Szent Malakias profeciai

Mostansag a hireket hallgatva igen erdekes volt visszaolvasni...

https://konteo.blogrepublik.eu/2012/12/03/szent-malakias-profeciai/

...

Most, hogy annyit beszéltünk a próféciákról, lássuk, mik is ezek valójában.

Hát ne számítsatok valami szaftos sztorikra. A Pápai Próféciák gyakorlatilag 112 tételből (sorból) áll. Mindegyik sor egy-egy jelzős szerkezetet vagy tőmondatot tartalmaz latinul, amelyek (az előszóból, illetve a záró megjegyzésből következtetve) egy-egy pápára utalnak. A felsorolásban az első az a II. Celesztin, aki sorszámát tekintve a 165. római püspök, s akit 1143 őszén (vagyis négy évvel a próféciák megírása után) választott meg a bíborosi konklávé.

...

Csak hogy értsük a próféciák módszertanát, álljon itt három példa:

– II. Celesztinre (165., 1143-1144) úgy hivatkozik, mint „Ex castro Tiberis”, vagyis „A Tiberis melletti kastélyból származó”-ra. Celesztin valóban a Tiberis partján található Cittá di Castello kisváros szülötte, s eredeti neve is „Guido di Castellano” volt.

– IV. Celesztin (179., 1241) a „Leo Sabinus” (Szabin oroszlán) jelzőt kapja. Megválasztása előtt a középolasz Sabina régió püspöke volt, s címerében egy oroszlán látható.

...

– II. János Pál (264., 1978-2005), Malakiás listáján a 110. Ő a „De labore solis” mondatot kapta, ami nagyjából annyit tesz, hogy „A nap munkájából eredő”. Születése napján (1920. május 18-án) részleges napfogyatkozás volt, akárcsak a temetése napján (2005. április 8-án). És mivel ő volt a legtöbbet utazó pápa is, magyarázók egy csoportja ezt úgy (is) értelmezi, hogy fáradhatatlanul járta körbe a Földet, akárcsak a Nap.

– XVI. Benedek (265., 2005-napjaink*). Az utolsó előtti a listán, s a szerző úgy hivatkozik rá, mint „Gloria olivæ”, vagyis „Az olajfa dicsősége”. A mondat klasszikus megfejtése az, hogy Ratzinger bíboros pápai nevét Szent Benedek inspirálta, márpedig a kereszténység első szerzetesrendjének (a bencéseknek) a megalapítója annak idején (a hatodik században) az olajágat választotta szimbólumaként. Mellesleg a bencéseknek létezik egy olyan ága, amelyet a Jeruzsálem melletti Olajfák hegyéről neveztek el, ők az Olajfák-hegyi Miasszonyunk Rendje (informálisan: az olivetánok), akik állítólag a jelenlegi pápa szíve csücskét jelentik.

A lista 112. tétele egy kicsit bőbeszédűbb, mint az ezt megelőzőek, ugyanis egy (vagy több) összetett mondatot is tartalmaz:

A Szent Római Egyház szélsőséges [utolsó?] üldöztetése során Péter, A Római ül [a trónon], aki számos megpróbáltatás közepette legelteti nyáját. Amikor mindezek [az idők] elmúlnak, a hét dombra épült város meg fog semmisülni, s a félelmetes bíró el fogja ítélni népét. Vége.

A legelterjedtebb megfejtés (vagy következtetés?) nagyjából azt tartalmazza, hogy XVI. Benedek után jön az utolsó pápa (aki olasz, sőt római származású, s aki a Péter nevet fogja felvenni vagy viselni), akinek uralkodása alatt a katolikus anyaszentegyház komoly megpróbáltatásokkal szembesül, s végül (a Vatikánnal, illetve hát Rómával együtt) megsemmisül, apokaliptikus körülmények közepette, ami után már csak a végítélet következik, s a vég.

...

*: a cikk irasanak pillanataban. Azota ugye Ferenc van, aki mondjuk nem Peter... lehet, hogy XVI. Benedek azert mondott le idejekoran, hogy megtorje a joslatokat?

Hozzászólások

Szólok, hogy elverted félkövérre az egész /blog oldalt.

"Mostansag a hireket hallgatva..."

Milyen hirek re gondolsz?
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Ferenc nem pápa, hanem antipápa. (Mivel eretnek.) Szóval az előző pápa volt az utolsó.

Az sem volt Péter, bár ezeknél a pápáknál sosem lehet tudni, annyi nevük van.

... "nincs végzet, csak ha bevégzed" ...
:):):)
... kell nézni oktatófilmeket, benn van minden ...
:)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Az emberi természet nem nagyon változik ilyen időtávban. Van akinek bejönnek a jóslatai, van akinek bemagyarázzák (pl. olajfa dicsősége nem mond többet, mint az éteri kozmosz energiái), másoknak tervnek tekintik a jóslatait, és megcsinálják, a legtöbbeknek meg elfelejtik.

Az is az emberi természet része, hogy sztárolnak embereket. Egyszer Szent Malakiás a sláger, máskor meg a kötelezően választott pápa. Szerencsére eléggé békés idők vannak jelenleg, így lehet ilyennel foglalkozni.