Gyerek! Elmúltál 30! El kell költöznöd!

 ( trey | 2018. május 27., vasárnap - 9:49 )

Egyesek azt hiszik, hogy 30+ évesen is nagyszerű dolog a szülők nyakán lógni. Egy amerikai pár megelégelte ezt és a bírósághoz fordult. A bíró nekik adott igazat.

Mennyire általános ez a mostani generációnál? Nálunk?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Elvileg a 25-34 korosztályból 43% nálunk, amit én (személyes környezetem alapján) nem tartok reális számnak. Szerintem ebből a fele olyan lehet, aki bár nem otthon él, de nem jelentkezett át az új lakhelyére.

via http://napicsart.blog.hu/2016/06/16/durva_hogy_mennyi_magyar_lakik_meg_mindig_a_mamahotelben

„személyes környezetem alapján”

Az én személyes környezetem alapján is ezt mondanám. De a kérdés az, hogy a [Te/én] személyes környezete[d/m] mennyire reprezentatív Magyarország teljes népessége szempontjából. Tehát a környezete[d/m]ből mennyien laknak nagyvárosban, kisvárosban, faluban. Továbbá a keresetek megoszlása a környezete[d/m]ben mennyire felel meg az országos megoszlásnak…

Lehet sok, aki csak lakcímben van otthonra lejelentve, sok albérletnél közlik, hogy ide aztán nem jelented be magad (fixme, elvileg kötelező lenne jelentenem, hogy hol lakok, itt hup-on írta valaki), de az is tény, hogy nagyon sokan vannak úgy, hogy felsőfokú tanulmányok nélkül is otthon élnek, dolgoznak, csak nem tudnak elköltözni annyiból, amit keresnek. Legutóbb ezt szociális lakhatás témában hallottam (lehet egyoldalúak az adataim), azért Budapesten 1 szobás albérlet ára vs minimálbér vagy akár egy "jónak" számító 170e Ft-os fizetés, nem csoda. Tudtommal külföldön is ismert a jelenség, Angliáról láttam kb. 1 éve ugyan ezt, hogy sok a kis fizetésű, drága városban élő ember. Hogy most mi a sok, az más kérdés, de növekvő trendnek írták.

(A konkrét peres esetet nem ismerem, csak annyit tudva, hogy 30 éves, hát biztos van megoldás, de érem másik oldala is érdekes lehet. Minimum nem nevelték jól. Amúgy 20 évesen költöztem el, vidéki nagyvárosból Pestre, nem volt egyszerű.)

"elvileg kötelező lenne jelentenem"

1) 3 hónapon túl az a tartózkodási helyed, azért, illetve
2) ha okiratszerű a bérleti szerződés (adatok rendesen megadva, mindenki aláírta, 2 tanú, ilyenek), akkor nem is kell a lakcím (bármely kettő) bejelentéséhez a tulaj aláírása, egyedül intézheted.

torvenyileg igy van, de ezzel sok ugyintezo nincs tisztaban

szomorú

Határozottan kell kiállni, kérni a főnökét, és/vagy felolvasni neki a törvényt.

1992. évi LXVI. (66) törvény 27/A. §

kerni a fonoket, hogy olvassa fel neki a tvt :D

+1 (tapasztalat)

Ez igy van. Nalunk sem engednek ilyet, ott kell lennie a tulajnak a bejelentkezeskor. Azonban nem ellenorzik sehogy sem, hogy az a tulaj, aki alairja. Tehat eleg csak nyilatkozni rola :)

Elnézve a budapesti ingatlan és albérlet árakat, sok esetben ez nem választás, hanem kényszer. (a fenti generációba tartozom és 20 éves koromban költöztem el.)

Ennyi. Átlagfizu 210eft nettó, egy albérlet mennyi is, 80-100e havonta + rezsi? Nincs miről beszélni, ha vki egyedül van, annak nem opció külön menni átlag pénzből.

Ha nincs love teljes lakas berlesere, bereljen a kolok szobat. Hadd ne legyen igenyes, ha nem kepes normalis melot talalni.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Így is lehet, de ebben az esetben a kölök helyében valahogy nem emlékeznék arra, kik is a szüleim és hol élnek, amikor megöregszenek, és szükségük volna segítségre. Feledékeny tud ám lenni az ember, s ezt a feledékenységet előidézhetik fiatalkorban ért hatások.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Valoban, de ha te ugy neveled, hogy o elvarna a tamogatasodat, es a hianyat igazsagtalansagkent eli meg, akkor kudarcot vallottal, mint szulo.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Ő egy önálló entitás saját akarattal, világnézettel, meggyőződéssel, erkölccsel. A szülő formálhatja ezt, de nem várhatja, hogy a gyermeke azokat a nézeteket vallja, amit a szülő. Itt bukik, amit mondasz. Mindamellett megfogalmazhatom úgy is, hogy mi van, ha tényleg kudarcot vallott a szülő? Mert ez is egy lehetséges út.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem kell mindenben egyetertsen, csak fel kell fognia, hogy ha o nem kuzd magaert, mas sem fog, es vallalja a felelosseget a sajat eleteert.

Ha kudarcot vallott a szulo, akkor legalabb a szulo vallja ezt be es ne magyarazza ki ilyen draaga az alberlet ervekkel, amiben ebben a szalban valaszoltam.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Pedig drága az albérlet. Szerencsére én a szüleimnél élhettem addig, míg vettem saját lakást. Ha albérletre csesztem volna el a pénzem, nem lenne lakásom, s bármilyen egzisztenciális megingás következménye hajléktalanság lenne.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

oszt miért jobb egy idegen zsebét tömni pénzel mint egy szobáért szülőnek leadni valami aprót ugyan ezért?

A masik oldalrol ugyanez: ha nem engedheti meg maganak, hogy egyedul lakjon, miert jobb, ha idegenekkel egyutt vesz ki egy lakast?

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Ezzel nincs gond, az a gaz, ha te ugy erzed, hogy muszaj tamogatnod meg ot 30 evesen is, probalva kimagyarazni a lakberekkel peldaul.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Az ugye megvan, h minket a saját kölök fog majd ellátni, mert nyugdíjunk már nem lesz? Akkor is majd osztod az észt?

Eletkeptelen csira, aki 30-askent nem tud megallni a laban, teged nem fog ellatni. A nyugdij helyzet eleg regota evidens, felnottkent kotelessegednek kene tekintened a megtakaritast nyugger eveidre.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Szerintem aki infós vagy hasonló és van esze, annak simán összejön egy ház és annyi félretett pénz, hogy simán megél munka nélkül 50-60 éves kora után élete végéig, és ebben benne van gyerek(ek) tanítása is, de semmi luxus. (Külföldön meg +1 nagyságrend, tehát abból lehet venni pl. yachtot és utazgatni de abba ne menjünk bele). De a magyarok nagy része ennyit se tud félretenni, egyik napról a másikra élnek. Se a szülők a gyerekeken, se fordítva nem tudnak egymáson segíteni. Lesznek ott még bajok.

Nem csak informatikusokból áll az ország.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ja, de ezt ki állította?

Déli régióban a br. 3-400e infósként(!) sem számít állítólag rossznak. Vegyünk hozzá egy 80-120e+rezsi albérletet (forrás), 7e bérletet és szokásos kiadásokat. Ami jelentősen kevesebb lehet, mint Budapesten állítólag. Eddig nem rossz, de ha két ember + pár gyerek a sztori, nem árt mindig tudatosnak és kitartónak lenniük..

A nettó 210 ezres átlag fizuból az átlag (70-75%-a a népeknek) nem tesz félre egy fillért sem, nem is csodálkozom rajta. Vagy ha félretesz, akkor megy az ekézés, h miért nem nevel akár 3 gyereket. Vagy miért van otthon 30 évesen.
Én teszek, de nem vennék rá mérget, h 2x év múlva, mikor odáig eljutok, lesz-e még abból vmi, hiába eu legnagyobb biztosítója jelenleg.

"A nettó 210 ezres átlag fizuból az átlag (70-75%-a a népeknek) nem tesz félre egy fillért sem"

Lehet hogy azért mert a 210 ezer az átlag - és nem a medián - így a 70-75% nagy részének nincs is miből félretennie? :)

Nagy jövedelmet nem fizetésként kapják, az nincs beleszámitva.

Ami trukkozés van, hogy csak az 5 főnél nagyobb cégeket számolják és jellemzően ugye a kis párfős helyeken alacsony a fizetés.

Keményen odavágtál az átlagnak.
Mi vagy te? Lázár-csemete?
Ezek miatt az életképtelenek miatt használhatja a mamád a BKV ingyen, meg miegymás. A felsőosztály (ahová sorolod magad) adója nem lenne elég a jóléti költségek fedezésére. Ha ezeket kiirtanád, akkor nem lenne cég, ahol dolgozhatnál, jobb esetben mehetnél nettó 130-ért utcát söpörni. Úgyhogy több tiszteletet annak a csőcseléknek!

Igazad van, Kadar-csemete, simizd meg az ivadekod buksijat, amiert kemenyen megdolgozott a bufeszakos diplomajaert (mind a haromert!), es nyugtasd meg, hogy teljesen normalis harmincaskent szuleinel laknia, merthat budapesti lakberek stb., es hogy legyen buszke magara, amiert o a Nemzet fo pillere! Es meg ne probalja kihozni magabol a maximumot, mert az egy gonosz kapitalista jelige.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Maximum? Egy fizetési szint (és kor) után inkább már a könnyebb/kevesebb munkát keresi az ember hasonló pénzért.

Nem kell agyondolgoznod magad, de ha 30 evesen megelegszel azzal, hogy a szuloknel laksz, korosan alacsonyan van a lec.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Ne érts félre, szerintem sem egészséges a dolog, de simán megértem az átlagot, hogy miért ez van.

Igazad van, az sokkal jobb, hogy a fizetésed felét albérletre költöd, vagy az összes költséget tekintve másfélszeresen fizeted ki a lakásod/házad 15-30 év múlva. Mert aki nem így gondolkodik, az csíra ám.
Ha a szülőnek és a gyereknek is megfelel, hogy otthon maradt a csemete, akkor neked tulajdonképpen mi bajod van ezzel, milyen alapon csírázod a másikat?

Nem itelem el minden aron azt, aki szuloknel marad. Ha mindket felnek megfelel, nincs vele semmi baj, csak azt kifogasoltam, amikor kijelentik, hogy nem lehet, esetleg gyerek panaszkodik, hogy fizetesebol nem tud lakast berelni (erre vonatkozott az eredeti hozzaszolasom a szalban, hogy akkor bereljen szobat), szulo meg jofejkedik, esetleg megerositi neki, hogy jolvan, megprobaltad, gonosz a vilag, joovagy itthon ahelyett, hogy paros labbal rugja ki, hadd tanuljon eletet a kolok.

Ha 30 evesen fizudnak felet elvinne a lakber, es nincs konkret terved dobbantani valamilyen iranyba, nem erre sporolsz a szuloknel lakassal, akkor elovennem a jelzoket/foneveket... :^)

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Nem mindenki karrierista, és nem mindenki extrovertált. Az ilyen emberek képtelenek megérteni másokat. Úgy tűnik, neked sem sikerül.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

én is általánosítok egyet:
szerinted akkor az introvertáltak per definitum nem tudják megérteni a többi embert?

Nem. Arra próbáltam utalni, hogy nem mindenkiben ég a versenyszellem, a karrierista szemlélet, az exhibicionizmus, nem mindenki pörög, mint a búgócsiga.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"versenyszellem, a karrierista szemlélet, az exhibicionizmus"

Uhh, nem gondoltam volna, hogy egy netto 250-es fizuert kuzdesre elo lehet venni ezeket a szavakat...

(Egyebkent intro/extrovertaciorol nagyon rossz az ertelmezesed.)

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Úgy értette a low-energy kolléga a "versenyszellem, a karrierista szemlélet, az exhibicionizmus" hiányát, hogy gyakorlatilag nulla tenni akarás, önmegvalósításv vagy bármi igény is lenne benne bármire a kaja-baszás-piálás háromszögön kívül. Vidéken sok ilyen van, hagyni kell őket.

> Vidéken sok ilyen van, hagyni kell őket.
Nekem epp ellenkezo a tapasztalatom (ex videki lennek). Biztosan van ilyen is, de a tobbseg a lehetosegeihez kepest teper a megelhetesert. Illetve elvandorol, ha tud.

En pl. elkepedtem azon amit a nagyfaluban lattam mikor odakoltoztam. Kollegak hetkoznap pialtak, meg buli miatt nem mentek masnap dolgozni. Otthon ilyet sose lattam, mindig a dolog volt az elso.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Szerintem nem azért írta.

:)

inkább azt kellett volna írni hogy sok mindent nem gondolsz ....

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

Nem mindenki akar bunyózni, versenyt futni. Van, aki inkább boldogan, nyugalomban élne. Lehet, neked furcsa, de gyanítom, a politikában is azért van olyan kibékíthetetlen ellentét emberek között, mert el sem tudják képzelni, hogy amit mi nem vágyunk, az másnak lehet jó, kívánatos. Szerintem sokan igen csak örülnének Magyarországon havi nettó 250 000 Ft-nak. Nem lehet mindenki szívsebész meg atomtudós.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Nem lehet mindenki szívsebész meg atomtudós."

Nem ment at az elozo hsz-em, de mindegy.

En tokeletesen megertem, hogy egyesek megelegszenek kevessel, csak akkor ne rinyaljanak, mert as sajat dontesuk miatt vannak as helyzetukben.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

döntés != képesség


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Minden kepesseget lehet fejleszteni, ha az akarat megvan.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Egy bizonyos határig. Meg az sem mindegy, hogy honnan indulsz.

Állítólag a boldogsághoz a reális célokon keresztül vezet az út. Amennyiben választani kell a "boldogság" és az "IT-s életszínvonal" között, kérdés, melyik a fontosabb. Számomra a "valódi boldogság" szimpatikusabb "cél", mint a HUP-on látott "IT-sok magasabb színvonalú frusztrált boldogsága/állapota". Persze ez nem jelenti, hogy utóbbiak életéből ne lehetne pozitív elemeket célként választani. (De nagy hülyének kell lenni ahhoz, hogy valaki mindent akarjon belőle.:)

Az ember ne ostorozza magát amiatt, hogy gyerekként rosszul nevelték, rossz mintákat látott, és emiatt hátrányból indul, és sokat kell küzdenie azért, hogy arrogáns HUP-os IT-s legyen. Természetesen valódi probléma azon emberek helyzete, akik annyira buta környezetben nőttek fel, hogy külső segítség nélkül képtelenek felismerni az állapotukat, és így a válaszuk mindig minden nehézségre az italozás vagy az erőszak, vagy más-, a semmivel bizonyos szempontból egyenértékű dolog.

:)

Én mondjuk most nem ilyen mélységekben gondolkodtam :), de egyetértek.

Példa: van egy unokatestvérem, aki nagyon szépen tud rajzolni, festeni. Mindezt olyan fényképszerű memóriával, hogy elég egyszer megnéznie valamit, máris tud róla alkotni. Nekem meg mindtáról is alig megy, és bár biztos vagyok benne, hogy gyakorlással fejleszthető ez a képesség, egyrészt sosem érném el azt a szintet, amin ő van, másrészt lehet, hogy éveket kellene dolgoznom azért, ami neki készség szinten ott van.
Visszafelé viszont szerintem ő akkor sem tudna megtanulni programozni, ha az élete múlna rajta. Furcsa, hogy bár a nyelvérzéke nagyon jó, a matematikát és a hasonló területeket egyáltalán nem szereti.

Nyilvan mindenben megvan a szint, amit tehetseg nelkul nehez vagy lehetetlen megugrani. Jobb elet kereseseben viszont ezt nem erdemes taglalni, szo sincs szivsebesz, atomtudos, IT-s szint megcelzasarol. Szoba kerult peldaul az introvertacio, na az egy olyan dolog, amit csak luzerek hasznalnak kifogaskent.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Neked nem is lehet racionális rövidtávú célod, hogy úgy rajzolj. Ugyanakkor öt év folyamatos fejlődés után talán mégis. Nem biztos, hogy van értelme olyan célokat kitűzni, amik elérhetetlennek tűnnek, és az sem biztos, hogy van értelme célokról lemondani, csak mert elérhetetlennek tűnnek. Ha az emberben megvan a fejlődés igénye, és képes és hajlandó tanulni, akkor szinte biztosan előbbre jut. Az már más tészta, hogy hová jut el és mikor.

Attól, hogy nem szereti még lehet rá adottsága. Ha ezen múlna a minimálbér és a havi nettó egy millió közti különbség, lehet, hogy megpróbálná.

:)

Hogy jon ide (ebbe a szalba) az "IT-s életszínvonal"? Egyaltalan mit jelent ez a kifejezes, tudvan, hogy az IT-s berek nagyon szeles skalan mozognak, sok IT-s soha nem fogja atlepni a netto 200k-t MO-n.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Ha értetted a mondandóm, és csak ez az IT-s vonatkozás ködös*, nem baj, mert lényegtelen.

* mint a legtöbb HUP tagnak az IT

:)

Jo, hat lasd hsz-em eggyel lejjebb...

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Nem vagyok benne biztos, melyik hozzászólásra gondolsz. Erős a gyanúm, hogy más nézetbeállításokat használunk. Egy link vagy a dátum és idő segítene.

:)

https://hup.hu/node/159470#comment-2236702

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Az alapján úgy vélem, jól értetted, mit írtam.

(Amúgy az IT-sok helyett IT-sek lett volna a megfelelő, de így sikerült.)

:)

"hogy a fizetésed felét albérletre költöd"

Ez nem minden esetben rossz. Van az úgy, hogy az ember családja vidéken él, és felköltözik Budapestre, ugyan többe kerül az élet, de mivel sokkal jobban fizető munkát kap, összességében sokkal jobban jár. Még hangsúlyosabb ez külföldre költözéskor: sokkal jobban lehet élni, de egy lakás ára 200-500M HUF, úgyhogy muszáj albérletezni.

Ha valaki a szülei házából eljár dolgozni, akkor pár év alatt félre tud tenni annyit, hogy a saját lakást ne túl nagy felárral vegye meg.

Ha valaki a szülei házából eljár dolgozni, akkor pár év alatt félre tud tenni annyit, hogy a saját lakást ne túl nagy felárral vegye meg.

Ami nyilvánvaló hülyeség. Mennyit tud félretenni egy nővér pár év alatt? Talán vehet annyi pénzből egy kutyaházat az OBI-ban...


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egy másik topicban már írtam, hogy szerencsés helyre születtem, a szüleim meg tudtak támogatni egy családi ház árának nagyobbik részével.
Ha nem kellene rezsit, élelmiszert, közlekedést fizetnem, pláne nem lenne igényem ruházatra, elektronikára, és nem járnék el szórakozni sem, akkor a megyei átlagos bérből alig több mint 10 év alatt össze tudnám spórolni a vételárat és az ebben az esetben tényleg elkerülhetetlen felújítási költségeket.
Soknak hangzik.

Ugye? És ne feledjük, a rezsit, ruhát, élelmiszert nem lehet megspórolni. Továbbá értem én, hogy az ember legyen szorgos hangya, s ne menjen nyaralni, de fiatalon azért nagyobb élmény. Amikor az emberbe már csak hálni jár a lélek, aligha vágyik ugyanolyan intenzitással nyaralni. A haverok, buli, fanta, csajozás/pasizás azokra az évekre esik jellemzően, amikor még nincs saját lakás.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Soha nem volt még ilyen alacsony a lakáskölcsön kamata. Amikor én vettem fel, 15-20% körül volt. Most 3 körül.

Akkor egy fizetés 20-40 ezer forint volt havonta. Egy átlag 53 nm panel ára 7 millió.

Most egy panel ára 12-15 milliótól indul ugyanott, a fizetések 250-300 körül vannak indulóban.

Lakáskassza jelenleg a legjobb befektetések egyike az állami támogatásokkal.

Miről beszélünk? Ki mondta, hogy te nem törleszthetsz bele a saját lakásodba?

--
trey @ gépház

Azért egy példát (konkrétan a sajátomat) felhoznám erre:
Ketten keresünk. Anyám fizetése teljesen és az én fizum 25-30%-a elmegy a havi kötelezőkre, kaja, ruhák és egyéb ilyen jelentéktelen dolgok nélkül. Rakok lakáskasszát, családi házban lakunk, néha nem árt a házra is költeni, hogy ne dőljön ránk. Fundamentával együtt megmarad havi átlagosan 40 ezer forint (a többi megy olyan úri huncutságokra, mint pl a kaja). Havi 40k hufból azért nehéz elindulni úgy, hogy 20 évig ne kelljen minden hónap végén azt nézni, hogy belefér-e még egy szelet szalámi, vagy 1-et kell egy hétre beosztani két pohár csapvízzel. Ráadásul az átlaghoz képest nem keresünk rosszul (nem is kimagaslóan magas fizuk, de azért nem minimálbér).
Természetesen nem azt mondom, hogy ez így egészséges, mert nagyon nem az és én is mennék már külön, de ez így nagyon nem tűnik egy anyagilag stabil helyzetnek, amibe egy esetlegesen hitel még ésszerű keretek között belefér (a hitel és a kaja közül, azért inkább az utóbbit választanám).

Természetesen ki lehet indulni abból, hogy 250-300k huf az induló fizu, de ez sok esetben még bruttóban sincs ennyi (ne pont az IT szektorról beszéljünk, habár itt is megy egy csomó helyen a fillérba..ás).

Ettől függetlenül természetesen aláírom, hogy sokkal jobb anyagi helyzet esetén is kényelmesebb lehet otthon maradni és nem függetlenedni, de van az az eset, amikor nem akar valaki fejetlenül beleugrani egy hitelbe és így nem igazán marad más opció, mint otthon maradni.


Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

Nem akarok beleszólni, mert a te életed, de láthatóan nagyobb lakásba (a nagyobbat nem méretre értem) laktok, mint amit megengedhetnétek magatoknak.

Ezt nem mondanám. Ez pont az a méret, amit még kényelmesen fenn lehet tartani 2 keresetből (az egyedüli sajnálatos dolog, hogy anyám mellett én vagyok a másik kereső, holott nem nekem kellene lenni, de az élet így hozta :)). Nélkülözés nincs, de nem is kolbászból van a kerítés. Egy átlagos vidéki családi házról beszélünk, ami nem 100+ éves. Az egyedüli ami nincs meg az annyi, hogy havi 100-150 ezret pluszban nem tudunk (tudok) félrerakni, de ha el akarok menni bárhova, azért nem kell azt nézni, hogy hónap végén nem lesz mit enni.


Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

A három legnagyobb kamu, amit egész életem során hallottam:

1. "Nem megyek egyetemre, mert a család anyagi lehetőségei nem teszik lehetővé vagy otthon kell segítenem a ház körüli munkákban." --> Ez az a mondat, amin nagyon fel tudom magamat húzni, mert ha én egyetem alatt havi kb. nettó 300 ezer Ft ösztöndíjat össze tudtam szedni, akkor más is ugyanúgy képes rá. Nem piálni, bulizni, diákmunkázni kell, hanem tanulni, és tevékenyen részt vállalni a tudományos, szakmai tevékenységekben.

2. "Nem engedhetem meg magamnak a saját lakást, mert a szülőktől nem számíthatok anyagi támogatásra és/vagy alacsony a fizetésem." --> Ez úgyszintén egy bődületes marhaság, mert ha valakinek a jövedelme (akár egyedül, akár valakivel közösen) eléri a nettó 200 ezer Ft-ot, akkor igenis tud venni saját lakást, BUDAPESTEN. Ezt onnan tudom, hogy a párommal közösen összesen 200 ezer Ft-ot költünk havonta lakhatásra, kajára, ruhára, minden egyébre (persze szerencsések vagyunk, mert ezen felül is marad pénzünk).

3. "Nem merek belevágni a lakáshitelbe, mert mi van akkor, ha..." --> Azt tudni kell, hogy jelenleg NULLA, azaz ZERO százalékos kamattal lehet lakáshitelt felvenni. Alapból 3-4%, de mivel nyilvánvalóan mindenki lakástakarékokkal vegyítve kezdi meg a törlesztést (hülyeség lenne nem így tenni), ezért az állami támogatással együtt 0%-kal fizetsz több pénz a lakásra, mint a tényleges ára. Én is így csinálom, működik. Ha meg nem tudod fizetni? Mi van akkor? Eladod és kész, nem buksz rajta semmit. Amúgy ott van a törlesztési biztosítás is, ha megszűnne a munkahelyed vagy valami.

A 2. ponthoz: a csaladod latogatasa es onresz a hitelhez reszek kimaradtak.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Mit értesz a családod látogatása alatt? Szoktam :)

Variációk önrészre:

1. Személyi kölcsön: ma már 8% THM-re is fel lehet venni, ha mellé van lakáshiteles és lakástakarékpénztári befizetésed, akkor összességében még minden kevesebbet fizetsz THM-re, mint mondjuk azok, akik 10 évvel ezelőtt vettek fel lakáshitelt.

2. Rokon ingatlanára jelzálogjog bejegyzése. Ehhez nyilvánvalóan kell egy fajta bizalom.

3. CSOK

4. Munkahelyi hitel, nálunk pl. 5 milliót lehet igényelni.

5. Rokoni hozzájárulás.

> Mit értesz a családod látogatása alatt?
Esetemben havi 1-2 alkalommal hazalatogatni. Tomegkozlekedessel ~5h, kocsival jo 2 ora. Ez is penzbe kerul.
Persze mas lehet szerencsesebb nalam :)
____________________
echo crash > /dev/kmem

Az utolsót azért cáfolnám, pár éven belül (kevesebb, mint 5) tervezünk saját lakást venni és nincs lakástakarék (soha nem is volt), csak a megtakarításunk.

Nekünk se volt lakástakarékunk előtte, hanem így csináltuk:

- Lakáshitel felvétele hosszú futamidőre, nekünk 5 évre fix kamatozással 4% volt a kamat.
- Ezzel párhuzamosan több lakástakarék elindítása (mi 3x20 ezret indítottunk).

Így 6 év múlva tudjuk végtörleszteni az egyébként 25 évre felvett lakáshitelünket, mivel a 3 lakástakarékból az állami támogatással együtt (minden lakástakarékra jár) annyi jön össze 6 év múlva, amennyi 6 év múlva lesz a hátralékunk a lakáshitelben.

Ha nem így csináltuk volna, hanem lakástakarék nélkül, 6 éves futamidőre vettük volna fel a hitelt, akkor sokkal többet kellett volna visszafizetnünk, mint amennyit felvettünk, mivel buktuk volna az állami támogatást.

ennyike

Ugyanazt felejtitek el, amit az "IT-s vagyok, bruttó 600 a bérem, akinek nincs pénze, az biztos lusta, hanyag, semmirekellő" megmondóemberek: ahhoz, hogy ezt végig tudd csinálni, tehetség kell és átlagon felüli kitartás. Olyan adottságok, amivel többnyire születni kell.
Mit szólnál, odaállna melléd Fekete László és azt mondaná, hogy "márpedig olyan nincs, hogy te nem tudod felemelni a 2x100Kg súlyt a földről, mert én fel tudom"?
Ahogy azt a depresszió mint betegség körül kialakult vitákból nagyon jól le lehet szűrni, az emberek többsége még mindig nem érti, hogy a szellemmi teljesítőképesség adott eseteben egy pontosan ugyanolyan korlátozó tényező, mint a fizikai.

like

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

Ehhez elég végigcsinálnom azt az edzést, amit ő is.
De ha nem csinálom végig, akkor nem rinyálok, hogy én nem tudom felemelni a 200 kilós betongömböt.
Viszont akkor ne irigyeljük a többiektől az IT-s fizetést (ami inkább 1,5..2-szerese annak, amit írtál).

"De ha nem csinálom végig, akkor nem rinyálok, hogy én nem tudom felemelni a 200 kilós betongömböt."
Ne érts félre, abban igazad van, hogy létezik az a fajta ember, aki lóbálja a lábát és közben rinyál, hogy neki milyen szar, de ne vegyük már velük egy kalap alá azokat, akik ugyanúgy ledolgozzák a heti 40-50 órát, mint te vagy én, de a betanított munkás szintjénél feljebb az adottságaik miatt nem tudnak kerülni.

Nem tudom, hogy konkrétan neked milyen a fizikumod, de lássuk be, Fekete László edzését végigcsinálva nem mindenkinél ugyanaz lenne az eredmény. Lenne, aki nem tudna elegendő izomtömeget összehozni, bárhogy próbálkozik is, lenne, aki lesérül, belebetegedik, és lenne olyan is, aki lendületből alkalmatlan. Pl. a kerekesszékes csávó nem nagyon fog neked gugolásokat végezni.
Ugyanígy vannak olyan emberek, akik bizonyos szellemi munkák elvégzésére nem alkalmasak.
Általános suliban volt olyan osztálytársam, aki nyolcadik végére nem tudta felfogni, hogy 1,5 + 0,5 az 2. Pedig sokszor elmondta neki a tanár is, meg mi is. Ez most akkor az ő hibája? Nem lehet, hogy ilyenek az adottságai?

Ez esetben miért járna neki a bruttó 600k?

Nem jár.
Részemről az egész szál Breaknet nagyképű kinyilatkoztatásából indult, miszerint ha ő tudott a felsőoktatási képzése alatt 300k-t keresni, akkor ne mondja senki, hogy nem engedheti meg magának az albérletet vagy saját lakást.
Ez nyilvánvaló bullshit, a hallgatók többsége örül, ha egészséges életmód mellett a követelményeket tudja normálisan teljesíteni, és ebből kap némi tanulmányi ösztöndíjat.
Pesze mindig van pár zseni az évfolyamon, akinek erőlködés nélkül megy minden frankón, miközben még aludni is van ideje, de én úgy vettem észre, hogy nem ez volt az általános.
Meg ugye nem is mindenki jár egyetemre/főiskolára.

Én úgy vettem észre, hogy az az általános, hogy az egyetemisták többsége hetente többször szétcsapja magát. Valamit, valamiért. Ösztöndíjakat csak komoly energiaráfordítással lehet szerezni. Persze nem muszáj, de akkor panaszkodni se kell, hogy milyen csóró egyetemista vagyok.

Tehát ha valaki nem engedheti meg magának a felsőfokú tanulmányokat, az önálló életet, a saját lakást, azt csak magának köszönheti, és nem kell sajnálkozni rajta, hogy alig keres többet a minimálbérnél. Az emberi fajnak megvan az a nagy előnye, hogy felül tud emelkedni az ösztönein, és képes tudatosan irányítani a tetteit. Nyilván nem muszáj ennyire tudatosan élni és megszakadni a tanulásban, munkában, mert tudom, hogy ez nem mindenkinek prioritás, de bárki elérheti, nem kell hozzá szülői támogatás, stabil anyagi háttér, csak erős akarat.

Nyilván az átlag alatti IQ-val, vagy valamilyen fogyatékossággal rendelkező emberek nem képesek egy bizonyos szint fölé emelkedni, de azért a panaszkodók között nem csak ilyenek vannak. Swag, yolo.

Ösztöndíjra nem nagyon lehet alapozni, eleve páratlan félévben nagyobb keretből lehet osztogatni, másrészt több ezer diák teljesítményétől függ. Csak pénzügyileg biztos hogy jobban megéri dolgozni mint ösztöndíjra teperni. Az más kérdés, hogy a megszerzett extra tudás később hasznosul-e a karrier során, de bizonyos szakokon sok tárgyból nem.

Jelentem, tudtam rá alapozni, és sokkal jobban megérte az ösztöndíjakra gyúrni (nem a pár ezer Ft-os tanulmányi ösztöndíjakról beszélek), mint szórólapot osztogatni diákmunka gyanánt.

Két napot leszámítva diákmunkában helyből szakmán belül kezdtem. Nem csak szórólapozás van.

Az igazán vicc az, hogy még anno mentünk volna valami lutri adatrögzítő munkára is páran a koliból, de oda meg nem kellettünk, merthogy "van elég ember". :) Utána inkább bepróbáltam szakmán belül, bejött, azóta is dolgozok. Összességében jobban megérte suli mellett dolgozni, mintha az egyetemi ösztöndíjra pályáztam volna.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Ösztöndíjakat csak komoly energiaráfordítással lehet szerezni. "

Ösztöndíjakkal és juttatásokkal van még egy olyan apró probléma, hogy keret van rá, tehát ha mindenki atomtudósra tanulja magát a büfészakon, akkor sem lesz mindenkinek 300k-s havi ösztöndíja.

Másrészt nálunk pl. tudtommal 100k HUF-ban limitálva volt az ösztöndíj maximális mértéke.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Ösztöndíjakkal és juttatásokkal van még egy olyan apró probléma, hogy keret van rá"

Demagóg! :)

Szééééép.... Ehhez képest amit én hallottam még a saját egyetememről pletykát tizenegy-két éve az az, hogy egy HÖK-ös kiürítetett valahogy egy 4 fős koliszobát, hogy a barátnőjével lakhasson. Arra már nem emlékszem, hogy volt-e valami köze a lánynak az egyetemhez, de nem lepődnék meg, ha egyébként nem sok.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Török Márk, SZTE: 32 évesen még mindig HÖK-elnök, már több, mint 10 éve. Szeret egyetemre járni, na. A HÖK-elnökséget pedig nyilván azért viszi ennyi ideje, mert szeret másokon segíteni.

Azért valljuk be, hogy ha már 3 éve nem lehetne elnök és még mindig az, akkor nem egy hülye gyerek. Aprópó, volt már olyan, hogy nyugdíjas korú HÖK elnök?

3 éve nem lehetne elnök
Épp ezen megy a vita (legalábbis TM ebbe kapaszkodik) - azaz a 2015-ben életbe lépett törvény "visszamenőleges" hatályú-e, azaz a 2015 előtti éveket is számolni kell-e, vagy csak 2015-től. Meg persze amíg lehet feljebb vinni az ügyet, addig ugyebár maradhat. Szerintem 2019-ig meg is marad, utána már bárhogy számoljuk is, a 4 év letelt.
lapozófájl méretének megnövelése a rendszer stabilitásának fenntartásáért :)

Persze néha azon is elgondolkodom, hogyan lehetséges, hogy a több ezres létszámú hallgatóság folyamatosan "újraválasztja".

A gólyatáborban indoktrinálják a leendő elsőéveseket, akik elmennek szavazni, a felsőbb évesek meg nem mennek el, mert nincs jobb jelölt/leszarják.

Ja, hát Breaknet mindenhez is ért, nem is értem, miért nem milliárdos már. Biztos a migránsok miatt.

Csak akarat kérdése, de mint látjuk, ez belőle hiányzik. :P


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"a fizetések 250-300 körül vannak indulóban"

Hol? A minimálbér jelenleg 138 000 Ft bruttó, a garantált bérminimum 180 500.
A mi megyénkben a havi bruttó átlag van 250 000 Ft körül, ami egyrészt - mint írták - nem a medián, másrészt benne vannak azok is, akik évek óta építgetik a karrierjüket.

Amikor a szüleim vásároltak - véletlenül pont - 7m Ft-ért panel lakást, akkor nekik 120 000 Ft+ volt a nettó fizetésük. Biztosan jól emlékszel? Mikor volt ez?
Meg egyébként is, attól, hogy régen rossz volt a helyzet, most automatikusan jó?

Eredetileg csak arra próbáltam utalni, hogy ha mind a szülőknek, mind a gyereknek megfelel, akkor miért kellene csak azért is, erővel, pusztán a társadalmi megvetés miatt felesleges költségekbe vernie magát bárkinek is a különköltözéssel?

"Ki mondta, hogy te nem törleszthetsz bele a saját lakásodba?"
Nem tudom, én biztosan nem.

A lakáskasszát, aminek ugye a nevében is benne van, hogy "előtakarékossági", külön jó, hogy megemlítetted. Tipikusan azt is a szülői házból szokta a többség fizetni.

"Hol?"

Az IT-ban.

"Amikor a szüleim vásároltak - véletlenül pont - 7m Ft-ért panel lakást,"

Véletlenül pont én is. Ezért hoztam példának.

"Mikor volt ez?"

2002-2003-ban. Egy kezdő technikusi fizetés kb. ennyi volt. De ha netán volt akár 50 ezer is? Mit változtat a lényegen?

"Eredetileg csak arra próbáltam utalni, hogy ha mind a szülőknek, mind a gyereknek megfelel, akkor miért kellene csak azért is, erővel, pusztán a társadalmi megvetés miatt felesleges költségekbe vernie magát bárkinek is a különköltözéssel?"

A nyitó arról szólt, hogy a szülők beperelték a gyereket, mert nem akart elmenni.

"A lakáskasszát, aminek ugye a nevében is benne van, hogy "előtakarékossági", külön jó, hogy megemlítetted. Tipikusan azt is a szülői házból szokta a többség fizetni."

A lakáskasszát ha megkötöd a közvetlenül a hitel felvétele előtt, akkor beleforgatják a hitelbe. Kérj tájékoztatást a bankodnál.

--
trey @ gépház

Nem tudom kinél, hogy van a szülőknél lakni..

A mi családunkban másként volt: 3-an voltunk testvérek, a szülőktől sorban mindeki kapott lakást, hogy ott kezdjen új életet.
Én is vettem a gyerekemnek..

Az tény, hogy 10-20 évvel előre kell gondolkozni.

define "kihozni magabol a maximumot"

Ironia nelkul is egy tavoli ideal, amit ha legalabb megceloz az ember, nem kenyszerul arra, hogy 30-asan majd a szuloknel lakjon.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

ok, így világos.

Zaher látott ma? Keresd fel sürgősen! Nem voltál te ilyen indulatos, mi történt veled?
Az "ivadékom" még csak általános iskolás, 13 éves, és nálunk lakik. Majd elmesélem neki, milyen okos bácsi írt róla.
Csak, hogy értsd: ha megfeszülsz sem lehet mindenki csúcskategóriás felsővezető, mint te, aki simán vetted a Pétervásárai Főiskola kommunikáció szakát. Van, aki diplomás szociális munkás. Nem fontos figyelembe venned. Még valami, hogy sikerült megugranod a panel-proli múltadat?

Igen, teljesen igazad van, csak a kiveteles csucskategorias felsovezetok erik el a szintet, hogy 30-ra elkoltozzenek.

Gondolom, a gyereked elott is hangoztatod rendszeresen, hogy az "atlag" (gondolom, itt "normalis", "alap szint"-et ertesz) a lakberek, alacsony fizuk miatt _NEM_TUD_ elkoltozni 30 elott.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Lehet, hogy el tud, csak onnantól kezdve a fizetés a lakbérre, rezsire, meg a mindennapi párizsira megy, s itt vége is, megy az egyik napról a másikra élés. Továbbá mit csinál, ha munka nélkülivé válik? Választ egy csinos aluljárót?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A gyerek előtt nem általánosítottam, inkább vázoltam előtt, mi történhet, ha nem tanul, mi válhat belőle.
Aki 30 évesen nem költözik el, abban lehet szándékos lustaság. Róluk szól ez a topik.

Az "életképtelenek" adóbefizetése a saját állami juttatásaikat nem fedezi, a "felsőosztály" adója miatt kapnak jobb (hehe..) szolgáltatásokat, mint ami amúgy jutna.

Igazold! :-|

Magyarországon a nettó átlag 214e forint körül van, és sajnos sokkal többen vannak alatta mint felette, ezek szerint ezek az emberek a véleményed alapján nem képesek normális munkát találni.

Csak gratulálni tudok hogy eljutottál erre a szintre, innen már nem nagyon van lejjebb.

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

Az is kérdés lehet, hogy 30 felett miért van valaki egyedül?

--
trey @ gépház

A választ pedig az összefüggések és körülmények figyelembe vételével lehet meglelni. A legyszerűsítő magyarázatok max. csak az önigazolást keresőknek (pl a saját konformitásukban kételkedőknek) izgalmasak.

Ne már. Én lassan 38 vagyok és egyedülálló, az ilyen kérdésektől feláll a szőr a hátamon.

Nem feltétlenül gond mindenki esetében, de amikor globális demográfiai problémaként beszélünk róla, akkor nekem egyrészt ez jutott eszembe róla: https://en.wikipedia.org/wiki/Incel, másrészt ez: https://www.theguardian.com/world/2013/oct/20/young-people-japan-stopped-having-sex

De nem ez a megszokott. Nyilván vannak kivételek, de azért az ember társas lény.

--
trey @ gépház

Én azt látom hogy ilyen korban rengeteg ember van _már_ egyedül, elvált, esetleg gyerekkel, stb. És úgy nem lehet egyszerű ismerkedni, főleg a nőknek.

Ez megint egy olyan oldalág, aminek semmi köze a nyitóhoz.

A nyitó arról szól, hogy a szülei pincéjében csövező, 30+ kocka informatikus miért nem akar elhúzni a retkesbe (lábára állni) a szülei akarata ellenére. Amikor a helyzet már odáig fajul, hogy a szülei a bírósághoz fordulnak.

--
trey @ gépház

Ahelyett, hogy simán kilapátolják a szarjait az ablakon...bár lehet abból nem értett volna xd

Ennek az egyik oka, hogy sem otthon sem az iskolában nem tanulnak önállóságot, elnézést helyesbítek az iskolában nagyjából semmit nem tanulnak, csak a könyvet kell kívülről megtanulni, ezzel meg nem lehet előrébb jutni.

Én középsuliban amíg a tanár magyarázott (Kis és Középvállalkozások és alapítása és működtetése tantárgy) a HVG-t olvastam az adott témakörben, rám is szólt hogy tegyem el vagy 1-est kapok. Aztán csak én tudtam az anyagot mert képtelen volt átadni bármit is, érettségi elött pár héttel én tartottam 2 órát is a többieknek, így tanulták meg.

A 10 és fiunk matektanárjától az egyik matekverseny elött a következőt kérdeztem: "Hol találok tipusfeladatokat, vagy mire kéne és hol rákeresnem hogy a megfelelő feladatokat megtaláljam."

A válasz: "Hogy őszinte legyek, ugyanúgy nem tudom, mint tavaly."

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

A 10 és fiunk matektanárjától az egyik matekverseny elött a következőt kérdeztem: "Hol találok tipusfeladatokat, vagy mire kéne és hol rákeresnem hogy a megfelelő feladatokat megtaláljam."
A honlapomat nézted már? :)

"mert képtelen volt átadni bármit is"

de nem csodálkozom...

"Hogy őszinte legyek, ugyanúgy nem tudom, mint tavaly."

ehe, akkor már KÉT év alatt baszott utánanézni.

Igen, offtopic, de gyermekes, elvált férfinak sokkkal nehezebb ismerkednie, mint gyermekes elvált nőnek.

mert fiúként te "mamahotel"-ezel, így esélytelen vagy a piacon xd

hasonlo erdekfeszito kerdes lehet meg a 30 felett miert valt el vki mar harmadszor?

Fog. sincs. Én pl. egyszer sem váltam még el.

--
trey @ gépház

Mert 1-2 év, vagy még rövidebb együtt leélt év után összeházasodik "élete szerelmével".

Regebben sem tartott ez sokkal tovabb, IIRC.

Persze, csak akkor még nem nagyon váltak el az emberek, mert megszólták őket értük. Inkább beletörődve, csendesen szenvedtek a rossz kapcsolatban, a férj alkoholista lett, az asszony meg szaladt körbe a házban, amikor egy-egy italozás után megkergették.

Ez a minden férj veri a feleségét és alkoholista meg egy akkora bicskanyitogató szexista kijelentés, hogy azt hadd ne minősítsem.

Pár hónapja pont volt egy beszélgetésem valakivel, hogy mi volt, hogy volt régen az állítólagos "alkoholista asszonyverő" társadalomban. Egyrészt köszönik szépen, vígan megvoltak, mert megvoltak a társadalomban a megfelelő, részben vallási eredetű részben kialakult szokásokból kialakult "kényszerek", pl. hogy igenis ki kellett békülni a másikkal nap végén, mert nincs olyan, hogy otthagyom a picsába a családdal együtt. Másrészt megvolt mindenkinek a dolga, nem igen volt arra lehetőség, hogy valaki csak úgy lazsáoljon a ház körül. Azt maximum a fotelfeministák gondolják a városi albérletükben, ahol lófasz dolguk nincs abban, hogy a ház fenn is maradjon és legyen kaja a családnak másnap is. Nem lehetett akármilyen deviáns dolgot megtenni? Hát nem, az tény. Cserébe, aki betartotta a közösség szabályait, annak nagyjából egy sima élete volt és nem voltak ilyen elveszett emberek sem, mert volt körülötte egy közeg, ami megfogta a lecsúszástól.

Egyébként sokan pont a 90-es évek elején lettek alkeszek azon a vidéken, amikor borult a korábbi rendszer, elkezdett fellazulni ez a közeg, gyerekek mentek mindenfelé a nagyvilágba és a szülők azt látták, hogy minden, amit eddig próbáltak felépíteni elkezd szertefoszlani.

Erről persze a femináci propagandaoldalak nem írnak, csak egyszerűbb bicskanyitogató egyszavas kijelentéseket szajkózni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ez azért egy idealizált túlzás.

Senki nem beszélt arról, hogy egyszerű volt akkor az élet.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ja, csak épp olyasmiről írtál, hogy "Cserébe, aki betartotta a közösség szabályait, annak nagyjából egy sima élete volt és nem voltak ilyen elveszett emberek sem, mert volt körülötte egy közeg, ami megfogta a lecsúszástól."

Hogy is írta Attila?

"Sok urunk nem volt rest, se kába,
birtokát óvni ellenünk
s kitántorgott Amerikába
másfél millió emberünk."

Érdemes amúgy az egész verset elolvasni, "kicsit" árnyalja azt a sosevolt jóvilágot, amit szép szavakkal lerajzoltál...

Értem, tehát van egy zavaros elmeállapotú költőnk, aki Budapesten született és élt a két világháború között, tehát minden meg van magyarázva az 1960+-os vidéki évekről vele.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Azért van még pár "beteg" írónk-költőnk, aki kb ugyanezt írta le.
Érdekes módon azok a művek nem kötelező olvasmányok, pedig mainstream arcok írták.

Ezek a költők mind vidékről budapestre települt gyökérleten családok első leszármozatjai. Nagyvárosban, csaladi támogatás nélkül.

Ettől még lehetett szar az élet vidéken.

De mi a faszomért gondolja bárki is, hogy szar vidéken az élet?

Őszintén szólva, sokkal szívesebben laknék a saját falunkban otthon, ha nem lenne ennyire Budapest vízfejű az IT szakma és lenne a közelben reális fizetésért munka.

Igen, dolgozni kell vidéken. Bónuszban bejön mindenféle kerti és ház körüli munka, "sajnos" ez egy ilyen szakma. Híresztelésekkel ellentétben sajnos nincs közös képviselet, ami mágikusan megold minden problémát, miközben nekem csak herevere van meg vedelés. Meg természetesen az asszonyverés, mert mint Breaknet felhívta rá a figyelmünket, minden vidéki veri a feleségét.

Viszont, hogy egyesek mennyire nincsenek tisztában azzal, hogy hogy megy vidéken (maximum a feminista propagandaanyagokból). Felénk régen rengetegen foglalkoztak szőlővel vagy rendelkeztek további veteményessel itt-ott. Ezeket rendszerint vagy munka után vagy hétvégén lehetett karban tartani. Mikor kicsi voltam, gyakori program volt, hogy miután hazajöttek szüleim, kollektíven, akár nagyszülőstül mentünk ki a szőlőbe kapálni, kötözni, metszeni, kaccsazni, szüretelni, stb. De gondolom egyeseknek derogál az a gondolat, hogy munka. Nekünk meg ebből lett valami, ami miatt most ott tart a család, ahol.

De mindegy, majd Breakneték úgy is megmagyarázzák, hogy szar vidéki asszonyverők vagyunk. Nem reménykedek abban, hogy valaha is felfogja, hogy talán azért anyám főzött, mert egyrészt nem volt pizzafutár, aki ezt a feladatot átvállalná (bár ahogy hallom, olyan szar az élet otthon vidéken már ez is van :), másrészt az elvégzendő feladatok közül szimpatikusabb volt neki, mint a permetezés vagy a támrendszer javítása során a 200 kilós betongerendák emelgetése meg a tűzifa felhasogatása.

Meg kellett dolgozni érte? Igen. Nyomorogtunk? Koránt sem.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Mikor írtam azt, hogy vidéken mindenki veri az asszonyt? :-D

Ha annyira jól érzed magad vidéken, és olyan szívesen csinálod a kétkezi munkát, akkor miért lettél informatikus és miért költöztél városba? Menj vissza a faludba és műveld a földet, ha abban az életben nagyobb perspektívákat látsz.

"De gondolom egyeseknek derogál az a gondolat, hogy munka." --> Na ne már, nehogy csak azt nevezzük munkának, ha kapálod a földet. Nem tudom, hogy mit dolgozol, de engem a szellemi munka sokkal jobban lefáraszt, mint a fizikai és sokkal nagyobb akaraterő kell hozzá. Egy falusi földműves 1 napig nem bírná azt a munkát, amit mi végzünk.

Itt jön a bónusz: én is műveltem földet, igaz, csak hobbi szinten, kb. 1 éve lakom Bp-en :)

Lényegében az összes femináci panelt felhoztad a témában:

"alárendeltként kezelték a nőket stb"
"állatiasabb emberek éltek, az asszonyverés elfogadott, sőt, elvárt volt, ha valaki férfias akart lenni."
"pofonnal nevelnek, a nőket pedig semmibe veszik"
"a férj alkoholista lett, az asszony meg szaladt körbe a házban, amikor egy-egy italozás után megkergették."

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

> Nekünk meg ebből lett valami, ami miatt most ott tart a család, ahol.
Ma mar nem eri meg. A videk elneptelenedik, az urbanizacio felgyorsul. Nem veletlenul.
____________________
echo crash > /dev/kmem

"De mi a faszomért gondolja bárki is, hogy szar vidéken az élet?"
vs.
"Bónuszban bejön mindenféle kerti és ház körüli munka"

Én pontosan láttam vidéken, hogy milyen az, hogy ledolgozod a 8 órádat valahol szar pénzért, aztán ezen felül még foglalkozol meggyel, szőlővel, almával, minden apámfaszával, permetezel, metszel, kaszálsz, darálsz, stb., csak hogy juss 1-ről a kettőre. Aztán néha az egészet elviszi a jég, az aszály, a belvíz, minden apámfasza. Vagy épp csak nincs ára mert mindenhol jó a termés, vagy épp jó ára lenne, csak pár paraszt telepakolta kővel a ládát aztán a német már fordítja is vissza a magyar kamionokat. Nincs egy nyugodt napod se mert minden nap baszkódni kell a tyúkkal, disznóval, minden szarral. És a helyi boltban ha a napi tej/kenyéren kívül bármit meg akarsz venni, akkor ülj kocsiba és menj be a városba, mert ott talán van választék, de legalábbis van konkurencia, szóval a benzint beleszámolva is jobban jösz ki, mintha a helyi kisboltban vásárolnál.

+1

> minden nap baszkódni kell a tyúkkal, disznóval, ANYÓSSAL, falusi parasztokkal

+1

Nagynénémnek begyulladt egy bölcsesség foga, szépen kiszedte a doki de a feje teljesen be van dagadva és kötés van rajta. A faluban mindenki azt hiszi hogy a férje megverte...

nem is értem, miért ezt gondolják elsőre...

Nagyszerű, de ennek még mindig mi köze ahhoz, hogy milyen volt az élet a falvakban, kisvárosokban, ahol még most is lakik Magyarország nagyja, illetve a fenntebbi történetben Erdély meg Moldva.

Ha csak az Indexet, 444-et olvasnám, az a benyomásom lenne az országról, hogy a heti kormányinfón és a liget fáin kívül semmi, de semmi nem történik az országban ami amúgy minden héten összeomlott háromszor. Ha az origót és a 888-at olvasnám, akkor meg kb. azt hihetném, hogy Soros György személyesen visel hadat a határőrséggel egy migránshorda élén Kelebiánál a Mad Max vonatok közt. Abban valahogy mindenki egyet tud érteni, hogy a média ma végletekig polarizált és a képviselt oldalnak megfelelően szubjektív.

Érdekes, hogy ha már az irodalomról van szó, akkor valamiért ez a kritikus hozzáállás egyből elveszik és máris minden objektív és hiteles. Nekem fura. Ahogy olvastam történelemből, régen is nagy sportja volt a konkurens médiatermék ellehetetlenítésének, maximum a módszerekkel kevésbé finomkodtak. Ugyanígy fordítva: kívülről nézve a művészvilág nekem sokszor nem szól másról, mint egymás felszopkodásáról. Bennem adódik a kérdés, hogy régen mitől lett volna más?

Különösen érdekes az objektivitás és relevancia kérdése sérült, gyökértelen emberek esetén ráadásul más korból idecitálva összehasonlítva átlag Mariskával meg átlag Józsibácsival, akik "csak" annyit tettek le az asztalra, hogy megszülettek, éltek, dolgoztak, összeházasodtak, felneveltek pár gyereket és elindították őket az életben. Megjegyzem, utóbbi kettő szerintem már több, mint az "én nem vagyok hajlandó túllépni önmagamon" emberek, akiknek nehezükre esik egy közösség szabályait betartani. (Valójában most is rengeteget betartanak belőlük - mert ha más nem, az állam betartatja - csak még ezt sem fogják fel.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Alapvetően egyetértek.

"Érdekes, hogy ha már az irodalomról van szó, akkor valamiért ez a kritikus hozzáállás egyből elveszik és máris minden objektív és hiteles."

Heh, többször is akartak már megbuktatni év végén ilyen miatt irodalomból, hogy nem azt olvastam a versben, amit a tankönyvben "elmagyaráztak" "jelentésként" :D

"hogy a heti kormányinfón és a liget fáin kívül semmi, de semmi nem történik az országban"

Országos lapokban szinte sehol sem írnak a vidékről. Mert mindegyik ilyen lap szeretetkesztősége tipikusan Budapesten van, budapesti alkalmazottakkal :)

"Országos lapokban szinte sehol sem írnak a vidékről. Mert mindegyik ilyen lap szeretetkesztősége tipikusan Budapesten van, budapesti alkalmazottakkal :)"

Na igen. Fogtam a fejem, mikor végigtekertem az Indexnek a kérdőívén, hogy miből kellene több. Bármi, ami a Körúton kívül történik itthon? ÁÁáááááá... A legviccesebb, hogy annyira segghülyék, hogy annak ellenére sem jutnak el odáig, hogy talán kellene foglalkozni az ország 80%-ával, hogy nem egy cikkükben ecsetelik, hogy mennyire a vidék nyeri meg a Fidesznek a választást.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem menthetsz meg mindenkit :D

Nehogy már költők és írók legyenek az igazság forrásai. Nekik egy tehetségük van: szépen leírni/rímekbe szedni a saját gondolataikat. Nincs náluk se üveggömb, se a bölcsek küve. Ma az ilyen emberek egy része nem regényeket ír, hanem politikai beszédeket, nem rímeket talál ki, hanem kampányszlogeneket. Ami régen a Nemzeti Dal volt, az ma a Make America great again.

Az 1960+ éveket úgy nagyjából most hoztad ide, korábban ezt írtad: "megvoltak a társadalomban a megfelelő, részben vallási eredetű részben kialakult szokásokból kialakult "kényszerek", pl. hogy igenis ki kellett békülni a másikkal nap végén, mert nincs olyan, hogy otthagyom a picsába a családdal együtt."

Ami azért erősen nem a 60-as évekre utal.
Egyébként a 60-as évek idealizálása is butaság, mert igenis sok alkesz élt akkor is vidéken (_nem_ a 90-esekben kezdődött), igenis volt nem kevés válás is, városba költözés meg satöbbi is. Nem különbözött annyira a 60-es évekbeli vidéki élet a maitól, mint mondjuk a 20-as vagy 30-as évek vidéki életétől.

Mondom, hogy nem Magyarországról van szó.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Hagyjuk már, beszélsz összevissza

Mondja ezt az, aki József Attilát citálja a közelmúlt élethez?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Jaja.
Szóval először előadtad, hogy "régen minden jobb volt", csak a 90-esekben kezdett a minden elbaszódni. És ez a típusú "nosztalgia" (valójában tudatlanság) legtöbbször a két háború közötti, sok esetben még korábbi "arany évekről" szól. Ezért írtam le JA - amúgy ma is aktuális - soraival.

Aztán hozzátetted, hogy a "1960+-os vidéki évekről" írtad.
Aztán meg azt, hogy "nem Magyarországról van szó".

Szóval igen, aki József Attilát idézte, az mondja hogy összevissza beszélsz.

Nagyjából két órával az eredeti poszt után leírtam, hogy a sztori főhősei Csaucseszkuval voltak megverve. Te meg két nappal később picsogsz még mindig József Attiláról és próbálod bemagyarázni, hogy én terelek.

De már műr eleve az, hogy megemlítettem, hogy eléggé vallásosak adhatott volna némi támpontot, ugyanis itthon a valláskövetés átlagosan a béka feneke alatt van akár a mai Erdélyhez vagy más magyarok által lakott területéhez képest.

A régen minden jobb voltat se jelentettem ki kategorikusan. Azt mondtam, hogy egy halom problémára és annak megoldására volt "protokoll", ami fel lett rúgva. Még pont írtam is, hogy nem lehetett akármit megtenni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

ha valaki egy kommentbe ideböfög valami sötét ostobaságot, akkor nem kezdem el keresgélni hogy valahol esetleg nem írta-e le, hogy azt így meg úgy meg amúgy gondolta.

Értem, tehát te még sosem hagytál ki részleteket véletlenül egyetlen egy kommentedben sem, mert te annyira tökéletes vagy.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ezt jól látod :)
Végre valamiben egyetértünk xD

JA annyival volt zavarosabb elmeállapotú pl. Déry Tibornál vagy Örkény Istvánnál, amennyivel jobban ellehetetlenítették az ő életét az avítt nemzeti feudalizmusban, mint ezekét a kommunizmusban.
De nem ez a lényeg.

Hanem az, hogy akár JA, akár más írt korrajzot, az évtizedekre támpontot adott Magyarország megmagyarázásához.

Mivel a századelőn a magyar nemes még mindig ott tartott, hogy vagy földbirtok, vagy tiszti egyenruha, nem jött létre az a természettudományt előre vivő vagy már egyenesen iparosító réteg, ami az angol, francia vagy német életet már évszázadok óta modernizálta. Ezt (látszólag) lehetett csinálni Trianonig. Aztán bevágott a ménkű: a birtokok kétharmada odalett, a birtokosi létszám meg nem csökkent.

Mi a frászt lehet ezekkel kezdeni? A közigazgatás nem képes ennyi kontraszelektált urambátyámot felszívni. Legyen belőlük idővel értelmiségi. De hogy a csába, amikor a pályát lefoglalta már az iparosító, a gyerekeit generációk óta az üresen hagyott szellemi pályákra nevelő zsidó?
Kezdjük, mondjuk numerus claususszal!

Közben meg el lehet töprengeni a hogyan továbbon, mint Horthy Miklós tette a Teleki Pálhoz írt levelében:

"Ami a zsidókérdést illeti, én egész életemben antiszemita voltam, zsidókkal sohasem érintkeztem. Tűrhetetlennek tartottam, hogy itt Magyarországon minden-minden gyár, bank, vagyon, üzlet, színház, újság, kereskedelem stb. zsidókezekben legyen, és hogy a magyar tükörképe - kivált külföldön - a zsidó. Azonban, minthogy a kormányzat egyik legfontosabb feladatának az életstandard emelését tartom, tehát gazdagodnunk kell, lehetetlen a zsidókat, kiknek minden a kezükben volt, egy-két év leforgása alatt kikapcsolni, és hozzá nem értő, leginkább értéktelen, nagyszájú elemekkel helyettesíteni, mert tönkre megyünk. Ehhez legalább egy emberöltő kell. Én hirdettem talán először hangosan az antiszemitizmust, azonban nem nézhetek nyugodtan embertelenségeket, szadista, oktalan megaláztatásokat, mikor még szükségünk van rájuk."

"Mivel a századelőn a magyar nemes még mindig ott tartott, hogy vagy földbirtok, vagy tiszti egyenruha, nem jött létre az a természettudományt előre vivő vagy már egyenesen iparosító réteg, ami az angol, francia vagy német életet már évszázadok óta modernizálta."

Hány Nobel díjasunk van, akik itthon alkottak (akár csak tudományos témában)? Ez pontosan megmutatja, hogy akiket lemagyarozunk mert Nobel-díjasok, mennyire nem voltak fejben sem magyarok.

(ez egy támogató komment, mielőtt bárki félreértené)

Hát én bizony nem élnék egy olyan társadalomban, ahol megvoltak ezek a bizonyos "kényszerek" és "megvolt mindenkinek a dolga", "nem igen volt arra lehetőség, hogy".

Még ha ennek lett volna valami pozitív hozadéka... a legtöbb ember (kb. 70%) legfeljebb a 8 általános végezte el, csúnyán néztek mindenkire, aki "más", alárendeltként kezelték a nőket stb. Én nem nagyon látom a szóban forgó korszak pozitívumát, az emberek megszülettek, szétdolgozták magukat a földeken és 60 évesen meghaltak. Mit hagytak maguk után, mi volt az életük célja? Nem volt lehetőség az egyén kibontakozására, sem valami maradandó megalkotására. Aki megpróbálta, az rendszerint szegénységben, betegségben halt meg (lsd. a legtöbb költőnk).

Erkölcsök, vallásos gátak? Ugyan már. Ma már elhanyagolható a gyilkosságok, súlyos testi sértések és más, agresszív bűncselekmények száma a néhány évtizeddel ezelőtti helyzethez képest. Az emberek ma már sokkal kevésbé viselkednek állatként, ezért is nincs még 3. világháború. Ha lesz is, azt is az állatként viselkedő, elmaradott nemzetek fogják kirobbantani.

Ma sokkal több a lehetőség. Amivel együtt jár az is, hogy sokkal könnyebb rossz helyre vezető útra térni.

Helyes(ebb)en: velük fogják kirobbantatni, és a kifinomult népek fegyvereivel fogják megvívni. És majd lesznek lesajnáló riportok, hogy az elmaradottak kecskét basznak otthon, és közben a kifinomultak fizetnek azért, hogy kecskepornót nézzenek 8k-ban a munkahelyen a telefonjukon. És mindkettő ugyanolyan aberrált lesz, csak az egyik nem mond semmit, a másik meg esszékben indokolja meg, és titokban sír, mert ráébred, hogy a kecskebaszó nyomorult alá csúszott be "erkölcsileg".

:)

"És mindkettő ugyanolyan aberrált lesz, csak az egyik nem mond semmit, a másik meg esszékben indokolja meg, és titokban sír, mert ráébred, hogy a kecskebaszó nyomorult alá csúszott be "erkölcsileg"."

:) Zseniális megfogalmazás.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Hát én bizony nem élnék egy olyan társadalomban"

Erről is kérdezgettem nem keveset, nagyjából annyi volt a válasz, hogy "fel nem merült bennünk, hogy lehet máshogy is élni".

"Még ha ennek lett volna valami pozitív hozadéka... "

Stabil társadalom az smafu? Az, hogy mindenkinek megvolt a helye, nem volt annyi elveszett, lecsúszott ember az semmit sem számtít?

"a legtöbb ember (kb. 70%) legfeljebb a 8 általános végezte el"

Irreleváns.

"csúnyán néztek mindenkire, aki "más""

Mert most nem? Úgy nehéz összetartani egy társadalmat, ha hatan hétfele akarnak szaladni. Ez van.

"az emberek megszülettek, szétdolgozták magukat a földeken és 60 évesen meghaltak."

Ez miben más, ahhoz képest, mint ami most van?

" Mit hagytak maguk után, mi volt az életük célja?"

Például éltek. Úgy látom, ezt az egészen "apró" dolgot manapság igencsak elfelejtjük.

"sem valami maradandó megalkotására."

Úgy érted, a te mércéd szerint.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

max. a polgarosodasbol kimaradt nepeknel volt az a latastol mikulasig melo, amirol beszelsz.
a gazdagabb csaladoknal bizony a nagysagak(meg a kissegek) siman unatkoztak es a cseledseg dolgozott otthon.

es bizony akkor is voltak doszt lecsuszott emberek. max. akkor ez szegyennek szamitott es ongyilkosok lettek.

a 90-es eveket hibaztatni az alkoholizmusert videken..hat...
vszinu fiatal vagy igy nem emlekszel az atkos vegen mar olyasmikkel probalkoztak partunk vezetoi, hogy de- 9ig alkoholtilalom...nem sokaig tartott, mert betarthatatlan volt.

"a 90-es eveket hibaztatni az alkoholizmusert videken..hat..."

Hopp, kimaradt, hogy a sztori elmesélői alapvetően Csaucseszkuval voltak megáldva.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Valahol olvastam/hallottam pár napja, hogy a nő->férfi erőszak sokkal gyakoribb, csak a férfi->nő látványosabb eredménnyel jár, illetve a társadalom körberöhögné azt a férfit, aki emiatt panaszkodik.

Nem csak "né", hanem konkrétan ez történik, rendőr sem hajlandó felvenni a jegyzőkönyvet, csak ha felvétellel tudod bizonyítani (pl. kocsma vagy olyan közterület).

Ajánlott néznivaló a témában: https://www.youtube.com/watch?v=SzfLVyNHJgQ

...

Adam Sandler kevés nézhető filmje közé tartozik a ritka hülye magyar című Ki nevel a végén? (Anger Management). A fő szál az benne, hogy a legbéketűrőbb birka bólintójánosból is ki lehet hozni az állatot, csak sok türelem kell hozzá és nagyon kell akarni. Akarásban pedig a gyengébb nem párját ritkítja (nem kérek elnézést az akaratlan képzavarért).
Az nehezen számszerűsíthető (főleg ha a szándék halvány árnyéka sincs meg rá) hogy amíg a nagy akarás megszüli a gyümölcsét, szép csendben, látlelet nélkül hány évvel rövidül meg az agresszív állat élete.

Hajdan egy korábban piarista tanárként dolgozó paptól hallottam, hogy "a gyerek testét szabad bántani, mert az ember teste begyógyul, a lelke az, amit nem szabad bántani, mert az nem gyógyul be csak úgy".

Most nem az a lényeg, hogy ezzel ki ért vagy ki nem ért egyet, hanem az, hogy a nehezen gyógyuló lelki sebekkel nagyon tisztában vannak a nők, ennek ellenére/éppen ezért kiszekálják egymást a munkahelyen, pedig ott sok tanúja van, és még a függőségi viszony ellenére is szankciója lehet - ebből lehet pedzeni, hogy négyszem- és négyfalközt mire képesek, milyen következménnyel, ha olyanjuk van.

Ja, ne is mond. Előző munkahelyen volt egy nő, akivel a faszom tele volt időnként. Egyszer volt, hogy jött hozzám egyik kolléga, hogy kellene egy volt kolléga levelezéséből valami. Mivel 5 másik sokkal sürgűsebb(nek gondolt) dolog volt már a queueben, alacsonyabb prioritásúnak soroltam be a taskot. Később kiderült, hogy nem az, előrébb vettem. Utána főnök akart lebaszni, hogy miért nem segítek a nőnek, mikor ilyen meg olyan fontos volt az. Mondom, talán egyszerűbb lett volna, hogy ha a problémájával közvetlenül hozzám jön és talán etikusabb lenne, hogy ha nem a háttérből próbálna engem fúrni. Mikor ezt a nőnek is szóvá tettem, de besértődött rajta, hogy hogy merészelem bármi rosszat mondani rá.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ez is igaz (meg az is, hogy van ez a dalocska: http://www.fsz.bme.hu/mtsz/dalok/dal0623.htm).

DE

Amikor az emberek örültek, hogy lyuk van a seggükön, hogy éhen nem vesztek, hogy nem haltak bele egy náthába, nem azzal kezdtek el foglalkozni, hogy mit vett el tőlük a másik, hogy mi minden lehetett volna még nélküle az életükben: hanem, hogy mit adott.

És persze amikor a férjet élete virágában elvitte a munka, az aktuális háború, egy betegség; az asszonyt a soron következő szülés..., nem nagyon volt idő megutálni egymást banális baromságokért.

Ráadásul még WC-tető sem volt minden háznál.

> erdekfeszito kerdes lehet meg a 30 felett miert valt el vki mar harmadszor?

A házasság és válás témáját Bill Burr is boncolgatja, méghozzá zseniálisan. :D

https://youtu.be/CKAxcZoIozs?t=20s

Visszaeső?: Válás után van. Pl.

"Átlagfizu 210eft nettó, egy albérlet mennyi is, 80-100e havonta + rezsi?"
Azért az országos átlagfizetést nem a budapesti árakkal kellene összevetni!

Ismerek itthon is példát, de ők dolgoznak és anyagi okokból élnek otthon, vagy mert még maguknak gyűjtenek, vagy mert nélküle elárvereznék a szülők fölül a házat. Kivülről persze könnyen lehet csámcsogni, hogy mamahoteleznek.

A megoldás egyszerű: pénzt kell kérni a lakhatásért - lehetőleg többet mint egy átlagos albérlet díja. :)

Mondjuk ha ránézünk az USA és HUN korfára, akkor látható, hogy egy kicsit jobban néz ki az övéké, mint a mienk. Szóval csak még egy kicsit kell baszogatni, rugdosni még azt a kevés itthoni fiatalt, hogy végleg elhúzzanak a vérbe - az itthon maradt analfabéták meg jók lesznek sírásónak elkaparni a hamarosan elhulló nyugdíjasok, vagy jóval a nyugdíj előtt, kórházi fertőzésben elpatkoltak tömegeit.

Így a lakáskérdés is megoldódik pár éven belül - ha figyelembe vesszük a mostani lakásépítési hullám és a meglévő állomány kiüresedése miatt bekövetkező túlkínálatot. Szóval pár év még és a mamahotelnak annyi.

Igen, ez az egyik forgatókönyv. Szerepel még benne a vár körbesáncolása, a Blackwater tartós alkalmazása mellett a palotaőrség felállítása, a vidék részleges jogi elcsatolása (tudja az ég hogy hova, talán egy második, még igazabb magyarországi szövetséghez), a magára hagyott, üresen álló ingatlanok államosítása, a pár lépésen belül eljutunk a matyóhímzéses mad max disztópiáig, a Hortobágy pont jó díszlet egy poszt-apokaliptikus világalföldégésnek. Majd a film végén megjönnek a turistabuszok, a leszállók fotózkodnak a hullákkal, és megkapják a prospektust amiben áron aluli lakások vannak. Csak azt nem tudom még, hogy mi a fenéért jönne ide bárki lakni majd, amikor minden le van már rohadva, és amikor az utolsó gázszerelőnek aki még itt van percenként annyi a jövedelme, mint nekem évente?

tul sok libsiblogot olvasol, szerintem jot tenne egy kis friss levego

pl. angliában? :P

Jaja, a svájci Alpokban pl. egész jó.

Én szoktam pont hup-on jelezni, hogy nem megy át az irónia írásban olyan könnyen, a szarkazmus meg sehogyse, de azért a paródia szerintem érthető. (Lehet nem pontos a megnevezésem.)

Csak hogy a libsire is reagáljak: nálamnál senki nem sajnálja jobban, hogy a jobb oldal jelenleg ez ami uralkodik, a bal oldal meg az, ami épp hisztizik, és nincs más. Mindkettőben orbitális hülyeségek vannak, attól, hogy a jelenlegit zsákutcának tartom, még nem mondom, hogy vissza az előzőeket, próbáld meg nem ennyire bal és jobb szemüvegen át nézni a világot.

Az internetto fórumáig visszamenőleges tapasztalatokkal merem állítani, hogy egy kezemen meg tudom számolni, hány akármilyen kormányszimpatizáns volt képes azt felfogni és aszerint kommunikálni, hogy a flamandok és a vallonok mellett léteznek belgák is - pedig akadtak nagyon-nagyon-nagyon olvasott ÉS intelligens fazonok is közöttük.
Kezdeném, mondjuk, Bayer Zsolttal a sort (nem a kezemen számoltakét), és be is fejezném gyorsan.

>a flamandok és a vallonok mellett léteznek belgák is

kohn armin es muhamad ibn musztafa egyetert veled

kemény az élet, mi b+!

+1, belololuk is _rengeteg_ van Belgiumban

ertem en, hogy HUP + informatika + unix + etc.., de neked nem muszaj olyan ket bitesnek lenned, mint a kormanypartra szavazo nyajnak egy binaris szamnak.
libsizz le egy u.ilyen velemenyen levo jobbikost es jo eselyel verzo orral mesz haza -- gondolkodj!

-------------------------
Roses are red
Violets are blue
Unexpected '}' on line 32

Ha annyi "libsi" éldegélne itt, ahányat a fórumos válaszokban és a kormány(párt) kommunikációjában vízionálnak, most az SZDSZ (vagy bármi más, ami a liberalizmust magának vindikálja) kormányozna 2/3-dal.

... de ez az ellentmondás nem tűnik, nem tűnhet fel a libsizőknek, mert odalenne a kedvenc szalmabáb.

Tehat akkor ok egy hangos kisebbseg?

Hú, de nehéz...

Segítek: ők egy _nem_feltétlenül_libsi_ többség. Teccikérteni?

töpsék, de csak ha nem esik az eső

LOL

Nekem, és nem csak nekem, a 2002-es hídfoglalósdi is zsenánt volt, pedig nem volt ínyemre az MSZP-SZDSZ visszatérte. A fülkében kellett alakítani akkor is és most is (bármennyire vízszintezetlen ma az a fülke). A béközepek - hálistennek - szűk körben működnek. Amikor elkezdenek ezek a körök tágulni - akár spontán, akár jólirányzott uszítás folytán -, az a polgárháború előszobája, ami legfeljebb olyan seggfejek számára opció, akik pl. minden óva intés ellenére gyűlést szerveznek a nehezen kiüríthető Astoriához, aztán kényelmes autóban elhagyják.

Akár igazad is lehetne, ha a kormány(párt) kommunikációja nem arról szólna, hogy a "libsi" kisebbség akarja irányítani a "normális" többséget, így a hozzászólásoddal azt követted el, amivel a másikat vádoltad, és amit az ténylegesen nem csinált.

:)

Lószart, mama.
A kormánypárt(ok... hehe) minden kommunikációra felszentelt papagája szerint bárki bármiben konfrontálódni merészel a kormánnyal, vagy csak lelkesedni rest, az libsi.

Korabban az ilyen emberek nacik voltak, most libsik lettek. Kiveve persze azokat, akik tovabbra is nacik.

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

off: nem nácizhatják le, ha ők is azok ;)

Ezen a ponton érdemes lehet elválasztani a valóságot és a "papagáj" állítólagos kommunikációját a kommunikációról.

:)

elnezest kerek mindenkitol, akit megsertettem azzal, hogy libsiblognak hivtam, amit^Wakit olvasgatni lehet

percenként annyi a jövedelme, mint nekem évente
Válts munkahelyet! Itt ezt olvasom: "egyetlen év alatt 100 milliárddal lett gazdagabb". Ha ezt a 100e9-et elosztom 365-tel, majd az eredményt 24-gyel, majd ezt 60-nal, 190259 forint jön ki (fejből nem tudom, hogy egy év hány óra ill. hány perc). Ha te egy év alatt csupán ennyit keresel (nem évi néhány óra munkával számolva), tényleg válts munkahelyet! :)

De:
- Csak napi 8 órával számoljunk, mert afelett már kizsákmányolás. Akkor viszont a kiszipolyozott dolgozó arca beesett és aszott. Mivel ML arca nem beesett és aszott, így nyilván csak 8 órát dolgozik.
- Hét végén szintén nem illik dolgozni/dolgoztatni. Így 104 nap lejön (2 * 52)
- Hétköznapra eső ünnepekre és szabadságra számoljunk 25 munkanapot.

Tehát marad 236 nap, napi 8 órával. Ekkor viszont egy perc már ~880 eFt. Így az igazság az, hogy ML kb. 3 perc alatt keres annyit, mint egy átlagfizetést kapó alkalmazott 1 év alatt. Azaz az egyperces állítás durva túlzás volt.

Oh, tényleg. Akármilyen zseniális ember is ő, neki is csak kell aludni, enni, szükségleteit elvégezni, így nem dolgozhat egy nap 24 órát.

Bár azért kíváncsi lennék, mennyi idő az, amit munkával tölt, hogy mennyivel kellene osztani. Úgyhogy csak lehet, hogy ez az egy perces állítás nem is annyira áll messze a valóságtól :)

I stand corrected. Pár hónapja hallottam egy nagy számot, lehet óránkénti volt, a te számaid alapján akkor legyen óránként annyi a jövedelme mint nekem évente.

Na látod, nem is keres ő olyan sokat. Vagy máshonnan mérve: nem is keresel olyan keveset :)

Mi ezt úgy oldottuk meg, hogy a régi családi ház ki lett bővítve és két külön teljes értékű lakás lett belőle. Külön bejárattal, de közös infrastruktúrával, fele-fele arányú rezsi fizetéssel. 3 házzal arrébb a bátyám építkezett, ő ott lakik. Vita nincs, békesség van. Egyrészt ragaszkodom én is ahhoz a házhoz ahol felnőttem, másrészt ha akarnék sem tudnék elköltözni, albérletbe meg nem akarok menni, mert az albérleti kultúra nálunk nem olyan, mint mondjuk nyugatabbra.

Nem mondom, hogy ezt kellene mindenkinek csinálni, hiszen erre egy külön fajta személyiségnek kell lenni, de azt se mondom, hogy örökre így is marad.

Nekem sokszor jut eszembe a több generáció együttélése, látok boldog nagyikat unokázni, közben nem ég ki a 3 gyerek plusz munkával anyuka, 2 munkahellyel apuka. Csakhogy sok nyugdíjas dolgozik, így ő se tud segíteni, bár együttélésnél pusztán csak az, hogy néha tud segíteni már nagy dolog tud lenni. Pont az a két óra, hogy egy pár elmegy kettesben mozizni, kb. meg tudja oldani, hogy ne kelljen majd válóperre költeni.

Voltam már úgy, hogy pár óra alatt rettenetesen lebetegedtem, "csak" 80 km-re lakok minden rokontól, és nincs igazán barátom, így maradt az, hogy párom elkérte magát munkahelyről. Ugyan így most ment be páromhoz a boltba egy néni, hogy írja már be ezt a telefonszámot a telefonjába, mert fel se tudja hívni a Németországban levő fiát, papírt nem látja, telefont nem érti. Azt hiszem lengyel volt egy youtube-on vitázó srác, aki mondta, hogy náluk komoly "járvány" (epidemic) a magára maradt nyugdíjas nagyszülők magányból eredő depressziója.

Lehet nem az együttélés a gond, legalábbis nem minden esetben.

a lengyelek megint mások. 1 millió lengyel él Angliába és kit tudja mennyi németbe. Az eszméletlen.

A címben szereplő sráchoz azért hozzátartozik, hogy már egyszer elköltözött de kirúgták ezért hazament és hogy keményen drogozik.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Drogozasra utalo cikket nem talaltam, de eleg nagy eloskodo volt.

ragaszkodom én is ahhoz a házhoz ahol felnőttem
Vajon mi lenne abban az esetben, ha a (leendő) feleséged is így gondolkodna?

Tökéletes házasság :D

Vagy pedig vérfertőzés? :)

:D

Megszoksz vagy megszöksz. :D

14 éves korom óta csak hétvégén jártam haza.

Ha csak ennyi bajom lett volna :)
____________________
echo crash > /dev/kmem

Mi egy tó fenekén laktunk..

Bikini Bottom? :D

Te nyertel ;)
____________________
echo crash > /dev/kmem

Mi pedig hideg salakot reggeliztünk.

már olyan rég láttam, most újra meg kellett keresnem, kösz :)

https://youtu.be/VqyLZfZHbgU

ez az erme egyik oldala...a masik meg az amikor a szulok majd azert perlik a fiukat, hogy az gondoskodjon roluk amikor lerobbannak es pelenkazni kell oket.
mert ugye mindennek 2 oldala van.

Szerintem szét kell bontani a problémát.
Vannak klán jellegű családok, ahol sokszor 3-4 generáció él egy fedél alatt. Ezeknél ahogy bővül a család, úgy terebélyesedik az ingatlan is.
Vannak a pénzügyi okokból együtt élő generációk. Ezeknél szimplán vagy a szülők, vagy a gyerekek nem engedhetik meg magukat, hogy szétköltözzenek.
Hasonló, mikor egészségügyi okok miatt kénytelen a fiatal mama hotelben lakni. Ilyenkor vagy a szülő vagy a gyermek kénytelen gondoskodni a másikról és kénytelen vele együtt élni.
És végül vannak a NEET kategóriájú életformák. Akik szimplán élősködnek a szülőkön. Pénzt nem visznek haza, nem tesznek semmit a közösbe, kizabálják a hűtőt, stb. Ilyen figuráról szól a mostani hajcihő is.

Nálunk leginkább a pénzügyi együttélés a jellemző. Az átlag magyar szülő, hála a magyaros mentalitásnak(ÉN házam, ÉN szemétdombom, ÉN vagyok úr, képmutatás, intolerancia) és életmódnak (piálás, receptre kapott drogozás, stb.) köszönhetően, 18 éves korára már a háta közepére sem kívánja a kölykét. Ehhez hozzájön, hogy alacsonyak a kezdőfizetések, magasak az albérletárak és irreálisak a pályakezdők elvárásai az élettel szemben.

Gyakori a hazaköltözés, mikor 2x évesen köttetett házasságok 7-10 év után kölcsönös utálatba fordulnak és ha már van egy vagy két gyerek, akkor az asszony viszi a sokszor a szülők által összegürizett lakást. És bár egy árnyalattal jobb, mint az irodában vagy a kocsiban való csövezés a gyermek napi szinten kénytelen elviselni, a lassan 30 éve csendes gyűlöletben élő szüleinek a megvetését.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

+1 nem sokat tudok hozzátenni. Bár őszintén én még olyan NEET-et nem láttam, de szerencsére "rossz" körökben mozgok ezek szerint :) vagy ahol ez is a helyzet, a szülők jellemzően titkolják, mert szégyellik... van ismeretségi körben egy ilyen gyanús életforma, de pillanatok alatt elkanyarodnak a témáról ha a felé is érdeklődne az ember.

A NEET nálunk is jelen van, viszont a magyar társadalombana munkanélküliség erősen stigmatizált, ezért ehelyett, "még mindig a főiskolára jár", "saját webes/informatikai vállalkozása van", "a családi vállalkozásban alkalmazott" kamuk mögé van rejtve. Ilyenkor hamar kibukik, hogy a főiskola az már a harmadik és elvétve jár csak be, a saját vállalkozásnak utoljára 3-4 éve volt megrendelője, a családi vállalkozázban végzett munka meg kimerül a postára menésből.
Szerencsére pont a magyaros villantási vágy ami sok esetben motiválja a fiatalokat, hogy lépjenek. Ciki ha senki vagy és semmit sem tudsz villantani.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

+1

Méltatlanul mellőzött, normális hozzászólás a realitás talaján. Itt le is lehetne zárni ezt a témát.

Nem úgy van, h a szülői házban mindig van egy szoba...ha bármi is történne?

Hát anyáméknál a gyerekszobákból olvasószoba és konditerem lett, de végülis ágy van még bennük. :D
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Szülőtől függ, de van olyan, hogy van, de inkább a híd alja, olyan a viszony a kedves szülőkkel.

Lehet, nevelni kellett volna a kölköt, hogy normális ember legyen harminc éves korában.

:)

Az drágább mint az ügyvéd.

És sokkal nehezebb, időigényesebb. Bár közel se annyira, mint gondolják az emberek.

Engem akkor "jelentenének fel", ha elköltöznék otthonról és egyedül hagynám az anyumat, mert gondoskodni magáról nem nagyon tud. Nehezen meg lehetne oldani, de akkor kettő háztartást kellene eltartanom...

Minden tiszteletem a tiéd.

Ok, respect, meg minden. De ha elolvasod a cikket, akkor egyértelművé válik, hogy nem ezekről a kivétel helyzetekről van szó.

--
trey @ gépház

(Magyarországon) kivételesebb ez a helyzet, mint a kölyöké, akit fel kell jelenteni, hogy elmenjen?

:)

Ez az! Ezt a cikket kerestem már mióta, hogy ide betegyem.

Ezek a szülők olyan jól nevelték a gyerekeiket, hogy azok mindenáron menekülnek otthonról.

Vagy épp szó sincs erről, csak épp a nagy ház egy kis falu szélén van, 20 percnyire a buszmegállótól, a munkahely (iskola, óvoda, orvos, komolyabban vehető bolt) pedig egy 30 km-nyire levő városban, ahova/ahonnan óránként megy busz baromi rossz időzítéssel - szóval a családi házból munkába járás havi 25k bérlet +napi 3 óra...

napi 3 óra

Ez Budapesten belül is simán megvan. Mármint összesen, egyirányban a fele.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

+1. Régen 6:40-kor indult a busz, amivel a 40 km-re lévő városban értem be 7:30-ra suliba. Buszhoz el kellett indulnom 6:30-kor. Summa idő 60 perc. 15 perc gyaloglás volt.

Most 8:30-kor indulok a HÉV-hez, amivel beérek 2 átszállással 9:25-re és az iroda pont a villamosmegállóval szemben van. 55 perc. Előző munkahelyemre szintén kb. egy óra volt beérni 2 átszállással. Első munkahelyemre mondjuk kb. 35 perc volt beérni, de csak mert a HÉV vonalán volt mindkettő. :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Hát van ilyen is nyilván, de messze nem ez az átlag.

egy dolgot felejtesz ki a kepletbol...
budapesten a bkv jaratsuruseget..
videken van ahol 1-2 orankent jar tomegkozlekedes.

ehe, van ahol napi 2x, reggel meg este.

Ez az "ahol" már a fővárostól 50 km-re is létezik, nem kell Szabolcsúgyislevanszarva távolságban gondolkodni.

Egyébként a tág látókört ("nekem jár") is szemlélteti, hogy amikor még naponta 3-4 járat volt, és a buszsofőr megkérdezte az Egyszeri Utast, hogy "kétszáz jó lesz?" (jelentése: nem ötszázat fizetsz és nem kapsz jegyet, hanem a zsebembe kétszázat), akkor az Egyszeri Utas összepisilte magát az örömtől és hevesen bólogatott, egy percig bele nem gondolva abba, hogy azt a rohadt buszt valamiből megtankolják, szervízelik és fizetik a sofőrjét; üres (illetve jegyvásárlásmentes) járatra sokáig nem fognak áldozni.

Hajdúszovátra gondoltam, majdnem oda költöztünk anno Debrecenből.

Az se normális aki 300m^2-es házat épít. Mennyibe fáj azt fűteni, kifesteni (mondjuk ezt tuti nem csinálják) etc. Ezek nem azért csinálták, mert majd ott lakik a gyerek, hanem mert ez volt akkor ott a menő, mint a cigánypaloták, csak enyhébb kiadásban.

Ja. Ők is a saját szüleiktől mentek mihamarább el, majd azt gondolták, hogy az ő gyerekeik meg ott maradnak? Nem is értem.

Én vidéken (jászság) élek és nekem is rengeteg volt évfolyamtársam él a szüleinél. Ahogy már többen is írták elsősorban azért mert még gyűjtenek költözésre, vagy nem sikerült még olyan állást találniuk, ami fedezné a költözést.

Viszont nálunk a legjellemzőbb az, hogy aki a szüleinél marad az azért besegít otthonra, tehát kb mintha egy albérletben élnének annyit visszaadnak a szülőknek vagy ők vásárolnak be.

Nekem lenne egy komoly kérdésem, remélem, hogy valaki tud rá válaszolni.

Ahogy én látom, pont a mai fiatalok generációja az, amelyik korán elköltözik otthonról. Sokan már a középiskolát is kollégiumban élve végzik el, de a legtöbb ismerősöm legkésőbb az egyetem alatt elköltözött otthonról albérletbe/kollégiumba, aztán sokan összebútoroztak a párjukkal, vagy egy teljesen másik városba költöztek egy garzonba. Én pl. 18 éves korom óta saját háztartást vezetek.

Régen meg mi volt? Több generáció lakott együtt, egyáltalán nem volt megszokott, hogy a gyerek elköltözik a szülői házból.

Tehát én nem értem, hogy mi ez, hogy a mai gyerekek későn költöznek el... fenéket költöznek el későn, sokkal korábban "megérnek" és kezdenek önálló életet, mint mondjuk a 30 évvel ezelőtt élt fiatalok, akik még a gyereküket is a szülő házban nevelték fel.

„legtöbb ismerősöm legkésőbb az egyetem alatt elköltözött otthonról”

2017-ben a diplomások aránya 32,2% volt a 30-34 éves korosztályban, így a statisztikád nem tekinthető reprezentatívnak.

Valóban. Kirekesztő vagyok, mert belegondolva, nem nagyon van nem diplomás ismerősöm :D

Sokszor inkább az "elmenekül otthonról" szóösszetételt kell használni.

Egy picit árnyalnám a képet: mifelénk azért elég rendesen megkeverte a dolgokat a világháborút követő ki-be-ide-oda-amoda telepítgetés meg az ezt követő újrakezdés. Szóval szerintem ez is benne volt. Mert egyébként érdemes lenne egy picit megbolygatni a "házasodás" ige eredeti jelentését is :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Jaj, mar majdnem kifelejtettem ket kedvencemet:

The young people of today think of nothing but themselves. They have no reverence for parents or old age. They are impatient of all restraint. They talk as if they alone knew everything and what passes for wisdom with us is foolishness with them. As for girls, they are forward, immodest and unwomanly in speech, behaviour and dress.
-Peter the Hermit 1274 AD

I see no hope for the future of our people if they are dependent on the frivolous youth of today, for certainly all youth are reckless beyond words. When I was a boy, we were taught to be discrete and respectful of elders, but the present youth are exceedingly wise and impatient of restraint.
-Hesiod, 700 BC

#ezekaMAIfiatalok

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

[off]Az első idézeted forrása Szókratész (?), nem pedig Remete Péter. Péter 1115-ben meghalt, úgyhogy semmiképpen sem mondhatta/írhatta ezt 1274-ben. Persze a kontent az releváns meg minden.[/off]
--
Csaba

“Don't believe everything on the internet” – Benjamin Franklin

--
trey @ gépház

Lehet, akkor utana kell majd neznem. Van egy hasonlo, amit Platonnak tulajdonitanak, de kicsit jobban utanamentem, es kiderult, hogy valami (relative) modern szinhazi darabban mondja. Ugy nem er.

The children now love luxury. They have bad manners, contempt for authority, they show disrespect to their elders.... They no longer rise when elders enter the room. They contradict their parents, chatter before company, gobble up dainties at the table, cross their legs, and are tyrants over their teachers.

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Én nem érzem túl hitelesnek, amikor egy középkorú vagy idősebb ember ócsárolja a fiatalságot, a világképüket és a viselkedésüket. Egyrészt ők nevelték fel őket, másrészt miattuk volt 2 világháború, kommunizmus és szocializmus. Ezek részben mind pont azoknak a dolgoknak köszönhető, amelyeket a fiatalokból hiányolnak: az idősek feltétel nélküli tisztelete, vigyázba állás, amikor egy idős belép a szobába stb. Az idősek FELTÉTEL NÉLKÜLI tisztelete NEM érték, hanem az autokrácia és az elnyomás eszköze.

Ezeknek az embereknek javasolnám, hogy nézzenek pl. egy bűnözési statisztikát a saját gyerekkoruk éveit összevetve a jelennel. Pár évtizeddel ezelőtt sokkal agresszívabb, állatiasabb emberek éltek, az asszonyverés elfogadott, sőt, elvárt volt, ha valaki férfias akart lenni. Elnyomás, háborúskodás, rasszizmus: ezek a főbb jellemzői annak a generációnak, aki a mai fiatalokra is rá szeretné erőltetni a saját "értékeit".

Noha alapvetően egyetértek (a kor nem érdem hanem állapot, valamint ők nevelték fel a következő generációt), de jó sok marhaságot is sikerült összehordanod.

Azt pl. nem gondolhatod komolyan, hogy az átlagemberek örültek annak, hogy néhány hadsereg végigdúlta az országot, vagy épp ilyen-olyan elnyomó rendszerekben voltak kénytelenek élni.

Nem azt akartam ebből kihozni, hogy mindenki örült neki, hanem azt, hogy a nevelésnek (oktatás + otthon elvárt) a hatása az, hogy létrejöhettek ilyen hadseregek és kialakulhattak az elnyomó rendszerek. Ennek bizonyításaként elég megnézni azokat az országokat, ahol jelenleg háborúk dúlnak. Nyilvánvalóan nem ismerem az összes jelenlegi háborús konfliktust, de nem tudok olyan nemzetről, ahol háború dúl és a nevelés terén nem ugyanazokat az elveket vallják, amelyeket Európában néhány évtizeddel korábban. Irán, Izrael, Pakisztán, Észak-Korea, Szíria, Törökország: ezek a nemzetek mind háborúznak, magas a bűnözés aránya, és mind megkövetelik az idősek tiszteletét, pofonnal nevelnek, a nőket pedig semmibe veszik. Magyarország 1950-ben.

Ez még így sem áll meg sok szempontból, rettentően széleskörűen általános a fogalmazásod és nagyon sok szempontot nem vesz figyelembe....
Hogy pár példát mondjak nemzetek globális elhelyezkedése, történelmi háttérre, szociális-egzisztenciális viselkedése a jelenkorban, hagyományok, család értelme léte és akkor még a vallási-hitéleti hátteret nem is vettem figyelembe...

Remélem azért egyszer rájössz, hogy ez így nem követendő hozzáállás....

peace!

Az, hogy ki háborúzik, annak ehhez semmi köze. Ráadásul nem hiszem, hogy le kellene szűkíteni a konfliktusokat a fegyveres konfliktusokra, alapvetően minden állam próbál helyezkedni és az érdekeit képviselni.

Ilyen nők semmibe vétele bullshit bingós beszólás meg végképp WTF kategória.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Inkább az elmúlt kb. 50-60 év az, ami inkább kivételnek számít ezzel a relatív békés időszakkal, azért korábban rendszeresek voltak a háborúk errefelé is.
És ez nem a nevelésen múlt, hanem inkább a körülményeken. Mert a háborút sose a köznép indította, és ha támogatta is akkor is leginkább csak azért, mert fentről behülyítették. Aztán amikor az ellen végigdúlta az országot, vagy amikor minden 10. besorozott fiatalt koporsóban hozták haza, akkor már nem volt olyan őszinte ez az érzés.

A háborús országok résszel pedig ismét sikerült baromságot baromságra halmoznod:
- Irán jelenleg nem visel háborút - hivatalosan, noha a hatalom küldött haderőt pár környező konfliktusba)
- Izrael nem visel háborút - csak rutinszerűen bombázgat a környéken, ahogy szokott, amúgy meg egy liberális demokrácia, just sayin'
- Pakisztán hivatalosan szintén nem háborúzik - bár Indiával nem rózsás a viszony
- É-Korea szintén nem visel háborút - noha az egyik legkegyetlenebb elnyomó rendszer ami valaha volt ezen a bolygón
- Szíriában jelenleg polgárháború van - ahol a asszádékat simán lenyomták volna, ha putyin és irán nem száll be a konfliktusba
- Törökország szintén nem visel háborút - noha erdogan külföldön (is) próbálja a kurdokat ritkítani.

A bűnözés arányáról és a satöbbiről pedig nyilvánvalóan fogalmad sincs.

Uh, "szép" lista...

Ez a "háborút visel" elég meghaladott dolog lett, az Egyesült Államok utoljára hivatalosan Magyarországnak üzent hadat.

Nem fordítva? Magyarország üzent hadat az USA-nak. Vagy nem erre gondoltál?
https://www.honvedelem.hu/cikk/29367

Ott a cikkben is: "Így aztán Washington végül csak fél évvel később, 1942. június 5-én üzent hadat hazánknak, Romániával és Bulgáriával együtt"

Hadüzenet alatt itt azt értem, amikor a kongresszus megszavazza, hogy hadiállapot van (declaration of war).

Oh, valóban. Valahogy annyi maradt meg erről az ügyről töriről, hogy mi üzentünk hadat az USA-nak, de hogy fordítva is lejátszódott a történet, az már kiesett. Meg persze az is, hogy az általam hozott cikket végigolvassam :)

Hát azért elég jól megkülönböztethető az, amikor egy (jó, leginkább több) ország háborúzik, meg az ún. "alacsony intenzitású konfliktusok".
Az usák pl. háborúzott Irakban (2x is), Afganisztánban, korábban Vietnam, Korea, stb., ezek azért elég egyértelmű háborúk voltak, még ha igaz is az (nem tudom), hogy "az Egyesült Államok utoljára hivatalosan Magyarországnak üzent hadat". Izraelnél is elég megnyitni egy wiki oldalt, aztán ott van szépen felsorolva minden ami háború volt, szépen tól-ig, stb. Ami meg nem, az nem háború.
Ez persze nem jelenti azt, hogy időnként nem csapnak le itt-ott, amikor úgy erzik hogy ezt megtehetik/szükséges/whatever. Ez egyébként ugyanúgy igaz minden regionális- vagy nagyhatalomra, vagy legalábbis magát annak képzelő államra, nem usák/zsidó specialitás. A teljesség igénye nélkül pl. Ivánék is kommandóznak Csecsenisztánban és kavarják a szart (értsd: reguláris egységekkel jelen vannak) Kelet-Ukrajnában, a szaudiak és Irán nyírják egymást Jemenben, stb.

Továbbá: messze nem csak a fegyveres konfliktusokat kellene számolni, bőven van elég folyó konfliktus, amit mindenféle szankciókkal és hasonlókkal kezelnek valamely fél nagy örömére. És akkor még a kiber-hadviselés szóba sem került. Alapelv nem különbözik, csak az eszközök.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ebben igazad van, de azért Breaknet ezt írta: "... elég megnézni azokat az országokat, ahol jelenleg háborúk dúlnak. ... Irán, Izrael, Pakisztán, Észak-Korea, Szíria, Törökország: ezek a nemzetek mind háborúznak ..."

Azért a "háború dúl" és a "háborúzik" kifejezés a magyar nyelvben nagy intenzitású konfliktust jelent szerintem.

Hidegháború? Kereskedelmi háború? :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Jaja, persze, még a háborús filmet is ide keverheted, abban is szerepel a háború szó.

Értem, szóval szerinted az egyetlen lényeges dolog az a fegyverrel megvívott háború. Az, hogy ha országokat gazdaságilag tönkretesznek szankciókkal, blokáddal, stb. az szerinted semmit nem jelent... Gondolom a szövettségesek is csak hobbiból tartották fenn a blokádot az első világháború után. Vagy szerinted az, hogy kit mikor épp milyen szankcióval sújtottak/sújtanak a közelmúltban az csupán valami baráti jócselekedet, véletlenül se abból a célból történt/történik, hogy nyomást gyakoroljon egy ország egy másik idegen országra. Pont, mint egy jól meghatorozott célú háború esetén.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Igen, a háború leginkább háborút jelent.
Segítek: https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1bor%C3%BA

Ez mind nagyszerű, pont ezért szoktak "konfliktus"-okról beszélni, aminek egy része a "fegyveres konfliktus".

https://hu.wikipedia.org/wiki/Aktu%C3%A1lis_konfliktusok_list%C3%A1ja

Egyébként az a szép, hogy annak ellenére próbálsz a fegyverekről hümmögni itt sokadjára, hogy onnan indult az egész, hogy "elég megnézni azokat az országokat, ahol jelenleg háborúk dúlnak. ... Irán, Izrael, Pakisztán, Észak-Korea, Szíria, Törökország". Na most ezek közül egyedül Szíriában van aktívan fegyverrel vívott háború.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ez mind nagyszerű, de vótmá: loop

Szóval a konfliktusos ostobaságod nem érdekel, hümmögni meg a ***** ***** szokott.

asszadeknak erolkodni sem kellett volna, ha a kurdokat, a ""mersekelt"" lazadokat, no meg persze az ISIS-t nem tomik ki amerikai fegyverekkel - just sayin'

Ez azért nem fedi a valóságot, de mindegy is.

Timber Sycamore was run by the Military Operations Command (MOC) in Amman[12] and provided Kalashnikov assault rifles, mortars, rocket-propelled grenades, anti-tank guided missiles, night vision goggles, pickup trucks, and other weapons to prospective Syrian rebel forces. Many of the weapons were purchased in the Balkans or other locations in Eastern Europe, and then routed to Syrian rebel forces and training camps by Jordanian security services. CIA paramilitary operatives trained Syrian rebels in use of the weaponry.

milyen erzes az interneten hazudozni?

Kiscsillag, mit is írtál?
Hogy ne kelljen feljebb görgetned: "... nem tomik ki amerikai fegyverekkel"

Milyen amerikai fegyverekről is van szó?
Mert Kalas, illetve amit a Balkánon és Kelet-Európában összevásároltak, na az nem annyira amerikai fegyver.

Szóval akkor mesélj, milyen érzés az interneten hazudozni?

> Kiscsillag,
te ilyen buzi lehetsz

>Mert Kalas, illetve amit a Balkánon és Kelet-Európában összevásároltak, na az nem annyira amerikai fegyver.
:DDDDDD elfogytal
a mersekelt fejnyiszaloknak leszallitottak jopar bgm-71-et is, szoval ha ezt a rohejes logikai bukfencedet egy pillanatra veletlenul komolyan is vettuk volna, akkor sem sikerult kimagyarazni a gazdaidat

____________________________
shitclusiv when caught in a lie, will create a new narrative and purposefully skip a logical step to twist the narrative in his favor, then double down on the new lie and never admit to the omitted logical step even upon pain of death.

Ha buzit látsz akkor szerintem tükörbe nézhettél.

A BGM71-ek pedig először 2014 körül tűntek fel, a szíria balhé pedig 11-ben kezdődött. Szóval volt ott 2-3 év amikor állításod szerint "asszadeknak erolkodni sem kellett", hogy lenyomják "a kurdokat, a ""mersekelt"" lazadokat".

Szóval hazudsz továbbra is, de a csicska fajtádtól ezt már megszoktuk.

Amúgy gabu, te vagy az?

Ja, az oroszok előtte meg a többieket szovjet fegyverekkel. Just sayin'

milyen "tobbiekre" meg "elottre" probalsz terelni?

a tényekre? tudom, ismeretlen szó neked.

nem igen viritottal semmilyen "tenyt", csak homalyos utalasokat tettel arra, hogy a sziriai polgarhaboruban a masik hadviselo felek kozul tobbet az oroszok elobb kezdtek el tamogatni, minthogy mccain szenator cserkeszcsapata az amerikai cukrosbacsik panceltoro raketai (link) segitsegevel sikereket ertek el az oket addig rongyosra tangalo szir kormanyerokkel szemben

termeszetesen nem gondolom, hogy a hazugsagaidban te egy pillanatig is hittel, csak nepmuvelo celzattal fejtettem ki bovebben a temat

Szerintem kb 50% körül lehet az arány nálunk. Azért laknak otthon mert kényelmes. A pesti albérlet árakkal meg nem jó példáéózni, mert "vidéken azért nem úgy van az".

Jellemzően azok maradnak a mamahotelben, akik már gyerekként is a "mama szeme fénye / papa büszkesége" kategóriába tartoztak. Azon szülők, akik a békés (újra) felnőtt lét helyett a saját 30-as gyereküket kerülgetik otthon, csak saját maguknak köszönhetik. Nem sikerült életképes utódot legyártani? Tessék szépen tűrni.

-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Videken sem mindenhol olyan "olcso" a lakas/haz. Igen, sokan vannak kenyszerhelyzetben. Sopron es kornyeken eleg "vicces" arak vannak. Pont az ausztriaban dolgozoknak koszonhetoen. Harkan egy 405nm-es telken egy 90nm-es csaladi haz 38m Ft. Agfalvan, tomalmon egy kozmuves telek(kb 600nm-es) kerul 15m Ft-ba. Alberlet arak meg a 120e Ft korul mozognak. Egy 16 eves kb. 85nm-es tarsashazi lakas(parkolo es garazs nelkul) 28m Ft, pedig semmi extra, nem az a luxus kinezetu. Nagycenken, telek kb 8m Ft-ert vette meg haverom. Egy kb. 90nm-es konnyuszerkezetes hazat huztak volna fel 28m Ft-ert. Csak lakhatasi engedellyel rendelkezve, nem kulcsra keszen. Nincs benne a kertrendezes stb.. Nem jot ossze neki, egyeb problemak miatt.

Tehat, itt ha nem Ausztriaban dolgozol, nem fogsz egyhamar lakast venni. Kezd egy szinten lenni az Osztrak lakaspiaccal.

nehogy azt hidd, hogy ez máshol sokkal olcsóbb...
éppen most néztem egy kecskeméti ingatlan hírdetést: belvárosi '80as építésű panelben, 53nm lakás központi (értsd nem szabályozható, nm alapon fizetendő) fűtéssel 20milla...

város szélén, új lakóparki társasház ~450e/nm ártól indul...

Nem hiszem, csak itt egyesek el vannak tevedve. Semmivel sem jobb a helyzet videken. Az ok, hogy sporolni kell ra, de eleg sok ideig fog ez tartani. Na meg ott a hitel, ami erdekes modon olcsobb Ausztriaban, mint itt.

érdekes módon?
nyilván ott nem köcsög multi, meg köcsög bank van.
és nem az államkötvény adja a legjobb kamatot...

Meg nem köcsög adós.
Tán még a hitelek fekete lyukát, Kaya Ibrahimot sem ismerik, bár erről nem szól a tanvideó: https://youtu.be/_DKPFIYbexw

Egy Fix 10 evre felvett 5m Ft-os hitel Ausztriaban havi kb. 6000Ft-tal(atszamolva) olcsobb, mint itthon.
Tudom mirol beszelsz.

központi (értsd nem szabályozható, nm alapon fizetendő) fűtéssel
Az nem távfűtés lesz? Másrészt szerintem az is szabályozható, a radiátoron szokott lenni egy szelep.

A szüleimnek van egy lakása, amiben néhány évvel ezelőttig központi kazánnal (nem távhő, helyben, de az egész lépcsőházhoz 1 db) ment a fűtés, és ha jól emlékszem, a szintek radiátorai sorba voltak kötve. Így ha te elzártad volna a tiédet, a feletted lévő megfagy.
A lakás hőmérsékletének szabályozására az egyetlen módszer az ablaknyitás volt, az utca fűtésére fordított energiát pedig együtt fizette a lakóközösség.
Mostanra átalakították, lettek csapok meg hőmennyiségmérők, de nem tartom elképzelhetetlennek, hogy van olyan hely, ahol még nem korszerűsítettek.

Ó, értem. Így elég rosszul hangzik.

A házközponti (erre gondolt, gondolom) fűtést is lehet olyan gányul megépíteni, hogy nem mérős lakásszinten :)

jaja, csak ezt a szót nem találtam :-)
Igen, mi is laktunk ilyenben. A hőfokot lehet szabályozni. Télen letakarod a radiátor lópokróccal, második lépcsőben ablakot is nyitsz... A nyugger a 7.en meg így is fázik...

A szomszéd blokkban megvolt a lakásonkénti hőmennyiségmérőztetés, szelepeltetés. Az ott az ötödiken lakó anyósom (egy szoba fűtve, a másik alapjáraton, a szellőztetés lépései a megszállottságig követik az ajánlott szelep le, ablak kitár, 2 perc, ablak be, szelep fel lépéssort) egy rezsicsökkentésnyivel se fizet kevesebbet a fűtéséért, mint mi ebben a blokkban a hatodikon, ahol a fűtésszelepet ablaknak hívjuk; az entrópia meg röhög a markába.

Mivel nem csak mi tudjuk - anyósom mint kém révén - hogy mennyi a különbség a két tömb fűtésrezsije között, amikor felvetni merészeltem, hogy ugyan ne legyünk már ilyen impotensek, csináltassuk meg mi is a fűtésszabályozást, úgy éreztem magam, mint Újpest szurkoló, akit egy spontán féreglyuk a fradi B-középbe teleportált.

Mi értelme két percre tekergetni a szelepet?

"a _megszállottságig_ követik az ajánlott... lépéssort"

Hogy miért ajánlják? Szerintem homeopátia.

Valamennyi értelme van, mert ugye ha a nyitott ablaknál ömlik le a hideg, akkor a termosztát kinyit, de olyan gyorsan nem szokott kinyitni, nem gyors dolgok ezek, szóval túl sokat nem lehet spórolni.

Annyi haszna van, hogy nem áll be a termosztát, mert néha tekerik. Mondjuk sokkal fontosabb lenne, hogy nyáron ne tekerje le alacsonyra (16 fokra, nehogy fűtsön!) felkiáltással, mert akkor a termosztát hajlamos erősen beállni, mivel letekered a 16 fokra, szerencsétlen pedig nagyon zárni akar egész nyáron, mert a meglévő 24 és a beállított 16 fok között igen nagy a különbség. Ilyenkor vagy csak kicsit tekerd le, vagy pedig érdemes teljesen elzárni az általában kispórolt csappal és a termosztátot maximális hőfokra állítani, hogy ne feszüljön.

Ezen túl egy csomó hiedelem van ugye, pláne szakmai hiedelem, amikor az ezer éve pályán lévő szakival vitázik az ember, hogy én falfülkébe szeretném tenni a radiátort, a párkány alá és lefelé álló termosztáttal, ami halmozott istenkáromlásnak számít, viszont más országokban meg természetes, ahol ugyanez a fizika érvényes.

"viszont más országokban meg természetes, ahol ugyanez a fizika érvényes"

:D:D:D

El nem hinnéd, hogy mennyire erősen bennük van a megmagyarázási vágy... a baj az, hogy alapvetően nem értik a mögötte lévő fizikai jelenségeket sem, de nem tudják azt kimondani, hogy ők így tanulták és igazából nem tudják megérteni se, hogy az miért nem úgy van már.

Tipikus példa az ablak alatti radiátor. Anno szartak magas ívben a hőszigetelésre, ezért az ablaknál ömlött le a hideg levegő, amit a 70-80 fokos radiátorból felfelé áramló forró levegő jól megkavart és egy így volt jó. Csak azóta a radiátor hőfoka 35-40 fokos a kondenzációs kazán miatt, az ablak meg egy jól záródó két-három rétegű gáztöltésű sok cellás műanyag nyílászáró egy jól hőszigetelt falon és teljesen más áramlási viszonyok vannak ilyenkor. De a mesterek egyszerűen hidegrázást kapnak attól, ha nem az ablak alá kerül a radiátor... vagy oda kerül, de például falfülkébe és kap egy konvektorrácsot borításnak, hogy ne is látszódjon. :)

élethosszig tartó tanulás, az :D