Linux Mint Cinnamon bemutató gép

Fórumok

Sziasztok!

 Némi segítséget szeretnék kérni, mielőtt kihull a hajam.

 Adott egy alap gép, rajta linux mint, internet, 2 kijelző, 1 monitor + 1 tv. Semmi extra. Feladata lenne 1 db böngésző indítása, a beállított alapértelmezett honlappal a monitoron, valamint egy powerpoint megjelenítése a tv-n, ezt a libre office szépen meg is nyitja. A gép minden nap végén kikapcsolja magát, reggel adott időpontban bekapcsol. És itt jön a sok DE ...

A böngésző, bekapcsolás után, hibaüzenettel indul, miszerint nem állt le megfelelően, és vissza kellene állítani a lapokat. Több böngészővel próbáltam (firefox, chrome), mindegyik ezt csinálja.

A libre office is hasonlóan hülyül, minden indításkor vissza akarja állítani a hibás filet, holott nem lett módosítva semmi, csak mutat.

Ti hogyan oldanátok meg ezt a dolgot?

A konstruktív javaslatokat előre is köszönöm!

u.i.: az a gondom, hogy kipróbáltam winfossal ugyanezt, és annak az ég világon semmi gondja nem volt, bekapcsoláskor megnyitott mindent, amit kellett, és mutatta amit kellett.

Hozzászólások

Libreoffice-nál próbáld meg, hogy csak olvashatóként nyitod meg. Pl. leveszed a w jogot a fájlról. Persze, ez csak egy tipp.

Gondolom shutdown -h now; poweroff; vagy and halt -p kapcsolja le a rendszert a nap végén. 

Célszerű előtte "udvariasan" kinyírni ezt a két fontos programot így: 

killall -s15 chrome

majd sleep-pel hagyni egy kis időt még a shutdown előtt. 

Ettől függetlenül egy másik lehetőség a ~/.config könyvtárban található Chrome és LibreOffice alkönyvtárak lementése "ideális állapotukban". Azaz elindítod mindegyiket, indulás után automatikusan megnyitja amit kell. Majd szabályosan kilépsz a programból. Ezután mented le mondjuk mentes-valami.tar-ba. Reggeli automatikus rendszerindulás után a script ami indítja ezeket programokat előbb törli az előző napról maradt alkönyvtárakat a ~/.config/ -ban majd a helyükre kicsomagolja a mentett "ideális állapotot" mentes-valami.tar-ból. És utána indítja a Chrome-ot vagy LibreOffice-t. 

> Ettől függetlenül egy másik lehetőség a ~/.config könyvtárban található Chrome és LibreOffice alkönyvtárak lementése "ideális állapotukban".

+1, ezt javasoltam volna én is. Akár Read only fs-t, vagy overlay FS-t is lehet csinálni úgy, hogy az overlayt minden indításkor reszeteled.

Kipróbáltam a javaslatokat, úgy néz ki működnek, köszönöm szépen!!

"Bizonyos embereket megnyugvással tölthet el a tény, miszerint a medúzák nagyon régóta élnek a földön agy nélkül."

Chrome-ot érdemes kiosk módban indítani a --kiosk kapcsolóval.