SMOG-P és ATL-1 műholdak vétele WebSDR-rel

December 6-án a RocketLab Electron rakétájának tizedik küldetése pályára állította a 2. és 3. magyar műholdat, a SMOG-P-t és az ATL-1-et. A BME-s csapat az űreszközökhöz a Masat-1-hez hasonlóan ezúttal is elérhetővé tett szoftvert a telemetria dekódolásához és beküldéséhez, még választani is lehet egy CLI-s és egy GUI-s változat közül. Persze ezeket a szoftvereket rádióamatőröknek szánják, akik rendelkeznek a megfelelő frekvenciatartomány vételére alkalmas rádióval. Ahogy ez a későbbiekből egyértelműen ki fog derülni én nem vagyok rádióamatőr, nem rendelkezem ilyen rádióval, de ez nem lehet akadály.

Hozzávalók

  • Egy WebSDR (lehetne RxaaS, vagyis Radio Receiver as a Service)
  • Egy műhold követő szoftver
  • Egy dekóder szoftver
  • Egy hangkártya, ami rendelkezik loopback képességgel
  • Egy kis türelem

WebSDR keresése, előkészítése

A legegyszerűbb a WebSDR.org-on keresni megfelelő kiszolgálót. Az oldalon megjelenő lista szűrhető frekvencia alapján, érdemes ezt használni. Sajnos nem nagy a választék, én 4-6 vevőt szoktam látni, ami támogatja a 70 cm-es sávot.

Műhold Frekvencia
SMOG-P 437.150 MHz
ATL-1 437.175 MHz

A lista alatti térkép és a műholdak várható áthaladása alapján lehet kiszolgálót választani. Van, ahol már fel van véve a SMOG-P és az ATL-1, ahol nincs ott érdemes ezeket előre elmenteni a Memories közé USB sávszélességgel (Upper Sideband, nem Universal Serial Bus). Persze a Doppler-effektus miatt kézzel kell majd hangolni az áthaladás során, de támpontnak jól jönnek a címkék.

WebSDR beállítása
WebSDR beállítása

A műholdak követése

Én a N2YO.com-ot találom a legegyszerűbben használhatónak, a műholdak jelenleg ezen a linken követhetőek. A Draw footprint opció mutatja honnan láthatóak a műholdak a horizont felett.

Ugyan az oldal megtalálja a SMOG-P és az ATL-1 objektumokat név alapján is, csakhogy a NORAD 30 napnál újabb objektumok TLE listájában a 44832 / 19084J és a 44830 / 19084G azonosítók kapták ezeket a neveket. A BME-s csapat szintén megpróbálta beazonosítani a műholdakat, de ez csak részben sikerült. Mindenesetre a NORAD megoldása nekem valószínűbbnek tűnik, remélhetőleg rövidesen tisztázódik a helyzet.

Frissülés: azóta a SMOG-P már mindkét forrás szerint ugyanaz az objektum, az ATL-1 kérdésében még nincs konszenzus. A NORAD hozzárendelésében nincs változás.

SMOG-P és ATL-1 követése
SMOG-P és ATL-1 követése

A dekóder szoftver beállítása

A dekóder szoftverek a legegyszerűbben a GND Upload oldalon érhetőek el. Én a grafikus Windows szoftvert töltöttem le és telepítettem. A WebSDR használatához mindössze a Demodulate soundcard opciót kell engedélyezni, valamint ki kell választani bemenetnek a loopback eszközt (Windowson Stereo Mixer).

Dekóder szoftver beállítása
Dekóder szoftver beállítása

A műholdak vétele, csomagok dekódolása

Ez az a lépés, ahol a türelemre lesz leginkább szükség. A kevés számú rádióvevő és a műholdak 92 perces keringési periódusideje miatt nincs sok lehetőség a vételre. Ráadásul azok különböző érzékenységgel képesek venni a jeleket, ha túl alacsony a jel-zaj arány, akkor a csomagok dekódolása nem lesz sikeres. Eddig csak a BME-sek saját WebSDR-jével sikerült csomagokat dekódolnom, azzal is csak az ATL-1 telemetriáját, a SMOG-P eddig túl csendesnek bizonyult.

Műhold vételéhez a WebSDR-ben úgy érdemes „belenagyítani” a waterfallba hogy szépen lehessen látni a hangoló sávszélességét. Az adás körülbelül 10 KHz-cel a nominális frekvencia felett fog megjelenni az áthaladás kezdetén. A frekvencia folyamatosan csökkenteni fog, ahogy a műhold áthalad a rádió égboltján. A rádió úgy hangolandó, hogy a műhold jele teljes szélessége beleessen a hangoló sávszélességébe. Ennél valószínűleg van precízebb technika is, majd a rádióamatőrök kijavítanak. Ha minden jól megy, a dekóder szoftvernek sikerül dekódolnia néhány csomagot.

ATL-1 vétele BMEGND WebSDR-rel
ATL-1 vétele BMEGND WebSDR-rel

Miután sikerült a szoftvernek dekódolnia pár csomagot, megjelent egy spektrum analízis grafikon. Ha jól értem amit látok, akkor ez a műhold által mért jelerősség az Airband beszédre fenntartott (118 - 136.975 MHz) tartományában, sajnos csak a spektrum feléhez tartozó csomagokat sikerült dekódolni.

A dekóder szoftver az ATL-1 csomagjait dekódolja
A dekóder szoftver az ATL-1 csomagjait dekódolja

Egy áthaladás során sikerült 11 csomagot dekódolni. Konfigurációs hiba miatt a Satellite oszlopban SMOG-1 látszik, de a kijelölt csomagot egyértelműen az ATL-1 küldte.

Sikeresen dekódolt ATL-1 csomagok
Sikeresen dekódolt ATL-1 csomagok

Hozzászólások

Szerkesztve: 2019. 12. 15., v – 04:35

Websdr és doppler korrekció: előnyös lenne ha kattogtatás mellett lenne valami CLI lehetőségük is a websdr-eknek. A műhold előrejelző szoftverek ugyanis az antennaforgató iránybeállító adatok mellett a doppler korrekcióhoz szükséges adatot is értelmes módon kiadják (nem csak képernyőre).

https://live.staticflickr.com/8847/28902144622_e37b175acb.jpg

Szerkesztve: 2019. 12. 15., v – 09:12

Ez egy érdekes és szépen, igényesen formázott cikk blogbejegyzés.

trey @ gépház

Fooldal!

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Szerkesztve: 2019. 12. 16., h – 09:42

WebSDR, miket ki nem találnak. :)

Már korábban szemeztem az SDR-el de eszembe nem jutott volna ilyet webre rakni, tök jó.

Sok éve egy szép BME-s diplomamunka is született websdr témából az itt látható fiatalember jóvoltából: https://sdr.hu/openwebrx
Bár nem az első websdr implementáció volt az ővé, ennek ellenére ma sok websdr az ő szoftverére épül.

Szerkesztve: 2019. 12. 17., k – 15:20

Csak amolyan FYI:

https://soundcloud.com/szertar/clx-az-elso-emlekezetes-volt-a-masodik-a…

Ez egy oktoberben keszult interju a keszitokkel - es meg ovatosan nyilatkoztak az inditasrol (a beszelgetesben az is szerepel, hogy siman benne van a pakliban, hogy csuszik, ha csuszik akkor minimum honapokat) - ha valakit erdekel a tema, szerintem erdemes meghalgatni.

 

Szep teljesitmeny - es jo, hogy elsore sikerult feljuttatni.

 

Tudom, mas tollaval ekeskedes, de buszke vagyok ra, hogy az egyik volt munkatarsam a csapat tagja (gondolom tobbek kozt emiatt a project miatt ment vissza az egyetemre teljes munkaidoben). BTW, a MASAT-ban a mi radios chipunk volt ;-)

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar