RPI 3B plus + JustBoom DAC HAT + JustBoom Amp + Magnat Symbol Pro 160 + Powerpax 24 Volt 90 Watt

Összeraktam végre: RPI 3B+ + JustBoom DAC HAT + JustBoom AMP 8 ohm 2x55w nagyon jól szól egy 2 utas sztereó Magnat Symbol Pro 160-on. Tápegység: Powerpax 24 Volt, 3.75 Amp, 90 Watt Power Supply.

Van mély, közép, magas, dinamika, nekem ez elég. Messze jobb, mint amit vártam egy RPI-re rakott kis DAC+AMP-tól. 24V-os tápról megy az RPI-is, visszatáplálva. Néma csendben kapcsolódik be, nem pattan semmi, tökéletes, hogy így nem kell mindig mennie. Kb 1 perc alatt boot-ol be és áll készen volumio-val.

Még majd majd tesztelem majd más lejátszóval is.

Képek:

https://imgur.com/imVTxLb
https://imgur.com/MDbEYEd

Próbáltam 19,5V notebook táppal a javasolt 24V-os tápon kívül, szépen szól úgy is.

Hozzászólások

egy kepet dobjatnal a teljes "gombolyagrol"

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azért nem AMP HAT-ot vettem, amiben össze van építve a DAC+AMP egy lapra, mert az AMP HAT-nak nem javasolták a 24V-ot, míg külön a DAC HAT-ra rakott AMP standalone valahogy erősebb, 24V-ra javasolt lett, az okot nem tudom.

Tehát ha 4-6 Ohm elég lenne, akkor NEM DAC HAT + AMP standalone-t veszek, hanem AMP HAT-ot, amiben DAC is van. Csak 8 ohm-os a sztereó hangfalam, és nagyon jól szól.

Fentebb mutattam az összeszerelést. A DAC HAT-ot úgy tervezték, hogy az AMP rásimul és pár mm-rel fölötte van, mintha egyben lenne. Én is azért látom, mert én raktam össze, amúgy én is megkérdeztem volna ezt.

Sakk-matt,
KaTT :)

Ha kisbetu stílusban válaszolnék, most negatívan minősítenélek, hogy ezt tudnod kéne.

Én azonban megírom a pontos választ, és meg is mutatom.

https://imgur.com/imVTxLb

Itt a képen ha jobban megnézed, alul van az RPI 3B+, fölötte jóval magasabban a DAC, és ha megnézed, van egy kis vékony, pár mm magas műanyag karika, úgy csatlakozik rá fentre az AMP.
Az RPI-re a DAC GPIO-n csatlakozik, a DAC az AMP-ra pedig ilyen egymáshoz érő csatlakozókkal, úgy tervezték, hogy rárakható legyen, így az AMP visszatáplálja a DAC-ot, a DAC pedig az RPI-t. És ugyanígy a digitális hang is végig megy a DAC és AMP közötti összeérő csatlakozókon. Így kellett összerakni, ebből mindent érteni fogsz:

https://www.justboom.co/start/set-up-justboom-dac-hat-and-case/
Itt ez a rész a magyarázat:

Section 2 – Installing the Optional JustBoom Amp

Vagy a másik nézetben:

https://thepihut.com/blogs/raspberry-pi-tutorials/justboom-dac-plus-amp…

Szólj, ha így sem látod. Ezek szinte névjegykártya nagyságú kicsi cuccok.

Sakk-matt,
KaTT :)

Nem, egy másik angol boltból vettem, de GDP-vel fizettem, tőlük csak 24V-ot tápot vettem, mert kb a világon már csak náluk van az a 24V-os táp, amit javasolnak, egy kifutó széria... :) De nagyon szépen szól, bár nem hallom a különbséget, ha egy Sony 19,5V-os táppal használom, talán picit halkabb, de a minősége, részletgazdagsága változatlan. Ezt csak azért írom le, mert komoly videók vannak arról, hogy egy igazi audiofil hallja különböző tápegységből adódó minőségbeli különbségeket, és külön komoly cuccokhoz gyártanak tápegységeket, amivel elvileg még szebben fog szólni a cucc... vagy nem... :-)

Sakk-matt,
KaTT :)

Szia, adott volt a 8 ohm-os hangfalpár, és 8-hoz a Justboom-ot vagy a HifiBerry AMP-ot lehet rakni, de az utóbbi a 2x55w helyett csak 25w-ot tud.
Konkrétan ez az első, amit próbálok, hifikhez hasonlítom, amiket hallottam. Úgy érzem, a Magnat hangfalak a szűk keresztmetszetek a minőségben, de ez is bőven jó, sőt, nagyon szépen szól. Netes rádiók is elképesztően részletgazdagon szólnak.

Sakk-matt,
KaTT :)

Nekem is van egy hasonló konfigom, régről.
https://hup.hu/node/145961

Lehet újra leporolom a projekttel kapcsolatos teendőket:
- Normális hangfal vásárlás
- Apple Airplay beállítás (már ha lehetséges)

- Nm.
- Mostanság nagyon ritkán használom. Pedig jó cucc! Van a shield-ben olyan feature, hogy bizonyos idő után kikapcsolja az erősítőt (kvázi altatja), majd ha újra jön jel akkor vissza.
- Megmondom őszintén nem emlékszem, hogy van e pukkanás ha tápot adok rá... Az biztos viszont, ha áram alatt van és felébred akkor nincs semmilyen pukkanás.
- Nem mértem, de érzetre gyorsan. Ami jelenleg rajta van, az talán a picoreplayer régebbi verziója.

Lehet a hétvégén játszok majd vele újra. :)
Ahogy néztem nem nehéz összehozni vele az Airplay klienst. Van a családban több Apple kütyü, úgyhogy a feladat adott.

Grat. a lejátszóhoz! Jól néz ki.
Nekem már úton van a hifiberry digi+ pro. Úgy döntöttem, hogy beruházok egy erősebb rpi-re, de a fogyasztás miatt én maradok a model 3 B változatnál. Ugyan nem hallgatok rajta folyamatosan zenét, de nálam 0-24-ben be van kapcsolva.

Akkor vagy 3B változatot vegyél, ami maximum 100 Mbit, vagy 3B plus, de akkor le kell limitálnod az Ethernet kábeles sebességet 100 mbit full duplex-re, mert gigabit esetén 3B+ -nál kb recsegni fog, ha olvas Ethernet-en. Ez a limitálás Linux-on egy utasítás / beállítás.

Sakk-matt,
KaTT :)

Ok, köszi az infót :)
A 4-esben elvileg már megoldott dolog az ethernet probléma, viszont a fogyasztása az egekben van a 3B+-hoz képest is. A 3B esetén a 100mbit és 1 watt pont elég lesz, így marad az.
A mostani pi zero-hoz használt tápegység is jó lesz hozzá, ráadásul a hifiberryt lehet direktben is táplálni, hogy az rpi azon keresztül kapja az áramot és ne fordítva, így zajmentesebb lesz. Kíváncsi vagyok, hogy hallható lesz-e a különbség a mostanihoz képest.