Ubuntu 17.10 mee too

 ( XMI | 2017. október 23., hétfő - 21:14 )

De ez most kicsit más lesz, mint a többieké.

Én a Lubuntu flavor-t szoktam használni. Régebben ráuntam, hogy a standard Unity-s desktopból egyre nehezebb lett kitakarítani a lens-ek különféle online content-jeit, Amazon-t meg hasonló ad/spyware tartalmat. Nekem egyszerűbb egy nagyon csupasz rendszerről indulni, és felpakolni ami tényleg kell, mint fordítva egy "gazdagon konfigurált" default installból megpróbálni kigyomlálni a felesleget.
Ráadásul a lxde konfig filejai elég könnyen editálhatóak ansible-el (többnyire ini, pár XML, utóbbiakkal kell kicsit küzdeni ansible modulok valahogy kissé hiányosak XML környékén, de segít az xmlstarlet). Kis ráfordítással szépen le lehet scriptelni a kedvenc beállításaimat.

Egy régen nem frissített (15.10-es) gépre lett clean installból +némi ansible-el ráhúzva 17.10.

+ céges Cisco openconnect-es VPN setup simán ment, a kapcsolódáshoz végre nem kellett semmit hackelni

- viszont a NetworkManager-ben szembesültem a systemd-resolved megjelenésével. Utánaolvasva ez nem teljesen újdonság, már 17.04-ben is betette a mocskos lábát. Nem jön rá, hogy ha a VPN-t felhúzom - ami policy-szerint ráadásul a default gw-t is magára rántja - akkor talán a DNS szervert is onnan szeretném használni. A legrosszabb az egészben, hogy a NetworkManager nmcli-vel nézve és a systemd-resolve --status szerint is a jó (VPN kapcsolathoz tartozó) DNS van használatban. Csak hát ugye a feloldás nem onnan megy, hanem a lokális hálózat DNS-éről... Megoldás: szerencsére még át lehet konfigolni a hagyományos dnsmasq-ra: https://askubuntu.com/questions/907246/how-to-disable-systemd-resolved-in-ubuntu, úgyhogy ment is vissza.

+ A korábbi (15.10, 16.04-es lubuntu-hoz készült) ansible scriptek minimális hozzányúlással mentek az új rendszerre is. Az LXDE konfig kezelése meglehetősen kompatibilis visszafele.

- A font renderelést valahogy elrontották. Mivel tipikusan nem 4K-s hi-dpi kijelzőkön dolgozom, ezért a font hinting-et és subpixel smoothing-ot úgy szoktam beállítani, hogy a betűk minél élesebbek legyenek kis felbontás esetén is. Hinting=full, LCDFilter=lcdlegacy, Subpixel=RGB. Így van antialiasing is, de nincsenek homályos szélek. Na ez már nem működik. Tudom rétegigény, a többség nem így használja. A freetype 2.8.1-el kezdve valami újszerű "Harmony" nevű rendering engine-t hoztak be, ami már nem támogatja. Arch-ban van bug report róla: https://bugs.archlinux.org/task/55771, upstream bug report: https://savannah.nongnu.org/bugs/index.php?52124, eszerint FT_CONFIG_OPTION_SUBPIXEL_RENDERING compile opcióval kellene fordítani. A vicc az, hogy a (l)ubuntu 17.10-ben libfreetype6 2.8-0.2ubuntu2 verzió van, de pont úgy viselkedik, mintha 2.8.1 lenne. Sikerült volna backportolni a jó verzióra is?!
UPDATE: 1) Nem, ez nem a 2.8.1-es regresszió backportja. A freetype 2.7-ben jött be a cleartype/directwrite support (https://freetype.org/freetype2/docs/subpixel-hinting.html). Ezzel a hinting=full support veszik el, a medium és full hinting azonos módon néz ki. 2) Van megoldás vissza kell kapcsolni a truetype interpreter verziót v35-re: echo 'export FREETYPE_PROPERTIES="truetype:interpreter-version=35"' | sudo tee /etc/profile.d/freetype2.sh, majd egy logout/login, esetleg lightdm restart hogy érvényre jusson.

- Firefox 56. Talán közismert, hogy a Firefox 57-től kezdve nagy API változások lesznek életbe léptetve, ami a legtöbb extensiont/add-ont eltöri, erre már kb fél éve hívják fel dörgedelmes figyelmeztetések a felhasználók figyelmét, már ha az illető az about:addons-ra téved. Ennek örömére az addons.mozilla.org-ról elkezdtek eltünedezni a még működő, de már nem előre kompatibilis addonok. Ez "kííváló" dolog... Egyik kedvencem a Tree Style Tab https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/tree-style-tab/?src=ss esetén olyan helyzet állt elő, hogy a fenn levő addon már csak a (még meg nem jelent beta) Firefox 57+-al kompatibilis, az 56-ossal nem. Az 56-ossal még kompatibilis legacy változat viszont már nem tölthető le. Most másik gépről átmásoltam a legacy tree style tab xpi-t, egyelőre elleszek ezzel. Hozzáteszem ez a probléma nem minden addon-t érinti, pl az uBlock origin-t meg tudták oldani, hogy 57 előtti és utáni verziókkal is működjön, inkább csak bosszantó, hogy ilyen róka fogta csuka helyzetbe bele lehet futni.

+ Thunderbird 52.4: nagy mailbox megnyitása, IMAP sync nagyságrendekkel gyorsabb, mint a korábbi verzióban

Hát egyelőre ennyi a tapasztalat...

MOAR UPDATES:

- Thunderbird 52.4: ez már sajnos nem kompatibilis a Lightning Exchange calendar pluginnel. Ez fontos pl, ha outlook365-ös calendart kell használni. A régebbi Ericsson-féle EWS calendar fork https://github.com/Ericsson/exchangecalendar/releases sajnos már majdnem 1 éve nincs karbantartva. Továbbforkolták: https://github.com/ExchangeCalendar/exchangecalendar/releases ebből most van egy 4.0.0beta4 release, es elsőre működőképesnek is tűnt. Viszont egy thunderbird restart után egy majdnem üres GUI ablak fogadott pár szétesett teljesen unresponsive widget-tel. Stderr-re szakmányban nyomja ki az ijesztőbbnél-ijesztőbb hibaüzeneteket (teszi ezt akkor is, ha éppen működik). Csak az extension filerendszer-szintű törlésével lehet megoldani, hogy a thunderbird újra képes legyen elindulni. Sajnos ez már hosszú ideje nem megoldott problémakör újabb felvonása...

- Nem működő redsocks van a repo-ban. Ez egy proxy redirector daemon, populáris kultúrában többnyire tor hálózattal kapcsolatban szokott előkerülni, azonban van ennek sokkal production-közelibb használati esete is: a céges proxy-k használatát Linux alatt praktikusan transzparenssé lehet tenni minden alkalmazás számára, függetlenül attól, hogy a standard(nak sajnos csak igen korlátozottan nevezhető) környezeti változós proxy kezelést támogatja-e. A hibajelenség ezúttal (is, lévén, hogy ilyen hiba egyszer már volt kb 12.x-13.x-es Ubuntu-k környékén) az, hogy a kapcsolat kiépül a klienstől a redsocks-ig, le is logolja, hogy establishing outgoing connection, kiépül a kapcsolat a redsocks és az upstream proxy fele is. Aztán innentől kezdve semmi, egy byte sem megy át, csak vár (epoll_wait rendszerhívásban). Van rá bugreport: https://github.com/darkk/redsocks/issues/112, az alapján, hogy újrafordítás sem oldja meg, valamint, a korábbi hasonló bugból szerzett tapasztalat alapján a gyanú a libevent-core csomagra terelődött. És valóban. 17.04-es Ubuntu-ról szerzett libevent-core-2.0-5_2.0.21-stable-3_amd64.deb és redsocks_0.5-1_amd64.deb simán felmegy 17.10-re és kiválóan működik. Utána kell egy sudo apt-mark hold redsocks libevent-core-2.0-5 és innentől az update nem bántja (cserébe lehet figyelni manuálisan a hozzátartozó security update-eket).

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

#MeToo

Nálam a gdm3 meghót, lecseréltem lightdm-re, az működik.

+lightdm

Hasznos bejegyzés! Kétségtelenül nem a linux desktop évére asszociálok, miután átfutottam...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."