Bejött v@zze, bejött!!! ;)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Orwell az 1984-et regénynek írta és nem használati utasításnak!

https://goo.gl/9ExER6

Sanszos, hogy ez is egy disztópikus regény, talán folytatásokban fog megjelenni a HVG hasábjain. Az utóbbi időben a HVG is átment sci-fi magazinba.
Természetesen jó esélye van annak is, hogy rendesen felültették az oroszok a HVG és még jó pár lap újságíróit. És a "lebukás" valójában egy jól kitalált dezinformációs kampány része. Aminek a célja, hogy elhitesse a nyugati ellenfelekkel, hogy az oroszoknál már ilyen technológia is van.

Tanultak az oroszok a Reagan csillagháborús hoaxából és most ők is elsütnek egy hasonlót.


Normális HUP-ot használok!

Bizony, ez is egy lehetséges eset. Egyébként mindegy, hogy van-e ilyen rendszerük vagy csak dezinformálnak. Mert a végső eredmény, hogy lesz ilyen rendszer és akkor mindenhol egyformán fogják használni.

mi is probalkoztunk arcfelismeressel a szerverszobaban (ha ismeretlen arcot lat akkor riasszon), de a nagylatoszogu Axis HD kamera 2 meterrol is olyan kepet kuld amin 30x30 pixel korul van egy arc, kb hasznalhatatlan megbizhato felismeresre. probaltuk kisebb latoszoguvel is, ott meg bemozdultak nagyon a kepek, kb reflektor kellett volna hozza. kulteren napsutesben mondjuk jo lehet, de ott is az a baj, hogy a kis latoszog miatt ha nem pont ott megy el elotte akkor nem veszi eszre.

sok megapixel, célirányosan zoom-olható kamera a nagy terekre, ügyesen elhelyezett ha csak olcsó eszköz van. Pl folyosó ahol tuti elmegy, kódpad felett pinhole kamera hisz úgyis odanéz

problem 1: szem magassagban kene legyen a kamera, arcfelismerest felulrol nem lehet csinalni, es celszeruen szembol vagy max nagyon kis szogu elteressel
problem 2: feny. minel nagyobb a kepen a fej, annal inkabb bemozdul a kep, ha nincs nagyon erosen megvilagitva, vagy nem tud hihetetlen nagy erzekenyseggel zajmentesen rogziteni a kamera. napsutesben meg talan ok, bar ott bekavarnak az arnyekok, folyoson meg szembe vakuzod?
problem 3: infra kep sem igazan alkalmas arcfelismeresre

azóta fejlődött a világ.
Ha van egy pontos, azonosított felvételed (bűnügyi nyilvántartás csak pl 3d adatokat is felvevő kamerával), akkor részleges arc bármilyen szögben felismerhető. Lásd Facebook. Ha egy kamerán be tudtad azonosítani, a többin már mozgásprofil, ruházat alapján tudod követni. Angol egyetemek kutatási anyagai tele vannak ezzel, náluk igen komoly kamera penetráció van, és az élőerős figyelés drága.

Ez még csak lánymese ehhez képest. Ezt nézd meg!!


Normális HUP-ot használok!

Újra kéne játszani :)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Nem is olyan rég megmagyarázták itt, hogy olyan gyorsan ki lehet olvasni a laptopba szerelt webkamera képét, hogy a lednek ideje sincs felkapcsolni. Akkor hol a bemozdulási probléma egy jobb felbontású kamerán, ahol időt se kell pazarolni a bekapcsolásra?

/troll

--
openSUSE 42.2 x86_64

Lehet kapni ilyen stickert, direkt laptophoz.
https://imgur.com/a/XQQmB

A Metropolitan Police is beüzemelte a notting hilli karnevál idejére az arcfelismerő kamerákat. Kb. az lett a hírértéke csak, hogy beégtek vele, mert szarul sikerült a rendszer.
Szívesebben laknék egy olyan országban, ahol még egy gyilkos merénylet előtt elkapják a bűnözőket, mint hogy a bűnözővédő szervezetek nyivákolása miatt hülye döntést hozzon valami karrierista politikus. Angliában egy csomó rendőr nem hord sajnos fegyvert, nincs lakcímkártya, a lakosság nyilvántartása egy vicc, fényképes személyi igazolvány sincs, csak úgy tudod azonosítani magad belföldön, ha van jogsid vagy útleved vagy külföldi vagy fényképes személyivel. Nem lepődék meg, hogy ha lenne egy nagytakarítás (de nem lesz birkaországban), pár városnyi paki nem tudná megmondani, hogy hogyan került ide.

Amúgy sok értelme nincs. Terézváros tömve van térfigyelővel, gondolhatod, mennyit számít.

Múltkor egy haveromat megbaszták köztéri ivás miatt a hétben, so...
--
blogom

Majd ha lesz arcfelismerős, biometriás, éjjellátós fegyveres drón (vagy drónraj) amin mesterséges intelligencia fut (irányítást nem igényel), napenergiával (is) működik, világhálós kapcsolattal rendelkezik és onnan is profilozik (nemzetbiztonsági adatbázisok, közösségi oldalak, térfigyelők, műholdak, stb), éjjel-nappal üzemel és a kormány irányítja...

akkor akár lehet abból is baj ha nem fizeti be a polgár majd a csekket vagy nem jár el szavazni, vagy nem csinál gyereket 20 éves koráig, vagy éppen hogy csinál, vagy nincs rajta sapka indokkal. :-D

2084 vagy hamarabb?

Józsefvárosban azóta nincs bűnözés, kurvázás, galerizés, hogy be lett kamerázva a kerület. A drogosok is megfogyatkoztak. Egy lakható kerület lett a főváros humán hulladék lerakatából.
Terézvárosban inkább a bulituristák okoznak problémát mostanában. Az messze nem a fenti kategória. De erre is van megoldás. Emelni kell az adókat, mert természetesen meg kell fizetni a bulizás költségeit a kerület felé is, az ott lakók érdekében.


Normális HUP-ot használok!

Háttööö....
Joe City azért elég nagy kerület. Lehet hogy itt-ott úgy van ahogy mondod, de bűnügyileg még mindig at egyik legfertőzöttebb terület. Illetve a 8-ban is elkezdtek nagyobb blokkokat kitakarítani/újraépíteni, szóval történt egy jelentős lakosságcsere is, ez is sokat segít a javuló élhetőségben

Jevgenyij. Szerintem Te mostanában nem jártál erre. Én itt lakom és rendre tapasztalom, hogy van. Bűnözés van, betörés is, zsebesek, liftben kifosztás, lopás és még sok más. Kábítószer még több is mint régebben. Éjjel a kukák tetején zsugáznak, melette meg söröznek, persze nem csendben. Remélem a hűvös idő hoz egy kis enyhülést is a randalírozásban.

A 4/6-oson hajnalban alvó megfáradt embereket lopkodó tolvajokat számtalanszor érték tetten a rendőrök a helyszínen(!) a térfigyelő kameráknak köszönhetően. Persze az is kell a hatékonysághoz, hogy ezután jól le is tudják ültetni őket gondolkodni...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Úgy egy éve történt Budapesten egy amerikai turistával, hogy elaludt valamelyik villamoson. Egy zsebes lenyúlta a notebookját. A villamosra telepített kamerákon látta a biztonsági szolgálat, egyből értesítette a rendőrséget. Az amerikait a rendőrök ébresztették fel a kezükben a notebookjával amit egyből vissza is szereztek. Nem kicsit volt meglepett a turista. Nem győzött hálálkodni és azt is megjegyezte mennyivel nagyobb a közbiztonság Budapesten. Amerikában ez elképzelhetetlen szituáció. Ott búcsút inthetett volna a notebookjának.


Normális HUP-ot használok!

Erre viszont sajnos egyáltalán nem ritka ellenpélda, hogy pl autólopásnál, miután a feljelentésben a károsult még meg is jelöli, hogy melyik térfigyelő vagy üzlethelyiség kamerájának volt a látóterében. Aztán 60 nap után úgy zárják le bizonyíték hiányában a nyomozást, hogy ki sem kérték a felvételt.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Mit ér a kamera ha a bűnözők által fizetettek nem nézik meg a felvételt.

Ja, hát szerencséje volt.
Haver azért hívta a kékeket, hogy a feltört kocsijából ellopott notebook-ot jó eséllyel megtalálta az egyik hirdetőoldalon (elég ritka konfig volt), X időben találkozik a tovajjal (vagy orgazdával) Y áruház parkolójában, lesz nála számla, garlevél, minden, és ha tényleg az a noti akkor már csak rá kell tenni a bilincset a bűnözőre, szóval küldjenek már egy rendőrt oda, lehetőleg civilben.
Kézbe kaptak volna egy megoldott bűnügyet, de mégse küldtek ki senkit, haver vitt magával egy kisebb társaságot és meggyőzte a tolvajt (vagy orgazdát) hogy adja vissza a tulajdonát. Pár héttel később hívta fel egy nyomozó a rendőrségtől, hogy hozzá tartozik a kocsifeltörési ügy, és esetleg meg tudná-e adni a bűnöző úr telefonszámát...

> A Metropolitan Police is beüzemelte a notting hilli karnevál idejére az arcfelismerő kamerákat. Kb. az lett a hírértéke csak, hogy beégtek vele, mert szarul sikerült a rendszer.

https://youtu.be/4BVDz3NkxQM?t=12m9s

Majd betiltják a divatot :) https://cvdazzle.com/
Meg a fura szemüvegeket :) https://www.cs.cmu.edu/~sbhagava/papers/face-rec-ccs16.pdf

Szívesebben laknék egy olyan országban, ahol még egy gyilkos merénylet előtt elkapják a bűnözőket, mint hogy a bűnözővédő szervezetek nyivákolása miatt hülye döntést hozzon valami karrierista politikus.
Az a baj ezzel, hogy 100%-ban a bűnüldöző szervek hibátlanságára épít. Sejtheted, hogy Moszkvában mi lesz ebből?! A helyi maffiafőnökök fogják leginkább használni a rendszert, és cseppet sem bűnmegelőzésre.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Az angolok még véletlenül sem csinálnának hasonlót. De ott a nagyvárosokban már csak kb 50% az esélye, hogy a rendőr épp angol.

Gondolom azért érzed, hogy Moszkvához hasonlítani az angliai helyzetet olyan, mint amikor egy diák az elszámolt matekfeladatnál azzal mentegetőzik, hogy "dehát az eredmény jó, csak a tizedesvesszőt rontottam el". :)
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

> Szívesebben laknék egy olyan országban, ahol még egy gyilkos merénylet előtt elkapják a bűnözőket

minority report lájkolja ezt

ahol még egy gyilkos merénylet előtt elkapják a bűnözőket

Ez már Örkénynek is megfordult a fejében :-)
http://geminii3.uw.hu/orkeny/paratlan.txt

Szóval a Minority Report eredetileg Örkénytől lopta az ötletet! :-D


Normális HUP-ot használok!

Amennyiben a precogjaival PKD előre látta '56-ban, hogy Örkény megírja az egyperceseit '69-ben, akkor igen. :)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Ugy nez ki megerkezett a Person of Interest c. sorozat Oroszorszagba is es megihlette a helyi control-freak vezetoseget :D

Lényegtelen. Ha nem ma, akkor holnap. (Ha nagyon nagy mákunk van, akkor holnap után.)

Ezek szerint az EU reménytelenül le van maradva Kína mögött. Itt még a beazonosított terroristák is akkor tömegmészárolnak amikor csak kedvük tartja. Ilyen technológiai lemaradással az európai autóiparnak is meg vannak számlálva a napjai.


Normális HUP-ot használok!

Kína meg bevásárol, Volvo szgk. plusz Lotus már az övék. Kérdés, ki lesz a következő?

--
robyboy

Nem értem, mi ebben az újdonság ereje. Akinek okostelefonja van, és nem fektetett energiát a privacy aware technikák elsajátítására, annak az okostelefonja úgyis realtime-ban jelenti fel a google-höz, a facebookhoz, és még ki tudja hova az összes adatát, többek között a valós tartózkodási helyét.
Jó, nem hatóság, de a hatóság ki tudja belőlük zsarolni, illetve feltörhetik őket és ellophatják az adatokat.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Annyira valós időben, hogy percek kellennek, hogy megmutassa hol vagyok. Fakkje valósidő...

--
openSUSE 42.2 x86_64

Oké, nem valós idejű, van benne pár perc lag. Hurrá, így már cseppet se gáz.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Ha értenéd a problémát... HA valóban olvasgatná, hogy hol vagyok, akkor nem kéne rá várni, akkor, amikor kell a helymeghatározás, mert mindig lenne azonnal aktuális helye.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Google Maps csinalja azt, hogy este megker, hogy ertekeljem a kavezot, ahol voltam. Nem valos ideju, mivel csak akkor kuldi el a poziciot, ha a GPS vagy wifi be van kapcsolva. Ez lehet allando is, ha pl GPS navigacio megy akarmilyen szoftverbol. Ha nem, kb 15 percenkent ugyis lekerdezi, a felhasznalo tudta nelkul. Az akkuido erdekeben nincs allando GPS kapcsolat.
Ha a wifi be van kapcsolva es a lathato SSID-k pozicioja ismert, akkor is kuld egy 50m-es kort a Google-nek.

Nekem ilyet sose csinál. A pozíciót se frissíti. 2 hete a Hungaroringről jelentkeztem be facebookra, tegnap kerestem hol vagyok és még mindig ott jelzett.

--
openSUSE 42.2 x86_64

GPS 15 percenként bekapcsolása is érezhetően merítené az aksit.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kebab.Llama&hl=en
Ez az app például pont ezért GSM mobil cellainfó alapján lövi be a helyet. Igaz nem annyira pontos mint a gps de sokkal kevesebbet fogyaszt és a célra így is megfelel.


Normális HUP-ot használok!

"Ha értenéd a problémát... "
De értem a problémát. A tartózkodási helyem személyes adat, amit csak azokkal akarok megosztani akit én akarok. Ezért nálam minden hasonló támadási felület le van tiltva. Akkor is gázosnak érzem a google orrára kötni a rólam szóló adatokat ha 5 percet vagy 5 órát késnek időben.
A probléma az, hogy egyáltalán, a google by default minden lépésedet ismeri.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Van valamilyen gps-faker alkalmazás? Ami kamu gps koordinátákat szolgáltat.


Normális HUP-ot használok!

Épp arra próbáltam utalni, hogy pont semmi nem küldözgeti a helyedet, mert akkor kell rá várni, hogy meghatározza, amikor te megakarod tudni, hogy hol vagy. Attól, hogy a facebook appban ott van az engedély a gps keresésre, még nem jelenti, hogy minden lépésed figyeli. felesleges erőforrás pazarlás lenne.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Mármint erre gondolsz?
https://www.google.com/maps/timeline

Amúgy a biztonság érdekében szerintem ez nem feltétlenül rossz. Kérdés, hogy ezekhez az adatokhoz, ki és hogyan fér hozzá, mennyi ideig tárolják.

Security és Windows XP-vel nyomulnak. (1:15)

(https://hup.hu/node/155591#comment-2146205)

KAMI | 神
Linux Mint: https://linuxmint.hu LibreOffice: http://libreoffice.hu SeaMonkey : http://is.gd/smhun
Legyél Te is Mozilla és Linux Mint önkéntes

"Would you be comfortable with surveillance cameras in airports and shopping centres being able to identify you?

That's what Australian Prime Minister Malcolm Turnbull hopes will come to fruition. Turnbull asked the country's states Wednesday to give citizens' drivers licenses to the federal government, which will help create a national facial recognition system."

Hmm...

Errol is szuletett hvg cikk?

Ok is az ellenzeki politikusok realtime koveteset celozzak?

Hol olvastal errol?

A hvg cikkben nem latok olyat, hogy ellenzeki politikusok ellen fejlesztettek volna.

Nem tudom eldönteni ironizalsz vagy tényleg elvárod hogy azt nyilatkozzák a fejlesztők ha arra készült.

Vajon honnan tudjuk akkor, hogy az Ausztral rendszer mire keszul?

arról azért lehet sejtésünk, hogy az orosz és kínai mire...

...es vajon pl. az USA?

Ne zavarjon meg az a tény, hogy ez külföldi hírszerzés, és nem a saját állampolgáraik ellen irányult.
(Már legalábbis az általad linkelt wiki lap eleje ezt írja, végig nem olvastam.)

"The Five Eyes, often abbreviated as FVEY, is an intelligence alliance comprising Australia, Canada, New Zealand, the United Kingdom and the United States. These countries, with a similar common law legal inheritance, are parties to the multilateral UKUSA Agreement, a treaty for joint cooperation in signals intelligence.

In recent years, documents of the FVEY have shown that they are intentionally spying on one another's citizens and sharing the collected information with each other in order to circumvent restrictive domestic regulations on spying. Shami Chakrabarti, the director of the advocacy group Liberty, claimed that the FVEY alliance increases the ability of member states to "subcontract their dirty work" to each other. The former NSA contractor Edward Snowden described the FVEY as a "supra-national intelligence organisation that doesn't answer to the laws of its own countries""

https://en.wikipedia.org/wiki/Five_Eyes