Alaplapcsere - Linux Mint 17.2 - Előbb frissítés aztán csere vagy fordítva?

Fórumok

Van egy 9 éves Core2Duo gépem, amit nyugdíjazni készülök. Az utód egy B250-es lap egy Kaby Lake procival.
Jelenleg egy Linux Mint 17.2 KDE fut rajta (meg egy Win7). Szeretném minél kevesebb nyűggel kicserélni alatta a gépet (csak alaplap-CPU-RAM hármas lesz cserélve, minden más marad). Kérdés: csere előtt frissítsem-e 18.3-ra, vagy ráér csere után is? Egyáltalán egy 2015-ös disztró kezeli-e a Kaby Lake-et, hiszen az alig egy éve jött ki?
Vagy inkább mentsem le a /home-ot és telepítsek egy friss rendszert?

Hozzászólások

Szerintem mindenképpen érdemes frissíteni, mivel a Kaby Lake meglehetősen friss platform. Ami viszont szerintem meg fogja sínyleni, az a Windows 7. Lehet ott is van trükk, pl. a sysprep.

Szóval egy mentés a fontos adatokról mindenképpen javasolt, mielőtt nekiesel.

Ami még érdekes lehet, az az, hogy az MBR-es diszk-edből lehetne GPT-s és UEFI-st csinálni, de ez már egyértelműen újratelepítés mindkét rendszernél.

--
robyboy

Nem függ ez az MBR-től. GPT esetén is megéri checkkolni, sőt, már HDD esetén is, ha fizikailag 4K szektoros. Bár ha linuxos programmal particionálta, azok már mindig 2048 szektorral osztható szektornál kezdik a partíciókat, így azok egész MB-os határon kezdődnek, és ez megfelel, nem csak a 4K-s alignálásnak, hanem a 16K-snak is, ugyanis jó néhány SSD már nem 4K-s alignálást igényel, hanem a 3D NAND TLC chipek miatt 16K-sat. Az egész MB-os, 2048 szektoronkénti határ viszont 4K, 8K, 16K, ..., 1024K-val is osztható. Plusz valószínű az alignálás jó, mert ha rossz, akkor brutálisan belassul az SSD, olyan 10-szeresen, nagyon gyorsan észre lehet venni.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Ha jól értem, ehhez két GPU kell, egyik a hostnak egyik a guest-nek. Jelenleg van egy GT730-om, amitől a Kaby Lake beépített GPU-ja erősebb, így azt használnám játékra, viszont jelenleg is két monitort használok és nincs kedvem kábeleket dugdosni, attól már egy reboot egyszerűbb.

40 gigás a merevlemezed, és nem fér el rajta plusz egy rendszer?

Mukodni meg akar mukodhet is a linux resze a regivel, onmagaban amiatt frissites nem annyira indokolt, de bejatszhatnak esetleg olyan problemak, hogy ha teszem udev bejegyzeseket frissiteni kell (mas mac address miatt eth1-nek hivja az ujat) vagy ha nem udevet hasznal akkor lehet nem em1 hanem eno1 lesz az interface neve. Ahogy diszk driver/elnevezesek is valtozhatnak amit le kell kovetned meg par ilyen aprosag ami miatt egyszerubb lehet uj telepitessel nekifutni inkabb.

Windows eseteben talan meginkabb indokolt az ujratelepites.

Egyebkent ha esetleg nem ssd lenne a regiben akkor azt is csereld le, kulonben kozel felesleges draga csere lesz a gep tobbi resze.

A 8.1 sem támogatja. Úgyanúgy panaszkodni fog hogy nem támogatott a processzor, de ettől függetlenül működhet. Lehet olvasni a neten egy nem hivatalos patch-ről, ami kikapcsolja ezt a tiltást a Windowsban, de ezt én nem próbáltam. Írják is hogy csak saját felelősségre. Tőlem egy G4560-as gépre kértek Windows 7-et, de a gazdáját nem érdekelte a hibaüzenet, meg hogy nem tudja frissíteni az os-t.
Azt is nézd meg ha a Win 7 vagy 8.1 mellett döntessz, hogy a választott alaplap támogatja-e ezeket!

A leggyorsabb ilyen esetben szerintem egy reinstall lesz. Elképzelhető, hogy bebootol, de nem érdemes vele szórakozni, ha a rendszer se up-to-date.

++
gyorsabb az új rendszer telepítése ...
erre a kabylake, b250 párosra, amiről irogatok, dvd-ről bootolással, szöszöléssel, minden beállítással 1ütt //curcial sata ssd-re//, erős felindultságban cirka 8 perc alatt ugrott fel a menta ...
//az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy 1 pci-x1 cmedia cmi8738 szól benne, mert az alaplapit nem bírtam beizzítani, ... minden más m1//
:):):)

_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Egy laikus módszer .
Én igaz suse-t frissítgetek verzióról verzióra 2003-as 7.3 tól a mai napig Leap 42.3 . A tapasztalatom , hogy a nagyobb ugrásnál , például 64 bitre előfordul nem takarodik le minden a régi cuccokból .Ha kell összehasonlítom a működését egy új telepítéssel , logokat , hibaüzeneteket , és ha szükséges kézzel megkeresem a maradékot és törlöm . Eddig bevált ez a módszer , mert remekül működik 15 éve .

Kezdésnek az egész oprendszert pl. mc-rel kimásolom egy külső merevlemezre , az új gépre telepítem az új verziót , és egyből készítek helyet a réginek , majd oda visszamásolom a régi rendszert , frissít és többnyire örül . Futó rendszer másolásánál ügyelni kell a proc sys könyvtárakat nem szabad a tartalmukkal másolni , a nem futó rendszeren üresnek kell lenniük .

Gyakorlatias megközelítés: Kicseréld, amit ki akarsz cserélni. Ha az új vason elindul a rendszer, akkor frissítheted. Ha nem, akkor még mindig megpróbálhatod, hogy visszarakod a régi alaplapot, majd a frissítés után jön az újabb alaplap csere. Ha rögtön a frissítéssel kezdesz, akkor a másik megoldást már nem tudod kipróbálni. Kivétel, ha előtte csinálsz a rendszerről egy tejes mentést. :-)

Még gyakorlatiasabb megközelítés: A leggyorsabb, ha az új vasra csinálsz egy új telepítést.

A Windows 7-tel mindkét esetben gondjaid lesznek a processzor miatt.

Nálam is egy / partició van . Egyszer a gyerek gépén megpróbáltam átmásolni a windows-t no az valamiért másolhatatlan . De a linux simán másolható ide-oda , semmi extra nélkül . Vagyis még valami fontos , a tárolónak linux fájlrendszerrel kell rendelkeznie , különben elvesznek a jogok .

Régebben (~5-10 éve) csináltam ilyesmit, sosem kellet semmivel szívni Linux fronton. Simán ment a Linux az új vason már csak azért is, hiszen már akkor sem volt divat gép spcifikus kernelt fordítani.
Mi az ami változhat? Hálózati eszköz neve egy desktop gépen indifferens. Block device -ok réges-rég blkid alapján mennek, az pedig nem alaplap függő. Ha valamilyen új eszközhöz nincs a kernelben driver, azon segíthet a frissítés. Ha nem a hálókártya az, akkor ez simán történhet alplap csere után is.
Azaz ha nincs nagyos széttúrva/konfigolva a Linux -od mennie kellene probléma nélkül a cserének.

Windows fronton nem hiszem hogy megúszod az újra telepítést, de ott üzleti érdek miatt ez szándékos (a legtöbb licencük amúgy is főbb hardver egységhez kötött azaz új alaplap = új licence. Mondjuk a Jóisten sem igazodik el rajta annyiféle licencük van).

Legutóbb én is csináltam ilyet. 2. generációs inteles, HDD-s gépről átklónoztam a linuxos-wines dualbootos rendszert egy 3. generációs inteles, SSD-s gépre. Alapvetően működött, de voltak vele kisebb nyűgök. Az initramfs-be pl. bele kellett forgatni Arch-on a crc32c-intel modult, mivel anélkül Cannot load crc32 driver hibaüzenettel nem bootolt a kernel. Plusz hiába írod, hogy indifferens, megváltozott a hálózati eszköz neve, ezért nem kapcsolódott a Wi-Fi-ra, így a Network Managerben kézzel el kellett távolítani a régi eszközneves kapcsolatot, és hozzá kellett adni az új eszköznévvel.

A topikindítónak Kaby Lake-en meg fog gyűlni a baja azzal, hogy Win7 frissítését az új prociknál az MS letiltotta, kényszerítve a felhasználókat a Win10-re áttérésre. Van rá valami hack, amivel ki lehet játszani, de időnként variál rajta a MS, és lehet szopni miatta.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Nos, miután biztonság kedvéért mindent lementettem, szimplán kicseréltem az alaplapot. Utána elindítottam úgy, ahogy volt, próba szerencse.
Gond nélkül és sokkal gyorsabban elindult, mint korábban. Egyedül hálózat nem volt, de töltöttem egy drivert hozzá az Intel oldaláról és voila: minden műxik.
Jövő év első fele munkával fog telni, szóval ráérek majd lefrissíteni a Mintet.

That's why I love Linux.

Nálam az említett projektben túlélt a Win10, igaz az UEFI-bootolását meg kellett javítani Windows telepítőről indított Javítókonzol alatt, mert alapból nem bootolt. Azóta is jól fut, nem kellett reinstall nálam. Mondjuk te több generációt ugrottál át, eégebbi Win verzióval, szóval reális, ha kell neki reinstall.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Úgy néz ki, a Win7 is túlélte. Az elején befagyott kétszer, de telepítettem a drivereket, szöszöltem kicsit a beállításokkal, meg feltettem a patchet, hogy engedélyezze a frissítéseket. Működik minden, eszközkezelőben sincs ismeretlen hardver, azóta fagyás sem volt.

Tény, hogy nagyot ugrottam, de ezt "így szoktam". Anno 130 nanométeres P3 + SDRam kombóról váltottam 45 nanométeres C2D + DDR2-re, most meg 12 nanométer + DDR4. :)
Valahogy mindig két generációt ugrok csíkszélességben meg memóriában is. :D