7.0 Android (Védelmi tapasztalatok)

Fórumok

Sziasztok!

A hócipőm tele van a reklámokkal teli, nem beszélve a fake-fenyegetésektől a CM és forkjaitól.

Átfogalmazva: A CM Security és annak egy-egy testvérprogramját futtatom a telefonomon. Ha online a készülékem, akkor jönnek a reklámjai (jó, ezt offline állapotban áthidalom), de olyan alkalmazásokat "tisztít", amiket nem is telepítettem, és nincs is a készülékemen - valószínűleg "tapasztalati" úton teszi ezt, mint pl. Facebook, hogy csak egyet említsek.
Állandóan erőlteti a program, hogy kóddal védjem a Skype-ot, a Vibert, meg még "mittomén", miket.

Érdemi rész:
Kb. egy hete érkezett egy frissítés, ami már a nyomorult SMS-kézbesítéseket, érkezések informálását is blokkolja. Írom ezeket azok után, hogy átnéztem minden potenciális lehetőséget, hogy legalább ezekről kapjak értesítést, de semmit nem találtam. A fejlesztőknek írtam, három nap után kaptam egy szabvány levelet, hogy a program rendben működik, nem gátolja a fentebb említett problémát. Nos, amint töröltem a CM Sec.-et és társait, minden baromságtól megszabadultam.

A fentiek tükrében keresek egy normális védelmi programot.

Érdemben mit javasoltok?

Hozzászólások

Ez nem igazán érv, nézd meg konkrétan mik vannak a play store-ban. Vannak root-ot használó reklámblokkolók, amik hosts fájlt szerkesztenek, vannak böngészők, amibe be van építve a funkció, és nemrég jelentette be a Google, hogy ő is beszáll a reklámblokkolás bizniszbe.

Ezen felül is vannak/voltak a play store-ban appok, amikről nem gondolná az ember, hogy a Google hagyja. Köztük app, amivel rootolni lehet bizonyos telefonokat, emulátorok, chroot linux rendszerek, mindenféle "biztonságtehnikai" jelszótörők, stb.

Ne mondd már, hogy ez az indok.

Azok a vicc kategoriát súrolják kb, az adaway és az adguard hoz képest. Hidd el végig próbáltam elég sokfélét. A fent említett 2 váltotta ki nekem a kb teljes reklám mentességet, anélkül, hogy külső proxy/VPN vagy instabil belső proxy stb-t kellett volna használni.

Fedora 25, Thinkpad x220

Gondolod, hogy csak azért vannak meghagyva a play store-ban ezek, mert a vicc kategóriát súrolják? Nem gondolnám, hogy egy jól összerakott hosts alapú szűrő ne lenne hatékony (nyilván nem annyira mint egy böngészőbe épített megoldás, de azért na). Azt se gondolnám, hogy ezek kevésbé jelentenek fenyegetést a gugli reklámoknak (hasonlóan ahogy fenyegetést jelentenek a reklámblokkolóval terjesztett böngészők is).

Szóval oké, vicc kategória, de nem hiszem, hogy ez a magyarázat.

A vicc kategóriát a szűrési teljesítményre értettem, a fent említett 2 termékhez viszonyítva.

Esetleg tudsz mondani olyan playstoreban lévő adblockert ami sikeresen szűri a google adservereit is ?

Ezáltal nem látok reklámokat youtube és egyéb google helyeken sem ?

Fedora 25, Thinkpad x220

+1

Nekem a jelenlegi tippem:

"A hócipőm tele van a reklámokkal és a fake-fenyegetésekkel a CM-ben (és forkjaiban)."

Szerintem reklámszűrőre gondol a költő.

Egyúttal javaslom root-olás mellett a hosts listába felvenni tiltásra egy rakás oldalt, erre vannak kész listák neten. Root hiánya esetén firefox + ublock origin (vagy origins?).

Azt én értem, de nekem nagyon úgy tűnik, hogy te egy nem igazán létező probléma ellen védekezel úgy, hogy ez problémát okoz számodra, és ezt az okozott problémát akarod megoldani.

Nekem az a tapasztalatom, hogy a vírusirtók kb. szart se érnek. PC-n se nagyon, mobilon még kevésbé.

Androidon jellemzően úgy vannak "vírusok", hogy a júzer mindenféle google store-on kívüli sw-t warez-ol, aztán abban van a payload. Szerintem ez ellen az a jó megoldás, hogy csak store-ból telepítesz, onnan is csak sokak által használt appot, és a jogosultságait megnézed. Ami túl sok azt nem telepíted. Frissítésnél szintén érdemes megnézni, mert szoktak "elpofátlanodni" egyes appok.
Pl. ott a meki appja, az full jogot akar a tárhelyhez. Végiggondolod: mire kell az neki? Akarsz neki olyat adni? Vajon mire kell az nekik ahhoz, hogy a kuponjaikat megnézd?
Adsz neki ehhez jogot?

Az olcsó kínai Androidos telefonokon sajnos a firmware is tartalmazhat addware-t, mint ahogy a az alábbi cikk is írja.
http://focker.blog.hu/2017/03/16/ez_a_kutya_fertozo_avagy_miert_ne_vegy…
- Ilyenbe én is belefutottam és root nélkül nincs esély letiltani vagy kiirtani. Ahhoz hogy kiderítse az ember hogy mi van a telefonon nem elég egy védelmi app. Nálam a telefonon lévő 4 adwareből csak egyet-egyet talált a Malware bytes, a Norton, az Fsecure, az AVG, az Eset, kettőt talált meg az Avira és egyet sem a Kapersky, a CM Security, a Bitdefender valamint az Avast. A 4 adwareből 2 volt letiltható 2 tiltásához root kell vagy anélkül a noroot firewallal érdemes használni a készüléket.
- Mivel másodlagos telefonnak vettem így a ritka használat miatt később derült ki hogy valami nem kerek, majd az hogy telefonnal jött gyári firmware fertőzött és utána hogy a letölthető frissebb gyártói firmwarek is (sőt azokban már több adware van). Ilyen esetben a tiltás / root / noroot firewall helyett közösségi alternatív ROM lehet a megoldás...
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Csakhogy ez nem az Andorid hibája. A Google foghatná szigorúbban a gyeplőt és várhatna el szigorúbb frissítéseket a vendoroktól cserébe a play store-ért. De nem teszi, mert még azért is ő lenne a szar. De köcsög a gugli, mert árukapcsolás hurrdurr! Igaz sokkal jobb lenne az ökoszisztéma, frissebbek a rendszerek, de az nem érdekes, mert köcsögagugli hurrdurr!

Ja, kapják ingyen az ökoszisztémát, de még így is túl szigorú a dolog, mert versenyellenes, hogy a GMail-t kell telepíteni.
EU-tól függetlenül most már tényleg lehetne kicsit szorosabban fogni a gyártókat. Az eleéjén jót tett a terjedésnek ez a fene nagy szabadság, de hát toxic hellstew lett belőle.

Dobd ki azt a kinai vackot, es rakj fel valami normalis AV-t (Eset, Norton, BitDefender).

Udv.

A norootfirewall felrakása után megszűnt minden reklám. U.i.: csak annak adok netet akinek akarok és csak oda.
Egy rakat cucc akart pl az amazonra mászkálni.

pch
--
http://www.buster.hu "A" számlázó
--