e-mail szerver

 ( bocinet1000 | 2018. szeptember 3., hétfő - 18:23 )

Sziasztok!

Jelenleg az outlook egy smb megosztáson keresztül éri el az outlook adatfájlokat. Ezt szeretném átalakítani egy valamilyen mail szerver szintű megoldásra.

Van 4 meglévő e-mail cím. Azt szeretném elérni, hogy ezek az e-mailek a szerveren keresztül a megfelelő felhasználóval párosítva jussanak el a helyi gépekre. A meglevő adatfájlokat egybe kellen olvasztani a hozzájuk tartozó e-mail fiókkal és ezáltal a saját adatfájlukba dolgozzanak a fiókok.

Milyen megoldést javasoltok erre?

Valamilyen leírás,videó,segítség nagyon jó lenne! :)

Köszönöm szépen előre is!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az egész eléggé zavaros nekem. A 4 email cím tiszta, és az smb share - ami nem annyira lényeges.
De ami zavaros:
- hány outlook van?
- hány PST van?
- mit is akarsz _pontosan_ csinálni?

4 outlook kliens van
5 pst fájl

Azt hogy egy levelező szerver csinalja az e-mail-ek kuldeset/fogadását és a meglecő adatfájlokba mentse el a leveleket.

Ez nem egészen így működik. Levelezőszerver kell ugyan küdésre/fogadásra (ezen lehet IMAP is, nem kell Exchange), de az ost/pst fájlokba mentés az outlook kliensek dolga.

Gyanítom az van, hogy a samba share-n tárolja az Outlook az adatfileokat. Ez legfeljebb annyiból jó, hogy ha a cliens kidől, akkor egy új cliensen csak az Outlooknak kell megmondani, hogy hol vannak az adatai (esetleg ZFS/BTRFS...stb. esetén még snapshot is van és a zsaroló vírus ellen is véd).

Amit szeretne - az értelmezésem szerint -, hogy a samban van 4db user és a 4db user "levelezőszerűen" tudja használni a szervert.

Na és most akkor további infókra lenne szükség:
- Van -e fix IP?
- Van -e saját domain?
- Amennyiben a fentiek egyike sem adott jelenleg, ez esetben egy "olcsóbb, gondozásmentesebb" megoldás megfelelő lehetne -e?
- A szerver/sávszélesség elegendő -e? (Spamszűrést, vírus szűrést is szeretnél -e?)

A fenti kérdésekre adott válaszok - nagy valószínűséggel - újabbakat fognak generálni (pl. webmail?)....

van fix ip-cim, van sajat e-mail és weblapszolgáltatójuk akitől vannak ugye az e-mail cimek amiket ugye használnak csak jelenleg az outlook intézi a levelezést és azt szeretném, hogy az outlook csak az irodai szerverre kapcsolódjon de a szerver végezze a bonyolítását a leveleknek a külső e-mail szolgáltatójuk felé és a kimenő/bejövő levelek pedig a meglévő adatfájlokban legyenenek tárolva a szerveren szintén ugye. Semmi szűrés nem kell. Van elegendő szerver erőforrás a feladathoz.

Néhány millióért már kapsz korrekt Windows szervert Exchnage-gel, vírusvédelemmel, a szükséges CAL-okkal és minden menni fog, mint eddig.

B verzió bármilyen IMAP szerver, az Outlook kapcsolodni fog hozzá (pl. ClearOS, a community verzió ingyenes és meg tudod oldani a spamszűrést, vírusszűrést, SAMBA share-eket is vele, gyakorlatilag minden benne van, ami kis irodába kell).

Ennek továbbfejlesztett B.2 verziója, hogy ehhez még eldobatod a userekkel az Outlookot, mert nem akarsz szívni az archiválással és a PST fájlokkal többé és akkor lesz egy használható rendszered. A Thunderbird-nek van Outlook skinje, hogy a user is vigyen haza valamit abból, hogy korrekt és biztonságos lett a rendszere ingyen.

Én így csinálnám nagy vonalakban:
1. vennék egy domain-t (ha van akkor nem kell, bár lehet önálló subdomain is), rátenném a fix IP-re (példánkbnan legyen ez ceg.hu). Cert is legyen Let's Encrypt-tel.
2. fix IP-hez PTR rekord normális beállítása reverse lookup-hoz
3. csinálnék helyi email server-t azzal amit leginkább ismerek (esetemben postfix+dovecot), smarhost konfig, relayhost a "sajat e-mail és weblapszolgáltatójuk" smtp servere (továbbiakban smtp.isp.hu), természetesen smtpauth-tal, valahogy így.
4. létrehozom rajta a 4 user-t
5. a fix ip 25-ös (587, whatever) portját forward-olnám a belső email server-re. Erre a portra tűzfalon csak az smtp.isp.hu-ról engedem a kapcsolatot, mindenki mástól tiltva.
6. a "sajat e-mail és weblapszolgáltatójuk"-nál beállítanám, hogy az adott címre érkező leveleket továbbítsa a megfelelő userX @ ceg.hu címre
7. tesztelés után az outlook-okban a szükséges smtp/pop/imap módosítások elvégzése

És természetesen a 0. pont preferáltam elolvasni a megfelelő doksikat, de ha ezt nem is legalább 1-2 tutorial-t, és ha valami nem tiszta akkor doksiban utánanézni, stb.

Turnkey? Csak úgy kérdem, hátha van valakinek erre ott valami.

Hát valami biztos van, de ki tudja ki rakta össze és mi van benne. A turnkey cuccokat tesztelni, VM-be játszani szoktam használni, de élesben nem bízok bennük. Ott az ember felteszi a kedvenc disztróját (debian/ubuntu, centos/fedora) 10 perc alatt, aztán kell egy apt/yum install postfix dovecot, és kb. ennyi. Aki ezt nem tudja megugrani, az inkább ne telepítsen éles linux szervert.

Én ügyfélnél csináltam Synologyval, de bármilyen levelezőszerver tudja.
2 dolgot válasszunk külön, a szerveren tárolt emailt meg a kliensen tárolt emailt.

Ügyfélnél Syno leszedi POP3mal a kinti mailszerverről a leveleket, majd a kliensek (itt Thunderbird) pedig imap-pal kapcsolódnak a Synohoz.

Ha te SMB-re rakot a pst-t azzal az a gond, hogy ha megszakad a kapcsolat az SMB és az Outlook között akkor nem csak levelezés nincs, de a régi leveleket se fogja látni a user, ez nem egy jó megoldás.

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

Ezt szeretném megcsinálni én is, csak linuxal mert nincsen synology nas elérhető :)