A Telekom és a Root

Ma be szerettem volna fizetni a számlám ezen cég mobilos alkalmazásán keresztül de ezt a hibaüzenetet kaptam: "Rootolt eszköz Sajnos számodra nem elérhető a Telekom alkalmazás, mert a te eszközöd rootolt." Na sebaj akalmazás töröl és újratelepít. Ezután sem változott a helyzet. A play áruházban megnéztem a véleményeket néhány napja tömegével panaszkodnak ugyanerre a hibára az emberek. Végülis csak számabefizetésre használom havonta 1x ha a kövezezőig javítják akkor marad az app ha nem akkor kuka. A befizetésre meg marad az internetes felület ahogy most is...

Hozzászólások

Ez a topik megvolt? Írnak pár tippet, hogy lehet megkerülni a dolgot.

Amúgy okosteflonmentes laikusként kérdem: miért fáj a trékomnak, hogy rootolva van az eszköz?

Mert a Trékom ki akarja zárni azokat az ügyfélpanaszokat amikor szándékosan vagy véletlenül probémát okoz magának az user amiatt, hogy root -olt telefonon, root jogot elkérő alkalmazással bizergálja az appot, és az valami miatt nem fog működni (mittomén, TI backup).
Root nélküli esetben az alkalmazások egymás privát adatait "fizikailag" nem látják, csak a sajátjukat és az osztott közös tárhelyet. Valószínűleg úgy érzik, hogy valamennyi melót lepattintanak a supportról azáltal, hogy az alkalamzást csak az eredetileg szándékolt környezetben lehet futtatni.

Hasonló példa az OTP smartbank (letilt a rákba), CIB mobil app (figyelmeztet, hogy ez nem jó, de tovább lehet használni saját felelősségre).

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Ami még szívás, hogy nálunk olyan telefonra is panaszkodik, ami amúgy nincs rootolva.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Alaposan átnéztem mindenféle programmal, illetve egy ideig naplóztam a telefon által generált adatforgalmat. Semmi olyan nem volt, ami rendellenes lenne.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Magisk pl. segíthet ezen.

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Hát azért ebbe én nem fektetnék energiát, ha nem muszáj :) Igazság szerint az elmúlt 6 évben elég lelkesen rootolgattam, patcheltem, custom ROMoltam a telefonjaimat, azért hogy végül visszatérjek a teljesen gyári Androidhoz (Nokia, Android One). Jól működik, és a hátam közepére sem kívánom hogy újra nekiessek szétbarmolni.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

El kell rejteni a Magisk Managert előtte (hogy random nevű legyen) Settings->Hide Magisk Manager
A Telekomos root detektor , hogy végignézi milyen nevű appok vannak telepítve
Azaz ha nem rootolt a telefon de van rajta Magisk Manager apk akkor is rootolt (baromi kompetens banda). :P

Én láttam olyat hogy az OTP smart bank következetesen root-ot kiáltott, pedig mindkét említett dolgot megcsináltam. És utánaolvasva, minden egyéb trükknek, továbbra is panaszkodott. Mondjuk már nem érint... Android One rulz :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Én már lemondtam a root -ról, mert egy végtelen harc az egész. Néha az aktuális root megoldás van előnyben, néha meg a root detektorok. Volt egy időszak amikor a Magisk root -ot akkor is detektált az otp smart bank, amikor hide-oltál (végigvertem minden lehetőséget, tényleg így volt).
(egyébként nincs komoly okom rootolni, akinek van, annak szopóálarc).

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Milyen szankciókat? Le van írva valahol az alkalmazásnál? Azt még megérteném, hogy ha az alkalmazás kritikus részei nem működnek, de az egész?

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

A gond az, amikor egy unlockolt bootloadert mar "rootolasnak" tekint valami security library. Ami nelkul mondjuk nem tudok frissebb androidot tenni egy regi telefonra, marpedig szerintem nagyobb biztonsagban vannak az adataim egy 2-3-4 evvel frissebb LineageOS-on, mintha a gyarto altal ottfelejtett 7-es androidot hagynam rajta...

Valljuk be ez nem egy "romma modolt, rootolt fos" scenario.

Ezekre az összes problémákra megoldást ad ha android one -os telefont veszel. Ha kicsit radikális akarok lenni akkor az a hivatalos android, bármi más, akár gyári ROM akár nem, mókoltnak számít. Akármilyen nagynevű cég gyártja (pl. Samsung), akár valamelyik fostos hulladék.

https://en.wikipedia.org/wiki/Android_One#Features

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

A 3 év security support nagyjából megfelel a piaci igényeknek. Az emberek már 1-2 évesen is kukázzák a telefont. Sajnos. Én sem értek ezzel egyet. Az 5 év sokkal szebben nézne ki (és úgy tudom az iphone-ok supportáltak legalább ennyi ideig).

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Bármilyen meglepő, a webes felületen nem lehet mindent elintézni, amit az alkalmazásból igen. A korrekt út szerintem ilyenkor az, hogy a felhasználónak megjelenítünk egy jó nagy figyelmeztetést, hogy a telefon rootolva van és ettől kezdve a teljes felelősség az övé. Aztán ha így használni akarja, akkor használja.
Ne vegyük már el a döntés lehetőségét a felhasználótól, mégis az ő telefonja, számlája, pénze. Nem kell Apple-set játszani.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

A K&H mobilbank alkalmazása pl közli veled hogy a telefonod lehet hogy rootolt, aztán ezt el kell fogadnod a továbblépéshez, és minden működik.
De pl pár hónapja még a gázóra diktálós appot nem lehetett felrakni, mert az nagyon veszélyes a véleményük szerint, akkor nagyon sok kritikát kaptak a root miatt, és le is pontozták az appot, most már root mellett is működik, biztos meg tudták oldani root mellett is biztonságosan.
A google play-ben vannak appok, amik meg sem jelennek ha rootolva van a telefonod, talán a netflix is ilyen, de most erre nem vennék mérget.

A CIB-es is figyelmezet, de továbbmegy. Feltételezem, hogy a mobilapp agreementjébe bele van írva, hogy ha neked rootos telefonod van, akkor annak következményei vannak egy esetleges ügyfélpanasz esetén, ami a felelősségi kört illeti.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Ez egy Vorke Z7 box, magyarul az Android TV alapbol nem megy rajta. A HBO GO felvaltva internetcsatlakozas hianya/rootolt device problemaval szall el (gondolom, hardcoded benne valahol a wlan0 interface).
Minden mas app tokeletesen mukodik benne/rajta. Gondoltam, hogy Kodi-val keltem eletre a HBO GO-t, de meg nem vitt ra a lelek...

Hát próbáld meg, hátha, minden tisztelet az addon fejlesztők erőfeszítéseiért, úgy látom hogy szélmalomharcot folytatnak. Ha véletlenül működik is, bármikor szétfoshatja magát. Én jópár hónapig toltam a scott félét, aztán az meghalt, felraktam egy másikat, ami állítólag aktívabb fejlesztés alatt áll, az se működött. Valószínűleg a kistévés Rpi3-at is nyugdíjazom majd a Mi box kedvéért, mert az működik ezekkel a DRM-es streaming szolgáltatásokkal is, pont úgy ahogy kell. Dacára annak, hogy teljesen KODI rajongó vagyok.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Azért kell a root, mert azt az eszközt, amin keresztül a privát életem élem, szeretném teljes felügyelet alatt tartani, illetve a túlzott kémkedést megakadályozni.
De majd mindjárt jól megmagyarázod nekünk, hogy direkt jó az, hogy az Apple kiadja a kínai kormánynak, ja bocs, a Tencent-nek a júzereinek az adatát.
Szankcionálni a rootolást finoman szólva is megkérdőjelezhető eljárás.

Azert van a legtobb (es egyre tobb) alkalmazasban a root megutalva, mert az alkalmazas megrendeloje megrendelt egy penetration testet az alkalmazasra (kb tokmind1 kitol, mert ahany ceget lattam, mindegyiknel benne volt ez a 4 pont), majd kozolte a fejlesztovel, hogy ezeket a hibakat ki kell javitani (akkor is, ha maga a tesztet vegzo low besorolasunak mondta a dolgokat, de mivel mast nem talalt, ezert ez sulyos hiba). Most minden alkalmazas aminek a fejleszteset lattam, pontosan ugyonazt a 4 "hibat" tartalmazza, amelyet minden megrendelo ki akar javittatni (nyilvan sok esetben a megrendelo oldali donteshozonak nincs is okostelefonja, sohasem hasznalt ilyet es magat az okostelefont is lenezi). A hibak pedig:

1., elindul jailbreakelt/rootolt eszkozon, ami veszelyes mert hozza lehet ferni az allomanyokhoz
2., nincs benne lockscreen, tehat legyen benne egyedi pinkod beallitas, igy ha veletlenul mas elindija, o nem fer hozza az adatokhoz
3., a multitask valtoban latszik a kepernyokep
4., lehet az alkalmazasbol copyzni es lehet az alkalmzasba pastezni

A fejleszto vermesekletetol es energiajatol fugg, hogy a megrendelovel mennyire tudja megertetni, hogy mi az amire tenyleg mi az amennyire kicsit van szukseg es mi az amit el lehetne intezni egy figyelmeztetessel es 3 db. felpattano"igen, tudom, hogy rootolt; igen elfogadom; igen tudom, hogy igy nincs support" ablakkal.

És mi újság van olyankor, ha történetesen egy gyárilag rootolt android boxszal szeretnéd használni az appot?

Mondjuk nem tudom milyen biztonsági kockázatot rejthetne magában, ha engedne továbblépni, tekintve, hogy csak emiatt az app miatt, meg a bankos app miatt kapcsolom be a boxot.
Ja és nincs okostelefonom, se tabletem és valószínűleg nem is lesz.

Az alkalmazás Google Play-es oldalán elég szépen repkednek az 1*-os értékelések.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Workaround:

- Alkalmazmás eltávolítása a telefonról
- Innen le kell menteni az előző változatot
- Telepíteni ADB-vel, vagy felmásolni a telefonra, engedélyezni a külső alkalmazásokat
- Az alkalmazásnál le kell tiltani az automatikus frissítést

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Magisk

megoldja,
elrejti,
de sajnos viszonylag kevés készüléken megy.

Arra mondjuk kíváncsi lennék, hogy miért kell itt "egyedileg" vizsgálni minden "rootolt eszköz" esetet a Telekom szerint.

"Társaságunk vizsgálja a problémát a rootolt eszközök esetében.Bízunk benne,hogy az app továbbfejlesztése során a rootolt eszközök sem jelentenek majd problémát!"

Hát persze, hogy nem jelentenek majd problémát, csak ez nem azt jelenti, hogy mégis több user számára lesz lehetőség a rootolt állapottól függetlenül használni az appot, hanem azt, hogy leveszik a programerek válláról a rootolt eszközök okozta extra terhet. Tehát a továbbiakban ez nem jelent majd NEKIK problémát!

irony ON

Ugyan már, most egy olyan cégről beszélünk akiknél a weboldal és a telefonos app tartalma nincs szinkronban, gyakran az egyiken fent van az új infó a másikra napokkal de akár egy héttel később kerül ki.

Közösségi médiában meghirdetett dolgokat amiket mobilalkalmazásban lenne egyszerű és észszerű aktiválni, kénytelen vagyok weboldalon mert a mobilappon még nincs fent...

Na igen, a másik, a weboldalon tucatszor futottam már bele olyan linkbe ami vagy nem a megfelelő oldalra hivatkozott vagy a semmibe hivatkozott, az utóbbi időben talán jobban figyelnek már rá, régen tucatszám volt ilyen, de könyörgöm, egy ekkora céghez képest durva hibák vannak benne,

még szép hogy le kell venni a terhet a vállukról, talán akkor egy alap szintet sikerül elérniük a webes működtetés területén... :D

irony OFF

Ja hát igen. Az nagyon üdvös lenne, ha végre minden elérhető lenne a weben is.

Még nem volt idegzetem az eltéréseket végignézni, de tudom, hogy van.

Meg az jutott még eszembe, hogy hogy akarnak minél több embert rávenni az mobilapp használatára, ha ezzel a root mizériával csomó embert első körben kvázi kizárnak?