Alkatrészt keresek

 ( lajos22 | 2017. szeptember 4., hétfő - 11:02 )

Sziasztok!

Média tagozatos gimi részére keresek egy szerverhez alkatrészeket. Kaptunk egy leselejtezett Dell PowerEdge 2950 szervert, de nincs benne CPU, hűtő, Raidkártya és diszk keret. Ezek közül lenne valakinek felajánlható, jelképes összegért átvehető darabja?

Segítségeteket előre is köszönöm!
Lajos!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

UP! Még mindig keresünk szervert, egyre égetőbb. Annyi kiegészítés, hogy akár egy másik gép is megfelelő, annyi a feltétel, hogy működjön és bele tudjuk pakolni a 8 TB-os SATA HDD-inket.

--
openSUSE 42.2 x86_64

A 2950-es így "kicsontozva" sajnos kb. annyit ér, amennyiért kaptátok :/ Régi cégemnél hagytam a sarokban egy komplettet, rákérdezek, de lehet, hogy újra befogták valami feladatra.
Viszont félek, annak a Perc5i csatolója amúgy sem kezelné a 8T-s disk-eket.

Keret van rá valamennyi, vagy "gombokért" kellene megoldani?

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

"Kellene 2 vinyó, ennyi lenne."
Válasz:
"Olcsóbb megoldás?"

Sajna nincs rá keret. Valamennyit lehet letudok gombolni, de max 10-20 ezerről van szó.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Rossz hír: Az említett 2950-es sajna újra be lett fogva :/
Jó hír: Az a kategória kiépített állapotban beleférhet ~20e-be (ahonnan én venni szoktam, legutóbb R710-ek voltak 40-50e-ért - de sajna már azok is elfogytak)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Sebaj. Tudsz segíteni beszerzésben ? Gyakorlatilag bármilyen szervergép megteszi, amibe befér a 8TB-os SATA dizsk. (Illetve 4 ilyen)

--
openSUSE 42.2 x86_64

Nem vagyok biztos abban, hogy a 8G SATA-t egy (régebbi) 2950 vezérlője kezelni fogja.

Az alap vezérlője biztosan nem viszi. Gondoltam pótolható egy olyannal, ami viszont igen.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Én interbolt.eu-tól szoktam venni ezeket, már a 2. cégnél építkezek 1-2 generációval régebbi szerverekből, ~15db 2950/R710/R510 közül még egyel sem volt komolyabb gondom.
De sajna most nem látok náluk igazán olcsó szervereket, pedig ~1-2 hónapja az R510-710-eket bőven 100e alatt futtaták ki (2xXeon, 8-16G RAM, dupla táp). Szerintem az 510-es Perc H700-as csatolója már elboldogulna a 8T-s winyóval.

(persze, HP-k, IBM-ek között még nézelődhetsz náluk, én Dell-ben vagyok jobban otthon)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Köszi! Ránézek, hátha van ami belefér.

--
openSUSE 42.2 x86_64

itt is vannak, bár nincs velük tapasztalatom: https://serverelite.hu/

Javalatom: adjátok el a 8TB-os HDD-ket, a pénzből vegyetek használt szervert, bele olyan HDD-t, amit tud kezelni.

Azért van 8TB-os lemezekből építve storage, mert sok az archív adat. Nem megjátszható, hogy tegyük ki külső drivera, mert elérhetőnek kell lenni, abban a pillanatban, amikor kéri valaki.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Ha vannak igények, akkor mellé kellene tenni a költségvetést is. Értem én hogy iskola, de ez akkor is igaz.

Az a 4 db 8 terás HDD bruttó 250-500 eHUF körül van kiskerben (közbeszerzésben gondolom 4x ennyi), rá kell szánni ennek az összegnek kb. az ötödét egy microserver-re vagy egy normális PC-re, és belepakolni abba.

A jelenlegi 2950 vázat építgetve se feltétlen hoznád ki olcsóbban, hosszú távon (fogyasztással is számolva) pedig csak drágább lesz.

amíg ingyen is megoldja valamelyik "bolond", addig hülyék lennének egy fillért is költeni az iskolák fenntartói KLIKnél ilyesmire

A szervert ingyen kaptuk, a hdd-re a oktatást végző tanárok rakták össze a lóvét. Jelenleg egy PC van összerakva szervernek, de egyrészt ez egy P4-es, másrészt a lapon már több a hibás kondi, mint az ép. Új gép szóba se jöhet, mert eszköz stop van, javításra elküldhetjük a gépeket, azt kifizetik, de újat nem kapunk, még ha olcsóbban is kijönne.

Igény az volna hálózat fejlesztésre is, mert az innen-onnan leselejtezett 24 portos 2950-es cisco switcheket foltozgatom, a hálózat gerinc pedig egy cat5, cat5e és néhány cat6 kuszasága. De arra se adnak pénzt, hogy a teljes gerincet átkössem cat6-ra. Switchről, normális accesspointokról nem is álmodhatok.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Szerintem egyeztessetek egy szervízzel, hogy javításként cseréljék ki valami jóképű i7-re az egészet :D


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Hahahh :D Gondoltam már rá, de azért egyelőre próbálok tisztán működni.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Szerintem egy teljesen helyénvaló és tiszta dolog ez. Ha pista bácsi elviszi a 386-os gépét a szervízbe, hogy fusson rajta a GTA 123. része az unokák miatt, akkor addig pumpálják a gépbe az alkatrészt, míg nem fut a GTA 123. része. Az upgrade ilyen értelembe véve javítás marad, csak a problémát kell jól megfogalmazni :)


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

:D 10 millió trükköző országa. :D Persze helyes, ha csak így lehet valamit elérni...

--
openSUSE 42.2 x86_64

Én inkább megpróbálnék 2 db egyforma leselejtezett PC-t szerezni, amibe belemegy a 4 diszk, mert átfaragni egy hasonló korú szervert. Az a 2950 is van már vagy 10 éves, és abban se maiak a kondik.

Akkor se jó megoldás a 2950 szerintem, ha az iskola nem tud hw-t biztosítani, akkor arra is dobják össze a tanárok, mert így a vinyóra költött pénz kidobott volt. P4-től jobb (DDR3-as) gépeket is selejteztünk mostanában, ha előbb találkozok a témával akkor mentettem volna egyet-kettőt.
Ami ugyan nem 2950 alkatrész, de előrébb lettél volna vele.

Lehet, hogy nem vinyó vásárlással kellett volna kezdeni :-)
A 8TB-os vinyóval az is gond, hogy 16TB-nyid elmegy "spare"-be és/vagy paritásba. A legolcsóbb vinyó is nettó 80e, azaz 160e nem hasznosul. 4 vinyó esetén 16TB-od van 320e-ért.

4TB-os vinyó esetén ehhez 4 adat + 2 paritás kell, azaz 6 lemez, 6x40e = 240e. Megspóroltál egy használt (és nem gyenge) R710 árát (RAID vezérlőt meg kell nézni, de 4TB-ot jobb eséllyel kezel bármi). Vagy jobb lemezeket veszel.

Mostmár mindegy. Akkor mikor HDD-t vettük meg, akkor hirtelen kellett, mert sorban pusztultak ki. Most meg erre a lap is fel fogja dobni. Közben kaptam felajánlást egy másik, használható gépről, szóval elvileg problem solved, bár most meg majd a ház dől rá...

--
openSUSE 42.2 x86_64

2950-ből volt olyan, mihez 51xx/53xx-es proci kellett és volt olyan, amiben 54xx ment.
Ez melyik?

Gőzöm sincs sajnos.
A vezérlővel is bajok vannak. Az eredetileg hozzávaló eleve nem kezel 8TB-os diszkeket, szóval, ha lenne benne, se tudnék vele mit kezdeni, ezért inkább másik, ezzel működőt keresek.

--
openSUSE 42.2 x86_64