telefon csatlakoztatása PC-hez

 ( Nextra | 2019. június 2., vasárnap - 21:48 )

Egy régebbi Huawei P9 Lite (VNS-L21) 2016-os telefonom van.

Érdekes dologba futottam bele és nem értem a koncepciót. Kétféleképpen tudok csatlakozni a PC-hez. KDEConnect-tel, és a saját kábelével. Mivel más kábelt csak töltésre használja. Amúgy hogy lehet megtudni egy kábelről hogy mire lehet használni?

De a saját kábelével is a KDE Plasmában sokszor eldobja visszahozza a telefont.
Ekkor a telefonnál kiválasztom az MTP protokollt, de még utána is egy darabig ugrál, míg végül stabilan megtartja.

A Dolphinnal megtudom nyitni, és látom a tartalmat, de nem az összeset!

A KDEConnect többet mutat a Download mappában mint vezetékes csatlakozás esetén. S ezért csak a lassú sftp platformon tudom letölteni a dolgokat, amik egy-egy torrent esetén ugyanannyi idő vagy több, mintha PC-vel újra leszedném a fájlokat.

Miért nem látja a vezetékes csatlakozás az összes fájlt ami a Letöltés mappában van? Újracsatlakozás sem segít.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Elsőre a kábelre gyanakodnék, bár mivel írtad, hogy másik kábellel egyáltalán nem megy, így felteszem a kérdést: Nem lötyögnek nagyon azok a kábelek amikor bedugod? Csak mert van olyan, hogy a kosz/por megül a csatlakozóban és szépen lassan eldugítja azt, így meg a csatlakozó se tud teljesen bemenni a helyére, ergo nem minden láb fog tudni normálisan kapcsolódni.. Igaz nekem töltővel, de kb hasonló problémám volt: Kicsit ki kellett pucolni, és utána már bármelyik kábel elvitte a telót.
Másik amit még esetleg érdemes lehet megnézni az az, hogy a gépen milyen USB portra csatlakoztatod magát a kábelt: Láttam már olyat, hogy a gép nem tudta eldönteni, hogy a kábelt milyenneki tekintse, így beállt alap USB 1.1be.. Esetleg érdemes lehet megpróbálni másik USB porton (lehetőség szerint 2.0-án).
Illetve nézd azt is meg, hogy csatlakoztatáskor a dmesg nem e mond valami furát (pl több körben tudja csak inicializálni a kapcsolatot)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Nem írtad, hogy milyen PC, de gond szokott lenni a PC házak előlapi USB kivezetése is a kábelek minősége, hossza miatt (más hardvereknél is). Az alaplapi portok használata biztosabb.

"Miért nem látja a vezetékes csatlakozás az összes fájlt ami a Letöltés mappában van? Újracsatlakozás sem segít."

Ha újraindítod a telefont, akkor sem látja?

Milyen PC? Ezt a kérdést sajnos nem értem...

Aránylag új ház 6-8 hónapos, s azért vettem mert az előzőnek eltört a bekapcsoló gombjánál valami műanyag, és amikor megnyomtam a power gombot, az beleesett a házba. De ez lényegtelen ebben az esetben.
Viszont kimondottan olyan új házat kerestem, amin elől, és felül van USB csatlakozó. A kényelem - tudod.

Nem életszerű hogy az asztal alá másszak telefon vagy bármi csatlakozásakor, hogy a hátsó aljzatba dugjam a kábelt. Már a 21. században élünk. Ezt csak megoldották. S a kosz ott is ugyanúgy belemegy, ha nem jobban.

Nos a telefon újraindítása eszembe jutott, de éppen azért nem csináltam, mert az android is egy Linux valahol, és azt nem szokás újraindítani. Én sem tettem.
Itt valami más gond lehet. Holott az /usr/lib/udev/rules.d/60-libmtp.rules fájlban ott a telefonom azonosítója.

A PC kifejezés elég tág, a desktop PC-től a PC stick-ig.
Mivel valami misztikus módon ráéreztem, hogy desktop PC-t használsz előlapi csatlakozóval, ezen már egy picit elgondolkodhattál volna, de ha nem, engem az sem zavar, nyugi.
Nem én beszéltem koszról, én egészen másfelől közelítettem meg a dolgot, de az ezek szerint bonyolult volt számodra, ez is sebaj.
Nyilván csak találgatok, amikor úgy gondolom, te azt képzeled, hogy én egy sötét szobában fantáziálok, és találok ki neked kényelmetlen, életszerűtlen, és 19. századi elméleteket, minden összefüggés nélkül.
Megnyugtatlak, nem. Mind a két esettel találkoztam, amit leírtál, ugyanebben a formában.
Az, hogy neked 5 percet sem ér meg, hogy ellenőrizd, inkább hit alapon, szokásokra hivatkozva állsz hozzá, az baromi vicces, és engem az sem zavar! :D

Nos. Örülök hogy te nem aggódsz semmi miatt. Ez jó dolog.
De átfutott néhány dolog a fejemben. A múltkor volt egy vitám az Electrolux-szal. Mikor vettem egy mosógépet, és beszerettem volna regisztrálni. Még most is ott van az oldalon. Ha van 1 perced, írd már le nekem légyszíves te hová kattintanál?

Tehát vannak elnevezések, melyre az ember asszociál. A PC az szvsz a legtöbb embernél az asztali számítógép. Ha azt mondom Hyundai, elsősorban mindenki az autóra gondol és nem a tévére, mert azt is gyárt. Ha nekem valaki azt mondja AEG, akkor fúrógép jut az eszembe és nem a mosógép. Persze igazad van. Lehetett volna pontosítani.

"Nem írtad, hogy milyen PC, de gond szokott lenni a PC házak előlapi USB kivezetése is a kábelek minősége, hossza miatt "
Nos ha a PC házban lévő gyári kábelekre gondolsz, mert mi másra, akkor úgy gondolom régen rossz ha azokkal gond van. Ugyanis hogy kerülhetett piacra? Nincs minőségellenőrzés? S akkor ott vannak a pendrive-ok, a merevlemezek, melyekkel szépen elboldogul, tehát nincs okom azt feltételezni hogy gond lenne a házban lévő kábellel.

"Nem én beszéltem koszról"
Valóban, de nekem ez is eszembe jutott, az előbb említett dolgok miatt.

"én egészen másfelől közelítettem meg a dolgot, de az ezek szerint bonyolult volt számodra, ez is sebaj."
Ezt éppen a fentiek miatt eleve elvetettem.

De most újra gondosan átolvasva, írásodat megértve, saját elméleteimet eldobva megcsináltam amit mondtál, lemásztam az asztal alá, a telefont a saját kábelével csatlakoztattam az asztali számítógép egyik hátsó alaplapi USB 2.0/1.1-es csatlakozójába, és akár hiszed, akár nem, nem lett örömujjongás, mert ugyanúgy nem látja az ugyanazt a mappa tartalmat a két csatlakozási mód.

No most akkor hogyan tovább? De most újraindítom a telefonomat. Rebootolom.

A rebootolás megtörtént, de a könyvtárak még így sincsenek szinkronban. :(
Az egyik 74 fájlt mutat 17,7MB a másik 89 fájlt 21,2 MB Ugyanazt a könyvtárat nézem az MTP és a KDEConnect segítségével.
S sajnos továbbra is a lassabb átvitelű KDEConnect mutatja a több fájlt, a teljes tartalmat.

Nézd, neked alapvetően kettő problémád van, és azokat összemosod.

Az egyik az, hogy a géped eldobálja a kapcsolatot a telefonnal. Ez tipikus hardver-, áramellátás probléma. Erre lenne a megoldás a kábel alaplapi USB portba dugása. Akármennyire nem hiszed, hogy vannak esetek, amikor a kábelhossz/minőség problémát jelenthet. A desktop PC-ben az előlapi kivezetés kábele cca. 50-80 (vagy akár több is) cm lehet, erre rádugsz egy 1-1,5 m-es másik kábelt, aztán elfogy a feszültség. Ha az alaplapi portban nem dobálja le a telefont, akkor dugj oda egy szabvány microUSB kábelt, és arra dugd a telefonokat, ha kell. A telefon, pendrive, hdd energiaigényét meg nem kéne összehasonlítani, a pendrive-ot pl. közvetlenül dugod be az előlapba. De ha akarod, méregesd le a különbséget. Az tény, hogy a hosszú és kínai madzagokkal voltak, és vannak problémák, én is többször találkoztam vele, telefonoknál, scannernél, de nyomtatóknál is. Az előlapi kínai kábelnél meg a minőségellenőrzés az jó poén volt!
Akkor most eldobálja a telefont az alaplapi USB port, vagy nem?

A másik problémád meg a "nem látja a vezetékes csatlakozás az összes fájlt". Erre javasoltam a rebootot, mert találkoztam ilyen problémával. Az nem segített. Más tippem nincs rá, kevés az infó. Nézd meg, milyen típusú fájlok nincsenek meg.

Szia,
Ha MTP-re váltasz, esélyes, hogy nem látod ugyanazt mint direct filesharen. MTP média fájlok megosztására van, és amit az MTP server médiának gondol, azt jeleníti meg. Nagy eséllyel azokat a fájlokat nem látod, amit a telefon oldali server nem érez média fájloknak.
Direkt fájlmegosztást kellene keresni, támogatja-e vagy sem a telefonod ( vagy attach as usb device, pl )
Kérdés, hogy KDEConnectet min keresztül használod? Ugyanúgy kábel, vagy az bluetooth-on keresztül? ( tekintve,a KDEConnect egy sw a telefonok kezelésére, nem pedig csatlakozási technológia ).
Üdv,
LuiseX

Létezik az olcsó USB töltőkábel, és az OTG kábel, ami adatot is átvisz. Utóbbi is létezik gyenge minőségű kivitelben.

Csak a pontosítás kedvéért: nem minden adatkábel OTG-kábel. Sőt. (Jellemzően az adatkábelnek a nem-telefonba való vége olyan, mint egy pendrive-nak a csatlakozója - apa -, míg az OTG-kábelnek ez a vége olyan, amibe a pendrive-ot dugják, közkeletű nevén: anya.)

De a többi igaz.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

> Létezik az olcsó USB töltőkábel, és az OTG kábel, ami adatot is átvisz. Utóbbi is létezik gyenge minőségű kivitelben.

Az OTG-nél nem az a lényeg, hogy "adatot is átvisz", hanem az, hogy az alapértelmezetten slave módú telefonból mastert csinál, így rádughatsz a telefonra pl. pendrive-ot is akár - és vihetsz át adatot a telefonról a pendrive-ra, a pendrive-ról a telefonra :)

Az OTG kábel nem segít a PC-vel való kapcsolatban, hanem árt, mivel a PC eleve master, az OTG kábel használatával a telefonból is master lesz, két dudás meg nem fér meg egy csárdában.

Szia,
Engem csak annyi érdekelne, hogy ezt miért írtad **nekem** válaszként? :)
Üdv,
LuiseX