PCI Passthrough - Proxmox. Nalam lehetseges?

Fórumok

Sziasztok!

 

Adott egy otthoni server, amin Proxmox fut, OPNSense-el. A maximalis teljesitmeny miatt a WAN oldalt oda szeretnem adni a VM-nek PCI Passthrough-al.

 

Olvastam az idevago cikket (https://pve.proxmox.com/wiki/Pci_passthrough), de nem teljesen egyertelmu, hogy ez az en procimmal (i3 5005U) es halokartyammal (Realtek RTL8111/8168/8411) lehetseges-e. 

A leiras szerint tudnia kell az ACS-t , ami a leiras szerint megy, ha a CPU tamogatja a VT-d-t (az enyem tamogatja)

A kerdes, hogy erdemes ezzel szivni, lehetsges-e egyaltalan az en configommal es ad-e a virtio-hoz kepest barmi plusszot. (PPPoE van amugy nat-olva befele, most kb 720Mbit a savszel, direktben a telekom eszkozen 960Mbit. Persze itt lehet siman CPU overload is, csak azert adnam neki oda direktbe, hogy ezzel is csokkentsem rajta a terhelest)

Hozzászólások

Nincs pont ilyen hardverrel tapasztalatom, de ha az adatlap szerint támogat mindent, ami kell, akkor nincs azzal veszteni való, hogy kipróbálod jobb-e.

Viszont kettő dolog eszembe jutott megfontolásra: 1) a Realtek kártyák (úgy általában) nem jeleskednek a Gigabit kihajthatóságában. Max. teljesítményhez valami (akár használt) Intel vagy Broadcom chipes NIC-et nézz szerintem. 2) a PPPoE mindenképp szoftveres lesz (és szerintem ez a komolyabb terhelés az egészben, nem a NIC->virtio), hiába direkt HW a kapcsolat.

Nekem egy Xeon procis, Broadcom NIC-es szerveren fut itthon Proxmox, rajta OPNsense, és simán virtio interfészeken vannak a WAN és LAN kapcsolatok. Munkaállomáson így max. 860 Mbit-et tudtam méri az 1 Gb-es Digi kapcsolaton, és a CPU terhelés a VM-ben nem szokott 60-70% fölé menni (2 vCPU-ja van, 1.8 GHz-es magokkal).

Sorban: 1, ahogy felettem írták, én is valami komolyabb szerveres kártyát javasolnék

            2, a PPPoE -hez (mivel szoftveres cucc) én inkább gyors(abb) procit raknék. A magszám itt kevésbé számít. A HT meg kb semmit. (bár ezt meglépheted később is (hátha megy így is))

           3, Alapesetben Passthrough-hoz a chipset-nek is támogatnia kell a VT-d -t. A te esetedben akkor lenne a legjobb, ha a szerverkártya által használt pci-e sávokat közvetlenül a prociból nyernéd. (alaplapfüggő)

Csak akkor szólok hozzá egy témához, ha értelmét látom.