Napi hmm

Az érzés, amikor bemégy a NAV-hoz, mert változtatnál a vállalkozásod formáján, és kiderül, hogy a könyvelőd fél milliós adótartozást halmozott a számládra, felbecsülhetetlen...

*Leegyszerűsítve így fest a dolog, a részletek nem publikusak. és persze benne van az én nemtörődömségem is a dologban.

Hozzászólások

És mi a tanulság?

ebev.nav.gov.hu -n keresztül az adószámlát lekérdezve elkerülhető lett volna a dolog?

Úgy tudom egy könyvelővel kötött szerződésben benne van az anyagi felelősség is, ergo ha ő hibázott ő fizet... vagy ez csak utópia?

Szerintem ez csak úgy érvényes, hogy a mulasztásából eredő dolgokat állja - azaz a bírságokat. Ha az a félmilliós adótartozás amúgy is fennáll (mittomén a dolgozók után kevesebb SZOCHO lett befizetve, vagy elmaradt az áfa-befizetés), akkor azt nem ő fizeti be, az a cég fizetése lesz - viszont ha késedelmi pótlékot, mulasztási bírságot is kell ezért fizetni, akkor azt a könyvelő fizeti.

A könyvelő felelősségbiztosítása majd fedezi az összeget, ha van neki ilyen. Komolyan vehető könyvelőnek van ilyenje, könyvvizsgálóknak meg kötelező is.

mindnek van mert kötelező. másik kérdés, hogy a közöttük lévő megállapodásban ezt is jegyezték-e... ami nem valószínű, tekintve hogy senki nem akar 20-30ezernél többet fizetni könyvelésért, a könyvelők meg ennyiért nem írják bele a biztosításról szóló dolgokat. a nav így is-úgy is az adóalanyt bünteti, mert az ő felelőssége, az ő kézjegye, vele van "jogviszonyuk" és így tovább.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Nem kötelező a könyvelőnek a felelősségbiztosítás, csak a könyvvizsgálónak.
Ezt a 2007. évi LXXV. törvény
a Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről írja elő.
https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0700075.TV
Azt mondja ki, hogy könyvvizsgáló tevékenységet csak az végezhet, aki tagja a szakmai kamarának, és a kamarába lépésnek feltétele a felelősségbiztosítás megléte.
Meg is van adva, hogy milyen esetben kell 100 milliós, vagy 500 milliós értékhatárú felelősségbiztosítást kötni.

És a könyvvizsgálók felelősségét nem is kell külön szerződésben rögzíteni, ez törvényszinten előírás, a fenti törvényben benne van.

De ez könyvelőkre általánosan nem vonatkozik, csak könyvvizsgálókra, az egy külön dolog.

Részvétem. Sajnos rengeteg a könyvelő, akit a Dunába kéne lőni...
Nekem is volt hasonló sztori pár éve, csak nekem úgy bukott ki, hogy jöttek a felszólítások a hiánypótlásról, meg a késedelmes befizetésről. Ezekkel először még nem is foglalkoztam, csak ezt is ugyanúgy továbbadtam a könyvelőnek, mint minden más hasonlót. Aztán amikor jött a következő, és megkérdeztem, hogy ez mi, ezzel mi van már, akkor mondta, hogy ne foglalkozzak vele, már elintézve, biztos véletlenül küldték ki, vagy még azelőtt hogy elintézte volna. Mondom jó... Aztán amikor jött a harmadik is, akkor mentem be a NAV-hoz hogy miafasz van... Na ott borult ki a bili. Amit ő küldött, hogy mit és hova, én mindig rendeztem, csak hát kiderült, hogy volt amit teljesen rosszul számolt, volt ami rossz helyre volt fizetve (pl. egyik helyen 700 000 hiány, másikon 560 000 túlfizetés), továbbá megerősítették, hogy az elmúlt X hétben (az első felszólítás óta) senki nem intézkedett az ügyben (én ugye akkor voltam ott egyáltalán először...) sem távolról, sem személyesen.
Hirtelen viharos szétválás lett a vége, még neki állt feljebb, és az utolsó pillanatban is állította, hogy amit ő csinált, az jó, makulátlan, hiba nincs benne, 20 éve dolgozik a szakmában, az anyja is könyvelő, higgyem el tudjam mit csinál, stb...
Mint utólag kiderült, teljesen szar volt amit csinált, az egész évet újra kellett könyvelni, továbbá nem tudom hány hiánypótlás, önellenőrzés, átvezetés kérelem meg a fene tudja mi kellett, hogy rendbe legyen.
Tanulság, hogy kicsit ehhez is kell érteni, néha rá kell nézni, ellenőrizni, és semmi esetre sem vakon megbízni a könyvelőbe, meg mondjuk évente egyszer be lehet csoszogni a NAV-hoz is infót kérni, nem esznek embert... Már én is tudom.
--
"Sose a gép a hülye."

Hát ez nagyon jó... Esetemben semmi felszólítás nem jött, csak kellett egy papírt intézni és úgy mellékesen megjegyezte az ügyintéző, hogy ennyi tartozás van. és abban az időszakban pont nem figyeltem semmit, hiszen azért volt megbízva és fizetve az a gyökér.

--
openSUSE 42.2 x86_64