WiFi hálózat váltáskor újbóli autentikáció

Fórumok

Sziasztok! Lehet, hogy nem ez a megfelelő fórum, előre is elnézést. A telefonomon egyes weboldalaknál a belépéshez a böngésző által elmentett felhasználónevet és jelszót használok, természetesen otthoni környezetben. Amikor másik (szintén elmentett WPA key) otthoni AP-re csatlakozom akár automatikusan, akkor ismét meg kell adnom a felhasználónevet és jelszót a weboldalakhoz. És ez így van minden AP váltáskor, még akkor is, ha visszatérek egy korábbi AP-ra, ahol már autentikáltam. Gondolom, ez valami biztonsági dolog. Az egyik AP a router egyik LAN portján van, a másik pedig egy powerline wireless extender. Talán mindig más IP címet kapok DHCP-n, ezt még nem ellenőriztem. Lehet ez az oka?

Hozzászólások

Szia!

WIFI AP  működése attól van, hogy a MAC címe változik a telefonnak és minden le/fel csatlakozáskor új ip-t kap.
( Ezt a működést ki lehet kapcsolni )

Starting in Android 8.0, Android devices use randomized MAC addresses when probing for new networks while not currently associated with a network. In Android 9, you can enable a developer option (it's disabled by default) to cause the device to use a randomized MAC address when connecting to a Wi-Fi network.

Weboldalas kérdésre nem tudom a választ.

Feltehetően az adott weboldalak fejlesztői úgy gondolták, hogy normál működés során nem fog megváltozni a kliens IP címe egy session alatt, és azt szépen belementették abba. És amikor viszont mégis megváltozik, akkor meg kiléptetik és új login kérnek. 

@lcsaszar: Talán mindig más IP címet kapok DHCP-n, ezt még nem ellenőriztem. Lehet ez az oka?

Igen, ha külső IP címed megváltozik akkor lehet.  Itt tudod ellenőrizni: https://www.whatismyip.com

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Ip-det csekkold le (android bdallitasok vagy router oldalon). Szerintem hulyeseg az ip-t beletenni az auth-ba, vagy legalabbis a helyi ip-ket kivennem belole, lasd irodán beluli mozgas. De ez alkalmazas függő dolog, nem tudod befolyasolni. Milyen webes app-ok ezek? 

Az authentikációnak biztosan az IP váltás az oka, annak viszont nem az Android, hanem a WiFi rossz konfigurációja.

1., Egy hálózaton működő több AP-t azonos SSID-val és WPA kulccsal illik konfigurálni

2., A másod-, harmadlagos AP-k még véletlenül sem WiFi router-ek, WAN porton betáplálva!

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Totál mellékszál, de az 1. pontra adnál valami magyarázatot? A 2,4GHz-et és 5 GHz-et is használó AP egynek, vagy kettőnek számít? Én személy szerint azonos SSID--re állítotttam be őket, és csakl akkor kapcsoltam ki és álltam át a nagyon sok AP által gyárilag használt (X_2.4 v X_5) formára, amikor a gyerek Mi A1-e stabilan elég nagy laggal váltott az 5 és a 2.4 között - és szidta e miatt az otthoni hálót (amelyen más Wifi eszközökkel amúgy nem volt ilyen probléma). Azóta ő nem problémázik, én meg a fonso eszközöknél felvettem mind a 2 AP-t.

Fentiek miatt érdekel a magyarázat (meg mert nagyon sok eszköznél - szolgáltatói és persze Gagyitron gyártmányú otthoni - eszköznél láttam az esetleg kikapcsolhatatlan különböző SSID használatot).