Oneplus factory reset, application data mentése és visszaállitása

 ( SzG | 2019. május 30., csütörtök - 23:05 )

Sziasztok,

Segitséget szeretnék kérni egy rakoncátlan Oneplus 3T megrendszabályozásában. Dióhéjban, egy pillanatban több egymástól függetlennek látszó hibajelenség jelent meg a telefonon, elmúlt a home gomb működni, nem frissithetők a play storeból az alkalmazások, "download pending", és itt megáll a frissités. MIndezalatt az os frissithető, lehet irni a filerendszert, menti a fotókat, tudok könyvtárat létrehozni stb. Megszünt a google account szinkronizálás, a google acc törlése és ujra létrehozása nem oldotta meg a problémát.

Futottam már vele egy kört a Oneplus supportjával is, nekik irtam ezt az összefoglalót:

I have several issues which are started in the same time, so I think they all have a common reason, question is what is that reason?

Play store problem, apps arent updatable, every app update attempt fails, "download pending" I cleared cache and app data for Play Store and Google Play Services too several time, rebooted several times. I deleted Google account to, and I set it up again.
I reinstalled the operating system, Oxygenos 5.08, no change at all. After it I repeated the cache and data deletion, but downloads are still just pending.

Google account doesnt sync, I cannot see my calendar after the above mentioned resetup.

Every boot time ask for default Home laundher app, I tried to use the phone with several ones, no difference. My defalt is Nova, I tried the cache deletion here too, doesnt matter at all.

Notifications doesnt work at all.
The upper menu doesnt work at all.

Home button doesnt work, can not navigate to the home screen of my launcher )doesnt matter which launcher) The fingerprint reader works, and i hear the haptic sensor, so the hardware feels that I pished the home button, just doesnt rect to it.

Phone doesnt react to the right side hardware button, normally I use it to open task manager. The led ligts. so doesnt seem beeing hardware issue too.

All the problems started in the same moment, the first I recognized was the home button which stopped to work.

The reinstallation didnt helped, do You have any other idea? Can it be a hardware problem?

A Oneplus factory resetet javasolt, és felhivta a figyelmem arra, hogy a Oneplus saját Switch alkalmazása sem viszi át az alkalmazások adatait, csak magukat az appokat. Ezt igy nem vállaltam be, és használtam a félbéna készüléket.

Azóta annyi történt, hogy kijött az Android Pie beta majd a final a 3T-re, ezekkel szépen megupdateltem a készüléket, de a hibajelenség nem múlt el, egyik sem.

Most lett egy kis időm a porbléma felfejtésére, és szeretnék tanácsot kérni.

Tudja valaki hogy valójában mi makkant meg a telefonban? (Amikre gondoltam, filerendszer hiba, permission probléma, sérült google account.) Ha igen, hogy szerezhetném felette vissza az uralmat?

Ha ez nem sikerül, akkor vajon hogy lehet az appok adataival együtt akár erre a telefonra, akár másikra visszaállitani mindent?

SzG

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A mentés - visszaállítás temaban:titanium backup. De root kell neki. Viszont elég sok app vagy "önhordó", azaz eleve menti felhőbe a cuccot, vagy a Google menti az adatait.

Sajnos 1000%-os módszert nem tudok (ok, adb backup, de sose volt hozzá türelmem), de a fontos dolgokat (kontaktok, képek, játékmentések) kb. mindig át tudtam vinni,viszont pl. a Locus térképeket tölthettem le újból,amikor új telefonra költöztem (a beállítások úgy rémlik hogy jöttek a TB restore során).

A play store download pending problema miatt nem tudom feltenni a titaniumot, sajnos nincs fent a telefonon. Apk-t ellenben tudok feltenni, fogok talalni vajon ilyet?

Ez egy szűz telefon? (Úgy értve, hogy lockolt bootloader, és root mentes?)

Igen, gyári.
Ha kell megprobalkozom barmilyen buvesz zrukkel, csak nem ertek hozza. :)

Nem kell semmilyen bűvésztrükk, első körben én a TWRP-t (3.3.1) próbálnám ki, úgy hogy a telefonon semmilyen maradandó változás nem történne (ha sikerül).
(Illetve az USB hibakeresés funkció miatt a fejlesztői beállításokat be kell kapcsolni. https://www.drdroid.hu/usb-hibakereses-utmutato/ )
Nem ismerem az Oneplust, de tudtommal viszonylag korrekt a gyártója.
Tehát bekapcsolod az USB hibakeresést a fenti linken írtak szerint.
Kell egy működő adb, és fastboot a PC-re. (Linuxon tisztább érzés, android-tools-adb, android-tools-fastboot, fastboot csomagok, esetleg disztrófügően más a neve.)
Letölteném a TWRP-t innen (ez hivatalos verzió):
https://eu.dl.twrp.me/oneplus3/
Azért a 3.3.1, mert felraktad a Piet, talán ez működik.
(Én kikapcsolnám a telefonon a PIN kód kérést a próba idejére.)
Telefon a gépre és 'adb reboot-bootloader'.
Ekkor fastboot módba kerül a telefon, belépsz abba a könyvtárba a gépen, ahol a
twrp-3.3.1-0-oneplus3.img van, és jöhet a:
'fastboot boot twrp-3.3.1-0-oneplus3.img' parancs.
Figyelem, BOOT parancs kell és NEM flash!
Ha szerencséd van, bebootol a TWRP.
Ha bebootol, megkérdezi, hogy maradjon e read only a system, nyilván a 'Keep Read Only' gombra kell bökni.
Ezután lehet beállítgatni a nyelvet, és amit akarsz, a beállításoknál, majd a backup pontra bökni, ahol az opcióknál ki lehet választani, hogy ne tömörítsen, mert akkor szimpla tar fájlba ment, és gyorsabb is a mentés. És kiválasztani az SD kártyát, vagy ahová menteni szeretnéd. (Érdemes aztán PC-re is másolni a mentett adatokat.)
Igazából neked a /data partíció kell csak, abban van minden beállítás, adat. (A felhasználói adatokat a TWRP nem menti (képek, zenék, videók, stb.), de azokat le tudod menteni alapból is.)
Tulajdonképpen lényegileg ennyi, mert ezt a mentést egy másik telefonra ezzel a módszerrel visszarakhatod, és kész. Nyilván érdemes ugyanolyan oprendszerre visszarakni, amin volt (Pie).
Érdemes a TWRP-vel minden lehetséges partíciót lementeni.
Mivel a TWRP-ben root vagy, és terminál is van benne, akár az összes partíciót dd-vel is mentheted, ha olyan kedved van. :)
Ha a TWRP nem indul el, akkor sajna valószínűleg unlockolni kell a bootloadert, de annak külön érdemes utánanézni, hogy adatvesztést okozhat-e az esetleg.
Ha a TWRP elindul, de jelszót kér, akkor nem tudja kikódolni a titkosított data partíciót. :(
Szóval ami FONTOS:
- a fastboot boot parancs, mert így nem cserléli le a recoveryt
- system keep-read-only, mert ha írhatóvá teszed a systemet, nem indul el a rendszer. (csak módosított boot image fájllal, de akkor megintcsak unlock kell.)

Amúgy a telefont hogyan upgradelted Android 9-ig? Minden fő Android verziónál megmaradtak az adatok?

Nem kell semmilyen bűvésztrükk,

Ez a kijelentésed azért eléggé üti azt amit utána leírtál :D nem kell bűvésztrükk, csak csinálj meg 85 lépést + ha szerencséd van + azt.

Bocsi, csak ez így kissé kiüti az ember szemét :D

Tulajdonképpen vágom a poént, de egyrészt írhattam volna annyit is, hogy:

a 3.1.1-es Oneplus3 TWRP image-et fastboot boot paranccsal próbáld elindítani, és ha elindul, akkor mentsd a /data-t. :)

A többi csak magyarázat, bár menet közben megoldható az üzenetek alapján, de tapasztalataim alapján egyrészt 95%-ban nem érti senki, másrészt simán elrontják az átlag júzerek, szóval a pontról-pontra haladás, és a megrázó üzenetek elmagyarázása a jobb módszer. Inkább írok 300 sort 3 helyett, így félelmetesebb, és sokkkal okosabbnak tűnök! :D

Nem is kötekedés lett volna (na jó csak egy kicsit), de azért érzed hogy ez nem a "nem kell bűvészkedni" kategória :)

ps.: amúgy korrekt leírás azoknak akik értik is hogy mit kell csinálni ilyenkor!! arra respect!

Igen, a tömör verzioval nem lettem volna sokkal beljebb. :)

Ha az ember megérti a logikáját, akkor tök egyszerű és egyértelmű.

A problémák:
- a gyári bootloader nem tölt be akármit: oem unlock, és máris fog.
- a gyári recovery csicska: rá kell pöccinteni a twrp-t, és máris minden remek.

A konkrét megoldások alapvetően ugyanazok, csak az "egykattintásos" trükkök elfedik a lépéseket és nehezítik a megértést.

Akkor ezt mentem, hát jó lesz még egyszer jeligére(:

Oneplus adta ki nemreg a pie-t 3T hez is, letolt, menubol install, problemamentesen felment. Biztam benne hogy helyre is all tole a rendszer, de sajna nem. Este nekiugrom a twrp-nek, jelentkezem a fejlemenyekkel :)
Köszönöm!!!!

A fő Android verzióknál mindig rizikós a váltás, pont a beállítások szokták megsínyleni. Általában tiszta újratelepítést javasolnak, vagy hibák esetén az adatok törlését, csak ugye akkor megy a levesbe az összes telepített nem gyári app. Elvileg a 3T 6-os droidról indult, csoda, hogy még megy a 9-cel. :)

Persze nyilván a gyártó a problémáknál a factory resetet tudja csak javasolni.
Lehet ám kutakodni a /data könyvtárban, és keresni a hibát, de ahhoz rootolni kell, meg megismerni a /data titkait. Mondjuk szerintem egy bazi nagy kupleráj az egész data könyvtár. :)

btw ez mostanában már talán nem igaz. Pure droid androidone* 8->9 upgrade olyan simán ment mintha a havi biztonsági frissítést kaptam volna meg. (Xiaomi*)

Miért csoda a 9-es droid? Még mindig elég jónak számít a hw, Snapdragon 821, Adreno 530, 64 GB ROM, 6 GB RAM.. Nem gondolnám, hogy a telefonhasználók 90%-ának ez ne lenne bőven elég. 2.5 éves a telefon, bár statisztikám nincs rá, maximum az akksi időben látszik az elhasználódás.. Legalábbis én tökéletesen meg vagyok elégedve vele, de LOS-al használom amióta kijött vele a Pie

Nem úgy értettem, hanem hogy a 6-7, 7-8, 8-9 Android váltásokat gyári upgrade-del, és minden reset nélkül így végigvitte. Bár jobban belegondolva, egy alap droidnál, és egy értelmes fejlesztőcsapatnak ez nem lehetetlen.

A 9-es Androidot elvileg teljesítményre optimalizálták, szóval nekem még (érzetre) gyorsabbnak tűnt, mint a nyolcas, pedig egy olyan Xiaomin (Note 5A 16GB) próbáltam ki, amire gyári 8-as ROM sincs, és egy portolt 4A ROM-ot tettem fel rá a 8-as rossz 5A kernellel megzavarva, ahol még a belső tárolót sem látta a telefon. Ehhez képest ment, mint a szél, pedig ezer sebből vérzett! :)

Az igen, régebben és is szerettem a ROM-okkal szórakozni, de te ezt magasabb szinten játszod :D

Elég hamar problémára futottam, nem sikerül developer modeba kattintani a telefont, lassan gödröt kopogtattam a build number feliratba, de semmi. Lehet ez is a hibahalom folyománya? Lehet másképp bekapcsolni az usb hibakeresét?

Erre nem tudok egyértelmű igennel válaszolni, de egy tanáccsal tudok szolgálni. Ha jól emlékszem, egy AndroidOne-os Xiaomi Mi A1-en volt ugyanez a problémám, mert ott a sokadik koppintásnál valami alternatív szolgáltatás indult el. Ez egészen addig így maradt, amíg a menüben ki nem gyököltem, hogy vannak neki valami saját akciói, és abból az egyik az pont az volt, hogy (teszem azt) három gyors koppintásra indítsa el a fényképezőt. Szóval mielőtt teljesen belehülyülsz, nézd végig a menüt, hogy valamelyik személyre szabásban nincs-e ilyesmi.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Nekem ugyan 6T telefonom van, de itt is előfordul sokszor a "Download pending" a store-ból... ilyenkor azt vettem észre, hogy ha a lerakom a telefont Flight mode-ba, majd kilövöm a Settings > Apps alatt a Play store appot, majd visszaengedem netre és manuálisan rányomok a frissítésre akkor megcsinálja

Ilyen Google apps problémáknál segíteni szokott néha a hibásan működő alkalmazások adatainak törlése módszer is.

Találtam a neten több leirást ami több lépésben tippeket ad a download pending probléma kezelésére, pl https://www.quora.com/Why-do-all-my-apps-in-the-Google-Play-Store-say-download-pending
Ezeket mind próbáltam, play app, cache törlés, data törlés, google account törlése, de nem segiztettek.

Sziasztok,
A Titanium Backupból találtam apk-t, felment, ez idáig ok. Ellenben ha jól látom ehhez Usb hibakeresés kell, ahhoz pedig developer mode. Na, ezzel vagyok bajban, nem tudom miért, de a Build number kattintgatós módszer cseszik működni. Van erre más varázslás? :-(

Hát, csak a dupla kattuintás felébreszti a telefont beállitást találtam, azt is kikapcsoltam, de akkor sem. :-(

A developer mód nem csak arra kell, hogy könnyebb legyen fastbootba lökni?

Megkockáztatom hogy de, szóval ezzel ne vergődj, kikapcs, bekapcs ahogy itt elbábozza a gyerek:

https://www.youtube.com/watch?v=jB-ALPo4-Ig

aztán jöhet az adb, hogy csapassad rá a twrp-t.

Ezzel valóban fastboot módba tud menni, csak a TWRP önmagában nem elég ahhoz, amit szeretne. Mert ha lesz is egy teljes biztonsági másolata a partíciókról, még kellene az alkalmazásairól, és azok adatairól is mentés az általad is javasolt Titániummal pl.
Ugyanis a TWRP-vel lementett legfontosabb rendszerpartíció(k) (/system, /boot/, /data, esetleg /vendor (ha van), visszaállítása után a rendszer mostani hibái is visszakerülnek, szóval az biztonsági mentésnek jó, de a végső célhoz majd más is kellene.

Najó, de itt szüttyögtök feleslegesen a nulladik lépésen, ahelyett hogy felkenné rá a twrp-t (tulajdonképpen nem is muszáj, bootolhat a gépről vele), rátuszkolná a supersut vagy valamit, és nyomatná a mentéseket TB-vel.

Már ha mindent jól értek. Ilyen telefonom nem volt, de kb. ez lenne a menetrend, nem?

Nekem sem volt ilyen telefonom.

Azért szüttyögünk, mert nem akar senki adatvesztést.
Nem tudom, milyen opciókkal működik a fastboot ezen a kütyün, lehet, hogy unlock nélkül nem megy a TWRP sem, azért javasoltam a fastboot boot parancsot, és lehet, hgy az sem működik, mert vannak telefonok, ahol nem.
Az unlockra meg két helyen is találtam figyelmeztetést, hogy:

Unlocking the bootloader will/should completely wipe all data from the device. This includes apps, settings and even the contents of the internal sdcard (pictures, music, etc.). Copy all important files off the phone onto a PC or upload them to a cloud. (Ezt speciel a forums.oneplus.com-on.)

Ugyanitt azt is írják, hogy az unlockhoz kell Developer options is:

Enable OEM Unlocking - On your phone go to Settings > Developer options. Then enable the 'OEM Unlocking' option. Also,a free advice, make sure that from now on,OEM unlocking option is enabled before you reboot. Sometimes,it might get disabled itself.

Tapasztaltam már olyat is, hogy ugyanolyan típusú telefonoknál másképpen működtek alap dolgok.

Ajajj, ez viszont jogos. És az OEM unlock nálam nullázta a telefont. És szerintem nem fog anélkül menni, ez lenne a lényege az oem locknak :)