Kábeltv kuka - kábelezzél újra!

A vodafone a upc-s boxokat (az sd-ket először) kezdi visszakérni.

Helyette meg a tenyérnyi, szirszar utp kábeles intetaktívfiszemfaszom boxot kínálja. Ami biztos jó, ha a tv meg a modem egy sufniban van.

Miután hogy hogysem falak is vannak egy átlagos lakásban, ahol akár 2 másik box/CI is van, a koaxot felejtsd el, húzkodjál utp-t.

Megöl a kíváncsiság, ki fogja szétfúrni a házát. Szerintem ez az erőltetett technológiaváltás elbaszott lépés.

Folytatom holnap, most ennyi időm volt erre.

Hozzászólások

Akkor most az új médiabox a modemből kapja az IP streamet? Nincs is rajta koax bemenet? És ha nem adom vissza a régit, egyszerűen lekapcsolnak?

A korábbi UPC területeken az új médiabox az élő adásokat továbbra is koaxon kapja, de az EPG, a videotár és az egyéb interaktív szolgáltatások IP alapon mennek. Mivel nincs beépített modem bennük, ezért szükséges a külön netkapcsolat hozzájuk.

A beltérik cseréje azért indult el, mert régi beltérik miatt megtartott MPEG2 kódolást ki akarják vezetni (az SD adók MPEG2-ben jönnek). Ha a boxon nincs HDMI kimenet, akkor azt  biztosan cserélni kell, mert azok csak MPEG2 képesek. Ezek a beltérik az MPEG2-MPEG4 váltás után nem lesznek tovább használhatók.

Engem zavar a tévé, amikor dolgozok, vagy bármi mást csinálok a számítógépen, ami UTP-n lóg. Tehát én vagyok a modem közelében, nem a tévé. Ha jól értem, a tévé (vagy inkább a médiabox) továbbra is koaxon fogja kapni a média streamet, és nyilván az EPG-t is. A műsorvisszanézés és egyéb funkciók pedig kikerülnek UTP-re, amit be kell vinni a modembe (jól gondolom?), ami - és itt jön a zseniális fából vaskarika - visszateszi koaxra.

Szóval nálam viszonylag egyszerű lesz a helyzet, ha viszik a Pace médiabox-ot. Legalábbis remélem, hogy wifi-n is eltalál a leendő új csodamasina a modemig, akár külső USB-WiFi adapterrel. Újabb kábelt én sem szívesen húznék be több szobán keresztül, ahova nem lett gégecső tervezve a falba.

Az interaktív funkciók eddig is IP alapon mentek a régebbi boxokon, csak azoknál a boxba beépített DOCSIS 2.0 modem segítségével.

A legutolsó, de még UPC-s Horizon HD box sem tartalmazott már beépített modemet, így ezeknél is kellett az interaktív funkciókhoz a külön netkapcsolat, de nélküle az élő adások nézhetőek voltak: https://www.upc.hu/pdf/mediabox/Horizon_HD_install_segedlet.pdf

Az új Vodafone TV box esetén, net csatlakoztatása nélkül nem is működik a box. Koax csatlakoztatása nélkül pedig az élő adások nem jönnek. https://www.vodafone.hu/documents/20143/2361321/VTV_beuzemelese_hd_hddv…

Azoknál a boxoknál, amiken van HDMI kimenet, a csere azokat egyelőre nem érinti, de mivel ezeknél a videótár és a műsorvisszanéző szolgáltatást még mindig a Liberty Global biztosítja a Horizon platformon keresztül, így kérdéses, hogy meddig tartják fenn párhuzamosan a Horizon TV és Vodafone TV platformot.

Jelenleg két lehetőség van a netkábel mellőzésére (a régi boxok mellett persze):
1. Ha a TV-n van CI+ modulfogadó, akkor igényelhető Mediacard, így box nélkül nézhetőek az adások,
2. Még igényelhető a Horizon HD box, amihez nem kötelező a netkapcsolat.

Mindkét esetben érvényes, hogy az interaktív szolgáltatások nem fognak működni.

"az interaktív szolgáltatások nem fognak működni."
és mennyivel csökken a havidíj, ha a hd boxokat szeretném használni az új helyett...? semennyivel.

továbbra is ott tartunk, hogy ha eddig ment (koaxon minden), akkor ezek után is mehet. kábelszolgáltató akart lenni, viselje az üzemeltetéssel járó szopásokat bátran ;)
(utp-n keresztül a hülyegyerek is tud szolgáltatni!)

Sajnos trend, hogy a viszonylag drága DOCSIS 3.0/3.1 modemet már nem, vagy igen jelentős felárral építik be a boxokba. Így vagy kell a koax és a netkábel együtt (hibrid box), vagy csak a netkábel (IPTV box). Ahogy írtam, a volt UPC területeken az élő adás továbbra is koaxon, DVB-C-ben érkezik, de az új Vodafone TV box alkalmas csak IP üzemre is, így szolgáltat a Vodafone a Telekom GPON hálózatán.

továbbra is ott tartunk, hogy ha eddig ment (koaxon minden), akkor ezek után is mehet.

A régi, beépített modemes boxokon a videótár és a műsorvisszanéző szolgáltatást még mindig a Liberty Global biztosítja a Horizon platformon keresztül, így nagyon kérdéses, hogy meddig tartják fenn párhuzamosan a Horizon TV és Vodafone TV platformot. Az SD boxok cseréje után esélyes, hogy kivezetik ezeket a régi HD boxokat is (Philips, Cisco, Pace).

és mennyivel csökken a havidíj, ha a hd boxokat szeretném használni az új helyett...? semennyivel.

A havidíjban differenciálódnak elvileg: https://www.upc.hu/keszulekek/mediaeszkozok

Engem elkezdtek supportért keresni azok, akiknek szűnik meg az upcmail címük. Hát, válogatott anyázások jönnek a vodára és eddig négyből három szolgáltatót is váltott - megtehetik, ha jó környéken vannak.

Viszont érdekes belelátni a egyszeri user fejébe, hogy - megszűnik az internetem márciustól - tól a - pop3-al sem lesz elérhető a levelezés-ig terjed :) Ki-ki tudása szerint érti félre a technikát :)

Az egyszeri felhasználó pedig többségében azt teszi. Gondolván, minek másik, ha a szolgáltató (UPC, VODAFONE) a csomagjában benne van az email fiók.
Ezért (is)  írtam, hogy a ha kivesznek/megszüntetnek szolgáltatásokat, akkor a havi díjat is mérsékelni kéne , nem ?? 

"Az egyszeri felhasználó pedig többségében azt teszi."

Dehogyis teszi. Tette kb. 15-20 évvel ezelőtt amikor még nem volt gmail a freemail meg szarul mutatott a furgon hátulján. De nem csak gmail van, ott a hotmail, protonmail, apple mail, végtelen sok, jól működő / magas szinvonalú / ingyenes szolgáltatás.

1. abban az országban, ahol kéthetente csinálnak új email fiókot mert elfelejtik a meglévő belépési adatait, sokat ne várjál.
2. alapesetben mindegy milyen email címet használsz, ha használod. németországban tök evidens a telekomos és hasonló szirszarok használata, ott nem mindenki google függő. az is igaz hogy mennyi webáruház milyen puritán arrafelé.

"németországban tök evidens a telekomos és hasonló szirszarok használata"

Érdekes. Ott nem szoktak az emberek költözni meg szolgáltatót váltani?

Én váltottam email cimet (google -> protonmail), kb olyan volt mintha egy hétig húznák a fogamat, végtelen meló volt a kisebbektől a leghivatalosabb helyekig mindenhol átiratni. És két évet vártam a régi törlésével, jól is tettem, mert elő-előugrott egypár ritka de igen fontos levelezőpartner (önkormányzat, meg az ügyfélkapuban is több helyen változtatni kell,. meg a könyvelőm jómunkásembereinek is két évig magyaráztam hogy már ne oda irjanak).

Aki elfelejti az email cime jelszavát az nettó barom / kezdő / nem is tudom milyen szót keressek, lehet hogy ő nem is használja olyan fontos dolgokra a számitógépet, akkor meg tökmindegy.

Szerkesztve: 2021. 01. 14., cs – 21:28

Nem hiszem, hogy ez akkora probléma lenne. Amikor bevezették valahova a UPC-t jellemzően akkor sem állt rendelkezésre a lakások többségében a falbani kábelezés, vagy a megfelelő minőségű kábelezés. Jött a szöges koaxrögzítés a falra, ajtótokfúrás és társai és voilá ment a szolgáltatás a szolgáltatói kábelezés keretében. Akinek pedig ez nem tetszett, az kialakította az előfeltételeket maga előre... vagy utólag. Mivel nálunk nincs itthon TV, így a 10 évvel ezelőtti felújításkor sem kerültek koaxok a falba. Diginél mintha eleve nem is kerültek volna koaxok a lakásba, még a boxig sem.

Diginél a lakásba az optika megy be és a router után koax van a boxig vagy a tv-ig. Simán foghatod a műsort a tévével nem kell box sem. Ha két tévé van akkor simán szétosszák. Persze így gondolom nem is tudják értékesíteni a tv nézési szokásodat. Ennek viszont semmilyen akadályát nem látom ha utp megy a boxba. 

de probléma. minden kurva lakásban errefelé (családi házakban meg főleg) a falban húzódik a koax. aztán amikor a kábelszolgáltatók megjelentek, az analóg antennák helyett kábeltévét kötöttünk rá. minden flott. volt.

NEM vagyok hajlandó a még egy éve sem felújított kecót szétfúrkálni. nálam a kábeltv szolgáltatása a koaxon érkezik, pont leszarom hogy a szolgáltató a radiátorcsövön, hegesztőpálcán vagy akár utp kábelen óhajtja küldeni a továbbiakban. persze lehet mondani, hogy akkor nem szolgáltat, vagy váltsak én... viszont a szerződés nem csak engem kötelez. miután meg némi hűségidő is van hátra, főleg kurva nyugodt vagyok: koaxon tolod vagy büntetlenül vonulsz le (utóbbit nem fogja megtenni, főleg ha hűségidő is van).

értem. én kábeltv előfizető vagyok. amit koaxon toltak idáig, szerződést IPTV-re nem írtam alá (nem is fogok). szó nincs arról sehol, hogy nekem bármiféle másik kábelezést kell a házon belül eszközölnöm, főleg nem saját költségen. az viszont le van írva, hogy a szolgáltató a meglévő kábelezés és a saját eszközei révén nyújt szolgáltatást. szóval lehet jönni IPTV-vel, csak akkor vésni kell a falat, glettelni, kifesteni. mert ezeket én nem vállalom be csak azért, hogy a vodafone-nak vagy bármelyiknek kényelmes legyen.

Dehogy kell vésni meg glettelni. A szolgáltatói telepítők ezt csinálták régen is és biztos vagyok most is ez lesz. Vagy ők csinálják így, vagy visszajönnek amikorra te előkészítetted. Lesz egy határidő amíg lefut mindenkinek a hűsége és utána kötelező lesz mire leáll a szolgáltatás a régi technikával. [off]Ugyanez ment le koax-koaxcserével régen, csak akkor lehet még túl fiatal voltál. Bár amennyire ellenállsz a változásnak ez 60 fölött jellemző :)[/off] Komolyabban anno a koaxot is cseréltették amikor csillagpontosították a még nem csillagpontos hálózatokat, mert akkor jött be a jobb minőségű árnyékolt kébelezés. Aztán vagy 8 év múlva megint cseréltették mert volt megint jobb. Minden alkalommal jött a szerelő és megmondta, hogy vagy akar szolgáltatást vagy nem, vagy ők csinálják meg vagy mással csináltatják meg a kábelezést de akkor a minőségre ugrott a garancia. Amúgy ha most már UTPn jön majd az áldás, akkor miért nem lehet a koax helyére behúzni? Ha rendes villanyszerelést csináltatok simán át lehet húzni. Vagy ezentúl két kábel kell a TVnek? (a 230 a harmadik)

Apropó akkor mit reagálná ha a szolgáltatód közölné, hogy akkor nyugati sztenderdeknek megfelelően most már FTTH hálózat van, és be kell húzniuk majd egy optikai kábelt az optikai végpontjukig és annak kell kialakítanod a helyét. Ha jól láttam sok helyen kis túlzással odaragasztják az optikai kábelt a falhajlatokba és átfúrták a falakon. Itthon lakossági FTTH végpont kialakításhoz még nem volt szerencsém... de mindenesetre az FTTH mégegy újabb kábel, újabb útvonal, és kábeltől függően lehet/nem lehet ugyanott vinni, mint a régi hálózatot (általában nem)

Nekem a szoba egyik végében van a WiFi modem a számítógéppel és a másik végében a settopbox és a TV.  4 emeletes panel lakás. Amikor ide költöztünk fel lett újítva az egész lakás, akkor a parketta  szegője alatt lett összekötve a két egység koax kábellel (kb. 15 méter kábel).  Most már nem vagyok hajlandó felfeszegetni a szegőket körbe a szobában , hogy UTP-t húzzanak be a koax helyett. Ha megoldják a parketta, szegő sérülése nélkül, akkor esetleg lehet szó cseréről. 

Az optikai kábel jóval vékonyabb,. mint az UTP. Miért nem azzal kötik össze a modemet a settopboxal ?? Ráadásul az bírná a gigabitet is  simán ...

Sorjában: beköltöztünk ide ezer éve, nem mi csináltuk a tetőteret: semmi nincs csövezve, a koaxot a gerendához szögelték (az első éven próbáltam felhúzni a padlásra).

Ez azt jelenti hogy fent minden szobában a gipszkartont meg kell bontani (menyezet és fal), a földszinten falakat vésni + lyukakat fúrkálni.

Persze nekik ez jó, hiszen a mostani cuccok üzemeltetése helyett ennek töredéke lesz az új technology. Az ügyfél meg bassza meg: ha kell neki a szolgáltatás, majd ő beruház és szopik... Ez nálam cirka 200ezer Ft kiadás, 3-4 napos munka. Kinek a kurva anyját....?

NEM vagyok hajlandó a még egy éve sem felújított kecót szétfúrkálni.  Hát akkor az az egy éve csinált felújítás elég koca meló volt. Az az igazság, hogy nekem is át kellett esnem számos építőipari problémán, hogy belássam a felújítás akkor jó, ha a gépészet kis galibával javítható marad. Pont az alacsony áramú/antenna kábelek azok amiknek mindenképpen gyakran áthúzhatóaknak kell lenniük, mert bizony a szolgáltatók a múltbeliek alapján a jövőben is kb 10 évente fognak jönni egy új dróttal, hogy mostantól ezen megy vagy nincs szolgáltatás. Ezt minél előbb megemészted, annál jobb lesz. Ne adj'sten szolgáltatót váltasz majd és az más technológiával szolgáltat.

Az meg a többi bónusz, hogy az összes 230V szépen áthúzhatóan legyen csövezve, meg legyenek szerelőablakok beépítve a kritikus helyekre az egyéb infrastruktúrához, mert a legújabb divat az, hogy csak bedobják és leglettelik a gipszkartont, arra nem gondolnak, hogy a gépészetet karban is kell tartani és fejleszteni majd. Még klasszabb az amikor úgy telepítik a klímát, hogy nem gondolnak arra, hogy azt majd rendszeresen karban kell tartani, egy szerelőnek évente-kétévente ezért-azért hozzá kell tudnia férnie a kültérihez is... az az igazság azt látom, hogy a nép megvette a rendszerváltáskor olcsón a lakásokat, (de sokan később, drágábban) de hiába telt el 30 év, ingatlan üzemeltetési kultúra nem termelődött ki a tulajdonosoknál. Ha nem akarsz falat bontani, akkor el lehet menni bérlőnek és lehet a tulajdonostól követelőzni vagy fenyegetőzni, hogy máshova mész bérlőnek ha nem csinálja meg ezt-azt :)

A másik nagy probléma meg az óriási mesterhiány, sokaknak hiába lenne meg az igényük az üzemeltetési kultúrára, ma néha már annak is örülni kell, ha egyáltalan "valahogy" megcsinál egy mester valamit, nemhogy komoly elvárások legyenek, mert a végén még bedurcizik vagy rádob mégegy százast. Így nyilván aki amit tud maga csinál, mint a régi "békebeli" időkben...

nem a házat döntöttük szét, egy részén cseréltük a villamoskábelezést, két szoba szalagparkettázása, némi vizes cucc, fűtéskorszerűsítés, szinte mindenhol új glettelés és festés. indokolatlanul nem verjük szét a gipszkartont. ám ha Te tudtad előre ezt az ügyfélszopató történetet, igazán szólhattál volna tavaly februárban, kurva hálás lettem volna érte.

Az OMO pont hagyományos a maiakhoz képest ...  :)

De mi köze  az Hagyományos kontra IPTV -hez a  koax optikai kábel cseréhez ?? A mostani koaxos set-top-box (modem)  is internet  alapú...

Ráadásul attól, hogy optikai kábel  lesz  a net nem lesz gyorsabb, ha nem váltasz csomagot... 
Nekem bőven elég az 500/100 Mbit/s , amit kapok most koax-on.  Tudok műsort rögzíteni, visszanézni ...

a dobozba az okossagok miatt kell az utp: azzal jelentik le a gyikembereknek hogy mit nezel. ha ujranezheto adast nezel akkor ott jon a musor (amugy tovabbra is koaxon). a musorujsag is a netrol jon.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Van erre példa is, vagy csak alusapkás konteo? 

Nálunk az Inviana Jones csak a koaxot dugja be, valamint van egy ősöreg Cickó a szplitteren túl, a televíziónkban meg, tudtommal, nincs mikrofon, hacsak a CA modulba nem integráltak egyet :D .

háromszor fordult elő: filmcsatornán reklám, majd 2-7 órán belül hasonló vagy ugyanazon termékről reklám a google-tól az okostelefon használata közben. szerinted hogyan mérik, melyik műsornak milyen nézettsége van...? valaki bekukucskál az ablakon amikor nyalóvilág/álarcosfaszság/csuticigány van a képernyőn és húzza a strigulát a jegyzetcetlire...? a legegyszerűbb módja a felmérésnek ha ezek az eszközök megmondják, milyen műsort/csatornát nézel melyik időszakban mennyi időn át.

natgeo hogy nem csinált még botrányt: másfél évvel ezelőttig ha ott reklám volt, a upc rákeverte a sajátját. ez csak a natgeo volt, de biztos meglépte más csatornával is.

Az IPTV-ben a csatornaváltás nem a végberendezésben történik, hanem a végberendezés "beszól" a megfelelő kiszolgálónak, hogy ő mostantól a másik csatornát kéri. DVB-C esetén jön az n darab digitális stream, aztán a TV/box kiválasztja a kért csatorna adatfolyamát, kicsomagolja, és kirakja a képernyőre. Azaz IPTV esetén egyszerre csak egy műsor adatfolyama érkezik meg az üf.-nél lévő eszközhöz, DVB-C esetén az összes. Ezért lehet ADSL-en is IPTV-t szolgáltatni, mert ott erre (még) elég a sávszélesség.
A mikrofont pici túlzásként írtam, de elvi lehetőség megvan rá, hiszen az IPTV doboz forgalma lehet kódolt (sőt, szinte biztosan az, hiszen a berendezés azonosítja valahogy magát, hogy ő a kispista üf. készüléke, és innen tudja a "túloldal", hogy melyik műsorokat lehet annak az eszköznek kiadni, és melyikeket nem).

"innen tudja a "túloldal", hogy melyik műsorokat lehet"

az sd és hd boxokban egy chipkártya van, ami azonosítja az ügyfelet, meg az előfizetett csatornákat. szóval ez még nem indok az (ügyfelekre nézve) aránytalan terhekkel járó technológiaváltásra. ennyi erővel holnaptól az eddigi számláimnak 20%-át vagyok hajlandó fizetni a szolgáltatásokért, mert mittudomén bal lábbal keltem fel.

nem latom hol a gond. ha nem tetszik hogy a szolgaltatonak utp kell, akkor nem fizetsz elo a szolgaltatasra. senki nem tart fejedhez pisztolyt. jah, hat ha nincs mas akkor IJ. ugysincs semmi erdekes a tvben :)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Most néztem meg, nekem DOCSIS 3.0 (CH7465LG-NCIP-6.12.18.25-2p6-NOSH) eszközöm van amiből megy a koax a szoba túlsó végében lévő Digitális TV HD DVR beltéri dobozba , onnan HDMI a TV -be . Akkor nekem miért kéne UTP vagy optika  ??

folytatás:

szóval napokig tartó telefonálás kezdődött. mint tudjuk, a telefonos ügyfélszolgálatot átszervezte egy hozzáértő (hogy a zokni rohadna le a lábáról), melynek végeredménye: az automatikus megrendelés/lemondás műküdik (de erre ott a webes felület is), hibabejelentés vagy műszaki manussal, ne adj' isten ügyfélszolgálatossal beszélgetni maximum akkor tudsz ha ők akarnak neked eladni valamit.

harmadik napon, a tizennegyedik telefonhívás (utóbbinál 18 perc várakozás!) alkalmával sikerült infót szerezni:
-az analóg (kábeltv, box nélkül) tv szolgáltatást hamarosan Debrecenben fogják kilőni először. (ez itt mifelénk 28 csatornát jelent)
-hd boxot úgy tudok kérni a cserélendő sd helyett, hogy személyesen vadászom le az üzletekbe visszavitt hd boxok közül a nekem szimpatikusat, illetve magam meccselem le az adott üzlet személyzetével hogy a vodafone ezt engedi nekem.
-ha a normál cserét kéred, akkor futár hozza az új boxot, a régit neked kell elvinni voda üzletbe vagy kijelölt postára
-nem igazán fogják fel a technológiaváltás ügyfélre váró problémáit
-szemmel láthatólag azt hiszik, hogy háztartásonként 1 darab tv van a modemtől másfél-két méternyire
-meg sem fordult a fejükben alternatívát felállítani

kapaszkodunk! felhívtam a megszűnőben lévő Greencom-ot, akik itt Szombathelyen sokfelé szolgáltattak, majd a vodának eladtak sokmindent, a cégre pedig a megszűnés vár. jeleztem hogy érdekelne egy eszköz, ami képes 6-8-10 digitális csatornát konvertálni dvb-c formába (lásd pl panziók). a cél az volt, hogy az általam sűrűn nézett és favorizált csatornákat így tolom az egyik irányba, míg másik vonalon maradnak a boxok. gondoltam drága pénzért de hülyének nézem a hypehullámot.... naív voltam - ismét.
hát igen nagyon sajnálják de nem tudnak segíteni. (hogymi?) itt az alkalom hogy a készleten lévő cuccok ne rohadjanak rájuk, vennék egy nem is olcsó holmit amit kábelszolgáltatók használnak.... nekem mindegy, melyik cég mekkorát akar bukni.

azzal, hogy az ilyen kisebb cégek beadják a kulcsot (a terjeszkedés és piacharapás helyett), csak az ilyen nagy szolgáltatóknak kedveznek. még szerencse hogy királyi kormányzatunk a kisvállalkozásokat támogassa.

Egy ismerősöm nálam hagyott egy ilyet: https://hardverapro.hu/apro/pace_dcr_711106_mediabox_upc_2/hsz_1-50.html

Összekösselek vele hogy némi apróért odaadja? Nálam csak vendégeskedik, de nem használom. Szerintem ez a prev gen HD doboz, a nem okos fajta.

Kötbéresen maradt nála, vagyis kifizette a szolgáltató felé az árát.

ilyen van itthon (ha jól látom). ez egy fasza hd box. a kérdés csak az, hogy a voda kitiltotta-e a szolgáltatási területről, miután az ügyfél nem adta vissza (volt sd box nálam ilyen sorsú, akkor a upc sem volt hajlandó visszaengedni. nyilván fizess újabb csomagot ha nem elég a három eszköz). szóval ha működik, akkor érdekes lehet, de nem akarok kapkodni:
-megoldja a vodafone önerőből
-hogy maradhassanak nálam, ellátnak hd boxokkal
-takarodnak a francba és nézem a másik szolgáltatókat (tizenöt év után)

Pont itt járt egyéb ügyben egy voda/upc szerelő, megkérdeztem jó-e ez még bárkinek bármire. Inkább nem adom oda mert a készülék kódja meg az ügyfél kártyája össze van regisztrálva, vagyis nem tudod másnak odaadni, ráadásul ez a tipusú obsolete készülék úgy általában is letiltásra kerül márciusban. Úgyhogy ez e-hulladék.

Néhány hete ezt írtam, és itt a HUP-on eléggé hülyének, vidékinek néztek.

https://hup.hu/node/171920

De látom másnak is tele van a töke a Vodafone  baromságaival ..

Ez is egy vélemény. Sajnos-nemsajnos, ha nem volt a számlában nullánál nagyobb összeggel tételesen felsorolva akkor ez egy ingyenes ajándék szolgáltatás volt, amit ér visszavonni. Erről már hisztiztünk közösen egy nagy thread-et. Megtehetik, megteszik. Ha nekem cégem lenne, én is kidobálnám a pénzt temető szolgáltatásaimat, mert nem szeretetszolgálat, hanem for profit cég vagyok.

Nincs ingyen, valóban, "csak" díjmentes szolgáltatás volt - ami egykutya: nulla Ft-ot számlázott érte, te nulla Ft-ot fizettél érte. AZ, hogy te egy díjmentes szolgáltatás miatt lettél üf. az irreleváns a szolgáltatás kivezetése illetve a kivezetéssel kapcsolatos díjváltozás kapcsán. Amennyiért a szolgáltatást adta, annyival valóban etikus lenne csökkenteni a szolgáltatáscsomag előfizetési díját - de mivel ez nulla Ft/hó, így értelmetlen a díjcsökkentési elvárásod. Ha az új szolgáltatáscsomag nem felel meg, jogodban áll szolgáltatót váltani. Sőt, ez a változtatás akár hűségidő alatt is indok lenne a kötbérmentes felmondásra, de ettől még a szolgáltató jogszerűen és üzleti érdekeit nézve járt el.

Nem Sirokban használnám, mivel nem ott lakom.
Egyébként a munkahelyemen van Wifi , és én mint a cég rendszergazdája , elég ciki lenne , ha  a saját költségemen neteznék...
Nekem , mint írtam az EGÉSZ ORSZÁG területén fog hiányozni a FreeWiFi  szolgáltatás.
Ha  valaki nem tudná ehhez három dolog  kell . 

1. UPC/Vodafone  ügyfél légy
2. A saját otthoni UPC  WiFi -s  modmeden kapcsold be azt a szolgáltatást, hogy a  többi UPC  ügyfél is használhassa.
3. Menj el az országba a bárhová , ahol van FreeWiFi -jel, mert a többiek is bekapcsolták, és hasztnáld a  saját user/passsword belépéseddel egységesen, ami a készülékedben le van metve hozzá egyszer. 

Csupán ennyi az előnye , ha valaki nem ismerné !!

"Csupán ennyi az előnye , ha valaki nem ismerné !!" - Meg neked annyi, hogy nem tudod megindokolni a munkáltatód felé azt, hogy a munkádhoz kevés az a mobilnet, amit kapsz. Nem bónusz juttatásként kapod, hanem munkaeszközként.

"az EGÉSZ ORSZÁG területén" - pontosítsunk: az ország területének azon a (kisebbik) részén, ahol UPC-nek volt kábelnetes szolgáltatást használó előfizetői bázisa, és ezen előfizetők legalább egy része bekapcsolta a modemen ezt a szolgáltatást. Az "upc-s terület" messze nem az egész ország - sőt.

Ja, Egerben van Digimobil lefedettség, és kábeltévé+net is elég jelentős területen elérhető. Én megnézném őket is. Gbit-es net, szabványos DVB-C-n működő kábeltévé, ip-telefon (ha kérsz, számhordozással is), plusz raksz mellé egy mobilt (+1000Ft/hó), és még így is a T árai alatt leszel.

Csak tudnám miért keveri mindenki ide a T-mobilos céges telefonomat, előfizetésemet  ?? A FreeWiFi lehetőséghez semmi köze.
A FreeWiFi -t sem munkára használtam, csak netezésre az utcán. Nem akarok feleslegesen a mobilnetre hagyatkozni, ami jóval lassabb is mint a WiFi ...

Nekem nem a T-mobillal van gondom, hanem a UPC ==> Vodafone  cég önkényes "fejlesztgetésével", optimalicációjával. 

Engem elvesztettek  mint úgyfél , az biztos !!   De végül is majd megélnek másból ...  Kit érdekel !!

A Digi tippnek meg utánanézek ..   

Hoppá :
A mi házunknál (4 emeletes társasház)  nincs Digi  kábeltv sem internet  lehetőség. Vicces a 32. és 34 házszámoknál van, de a mi tömbünk a 33.

"Csak tudnám miért keveri mindenki ide a T-mobilos céges telefonomat, előfizetésemet" - mert egy másik posztban amiatt sírtál, hogy az kevés, és azért jó/kell neked a wi-free.

"EGERBEN nincs Digi  kábeltv lehetőség" - Hmm... a https://salesweb.digi.hu/app/new:45:53232?_skin=digi.hu.2014 oldalon nézd meg, hogy mi a helyzet, és ha közterület/házszám alapján elérhető a szolgáltatás, akkor kattintgasd végig, hogy mire lenne szükséged.

Az utca túloldala. De ahogy nézem a 31 meg a 31A szintén be van kötve, úgyhogy akár még lehet is belőle valami, pláne ha ezek egyike a szomszédos épület. Igaz, ehhez célszerű lehet a társasháznak egyeztetni a Digivel - persze csak akkor, ha nem csak te/ti vagytok az egyetlenek, akikben felmerült a váltás lehetősége. Én komolyan drukkolok neked, illetve most már a komplett társasháznak, hogy összehozzátok a digisedést :-)

(Disclaimer: a Digi-vel és partnercégeivel csak mint előfizető vagyok kapcsolatban.)

Egyébként a munkahelyemen van Wifi , és én mint a cég rendszergazdája , elég ciki lenne , ha  a saját költségemen neteznék...

...

A FreeWiFi -t sem munkára használtam, csak netezésre az utcán. 

Szóval az egész munkahelyre hivatkozás részedről csak ködösítés volt. No comment.

A munkahelyemen még szép, hogy céges WiFi-t használom.

Az utcán, Egerben, nem a munkahelyemen nem akarok a céges mobilnet tehére netezni, mert azt a munkahelyem fizeti 2 Gbyte -ig, felette meg  kiszámlázza nekem.  Ugyanis nem lehet egyértelműen kimutatni , hogy munkaügyben vagy magánügyben netezek a telefonnal. 
Te ki tudnád mutatni, szét tudnád választani a számlán hóvégén ??
Erre eddig a FreeWiFi-t használtam. 

Mi ebben a ködösítés ??   Jobb ha nem szólsz  hozzá, ha nem érted !!

"Te ki tudnád mutatni, szét tudnád választani a számlán hóvégén ??" - Igen. Céges mobilnetet csak akkor kapcsolom be, ha kell valamit csinálni. Ha meg a levelezést kisqtyafülét kell folyamatosan szemmel tartani, akkor a céges telefonon csak azokhoz lenne alkalmazás, máshoz nem. Igen, két telefon, de ezzel meg lenne az is oldva, hogy amikor nem vagy munkában, nem vagy készenlétben, akkor a céges elérhetőséges "off"-ba tudod rakni nagyon egyszerűen. (Nem, nincs olyan, hogy de mindíg elérhetőnek kell lenni, mert arra a készenlét való, annak megfelelő díjazással - vagy olyan munkaszerződéssel és fizetéssel, amiben ez benne foglaltatik átalány formájában.)

Itt rinyáltál sok poston keresztül, hogy a munkádhoz nem elég a mobilnet, mindezt a Wi-Free kapcsán. Aztán kijelented, hogy a Wi-Free neked nem a munkádhoz kell. Ez esetben az összes munkához nem elég a mobilnet rizsát el lehet felejteni. Most meg elkezdesz terelni, hogy nem lehet kimutatni.

Nekem nem kell kimutatni, hogy mihez mi kell, ha ki kéne, egyszerűen elkérném a cégtől a mobiltelefont (amit most nem kérek, mert a saját telefonomat használom céges SIM kártyával), és lazán különválasztanám a céges és a saját forgalmamat. Onnantól a cég eszközén a cég feladatait végezném, a sajátomon pedig a sajátomat, aztán ennyi, szétválasztás megoldva.

Ködösítés pedig az, hogy rinyálsz a céges munkád miatt a Wi-Free kapcsán, majd kijelented, hogy a Wi-Free neked nem a céges munkádhoz kell. Szóval nem én nem értem, hanem te beszélsz összevissza (vagy épp a saját érdekeidnek megfelelően hazudsz).

Ennyi, a jövőben nem reagálok a hülyeségeidre, mert nem szeretem a mozgó célpontokat.

Ha a céges munkához a cég nem biztosítja a megfelelő munkaeszközt, akkor ne csodálkozzon, ha a munka nem lesz elvégezve. Hasonlóképen, ha a cég által biztosított mobilnet keret kimerül, akkor ugrott a mobilneten keresztüli munkavégzés lehetősége. Valóban ciki lenne, ha a saját költségeden neteznél céges munkához, ne is tegyél ilyet. Viszont mivel UPC magánelőfizetőként használtad a Wi-free-t céges célra, eddig is azt tetted, még ha a költséged 0 is volt, mert a saját home előfizetéseddel biztosítottad, hogy a céges munkát el tudd végezni. Szóval így némileg ellentmondásban vagy magaddal.

De ez alapvetően mindegy. Ha neked a céges munkához kellett a Wi-Fi (mobilnet helyett), akkor minden további nélkül közölheted a munkaadóddal, hogy a Wi-free szolgáltatás megszűnése problémát jelent a munkavégzésben, és megkéred, hogy innentől ő biztosítsa a mobilneten keresztüli munkavégzés lehetőségét. Ha te vagy a céges rendszergazda, és a hozzáféréstől függ az üzembiztonság, akkor nem valószínű, hogy a cég megtagadná egy havonta pár ezer Ft költség kifizetését.

"nem valószínű, hogy a cég megtagadná egy havonta pár ezer Ft költség kifizetését." - ebben ne légy olyan biztos... Ahol a "GB fölötti mobilnetes forgalmatkiszámlázzák a dolgozónak, ott más spúrkodás is van. Már ott kezdődik, hogy 2GB/hó limittel tartanak fenn céges előfizetést... 

Persze, onnantól életbelép, amit írtam, saját telefon saját célra, céges céges célra, ha kimerült a céges keret, akkor nincs remote access. Ennyi. Volt ilyen, akkor még nem mobilnet témában, költségcsökkentés címén a cég visszavágta a mobiltelefon használatot, én nem voltam elég magas beosztásba, elvették a számot. Sebaj, csináltam egy prepaid előfizetést, onnantól ha bárki el akart érni cégen belül, az legfeljebb a céges belső telefonon tudta megtenni. Viszonylag hamar lett céges mobilszámom.

Csupán azért, hogy az egész ország 90% -án még meglévő FreeWifi -hez bármikor kapcsolódjak a telcsimmel, mivel UPC-ügyfél vagyok.

Ja és nem kell hozzá csak egy beállított user/password, és megy mindenhol ...  
 

Nem értem, ez miért olyan nagy dolog, hogy senki sem érti, pont itt a HUP -on  !!!

Ne feletsd el megemlíteni, hogy azért kellett, mert a céges mobilnet nem elég munkára és privát használatra. Merthogy emiatt sírtál a másik topicban, és ezért volt jó egy _ingydenesen_ nyújtott szolgáltatást igénybe venni. Már ahol volt. (A 90% az erős, nagyon erős felülbecslése a valós lefedettségnek...)

UPC ügyfél _voltál_, ugyanis a Vodafone-UPC tranzakció után már Vodafone ügyfél vagy, és azok a szolgáltatáscsomagok állnak a rendelkezésedre, amiket az új szolgáltató nyújt.

Ja, és az UPC is teljesen jogosan kivezethette volna ezt a díjmentes szolgáltatást, akkro sem lett volna semmilyen relevanciája annak, hogy "de neked ez kellett". Lehet, hogy üf. megtartásért jó volt, de a Vodafone-nak van hasonló jellegű internet-elérést biztosító szolgáltatása, és vélhetően úgy gondolkodtak, hogy ha lesz is elvándorlás ennek a dílmentes extrának a kivezetése okán, azt kompenzálni fogja a wifree-ről mobilnetre váltók által generált üj mobilnetes ügyfélszám.

Én futnék egy kört a Voida felé, hogy bocsi, de nekem a wifree nagyon fontos szolgáltatás volt, emiatt döntöttem upc mellett, most viszont -ennek a megszünésével- erősen elgondolkodtam szolgáltatóváltáson, tudnak-e valamilyen anyagilag is elfogadható alternatívát ajánlani. Fognak, de való igaz, az nem lesz ingyen.

Ezen már túl vagyok ... Csupán sérelmeztem az egyoldalú döntésüket, és nem csak ezzel kapcsolatban.

De hagyjuk, biztos én vagyok a hülye, hogy itt a HUP -on ezt felvetettem. Ez az oldal, és az itt hozzászólók is a cégeket védik. 
Na ezért tart itt ez az ország, kihal az Open Source  mentalitás.
Részemről ennyi.

UPC ügyfél _voltál_, ugyanis a Vodafone-UPC tranzakció után már Vodafone ügyfél vagy, és azok a szolgáltatáscsomagok állnak a rendelkezésedre, amiket az új szolgáltató nyújt.

Na az nincs új... Eddig is 500 Mbit/s volt a max internet , nincs ennél gyorsabb csomag,  a TV-csatornák sem változtak, a vezetétkes telefon sem lett se olcsóbb , se drágább.
Szóval én leszarom, hogy a  szolgáltatóm minek nevezi magát, ha fejlesztés címén elvon tőlem szolgáltatásokat, mégha az eddig 0 Ft volt a csomagban.

A weboldaluk is annyira lassú , mint UPC korában volt, csak a színvilág lett megváltoztatva...  Rohadt nagy innováció, bravó !!

Látom , te sem érted a lényeget ...
Nem fogom leírni századszor.
Kértem tőlük visszahívást pénteken, hogy átbeszéljük a csomagomat, azóta is várom...

Már néztem Telekomos csomagot , négyszer gyorsabb internettel ( 2 gigabit le , 1 gigabit fel) , 156 TV csatornával, korlátlan vezetékes telefonnal kb. 3000 Ft -tal drágább, mint a mostani Vodafone -os ...

Ha nem hajlandó valami kedvezményt adni a Voda, simán átmegyek a T-komhoz. Oszt baszhatják !!
 

lemaradt infó:
az sd boxok március 31.-től használhatatlanok lesznek, a hd boxokkal a videotár is veszélyben van -szerintem- még ebben az évben. az összes interaktív szolgáltatást csak az új utp kábeles boxon keresztül lehet majd elérni.

Kolleganomhoz masfel honap alatt sem tudtak befurni ket lyukat, de a szamlazas -allitolag- remekul mukodik, szolgaltatas biztositasa nelkul.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Épp ma hívott a Telekom, hogy jönnek a Vodát szerelni :D Tök vicces. Kíváncsi vagyok mit csinálnak majd, mert korábban Telekom szolgáltatásom volt, tehát az infrastruktúra elvileg megvan.

felvetődött egy újabb kérdés:
el vagyunk-e kényeztetve (ex-upc ügyfelek) a 200-300-500 megabites nettel? ezen a környéken (meg a városban számtalan helyen) a telekom legfeljebb 30 megabites netcsomagot képes szolgáltatni. jelen webtechnológiát illetően reggel 7kor a böngészőbe beírod a hup.hu webcímet, akkor fél kilenc körülre a főoldal be is töltődik.... 2010-ben is jót röhögtem egy kicsi szolgáltató hasonló csomagján.

amúgy az egyik luxusnegyedben (ahol egy átlagos családiház egyetlen kerítéslába is húszmillió) szintén a telekom esetében a plafon a 40 megabit, amiből (főműsoridőben) 28-nál többet nem igazán lehet kisajtolni egyetlen másodpercnél hosszabb időre.

Sirokban , ahol dolgozom a Telekom szolgáltat akár gigibites netet is. Apám kis siroki falusi házában szintén gigabites van..
Mondjuk Egerben, ahol lakom 2 Gigabites is van csomagban (Gigaerős Net 2000/1000 díjcsomag)
A Vodafone viszont max 500 Mbitet tud adni ..
De hát ez vidék ...

A 150Mbit (3990 Ft) és az 500Mbit (5490 Ft)  között  1500 Ft különbség van árban ...  Miről beszélünk ??

https://www.upc.hu/otthoni-szolgaltatasok/internet?_ga=2.16062270.92999…

Ja , és csomagot lefelé módosítani nem lehet. Tehát így jártam ..

(Csepeli random társasház) upc koax, digi optika, telekom csoffadék 30 mbit. Jó ez igy. :)

UPC-t választottam mert a lakásban az volt meginfrázva, és gyorsan is reagáltak a megrendelésre. A digit rendeltem meg elsőként, de vagy 10 napig nem reagáltak a megrendelésre. Meg is mondtam nekik, hogy ezzel estek ki a versenyből.

Ehhez úgyfélközpontú magatartás is járhatna. Mert így el fognak veszíteni sokat ....  Két hete kértem tőlük visszahívást, rám se bagóznak , pedig 10 éve vagyok ügyfél .
Ez elég rossz hozzáállás !!

Ezek belőlünk , ügyfelekből élnek. Te meg őket véded ????
 

Nem tudok róla hogy a koaxot kivezetik. Csak annyiról van szó - ha jól értettem - hogy a mostani új meritésből származú STB-k már okos, IP alapú fajták, amik internetet kérnek és nem koaxot. A koaxot majd a modem megeszi, ahogy eddig is. Ezt én inkább előrelépésnek nevezném mert a lakásban powerline adapterekkel bárhova könnyen el tudod vinni ezt, a koax viszont szopás, mert kemény, nehezen kezelhető kábel, amit sok munka mindenhova odavinni és aztán eltüntetni hogy ne legyen szem előtt.

A T egyébként pontosan ezt csinálja újabban, IP alapú STB-ket ad és mindegyikhez egy-egy powerline adaptert is, amik mind becsattannak a modemhez. Anyósomék házában igy van, és tök jól üzemel. Lehet is elbontani azt a sok koax kábelt a házban. :)

De valamit magyarázott amúgy a szerelő nemrég hogy a legújabb az már koax+UTP egyszerre, mindkettőt bedughatod, és amelyikkel megy, azzal tud menni, igy stabilabb. Ha pl. a net elmegy, de a kábeltévés vétel még megy, akkor átáll arra magától.

De egyébként "régi" koaxos HD STB-t a mai napig kérhetsz, és adnak, nem kötelező az új.

 IP alapú fajták, amik internetet kérnek és nem koaxot. 

Tudtommal a a  koax-os settopbox , ami nekem van, kap internetet, mert különben hogy menne a műsorvisszanézés,
élő műsor  megállítás - folytatás, felvétel beállítás előre  rajta ??
Ha meg nem kötelező lecserélni, akkor miről is szól ez a blog ??

Vagy én nem értem, amit írtál ??

Fentebb már leírtam a csere okát:

A beltérik cseréje azért indult el, mert a régi SD beltérik miatt megtartott MPEG2 kódolást ki akarják vezetni (az SD adók MPEG2-ben jönnek). Ha a boxon nincs HDMI kimenet, akkor azt  biztosan cserélni kell, mert azok csak MPEG2 képesek. Ezek a beltérik az MPEG2-MPEG4 váltás után nem lesznek tovább használhatók.

Azoknál a boxoknál, amiken van HDMI kimenet, a csere azokat egyelőre nem érinti, de mivel ezeknél a videótár és a műsorvisszanéző szolgáltatást még mindig a Liberty Global biztosítja a Horizon platformon keresztül, így kérdéses, hogy meddig tartják fenn párhuzamosan a Horizon TV és Vodafone TV platformot.

a koax viszont szopás, mert kemény, nehezen kezelhető kábel

Ez, így nem teljesen igaz. ;)

Mondjuk, hogy az utp olcsóbb, tehát jobb.

Az a merev koax épületgépészeti szempontból jobb, ha kültéren kábelcsatornában vagy csőben használod. Egyszerűen krimpelhető és mechanikailag ellenálló.

Jó tizenéve egy haver bement az antennaboltba és pár mm vastagságú, flexibilis és nagyfrekvenciás paramétereiben jobb koaxot vásárolt.  A szerelők olyat még nem láttak. ;) Tehát lakáson belül megoldható a könnyen kezelhető koax használta - ha nem fali kábellel próbálkozol.

Persze a bekötést régen is úgy csinálták, hogy 12m kábellel kellett érkezni a szerelőnek. A két végét megfejelték, rádugták a splitterre. A többit meg oldd meg! :-D

Nekem DVB-C tuneres CI+ interfészes tévém van.. abba csak mediacard kell jelenleg. Remélem nem kell majd STB.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش