"digitális aláírás", nincs melléklet , elutasítva, rant

Van ugye az AVDH nevű bohóckodás és ennek a közigazgatás számára továbbfejlesztett változata ahol a szakrendszer írja alá a pdf dokumentumot  a saját tanúsítványával amihez hozzácsap egy másik pdfet , hogy ki írta alá (szerintem ez így inkább egy vicc, de mindegy). Meg van ugye a sima Gov.ca-s normális aláírás, ahol ugye az aláírás tartalmazza, hogy ki és milyen pozícióban írta alá a dokumentumot. Az utóbbi miért invalid attól, hogy nincs hozzá csatolva ki írta alá (hisz a tanúsítványban benne van). Elsőre úgy voltam, jó ez hülye, de már a második szerv dob vissza erre hivatkozva cuccot. Ennyi erővel a közlönyeink is rosszul vannak aláírva :)

Hozzászólások

Ez mar fejlodesnek szamit. Sok helyen meg mindig azt gondoljak digitalis alairasnak, hogy ragimpeled a bescennelt alairasodat a PDF-re amit kuldenek.

A második pdf-et, amiben benne van, hogy ki írta alá az elsőt, azt is alá kell írni valamivel? :-D

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Szeritnem úgy működik, hogy becsatolja a PDF-et (amiben az aláíró és a pozíciója van) és csatolmányostól írja alá :). Ugye ez akkor lehet például baromi vicces, ha a szakrendszer aláíró tanúsítványa kikerül.

Arra is kíváncsi lennék, hogy ellenőrzéskor csak a mellékletet nézik-e , vagy azt is, hogy valamivel egyáltalán alá van-e írva az a PDF (mert ugye ha magát az aláírást ellenőriznék akkor a sima gov.ca-s aláírásnak is át kellene mennie szűrőn szerintem :))

Sima NISZ-től rendelt tanúsítvány gemalto tokenen a hozzá tartozó időbélyegző szolgáltatással használva KEAESZ-ben beállítva és azzal aláírva (azért nem az oldalukon található eKat mert az valami Java hibával elhajtott aláíráskor a picsába). És természetes kipróbálva az aláírt pdf-et a https://keaesz.gov.hu/ ami szerint szipiszupi. 

És nekem is működik, mert például a KH-nál az így aláírt cuccainkat szó nélkül elfogadják, de vannak helyek ahonnan visszajön, hogy nincs melléklet mert ugye a AVDH-s csatolmányt keresik rajta ahelyett, hogy megnéznék az aláírást. (Sőt olyan is van, hogy egy szerven belül az egyik ügyintézőnek jó a másiknak már nem mert az AVDH-s mellékletet keresi ;))