[KV] Korona karantén...

... elrendelve. Hát nem szarták össze magukat a gyorsaságtól. 

Múlt 5-én szombaton találkoztunk a családdal, ahol az egyik gyerek hétfőn lett tünetes, szerdán tesztelték, pénteken lett eredmény (pozitív), minket most értesítettek (szerencsére mi felelősségteljes állampolgárként, már hétfő óta minden programunkat lemondtuk és kb nem mentünk sehová). 

14 nap karantén, lakást se hagyhatjuk el, szerencsére 5-étől számolva, 19-én éjfélkor "szabadulunk".

Ki nem jönnek ,csak telefonon értesítettek, határozatot e-mailben (???) kapunk ( kb. 1 órája beszéltünk, azóta nem sikerült kiküldeniük). A cetlit meg majd nyomtassuk ki és ragaszuk fel. Itt elröhögtem magam :D

[UPDATE]: telefonáltunk, mi lesz a határozattal, tekintve hogy kéne munkahelyre, iskolába stb. Megkérdezték mi olyan sürgős :D Itt már megint nem bírtam röhögés nélkül. 

Mondták akkor majd holnap. Aztán valahogy egy percen belül mégis megjött :D A szép piros cetlivel... megkértem egy haveromat nyomtassa ki. SZíNESBEN! Megnézném a fejét annak aki látja, mit szed ki a nyomtatóból!

Hozzászólások

A cetliet meg majd nyomtassuk ki és ragaszuk fel.

Egyébként akinek nincs nyomtatója, az ilyenkor mit csinál? Szerencsés esetben ugye nem az egész háztartás kerül karanténba, valaki szabadon járhat-kelhet, miközben a házastársa karanténban van (lol), de mi van, ha az egész családnak otthon kell maradni?

Fog egy kibaszott tollat és kiírja egy darab papírra? El nem hiszem, hogy ennyire ne legyen valakinek kreativitása. Mit gondoltatok, ha több tízezer érintett lenne, majd egyenként nyújtanának be kérvényt, hogy tessék gondolkodni?

trey @ gépház

A piros fecnivel való baszakodás konkrétan Btk-s tényállás, úgyhogy kapsz egy piros pontot kreativitásra, de a kérdés megérzésem szerint még nyitott.

Gondolom lehet a hatóságtól kérni egyet, de a fenti sztori arról szól, hogy egy emailt sem tudtak kiküldeni, nemhogy valami kézzelfogható tárgyat.

de addig is, amíg meg nem jön, azért ugye ki tudod írni?

Mi jön meg? ("A cetliet meg majd nyomtassuk ki és ragaszuk fel.")

Konkrétan innen indult a kérdés, hogy mi történik, ha nem tudsz nyomtatni. Akkor kihozza a rendőr, kihozza a posta, vagy beszoptad?

Nem tudom milyen tényállás

Járványügyi szabályszegés, 361. § b). Még a piros fecnire is rá van írva, hogy a büntetőjogi eljárás lehet a vége a bulinak.

Már tavasszal is az volt a nóta, hogy vagy piros baszás az ajtóra, vagy a covid app telepítése. Előbbinél rendőr jön ellenőrizni, utóbbinál nem kell és a cetli se. Nem tudom, hogy ez változott-e.

Olvasnivaló:

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/jol-mukodik-hatosagi-hazi-karanten-el…

trey @ gépház

Szerencsére a nemzeti konzultációs kérdőíveket ki tudták küldeni nindenkinek időben. Lehet, hogy egy ilyen matrica, meg 5-5db maszk hasznosabb lett volna. 

"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

BTW, én ezzel a "vöröscédulás" megoldással mindig is úgy voltam, hogy az ember legbizalmasabb személyes adata az egészségügyi állapota és esetleges betegségei, így - járványhelyzet ide vagy oda - nem kifejezetten szívesen ragasztanék ki a kapura egy vörös cédulát, hogy a környék összes szomszédja és egyéb random járókelője azon témázzon, hogy jujj, itt lakik egy fertőzött és/vagy gyanús júzer. (Mivelhogy én még soha a környékünkön nem találkoztam hasonló vörös cédulával, ezért tutira mindenkinek ez szúrna szemet elsőként.)

Nem szeretem, ha értelmi fogyatékosként akarnak kezelni. Negyvenes, felnőtt férfiként magamtól is képes vagyok távolságot tartani, ha szükséges. Eleve rossz emlékeim vannak a "hatóságilag tilos" és "hatóságilag kötelező" frázisokról.

Itt az a kulcsszo, hogy te kepes vagy tavolsagot tartani, de masok nem latnak a maszkod moge, nem tudjak, hogy tavolsagot kellene tartaniuk. Nem veletlen, hogy a kozepkorban a leprasoknak is kopenyt kellett horandiuk es kis csengettyut a nyakban, hogy elkeruljek oket az emberek, megakadalyozando a veletlen fertozodest is. Ma mar azert sokat fejlodtunk szocialisan is es technikailag is, talan meg tudjuk uszni csengettyucskek nelkul, siman egy cetlivel az ajton, hogy vigyazat, itt fertozo ember lakik. 

Elismerem, hogy fontos dolog az adatok vedelme, de ez nem a te adataidrol szol, es ez az egesz jarvany nem rolam vagy rolad szol. Rolunk szol, mindannyiunkrol. Ha nem vagyunk kepesek elfogadni azt, hogy a munkan kivul most mar a maganeletben is csapatkent, tarsadalomkent kell gondolkodnunk, akkor lehet tenyleg ideje lenne kipusztulnunk.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

A cetli senkit nem érdekel. Ha a háztartásból mindenki karanténban van, akkor hozzátartozó intézi a bevásárlást. Én csináltam, ajtó elé lepakoltam a cuccot, ők meg bevették, ha elmentem. Ha nincs hozzátartozó, az aktuális önkormányzatnak kell ezt a feladatot ellátnia.

Az ellenőrzés során nem volt a cetlivel kapcsolatban semmilyen észrevétel. Engedd meg, hogy ennyiben hagyjam a dolgot ;)

Elolvastam a Btk. tényállást, tipikus esete a magyar jogalkotás színvonalának. Olvasd hozzá a Szabs.tv. 239. § (1) a) tényállását is. Cetli hiány miatt, ha nincs más jogsértés mellette, azaz amúgy a karanténszabályok be vannak tartva, _szerintem_ nem lehet még szabs. miatt sem szankcionálni, nemhogy bcs. miatt. Az ilyen silány tényállások miatt van kenyere az ügyvédeknek... Azt gondolom, még az angolszász jellegű jogrendszer is jobb, mint az itt megvalósuló írott jog...

Mi is karanténban vagyunk már két hete. Családi ház, bejárat kb 30 m-re a kaputól, oda tettük ki a vöröset. Megnéztem, látszik az utcáról.

Amikor először jöttek ellenőrizni, megkérdeztem, hogy kérnek-e pl személyit, hogy valóban azok megyünk-e ki, akiknek kell, de nem. Most már csak kilépünk az ajtó elé, integetünk, és ennyi. Az első alkalommal felhívtam a figyelmet a vörösre is, csak a vállukat vonogatták. (Ma meg ránk szóltak a hangosból, hogy legközelebb rugalmasabban menjünk már ki. Mivel nem volt nálam ilyen erősítő izé, nem tudtam visszaszólni, hogy konkrétan a wc-n ültem...)

Az érintettek nem akarják telepíteni a nyomkövető alkalmazást, ami megkímélne minket a napi szemlétől.

A teljes sztorit nem írom ki, már annyiszor elmeséltem telefonban, hogy unom. Röviden: mivel még a pozitív gyerekünknek (20 éves) se volt semmilyen tünete (ma egyébként gyógyultnak minősült), inkább sírva-röhögős az egésznek a hivatalos kezelése.

De ha van konkrét kérdés, szívesen válaszolok.

Mennyit várnak yardék? Ha pont tisztálkodsz, hány perc után írják be a kockás (direkt nem négyzetrácsos) füzetbe, hogy Kovács 1.0 Béla állampolgár megszegte a karantént? Ha kikiabálsz nekik (ha már személyi sem kell), azt elfogadják? Ha az asszony szóban tanusítja hogy otthon vagy, elfogadják? És ha ittas? Vagy a gyerekektől? Utóbbiak esetén nagykorúnak kell lenni? És annak is látszani? Ha nincsen csengőd (nálunk direkt nincs), és jó a hangszigetelés, akkor automatice megszívtad?

Tudom hogy a Föld 80%-a rosszabb hely MO-nál, nem a fikázás volt a cél. Komolyan kérdezem.

echo crash > /dev/kmem

Lehet, hogy meg fogsz lepődni, de a rendőrök nem algoritmusok, tudnak egész szofisztikált működést produkálni. Pl. ha egyszer már igazoltattak, akkor a következő körben ha ugyanaz a rendőr jön ki, és meglát, akkor már személyi nélkül is elhiszi, hogy te vagy az. Ha nem jössz ki a csöngetésre (nincs csengőd), akkor fölhívnak, megkérdezik a szomszédot, benéznek az ablakon. Ha az asszony/gyerek szóban tanusítja, hogy otthon vagy, de közben feltűnően izzad és tipikusan füllentés jeleket tanúsít, akkor esetleg további bizonyítékot kérnek, de ha szépen mosolyog, meg látásból ismerik is, akkor nem. Szóval nem olyan bonyolult ez, csak az IT világban kell előre lefixszált szabály mindenre, a való életben egy csomó dologban az autonóm entitások eldönthetik, hogy hogyan oldják meg az előttük lévő taskot.

Csaba

Nemtom mikori az infód, a WHO oldalán jelenleg ez áll:

Can people without symptoms transmit the virus?

Yes, infected people can transmit the virus both when they have symptoms and when they don’t have symptoms. …

Az ECDC szerint is legalábbis vitatott, és vannak az ellenkezőjére utaló jelek / tanulmányok.

Szövegkörnyezetbe helyezve annyi a relevanciája, hogy ha tünetei is lettek volna, akkor nem sírva-röhögős a történet, hanem sírós-fogcsikorgatós. Nyugodj meg, már a környezetéből érzett első jelzés után önkéntes izolációba vonultunk, a legkisebb nem kezdte el az iskolát, stb. Összességében aug 23-tól szeptember 29-ig leszünk itthon.

itt szhelyen is van jo sztori: szerdan tantestuleti ertekezlet, egyik tanarrol kiderult hogy koronas lehet, vasarnapra meg jott a pozitiv eredmeny. mivel ment a klima, ezert mindenkit aki a szobaban volt, karantenba raktak (az ertekezlet napja+1-tol szamolva 14 nap) + mintavetel. kedden-szerdan levettek mindenkitol a mintat, es most hetfore lett negativ eredmenye. meg van 3 nap hatra a karantenbol :D

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Szerkesztve: 2020. 09. 15., k – 10:39

Én mint tanár-férj minden reggel úgy ébredek hogy lehet hogy ma a feleségem 2 hetes kötelezőre vonul, meg 1+ hónapig digitálisan oktat majd :)

Kitartás! Az a pár nap már nem sok.

Én is, ráadásul az iskolájukban már két osztály van karanténban. Több gyerek is és három kolleganője is pozitív.
Egyikük kórházba is került sajnos.

Így nagy a valószínűsége, hogy szép lassan végig megy az iskolán.

Ráadásul a középiskolás fiam iskolájában is dúl.

Őszintén szólva azt nem értem, hogy az emberek mire számítottak? A görbe ellaposítása ugyanis nem azt jelenti, hogy én megúszhatom, hanem azt, hogy lehetőleg ne egyszerre kapja el a ragályt mindenki, ezzel letérdeltetve az egészségügyet. Az már látszik, hogy a tavaszi lockdown túl jól sikerült, ezért szinte alig ment tovább a fertőzés. (Már egy ideje cikkeznek erről itt a finn sajtóban.) Azt kellene megérteni, hogy ez nem cél. Nem cél, hogy az erős egészséges emberek ne kapják el a vírust, hanem hogy amikor a veszélyeztetett csoportból kapja el valaki, akkor mindig legyen kapacitás az egészségügyben, hogy ellássák, és akinek nem muszáj, az ne haljon bele. (Nem fog tetszeni, de az a helyzet, hogy aki amúgy is meghalna, mert pl utolsó stádiumos rákos, az per-def amúgy is meg fog halni.)

Szóval ha van herd immunity, akkor majd az hoz megoldást, ha meg nincs, akkor keringeni fog ez a kór, vakcina ide vagy oda. Van egy jópár hasonló vírus már, ott van pl mindenki kedvence, az Epstein-Barr. A felnőtt populáció 90%-a már megkapta vagy permanensen hordozza. Ha olyan mázlista valaki, hogy csak felnőőtt korában fertőződik meg vele, akkor nagyon durva mononukleózist kap, én ismertem egy fazont, akin egyetemistaként ment át, hát vagy egy hónapig alig kapott levegőt. Ez az új kornonavírus is ilyen lesz tippre, szóval továbbra sem értem ezt az egészet, de már betudtam annak, hogy öregszem, meg nem vagyok elég progresszív.

Csaba

Lehet, hogy félreérthető volt amit írtam, de én egyáltalán nem félek, hogy elkapom.

Sőt, mivel én úgy gondolom, hogy jelenleg Európában a nyáron gyűjtött D vitamin miatt ilyen kevés mindenhol arányaiban a megbetegedés (nem a teszteltek száma, hanem a kórházba kerülőké), illetve a halálozás, ezért abban reménykedem, hogy most a tél kezdetéig minél többen átesnek ezen.

Szerencsére már látszanak a jelek, hogy a D vitamint már felelős pozícióban lévők (pl dr. Fauci) is kezdik a sajtó előtt megemlíteni, illetve a média is elkezdte terjeszteni, lásd mai Index cikk), így  még ez is elhozhatja a megoldást.