Raspberry Pi + AMP műanyag dobozos akítv hűtése V.02 teszt verzió :)

 ( KaTT | 2019. augusztus 5., hétfő - 0:36 )

https://imgur.com/a/8RFoCio

Egy kidobás előtti Curver műanyag dobozba vágtam bele 12 cm átmérőjű lyukat, majd a fedelébe. Azért dobtam volna ki, mert a fedelét nagyon nehezen lehetett már rárakni, pedig csak párszor volt használva, szóval gyártási / széria hibás. Utána 8 lyukat a csavaroknak, egyből át a 12-es ventilátor rögzítő lyukán, amit kicsit tágítani kellett a vastagabb csavar miatt. Alátét sem kellett volna, de raktam, mert miért ne és sok van... :) Belefúrtam 2 kisebb lyukat a Justboom DAC+AMP Case rögzítésénél, az utolsó álló lenti jobb képen látszik a 2 csavar. A DAC toknak csak az alsó részét használtam, a másik 3 elemét nem, mert ez is masszívan tartja ott az RPI+DAC HAT+AMP-ot. Majd barbár módon kitörtem, kivágtam lyukat az SD micro kártya cseréhez és az IR-nek. Nagyon siettem, gyorsan túl akartam ezen lenni, itt látszik. A kábeleknek inkább egy nagyobb fúrófejjel lyukakat fúrtam egymás mellé, az a bal legutolsó álló képen látszik. A 2 szürke kábel a 4 eres audió kábel, amiből csak a 2 szemköztit használom, a fekete kábel a 19,5V notebook táp, a 4. kábel pedig az UTP. 1 darab 4 eres kábelen is elvezethettem volna a hangot, de nem akartam a külső köpenyét végig lehúzni, ha már olyan szépen árnyékolták körbe.

A ventilátorok közül az egyik Cooler Master (lassú fordulatszámú, egyszerűbb), a másik pedig csapágyas Papst márkájú, az utóbbi az erősebb, az szívja be a levegőt és tolja neki az RPI blokknak és a Cooler Master pedig ami kiszívja és kitolja a meleget. Tehát ez a 2 ventilátor biztosítja így a levegő átáramlását. Most oldal van fektetve, 3V és 24 óra folyamatos használat után sem meleg sem fent sem lent a műanyag doboz, tehát kijön az a hő ami keletkezik megfelelően.

Mindkét ventilátor szépen megy 3V-on, 4,5V-on már jelentősen mozgatja a levegőt... és 12V-on meg nagyon erősen, jelentős hanggal.

A Justboom DAC HAT + Justboom AMP standalone együtt nagyon jól szól a Magnat hangfalakkal, most is 100-ból 14-es hangerővel szól, és 2 szobával arrébb is lehet halkan hallani, itt pedig jelentősen kellemesen szól. Igaz lehet a mondás, hogy a jó cucc halkan is jól tud szólni. 5-ös hangerőn is tisztán lehet hallani a magasat, közepet mélyet.

30-as hangerőn már egészen erősen szól és 60-70-es hangerőre már szólnak a szobában lévők, hogy túl hangos... :) Akkor is tisztán hallható minden. A webes rádiók is meglepően jól szólnak.

A végső változatnak Hammond 12x12 cm-es dobozt néztem, ilyesmit:

https://www.newark.com/hammond/1591usbk/enclosure-ip-54-integral-card/dp/59M4619

Azonban mivel sehol nem fog látszódni, egy ideig ebben marad. az IR-t meg lehet kirakom egy kisebb, szebb kis pár centis szenzor tartóba. Bár jelenleg arra sincs szükség.

Összességében így 1 nap után elégedett vagyok a kb néma, a 12V-os ventilátorokat 3V-on hajtott kb nulla zajával és a hűtésének eredményességével, mert mozgatják a levegőt. Azért ha nem megy semmi, az AMP része egészen forró tud lenni percek után is, most viszont így 1 nap után sem forró.

Tudom, ez a kis univerzális tápegység nem lehet nagyon jó hatásfokú, de jelenleg a célnak jó. Enyhén meleg, nem vészes. Elvileg napi pár órát fog menni ez így és le lesz kapcsolva. A doboz + hűtést kb kéznél lévő elemekből legóztam össze, szóval az ár/érték arány nagyon jó... :)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

1. zsugorcso

2. ha mar nem akarsz csatlakozot tenni a hazra (dragabb lenne mint a komplett cucc), akkor a fedeltol kiindulva u betut kene ravagni es a kabeleket egyesevel vezetni (mindenkinek sajat lyuk). Sokkal esztetikusabb.

Persze elobb azzal a bazi nagy kitort darabbal kene valamit kezdeni...:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Köszi az infót, prototípus, még többször fogok hozzányúlni és nem is a fix helyén van.
Az a bazi nagy kitört rész az IR-nek és a kényelmes SD micro kártya cserének készült másodpercek alatt! :)

Sakk-matt,
KaTT :)