Ubuntu Mate start/stop gondok

 ( Adamyno | 2018. október 27., szombat - 14:23 )

Sziasztok!

Megtetszett az Ubuntu Mate. Méghozzá azért, mert anno még a kezdetek kezdetén is azt használtam, csak akkor még Gnome volt a neve. Letöltöttem a 18.04.1LTS verziót és az alábbi problémák vannak, amik más OS-en nem igazán jellemzőek:

Indításkor a GRUB valami szürke képernyőt mutat 5-10 másodpercig. Próbáltam már össze-vissza konfigolni a GRUB-ot, de eltüntetni nem tudtam, nagyjából 2-3 másodpercre tudtam csökkenteni az időtartamát. Ha Grub menü lenne, az nem zavarna, mert nyomok egy entert, de előtte van ez a szürke izé és nem tudom mi ez, ha beállítom, hogy mutassa a visszaszámlálást, akkor ott a bal felső sarokban számlál vissza. Ha jól tudom, ilyenkor ellenőrzi, hogy nyomom-e a shift gombot.

A másik gond a leállítás. Ha rámegyek a leállításra, csak mennek a pöttyök a logó alatt 20-25 másodpercig mire leáll a gép. Ez abszolút nem normális. SSD-s gépről beszélünk i7 procival, 16GB ram. Egyszer kiírt egy olyat leálláskor, hogy "A stop job is running for..." valami modem manager vagy ilyesmi volt a vége és vár rá másfél percet.

Olvastam egy félmegoldást, hogy a /etc/systemd/system.conf fájlban állítsam be a DefaultTimeoutStopSec étéket néhány másodpercre, de ez csak kinyírja a folyamatot a beállított idő után és az nem biztos, hogy hosszabb távon jót tesz a rendszernek. Szerintem valahogy azt kellene megtudni, hogy mi okozza ezt a problémát.

Érdemes ezzel foglalkozni egyáltalán?
Gondoltam rá, hogy megpróbálom esetleg a 18.10-es verziót, hátha azzal nincs ez a szívás vagy felrakom a Mint Mate Editiont. Utóbbit azért nem akarom, mert így még lassabban jutnak el a frissítések hozzám, a 18.10-nek rövid a támogatása és van egy vpn tokenem, amit legutoljára 18.04-es ubntura, illetve a rá épülő minre tudtam feltelepíteni. Próbálkoztam a mint debian editionnel is, tökjól működött, csak ott meg pont a tokent nem tudtem telepíteni mert olyan lehetetlen függőségei voltak (a verziószámok miatt). Lehet, hogy van újabb szoftver is a tokenhez, de az nem jutott el hozzám, a céget nem érdekli, használj windózt, a token gyártója meg csak a közvetlen partnernek adja ki a szoftvert szóval én itt egy igen kis porszem vagyok a gépezetben. Márpedig én ezért nem akarok windowst használni még virtuális gépen sem.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nekem több Fedora linuxom van, mindegyiken Mate-t futtatok. A Fedora is systemd-t használ, leállításkor nekem is "beragad". Amikor nem ragad be, akkor a hagyományos HDD-s gépem is pár másodperc alatt leáll, ha beregad, akkor akár 90 másodperc is lehet.

Igen, a systemd egyes szolgáltatásait nem tudja azonnal leállítani, és hosszú timeout-tal vár rájuk. Ha nálad mindig ugyanaz a szolgáltatás ragad be, talán érdemes lehet lejjebb vinni a timeoutot annál az egynél. Én általában kivárom, hogy leálljon, amikor meg mégsem vagyok türelmes kedvemben, lekapcsolom az egész elosztóval együtt aztán kész. Addigra általában már sync-elt a VFS :D