wint. :)
Azt kihozni a Winlin distrót.

[quote:83fbfa9111="toros"][quote:83fbfa9111="kilincs"]Sziasztok!

Elég idióta topic. Egy még nem létező Windows-t (beta) szidni és a Linux-ot dicsőíteni (?). A Linux-ról általában beszélni.. míg a másik oldalról egy Windows disztrib-et kivenni és támadni.
Ha még valaki azt mondaná, h hasonlítsuk össze UHU-Linux 1.2-t és Windows XP-t.. azok legalább léteznek és konkrét.[/quote:83fbfa9111]

Már rég nem a Longhorn-ról van szó a topicban. :)
Azzal kezdtük, ez tény, de nagyon hamar egy általános windows vs. linux vitává alakult.
Csak a félreértések elkerülése végett...[/quote:83fbfa9111]

Épp ezért mondom, h a topic az idióta, tehát a téma: "Longhorn VS Linux"

[quote:72e411795d="Mac"]Használhatatlanul tetű sajnos .... :([/quote:72e411795d]

amig a "use animations" nevu rettenet mellol ki nem veszed a kis pipacskat

[quote:03e483de02="hyper80"]Hi!

Pusz amihez mar kevesbe ertek, de teljesen átdolgozták a OSKERNEL-VIDEOKARTYA-DRIVER-FELÜLET kapcsolatot es valamilyen uj driverplatrofmot hoztak létre ami idővel (mikorra megjelenik a dolog es a hw gyartok is ra lesznek kenyszeritve, hogy hasznaljak ezt) eltünteti a vidokartyak közötti megjelenitesi különbségeket, ezzel gátat szabva az egyedi kartyafüggö vizuális hatásoknak is, viszont "garantálja", hogy minden játék ugyanugy nézne ki. A driverek innetől szigoruan csak a HW illesztést végeznék, nem ugy mint most, hogy szinte a teljes OpenGL rendszert ok mikodtetik.[/quote:03e483de02]

Ezzel vitatkoznék. Nézz meg egy S3 trio képet, egy ATI Rage és vmi nvidia képet 80x25-ben, mindenféle driver nélkül. Ugyehogy van különbség. :) Nyilván a driver különbségből eredő dolgokat 0-ázhatják, de nem érdeke egyik gyártónak sem. Ha megnézzük, akkor az ATI és Nvidia is erősen és szerintem egyre erősebben próbál a linuxos táborban is jelen lenni. Az különösen használhat ennek, több nyugateurópai város gyökeresen full openszorsz megoldásra vált. Az ilyenen dolgozók, pedig előbb/utóbb otthon is ilyet fognak használni és az ismerőseik is látják miről is van szó.

[quote:408b0f74d5="ssava"]Az a probléma hogy túl sok a kérdőjel a longhorn körül,
nem tudom mivel pörgetik fel a népet hogy átáljanak rá.
Ami innen jön az már marketing, reklám ezzel a topikkal
most mi is reklámozzuk. Úgyhogy le is szálltam a témáról.

By.[/quote:408b0f74d5]
Nem fogják tudni rendesen felpörgetni. Most is sok ember használ egész pofás hardveren w98-at. Van akinek ez elég is...

[quote:ed4edad673="bognare"]hi

Nem tudom hogy ti tudjátok-e vagy sem, de a lényeg, hogy az új windows-nak nem Longhorn lesz a neve hanem Windows Vista. :)[/quote:ed4edad673]
Őszintén?!
A kutyát sem érdekli! :D
A sz@r az sz@r marad, bármilyen névvel is illetik! :D
Ízlések és.....

[quote:b5b5e4b504="ssava"]Az a probléma hogy túl sok a kérdőjel a longhorn körül,
nem tudom mivel pörgetik fel a népet hogy átáljanak rá.
Ami innen jön az már marketing, reklám ezzel a topikkal
most mi is reklámozzuk. Úgyhogy le is szálltam a témáról.

By.[/quote:b5b5e4b504]

Ne félj, nem mi fogjuk reklámozni... Megint az a baj, hogy úgy csinálsz, mintha a Win lenne az ördög... Ez Unix portál, tehát amikor a másik oldal csinál valami "falrengetőt" (vagy ami annak látszik), akkor nem árt megvizsgálni, mert a Linux elterjedésére is hatással van, használható-e az a bizonyos Ablakos rendszer vagy sem.

[quote:92e3d4b380="kilincs"]
Épp ezért mondom, h a topic az idióta, tehát a téma: "Longhorn VS Linux"[/quote:92e3d4b380]

Hát, ha mindenki hülyeséget fecseg, úgy tűnhet, mintha az eredeti téma lenne a hülyeség. De nem maguk a fecsegők azok?

mondjuk beépített cuuccokat nem használnék win alatt. pl a mostani winem alatt is kaspersky, és zone alarm páros gondoskodik a megfelelő(?) védelemről. a beépített tűzfalat nem használnám semmi pénzért. sőt csak a baj van vele.

[quote:da20e8516b="norcrys"][quote:da20e8516b="kilincs"]
Épp ezért mondom, h a topic az idióta, tehát a téma: "Longhorn VS Linux"[/quote:da20e8516b]

Hát, ha mindenki hülyeséget fecseg, úgy tűnhet, mintha az eredeti téma lenne a hülyeség. De nem maguk a fecsegők azok?[/quote:da20e8516b]

Mindenki hülye, aki nem windowst használ, mert az biztonságosabb, mint a linux, ráadásul alacsonyabb a TCO. Get The Facts. A topik címét kéne lecserélni :) Uff :!:

az pedig egyértelmű, hogy egy vírusírtó sem nyújt 100%-os védelmet. hiszen előbb írják a vírusokat, és csak utána kerülhet be a kódja egy vírusadatbázisba. szóval para ezerrel.

[quote:ea599ead34="lloyddzilla"]Ez nem kernel hasonlitgatas volt. A kernel a Linux. A kernel fejelsztese ugyis fuggetlen a disztroktol. (altalaban, pl a debian eseteben) A megvalasztott strategia a kritizalhato.[/quote:ea599ead34]

Amit Rinyu betett a forumba benchmark ertekeket, az mi volt? konyorgom
Ha egyazon gepen van 3 kulonbozo oprendszer, akkor a kulonbozo ertekekert mi a felelos? Nem a kernel? Javits ki, ha rosszul gondolkodom!

"A kernel a Linux."

Igen, de minden minden hozzaszolasomban tegyem oda labjegyzetbe, hogy eppen a disztro-ra gondolok, vagy kernelre? En ugy gondolom hogy eddig helyesen hasznaltam a szo jelenteset! Ne haragudj, de ez mar kukacoskodas, vagy szorszalhasogatas.

Ezek után után a kék halál leegyszerüsödik egy sima kék háttér és az "Hastala Vista" feliratra :D

[quote:c5c2834bb0="lloyddzilla"]Sokkal vedettebb lesz a Win? haha. eselye nincs ra .[/quote:c5c2834bb0]

miért ne? gondolj arra, hogy valószínűleg nem lesz benne annyi kihasználható hiba, mint az xp-ben volt/van. bár ki tudja, lehet hogy optimista vagyok.

[quote]
Most nem a Win mellett kampányolok (juj dehogy) csak az igazság mellett.
Mérd meg: Indíts el egy OpenOffice-t KDE alatt és egy MS Office-t XP alatt.
Hmm, kb. 3-4-szeres különbség lesz a Win javára.
[\quote]

Mar elmondtak elottem, hogy az Ms Office eleve a rendszerinditaskor betolt dolgokat, masreszt a rendszerbe bedrotozott eszkozket hasznal ezert gyorsabb barmi masnal, amit 3rd-party ceg csinal a Windows-hoz. Ez pont olyan, hogy az Xorg/XFree86, mindig is lassabb lesz barmely ablakkezelonel, mivel kompatibilis probal lenni es hordozhato kulonbozo platformok kozott, mint az OpenOffice.
Hordozhatosag, kompatibilitas pedig altalaban egyenlo szokott lenni a lassabb teljesitmennyel sajnos.

Egy pelda ahol viszont nem lehet Windows-t altalaban hasznalni, barmennyire is szeretne: elmeleti fizika illetve kvantumkemiai modellezesek. De ugye ott a cikkek is LaTeX-ben keszulnek :lol:

[quote:24e0343ca9="traver"][

elobb emlitettem a csomagkezelest. eddig ugy vettem eszre, hogy a linuxdisztrok (direkt nagyvonalakban) csomagkezelesben es beallitasi modszerekben kulonboznek. Legyen szo a debian debconf-jarol, vagy a SuSE yast2-rol. a csomagok meg mindehol rpm, deb. vagy forras formaban telepithetok. Jojo tudom hogy van 100 disztro, es lehet (fantazialok) a Kornyezetbarat ECO-linux-nak *.eco ra vegzodnek a csomagnevei, de akkor is vagy rpm vagy deb alapu lesz nem?
.[/quote:24e0343ca9]

Hát ha már enyire bele kukantunk akkor minden csomag-telepítő rendszerben amikor csomagot készítesz le írod egy fájlban vagy adattömben a licenszt, a csomag forditási fűgőségeit, a csomag telepítésí fűggőségeit, a karbantartások során ki mit tartot karbanrajta, a csomag készitőjének nevét, hogyan tekint a csomagra karbanfogja majd tartani vagycsak mostoha gyerek (maintaer vagy contributor ként jelőli meg magát) . A csomag beszerzésiforrását és eredeti licenszét (az UHU csak egy linket a föbb licensztipusokra mindigaz aktuálisra), valamint a telepítéshez szűkséges leírást és a telepítés utasitásait. Eböl a szemszögböl nézve az összes disztró akkor egyforma. Az hogy melyik hogyan valosítjameg a feladatot az ami megkűlönbözteti öket.

[quote:625f696d05="Damienthewizard"]az pedig egyértelmű, hogy egy vírusírtó sem nyújt 100%-os védelmet. hiszen előbb írják a vírusokat, és csak utána kerülhet be a kódja egy vírusadatbázisba. szóval para ezerrel.[/quote:625f696d05]

Igen, de ez elég ritkán van. És a legtöbb vírus manapság nem formáz meg miegymás szerencsére, csak terjed ezerrel, ez lett a legfontosabb elv.
Én eddig a magyar nem emléxem milyen nevű vírussal szívtam: azt valóban nem tudta 1,5 napig a külföldi vírusírtó, de nálunk már valamelyik okos felhasználó meg is nyitotta addigra...

Traver, bocsa sajat fogalamazasomra ertettem. Szerintem kulonben nagyban szamit hogy milyen a kernel koruli kornyezet. nem akarok szorszalhasogatni, nincs ertelme. Aki ert hozza ugyis tudja hogy mukodik.

hát igen. egy titkárnő nem tudhatja, hogy pl az emailben ismeretlen címről kapott bradpittvetkőzik.exe egy vírus is lehet... :D

[quote:316ea90d1c="norcrys"]Én az otthoni gépemen kipróbáltam, három nap után, kb. 2-3 órás internet explorer futam végén meglett az első vírusom, mindjárt kettő is :)[/quote:316ea90d1c]

Bizony, sőt, ennél kevesebb idő is elég. És akkor még nem is feltétlen a serials.ws-el kezdted a netezést...

A SuSE-n viszont nincs se vírusírtóm, se anti-spyware, se adware írtó, soha nem foglalkoztam a tűzfallal, és még sincs vele semmi gondom... :P

Miután hamarosan (?) elkészül Rendmond nagy dobása, a Longhorn (mindenesetre a bétát mostanra ígérik), azt kérdezném, kinek mi a véleménye, mennyiben fogja lekörözni a Linux / BSD-k jelenlegi szintjét vagy éppen miben fog elmaradni?

Volt szerencsém már kipróbálni valamit belőle, hát a Sidebar nevű csoda öt perc után halálosan idegesített, úgyhogy ki is kapcsoltam. A nagy ovációval bejelentett új skinek meg borzasztóak... hogy csak a felületről beszéljek.
Az új fájlrendszer például szépen kimaradt belőle, így a WinFS-t még nem lesz szerencsénk "megcsodálni"...:)

[quote:782fc60f1f="8192Joco"]Le kellene védetni a wint. :)
Azt kihozni a Winlin distrót.[/quote:782fc60f1f]
Ez egy Jó Idea.

nem tudom milyen lesz ez a longhorn. nem is nagyon érdekel. egy olyan rendszer az álmom, ami kb olyan mint a legújabb mandrake, csak a játékok is fussanak alatta. tudom, létezik a cedega, vagy a wine, de sajna ezekkel elég kevés játék megy. azért kíváncsi leszek milyen gépen is megy majd zökkenőmentesen a longhorn...

[quote:db27a1f8b8="lloyddzilla"]Traver, bocsa sajat fogalamazasomra ertettem. Szerintem kulonben nagyban szamit hogy milyen a kernel koruli kornyezet. nem akarok szorszalhasogatni, nincs ertelme. Aki ert hozza ugyis tudja hogy mukodik.[/quote:db27a1f8b8]

Miben szamit? Beszelgessunk rola. En ugy gondolom, hogy a futo processek befolyasolnak inkabb, amik a cpuidot es a memoriat pazaroljak. Hogy milyen a kornyezet? konkretan mire gondolsz?
Te hogy gondolod?

[quote:c7718f154e="bognare"]hi

Nem tudom hogy ti tudjátok-e vagy sem, de a lényeg, hogy az új windows-nak nem Longhorn lesz a neve hanem Windows Vista. :)[/quote:c7718f154e]
Mivel pl. az index is "címoldalon" hozta, nehéz lett volna nem tudni.

[quote:a1fd7512a7="Panther"]
Mindenki hülye, aki nem windowst használ, mert az biztonságosabb, mint a linux, ráadásul alacsonyabb a TCO. Get The Facts. A topik címét kéne lecserélni :) Uff :!:[/quote:a1fd7512a7]

És arról sem feledkezhetünk meg, hogy windows-t könnyű, nagyon könnyű használni, míg a Linuxot nehéz, embertelenül nehéz. Nem is boldogulnak vele, csak speciális képzésben részesült szakemberek, akik a sok tanulástól annyira arrogánsak lettek, hogy direkt megnehezítik a saját dolgukat, és ezért használnak Linuxot :D

[quote:694cb4e157="toros"]

A SuSE-n viszont nincs se vírusírtóm, se anti-spyware, se adware írtó, soha nem foglalkoztam a tűzfallal, és még sincs vele semmi gondom... :P[/quote:694cb4e157]

eddig ok, de mi van akkor, ha pl egy-két file-odat egy windows használónak szeretnéd adni? az ok hogy nálad, a suse-n nem kártékonyak ezek a cuccok, de egy windowson már igen. vagy nem?

Nem tudok róla, hogy nagy újítást építenének bele (bár ettől még lehet)
Kicsit átdizájnolják az XP-t, kerül bele egykét buta ficsör, ami újabb kihasználható hibákat rejthet..
Bár elég sokat várat magára ahoz képest, hogy minden lényeges kimarad, szóval akár még jó is lehet..
Azt hiszem azért maradni fogok a freebsd desktop mellett ;)

Csak a futo alkalmazasok optimalizaltsagara gondolok. es azokra amelyek nem megfelelo mondon mukodnek. most nem fogok magyarazkodni. rtfm es kesz. tudjuk mit jelent ha valami nincs frissitve bugos stb....

Még jó hogy flame-be raktad :)
Amúgy meg szerintem érdemes bevárni a bétát. és jól megnézegetni, hogy teljes joggal lehessen "fikázni" :)

Nekem a picipuha szemlélete nem szimpi, így tök mind1, hogy avval a szemlélettel mit alkotnak, Nekem az úgy sem fog tetszeni...
(Gondolom vannak így vele egy páran, de mivel vannak picipuhán dolgozó kollégák, és mivel régen én is azon fejlesztettem, ezért természetesen meg fogom nézni.)

Persze ha átraknák unix/unix like alapokra a dózert, és csak egy WM/DE? és combat lib-ekben élne tovább, akkor lehet hogy szebben néznék rá, de erre kevés az esély most még...

Miért akartok ti egy még nem létező programfuttató kódhalmazt jó operációs rendszerrel/rendszerekkel összehasonlítgatni?

[quote:8f9c73fd82="norcrys"]
Most nem a Win mellett kampányolok (juj dehogy) csak az igazság mellett.
Mérd meg: Indíts el egy OpenOffice-t KDE alatt és egy MS Office-t XP alatt.
Hmm, kb. 3-4-szeres különbség lesz a Win javára. Mármint egy átlag Suse, Ubuntu, Mandrake stb alatt. Van, hogy másodpercekig csak várok egy alkalmazásra, ami a Win alatt "azonnal" elindul... Persze vannak idegesítő lassításai a Winnek is, pld amikor a Sajátgépet megnyitja az ember, képes egy CD miatt hosszú ideig "homokozni" az biztos...
[/quote:8f9c73fd82]
Ja. Vagy indítsd el egyszerre a firefox-ot, a thunderbird-öt, és egy file kezelőt (win alatt Total Commander, Linux alatt Krusader-t), és a Linux alatt gyorsabban betöltődik ez a három program egyszerre (minden boot-olás után ezeket indítom el). Itt meg ugye a Linux lesz sokkal gyorsabb. A gyakorlatban azt vettem észre, hogy Linux alatt sokkal gyorsabban tudok dolgozni.

[quote:8f9c73fd82="norcrys"]
A felhasználóbarátságról meg kérdezd meg Gizikét. Ő a standard, nem én vagy te. Tegyél fel neki egy Gnome-ot és hagyd ott. Két percen belül rohanni fog utánad. Ellenben tegyél fel neki egy IKSZPÉT és hagyd ott ugyanúgy. Este még mindig nem szólt neked egy szót sem...csak dolgozik. Hát ez van, szívás ha Gizikének Debiant teszek fel, pedig ez lenne mindem vágyam :)))
Még a jól képzett mérnökünk is kiakadt, amikor Linuxszal próbálkozott, KDE, ikonok, "majdnemstartmenü" ellenére is.

Teljesen igazad/igazunk van: a Linux jobb. De tudja ezt Gizike vagy Laci a mérnők, János a vezérigazgató, Sanyi a raktáros? Ők Billt választják...[/quote:8f9c73fd82]

Gizike nem azért boldogul az XP-vel jobban, mert azt könnyebb használni, hanem mert azt ismeri. Ennek semmi köze ahhoz, hogy melyik OS mennyire felhasználóbarát. Annak idején, mikor a Robotron írógépről kellett Win 3.1-re váltani, valószínűleg minden este zokogva ment haza.

Egyébként a barátnőm, aki amúgy nem foglalkozott különösebben számítógépekkel, tehát ebből a szempontból meglehetősen autentikus, szóval Ő a linuxot tartja egyszerűbben kezelhetőnek (pl. A KDE menüben a programok típusonként vannak csoportosítva, hamarabb megtalálja, ami neki kell). Az sem teljesen mindegy, hogy egy nagyobb disztróban alapból benne van minden program, amire egy átlag user-nek szüksége lehet. Nem kell semmit letölteni, telepítgeni, stb.

Persze a windows-ban is van alapból paintbrush...

Sziasztok!

Amit beraktam benchmark-ot, az harom kulonbozo kernel volt ugyanazon gepen. Egyreszt FreeBSD Releng 5.4-p5, masreszt linux-2.6.11.7, harmadreszt pedig Windows XP 5.2 (vagy hogy a francba hivjak most).
Valaki irta, hogy vigyazni kell ezekkel a benchmarkokkal, ez igaz, viszont ez nekem azert tetszett mert C-ben van irva, megkapod a forrast es mindharom rendszeren fordithato es futtathato. Amiket tesztel az pedig: Fast Fourier Transform (FFT), Jacobi Successive Over-relaxation (SOR), Monte Carlo Integration, Sparse matrix multiply, dense LU matrix factorization. Csupa szamolasigenyes feladat ami meghajtja a rendszert.
Tehat az eredmeny amit kap az ember, az arrol ad info-t, hogy mennyire gyors szamolasigenyes 3rd-party szoftvert tud mondjuk irni az adott rendszerre. Itt nem a jatek a lenyeg, hanem a szamolasi sebesseg, no es ebben azert alulmaradt a Win.

Debian vita, hat en egy kicsit begyepesedett vagyok, de nekem ket disztro van ami meg tartja a szabadszoftver szellemiseget: a Debian es a Slackware. A Debian-t nagyon szerettem/szeretem, de amiota megizleltem a FreeBSD-t azota inkabb azt hasznalom a Linux disztrok helyett.
A Suse sohasem tetszett, mikor elindult egybol probalt masfajta szabvanyokat kovetni, mint az addigi disztrok, en meg az ilyet nem kajalom, utalom ha megszokott dolgok mashova kerulnek.
A RedHat 5.2-rol 6.x-re valtasnal belassult es elvesztette a visszafele valo kompatibilitasat igy regebbi szamolo-progik nem tudtak rajta rendesen futni (akkor tertem at Debian-potato-ra), meg csinalt olyat hogy kulon gcc verziot alkalmazott elterot az osszes tobbi disztrotol az is erdekes volt.

De szeritem ha a GNU-s dolgokat nezzuk akkor a Debian igenis tekintheto szabvany disztronak, sot talan kovetendo peldanak kellene lennie, ez az egesz a kozossegrol szolt regen es nem kereskedelemrol.

No ennyi...

[quote:f8bc93cb4a="Damienthewizard"]
eddig ok, de mi van akkor, ha pl egy-két file-odat egy windows használónak szeretnéd adni? az ok hogy nálad, a suse-n nem kártékonyak ezek a cuccok, de egy windowson már igen. vagy nem?[/quote:f8bc93cb4a]

Nem igazán. Amit mentek OpenOffice-szal .doc file-t, az ugye nem különösebben veszedelmes. Hasonló mondható el a Gimp-pel mentett .jpg-ekről. Szerintem egy .mp3-tól sem kell különösebben rettegni. Gyanús emailt soha nem küldök tovább. Programokat szerezzen mindenki magának...

Firefox nekem háromszor annyi ideig töltődik Linuxban. De mind1, ha szerinted nem így van...

[quote:63c47f9326="nug"][quote:63c47f9326="congo"]A samba nagyon sok jó dolgot tud, amit a "LanManServer" nem, pl. makrózás és egyebek, de DFS-t pl. nem tud.[/quote:63c47f9326]
http://us3.samba.org/samba/docs/man/Samba-HOWTO-Collection/msdfs.html
?[/quote:63c47f9326]
hmm, ez új :)

Windows Vistából meg WinVi lesz hamarosan, igaz ez még idétlenebbül hangzik mint a vinikszpé.

"A Norton Ghosttal sem okoz ez gondot. És tutira nem ez az egyetlen lehetőség."

Nem használtam "varázslók"-at. :)
Linux alatt csináltam(live cd). :idea:
Lehet ezt nem kellett volna!?