koltozes + uj net

4-5 honap keresgeles utan megtalaltuk az uj lakast. a bonusz? FTTH -> 1gbit/1gbit :)

mar biztos irtam rola, de svajcban tok szivas a lakaskereses. mindenhol jelentkezesi lap van, epp hogy intim mereteket nem kerdeznek rajta. kutya/macska/mennyit keresel/miota laksz itt/miert koltozol/amugy adj 3 referenciat/etc...
jo munkahely, jo fizu, jo tartozkodasi engedely regi datummal, referenciak az alapok, de sokszor mit sem ernek. tiszta lutri. a legjobban egy, egy kis "dombon" (Wollishofenben fent a "hegyen", a Friedhof mellett) hazacska tetszett, a pinceszint es az elso emelet lett volna a mienk, volt benne szauna es egy 100 eves borospince is. kitoltottuk a papirokat, vittunk igazolast, hogy nincs koztartozasunk (ezt mindenhol kerik, az onkormanyzat allitja ki - penzbe kerul termeszetesen) es annyira sem meltattak hogy visszakuldjek a papirokat vagy hogy azt mondjak, hogy bocs parasztok, de nem...

most a nemzetkozi sulihoz kozel koltozunk egy uj lakasba, 4 haloszoba + hatalmas nappali, aminek az egyik "fala" csak uveg, mert rogton a teraszra nyilik, alairtuk, mar a kulcsok is nalunk vannak, jovohet hetfon jon a koltozteto ceg szetszedni a butorokat es atvinni a dobozokat. mivel ez mar nem Zurich (varosilag), igy csokken az egeszsegbiztositas(!), csokken az ado, a lakas hiaba dragabb kb ~40%-al az elozonel. szerencsenk van, mert ugy nez ki vagy dec 16, vagy dec 1-es datummal lesz uj lako a mostani lakasba, igy nem kell 3 honapig (ameddig a felmondasi ido tart) uj lakast fizetni. meghirdettuk, megneztek, es gyorsan jelentkeztek is sokan, volt a foberlo cegnek mibol valogatni.

a takaritas kulon muveszet itt kulcsatadas elott: van, aki feher kesztyuben jon, megnezi a legeldugottabb helyeket is, es ha por van, szivas. a be nem glettelt lyukak a falon a torveny szerint 50CHF/darab aron vonodnak le a kauciobol, illetve mivel 5 eve lakunk itt, es 8 ev a festes "elevulese", igy elvileg a festesi szamla 3/8-adat is mi fizetjuk... ha eleg nagy az osszes ($osszeg > $onresz) csak atpattintom a felelossegbiztositasra, majd kifizetik. (a bringas balesetem utan az osszetort bringa javitasat is fizettek szo nelkul.)
eppen ezert rengeteg ceg szakosodik erre, kulcsatadasi garanciaval: jonnek, masfel nap alatt 5-6an kiglancoljak a lakast, es nekunk ezzel sincs gondunk. es meglepo modon a legtobb koltozteto ceg persze takaritast is vallal... :)

az uj lakashoz uj net is dukal: bye-bye UPC, udv FTTH: uveg jon a lakasba (a digis FTTS helyett) rogton a PoP-rol (LR optika), mar csak egy jo router + APk kellenek (ubiquity lesz ugyis)

Hozzászólások

Meanwhile in Hungary:

2Gbit/500Mbit @ Magyar Telekom. Igaz, ha megprobalod lemondani, jo esellyel a Tekozlo Homaron kotsz ki :P

(Hozzateszem az 1Gbit/1Gbit tobbet er, uploadot konnyebb ekkorat kihasznalni :) )

ja, olvastam, es nem tunik rossz dealnek amugy :)

200k-ert nem tudom milyen lakasokat lehet venni ott (es most nem kerestem ra homegaten), a lakashitel itt ugy mukodik, hogy 20% onero (eddig nincs benne semmi kulonos), aztan 10 ev alatt az ember kifizeti a teljes kamattartozast, es a toket lehet gorgetni akar az unokaknak is. 40k onresz (200k lakara) egyaltalan nem tunik nagy kalandnak.

Hat nekunk remote-ban is sikerult eleg jo lakast talalni ugy ,hogy nulla perc svajci tartozkodasunk es munkaviszonyunk van csak parom munkaszerzodeset adtuk le. Jelentkeztunk az elsore ami tetszett es megkaptuk. (4 szobas erkelyes ,garazzsal + ingyen parkolas a haz elott)

Basel, Allschwil (mondjuk itt rengeteg az expat bar legendakat itt is lehet hallani ,hogy allitolag valaki satorban lakott hetekig mig nem volt lakasa etc)

Az anyja neve dns minta egyeb dolgok stimmeltek itt is. Osszessegeben nem nagyon kulonbozik egy UK berlestol (most adtuk ki a hazat es latom mit kertek a berlotol) sot itt nalunk credit check is van (amire mar en nem nagyon emlekszem mert az elso lakast ahol laktunk ismerostol bereltuk csak a contractot csinalta elso evben egy ugynokseg).