KODI-hoz milyen távirányítót?

Sziasztok!

Adott egy Raspberry Pi 3 Model B, amin OSMC fut, és ehhez keresnék a KODI-hoz távirányítót.

A jelenlegi felállás:

- HDMI-CEC: Az LG TV-m támogatja (SimpLink), a főbb funkciók működnek, de pl. hangerőt nem tudok vele állítani (nem viszi át a CEC a távkapcs Vol+/- gombjait, és nincs olyan szabad gomb sem, amire Keymap Editorral rá tudnám tenni), + minden indítás után a TV-menüjében újra engedélyezni kell a SimpLinket.
- Android - Yatse: Szépen működik, YouTube-ról mindig ezzel küldök rá videót, a gépelés is kényelmes, viszont zavar, hogy nincsenek tapintható gombok, + telefon töltőn este, stb.
- Még régről egy noname kínai USB-vevős távirányító, pont ilyen. Ezt régóta használtam, még a KODI előttről, viszont kezdi megadni magát fizikailag, + nagyon hiányzik a QWERTY-kiosztás róla, ha gépelni kell valamit.

A kérdésem tehát az lenne, hogy kinek milyen gyakorlati tapasztalata van KODI-hoz illeszthető QWERTY-kiosztással rendelkező távirányítótól? AliExpress-szen nézegettem, van elég sok féle, azok tetszenek, aminek az egyik oldala hagyományos médialejátszó felület, a hátoldalán pedig ott a teljes kiosztás.

Hozzászólások

Nekünk ilyen van otthon:

https://www.webaruhaz.hu/vezetek-nelkuli-billentyuzet-rii-i8.1495140825…

Tudom ajánlani, mert:

* kényelmes kézben tartani, akár egy, akár két kézzel
* van beépített touchpad-je is, ami mondjuk böngészésnél jól jöhet (már ha ez is egy valid use-case, TV-zéshez és a Kodi menürendszerének navigálásához nem nagyon van rá szükség)
* van háttérvilágítás, ami az összes gombot megvilágítja, így sötétben is kényelmesen lehet használni
* rádiós átvitel (nem Wifi, hanem "rendes" RF), ami 99%-ban megbízhatóan működik akár 4-5 m távolságról is. Ez lehet, hogy csak nálunk jött elő valami helyi zavarforrás miatt, de a transzponder és a távirányító között nem igazán szereti ha valami masszívabb fizikai akadály van, így erősen ajánlott a rálátás megléte
* normál használat mellett hetekig bírja az akksi
* (óvónéni) párom is tudja/szereti/akarja használni (hátha ez is szempont) :)

Egyetlen negatívuma, hogy picit hangos a gombok "kattogása", de ez csak eleinte volt zavaró, most már fel sem tűnik.

Pár hónapja futottam pár kört a témában, megnéztem sokféle megoldást az infravörös távirányítótól a kinectes vezérlésig, és ezt sikerült győztesnek kihoznom.

Ha nem zavar a US English kiosztás, akkor szerintem ennél jobb opciót nem fogsz találni (persze ízlések és pofonok).

Csak úgy kíváncsi vagyok, a hangerőt miért a KODIban kell állítani? Nálam a TV-t/erősítőt tekergetik a távirányító hangerőgombjai.

A TV-n nincs audió kimenet*, így a hang direktbe a Raspberry-ről megy analóg jack<->jack kábellel az erősítőre. Az erősítő távirányítható, viszont tönkrement a távja, így jelenleg csak kézzel állítható, vagy ugye kerülőmegoldásként a Kodi hangereje állítható.

*Lehet, hogy SCART kimenetről lehetne szedni jelet, majd meglesem.

A kodi hangerejét nem is kell állítgatni. Felraktam max-ra egyszer, azóta a tv ill. az erősítő hangerőgombjaival állítom.
Nálam úgy van, hogy a pi be van kötve az erősítőbe, meg a tv is.
A hang az erősítőből jön (mindig), a hangerő, jobbra-balra-fel-le, enter, exit gombok mindkét távon működnek egyformán.

--
Gábriel Ákos

Köszi, én is ezt találtam az egyik lehetséges jelöltnek, amikor körbenéztem.

Használsz hozzá saját keymap XML-t? Kodi fórumon készítettek hozzá ilyet.

Ha jól látom Play/Pause gomb van rajta, viszont Stop nincs. Ez nem zavaró? Esetleg rámappelted más gombra?

Elemek mennyi ideig bírják?

IR tanulás funkcióját használod?

Én MiBox3-on használom, a Kodihoz, illetve a nem natív Android TV-s programokhoz.

Erről a keymap XML-ről nem is tudtam. Majd ránézek, hogy szükségem van-e rá, de eddig elvoltam nélküle. :-)

A Play/Pause gomb működik, viszont stop tényleg nincs. Nekem ez nem jelent problémát, mert a MiBox3 távirányítóján sincs, így hozzászoktam, hogy az éppen aktuális lejátszó program megoldását használom.

Gagyi, Lidl-ben vásárolt elemekkel kb. 2-3 hónapot bírt. Most Energizer van benne, azzal már 4, vagy 5 hónapja megy. Bár én a MiBox3 eredeti távirányítóját is használom, így egy kicsit „kímélve” van.

Két gombot programoztam fel. Az egyiket a hangfal ki/be kapcsolására, a másikat a TV HDMI bemenetének választására. Mivel nincs TV előfizetésünk, így a TV-t tulajdonképpen csak monitorként használjuk.

Igaz, egyelőre csak visszatalálás miatt írok

Nekem első ránézésre bejött ez:
https://www.geekbuying.com/item/H1-2-4Ghz-Backlight-Air-Mouse-Wireless-…
Rendeltem is kettő, most leakciózva 10 dodóért egész jó. De alin is van 16-tól.

Érintős billentyűzet fizikai kapcsolóval, meg tanítható neki IR is másik távirányítóról.
Kb egy hónap míg ideér, de lehet hogy csak Karácsony környékén tudom kipróbálni.

Van még valós gombos még olcsóbbért, de a MeLe F10 -em jópárszor beragadt és ismételte 3-4 x a bötűt. Ettől függetlenül még mindig jól bírja a kis-A s töltő ellenére is elmegy egy hetet ha nem kapcsolom be a hangkártyát rajta, csak a betűk kopnak pár év után.

Akadt jópár szál angélus fórumokon még korábbról, de korábban néztem. Ott a Tronsmart-ot ajnározták. a gb. fel is ajánlja mindegyik tvbox-hoz.

--
RudyD

Nagyon tetszik a távirányító, csak nagyon utálom már az aksik dolgokat, inkább bele rakok egy elemet és menjen 1 évig, mint töltögessem, ezért is szeretem jobban az infrás távirányítókat.
Nekem kodihoz egy sima lidl-ös tanítható van beállítva, közel sem tökéletes, de a célnak meg felel, 2 éve raktam bele új elemet.

Én Logitech Harmony-t használok a kínai gagyis távkapcs infravevőjével, rohadt kényelmes és az egész család (feleség, gyerekek) is tudják használni. Egyszerre kezeli a TV-t, erősítőt, kodit, ennél kényelmesebbel eddig még nem találkoztam.

Aliexpressen érdemes szétnézni, illetve telóra is lehet APP-ot tenni.