Mi a különbség a minor verziók között?

Fórumok

Mi a különbség Linux Mintnél 20 (Ulyana), 20.1 (Ulyssa) vagy 20.2 (Uma) kiadások között? Régebben követte a Mint a nem LTS Ubuntu kiadásokat is. De már több éve csak Ubuntu LTS alapú Mint kiadások vannak. Az előbbiek közül például az összes Ubuntu 20.04 LTS-re épül. Mindegyik ennek megfelelően 2025-ig támogatott. 

Miben áll akkor az eltérés? Illetve érdemes például 20-ról 20.2-re frissíteni vagy nincs sok előnye? 

Hozzászólások

Release notes? Egyébként kb az, hogy ugyanazon az LTS alapon de frissülnek a Mint összetevők.

Igen, mindenképp érdemes, sőt kötelező Mint 20-ról 20.2-re frissíteni, mert csak akkor vagy támogatott 2025-ig, ha mindig lépteted a minor verziót az aktuálisra. Minor verzó van Ubuntun is, pl. 18.04 vs. 18.04.2, annál valami karbantartási kiadásnak vagy minek hívják.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Akkor ezek szerint megváltoztatták. Mindegy, fene se tudja követni. Azért szoktam mondani, hogy Arco vagy Arch. Nem kell többet verziókkal és támogatással foglalkozni. Nem véletlen nem használnék már a büdös életben Mintet. Pedig azzal kezdtem 2012-2014 környékén, és addig ideális is, míg az ember kezdő, és nincs meg a tudása, hogy valami normálisabbat felrakjon. Hiszen a Mint meg a PopOS még az, ahol nem erőltetnek túl corporate dolgokat, de minden alapból megy, minden firmware, driver, codec mellékelve van.

Ennek ellenére én még mindig azt mondom, hogy érdemes Mint 20-ról 20.2-re frissíteni. Frissebb csomagok, még ha csak hangyányival is, később érkezik el az a pont, mikor annyira elavulnak a csomagok, hogy külső forrásból nem lehet telepíteni semmit, mert kielégíthetetlen függőségei lesznek. Elérkezni el fog, mert 5-10 év a Linux világában nagy idő, gyorsabban változnak a dolgok, mint a windowsos világban.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2021. 08. 06., p – 20:14

Furi, hogy amíg Ubuntu esetén a minor verziók simán sudo apt update && sudo apt upgrade -y
addig Mint esetén önálló repót kapnak a minor kiadások is és olyan összetett, mint Ubuntu esetén a major dist-upgrade.