Xiaomi Mi5 LineageOS

 ( Ritter | 2019. július 11., csütörtök - 1:44 )

Egy ideje már nem kap frissítést a Mi5.
Érdemes LineageOS-re váltani?
Az támogatja és frissítések is vannak.
Vagy jobb maradni a gyári MIUI-nál? Esetleg beta MIUI kiadásra váltani?

A hívások felvétele LineageOS-en is támogatott?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Samsung Galaxy S6-tal van némi tapasztalatom. Ez a telefon a LineageOS wikin fent van, de megnyitva a részletes adatlapon kiderül, hogy hivatalosan már nem támogatják. A cyanogenmods.org oldalon van hozzá unofficial LineageOS16 build, ami fel is megy rá, és elég jól működik vele minden - kivétel a GSM modult. Nekem folyamatosan térerő problémák voltak vele, nem tudott hívást fogadni vagy kezdeményezni stb.

Mint utólag kiderült a telefon HW eleve produkálhat ilyen hibákat a nyákon kialakított antenna miatt. Ugyanakkor egyesek szerint a LineageOS maga is kiváltója lehetett ezeknek a hibáknak. Ahhoz már nem volt kedvem, hogy visszategyem a Samsung eredeti image-ét is kipróbáljam azzal is, lett új gazdája a telefonnak.

Mindezt csak azért írom le, mert lehet, hogy a te telefonoddal is előfordulhat hasonló... ha a wikijükön azt írják, hogy karban van tartva általuk, szerintem akkor jók az esélyeid hogy a fentieket elkerüld.

Amúgy az Android 9-ben továbbra is lehet felvenni hívásokat, azonban bizonyos okokból a hívásfelvevő program nem kapja meg a hívó telefonszámát. Korábbi Android verziókon megkapta.

Nekem egy Redmi Note 3 van, én maradtam az utolsó beta frissítésnél, ezzel minden rendesen működik. Nekem ez többet ér, mint a friss biztonsági csomag, vagy újabb fícsörök (és bugok). A Lineage-el az a bajom, hogy próbáltam több régi készüléken, de az újabb android verziók nekem mindig használhatatlanul lassúak, bugosak voltak (mondjuk az lehet, hogy nem hivatalosan támogatott eszköz volt, hanem valami portolás). Az alkalmazások sem mindig állnak eléggé kézre a MIUI után. De ez csak az én bajom :) Attól még egy jól összerakott rendszer.

https://helloxiaomi.hu/nincs-tobb-global-heti-beta-frissites-atallas-global-stabil-romra/

--
TH

Szóval ezért nem frissül a beta rom sem már egy ideje.

Akkor inkább https://download.pixelexperience.org/gemini/
Mi8-on fut nekem és kb elégedett vagyok. Nexus, OnePlus után.
Kövi telefonon pixel lesz.

Van valami hivatalos közük a Google-höz? Például Google dolgozók csinálják 30% szabad munkaidejükben.

Ezeknek a felrakása úgy megy mint LineageOS-nél?
A telefonhívások felvétele funkció pixel romnál is van?

Annyi mint a többihez és úgy mint a többit.
Pixel fork

sub.

Esetleg nézz rá a Resurrection Remix-re. Pie alapú verziója van.

https://get.resurrectionremix.com/?dir=gemini

=====
tl;dr

Köszi. Használod? Stabil mindennapi használatra?

Nem, csak mivel az én telefonomnak (titan) megszűnt a LOS támogatása keresgéltem egy kicsit, és szembejött. Ezt legalább "karbantartják". Bár a gemininél nem nagyon láttam mozgolódást.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Nekem pontosan mi5 fut LOS16-al, innen: https://forum.xda-developers.com/mi-5/development/rom-lineageos-16-0-xiaomi-mi-5-t3836322

Teljesen jo, sot. tettem ra rogton google cam-et is XDA-rol, total profi kepeket keszit, feheregyensuly gyakorlatilag mindig tokeletes, es hdr miatt a sotet foltok se olyan sotetek, de meg sincs az a randa HDR-effekt az osszes foton.

Szumma, nagyon jo, nyugodtan pakolj ra LOS16-t.

Hívások felvétele funkció működik nálad?

Most teszteltem. igen, tokeletes. AMR-t vesz fel, jo pici.

ha pl. banki appot akarsz használni (pl. otp) akkor a LineageOS nem a legjobb megoldás, Samsung készüléken elég macerás volt megoldani hogy ne sipákoljon a LineageOS adta root jog miatt, és semmi garancia nincs a megoldásra mert lehet az egyik készüléken működik a másikon nem, az biztos hogy egy TWRP kell alá.

Erről jut eszembe, dual-boot mennyire életképes megoldás Android mobilra?
Mert valóban van egy pár app ahol probléma a nem gyári android, amire megoldás lenne a dual-boot a gyári androiddal.

Olvasgattam időnként róla, de szerintem nem érdemes bajlódni vele. Egész brutál helyet foglal magának a rendszer, szóval egy csomó helytől megszabadulsz, másrészt kényelmetlen. Mi indokolná? Ha akarsz rootot is, meg akarsz root érzékeny appokat is használni (bank), akkor magisk -al kell rootolni, mert az szelektíven el tud tűnni appok elől.

https://www.xda-developers.com/how-to-use-magisk/
"Hide Root" szekció.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

"ha pl. banki appot akarsz használni (pl. otp) akkor a LineageOS nem a legjobb megoldás"

Ez hülyeség.

" ne sipákoljon a LineageOS adta root jog"

Ez megint hülyeség. A LineageOS -ben nincs defaultból root.

https://download.lineageos.org/extras

Itt láthatsz su meg su removal zipeket, amiket recoveryből lehet feltenni, értelemszerűen a rootoláshoz és a root megszüntetéséhez. Magyarul a LoS-ban gyárilag nincs root.

De más oldalról közelítve, a mostani modern megoldás a magisk, mert az megfelelően el tudja magát rejteni az egyes appok elől. Nekem rootolt a droidom, de a banki appok elől el van rejtve a magisk, és nem is panaszkodnak. (simple, otp smartbank, cib, revolut amik fent vannak).

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Kíváncsiságból kérdezem, hogy manapság mihez kell a root?
Régen, gagyi droidon kellett nekem is, pl. hogy értesítésekhez hozzáférjen valami tweak app, vagy beledrótozott hulladék appokat töröljek. De tiszta LOS meg személyre szabott gapps-nál?

Amikor frissen húzok fel egy telefont, akkor a titanium backup -ból felpakolt appokhoz kell. Tipikus eset a google authenticator, amit féltve őrzök, mert nem írtam fel mindegyikhez a visszaállító kódot, így legegyszerűbb egy Titanium backupos fájlban tárolni és új telefon esetén onnan visszarakni. És a Ti mentéshez és restore-hoz is kell root.

Másik dolog az automatikus ntp időszinkron, így nem a GSM szolgáltató idejére kell bíznom magam, hanem rendes NTP-ről pontosodik naponta egyszer az idő. Ehhez is kell root, hogy user interakció nélkül megtörténjen automatizáltan.
https://play.google.com/store/apps/details?id=ru.org.amip.ClockSync&hl=hu

De egyébként ezeken kívül nem használom én sem semmire a rootot.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

így világos, köszi!

ha van rootod, akkor ki tudod banyaszni a kodokat a database fajlbol

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

titanium backup és a hosts fájl cseréje, tudom hogy a reklámszűrést meg lehet oldani külső appokkal is, de ez egyszerű és tökéletes megoldás win, linux rendszereken is, nehogy már a droidon vacakoljak mással.
LuckyPatcher is jó kis app, ha bele szeretnél nyúlni más appokba, régebben sokat használtam.

de tény, átlag használatra, átlag felhasználónak aki elviseli a reklámokat is, annak nem kell :)

ezt magyarázd meg kérlek az OTP appnak és Samsung Galaxy Tab II -nek, amint felraktam a LineageOS -t, sem gapps sem semmi extra, az otp app már nem indult "biztonsági okokból"

persze ez lehet hogy épp annak a LineageOS verziónak a sajátossága vagy épp a TWRP -t érezte meg, nem tudom, de attól még így volt akkor is ha szerinte ez hülyeség. :)

Gránit banknál kétszer is kellett írnom nekik, és mindkétszer másnap írtak, hogy javították, tesztelik és jön a javítás (jött is). Nem volt root, abszolút uptodate LOS szerintük és szerintem is jobb, mint a Oneplus hulladvány bugos és nem supportált OS-e. De biztos whitelistelniük kell.

Vígan bankolok LOS alatt OTP-vel, nem tudom, hogy mi történt arrafele. Official LOS?

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Esetleg AEX (AOSP Extended). Van belőle Pie alapú, kb. vanilla android, rendszeresen frissítik, Magisk-kel root-olva, banki alkalmazások működnek (OTP, K&H), hívásfelvevésről nem tudok nyilatkozni.

Háttérben futó appok kill-ezésével hogyan állnak az alternatív Androidok?
Az MIUI-ban szerintem jó ötlet, hogy sok más gyártótól eltérően nem engedi háttérben futni az appokat. Így ugyan lassabban indulnak el, de kevésbé merül az akku, mindig van elég ram.
Aránylag könnyen lehet kivételek is állítani azoknál az appoknál ahol mi szeretnénk, hogy mégis futhasson háttérben.
Pie óta úgy tudom már az AOSP része is ez az app killer funkció.

8-as androidoktól azt hiszem alapból a rendszer része, hogy az akkumulátor beállítasainál, az akkumulátoroptimalizácónál app-onként lehet kezelni, hogy melyik alkalmazás futhat a háttérbe, és melyik nem. (és ahogy észlelem, jól teszi a dolgát, AEX-en, és DotOS-en tapasztaltak alapján)

Tudtommal két-három hete van már benne a LOS tárcsázóban a hívásrögzítés.. AAC vagy AMR-formátumban, de használhatsz külső app-ot is.

https://review.lineageos.org/c/LineageOS/android_packages_apps_Dialer/+/232450

A Magisk megoldja a Netbank-os dolgokat.

A root előnye még például nálam a gyárinál sokkal jobb kernel, hosts-fájl beállítás, WiFi-profilok visszatöltése, gyorstöltés és a Viper4Audio, összehasonlíthatlanul jobban szól vele a teló. GCam-hoz mondjuk pont nem kell root.
--
God bless you, Captain Hindsight..

(Kicsit keresgélni kellett, de meglett: nekem nincs a menüben semmiféle formátumváltási lehetőség, a tárcsázóban sem jelenik meg semmi, de amennyiben felépül a kapcsolat, megjelenik a felületen a klasszikus "record" gomb, és megnyomásának hatására tényleg felvette a beszélgetést a kis nyavalyás. Ez az apróság persze nem nagyon tűnik fel az embereknél, mert ilyenkor normálisan már a fülünknél van a telefon. A telefon CallRecordings mappájában van Telefonszám_dátum_idő.amr nevű fájlban. Tegnapelőtti LaOS + Wileyfox Swift.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Tárcsázó >> Beállítások >> Hangok és rezgés Legalábbis nálam a 2019-07-12 Nightly-ben. És egy kicsit valóban szerencsétlen megoldás, az Automatic Call Recorder-t használtam erre sokáig.
--
God bless you, Captain Hindsight..