Vélemények, tapasztalatok

Fórumok

Vélemények, tapasztalatok

Hozzászólások

azért gondoltam, hogy talán jó lenne egy magyarországi és magyar nyelvű plan 9 fórum+topicok, mert én egyről sem tudok, egyről sem hallottam és még a keresésekben sem jön fel túl sok oldal. miért gondoljátok, hogy nem terjed igazán?
ha ti már láttátok/használtátok, miért vettétek le mégis?
kísérleti/fejlesztői oprendszer lévén nyilván a támogatottsága erősen lemarad bármelyik konkurens bsd/linux alapú rendszerhez hasonlítva és plan 9 esetén nincsenek disztribúciók, hasonlóan a bsd rendszerekhez itt is teljes rendszerről beszélünk.
a rendszer mikrokernel alapú. a kapcsolódás lehetséges ssh-n keresztül is, de a legtöbben rio-t használnak és így drawterm-mel kapcsolódnak (wines linuxos drawterm van), ami a plan 9 féle "ablakos rendszer". látszatra igen egyszerűcske, ahogyan az acme is, ami rion fut és olyan mint egy emacs, "mindent tud és mindenre képes" :)
a világban a plan 9 szcéna aktivitása legprecízebben talán a "9fans" listán mérhető, amelyen nem csak plan 9 témák fordulnak elő és igen "családias" jellege van a kis méretű közösség miatt.
a rendszert egyébként ingyen le lehet tölteni a bell-labs siteról, cirka 80 mega tömörített iso amit kiírva egy live cdt kapunk, amiről aztán lehet telepíteni.
nem tudom mit írhatnék még... nekem nagyon megtetszett. olyan mintha egy olyan unix előtt ülnék amit egy másik világban fejlesztettek ki, az eredeti unix filozófiát ismerő, de annak forráskódját sosemlátott emberek. a fileszerkezet itt valóban fizikai objektumokhoz köthető, (userenkénti) namespace-ek vannak és a könyvtárakat bindelni lehet egymáshoz (aminek eredményeképp egy könyvtárban látsz többet, pl /bin-be bebindelsz minden olyan könyvtárat amit használsz és a path-t beállítod csak a /bin-re).
a rendszer képes gridek létrehozására és amikor először olvastam hogyan működnek dolgok olyan érzésem volt mint mikor először ültem unix előtt és X-en egy másik gépre léptem be, ahol be volt mountolva megint egy másik rendszer nfs-en keresztül.
a fejlesztés rá leginkább C-ben (vagyis inkább a C egy sajátos dialektusában) zajlik, de a unixos programokat portolni nehézkes (a libc ugyanis más), azokat APE-re portolják inkább, ami egy ansi/posix környezet és a unixos programok futtatását hivatott megkönnyíteni.
van rá python, perl, lua is, de mivel a fejlesztők kevesen vannak az egész rendszer fejlesztése lassan halad, ezért leginkább azoknak való akik szeretnének belekukkantani egy mikrokerneles rendszer forráskódjába, megtanulni annak működését - én legalábbis, ezért vagyok benne és ezért érdekel az egész.
utoljára még talán azt mondanám, hogy én is kezdő vagyok ebben az egész témában, ezért sokkal inkább más érdeklődők keresése az ami miatt gondoltam, hogy egy fórum jó lenne, ahol a magyar plan 9 közösség eszméket cserélhet, tehát az "ige hirdetése" nem érdekel. ha tetszik valaki másnak is, annak örülök, de nem szeretném ha flame lenne belőle - nem éri meg. nyilván mindenkit más érdekel és a plan 9 közel sincs olyan szinten, hogy hirtelen elkezdjék használni otthon mint desktop környezetet ezért ilyesmit állítani szerintem szűklátókörűség.

akiket érdekel a téma és még nem ismerik a rendszert (bár még egyszer mondom, ne számítsatok teljes körű, minden igényeket kielégítő rendszerre), azok itt találják meg a honlapját:

http://www.cs.bell-labs.com/plan9dist/

ott van link a wikire amit néhányan karbantartanak, a wikiben van egy halom infó arról, hogy milyen h/w támogatott, történelem, futtatása emulátorokkal, plan 9 közösség elérhetősége stb stb.

itt pedig egy ismertető, amire a wikin keresztül is el lehet jutni:

http://www.cs.bell-labs.com/wiki/plan9/Overview/index.html

Érdekesnek tűnik, jön lefele :)
A próba-Solaris a 2. HDD-n veszélyben :D

1. tapasztalat: rioban VMwaren szétcsúszik a kép, rendes gépen se a Radeon 7000et se a S3 Trio3D-t nem ismeri föl (pontos hibaüzit holnap írok, ma túl fáradt vagyok, kiírja a fél VGA BIOSt a képernyőre, és utána mondja hogy ebben vmi "vga" szöveggel van baja...).
Ezenkívül hogy nincs bash ;) De a nagyobb baj hogy more vagy less se, szal a konzolt hosszabb fájlok (pl. rio konfig) olvasására nem tudtam használni :(

De mindig töretlen az érdeklődésem :)

[quote:ae92c3150b="Csigaa"]1. tapasztalat: rioban VMwaren szétcsúszik a kép, rendes gépen se a Radeon 7000et se a S3 Trio3D-t nem ismeri föl (pontos hibaüzit holnap írok, ma túl fáradt vagyok, kiírja a fél VGA BIOSt a képernyőre, és utána mondja hogy ebben vmi "vga" szöveggel van baja...).
Ezenkívül hogy nincs bash ;) De a nagyobb baj hogy more vagy less se, szal a konzolt hosszabb fájlok (pl. rio konfig) olvasására nem tudtam használni :(

De mindig töretlen az érdeklődésem :)

örülök, hogy kipróbáltad és dícséretes, hogy vmwareban :) (bár nekem is lenne :/). fontos egyébként, hogy 4-esben próbáld, mert az 5-össel mintha gondok lennének (lásd : http://groups.google.com.au/group/comp.os.plan9?hl=en , ez a 9fans levlista news-ban).
a támogatott h/w-ket megnézted? (a wikin van egy lista)
bash valóban nincs, de van helyette "rc" ami a plan 9 shell.
a pager pedig nem more és nem less hanem "p", de mivel mindenki riot használ nekem is időmbe telt mire rájöttem, hogy van a "p" amivel lehet page-elni :)
egy halom parancsot egyébként a sed-del és az awk-kal váltanak ki, ezért azokat érdemes behatóbban tanulmányozni vagy ismerni.
az alap console editor pedig az "ed", nincs még "vi" sem - ellenben van sam és acme.
egyébként van egy "p9p" (plan 9 ports) is aminek érdemes még utánanézni.
ja, és freenode-on ott a #plan9 csatorna is ahol lehet kérdéseket feltenni.
sok sikert!

még annyit, hogy a plan9 port-ot itt találod:

http://swtch.com/plan9port/

(plan 9 progik unixos/linuxos verziói)

na akkor egy kis topic-necrofilia :)
habár plan9 időszámítással mérve nem is olyan régi ez a topic :D

nálam a /lib könyvtár ütötte ki a biztosítékot jó értelemben véve.
egy első szintű rendszerkönyvtár, linuxos fejjel mérlegelve meglepő mimindenfélét találtam benne egymás mellett:

/lib/pci - PCI eszközkódok - teljesen oké, bár ez inkább adat mint lib, de linux alatt is el tudom képzelni egy /var/lib/udev alatt.
/lib/areacodes - tel. körzetszámok - ez is oké, a rendszer is kereshet körzetszámokat mondjuk ha épp egy voip kiszolgálóról van szó
/lib/mammals - emlősök nevei angolul, kezd "hová tévedtem" érzésem lenni
/lib/constitution - az USA alkotmánya - what?
/lib/gettysburg - A. Lincoln írása - ¿Che?
/lib/volcanoes - a Föld tűzhányói és a földtörtéteni kor, amikor aktívak voltak
/lib/glass - "Meg tudom enni az üveget, nem lesz tőle bajom" szöveg jónéhány nyelven. - mittomén, betűtipus tesztnek jó lehet...

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack