Végre megjelent a könyvem[x, ad, és talán még egyéb is]

 ( kantal | 2019. április 6., szombat - 18:54 )

Végre megjelent a könyvem. Ma hajnalban. Tudományos fantasztikus regény. A tartalomhoz illően elektronikus formában került kiadásra. Ha jól fogy, akkor esetleg valamelyik kiadó majd papíron is megjelenteti; bár vélhetően egy-két év múlva a könyvek többsége már úgyis e-könyv lesz.
Az alábbiakban röviden leírom hogyan sikerült az elkészülte után kevesebb, mint három hét alatt kiadatni; talán másnak is hasznára válik az információ.
Szóval, végre megjelent. És itt a "végre" szó által kifejezett nehezményezés a fejemre kell hogy visszaszálljon, mert két évig bíbelődtem vele. Hosszú két évig nem hagyott nyugodni a történet, de azt csak lassan, rendkívül lassan voltam képes írott szavakba önteni. Így volt ez már gimis koromban is, amikor az országos irodalmi versenyeken részt vettem. Szinte nem is írtam, hanem aprólékos részletességgel programoztam; de akkor ezt nem tudtam, még nem is láttam számítógépet.
A két év alatt többször erőnek erejével kellett visszafognom magamat, hogy ne kezdjek bele valami nagyobb programozási feladatba, mert hát mégiscsak inkább informatikus vagyok. Félbehagytam azt a hobbiprojektet is, amin pedig akkor már egy éve dolgoztam. Most végre folytathatom. Azért be kell vallanom, hogy számtalanszor engedtem a csábításnak, és magamat áltatva, hogy nem fog egy-két napnál hosszabb időt elrabolni az írástól, bele-belefogtam kisebb programok készítésébe. Meg az is igaz, hogy sokszor nem jött az ihlet. Szó mi szó, előfordult, többször is, hogy hónapokig hanyagoltam a könyvemet. Egy "normális" író egy ilyen művet fél év vagy még rövidebb idő alatt "összedob". De hát én nem tartom magam "normálisnak", mármint írói vonatkozásban.
A kiadás átfutási idejét vélhetően lerövidítette, hogy én magam készítettem el az epub formátumú fájlt. Már a kezdetek kezdetén elhatároztam, hogy ez alkalommal nem a LibreOffice Writer-ben fogok írni. Egy regénynél a formázás általában nem jelent túl nagy feladatot, ezt a teljes szöveg elkészülte után is el lehet gyorsan végezni. Az előző, programozási témájú könyvemnél nem ez volt a helyzet, ott a fő szöveg folyama ábrákat, táblázatokat és képeket kerülgetett. (A második kiadás, ha lesz, valószínűleg epub formában születik majd meg.)
A Geany programozói szerkesztőt választottam, mivel azt már jól ismertem. Beállítottam hozzá egy "dark theme"-t, és elmerültem az űr csillagoktól nem zavart sötétjében. Bármelyik másik szerkesztőprogram is megfelel, amelyik "plain text" formátumot állít elő UTF-8 kódolással; de lehet ez akár a Writer is, ha megfelelően exportáljuk belőle az elkészült művet. Az írást egyetlen nagy fájl tartalmazta, amelynek mérete közelítette az egy megabájtot.
Nagyjából másfél hónapja lezártam a történetet, majd többször átfutottam javítva a helyesírási hibákat és az itt-ott sántító megfogalmazást. Aztán egyszer csak mindennel elkészültem. És nem estem kétségbe, mint ahogy korábban "terveztem", mert egy akkoriban olvasott cikk hatására megérlelődött bennem az elhatározás, hogy nem fogok a könykiadóknál házalni és hónapokig várni a válaszukra, hanem a cikkben említett, magyarok által alapított startup-hoz fordulok (cikk). Elolvastam az átadandó-feltöltendő formátumra vonatkozó részletes útmutatójukat, és nagyjából két hét alatt előállítottam az epub-ot. Ez alatt az idő alatt feltelepítettem az Ubuntumra a Sigil nevű ekönyv-szerkesztő programot és megismerkedtem vele. Rögtön az első órákban nagy csalódás ért, mert a program a "non-breaking space"-eket minden elmentés után megduplázta. Aztán keresgélve okosodva megtudtam, hogy egyrészt ez egy ismert hibája az alkalmazásnak, másrészt azt javasolják, hogy nagyobb szöveget a html-es nézetben és ne WYSIWYG-ben szerkesszünk, harmadrészt meg, hogy nem is illik szóközökkel behúzásokat és egyéb tagolásokat jelölni. Így már tudtam mihez tartani magam, és a Sigil nagyszerűen tette a dolgát; a WYSIWYG nézetet csak a kinézet ellenőrzésére használtam. Készítettem egy kis egyszerű programot Pythonban, amely az egyetlen nagy szöveges fájlt fejezetenként szétszedte külön-külön állományokba, miközben "megette" a szóközöket, a sortöréseket és a szándékosan üresen hagyott sorokat, majd a helyükbe megfelelő, "style sheet"-tel szabályzott html tag-eket illesztett. A programom minden állomány elejére beírta azt a "header"-t is, amit a Sigil egy egyébként üres dokumentum elejére is odabiggyeszt. Gyakorlatilag a Sigil-ben már alig kellett szerkesztenem. Egyébként a "style sheet" csak ilyen rövid lett:

h2 { text-align:center; font-weight: normal; margin-bottom: 2em; }
  p { text-indent:1em; margin-top:0em; margin-bottom:0em; text-align: justify; font-family: Sans-Serif; }
  p.after_break { margin-top:1.5em; }
  h2+p { text-indent:0em}

Hátra volt még a metadatok (cím, író, besorolás, leírás stb.) szerkesztése, amihez a Sigil ismét nagy segítséget jelentett.
A borító és egy másik kép megalkotása, ha jól emlékszem, három-négy napot vett igénybe. Órákon át böngésztem az elmúlt évek során készített természetfotóimat, hogy megfelelő kiindulási anyaghoz jussak. Végül amikor rájuk találtam, kezelésbe vettem őket az Inkscape-pel és a Gimp-pel; az eredmény azt hiszem elég jó lett.
Már időközben regisztráltam a PublishDrive-ra, elolvastam és elfogadtam a feltételeket, és amikor mindennel elkészültem, feltöltöttem a könyvemet. Nagyjából két hétig tartott amíg ellenőrizték, hogy a formátum megfelelő-e és hogy nincs-e benne kifogásolható tartalom, és talán még egyebeket is megvizsgáltak, amiről én nem tudok.
Április 3-án értesítettek arról, hogy a könyvemet kiajánlották az online boltok felé, és ma, április 6-án hajnalban már a "polcon" volt az AppleBooks, a Kobo, a Barnes&Noble és az eKonyv.hu kínálatában. Azóta már megtalálható a Libri.hu oldalán is, és remélhetőleg hamarosan máshol is feltűnik. Az Amazon sajnos jelenleg nem fogad be magyar nyelvű könyveket, a GoogleBooks-hoz meg nem kértem továbbítani, mert szerintem túl sokat, 20%-ot mutat meg előzetes mintaként a könyvből.
Nagyon kellemes, hogy a PublishDrive-on én mondhatom meg az árat és választhatom ki a könyvesboltokat. Bármikor változtathatok, de természetesen van átfutási idő.

Imádom ezt a digitális könyvkiadást. De a következő kétszáz évben nem tervezek új könyvet írni. Talán majd később, vagy esetleg novellákat... Most azonban visszatérek az én kis "drágaságomhoz", a régóta dédelgetett, C-ben írt kódom fejlesztgetéséhez.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szervusz KAntal!

Először is gratula a megjelentetéshez. Valamint köszönet a hasznos gyakorlati tudnivalókért és a linkelt cikkért. Írtam is róla egy kurta "linkdrop" hozzászólást itt:
http://lfg.hu/forum/index.php/topic/2868-kavehazi-beszelgetesek/#entry2170159

Esetleg fontold meg, hogy kapcsolatba lépsz az alábbi, SciFi írásokra és hazai írókra fogékony oldalakkal:
http://lfg.hu
http://sfmag.hu
http://endless.hu

Kedves Antal, remélem nem gond, de hátha mást is érdekel a könyv. Ha gond törlöm a linket.

https://www.ekonyv.hu/hu/konyv-reszletei/koztes-allapot?eid=57432

Köszi, egyben gratula az első könyved megjelenéséért!

Mindig is érdekelt a könnyű Ebook/EPUB készítés hogyan-ja, az olvasott (néha "készített") könyveimet a Sigil-lel korrigálom.

A végleges Python segédrutint megosztanád?

Köszönöm a gratulációkat.
Ide tettem a segédprogramomat: link (Egy idő után majd letörlöm.)

--
eutlantis

thx