Ubuntu Touch -> BQ Aquaris M10

Fórumok

Örültem, hogy végre sikerült beszereznem egy olyan készüléket, amire fel tudom pakolni az Ubuntu Touch-ot. Elindítom az ubports-installer-t, aztán jön a hidegzuhany: Erre az eszközre nem telepíthető az Ubuntu Touch... ez nem BQ Aqaris M10 HD (mint ahogy az a dobozra volt írva), hanem csak simán M10.
Gondoltam, nem lehet olyan nagy különbség M10 - M10HD között, így kiválasztottam a listából az M10HD-t, aztán elindítottam a telepítést. Fatboot elindul a készüléken, aztán "Transmission OK". Az ubports-installer pedig hibával leállt. Újtaindítottam a tabletet, ekkor jött a második hidegzuhany: BQ Aquaris szokásos boot-logója, aztán tovább semmi. Meginn újraindítpm, hátha elindul, de ismét csak a kimeredt boot-logo-ig jut el.
Szerencsére a boot-menüt el lehetett érni, azon belül is volt "boot to bootloader". Aztán olvasgattam egy kicsit a fastboot-ról, majd leszedtem a netről egy original BQ Aquaris M10 firmware-t. Aztán szép sorban kezdtem fasboot-tal flashelni:

fastboot flash boot boot-verified.img
fastboot flash recovery recovery-verified.img
fastboot flash cache cache.img
...

Amikor megvoltam mindegyikkel, újraindítottam a tabletet, a boot-menün túljutott, egy jó darabig pörgött valami ábra, aztán elindult factory-defaultban. Miután megadtam minden megadnivalót, a tablet működik rendesen.
Megvolt az örömöm, hogy tanultam valami újat, meg a bánatom is, hogy továbbra sem lesz Ubuntu-touch. Meg egy pár kérdés is megfogalmazódott bennem:

- A tabletnek ez a fastboot/bootloader cucca az a tablet BIOS-ában van-e, vagy szerencsétlen esetben akár ezt is felülírhatom úgy, hogy aztán ez sem fog működni?
- Ubuntu touch-ot is le lehet tölteni ilyen image file-ok formájában (boot.img, cache.img, recovery.img, stb..), ha ezeket is így sorban felírnám fastboot-tal a tabletre, akkor talán elindulna? Vagy ezzel akár végleg kinyírhatom?
 

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 03. 19., cs – 18:47

Én kb. egy hónapja kezdtem foglalkozni a Touch-csal, sajnos a kamerát még nem tudtam elindítani, pedig a tesztek alapján működik, de nincs preview.
Aztán áttértem a SailfishOS-re, az szinte hibátlanul működik a Redmi Note 5A LITE telefonomon. Saját magam portoltam mindkettőt.
Az ubport - legalábbis a Xiaomi - telepítője gyakorlatilag három darab
fájl, a boot, az android image, és a touch image. Ezek image fájlként kerülnek fel a telefonra, a boot.img a boot partícióra, a másik kettő pedig a /data partícióra. A boot során mindkét redszer image loopból fut, ergó semmi extra dolog nem kell semmihez.
A boot fájl cseréjével dualboottal megy bármelyik Android mellette, én a 10-es droidot használtam párhuzamosan, azt is én portoltam a telefonra. :)
Szóval elvileg nem nagy durranás az egész, a kernel készítése a melós része. Szerencsére a Sailfish ugyanazzal a kernellel elmegy, szóval annál már nem kellett megszakadni.
A Touch-ot még nem tettem fel a kamera miatt, de ilyen lett:

https://www.youtube.com/watch?v=5nZCxNLmzsw&feature=youtu.be