Intel 28 core CPU (huszonnyolc!)

 ( traktor | 2018. június 5., kedd - 11:17 )

https://www.engadget.com/2018/06/05/intel-28-core-cpu/

"Today at Computex, Intel SVP Gregory Bryant demoed a 28-core processor running at 5GHz."

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Végén több mag lesz mint egy dinnyébe..

pch
--
SB-soft online ügyviteli rendszer
--

Es ez jo... bar jobban belegondolva ezt mar korabban elertuk... :D

Azért "vicces", hogy egy Xeon X5650 csak 1300 pontot ér el cinebench alatt, ez a csoda pedig 7300-t. Azért ez durván hatszoros sebesség...


Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

cinebench, erre használja mindenki :)
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Egyetértek. Egy-két renderelésből élő jómunkásemberen kívül, meg szerverfeladatokat leszámítva ki a rák használ ki ennyi CPU-magot? Mert hogy átlag user rohadtul nem, még a legdurvább játékok alatt sem.

Az 5 GHz meg nagyon szenzációsan hangzik, de nem lineáris a teljesítmény növekedése az órajel növekedésével, ez mindig is architekturális korlátba ütközött, a különbség csak a korlát mértékében volt a procik között. Plusz nem hinném, hogy teljes terhelésen mind a 28 mag tudná az 5 GHz-et, max. csak 1-2 mag, mikor épp Turbón fut. Az egész megint egy médiaszenzáció.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Sokszor nem architekturalis a korlat, hanem a memoria kesleltetese miatt van. A CPU egyszeruen var az adatra, vagyha ha a spekulativ vegrehajtas hibazik, akkor a pipeline-t rollbackelni kell.

Amugymeg gondolom eppen a renderelesbol elo jomunkasemberek es szerveruzemeltetok a celcsoport. Nem valo minden CPU mindenkinek.

Abban igazad van, hogy a memória késleltetése is bottlenck egy szintén túl, de elég spéci számoláskor, mikor a proci nem a memóriából dolgozik, hanem cache-ből tolja, akkor is van egy korlát, ami fölött a többlet GHz-eke és a még több magot nem lehet kihasználni. Egy szinten túl a további magok növelésével már csak az adminisztrációs teher növekszik a procin belül, a freki emelése meg csak felesleges melegedést, és többletfogyasztást okoz.

Viszont nem szerver prociról van szó, egyértelműen írják a cikkben, hogy „desktop CPU”, szerverezés így már kiesik. Ez egy HEDT proci, valószínű eredetileg Workstation felhasználásra (valami spéci matekos cucc vagy renderelés), de az 5 GHz-re gyúrás alapján néhány kő gazdag Gamer Pisti is meg van célozva, mert ők úgy vannak vele, hogy nekik mindenből a legjobb kell, hiába nem lesz tőle gyorsabb a játék (ott úgyis a GPU számít inkább), ők nem fognak mezei i7-esekkel „lúzerkedni”, olyanja sok embernek van, így inkább ők benchmarkokban villogásra veszik, meg hogy ettől valakik legyenek. Elhiszem, hogy van aki erre izgul be, de ha nekem ennyi pénzem lenne, akkor sem verném el ilyen hülyeségekre, amivel semmit nem nyerni teljesítményben.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Pont hogy szerver célokra jó egy ilyen.

Vagy a tömeges multithreadinghez (we <3 CompletableFuture).

Éljenek az aktorok :)

6 mag 12 szal / 2666Mhz vs 28 mag 56 szal / 5Ghz nagyjabol kijon a matek, illetve megsem, ennek kb. 8x -et kellene hoznia.

kivancsi leszek a zen2 alapu threadripprre, az is 5 Ghz korul fog menni, es ha minden igaz, 24 maggal.

--
HUP te Zsiga !

Matekozd össze az évvégi processzort egy "tavalyival". Már több mint feleannyi thread is megy rajta. ;)

Oszt vajon Meltdown-t, Spectre (NG)-t támogatja-e?

--
robyboy

Az attól függ, hogy veszel hozzá support-ot vagy sem.

Ebben már külön utasításkészlet lesz hozzá, hogy ne kelljen mindenféle security bug-ot kihasználni és eladják, mint feature :D


Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

Ha valakinek kell egy rezsó ... 300 wattból ma is kihozod a 28 magot, igaz 2 foglalatos alaplapon.
Engem az ARM Cortex A76 és arra épülő megvásárolható lapkák jobban izgatnak.

Mondjuk ha csak 1 darab 5000 dolláros licenszet kell venned kettő helyett akkor az jelentős előny lehet :)

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Helyette veszel 10 000 el drágábban proci.

Nem, általában 12-14-18 a sweet spot.
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

A 300W honnan jott ki? Vagy csak mondtal egy nagy szamot? Amennyire figyelem a TDP az Intelnel nem(sem) nagyon no mar az utobbi idoben (mikozben a teljesitmeny, magok szama no), aminek nyilvan az is az oka, hogy mar most is nehez hutteni. Talan nem is igen van olyan ami elerte a 200W-ot, nekem inkabb ilyen 150W koruli ertekek remlenek. Ettol meg az ARM takarekosabb, csak a 300W bedobasa flamebait-nek hangzik. Jajj beugrottam?! :)

Ami biztos, hogy a 2017q3-ban kiadott Intel Platinum 8180 proci 28 magja 2,5 GHz-es órajelen járva 205 watt TDP-vel rendelkezik. A 14 nm ---> 10 nm előnye és az órajelduplázás eredménye végülis idén Q4-ben várhatólag kiderül.
Egyébként a Supermicro éppen a CES-en mutatott be 300 watt TDP-t elbíró alaplapot. Ez lehet persze a véletlen műve is.

Én egy AMD Epyc 7551P-vel is kiegyeznék, töredéke a 8180 árának.
Ráadásul csak 180W TDP 32 mag/64 szál mellett.

nem kell epyc a 32 maghoz. jon az uj zen+ threadripper.

https://www.anandtech.com/show/12906/amd-reveals-threadripper-2-up-to-32-cores-250w-x399-refresh

--
HUP te Zsiga !

Szerintem itt valami cheat lesz. 1-2 "favoured" core megy turboval 5 GHz-en, aztán fokozatosan ahogy nő terhelt core-ok száma úgy vesz vissza, végén lemegy ez is 2,5GHz környékére.

Ez leginkább egy marketing-válasz a Threadripperre, ami "csak" 16 magig megy fel. Gondolom gyorsan ki akarják használni, hogy az AMD úgy csinálta meg a Threadripper platformot, hogy a félig bekötött memóriacsatornák miatt nem tudnak könnyen 32 magosra váltani. Bár szerintem ha az AMD-nél trükkösek, csinálhatnak egy olyan bekötésű interposert, amiben mind a 4 IC aktív, de darabonként csak 1-1 memóriacsatornával, így kompatibilis marad a mostani threadripperrel. Sok értelme persze nem lesz...
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Most olvasom éppen az Anandtech-en ugyanezt.

Egy részről így legyen 5 találatosom... :)

Másrészről viszont:
"On EPYC however, there are eight memory channels, and AMD’s X399 platform only has support for four channels. For the first generation this meant that each of the two active die would have two memory channels attached – in the second generation Threadripper this is still the case: the two now ‘active’ parts of the chip do not have direct memory access."

Hát ezt nem találtam el, nem hittem volna, hogy a lehetséges legelcseszettebb konfigban fogják kiadni.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Hát nem tudom, nekem van itt egy "12 mag / 24 szál" asztalim, - áramkimaradás esetén "lebútolja" az 1250W-os szünetmentest.., simán. (Vadi új akkumulátorokkal, felújítva. - Szemem előtt volt tesztelve, statikusan 900 W-al, és bírta.)
:)

Félig off:

Célszerű a

echo "127.0.0.1 oath.com" >> /etc/hosts
echo "127.0.0.1 guce.oath.com" >> /etc/hosts

parancsokat lefuttatni a cikk kinyitása előtt (vagy felvenni reklámszűrőbe a domaint) és akkor nem tud eldobni oda, hogy a cikk elolvasása előtt a beleegyezésedet kérje a reklámokhoz szükséges adatgyűjtéshez...

Kösz. Lusta voltam eddig.

Szerintem ez egy nitrogénnel hűtött példány lehetett levalogatva a legujabb szerver processzorok közül. A fellelheto infók szerint ez egy asztali processzor lesz és biztosan irdatlan fogyasztással. Valószínűleg ultimate high end megoldás lesz nagyon alacsony darabszámban irdatlan áron.

A jelenlegi 28 magos 14nm-es processzorok 205W-ot igényelnek tdp-ben és 2.5/3.8Ghz-n üzemelnek, a listaáruk pedig 10000 usd.

Ez inkább a reszvenyarak mozgatasara és bennfentes kereskedésre volt alkalmas.

Siman lehet egy nitrogennal hutott peldany, tekintve, hogy aligha a vegleges valtozatot demoztak (mert akkor mar holnaptol kapni lehetne), de a lenyeg, hogy ez az iden (elvileg?!) kaphato lesz es annak mar "normal" hutessel menni kell.

Abban sincs semmi meglepo, hogy az epp bejelentett csucsvaltozat marha draga lesz es nem ez fogja adni az eladasok gerincet.

A tom's hardware szerint egy erosen tulhuzott peldany volt massziv kulso vizhutessek, azaz szo sincs rola, hogy ilyen orajellel uzemelo processzor kerulne piacra. El kellett lopni az AMD elol a showt, amig mas modon nem tudjak attorni a jelenlegi gyartastechnologiai ill. tervezesi korlatokat.

Lenyegtelen. Szerintem ebbol a hirbol ugyis mindenki arra emlekszik 2 nap mulva, hogy "28 mag vazzeg!". (Meg persze arra, hogy ezt az AMD mar uberelte azota.)

+1 Szerintem ennek a cpu-nak is akkor lesz nagyobb reklámja, ha már kapható lesz, addig megmarad a "szép pontot ért el és 28 magos" kategóriában.


Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

Nem, de elég durva...

"Intel was using a water chiller in the 5 GHz demo, a Hailea HC-1000B, which is a 1 HP water chiller good for 1500-4000 liters per hour and uses the R124 refrigerant to reduce the temperature of the water to 4 degrees Celsius. Technically this unit has a cooling power of 1770W, which correlates to the fact that a Corsair AX1600i power unit was being used for the system."