Open source inzulin

Közvetlenül nem vagyok érintett, de egyetértek a címbeli állítással, hogy valóban olcsónak kéne lennie:

https://youtu.be/9CdydQNfAXE

Hozzászólások

Érdekes cucc. De azért én nem bíznék ezekben a szerekben. Első körben biztos nem. 7.50-nél teljesen jól megfogalmazzák miért is lehet ez veszélyes.

"I mean, people can do it, you can do your DIY, but i gotta tell you, this is not like making an omelet. This is really tough to do and you make any mistakes and you can kill people."

Amikor varhatoan a populacio fele lesz nemsokara fogyaszto potencialisan ?

A jovo olaja a viz mellett, jobban es egyszerubben lehet vele pop kontrol funkciokat vegezni mint barmivel.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Aki onhibajabol lesz cukorbeteg, annak boven nem adnek ingyen inzulin-oltast. 

Alapvetoen siman meghuznam a vonalat az 1-es tipusu vs 2-es tipusu cukorbetegek kozott. Ha ennel engedekenyebbek is vagyunk, akkor, ha mar ott tartanank, hogy egyebkent ingyen adnak a vakcinat, evente N alkalalomszori kotelezo szuresre kuldenem a lakossagot, igy pl. a pre-diabetesz kimutathato lenne, amikor meg boven  lehet lepeseket tenni, igy termeszetesen aki ezt elmulasztja, szinten kiesne a tamogatotti korbol.

Szoval fogalmad sincs a temarol, oke. :)

En szerencsere nem vagyok erintett benne, de par ismeros igen, ugyhogy tl;dr nem, nem lehet egyertelmuen megallapitani. Okozhatja genetika, korabban jelentkezo terhessegi cukorbetegseg, az idos kor, es persze a tulsuly is.

evente N alkalalomszori kotelezo szuresre kuldenem a lakossagot

Ebben egyetertunk.

Ennel azert nemileg tobb fogalmam van rola, merthogy tobb cukorbeteg ismerosom van, terhessegbol fakadoan erintettseg miatt is ismertem a csaladban es meg nehany pelda, de tobb oldalnyit nyilvan nem a HUP-on fogok errol velemenykifejtes cimen irni. Aki az eletmodjabol fakadoan valt cukorbetegge, kapasbol egy Ft-tal sem tamogatnam, gyakorlatilag ennyire egyszeru.

Szerintem nekem megtobb cukorbeteg ismerosom van, mint nektek kettotoknek osszesen, igy majd en megmondom az igazat! :D

Ez egy nagyon bonyolult dolog. Ha valaki tulsulyos azt okozhatjak hormonalis zavarok is, igy akkor ra lehetne mondani barmit.

Ha meg lehetne allapitani, akkor en is kifizettetnem veluk, de nem lehet.

És miért pont a cukorbetegséget pécézed ki? Az egész nap a gép előtt ülő informatikusoknak is az életmódjuk miatt lesznek gerincproblémái, ínhüvelygyulladása, etc., kergetik itt a lóvét, túlhajtják magukat, aztán még a társadalombiztosítás kárára akarják gyógyíttatni a saját pénzéhességük következményeit?! Vagy mi van a sportsérülésekkel? :)

Akkor sem hiszem, hogy az a korrekt eljárás, hogy bizonyos betegségek kezelését kihagyod a rendszerből, akkor az korrektebb lenne, hogy ha a biztosítás díját állapítod meg a rizikófaktorok alapján. De ez esetben sem tartanám korrektnek az intuitív ötletelést. Lehet, hogy ha jól elhízol, akkor átlagosan olcsóbb vagy a rendszernek, mert nagy eséllyel hirtelen visz el valami szív- és érrendszeri betegség, mint ha egészségesen élsz, és sokáig kell majd az öregkorral összefüggő betegségeidet kezelni. Ha ez így van, akkor kedvezményt adnál a kövéreknek? Manapság már egy csomó betegségről tudjuk, hogy genetikai hajlam is hozzájárul. Az is oké, hogy ha a szüleid ilyenben szenvednek, akkor megemelik a biztosítási díjadat, sőt, ha kiszámíthatóan örökletes problémáról van szó, akkor ki is hagyják (a biztosítás elvileg kockázatközösség, ha valami kiszámítható, az nem kockázat, ergo, nem kell vonatkozzon rá a biztosítás, tegyél félre)?

Azt nem mondtam, hogy egyszerű a kérdés. 

"Akkor sem hiszem, hogy az a korrekt eljárás, hogy bizonyos betegségek kezelését kihagyod a rendszerből,"

Ezt nem is mondtam. De az ismert -és az ellátó rendszerre nagy terhet jelentő- népbetegségek rizikófaktorait számításba lehetne venni. Az emberek baromi kényelmesek, gyógyszert szedni meg orvoshoz járni szinte ingyen van, a szokásokon/életmódon változtatni meg nehéz/kényelmetlen. Érdekeltté kéne tenni az embereket abban, hogy változtassanak. 
 

De attól nem lesznek érdekeltebbek, hogy elveszed tőlük az orvosi ellátást, csak maximum korábban meghalnak. Az emberek nem így működnek, Zsolti.

Aminek komoly ereje lenne, az egyrészt az oktatás kisiskolás kortól (a sok haszontalan lexikális tudás helyett én az első négy évben ezekre helyezném a hangsúlyt, illetve csaj az ezekhez közvetlen kapcsolódó tudást oktatnám), másrészt az élelmiszerek adójának átalakításával. Angliában például kísérleteznek a cukor adójával, nem is egészen eredménytelenül, más kérdés, hogy kitolnak az olyanokkal, akik meg az édesítőszerekre érzékenyek, plusz nem tudjuk az édesítőszereknek milyen hosszú távú negatív hatásai vannak.

Az ösztönzés mindig célravezetőbb, mint a büntetés, tiltás. Az csak dacot szül.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Eléggé félrement ez a téma :(. Részemről mindíg meg tudok döbbenni azon, hogy ha valaki választhat, hogy a  csóró cukorbetegek mellé áll vagy a milliárd dolláros Evergreening szabadalmi trollok mellé akkor azt választja, hogy a csórók dögöljenek meg. Remélem ettől még nem vagyok komcsi..

Nyilván a szabadalmi trollok azzal érvelnek, hogy az ezen szerzett zsozsót (vagy egy részét) visszaforgatják a fejlesztésbe, és ezzel más betegségek is gyógyíthatóvá válnak. Az már más kérdés, hogy ezt mennyire tudjuk elhinni.

A problémának szerintem az is része, hogy állami szinten elképesztően keveset költenek az államok kutatásra, aztán csodálkozunk, hogy aki költött, az utána minden eszközt kihasznál arra, hogy haszna legyen belőle.

Semmi trollkodas nem volt benne, keves dolgot vetek meg jobban, mint azt, aki mar nagyobb, mint egy vagasra szant malac, de csak zabal aztan csodalkozik, hogy cukorbeteg lesz, de tenni persze semmit nem tesz erte (radikalis eletmodvaltas, sport). Szemely szerint tobb ilyen embert is ismerek, semennyi sajnalat nincs bennem felejuk, az ilyen plane ne kapjon ingyen ellatast erre nezve,

De, ez trollkodás, mert az alapvető információknak is híján vagy, de azért megmondod a tutit.

Kezdjük azzal, hogy az inzulininjekció nem oltás. Folytassuk azzal, hogy a 2-es típusú cukorbetegséget alapesetben nem inzulinnal kezelik (régen éppen ezért nem inzulinfüggő diabétesz volt a neve, aztán rájöttek, hogy ez a fajta megkülönböztetés nem jó, mert a betegség előrehaladtával – a hasnyálmirigy funkciójának csökkenésével, esetleg leállásával – mégis szükséges az inzulin adása).

Zárjuk le a kérdést: senki nem kap ingyen ellátást. (Na jó, az 1-es típusú diabéteszes gyerekeknek végre alanyi jogon támogatott lesz a szöveti cukormonitor, illetve az inzulinpumpa és szerelékei – az inzulin továbbra sem.)

És más életmóddal is elhíztak volna ugyanannyira?
Biztos vannak olyan betegségek, amikor nehéz, de olyat nem nagyon tudok elképzelni, hogy életmódváltással, dietetikus-orvos segítségével ne lehetne fogyni. Ha kevés a bevitt kalória (kevés kaja, jól összeállított étrend) és/vagy (de inkább és) sok a mozgás, akkor nincs "mibű" hízni. 

Biztos van olyan betegség, amikor mindez extrém nehéz, én ezt nem vitatom, de vajon a 60%-ban túlsúlyos lakosság hány százaléka ilyen, és hány százaléka az, aki szimplán nem tesz ellene semmit?

Az a baj, hogy könnyen beszéltek úgy, hogy sosem tapasztaltátok meg, milyen a másik helyzete.

Nekem pl. pajzsmirigy problémáim vannak. Az orvos szerint nem kell rá gyógyszer, mert eddig akaraterőből megoldottam, hogy ne guruljak, más tünete meg még nincs. Ettől függetlenül gyakorlatilag 24/7-ben éhes vagyok, ami hosszú távon igen szar dolog.

Ettől függetlenül az elmúlt 10 évben voltam 70 kilótól 95 között minden, mikor hogy sikerült. 5 évvel ezelőtt még tudtam sportolni, mára már addig súlyosbodott az allergiám, hogy ha kimegyek a szabadba futni, akkor néhány percen belül köhögni kezdek, utána meg jön az asztmaroham.

Mindezt nem azért írtam, hogy bárki megsajnáljon, vannak, akiknek sokkal rosszabb az egészségügyi helyzete nálam. Sokkal inkább az volt a célom, hogy hátha felfogod, hogy hülyeségeket beszélsz.

Nem beszel humyesegeket, mert te pont az a kiragadott pelda vagy, amirol o is beszelt - neked eppen tenyleg van pajzsmirigy-problemad, de a korosan elhizottak es a 60%-nyi tulsulyos kozott elenyeszo aranyban vannak ezzel igy. A legtobben egyszeruen lustak es akaratgyengek, aztan sirnak, ha ez az egeszsegukre is kihat.

Én erre reagáltam:

"És más életmóddal is elhíztak volna ugyanannyira?
Biztos vannak olyan betegségek, amikor nehéz, de olyat nem nagyon tudok elképzelni, hogy életmódváltással, dietetikus-orvos segítségével ne lehetne fogyni."

Könnyű úgy a helyes testsúlyról osztani az észt, hogy neki kb. a légzéshez hasonlóan teljesen automatikus mechanizmusok tartják a megfelelő szinten.

Egyébként ha van kedvetek kísérletezni, próbáljatok X időre lemondani valami olyan kényelmi/élvezeti dologról, amihez már nagyon hozzá vagytok szokva. Kávéztok? Hagyjátok el egy hónapra. Kocsival jártok dolgozni? Hagyjátok otthon. Aztán legalább gondolatban terjesszétek ki ezt a teljes hátralévő életetekre.

"Egyébként ha van kedvetek kísérletezni, próbáljatok X időre lemondani valami olyan kényelmi/élvezeti dologról, amihez már nagyon hozzá vagytok szokva. Kávéztok? Hagyjátok el egy hónapra. Kocsival jártok dolgozni?"

Kave, megtortent, ~15 ev kavezas utan egyik naprol a masikra tettem le vmivel tobb, mint fel eve. Ennyi volt, nem tertem hozza vissza, nem sovargok utana, es igy tovabb, ugy, hogy elotte napi harom kavet ittam (presszo, tisztan, semmi tej es cukor). Nem okoz gondot. Volt masra is pelda mar, hasonloan nem problema.

De a kávét minek? A bagót még értem is, mert büdös és undorító szokás. De pont a kávé? Valami szív vagy vérnyomás gond? Vagy annyira túlzásba volt vive? Ezek szerint 15 évik te is sz@rtál bele az egészségedbe, mint az általad lenézettek, viszont enni kell, ott a mértéket megtartani nehéz, de pl bagózni nem kell, kávézni nem kell, piálni nem kell, stb... 

Kicsit leegyszerűsítem a dolgot, mert látom a túlsúly téma túl érzékeny.

Tamogatnék egy olyan eü rendszert ami valamilyen módon jutalmazza az egészséges életmódot és az ezirányú törekvést és bünteti a bizonyítottan egészségügyi kockázatot jelentő önromboló szokásokat. Pl lehetne bónusz malus rendszer a tb kártyán, ha pluszban vagy az előnyökkel jár (várólista, gyógyszer támogatás mértéke), ha mínuszban vagy és az orvos noszogatására nem változtatsz, nem teszel magadért, akkor meg az ellátásban is hátrányt szenvedsz (pl anyagilag). Nyilván ez csak arra alkalmazható, ahol egyértelmű az egyén felelőssége a saját állapotában. 

USA-ban van ilyen. A (magán) egészségbiztosításod díja függhet a BMI értékedtől és a szokásaidtól is. Például ha elmész minden héten edzőterembe (és ezt az ujjlenyomatoddal bizonyítod a bejáratnál), akkor kedvezményt kapsz, stb..
Általában viszont a kedvezményekhez le kell mondanod a privát szférádról.

"hátha felfogod, hogy hülyeségeket beszélsz"

Senkit nem akartam(ok) megbántani, kioktatni sem akarlak, tehát felesleges ez a hangnem. 
Nem hiszem ,hogy hülyeség amit írtam. Direkt kihangsúlyoztam, hogy biztos nagyon nehéz a dolog bizonyos betegségek esetén. Ugyanakkor azt látom, hogy mondjuk a 90% tehetne valamit, de mégsem tesz, mert nem tud kimozdulni a komfort zónájából. És erről van szó. Az elhízott népességgel szerintem csak akkor lehet valamit kezdeni, ha az egyén is felismeri a problémát és akar is változtatni.

"5 évvel ezelőtt még tudtam sportolni, mára már addig súlyosbodott az allergiám, hogy ha kimegyek a szabadba futni, akkor néhány percen belül köhögni kezdek, utána meg jön az asztmaroham."
Félve kérdezem, de más sport nem jöhet szóba a kinti futáson kívül? Mert z oké, hogy pont azt nem bírod, de mást sem? Beltéri futópad, szobabringa? Kondi? Úszás? Crossfit? Köredzés? Akármi ami beilleszthető a napirendbe és ami nem okoz olyan jellegű problémát, mint a futás? 

Nekem is volt asztmám egyébként (hivatalosan most is asztmás vagyok), évtizedekig volt asztma pipám, pont a futás miatt fel voltam mentve testnevelésből évekig, stb. Aztán -de nyilván mindenkinek más a helyzete-, egyszer kb 10 éve észrevettem, hogy már tulajdonképpen pszichés függőségem van asztma pipától. Ha anélkül indultam el otthonról, akkor egyből éreztem hogy fulladok és kell. Bárhova mentem előtte rutinból szívtam egyet. Aztán megelégeltem és egyszerűen abbahagytam. Pár éve nem is iratok fel az orvossal. Lehet előbb kellett volna letennem. Utólag úgy érzem, hogy már csak azért voltam asztmás, mert azt mondták az vagyok és ezt meg ezt szednem kell, én meg sosem kérdőjeleztem meg. De ez csak egy mellékes sztori a fentiekhez.

Nem hiszem ,hogy hülyeség amit írtam.

Kérdezz meg egy obezitológust, azt fogja mondani, hogy de.

Ugyanakkor azt látom, hogy mondjuk a 90% tehetne valamit, de mégsem tesz, mert nem tud kimozdulni a komfort zónájából.

Nem olyan egyszerű ám egy zsákfaluban 8 általánossal munkanélküliként olyan életmódot folytatni, mint Budapesten egyetemi végzettséggel felsővezetőként, ez pontosan ugyanakkora baromság, és ezt nagy közönség előtt mantrázni pontosan olyan káros, mint amit pl. Szabó Péter csinál.

(Márpedig, ha megnézed a statisztikákat, pl. az elhízás előfordulása a településmérettel fordítottan arányos, ahogy a végzettséggel is.)

"Kérdezz meg egy obezitológust, azt fogja mondani, hogy de."
Melyik része hülyeség? Mert azt sokadjára mondom, hogy értem, hogy vannak kivételek (olyan betegségek, amik segítik az elhízást vagy nehezítik a fogyást). De én nem a kivételekről beszélek.

"Nem olyan egyszerű ám egy zsákfaluban 8 általánossal munkanélküliként olyan életmódot folytatni, mint Budapesten egyetemi végzettséggel felsővezetőként, ez pontosan ugyanakkora baromság,"
Megint leírtad a két szélsőséget, meg a kivételt -zsákfalu- ahol tényleg nincs sportolási lehetőség a futáson kívül. És a többivel mi van? Azokról a tömegekről beszélek, akik simán sportolhatnának, változtathatnának az étkezési szokásaikon, csak szimplán nem akarnak.

De én nem a kivételekről beszélek.

Te 90%-ról beszélsz, aki a lustasága miatt elhízott. Ez egyszerűen nem igaz, csak a pajzsmirigy-betegségekkel, PCOS-sel, egyéb hormonproblémákkal küzdők aránya bőven több mint 10%.

Azokról a tömegekről beszélek

Azon tömegek, akikről beszélsz, jelentős részben olyanokból áll, akik orvost sem látnak és lövésük sincs arról, hogy mit kellene csinálniuk, mert nincsenek meg hozzá az ismereteik. Mint fentebb említettem, 20+ éve foglalkozom a diabétesz témakörével, többszáz életutat ismerek. Vonatkoztass el az általad ismert nagyvárosi közép- és felsőosztálybeli léttől! Tudod, hogy mennyi idő után, milyen állapotban kerülnek néha diabetológus elé az emberek, mert fogalmuk nincs róla, hogy betegek, amíg nincs nagyon súlyos szövődménye? Vélhetően nem. Szóval jöhetsz itt az egyén felelősségével, de ezt akkor lehet majd számonkérni az állam által, ha tett is valamit azért, hogy az egyén egyáltalán képes legyen felismerni a felelősségét. (Amíg krumpli- és tésztaosztással v̶e̶s̶z̶n̶e̶k̶ ̶s̶z̶a̶v̶a̶z̶a̶t̶o̶t̶ hizlalják a népet, addig ez egy elég morbid gondolat.)

Az a baj, hogy láthatóan érzékenyen érint a téma, mivel ezzel foglalkozol.
Az EUban a 3. legelhízottabb nemzet vagyunk és élen járun ka szív és érrendszeri betegségekben. A lakosság 60%-a túlsúlyos, 30% elhízott. És már a fiatalok körében is sokan. Ne magyarázd meg nekem, hogy ebből a 60%-ból senki sem tájékozódik, és mindenki zsákfaluban él. És mindenki csak akkor tudja meg, hogy az elhízás rossz, amikor már 3 betegsége van emiatt. Lóf*szt. Mindenki jár orvoshoz. Az orvos általában tájékoztat, már első körben, nem akkor mikor már késő. 
Lehet, hogy a 10% olyan beteg, hogy nem tud mit tenni a helyzetével. Aláírom. És a maradék? Tudod mi a legnagyobb probléma? Hogy a túlsúlyosok 90%-a szerint ő benne van abban a 10%-ban, aki sajnos nem tehet ellene. Mert ez így kibaszott kényelmes.
Ne legyél sértődött, nem a diabéteszeseket akarom bántani, meg általában senkit sem. Csak jó lenne ha az emberek felismernék a problémát _magukban_ is. 

Az érint érzékenyen, amikor valaki a szükséges ismeretek, mindennemű bizonyíték vagy akár elfogadható indoklás nélkül nélkül kijelenti, hogy márpedig mindenki vagy hülye, vagy hazudik, ő viszont a minden igazak tudója.

Egy kis infó a végzettség és a településméret (úgymond az anyagi lehetőségek), illetve az elhízás korrelációjáról:

Az elhízottak aránya férfiaknál a csak általános iskolát végzetteknél, nőknél az ennél is kevésbé iskolázottaknál volt a legmagasabb. Férfiaknál túlsúly a legnagyobb arányban a felsőfokú végzettségűek között volt, ugyanakkor mindkét nemben náluk volt a legalacsonyabb az elhízottak aránya. Az iskolai végzettség nagyjából a társadalmi trendeket mutatta, a középső életkori kategóriában volt magasabb. Az elhízás legnagyobb arányban a községekben volt kimutatható mindkét nemben, míg férfiaknál a túlsúlyosak domináltak mindhárom lakóhely szerinti kategóriában. Nőknél a városlakók között határozták meg a legtöbb normális BMI-t és itt találták a legkevesebb elhízottat.

[…] a hasi típusú elhízás a falvak lakóinál a legnagyobb arányú, különösen a nőknél. A budapesti lakosok legnagyobb része a normális csoportba tartozik. Férfiaknál a felsőfokú végzettségű kategóriában a legkisebb a hasi elhízás aránya és legnagyobb a normális haskörfogaté. Nők esetében az általános iskolát vagy annál kevesebbet végzettek kétharmada a hasi elhízott kategóriába tartozik, ami legkevésbé a diplomás asszonyokra jellemző, akik a normális kategóriában a legmagasabb arányt képviselik

https://akademiai.com/doi/pdf/10.1556/650.2016.30389

Ahelyett, hogy mantrázod, hogy mindenki maga tehet róla (nem te vagy a Schobert Norbi?), tájékozódj!

Egy aktuális rendszerszintű problémaismertetés: http://dx.doi.org/10.24365/ef.v60i2.424

Nem mondtam, hogy mindenki hülye, te kezeled a témát kezdettől úgy mint egy sértődött kisgyerek.
Nem mantrázom, hogy mindenki maga tehet róla, azt írtam, hogy nagyon sok (többség) van aki IGEN és mégsem változtat.

A pdf-et köszi, majd holnap elolvasom. Amit beidéztél, az a rész egyelőre nem mondott ellent annak, amit én mondtam. Sőt részben magadat cáfolod: "Férfiaknál túlsúly a legnagyobb arányban a felsőfokú végzettségűek között volt," -> biztos zsákfaluban élnek ahol nem lehet sportolni ;) A megoszlás sokatmondó, de önmagában nem jelenti azt, hogy aki így él az nem tehet róla, azt sem jelenti, hogy aki így él az ne tudná -akár a saját orvosától- hogy az állapota -khm- nem jó, vagy ne látná tévében, újságban a csillió ezzel foglalkozó cikket, műsort, bármit. Még a bulvár média is foglalkozik ilyesmivel. Úgyhogy aki nem barlangban lakik az pontosan tudja ,hogy a túlsúly/elhízás nem jó. Ahogy azt is tudja mindenki hogy a piálás és a cigi nem jó, mégis sokan csinálják. Az más kérdés, hogy a flausi kultúra jobban elfogadja (csúnyán fogalmazva) a túlsúlyos embereket. De ettől még nem igaz, hogy nem tájékozódhat. maximum nem érdekli a téma. Tehát először ezt kéne tisztázni hogy mi az, hogy "nem tehet róla", mert szerintem ezt értelmezzük teljesen máshogy. 

azt írtam, hogy nagyon sok (többség) 

Egészen konkrétan 90 százalékot írtál. Ez nem többség, hanem majdnem csak hibahatár a mindenkihez képest…

Sőt részben magadat cáfolod

Fontos az értő olvasás és a fogalmak helyes használata! Túlsúly != elhízás.

Még a bulvár média is foglalkozik ilyesmivel.

Nem tudom eldönteni, hogy most ezen sírjak vagy nevessek. De inkább sírok, ha úgy gondolod, hogy az embereknek a bulvármédiából kellene tájékozódniuk. Pedig onnan megtudhatnák, hogy nehogy cukrot adj a gyereknek, hiszen az gyakorlatilag kokain.

És ebben a környezetben várnád el a vidéki, iskolázatlan emberektől, hogy gondosan tájékozódjon és felelősen éljen, aztán, ha nem így tesz, azért kizárólag saját maga a felelős…

"Fontos az értő olvasás és a fogalmak helyes használata! Túlsúly != elhízás"

Tisztában vagyok vele, ezzel kezdtem feljebb valahol, hogy a lakosság 60%-a túlsúlyos, 30% elhízott. Egészségügyi problémák már túlsúlynál is jelentkezhetnek. Egyébként is ezek csak számok, a lényeg az életmód. Ha pl egy nő a definíció szerint a 30% testzsírral még "csak" túlsúlyos (31%-kal meg már elhízottnak számítana), akkor az szerinted egy egészséges állapot?

"Férfiaknál túlsúly a legnagyobb arányban a felsőfokú végzettségűek között volt,"
Ők miért túlsúlyosak? Nem tudnak tájékozódni? Zsákfaluban laknak? Nincs idejük mozogni? 

"De inkább sírok, ha úgy gondolod, hogy az embereknek a bulvármédiából kellene tájékozódniuk."
A többit nem sikerült elolvasni? Egy példa volt, hogy igen, még akár a kiskegyed szintű lapokban is van egészség rovat. Arra reagáltam ezzel, hogy az egy ordas nagy csúsztatás, hogy manapság az emberek ne tudnának tájékozódni (mind a 60%) ezer helyről, akár még egy zsákfaluban is (ezzel egyébként te nézed le durván a falusaikat, mert kb folyamatosan egyenlőségjelet teszel, hogy falusi = iskolázatlan hülye és minden falu egy putri). Érdekes, hogy az ilyeneket kiemeled a hozzászólásomból, a normális gondolatokra meg nem válaszolsz. Azt is írtam, hogy pl a saját háziorvosától is kap mindenki információt. Nem egyik napról lesz az embernek minden baja.

"És ebben a környezetben várnád el a vidéki, iskolázatlan emberektől, hogy gondosan tájékozódjon és felelősen éljen, aztán, ha nem így tesz, azért kizárólag saját maga a felelős"
Megint vidéki = iskolázatlan. Majdnem mondtam valamit. Csak ezt a végét látod, tényleg? Zsákfalu, tele általánost sem végzett emberekkel?

Azt magyarázom neked, hogy az sem tesz magáért, aki tehetne (lásd a saját statisztikád vonatkozó részeit). Egy csomó embert látok, akinek sem az anyagi lehetőségeivel, sem a környezetével, sem az iskolázottságával nincs baj, mégsem tesz semmit. És igen, szerintem a többség tehetne magáért - ez a különbség az álláspontunk között.  

Ahogy mondtam úgy látom nem a számokon vitatkozunk, csak te szimplán elbagatellizálod az egyén felelősségét. Én tisztában vagyok vele, hogy a környezet meg a szokások milyen hatással vannak az emberre, de innentől bármire mondhatod azt, hogy az egyénnek nincs felelőssége. Gondolom a dohányzásra meg a piára is ez mondod: nehéz leszokni, ezt látta, ilyen a környezete, nem kap tájékoztatást, tehát nem ő a felelős. Szerintem meg de, mindenki felel magáért.

Na, akkor tegyünk rendet a fejekben.

Egy, ha valaki túlsúlyos, az nem feltétlen jelenti azt, hogy zsírpárnái vannak, és azért kövér. Van a "vizesedésnek" (ez egyfajta nyirokkeringési rendellenesség, ha jól tudom) is olyan formája, hogy valaki úgy fog kinézni, mint egy kövér disznó, de valójában nulla százalékos a testzsír aránya a szervezetében.

Kettő, ha valaki ténylegesen testzsírtól tűnik kövérnek, annak is rengeteg oka lehet. Az emésztés és a tápanyagfeldolgozás maga mint olyan, egy komplex, sok különféle hormon által szabályozott folyamat, bárhol hiba van, annak egészen durva jelei vannak. Amiről itt szó van, az a plusz energia tárolás/felhasználás (a testzsír valójában ugye a táplálkékból szerzett extra energia a szervezet számára könnyen lebontható formában eltárolva, kb mint egy szünetmentes tápegység). Ha itt van valami rendellenesség, például hatékonytalanabbul használja fel a szervezet a felhalmozott energiát, vagy nem tudja rendesen lebontani a kötőszöveti zsírt (akármiért), akkor itt-ott maradhatnak zsírpárnák. Mivel valamennyi kötőszöveti zsír mindig keletkezik, akármilyen tudatosan is eszel (mivel nem tudod, aznap pontosan milyen mozdulatokat fogsz végezni, így csak körülbelüli becsléseid lehetnek arra vonatkozóan, mennyi energiát fogsz felhasználni. Ha eggyel kevesebbszer mész WC-re - BUMM - zsír keletkezik), ha ekörül van zavar, akkor a teljesen tudatos étkezéstől sem fog tudni lefogyni. És ezek csak laikus szemmel hozott példák voltak.

Hogy álljon itt gyakorlati példa is. Volt egy nagyon kedves haverom áltsuliban/gimiben, rengeteget szenvedett a túlsúlyától, vérnyomás problémái meg minden egyéb volt. Minden lehetséges módszert végigpróbált, a végén már kórházba is befeküdt, ahol kb éheztették, és nem tudott lefogyni. Hogy a végén pontosan milyen rendellenességet állapítottak meg, arra sajnos már nem emlékszem (az egész tizenpár éve volt, meg hát én is gyerek voltam még), de azt tudom, hogy azt a tortúrát, amin keresztül kellett menjen, senkinek nem kívánom.

Szóval igen, lehet itt polemizálni meg élcelődni a túlsúlyosokon, de addig, ameddig nem tudod, hogy mi a problémája, és miért túlsúlyos, nem tudsz semmit, következésképp semmmi jogod elítélni őt. 

Különben meg én is mondhatnám, hogy azért mondasz hülyeségeket ebben a témában, mert egy idióta vagy, a te hibád, hogy miért nem olvasol utána ezeknek a dolgoknak, mielőtt megszólalsz, ki kéne téged zárni a fórumról. Megtehetném, de nem teszem, egyszerűen azért, mert engem megtanítottak arra, hogy próbáljam meg megérteni a másik oldalt is, hogy ő miért gondolkodik úgy, ahogy vagy miért van abban a helyzetben, amilyenben.
a nem találkoztál még olyan emberrel, akinek nem táplálkozási problémák miatt van túlsúlya, nem tudhatod, hogy van más jellegű túlsúly is, mint a túlzabálás miatti. Ráadásul a hormonzavart néha nagyon nehéz diagnosztizálni, sok idő és pénz, és a végén nem biztos, hogy kifizetődik.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Ha már ennyire offok lettünk tegnap találtam ezt a jó kis videót (a Krebs ciklust magyarázza el):

https://youtu.be/Vinqph-g5QI

Amúgy a testsúly még azon ritka paramétereink közé tartozik amin lehet változtatni (még nekem is sikerült). Ezt azért is érdemes megbecsülni mert ez annyira ritka dolog, hogy szinte ez a kivétel. Például én magasabb is nagyon szeretnék lenni (mondjuk csak 3 cm-el), de hát erre nincs nagyon lehetőség..

[quote]magasabb is nagyon szeretnék lenni (mondjuk csak 3 cm-el), de hát erre nincs nagyon lehetőség[/quote]

https://en.wikipedia.org/wiki/Gavriil_Ilizarov

 

Amúgy meg vicc nélkül, nyilván a termodinamika mindenkire vonatkozik, ha a bevitt kalóriák mennyisége kevesebb, mint a felhasznált, akkor fogyni fogsz. De az már egyénfüggő, hogy mennyire fogsz belegebedni.